Știrile zilei – 10 septembrie 2020

  1. Blondă . Blondă . Blondă . Blondă . Verde . Brunetă . Blondă . Arșiță
  2. Niște parlamentari amuzanți se fac că nu înțeleg
  3. Justiția pe care o apărăm
  4. Ce mașini au cumpărat românii anul ăsta
  5. Ce mai fac spitalele regionale?
  6. Cât a ajuns adaosul comercial peste decenii
  7. Foarte mișto schema asta de a proteja ultimul lider rămas liber
  8. Cronica de business
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. 7. sper ca nu au baut ceai

    00
  2. De ce in ultimii ani a inceput sa se foloseasca „sînt” in loc de „sunt”? Apoi de ce se foloseste „î” in mijlocul cuvantului in loc de „â”?

    00
    • E mai cool să fi împotriva sistemului. De ce să-ți impună societatea cum să scrii?

      00
    • Sunt interese mari la mijloc.

      00
    • Probabil cei care au invatat in scoala sa scrie asa au continuat sa o faca, nu e ceva aparut in ultimii ani. Bogdan Budes pare sa aiba varsta potrivita pentru a fi facut scoala in vremea cand se folosea “sînt” si „întîi”.

      00
    • @varucu “sînt”*

      00
    • e ceva legat de o factiune revolutionara a Academiei (??) de la Iasi, care refuza acceptarea normelor metodologice de scriere si au decis ca sunt mai cool si nu respecta normele. de fapt nu „a inceput sa se foloseasca”, scrierea cu „sînt” si „î” sunt vechile norme abrogate prin 1992-1994 (cred). Doar ca unii au decis ca sunt mai cool si nu le respecta.

      00
    • Sau sunt basarabeni

      00
    • La un moment dat se scria intr-un fel – asa cum am invatat eu in clasele primare, dupa aia au venit niste oameni care sunt sefi la dictionar si au zis ca nu mai e bine cu i din i cum se scria inainte si trebuie trecuta la varianta de dinainte, ca asa se scria inainte de comunism si trebuie sa dispara comunismul din cuvinte sau ceva de genul. Aceeasi justificare s-a folosit si la trecerea de la „nici o/un” la „nicio/niciun”.

      Pana la urma e irelevant cum scrii atata timp cat esti capabil sa te exprimi coerent.

      00
    • In ultimul timp se foloseste mai des*
      Eu am inceput scoala in 99 si am invatat „sunt”, logic ar fi fost sa se fi folosit „sînt” la inceput apoi sa se treaca treptat la varianta actuala. Fenomenul e fix invers.

      @sin nu 3 ir3l3vant daca inc3p sa scriu asa si altul pune 4 in loc de „a” o sa se mai inteleaga nimeni cu nimeni. Vorbitorii unei limbi trebuie sa urmeze aceleasi reguli, cel putin in scris.

      00
    • @gc: ideea e sa te exprimi coerent, nu cu 1337 5p34k si alte prostii din astea de script kiddies.

      Daca nu intelegi ce a avut cineva de spus pentru ca a folosit i in loc de î intr-un cuvant…

      00
    • Regulile sunt facute pentru scrierile oficiale, vorbitorul de rând e cel care face regulile si nu invers

      00
    • cel mai amuzant e când îi vezi pe ăștia care scriu așa că îi corectează pe alții.

      00
    • formele vb a fi mostenite din grafia veche: sănt, sămt, sint, sem, săm, săntem, sîntem, sintem, seţi, set, siţi, sănteţi, sînteţi, sinteţi, sănt, sămt, sint, vezi tu vreun „sunt” pe-acolo? niciodata românii nu au folosit forma ”sunt” (pe lîngă argum ăsta mai sunt și altele, mai siropoase, despre niște lingăi infecți care au admis-o pe ceaușeasca în academie și-apoi au încercat să-și spele cadavrele instituind o reformă lingvistică care a adus lb română in secolul 18 dpdv al grafiei), lb română este o limbă fonemică, scrii cum auzi, nu pentru că e cool

      00
    • Mda, ce poti sa zici. Nu e frumos, dar pare mai ergonomic o idee. E bine ca au ridicat ecranul putin mai sus ca mi-era aiurea sa ma aplec sa ma uit la ecranul ala jos. Cand plecam la drum bagam telefonul in dreptul vitezometrului (sa am si eu ca la BMW icockpit, nu pentru ca as fi fost prea zgarcit sa cumpar un suport de telefon)

      00
    • frână de mână electrică
      cruise control
      oglinzi electrice

      00
    • Renault a adus multe lucruri de pe arkana si le-a pus pe noul logan.

      00
  3. Ăsta cu adaosul comercial e din seria „capitaliștii ie răi mamă, uite cum se îmbogățesc pe spatele nostru”.
    Hai mai bine să facem un articol despre cum au crescut taxele și impozitele peste decenii, să vezi dacă îți mai încape graficul în pagină.

    00
    • Din categoria comunismul moare greu, inca e in vigoare o lege de prin ’90 sau ’91 in care esti obligat ca si companie, daca faci comert cu amanantul, sa afisezi intervalul de adaos comercial practicat si sa-l declari la ANAF. De aia vezi prin magazine/restaurante/etc afise cu „adaos comercial 0-10000%”.

      00
    • Și ies niște cifre de urlă toți idioții că vai, ce ne jupuiesc capitaliștii.

      La restaurante marja asta e cea mai mare, pentru că marfa de intrare sunt ingredientele, iar ce iese e mâncarea. Iar gazul, salariile, chiria, toate celelalte nu intră în calcul, deși din adaosul ăla le plătești, nu vii cu bani de-acasă. Așa că apare afișul ăla total irelevant cu adaos de 10000%.

      00
  4. Daca s-ar confisca averile facute ilicit, Romania n-ar mai sti ce e aia criza economica mult timp de-acum incolo si ne-am angaja toti la stat, iar pensionarii si-ar face vacantele numai prin Bahamas.

    00
  5. Ce rahat de articol pe hotnews despre vanzari masini.
    Le era greu sa faca un tabel. Nici nu l am mai citit.

    00
    • Foarte probabil toți ar fi intrat, ar fi vizualizat acel grafic de care vorbești 30 secunde și ar fi ieșit de pe site iar statisticile s-ar fi dus in cap, așa s-a prelungit timpul de stat pe articol/site.

      00
  6. :))) ce meta ca la un reportaj în care un guru vrea o piramidă pe el au băgat reclamă la Herbalife

    00
    • NOU
      #29

      Da la pct.3 se mai poate spune, e foame de bani, e foame de bani baieti, sau in cazul asta androgina aia de Venera de la Casa Jurnalistului.Bretonista asta feminizda e aia care a facut articolul ala despre revenge porn in care baga literatura la greu despre abuzuri sexuale, urmariri si fortat de relatie abuziva ca sa stoarca simpatie si lacrimi in timp ce victima a declarat sub juramant la Politie ca relatia cu ala era dorita si intretinuta de ambii parteneri. A luat si un premiu pentru mizeria aia de articol cu care i-a distrus cariera politica a mamei tipului.
      Ma rog, se pare ca cataratul pe cadavre (in cazul asta un mos senil yoghin impostor de a carui vrajeala te prinzi in 3 minute daca ai minim 2 neuroni in cutia craniana) pentru faima intrece cu mult deontologia profesionala a jurnalizdei.

      00
    • Pai a învăța de la johanis care n-a avut nici o jenă să se catare politic pe cadavrele din colectiv.

      00
    • Coco (care este trompeta PSD aci pe blog) lovește din nou. Nu că nu ați știi, ajut lumea să bage de seamă.

      00
  7. – asa ia nastere justitia la noi https://www.stareapresei.ro/fiul-lui-gargamel-va-preda-un-curs-la-facultatea-de-drept-din-iasi/ … tare îmi e ca toate zvonurile despre ce se întampla la facultatile de drept nu sunt zvonuri
    – oamenii astia au o problema grava si fac doar tâmpenii https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-54082567

    00
  8. 3. Pai in romanica atâta timp cât ești hastagist și susții sau ești din servicii nu ai nici o problema cu justiția chiar daca violezi, faci trafic de carne vie sau ești criminal.

    00
  9. 2. & 3. Statul român aka Infractorul Puțămoale se chinuie cu erecția, dar nu-i iese. Amenda e plătită de po.pula.ție și nu de politicieni, așa că nu-i bai.
    Vrem o țară ca afară! 🙄
    5. Io urlu de 12 ani referitor la spitalele alea regionale, muiștii din presă s-au trezit abia acum. E bine, măh, băga-mi-aș erecția-n presa românească.

    00
  10. @ 6.

    Problema aia cu markup-ul e foarte foarte dubioasă. Vreau să văd suprapus un grafic și cu taxele care le plătește un business, nu doar cele fixe, ci inclusiv costurile legate de legalitate, aka câte norme și condiții trebuie să îndeplinești doar ca să te afli în legalitate, nu care au legătură neaparat cu firma. Nu mă-nțelegeți greșit, nu spun că sunt rele, din contră, faptul că avem standarde mai stricte de ex la horeca zic că e un lucru bun. Dar alea costă și trebuie luate în calcul.

    Apoi suprapus peste el și salariile.

    Cred că șocul va veni din primul grafic, faptul că statul își ia o bucată tot mai mare, prin tot felul de tertipuri, pe când salariile au rămas constante, așa că markup-ul a crescut constant, ca să acopere diferența.

    Când salariații se plâng că banii firmelor au crescut dar salariile nu, politicienii (care au până la al 3-lea neam toți angajați la stat pe instituții care n-au existat acum 20-30 de ani) vin și urlă că uite, capitaliștii…huooo, tre să le mărim taxele!

    În loc ca cetățeanul să zică, bine boss, dar chiar avem nevoie de 120 de instituții ca să guvernăm țara asta? Poate vreo 20-30 n-ar ajunge de fapt?

    P.S. Asta nu înseamnă că nu sunt companii hrăpărețe care cu CEO care iau bonusuri de sute de milioane când au angajați cu minimum wage. Clar acolo e altceva. Dar asta nu înseamnă că dacă dai 2-3 exemple din astea, că toate firmele sunt așa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile