Productivitatea e degeaba, dacă nu e voință, legislație și autostrăzi

Graficul ăsta e mișto de tot. Românii sunt cei mai productivi și cei mai prost plătiți din Europa. Pentru că ITM are program de lăuze și pentru că așa e în Est, Ungaria, România, Bulgaria, mână de lucru ieftină.

Eh, acum gândiți-vă cum ar fi arătat lucrurile dacă am fi avut autostrăzi pentru transport, un port Constanța cu mai puțină corupție, o legislație mai clară și controlori care să-și facă treaba și să nu ia șpagă.

Și terenuri pentru fabrici. Și facultăți care să pregătească și oameni, nu doar drone. Și politicieni care să înțeleagă că o ciupeală de 10% e mai bună când fabrica se plantează la noi și nu la Keksemet, că poate ciupi și 10% din altă parte, și din altă parte, și la final o duce toată lumea bine, nu doar el, și ajunge să trăiască într-o țară civilizată, nu în una unde te fură hoții de două ori pe an, că îi ții în sărăcie, Bădălau.

Cam multe trebuie să se întâmple ca să nu mai fim săraci și corupți, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Dragut comentariul cu *..ca unele tari au fost excluse…:))

    00
    • Păi ai idee câte bănci au un apartament închiriat în Luxemburg și 5 angajați care „produc” zeci/sute de milioane € lunar? Toate firmele din țările de pe lângă au birouri acolo, că e mai plăcut să nu plătești 50% taxe pe venit, ca în Belgia de exemplu. Of course, angajații nu stau în Luxemburg, că e mult prea scump, mai bine fac naveta 200km/zi.

      00
    • Si iata explicatia pentru masinile care au 180.000 km facuti in 3 ani.

      00
    • @cristi: Naveta BE-LU se face cu trenul.

      00
    • @mmm

      Pai din ce stim oficial in eu nu exista paradis fiscal…..asa ….luam sau nu tari in considerare tari pe baza….
      Si Belgia este destul de prietenoasa cu taxarea pe firme mai putin pe salariati, din ce stiu eu

      00
    • @mmm, Trier e la doar 45 de km. Faci 200km pe zi doar daca stai pe la Hahn/Saarbrücken etc. In rest, pe langa rue de Strasbourg sunt blocuri de 4 etaje care au și câte 70 de firme. Să fie de vină oare cei 1% impozit pe profitul repatriat?

      00
  2. Produsele romanesti sunt proaste, asa zic romanii pe cealalta postare de mai jos. Acum vreti salarii mari pe produse proaste?

    00
  3. Ma tem ca „productivitatea” nu mai inseamna nimic. Adica in vremuri mai clare erai productiv daca aveai robotizare, productie de masa, personal calificat, etc. Evident ca la noi nu se pune problema de tehnologii avansate, sau industrie dezvoltata.
    Asa ca nu mi-e clar cum am ajuns atat de productivi din taximetrie si evaziune fiscala. As presupune ca niste companii mari au raportat venit mai mare pe Romania, decat pe alte filiale, si asa s-a ajuns la situatia de fata.

    00
    • NOU
      #9

      Ai citit si nu ai inteles? Esti analfabet functional?
      Productivitate aici inseamna ca la 1 euro investit, se obtine 1.78 in Romania. Adica obtii 78 eurocenti castig la 1 euro investit. E enorm, e de 6 ori mai mult decat in Grecia. Sau, pe intelesul tau, 1 roman face cat fac 6 greci.
      Si asta mai inseamna si ca se pot mari salariile de 3-4 ori linistit, fara ca sa se dea faliment.

      00
    • @dan surpateanu Ce inseamna „se obtine” mare cititor? Se obtin bani cash? Fiecare angajat se duce la patron cu 1.78 lei la sfarsitul zilei? Sau se impart veniturile raportate de companie pe Romania, la numarul de angajati?
      Hai, explica-mi tu ce n-am inteles, ca nu pari prost deloc.

      00
  4. Ca sa-si faca controlorii treaba ar trebui ca amenzile sa scada si ei sa aiba norme de controale, nu de dat amenzi. O spaga de 1000+ lei e greu de refuzat la o amenda de 10000 lei dar la o amenda de 500 de lei ce spaga sa dai sau sa primesti + ca iti poti pierde locul de munca la stat pentru 100 de lei … rade lumea de tine dupa aia ca ai ramas fara loc de munca la stat pentru 100 de lei.

    00
    • Eu nu cred in treaba asta cu amenzi. Nici mari nici mici. Amenda mare e stimulent pt spaga iar amenda mica e cost of doing business. Ai gresit? Ai termen x zile sa remediezi. Dupa aia tragi obloanele si nu mai poti face afaceri minim 10 ani.

      00
  5. Nu era bine, daca aveam ce zici tu acolo, creșteau investițiile, concurența si deci si salariile, deci raportul ala s-ar fi dus in jos. Pai se poate, la un lucru suntem si noi no. 1 si in loc sa ne bucuram noi radem!

    00
    • Suntem si la numar de infectii per milion tot primii.

      00
    • @Cipper

      Mi se urcă sângele la cap, știind cum s-a ajuns județu Argeș, ca să fie în top cu nr de bolnavi, auzind mereu aceeași placă legată de distanțare socială și igienă.
      Hai să-ți zic una, că-s direct d-al casei, trăiesc, muncesc și mă învârt în Mioveni/Pitești și oleacă pe lângă.
      Am fost azi de dimineață până la spital la Sf Spiridon Mioveni, să văd dacă pot să-mi fac niște investigații pentru o împuțită de gastrită.
      Erau azi la poarta spitalului, în față la barieră vreo 30-40 de oameni la ora 8 de dimineață pentru teste de covid-19 și pentru luat rezultatele testelor. Fiecare cu motivele lui, nu contează scopul, ci end-game.
      Circulă prin presa locală și pe pagina de Facebook a primarului Ion Georgescu faptul că de 2 zile spitalul și-a redus enorm capacitatea de testare din cauză că niște aparate/utilaje s-au stricat.
      Repet, am fost de față când a venit un tip, cred că manageru spitalului după meclă și ce-am căutat azi pe internet. Nu sunt 100% sigur, doar speculez.
      Omul a venit să zică, că de abia de marți încolo s-ar putea relua testările către populație contra-cost, restul rămânând pentru urgențe, internați, oameni care au nevoie să se opereze-urgențe medicale și fără test nu sunt acceptați.
      Au venit oameni inclusiv din Vâlcea și Balotești într-un oraș mic, la un spital mic, să se testeze de covid-19.
      După ce tipul/amangerul a făcut anunțul cu problemele, niște țărănuși din Vâlcea au început să facă gură că ei sunt veniți tocmai de la dracu din Rm Vâlcea să facă testul la Mioveni și că s-au programat de 10 zile.
      Boooooooon, să fie treaba treabă, domnul din spital pe un ton elegant, a spus următorul lucru: din cauză că se testează foarte mult din afara județului, cazurile pozitive raportate au crescut enorm în Argeș, datorită capacității foarte mari de a testa, iar din cauză că aparatele alea merg 24/7 s-au dus dracu. Azi dimineață, din ce am înțeles fugitiv, deci informația trebuie luată sceptic erau in urmă cu 400 de teste, care trebuiau trimise MS/DSP. Cazurile ăstea pozitive au fost raportate, iar brusc nr de bolnavi a crescut enorm în județ. Spitalul din Câmpulung, Județeanu, Sf Spiridon, Regina Maria, testează masiv de covid19 din județ și foarte mult din alte părți.
      Și omul din spital spunea că din cauză că Vâlcea nu testează nimic, există riscul foarte mare să se închidă județul, iar consecințele economice nu sunt plăcute pentru noi.
      În concluzie, cazurile raportate pe Argeș, vorbind strict de aborigeni nu sunt la numerele arătate prin presă.
      De bine de rău, primaru Ion Georgescu s-a implicat enorm pentru comunitate și a făcut o grămadă, mai ales spitalu ăsta nou e mană cerească pentru noi din zonă, că nu mai trebuie să apelăm la centrele universitate mari din țară.
      Doar că binele făcut comunității, în cazuri ca ăstea se întoarce împotriva noastră din cauza ministerului sănătății.
      Doamne ajută, să ieșim bine din situația asta.

      00
    • Bine că nu apar india, china, indonezia etc, în clasament

      00
    • @Ionut M Tot Pitesti. O ruda de-a mea a avut ceva febra vreo 3 zile si a vrut sa-si faca testul. La stat nu s-a putut, nici cu insistente, nici cu nimic, ca nu se incadreaza la oxigen in sange sub 95%, temperatura peste XX (nu mai stiu). I s-a spus ca e ordin de sus, sa nu se testeze decat in standardele astea. S-a dus la particulari: nu va putem testa, ca aveti febra!
      Asa ca nu m-as culca pe o ureche, s-ar putea ca situatia sa fie mai maro decat pare, daca aia cu simptome nu sunt testati, si tot ce iese e colateral, sau investigatie epidemiologica.

      00
    • @Ionut M Vorbesc de saptamana trecuta, cand abia urca numarul de cazuri.

      00
    • @Dex dacă e proastă, de aia nu a testat-o. Trebuia să zică că pleacă în Grecia.

      00
    • @ubercool

      Nu fi idiot, coane.
      Că la spital pentru manele de genul plecat, îți cere o dovadă prin care să demonstrezi că tu chiar pleci undeva, nu se face pe vorbe. Dar na, ce să știi tu.

      00
  6. @Vali și restu
    Aia cu productivitatea e o momeală aruncată gargaragiilor, ca să parem și noi importanți la ceva. Că uite domne, ce productivi sunt românii și plm. Ăla e fum.
    Dacă ne uităm pe graficu ăla, vedem că indicele ăla are o valoare tot mai mică, pe măsură ce țările sunt tot mai dezolvate și nivelul de trai e tot mai sus. Ori pentru un indice mare la adresa României, ne situează într-o zonă între bananieri și papuași.
    Pe mine nu mă încântă indicele ăla, pentru că trebuie să vedem în medie, ca valoare reală a sumelor in economie. Una e 1,7, la un salariu de 2000 de lei, iar valoarea produsului vândut este de 10.000 de lei și alta e un indice mediu de 1.35, la un salariu de 2500 de euro, la un produs vândut de 20.000 de euro. Trebuie să vedem cât impact este in bani reali produși, nu căcaturi de metrici aruncate să gâdile la ureche.
    Mai e un alt aspect important. Obții valori de 1.7 pentru România, unde nu vinzi produs finit cu valoare adăugată mare, ci vinzi componente din produse cu valoare adăugată mare, pe care le produci cu salarii de mizerie.
    Intotdeauna e mai bine ceva mediu obținut din ceva mare și valoros, decât ceva ridicat scos din produse de valoare mică. Cam aici durerea noastră.
    Producem textile pentru branduri de lux, dar le trimitem vrac și fără etichetă, la salarii de 1400 de lei/12 ore pe zi/luni-sâmbătă, la 100 de lei/produs.
    Sunt exportate in vest, cusute etichete de 10 euro/bucata, vândute la 700 de lei/bucată în lume, inclusiv în România.
    Produci cablaje pentru Peugeot la Pitești cu 100 de euro bucata, la salariu de 1600 de lei+ bonuri/2 ture, in condiții inumane și muncă până la epuizare, cu indice de 1,7. Ajung în Franța, se montează pe mașină, iar francezu vinde mașina cu 30.000 de euro, cu indice mediu de 1.35 în condiții de muncă și protecție socială net superioare.
    De aia fluctuația de personal este enormă în domeniul lohn, al construcțiilor, al serviciilor unde presupune multă muncă cu spinarea și e prost plătită. Totul de dragul KPI-ului, ca la final de an să raportăm creșteri pe toate liniile, dar angajații trăiesc mai mizerabil și sunt mai bolnavi și obosiți decât anul precedent. Totul de dragul metricii.
    Iar în viitor, sincronizat cu nenorocita asta de pandemie o să ne ducă în groapă pe toți:cu salarii mari, fără salarii mari, pentru că trăim toți in aceeași țară, la nivel macro-economic.
    Degeaba avem un salariu mediu de 3500 de lei net, dacă 3 milioane iau minimu pe economie, 1 milion iau 2000 de lei și 400.000 de salariați iau 7000 de lei. Per total și la final de zi, media dă 3500, dar 4 milioane trăiesc în mizerie, dar hei, avem 1.7 productivitate.
    Valoarea asta e in condițiile in care în ultimii costul cu forța de muncă în România a crescut enorm. In 2010-2012 cât a fost indicele: 2,5-3?
    Deci, despre ce vorbim?

    00
    • Într-adevăr grecia și croatia
      sunt țări foarte dezvoltata și cu un nivel de trai extrem de ridicat, atât de ridicat încât Romania le-a depășit pe ambele atât la nivel de pib/cap de locuitor ajustat la prețuri cât și la putere de cumpărare.

      00
    • foarte corectă observația. vindem produse cu valoare adăugată mică, așa că cifrele mari în altă parte nu prea ne ajută. dar legătura dintre educație și economie e prea subtilă. vorba lu’ Zoso, cam prea multe trebuie ca să se întâmple ca să ne prindem și noi de lucruri.

      00
    • Avem factorii:
      – salarii mici si conditii proaste(spatiu de lucru si ore suplimentare neplatite) care cresc raportul la 1.78, platiti mai prost decat chinezii.
      Totusi cifrele mai spun si alta poveste:
      – in ciuda lenei pe care zicem ca o apreciem, nu suntem langa greci la 1.13.
      – in ciuda sistemului de educatie, cu fabrici de diplome si fara mesteri – tot apar spatii industriale si cladiri de birouri
      – in ciuda sistemului de sanatate (ducem dupa noi cateva co-morbiditati), muncim gata sa crapam la pensie
      – in ciuda emigrarii masive nr.1, Siria nr.2
      – in ciuda etc: infrastructura, administratie, slaba dotare cu echipamente(lasam topoarele si ne luam o drujba?!)

      Din cifre pare ca trecem prin sclavie, razboi civil.
      Ce urmeaza?! Miscarea drepturilor civile, Zoso – MLK?!

      Lasand gluma la o parte, doar o pandemie lipsea la castelul asta de carti.
      O pandemie si un cutremur.

      00
    • România nu e Bucuresti.

      00
    • @ Pixel

      Cine spune că românii sunt lepre și putori, solemn îi cer să mi-o sugă cu devotament.
      Avem și noi uscaturile noastre, dar românii nu sunt putori. Că nu vor să muncească pe coji de semințe, chiar daca nu știu să facă ceva unii din noi, da. Dar nu sunt de blamat. Fiecare își duce capul. Foamea e cel mai bun speaker motivațional. Nu e nevoie de prostu de Andrei Niculescu, Szoarez sau alți onaniști care nu au avut vreodată o afacere reala.

      00
    • @petre, tu esti cumva prostul de serviciu aici sau cum?

      atat polonia cat si croatia sunt cu PIB per capita cu 20% peste romania
      plm, datele sunt publice, trebuie doar sa folosesti google:
      gdp romania per capita
      gdp croatia per capita
      gdp poland per capita

      iti da si grafic frumos sa intelegi daca esti genul de prost caruia ii curge scuipatul din gura.

      00
    • Voi radeti de petre dar ati sarit partea cu ajustat la prețuri cât și la putere de cumpărare.

      00
  7. Alte tari au ajuns intr-un stadiu avansat de automatizare, astfel incat productivitatea angajatului uman nici nu mai conteaza cu adevarat. Productivitatea este masurabila in munci repetitive, care se inlocuiesc rapid sau au fost inlocuite deja.

    M-ar interesa un studiu efectuat in Europa de Est vizavi de cati oameni lucreaza in domenii „creative”, aproape imposibil de automatizat. Ei vor aduce adevarata plusvaloare pe viitor si bunastare tarilor in care lucreaza si platesc taxe.

    O listare pe categorii a posturilor in functie de posibilitatea de automatizare se poate gasi si aici (in Romania se vor automatiza peste vreo 100 de ani, nu e panica): https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/cati-oameni-isi-vor-pierde-jobul-in-favoarea-robotilor-pana-in-2030-care-sunt-slujbele-unde-omul-este-de-neinlocuit-1336329

    00
  8. Cipper – Suntem pe locul 74 in lume si 14 in UE, asa ca nu te mai caca pe tine fara rost. N-o fi tara asta perfecta, dar parca prea multi ciuri-buri isi permit sa denigreze nejustificat.

    00
    • Eu vorbeam de ieri si azi. Ca la noi toate se intampla mai tarziu oricum…
      Nu stiu ce e nejustificat, dar fii tu dac mandru in continuare.

      00
    • Numărul de infectati depinde de numărul de teste făcute, la numărul de morți la 1 milion de locuitori suntem locul 8 in UE și campioni absoluti in regiune – Polonia are aproape de 3x mai putini morți la 1 milion de locuitori iar Ungaria de aproape 2x mai puțini.

      00
    • Noi avem 112 morți la 1 milion, Polonia – 44, Ungaria – 62 că să nu mai zic de slovacia – 5, Cehia -34 si chiar Bulgaria sta mult mai bine – 47.

      00
    • Comparațiile cu Italia, Spania sau franța sunt pt proști – tarile alea aveau legături aeriene directe cu China și asia și milioane de turiști care au răspândit virusul înainte de a se lua vreo măsură în europa.

      00
    • Petre – Asa, si ce-i cu asta ? Belgia are 846, Suedia 562, Olanda 358, Elvetia 228, Luxemburg 179, Portugalia 168.

      00
    • @hawkeye – una e sa ai granita comuna cu Italia sau cu spania sau cu franța sau cu toate 3 și milioane de turiști care trec dintr-o țară în alta fara nici o granita și cu totul alta e sa fi in europa de est fara nici o legătură directă cu asia și la 2-3 tari distanta de Italia.

      00
    • Sigur, ca noi n-am avut sute de mii de oameni intorsi din Italia, Spania, Franta, UK….

      00
    • @hawkeye – da, majoritatea tineri, care nu fac forme grave și care multi ori nu aveau simptome și atunci contagiozitatea e foarte scăzută ori deja erau vindecăti până au ajuns in tara, iar dacă nu testezi oricum nu-i gasesti. În Spania, Italia, franța înainte de pandemie erau o grămadă de turiști asiatici de peste 70-80 de ani, predispuși să dezvolte simptome si sa devina extrem de contagioși.
      În plus toată Europa de Vest are o populație mult mai îmbătrânită decat noi, predispusă sa dezvolte simptome grave și chiar să se ajungă la deces, noi trebuie să ne comparam cu regiunea că doar și bulgarii sau polonezii au avut destui care s-au întors occident, că să nu mai zic că majoritatea românilor care s-au întors au trecut prin Ungaria.

      00
    • @Petre, milioanele alea de turisti asiatici contagiosi in ce tara s-au contabilizat ?

      00
    • @Petre Noi avem Dragonul Roșu din care cumpară jumatate din afacerile mici din Romania. Și magazine chinezești în fiecare oraș mai răsărit. Din cîte se pare epidemia a izbucnit la ei la jumătatea lui noiembrie.

      00
    • Cel puțin franta, Spania și Italia aveau fiecare milioane de turiști asiatici in februarie și începutul lui martie când liderii UE nu luaseră nici o masura basca unii mai „dastepti” și vroiau sa demitizeze coronavirusul că fiind o răceală banala.
      Iar din nordul Franței cu trenul faci maxim 1 ora până în bruxelles si de acolo maxim încă 1 ora până în amsterdam.

      00
    • @petre nu știu de ce nu te crede lumea :))

      Am fost in februarie in italia și era plin de asiatici in aeroporturi și prin zonele turistice. Dar nu așa puțin, ci la greu.

      Din câte știu pe sfârșit de ianuarie ei au ceva sărbătoare și mulți au liber. Anul nou chinezesc sau ceva de genul.

      00
  9. Romanii sunt prost platiti pentru ca accepta asta.

    Nu te obliga nimeni sa muncesti pe salariu mic.

    00
  10. Cum ar fi arătat sa fim in Schengen iar Constanta sa facă competitie directa porturilor din Rotterdam și Hamburg pt marfa care vine din China, sunt convins că e doar pura coincidenta că fix olanda și germania se opun intrării României în schengen deși parlamentul european tot voteaza de 5-6 ani că ar trebui sa fim admiși împreună cu bulgaria.

    00
    • Asta cu Rotterdamu’ nu se învechește niciodată. A intrat deja în folclorul popular, la fel ca Toma Alimoș și Miorița. :))

      00
    • Sunt convins că olanda nu are nici un interes atunci când se opune că România să intre in schengen, după ce cum am mai spus parlamentul european de 3-4x a votat admiterea ambelor tari. De altfel și la ultimele negocieri pe bugetul UE s-a văzut cât de dezinteresata e olanda să-și apere propriile interese chiar cu riscul de a duce la un blocaj total.

      00
    • Au italienii, croații, slovenii, francezii și spaniolii zeci de porturi la medieterana și tot nu le pun probleme olandezilor. Le punem noi cu portul Constanța, pentru ca apoi să meargă tirurile bară la bară pe valea Oltului.

      Mai luați o carte de geografie și gândiți logic înainte să înghițiți prostia cu Constanța și Rotterdam.

      00
    • Mi se scoala cand au chestia asta, sa stiu ca suntem chiar importanti in ceva, insa cand caut pe net chestia cu Portul Constanta si olandejii primele rezultate sunt de la sputnik, dcnews si alte „publicatii” de genul, iar atunci imi moare.

      00
    • @Unul – de aia investesc chinezii sute de miliarde de dolari în refacerea drumului mătăsii că să ocolească prin Mediterana…iar.dumul paneuropean trece pe la nadlac nu prin valea oltului, se pare că tu trebuie sa pui mana pe.o harta.

      00
    • 1. Portul Constanta era bun, banuiesc, pentru legaturile comerciale cu Africa de N si E + Iran, Iraq + tari care se aflau sub ceva restrictii comerciale cu „Vestul”. Dupa 90 ne-am dat cu „Vestul” si acele legaturi comerciale au disparut si cu ea s-a dus si flota aia dupa care plange lumea. Legaturile pot fi oricand reluate sub forma: fac chinezii sau indienii un combinat prin Galati, aduc acolo materii prime din Africa sau Asia si fac tabla si alte prostii de metal … sau vin cirese si pepeni din Africa de Sud pe timp de iarna … si de acolo le transporta cu tirul sau trenul spre Polonia, Ungaria, undeva prin zona aia, folosind autostrazile Romaniei
      2. UK nu e in Schengen de exemplu si nu au nici o problema cu concurenta olandezilor. Noi suntem parca in piata unica, cam la fel cu ei, ceea ce inseamna ca controalele la granita, la intrare si iesire, pentru marfuri si persoane, sunt de multe ori la misto iar daca nu ma crezi poti sa te sui in primul autobuz spre germania, italia, etc … deci asta cu Schengen e vrajeala ieftina. Poti sa te uiti si la Turcia de exemplu

      00
    • Petre te-as baga in santina sa cauti cheile chinezesti de 13. Ii doare pe olandeji fix in dos de un port la cuca macaii care nu are legatura cu nimic din lumea civiliata

      00
    • Da da nicule olanda și acum câteva zile a fost atât de dezinteresata până când a obținut reducerea substanțială a banilor nerambursabili in detrimentul împrumuturilor, dar e bine că există românașii care să-i ridice non-stop in slăvi și să le cante ode.

      00
    • @Xxx:
      1. Clar trebuia să dăm la fier vechi toată flota iar justiția independenta să-l albească pe tovarășul Petrov.
      2. Comparația cu anglia nu sta in picioare tot ce intra acolo sta acolo nu are nici o logica să merga mai departe spre Europa când poate intra direct in Rotterdam sau hamburg, pe când constanta, daca am.fi fost în Schengen ar fi devenit poarta principală de intrare a mărfurilor asiatice și mai ales din china in europa.

      00
    • @Petre ai niste limitari in perceptie si ti-ar fi aproape imposibil sa pricepi ca pe chinezi si pe vestici ii doare la banana se rahatisul numit Constanta.
      Singurele chestii pentru care CT e atractiva sunt micile / marile gainarii cu droguri sau marca de contrabanda miscata cu vapoare de dimensiuni mici din motive de restrictii de dimensiuni pe anumite dute navigabile.

      Mai mult, nu tot ce se aduce in porturile din UK ramane pe insula. Ca sa vezi care-s exceptiile uita-te la domeniile cu legislatie / taxare suplimentara unde UK practica o zeciuiala mai okeish decat Olanda.

      00
    • Comparativ cu Rotterdam, Constanța are o capacitate de vreo 8 ori mai mică la tonaj manevrabil și de vreo 22 ori mai mică la volum containere. Da, este cu 10 zile (2000 mile) mai aproape de China decât Rotterdam, dar ce folos, dacă pentru a ajunge cât de cât în Europa centrală nu poți merge decât pe Dealul Negru, arzând de 10 ori mai mult combustibil per tona transportată. Deci, basme…

      00
    • Petrica, tu nu stii cum functioneaza piata comuna si vroiam sa iti dau exemple dar vad ca ai gasit si alta alternativa la portul olandezilor … nesimtiti astia de la hamburg cum iau eu din painea olandezilor, nu?! Daca vrei sa vezi cum e cu transportul maritim din Asia spre Romania ia si comanda ceva de pe DX sau ebay, cu tracking, si o sa vezi acolo pe unde se plimba vaporul cu produsul tau.

      00
    • @Paul – nu știu cine e limitat cel care poate vedea doar situația de azi sau cel care înțelege că intrarea României în Schengen ar însemna dublarea volumului de mărfuri prin portul Constanța în maxim 2-3 ani iar în următorii 10 ani cel puțin o triplare.

      N-am spus că ar putea constanta imediat sa preia tot volumul de la rotterdam însă o creștere consistenta a traficului ar însemna bani mai multi și investiții pt creșterea capacității lucru care ar duce la o scăderea a volumului din Rotterdam adică fix motivul pt care olanda se opune.

      @ivanG – și tu trebuie sa pui mana pe un manual de geografie,coridorul 4 paneuropean n-are nici o legătură cu dealul negru.

      00
    • Va bateti gura de pomana cu Petre. E postacul PSDisd de serviciu.

      00
    • Daca ai vedea portundin Rotterdam ai intelege de ce o sa ne mai ia 200 de ani sa ajungem acolo. Dar sa-l vezi, nu sa vorbesti din povesti ;) nu mai zic sa intri in el…

      00
  11. Să nu ne mințim. Știm cu toții că raportul ăla e umflat artificial de cei 30km/an de tuneluri dacice

    00
  12. Autostrăzi ca autostrăzi , dar daca aveam cale ferată si trenuri de marfa pentru transport era si mai misto !

    00
    • Si acolo e si mai ieftin de facut, ca deja infrastructura o ai, trebuie doar sa schimbi materialul rulant si sinele.

      00
    • CFR Marfa parca era pe profit, transportau containerele de la portul Constanta spre Olanda si Europa de Vest

      00
    • @ Xxx : profit pe dracu , parca ss pregăteau sa intre in insolventa prin Februarie sau Martie.

      00
  13. pune 20, ca nu pui de la tine. La cate legi sunt, practic oricand te poate inchide pt orice cacat

    00
  14. Portul Constanța, în special zona de Nord, este foarte mult ținut în loc și de infrastructura de circulație învechită, atât rutieră cât și de cale ferată.
    – Pe partea rutieră, deși până aproape de intrarea în port există autostradă, după ce se termină autostrada începe durerea de cap.
    La Nord (față de canal). după ce ieși de pe autostradă drumul se îngustează la o singură bandă pe sens și aici se formează vara de obicei cozi imense de TIR-uri. Ca să intri prin Poarta 7 și să ajungi la Dana 0 sau la silozuri cu TIR-ul, nu există decât un singur drum, cu aceeași unică bandă pe sens, iar drumul ăsta se intesectează și cu câteva linii de tren. De asemenea, drumul trece exact prin fața Silozurilor construite de Saligny.
    Dacă ai ghinionul să dai de un tren sau de vre-un TIR care descarcă cereale la siloz, trebuie să pierzi cel puțin 30 minute așteptând fiindcă drumul e blocat și nu ai altă alternativă … descărcarea la silozuri se face cu partea din față a vehiculului (TIR sau tren) ieșită direct în DRUMUL PRINCIPAL, până blochează tot drumul.
    Toată circulația prin port poate fi strangulată dacă un singur TIR se defectează în drum acolo, când descarcă la siloz.
    Ar mai exista la Poarta 4 vechiul tunel CFR proiectat tot de Saligny, este abandonat de prin anii 90 și cu ambele capete închise. Există de mult planuri de re-amenajare a lui și folosire drept cale de acces rutieră, dar au cam fost abandonate și ele.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Tunelul_Palas
    La Portul de Sud (Agigea) organizarea circulației este mai bună, fiindcă zona de Sud este o dezvoltare mai din timpurile noastre, dar drumurile tot sunt pline de cratere în multe locuri.

    – pe partea de cale ferată: în Nord există EXTREM de multe de linii de cale ferată abandonate, unele de peste 40-50 de ani și care încă mai au vagoane ruginite abandonate. În foarte multe locuri chiar au crescut copaci în MIJLOCUL liniilor de tren, printre vagoanele abandonate și nu este vorba doar de lăstari sau tufișuri ci de ditamai copacii cu trunchiul de peste 60 cm diametru, pe care abia îi poți cuprinde în brațe.
    Atât de mult au fost ignorate liniile alea de tren de-a lungul anilor că au crescut COPACI între liniile de tren, în mijlocul Portului, exact de-a lungul drumului principal de circulație prin port.

    Asta se poate vedea în special pe segmentul de drum de la Poarta 1 spre Poarta 5 unde linia de tren deși este abandonată de decenii întregi încă se intersectează din loc în loc cu drumul principal.

    Poliția Port câteodată nu are treabă și stă la pândă la intersecțiile astea cu calea ferată ca să vadă dacă șoferul oprește să verifice dacă vine trenul … asta la o linie de cale ferată în mijlocul căreia cresc copacii de decenii întregi… *facepalm* *sigh*

    00
    • P.S. și dacă ați fost atenți: DA, zona de Nord a portului NU ARE AUTOSTRADĂ.
      Are acces la un drum cu o singură bandă pe sens care duce la autostradă. Atât.

      Ăsta este marele secret murdar îngopat de toate guvernările de până acum:
      PORTUL NU ARE AUTOSTRADĂ până în Port (zona de Nord).

      A spune că Portul Constanța Nord are acces la autostradă este același lucru cu a spune că locuitorii din Greenfield Residence au acces la Drumul Național… fiindcă este cam aceeași situație cu traficul rutier.
      https://zoso.ro/naivitatea-proprietarilor-greenfield-simplu-adorabila/

      Autostrada ajunge doar cam la 300 metri înainte de gardul exterior al portului și de acolo, spre Nord, începe drumul ăla plin de înjurături, iar administrația porturilor nu are ce să facă fiindcă din punct de vedere legal terenul aparține de Primăria Agigea.
      https://goo.gl/maps/EuBWvqPAuy28pmwN6

      Ca să ajungă autostrada până în Port ar fi nevoie ca guvernul să aprobe investiții masive acolo: trebuiesc expropriate niște terenuri, trebuie construit încă un pasaj peste calea ferată, etc.. dar e mai simplu să stai în scaun la guvern și să pretinzi că Portul, în întregimea lui, are acces la Autostradă pe când doar zona de Port Constanța Sud are acces.

      00
    • P.S. #2 – pentru referință completă, ăsta este drumul de acces în Port de care vorbesc:

      https://goo.gl/maps/s1vuVyUZbDGckC7y9

      După ce ieși de pe autostradă și până la prima intersecție cu calea ferată (500 metri distanță) drumul încă are 2 benzi pe sens, dar după intersecția cu calea ferată se reduce la o singură bandă pe sens.

      00
    • La faza cu politia portului am pierdut pariul de ylyl

      00
  15. Politicianul cand ia spaga si bea o cafea in Monaco, nu se gandeste ca ii plang cei din Romania de mila. Trebuie votat ca sa se schimbe ceva, politicianul are planurile deja facute. Iti baga niste studii de fezabilitate, de nu mai stii unde sunt banii imediat.

    00
  16. Eu vad ceva grav in graficul ala. Daca esti la 1.78 fata de tari cu apa calda unde esti la 1.51, in momentul in care o sa fim la o distanta mica noile investitii o sa fie paula si s-ar putea sa ne plece si din investititorii vechi.

    00
  17. Digitalizarea României este singurul Salvator
    Elimina corupția
    Să ne conducă roboti..

    00
  18. Graficul asta face o chestie buna, distruge mitul ala cu romanii care muncesc la fel ca nemtii pe salarii de 3 ori mai mici.

    00
    • Aaaa, fix nu.

      00
    • E nu, citeste cu atentie: valoarea adaugata orara / cost orar.
      Neamtul platit cu 30 euro pe ora produce 41.4, romanul platit cu 10 euro pe ora produce 17.8
      Romanul produce de mai mult de doua ori mai putin, dar e platit de 3 ori (chiar 4 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage) mai putin, d-aia e mai productiv. E extrem de ieftin, dar nu e mai harnic.

      00
    • @Radu, hărnicia chiar n-are legătură, are legătură cu toate celelalte din jur, mulți alți factori. Avem fix problema Chinei, deși suntem mult mai avantajați ca ei din multe puncte de vedere.

      Românul produce chestii ieftine, de exemplu Dacia care se vinde cu 10k. Neamțul produce Audi, Mercedes, BMW, Porsche, etc care se vinde 50k în sus. De aici e o mică mare diferență, nu? Asamblarea poate e la fel de complexă, poate mai simplă chiar, dat fiind că la Audi sunt sigur că treaba e mult mai automatizată (dacă produci chestii scumpe merită investit mai mult în utilaje). Și am zis doar de auto, nu mai zic de celelate ramuri care există-n Germania, că doar nu fac doar mașini.

      Ce să mai zicem de chestii gen zone metropolitane care însumează poate câteva zeci de orașe care la rândul lor însumează 10 milioane de locuitori să zicem, legate între ele de o rețea de autostrăzi. Așa când deschizi o fabrică știi sigur că poți angaja 1000 de oameni într-o lună, nu te bazezi pe un amărât de orășel de 200,000 de locuitori. Noi avem un București care e gâtuit și cam atât.

      La ei oamenii pot face naveta de la distanțe gen 50-60 – km fără probleme. Oamenii pot sta și în orășele mai mici, nu trebuie să se înghesuie în orașele mari, acolo merg cei care lucrează în servicii unde au salarii mai mari și își permit chiria de oraș. La noi și cei săraci sunt forțați să locuiască în oraș ca să poată ajunge într-un timp rezonabil la muncă. Așa avem chirii mari, salarii mici, cerc de sărăcie constantă.

      La noi pe naționale poți face naveta de la 50 km undeva în țara asta în 25 de minute? Fie și cu trenul, nu mă refer neapărat cu o mașină.

      Și asta contează mult, să ai talent angajabil care poate ajunge zilnic la servici.

      00
    • @Radu Ma scuzi, nu mi-am dat seama ca vorbesti de cifre in sine. Am crezut ca esti doar nihilist. Dar ai dreptate. Adica da, sunt platiti de 3 ori mai putin, dar nici nu produc la fel. Cel putin in terorie.

      00
  19. sunt surprins sa vad Franta asa de sus in clasament si la doar 2 pozitii distanta de Germania. Experienta mea pe teren ar arata ca distanta ar trebui sa fie kilometrica si cred ca doar salariile mai ridicate in Germania au „tras” Germania mai spre coada clasamentului.

    Altfel, Franta cu cele 35 de ore legale de munca pe saptamana, cu 8-9 zile libere legale si 6 saptamani de concediu si cu multiplele cafele si sedinte in care discuti ce ai discutat si ultima oara + ce mai fac copiii ar trebui sa fie fix langa Grecia, ultima sau penultima.

    Cat despre Romania nu ma mira, am lucrat cu americani, germani, britanici, francezi, italieni, indieni, magrebieni si pot spune cu toata modestia ca romanul (in medie) ca intensitate a muncii si calitate poate concura lejer cu un american sau german si e peste ceilalti mentionati. Doar ca ni se inoculeaza mereu ideea ca strainii sunt mai competitivi si ca noi suntem niste idioti. Cel putin asa era pe la firmele pe unde am lucrat in Ro…”ah, pai francezii sunt mult mai productivi decat noi, leprelor, luati aici 2000 de lei si ciocul mic ca nu produceti voi cat francezii”.

    00
  20. Poate o sa avem si noi cateva autostrazi in urmatorii 15 ani. Poate.

    00
  21. Da, suntem buni, da’ nu prea.

    00
  22. Eu cand vad statistici care n-au sens incerc sa ma uit pe datele oficiale si sa fac mici comparatii precum:

    GDP ÷ numarul de angajati ai tarii respective = productivitate angajat

    Germania
    3.435.000.000.000 ÷ 33.760.000 = 101.747/angajat
    Romania
    244.000.000.000 ÷ 8.696.400 = 28.057/angajat

    https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=2641&countryId=DE&acro=lmi&lang=en&regionId=DE0&nuts2Code=%20&nuts3Code=&regionName=National%20Level
    https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=9545&countryId=RO&acro=lmi&lang=en&regionId=RO0&nuts2Code=%20&nuts3Code=&regionName=National%20Level

    Restul e gargara pentru comunistii care incearca de zeci de ani sa inventeze apa calda in bucuresti.

    00
  23. NOU
    #84

    ce vrea sa zica graficul in realitate: ca salariul mediu in Romania poate sa creasca cu -delta dintre rata productivitatii de la noi si rata productivitatii din tara cu care suntem in competitie. 1.78-1.51 (bulgaria). Adica ar fi loc sa creasca cu 25% sa zicem. Dar asta ponderat cu celelalte costuri de productie: energie, materii prime, transport si costul riscului de a face afaceri in Romania. Adica procentul asta poate sa creasca daca totul e perfect aici sau sa scada. Alta explicatie: cu 25% e mai scump in Romania sa faci afaceri decat in Bulgaria (costul spagilor si proastei administratii politice) si asta se transfera intr-o scadere reala cu 25% a veniturilor salariatilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube