Dacă vreți să vă liniștiți un pic cu roboții care ne iau joburile, mergeți și folosiți casele de self checkout de la Kaufland. Softul ăla obosește în decursul zilei. No joke. Pur și simplu, la 8 merge bine, pe la 11 începe să nu mai vrea să scaneze. Praf e puțin spus.
Îmi doresc să pot băga benzină fără să merg înăuntru să plătesc. Că uneori nu am nimic de luat. Dacă intru doar să plătesc, sigur sigur nu îmi pică ochii pe ceva și iau. Da, știu, ăsta e motivul pentru care țin pompele astea, dar fac destui bani din magazinele alea ca să plătească un studiu care să le spună că vor face la fel de mulți bani dacă vor introduce niște pompe noi.
Vreau așa:
- opțiunea1: bagă de 50, 100 sau 200 lei.
- opțiunea2: bagă cât vrei.
Bagi cardul, apeși butonul potrivit, când se termină apeși plătește și aia e. Și după aia o să râdem cu “am apăsat 200 din greșeală și eu am rezervorul mic, ce fac cu restul de benzină?”.
Pai nu te taxeaza decât ce a intrat în rezervor, daca ai apasat 200 nu te taxeaza 200 ci se opreste la 200, daca te opresti la 142 te taxeaza 142
E grele bos. Eu in țara căpșunilor mai bag la d-astea self service, poți alege tu suma sau dai full, dai cu cardul, la final îți taxează cât ai consumat și gata, nu îți blochează nimic. In mai puțin de 2-3 min am terminat.
Parca Rompetrol avea in Ro plata la pompa cu cardul.
Aici am picat pe subiect. Legat de pompe, in Franta acum 2 ani, am alimentat noaptea tarziu la pompa ( benzinaria inchisa ). Bagi cardul, iti blocheaza vreo 125 euro, bagi benzina, pleci si dupa aprox 12-24 ore iti elibereaza poprirea initiala si te taxeaza de câtă banzina ai pus.
La Kaufland casele alea self merg f bine, le folosesc de vreun an la fiecare 2-3 zile. Problema nu este de la soft ci ghici: de la angajati! Nu introduc codurile noi, nu completeaza niciodata pozitiile suplimentare la maxpack ( sa scanezi baxul de pepsi direct fara sa scoti fiecare sticla ). Acum, mai nou,au un angajat continuu la cele 6 case si merge f repede. Sunt 3 case la care poti plati doar cu cardul si 3 mixte, card si cash. Coada de la cash este tot timpul, la card aproape niciodata. Nu la toate Kauflandurile in Iasi au d-astea. Vor fi imbunatatiri oricum. Prima data am folosit asa ceva la Versailles intr-o seara acum vreo 12-13 ani intr-un Carrefour.
Codurile alea n-ar trebui introduse de un it-ist ceva, de la centru?!
1. Codurile le bagă departamentul de IT. De aia există un sistem centralizat. Fata de pe case expres e pusă acolo ca să iți certifice vârsta dacă iei alcool și să ți dea asistență dacă ești tolomac.
2. E coadă permanentă la casele cu cash fiindcă românul trebuie să simtă banii în mână și mașina pe drum, cu cutie manuală Asta e lege, nu se comentează aici.
3. Maxpacku’ e ceva ce tre să clarificăm: casa expres căcum îi zice numele, e casă expres. Ai produse relativ puține, plătești rapid și te cari. Românu’ nu. Românu’ vine cu familia și două coșuri pline, vede că la casele expres e mai puțină lume și nu înțelege conceptul de expres. (conceptul de expres în cazul ăsta e de maximum 25 de produse cu maxim 20 de kile total). Înțeleg că vii cu baxul de bere sau cu ăla de apă și încă ceva pe lângă. Ok, data viitoare fă sport și n o pune pe aia să ți facă ție treaba. Scanează, plătește și cărel, nu mai uita conceptul de expres. Pentru chestii care nu se încadrează la expres ai casele normale unde ești invitat să te produci.
Limitarea la 20 de kile e dată de cântar, cântar pe care tre să l calibrez eu de fiecare dată când vii tu (nu, nu s angajat Kfld) și scoți cântarul din parametri cu 30 de kile sau dacă pui copilul pe cântar în timp ce te scobești de 10 bani ca să plătești.
Aplicația de care zice zoso intr adevăr cam suje, uneori nu ia datele de la controller, încurcă sumele sau bonurile. Acolo nu vă pot lămuri dar pe soluția mobilier și Cash Infinity (echipamentele de bancnotă și monedă) pot lămuri pe oricine.
Sistemul e gândit de oameni deștepți și funcționează pentru țări cu apă caldă de ani de zile. Presupun că și acolo vin jamaicani care încarcă peste limita admisă ori care bagă monezi în bancnotă dar nu se plâng la zoso pe blog că tre să și desfacă baxul ca să scaneze.
Identic si in Constanta. La card merge repede la cash, inca invata lumea sa scaneze si sa apese butoane
1) daca va imaginati ca un programator sta sa bage coduri si preturi va inselati. Dar da, se baga centralizat
2) unele produse au mai multe coduri le ele asa ca atentie, altele se vand la pachet si cineva s-a gandit sa le scoata sa incerce sa le cumpere idividual
3) Angajatul nu este doar pentru tolomaci ci si pentru ati valida bautura si sa te ajute sa iti bagi baxurile pe care nu mai e nevoie sa le pui pe cantar. Pentru asta exista si un scanner mobil atasat .
Toate casele astea cu cântar sunt absolut infecte.
De ce la Carrefour se poate fără, iar casele alea merg brici, mereu?
La Mega e aceași poveste, am fost o singură dată la alea Self-Checkout și am avut aceeași dubioșenie cu cântarul lor stupid și cu greutatea produselor incorectă.
„scoți cântarul din parametri cu 30 de kile sau dacă pui copilul pe cântar în timp ce te scobești de 10 bani ca să plătești.”
Atunci e facut prost.
Pe langa asta, pot pune o sectiune gen „pack/bax”, unde scanezi un produs din bax (sa nu zic sa puna eticheta pe bax, ca deja e SF) si te intreaba cate bucati ai, dupa care pui totul pe cantar. De fapt asta fac si angajatii aia in contul lor cand ii chemi.
Ca n-am vazut niciunde scris ca nu ai voie cu pack-uri de ceva la casele self xxx.
Londra, 2008. Traficul pe case „self” in Tesco era destul de bun, cu mult mai putine probleme decât ce se întâmplă în România, 2020.
Diferența de 12 ani… Tind să cred că nu softurile sunt problema.
La Kaufland la Constanta nu merge bine deloc. Singurul loc unde nu am avut niciodata probleme este Auchan. Vedem cat o tine si acolo.
12 – 24 de ore e bine, sa vezi ce fain e in italica unde iti tin banii blocati cate o saptamana.
@Snuff: la pct1 ai dreptate, daca o casa cu plata card sta libera, intru acolo cu ditamai carutul si deseori ies inaintea celor care se chinuie la cash. La pct 2 sunt multe de zis. La caserole tot umbla romanul si scoate uneori din ele (ori mananca acolo, ori ia la bucata) ori cantarul initial este decalibrat sau „murdar” (are apa pe el), de aceea greutatea da cu virgula la cantarul final (e bine sa faci o reclamatie la casa centrala). Toate produsele de la patiserie pot fi introduse cu numar de bucati daca le ai pe toate de acelasi fel in aceeasi punga. Majoritatea produselor la baxt pot fi bagate simplu din meniu, trebuie doar sa cauti unde trebuie. Cantarul de la kaufland nu e facut sa scanezi la inceput punga si apoi produsele direct in punga (asa are la Mega Image). PS. cele mai dese erori apar pentru ca romanul muta produsele pe cantar (pana da eroare), le ia de pe cantar sau punga sta atarnata in exteriorul cantarului si centrul de greutate se duce aiurea. Punga de 10 bani o selectezi la cantarirea produsului, la final nu bifezi nimic. Optiunea de scanare punga la final este facuta pentru ca multi romani uita sa le selecteze la inceput.
RAIDER, pe mine ma trimitea una la casele alea express sau cum le zice si aveam aprox 40 kg de produse care nici nu ar fi incaput pe cantar si ar fi stricat sistemul de 15 ori. am refuzat-o politicos si m-am asezat cu pensionarii la coada.
cel mai destept sistem e la Auchan dar din pacate si acolo merg aiurea casele expres. ai case clasice pentru ‘nostalgici’, case express pentru aia care au cumparat o cola si o pereche de chiloti si chestiile alea hibride unde scaneaza angajatul si platesti la un automat singur (sunt foarte bune la cei cu cosuri mari care altfel ar bloca orice fel de casa).
nu stiu daca mai este asa dar cel mai dement sistem era la Cora: dura 5 minute numai sa-ti tipareasca bonul care avea enshpe sectiuni in functie de promotii si de alinierea planetelor.
@Znuff: sunt sigur că nu ești Anisie undercover sau fosta prim ministresa așa că poți citi ce scrie MARE despre casele ălea și care e denumirea lor.
Patiserie? Ai 3 într o pungă? Alegi responsabil produsul și cantitate, alea nu se scanează. Dacă s diferite, pungi diferite, fiecare cu mă-sa. Nu se scanează.
Cântarul are parametri de toleranță, 50% peste limită deja nu e toleranță, e distrus. (Am văzut cazuri în care a fost deformat șasiul și crezi sau nu, senzorii ăia au niște parametri la care se încadrează. Camioanele se cântăresc în altă parte, nu pe cantarele ălea. Nu te am văzut reclamând parametrii unui cantar de bucatarie, de ăla de 5 kile. Oare de ce?). Toleranța la care sunt calibrate vs greutate produs nu ți o spun.
De ce merge la Carfur? Simplu, dacă ai cantar, acesta e mic, te obligă la conținutul unui coș de mână. Kfld permite ceva mai mult și nu i de competența mea să comentez de ce. Dar deși permite, nu permite ce visezi tu.
@pvladc: deși personalul e instruit la instalarea sistemului cu privire la limitari și caracteristici, o parte nu transmite informatia catre alții, apreciază incorect sau manifestă dureri în paulă. Asta constat eu sau colegii mei când mergem la intervenții. Evident, nu cantarele sunt singurul motiv de deranjamente ci apar chestii pe care nu le discutăm aici, legate de utilizarea echipamentelor, aplicației sau alte cacaturi gen coccolino turnat în mașini. Erorile cantarului pot fi date până și de o conductă de aer condiționat care sufla direct pe cantar, de clientul anterior care a deșelat cântarul sau multe alte cauze care la prima vedere sunt fix pix.
@RAIDER, hai s-o lăsăm baltă cu casă express, pt că este exact cum ți-a zis și Znuff, sunt case self check-out!
Și în al 2-lea rând, puteau să numească cum voiau ei să se numească acele case că atâta timp cât e deschisă o singură casă normală la care coada e de 30 de persoane și 5 case sunt închise, o să merg să-mi scanezi singur și 500 de produse dacă am decât să stau să aștept!
Și vă mai întrebați de ce au aparut abia acum self checkout și la noi. Până una alta, românii nu știe să așeze produsele cu codurile de bare pe o parte. Ajută și când le așezi pe bandă, și când le scanezi tu singur și nu le mai învărți ca pe cubul rubik
@RAIDER: de ce trebuie ca aceste mici tehnicalități să fie problemele mele?
Ce pula mea „permite” cântarul, și de ce-mi pasă? Am luat un borcan de castraveciori murați, omule. Nu l-am desfăcut să pun extra castraveciori în el, și nici nu am scos din ei. La fel și cu zacusca. Crezi că am desfăcut borcanul și am întins-o pe pâine acolo în magazin?
Ma repet: la Carrefour n-au cântar și casele alea merg brici. Mai că poți să și scanezi toate produsele cu telefonul în timp ce te plimbi prin magazin iar la casă poți direct să plătești, fără să le mai scanezi înca o dată.
Efectiv, simt că la Kaufland sunt suspectat de furt mereu cu cântarele lor, iar la Carrefour mă tratează ca pe o persoană normală.
Te lovești de niște chestii absolut imbecile. Evident că nu „scanez” nenorocita aia de gogoașă, că doar n-are cod de bare.
@Danyzus: M-a „apostrofat” o tanti că n-am pus punga. I-am zis că am selectat pungă în momentul cântăririi, mi-a zis că chiar și așa, trebuie să o scanez separat.
Caserolele sunt „sigilate” (mă rog, au un autocolant din hârtie). Deci nu scoate nimeni produse din ele… și nu sunt atât de imbecil încât să nu verific sigiliul ăla.
Mi se pare amuzant că o casă de tip self-checkout îmi impune felul în care trebuie să-mi aranjez eu cumpărăturile și ordinea în care le scanez.
Iar eu am zis fix invers: dacă iau 2 gogoși diferite, nu iau 2 pungi. Ne căcăm pe noi cu pungile bio pentru fructe/legume, dar facem risipă la alea de hărtie+plastic, care presupun că nu sunt deloc reciclablile.
Eu am renuntat la casele self checkout de la Kaufland cand unul dintre angajatii de acolo a refuzat sa ma ajute pentru ca „oricum ai depasit limita de greutate”. Aveam doua bidoane de 5 litri de apa si niste nimicuri. Nu scria nicaieri de limita de greutate sau de produs, la casele normale era coada. In fine, am inteles mesajul, nu am mai folosit niciodata acele case. Si nu le voi folosi atata timp cat implica „cantar” si ajutor arbitrar de la angajati. Nasol e ca simtitor s-a redus personalul de pe case si mereu e coada. Probabil s-au inspirat de la Lidl.
Tot la acelasi Kaufland au pus un dispozitiv care iti transforma monedele in tichete de cumparaturi. Am folosit o data si eram incantat.
Dupa vreo jumatate de an, iar strang doua borcane de monede. Dupa ce introduc in aparat cam jumatate din primul borcan aparatul se blocheaza. Merg la info, chem angajat, imi spune vine imediat. Astept, mai merg o data sa inteleg ce inseamna „imediat” – mi se spune sa am rabdare. Am asteptat 10 minute, nu a venit nimeni. Mi-am bagat picioarele in cei cativa lei si am zis din nou…never again.
De văzut sistemul norvegian de benzinării unde fiecare pompă are propriul sistem de plată și poți alimenta doar după ce ți-a fost aprobată tranzacția . Angajații sunt acolo doar pentru magazin.
Am fost si eu odata la o benzinarie de a lor. De nu m-am invartit pe langa ea, nu intelegeam ce mm nu scuipa benzina. Pana la urma i s-a facut unui angajat mila de mine, s-o fi gandit “uitel pe saracul bou, hai sa-l ajut ca moare la pompa” si a venit si mi-a batut pe pos
Și-a Austria există pompe cu „self check” și e așa cum zice Cătălin. Îți blochează 125€ ș-apoi alimentezi. Mie nu-mi plac.
aoropo de casele self, poate ar trebui limitate strict la câteva produse, deocamdată. nu de alta, dar e criminal ca, din șase case, toate să fie pline cu oameni care scanează în reluare, cu problemele de rigoare, produse din căriucioarele pline, și tu să stai în spatele lor cu o sticlă de vin în mână.
în rest, oamenii vor fi total eleiminați din șmecheria asta în supermarket-uri când se va inventa scanner-ul total: treci cu coșul prin el și ți se afișează suma de plată.
25 de produse, 20 de kile max. Aia e limita, există.
o factură. plătești și scanezi următoarele. și tot așa. de 3-4 ori. apoi ai probleme la ieșire. și blochezi ieșirea, că e una singură la 6 case.. altfel spus, nu doar limitarea nr. produselor, ci e nevoie și de direcționare umană spre casele obișnuite.
S-a dat aia cu … hei! Rom Petrol ?
Nu.
Pentru că nu are opțiunea de 200 lei pe un buton. Trebuie să apeși pe 100 de 2 ori…
Acum câțiva ani știu că mergea la Rompetrol exact cum zici tu. Doar că trebuia să încarci înainte cardul „Rompetrol” cu bani.
Nu știu să dacă s-a schimbat, sau poate ai obiecții să nu cumperi de la devalizatori.
încearcă să te concentrezi un pic. nu am card rompetrol.
@zoso ar trebui sa iti faci
ma lamureste cineva de ce nu ar merge cu un card normal si trebuia neaparat card rompetrol?
Mst, in general, chestiile astea se intampla o vreme, pentru a « forta » clientii sa-si faca card de-al lor, pentru ca atunci cand ai card undeva vei avea tendinta sa consumi mai mult din acel loc. Deci este pur « client aquisition ».
Dacă ai mașină de servici și firma e la rompetrol, scanezi cardul firmei sau îți citește direct numărul de la mașină, nu am fost atent.
bun, astea sunt motive pt care ar merge cu cardul rompetrol, dar eu vreau sa stiu de ce nu merge si cu alte carduri.
adica eu am bagat combustibil, am la mine card, ei au cititor de card acolo, de ce trebuie sa iau cardul sa merg cu el in interior cand aia se poate face fix acolo la pompa?
Probabil pe la 11 încep să meargă mai încet pentru că sunt toate hostate undeva central, și dimineața cât încă nu e aglomerat totul e ok, iar la ora de vârf se aglomerează toate magazinele și merg mai încet.
Desigur, vor zice că nu li se merită să mărească capacitatea pentru câteva ore de vârf iar în restul timpului să stea degeaba, deși parcă auzisem că s-ar fi inventat servicii de găzduire auto-scalabile de ceva ani buni.
De ce? Care e motivul pentru care ai rula software-ul remote?
Nu stiu cum functioneaza sistemul dar daca e asa cum spui tu atunci nu o sa mearga niciodata bine.
@gc … pentru stoc în timp real?! Sau pentru a încasa banii de pe card pe loc … Bine, se poate face actualizare la 30 de minute dar e greu cu încrederea
De obicei magazinele astea au un server local si operatiunile se inregistreaza pe local deci trafic LAN. Numai ce e trafic cu exteriorul (POS cu banca) iese afara insa ala n-as zice ca e trafic major.
Procesarea produselor ar trebui sa fie facuta pe fiecare unitate in parte cu o baza de date locala cu update-uri de cateva ori pe zi. Pana la urma ai un cantar si o cititor de cod de bare, nu e ceva complicat.
Eu din comentariul lui @manu144x am inteles ca e vorba de un server pentru toate kaufland-urile. Incep sa cred ca am inteles eu prost.
Suntem în 2020 iar România e rusinea Europei la servicii online … actualizarile alea ar trebui facute macar odata pe ora, plm, am vazut amanet în UK în care produsul a disparut de pe site-ul lor la 30 de secunde dupa ce am apasat butonul de rezerva
Si mi-am adus aminte ca exista si in Romania servicii de cumparaturi online cu livrare imediata iar la ele nu mai merge actualizare de cateva ori pe zi, ea trebuie facuta instant, ca la supermarket nu e la ca unele magazine de online, sa platesti cu cardul si produsul sa nu fie pe stoc
Casele de la kaufland nu merg bine si voi inca refuzati 5g de la huawei???
să vină cu sacoșa de bani și facem ceva frumos, cu păreri, cu opinii, cu documentare…
La Mega Image sunt fana caselor de self checkout, nu mi-au mai dat deloc eroare de ceva timp. Am observat că se blochează doar dacă mă grăbesc și le mut prea rapid între coș – cântar pentru scanat și cântărit – pungă.
Mi-a zis la un moment dat o supraveghetoare de acolo că vai, ce bine mă descurc la scanat, că aș putea să mă angajez casieriță la ei. Părea să fie un compliment. Și nici măcar nu mă auzise cum întreb pe altcineva dacă vrea punguță! N-am vrut să-i spun că în câțiva ani nici nu va mai exista acel job. Sau, mă rog, va mai exista, dar număr mult mai restrâns de posturi.
La Carrefour am pățit-o în schimb să ne dea eroare la un coș destul de mare de cumpărături, după ce aproape deja terminasem de scanat. S-a blocat și a trebuit s-o luăm de la zero la altă casă. Nu avea nicio limită trecută pe atunci, nu știu dacă între timp le-au mai îmbunătățit.
La Carrefour le scanez direct în aplicație, pe măsură ce fac cumpărăturile. Mi se pare mai comod decât să le iau iar la mână când ajung la casă
@Cătălin, nu știam de varianta asta, mersi! O s-o testez.
Cata mandrie raportata la hectar ”eu scanez singur baxurile, ale mele merg mai bine, ailalti sunt tolomaci, vor disparea ca dinozaurii” .
Ce e asa rau in a nu dori sa stam la coada/ a lua locul celor care nu se descurca la self check si prefera sa stea la case la coada?
Cand vad desconsiderarea jobului altei persoane mi-aduc aminte de genialii din multinaționale care au facut coada la metro Pipera cand s-au schimbat turnichetii. Nu reușeau să citească indicatiile de pe turnichetii. Apoi vin si rad de casiere ( si acolo exista vreascuri ca in orice padure). Sunt încă joburi care nu au fost inventate. Unii vor face 2 sau 3 recalificari pe parcursul vietii. Adaptabilitatea depinde de persoana, si cred ca vor fi probleme la schimbarea jobului indiferent de nivelul de studii, sau vechime.
Motivul pentru care majoritatea romanilor inca folosesc predominant cash nu vine din vreo integere profunda a mecanismelor economice si fiscale, pentru a protesta asadar fata de tenditele acestora nici pentru ca le place sa-i „simta” in mana.
Cand ai 2000 lei salariu, ii innozi de la o luna la alta. Cand ti-a zis secretara ca au intrat banii, te duci la ATM si incepi sa scoti ca deja ai datorii scadente. Si daca tot ai scos trei sferturi, scoti si restul ca la tanti Maricica la butic nu merge contactless.
La fel e si cu cutia automata. Nu sunt bani, oameni buni. Iesiti din bula si numarati dintii din gura celor din statiile de autobuz, de la coada de la supermarket sau de la banca.
Iti iei ce iti permiti, iar la cat de rupti in elasticul de la chiloti suntem, ne luam manuale. Asta zic statisticile.
si nemtii de ce prefera in general cashul? pana inainte de pandemie in multe locuri nici nu puteai plati cu card…
Încă îmi pun întrebări de ce oamenii nu verifică înainte să implementeze ceva nou. Adică, bă, a mai făcut cineva așa ceva? Ia să vedem cum e, merge , e ok? Hai sa facem și noi exact așa. Adică să nu mai re inventam roata. Și nu e vorba doar de stații Peco. In orice domeniu. Eliminarea birocrației, timpi morți, schimbat permisul, treceri de pietoni moderne, parcări , asigurări etc etc. Sincer, nu îmi aduc aminte când s a trecut în UK la metoda self check, de aceea am impresia că e dintotdeauna. Și procedeul e simplu. Bagi cardul, pinul, îți arată că poți să pui fuel de maxim 99 lire, se aprobă tranzacția, între timp te întreabă dacă vrei chitanță sau nu , dacă ignori mesajul nu o printează, are și un cititor de card de fidelitate … Văd din comentarii că și prin alte țări din vestul Europei e la fel. Posibil ca asta să fie diferența, ești în Est că nu ai d astea, ești în Vest că ai d-ăstea.
În estul Bulgariei, în mijlocul câmpului aproape de Capul Kaliakra, am alimentat de la o benzinărie automată. Avea un angajat care dădea informații dacă ii cereai și atât. Am aproximat că alimentez de 100 de leva, am introdus cardul și mi-a luat suma. Am ajuns la plin la 94,5 leva. Am avut pe extras suma reținută de 100 timp de 48 de ore, apoi mi s-a decontat cea reală. Așa că au și înapoiați acces la tehnologie
Kaliakra a fost pământ românesc.
Iți blochează o liră de pe card și îți ia restul de bani mai târziu
boss, asa e in Finlanda si probabil in alte tari, exista o gramada de benzinarii automate si fara personal. cand vrei sa iti dea benzina iti bagi cardul si pre-autorizezi o suma maxima, cand termini de pus iti ia suma de care ai pus si la revedere. la noi probabil sunt prea putini care platesc cu cardul sau e personalul prea ieftin sau se castiga prea mult din vanzari de cafele si gume de mestecat.
Italia, Sicilia. Majoritatea benzinăriilor erau ‘fai da te’ , unde băgai bancnota înainte și aveai acces la combustibil. La unele mergea și de 5 euro, la altele și de 100.
Și în funcție de rezervor băgai bancnota potrivită, însă partea proasta era că nu dădeau rest. O variantă ok. Unele nici nu aveau magazin , sau vreun angajat prin preajmă.
Kaufland sucks, Carrefour rulles, Mega nu am încercat . Dar stai că vine tare din urmă Cora cu case self.
Parcă dădeau un bon și bonul ori îl foloseai la altă alimentare ori te duceai în altă zi să primești bani pe acel bon … dacă nu primești nici bon atunci probabil proprietarul benzinariei a “uitat” sa puna hârtie pentru chitante iar senzorul nici el nu “functioneaza “ prea bine
Benzinaria automata e foarte buna, dar nu in Romania unde inca se alimenteaza de 30-40-50 de lei. Cred ca majoritatea tranzactiilor sunt sub 100 lei.
Eu la Rompetrol am vazut plata la pompa cu POS incorporat.
Si cu butoane de 50, 100 si 200 (parca).
…pentru cardurile lor.
Eu cred ca motivul pentru care e sistemul asta, nu e neaparat cel enumerat mai sus, ca o sa cheltui mai mult, ci unul mult mai pragmatic si care tine de preventie. Odata ce ti-ai alimentat cardul benzinariei sunt mai mici sansele sa apara probleme ulterioare legate de autorizarea si procesarea pana la capat a tranzactiei, ori cereri de inversare de plata ori alte probleme de acest gen.
Am renuntat la casele self de vreo jumatate de an. Prefer sa astept la rand decat sa o chem pe doamna aia de fiecare data si sa ma priveasca de parca nu am mai vazut calculator in viata mea. Ba nu se scaneaza produsele, ba are eroare la plata, ba trebuie sa intorc bonul ala pe sapte parti si sa fac o rugaciune in gand ca sa deschida bariera. Ba toate 3.
Inteligenta artificiala, inchide ca te sun eu.
Eu am renuntat la casele self pentru ca prefer sa nu incurajez desfiintarea unor locuri de munca.
Banuiesc ca nici la dosarul cu sina nu renunti ca sa nu ramana bugetarii fara locuri de munca
Bogdan, incepusem sa iti explic cam cat de idioata e afirmatia ta; m-am oprit, mi-am dat seama ca e inutil.
eu nu merg la casele astea pt ca nu imi convine sa fac eu treaba. nu am nici un discount.
https://www.youtube.com/watch?v=FxINJzqzn4w
E-n regula, las-o asa. Comentariul tau nu necesita explicatii.
Cel mai elegant ar fi cu aplicatie pe telefon si scanner QR. Ai alimentat in aplicatie o suma lunara, te-ai dus la benzinarie, ai scanat codul tau, alimentezi si-ti ia direct de-acolo. Daca ai mai putini bani, se opreste pompa si gata.
Cam asa e in SUA. Pui cardul, ti-l autorizeaza, alegi cat vrei sa pui. Daca alegi 20 USD si iti intra doar de 18.43, doar atat iti ia de pe card, dar fara sa depaseasca limita aleasa. Mai au si benzinarii unde mergi si platesti intai cat vrei sa pui, apoi faci plinul, altfel nu-ti deblocheaza nenea pompa.
Pe mine ma dispera ca doar Auchan are optiunea de “produse multiple”, Mega si Kaufland (ca astea sunt prin zona mea de cumparaturi) nu au. Am luat 10 plicuri de praf de copt? Scaneaza de 10 ori. Si 6 sticle de apa. Si 3 de cola. Si 5 plicuri de drojdie. Dupa aia se strica masinaria si trebuie sa vina cineva sa verifice daca ai 8 sau 12 plicuri de “ceva”
Eu ma impac bine cu Kaufland self check.
De obicei merge repede si bine, mai putin ieri cand a trebuit sa astept dupa o angajata vreo 5 minute doar fiindca aveam un bax de bere.
Am invatat sa respect pasii (scanezi produsul, il pui in tava si apoi treci la urmatorul – e distractie cand suntem 2 si ne incurcam unul pe celalalt si mi se pare ca e ok. Iar cand am alcool, chem personalul cu cardul de supervizor si gata.
O sa mai merg.
Eu mă excit puțin când vine aia cu țâțele mari, scanează cardul și intră în meniul de angajați, care e fix același cu meniul obișnuit, dar fără finețurile de design, simplu și la obiect băi nene.
Carrefour are o aplicatie cu care scanezi produsele cu telefonul iar la sfarsit genereaza un cod de bare pe care il scanezi la orice casa si platesti. Mor de ras cand o folosesc pt ca pun produsele direct in pungile de Ikea iar la iesire vad fetele disperate ale celor de la supraveghere. Nu m-au verificat niciodata…
Au inceput sa verifice, m-a tinut o tanti in Orhideea 5 minute sa se uite in toate plasele. Chiar ma miram pana acum ca nu verifica nimeni, o data am si plecat cu 2 produse neplatite din greseala (luat 3 cutii, scanat una, uitat sa pun 3x in aplicatie, pus toate in plasa).
nu stiu daca s-a mai zis, dar rompetr… i’ll let myselfout
Mie nu-mi plac pompele automate. Din experienta mea e o chestie de noroc ce card merge. La o astfel de benzinarie am incercat vreo 5-6 carduri si nu a mers nici unul. Nu Revolut, nu card de la ING din Romania, nu cardurile de credit, nu cardurile din tara respectiva.
In luxembourg am gasit si o benzinarie automata care accepta doar cardurile lor de credit.
Nu stiu cum e la Kaufland (nu am mai fost deloc cu pandemia asta) dar la Carrefour, acum 1000 de ani, daca luai o ciorba de la ei de la bufet, cand o scanai trebuia sa specifici 1x, desi aveai doar o ciorba. La fel si la sucuri sau bere. Si daca ai 10 sucuri diferite? Cica e o „masura de siguranta”.
Si acum e la fel cu produsele de patiserie. Daca iei doi Langosi scanezi bonul iti vede langosi dar te mai intreaba pe tine cati.
Exista pompa self-service in Romania. In Alba Iulia, fix langa Dedeman, detinuta de Rompetrol. Se plateste cu cardul (orice card, nu cardul de Rompetrol) si functioneaza perfect, fara angajati, 24/24.
Aici: https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk03oWWmuhgg8Su8799e93e3kZmWdsA:1603700310267&q=benzinarie+self+service+alba+iulia&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=46073464,23582720,1758&tbm=lcl&ved=2ahUKEwj728aa6dHsAhUulYsKHYxUDuUQtgN6BAgLEAc&rldoc=1#rldoc=1&rlfi=hd:;si:;mv:[[46.082300472225974,23.577151960849605],[46.080060450279795,23.571165270328365],null,[46.081180472620936,23.574158615588985],18]
https://www.rompetrol.ro/personal/fill-go/fill-go-credit ei zic ca merge doar cu cardul lor…
Eu cred ca e gresit tot ce tine de sistemele aste self service… toata ideea in sine. De ce nu poti sa ai pe cineva la fiecare pompa care sa-ti puna benzina, de ce nu poti sa ai mai multi casieri la Kaufland &co sa te serveasca ok?… si asa mai departe.
PS: Nu e vorba ca iti fura robotii job-urile, dar parca e de porc intr-o tara care e vai mama ei la nivel de job-uri basic… sa vi la final de an sa zici ca ai profituri exagerate, tot tu sa te plangi ca trebuie sa eficientizezi si sa dai oameni afara dupa.
Eu cred ca nici la Mc n-ar trebui sa-ti duci tava, nici in alte parti n-ar trebui sa-ti pese de aspecte dinastea… numai daca e pur si simplu alegerea ta, fara sa fii nevoit sa faci asta.
goldy – pentru ca profit mai mare, angajati mai putini, mai putini bani de cheltuit, vom ajunge toti itisti
Ce nu intelege lumea, este varianta in care ai putine joburi care nu necesita cine stie ce pregatire, automat creste infractionalitatea, oamenii neavand prea multe sanse sa supravietuiasca, de asta ar trebui pusa si taxa pe peturi si doze, creaza un mijloc de venit pentru unii, care automat pot sa faca asta in loc sa cerseasca sau sa fure… E trist ca toati conducatorii nu inteleg ca oamenii trebuie sa supravietuiasca, iar nimic nu e rusinos sa lucrezi la o benzinarie sa pui benzina, sa speli un geam, am prieteni car faceau bani frumosi la 20 de ani cu un astfel de job, bacsul era foarte frecvent, mai ales daca te comportai de bun simt.
Stiu ca poate a sunat putin arogant, dar chiar nu am vrut sa zic nimic sa sune asa, respect pe oricine atat timp cat face in asa fel incat sa-i fie mai bine si nu considera niciodata sa treaca linia aia dintre onest si jeg de om.
Ce nu inteleg este de ce nu apar casele de marcat care tiparesc bonuri pe ambele parti … ohh wait, acolo e nevoie de implementat si cumparat chestii… acolo ne permitem sa nu imbunatatim, ca nu-i asa grav.
Acum vreo 15-20 de ani se vorbea despre introducerea unor microcipuri in eticheta fiecarui produs. Ai pus marfa in cos, ai trecut cu cosul prin turnicheti si ti s-a citit instant toata valoare cosului. Se elimina astfel timpul de descarcat-scanat-reincarcat cosul + jobul de casiera. Dar se pare ca tehnologia asta e SF si acum
Nu e chiar SF. Exista deja mai mult decat atat, doar ca e la nivel de concept:
https://www.bbc.com/news/business-42769096#:~:text=In%20a%20move%20that%20could,to%20the%20public%20on%20Monday.
pentru ca am implementat asa ceva, in Romania, dar nu a mers, nu implementarea mea ci sistemul, treaba se face asa
1. Cash. Bagi cati bani bagi. Se face alimentarea. Daca ramane rest se scoate voucher. Fiind sume mari nu prea merge cu rest in monede, deci voucherul e baza. Il pierzi, e nasol
2. Card. Aici e cum se zicea mai sus: preautorizare de X, dupa care se face reglarea din bani. Cam asa e prin toata suedia. Daca vrei bonul mai bagi o data cardul si iti iese.
nu pricep de ce e asa complicat, de ce trebuie platit inainte/ preautorizat.
nu se pot lua banii la sfarsit, dupa ce ai alimentat, cum se face la benzinaria clasica?
Prezenta angajatului e vreo garantie a platii? fuge ala cu maciuca dupa tine daca nu platesti?
Pai si cum stie daca ai bani pe card fara preautorizare?
@pvladc Pentru că suedejii vor „uita” DUPĂ ce au alimentat să scaneze cardul sau, i se poate întâmpla oricui, să te trezești că nu ai suficienți bani pe card, situație în care, la o stație fără asistență umană, nu ai cui să-i explici situația, să lași niște date despre tine până te întorci cu banii.
Aşa?
https://www.facebook.com/444847369039981/posts/1619172988274074/
până nu văd nu cred.
Salut,am alimentat cu benzină pe data de 09.03.2024,de 41€,mi s-au retras 150 din cont,și nu i-am primit nici până acum,ce pot face?!?!