Am o soluție simplă de triere…

Apropo de România care suferă și România care se distrează.

Instalat aplicația aia bună, făcută de specialiștii de la Guvern, pe care britanicii și francezi au făcut-o deja, care urmărește traseul utilizatorului și în înregistrează local, doar în telefon.

Și vine momentul ăla fatidic.

– Bună ziua, știți, cred că am COVID
– Nasol. Telefonul?
– Poftiți!
– Ia te uită, în ultimele săptămâni n-ați ratat nici un weekend la mare, seara pe la terase și prin malluri. Frumos. N-aveți nimic, mergeți acasă.
– Nu, stați un pic, tușesc și nu mai am gust.
– N-are nimic, e doar o răceală. Hai, drum bun, nu tușiți pe aici că dați și la alții istețime din asta fără mască.

Aia cu “ia să vedem, ați scris pe feisbuc că nu credeți în covid” e prea simplă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. … Hai doctore, ia de icișa 200 de iepuri și caută-mi un loc la geam.

    00
  2. NOU
    #5

    Cea mai tare mi se pare legat de masca, eu n-am intalnit inainte de pandemie pe nimeni care sa se ia de medicul chirurg ca poarta masca cand il opereaza p-ala micul de apendicita sau pe ma-sa de piatra la rinichi. Unde erau toti oamenii astia atunci?

    Iar masca e purtata de doctori de zeci de ani

    https://magazine.washington.edu/feature/50-years-after-breakthrough-at-uw-heart-bypass-remains-state-of-the-art/

    00
  3. Sorry dar romanul fata de alte natii nu intelege ca poti sta mai distantat si la o adunare sociala. Am un prieten penticostal: le-a spus si pastorul sa vina cu masti, sa stea mai departati, tine duminica 2 procesiuni …degeaba. Ei vin multi fara masca si se inghesuie toti la o procesiune. Si astia nu sunt bauti. Dar la o nunta, botez, cumetrii unde se iau toti in brate si behaie iubire absoluta si fratie pe viata in sunete de manele si miros de mici ?

    00
    • EXact problema nu este că se duc oamenii de colo, colo, ci că nu se respectă măsurile. Inevitabil se muncește în spații închise, oamenii se duc la controale medicale (mulți s-au infectat exact la spitale sau centre de îngrijire), oamenii interacționează cu apropiații. Aici sunt riscurile cele mai mari de îmbolnăvire.
      La mare problema este la localurile împinge tava unde se cântă manele și este o aglomerație îngrozitoare, la magazinele care au afișat să se respecte spațiul dar lasă să intre tot poporul și este foarte aglomerat și mulți nu poartă masca, la faptul că oamenii cumpără mâncare de pe stradă și nu se igienizează pe mâini: porumb fiert, șaorma, hamsii, gogoși etc. Preparate de multe ori de angajați fără mănuși și oricum, care iau banii cu mâinile cu care servesc etc. Efectiv problemele apar pentru că mulți nu respectă cele trei reguli minime: mască în spații închise, igienă și distanțare. Nu că se duc undeva., că cei care nu le respectă în deplasări nu le respectă nici acasă.

      00
  4. masca protejeaza sa nu se formeze acesti minunati nori de picaturi ai lui Flugge. atata tot…

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Pic%C4%83turile_lui_Fl%C3%BCgge

    picaturile sunt atat de mici ca raman suspendate in aer in incaperi inchise pana la 4-6 ore.

    deaia aerisitul reduce riscul de infectie…

    00
  5. Cu toata dragostea, StopCovid aplicatia franceza este o mizerie: am instalat-o din prima secunda cand a fost disponibila, doar ca ce sa vezi, surprise surprise, BLE (BlueTooth Low Energy) is not fully supported by your phone (un samsung de 4 ani). Altfel, telefonul trecut in lista de telefoane compatibile.

    Pentru cei care functioneaza tot ceea ce face aplicatia este nu sa urmareasca utilizatorii pe unde merg, ci prin BlueTooth va detecta cand 2 telefoane care au aplicatia instalata se afla in proximitate (gen < 1m) mai mult de 15 minute. Daca la un moment dat unul din cei 2 utilizatori se va testa, va fi gasit pozitiv, si apoi va semnala acest lucru in aplicatie, atunci aplicatia va notifica in mod anonim pe cei cu care respectivul a intrat in contact, cu indicatia de-a contacta medicul, care sa-i spuna sa se testeze etc.

    Este un procent foarte mic de instalari raportat la populatie, din procentul de instalari a fost un procent de dezinstalari foarte mare, iar in final dupa vreo luna de utilizare aplicatia trimisese doar 14 notificari.

    00
  6. am basculat 2 idioți la gunoi.
    unul care, după 12 comentarii aici, deja îmi dădea sfaturi.
    și pe dan, care avea treabă acasă și noi îl rețineam.

  7. ieri intru in mega: am vazut 3 familii tata+mama+copil, toti in magazin, parintii cu masti, copiii toti fara, concluzia mea a fost ca parintii s-au razgandit si vor sa scape de copii elegant (ah, si tatal era cu cosul, el facea cumparaturile, mama si copilul se alergau prin magazin, parintii sigur erau absolventi de inv superior dupa ifosele verbale)

    00
    • Ce varste au copii? In Franta de exemplu e obligatoriu pentru copii doar de la 11 ani in sus.

      00
    • Masca nu este obligatorie în spațiile închise pentru copiii sub o anumită vârstă. Mulți nici nu știu că există și măști pentru cei mici(chiar și la lidl în ofertă) sau nu a prezentat interes pentru ei. La mine fiind mic copilul(sub 3 ani) prefer să rămânem unul dintre noi cu el în mașină și celălalt părinte să facă cumpărăturile. Când a fost necesar să intre și el(trebuia să probeze încălțămintea) i-am pus o mască de adulți pe care am micșorat-o făcând noduri elasticelor pentru urechi în apropierea măștii. Atunci nu aveam măști mici pentru el și găsisem un tutorial pe yt.

      00
    • @Vlad Sa mor eu, cand or afla romanii ca nu e obligatoriu sa te caci, o sa-si demoleze toti veceurile!

      00
    • Care Dex, alea din fundu’ curtii?

      00
    • @Vlad N-as vrea sa ma pronunt, ca nu ma pricep. O sa-ti raspunda unul dintre aia 20 care mi-au dat minus. Dupa ce termina de demolat veceul. :)

      00
    • deci daca legea nu ne spune ca masca e obligatorie, noi n-o purtam pentru ca pitong, legea spune si ca copiii sub 11 ani nu iau coronavirus in spatii inchise si masiv populate, ca un supermarket? :D da, e logic, ma scuzat / abia astept sa vina toamna si sa-si trimita parintii copiii la scoli, pentru ca legea spune ca masca nu e obligatorie sub o anumita varsta si oricum copiii nu se imbolnavesc grav de coronavirus, mai ales ca masca nu e obligatorie nici in locuinta proprie, bai, abia astept, stiu sunt sadica

      00
  8. Funny, dar aplicatiile astea nu inregistreaza pozitia, doar emit niste pulsuri cu date random in ele si inregistreaza alte pulsuri similare, tot ce stii e ca ai vazut aZE245SAsf care a fost emis de cineva cu COVID, dar nu stii cine si unde.

    00
    • Pai tocmai, ca sa nu fie nici o problema de GDPR, te informeaza c-ai fost in contact cu cineva, si c-ar fi bine sa iei masuri.

      00
  9. zoso când îmi dai și mie să primesc commenturi pe email?
    În altă ordine de idei, instalat de vreo 3 săptămâni aplicația Corona Alert aici în DE, trebuie să ții tot timpul BT și Locație ON.
    Ce e nasol e că nu îți spune cu câte persoane care au aplicația te-ai întâlnit, doar dacă ești safe sau nu, ceea ce mi se pare o mare porcărie.
    Înțeleg că e anonim, dar aș vrea să știu dacă aplicația chiar merge sau e o păcăleală.
    Să spună azi te-ai întâlnit cu 10 persoane care au aplicația, 0 persoane aveau Covid. Așa e useless.

    00
    • Până acum a funcționat în Germania aplicația tot așa cum funcționează și bandanele astea care le purtați în loc de măști, doar în mintea utilizatorului.

      00
  10. Dar cum, dupa ce ca ni se ia temperatura acum sa fim si urmariti pe unde mergem?
    /s

    00
  11. Masca simpla se cheama chirurgicala pt ca o poarta chirurgul in operatie ca sa nu contamineze pacientul cu agenti infectiosi de tip strep, staf si alte bacterii care pot fi fatale unui pacient cu sist imunitar compromis abia operat.

    Pt coronavirus chiar e un placebo pentru ca fizica (aia de vopsitor e prima ca pret dintre cele eficiente, dar doar pt tine ca expirul se face printr o supapa fara filtru) si nu te protejeaza nici pe tine nici pe altii de infectia cu cv19 dar asta e legea si oamenii care nu o poarta deloc sau la mişto ar trebui batuti.

    00
  12. Eu m-am saturat de tanguielile medicilor. OK, unii oameni nu poata masca si stau ca niste gaini unii langa altii.
    Pana acum era la moda sa huidui pe aia din piete, metrou, parcuri. Acum e cool marea. Din 5 stiri despre covid 4 au imagini de la mare. Mare au si alte tari si inghesuiala e chiar mai mare (Coasta de Azur). Si totusi gradul de raspandire a bolii e mai mic.

    Rezulta ca la mare nu e chiar asa de rau (d.p.d.v. al infectarilor). Acum o ora chiar prof. Sandesc zicea asta, la mare nu e chiar asa de nasol.
    Si e simplu de ce nu e nasol. Sunt, la varfuri, 150.000 oameni pe tot litoralul. Reprezinta 0.8% din totalul populatiei. DAR, salariati care lucreaza 8h/zi sunt cam 3-3.5 milioane, care stau zi de zi la serviciu intre alti oameni.
    Poate ca totusi se infecteaza mai multi la serviciu decat la mare.

    Pt Guvern e foarte usor sa-si ascunda prostia, neputinta, furturile dand imagini cu inghesuiala de la mare si lumea sa creada ca acolo e miezul infactarilor. Poate nu e chiar asa.
    Testarea se face atat de prost si atat de putin. Sa nu uitam din cele peste 20.000 de teste aproape 40% sunt la cerere. Parctic Guvernul nu a crescut capacitatea de testare (si definitia de caz) aproape deloc in ultima luna.
    Clinicile private fac bani cacalau pe spinarea unor privati care aproape 100% nu au infectia.

    Si noi stam ca prostii si injuram oamenii de la mare (uneori pe buna dreptate) cand defapt marea problema e in alta parte.

    00
    • 1. „Clinicile private fac bani cacalau pe spinarea unor privati care aproape 100% nu au infectia” – oameni care lucrau in centrul de testare drive-in de la Baneasa, unde se bulceau si inca se bulucesc romanii sa fie testati ca sa plece prin vacante, au declarat ca are 7-8% infectare din total teste.

      si acum ca tocmai am aflat de fapt cata valoare de adevar au spusele tale si mai ales ce probe ai, sa vedem si afirmatia asta, tot a ta: „Pt Guvern e foarte usor sa-si ascunda prostia, neputinta, furturile dand imagini cu inghesuiala de la mare”

      sa te credem pe cuvant, zic!

      00
  13. Pentru vali ar fi la fel de indicata o aplicatie pe telefon care sa ii monitorizeze viteza de deplasare si sa il intrebe politia cum a facut bucuresti-brasov in 2 ore si ceva.
    Ideea de a sta cu radarul in boscheti ca sa prinzi covizi nu e o solutie. Oricum guvernul deja stie asta direct dela sursa, nu are nevoie de aplicatii: https://www.mediafax.ro/social/operatorii-de-telefonie-mobila-vor-oferi-statului-datele-de-localizare-ale-clientilor-19024049

    00
  14. toata lumea ar trebui sa renunte la net, cablu si presa scrisa. punct di de la capat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile