Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. uite o discuție pentru „bogații” de pe aici: 7000 de lei vi se pare suficient pentru o familie cu doi copii (sau 6000 pentru o familie cu un copil). v-ați încadra în cheltuieli (cu rate, cu economii, cu tot)?

    00
    • economiile nu sunt la a te „incadra”
      ajung, nu ajung, sunt destui care traiesc pe banii astia si nu mor de foame, nu sunt dati afara din case.

      00
    • sumele astea sunt pentru un așa zis trai decent. evident că mulți se descurcă cu mult mai puțin. întrebarea mea e legată dacă realmente poți trăi decent în românia cu 6000 de lei, pentru că mie, sincer, de abia îmi ajung banii ăștia fără rate de plătit, iar economiile pe care le fac sunt alți bani, neincluși în ăștia 6000. și mă consider foarte chibzuit…

      00
    • Da, atâta au sor-mea și cumnata-miu. Ea e bugetara, 3500 de lei, asta după ultimul examen susținut acum nu mult timp și după vreo 15 ani de munca acolo, iar el cameraman, 3000 și nițel.
      Dar economii nu au cine știe ce.
      De multe ori rămân cam pe zero aproape de final de luna…

      00
    • Am apăsat aiurea înainte sa termin comentariul.

      Insa da, se descurca ok. Nu la modul ala sa se lăfăie, insa zic eu ca decent și în comparație cu mulți, mulți alții, chiar bine.

      00
    • fara rate, eu am cheltuit 1300 lei in iunie. nu mi-am luat haine.
      la familie e mai complicat. sa zici ca e o rata de 1000 lei, parintii cheltuiesc in medie 3500 (inclusiv utilitati si sa zicem o vacanta pt 3/12), raman 1500 strict pt copil (deci fara vacante si utilitati). nu stiu, pare ok dar pare ptoblematic la orice divergenta de la cheltuielile normale. nu e decent, e ok.

      00
    • e ceva gresit acolo ca nu are cum sa coste mancarea doar 1500 de lei.

      00
    • Pentru anumite valori ale lui decent inseamna ca din banii aia nu mori de foame si nu umbli cu haine rupte pe tine.

      Nu inteleg treaba asta cu ratele, mai in toate discutiile despre bani apare expresia „trebuie sa platesc ratele”, de ce? Adica de ce ai face un imprumut la banca daca n-ai bani? Sa fii si mai dator?

      00
    • 7000 ar ajunge pentru o familie cu 2 copii. Insa doar pentru facturi,mancare si cateva lucruri strict necesare. Daca ai rate sau chirie e mai nasol.

      00
    • @sin , inlocuieste ratele cu chiria si tot aia e . Ca trebuie sa ai un acoperis deasupra capului.
      Probabil unii au ales sa plateasca rata la banca in loc de chirie , ca si valoare , tot pe acolo bate.Deci tot o cheltuiala din ‘cos’ este.
      Cazul meu concret : sot + sotie + copil = aproape 7000 ron pe luna , ne descurcam ok , dar nu stiu daca pot sa zic ca decent . Insa nu am rate , ca daca mai scapam si de vreo 2000 de ron pe luna la banca ……..
      Pentru mine /quote : ‘decent inseamna ca din banii aia nu mori de foame si nu umbli cu haine rupte pe tine’ end of quote/ aia inseamna mai degraba un trai de subzistenta decat unul decent ……

      00
    • @VuAd: eu zic sa te documentezi ce inseamna subzistenta, ca nu e asa roz cum ti se pare tie.

      00
    • Uite aici, eu cu nevasta si 2 copii mici ne-am impus sa traim lunar doar cu 4000 de lei, salariul mai mic. E cam strans, dar ne descurcam. Rate nu (mai) avem, doar gradinita privata pentru 1 copil pana face 3 ani ca sa intre la stat. In oras nu prea iesim, haine pentru copii am primit de la prieteni, la fel si jucarii second, gatim acasa si in general ne gandim de doua ori inainte sa cumparam ceva pentru ca avem un apartament mic fara prea multe spatii de depozitare. Celalalt salariu il punem la ciorap, ca de cand cu pandemia asta nu stii cand te trozneste vreo ‘reorganizare’ sau ‘reducere temporara de salariu cu 50%’. Ne raman bani si de concediu in camping, si e bine ca suntem asa, fara pretentii de lux, ca altfel ar fi nasol. Va trebui sa schimbam masina in curand, dar nu ne facem griji. Mancarea costa cam 1300 pe luna pentru ca nu mai cumparam din mega image.

      00
  2. Cred ca Vali a avut parte de secs aseara. De ce cred asta? Pai fiind deja satisfacut, nu prea a mai pus poze cu fete sexy… :)

    00
  3. NOU
    #14

    Hai, ca alergatul cu tot felul de mobre pirtiitoare prin toate padurile si peste toate pasunile nu e chiar sport.
    In plus, mi se pare ca si astia sint cam defecti din moment ce ii doare-n sula de stricaciunile pe care le fac.

    00
    • Pana una alta era traseu marcat pentru motociclete.

      00
    • In articol scrie „proprietarul terenului”. Ce traseu poti sa faci pe proprietatea unuia? Sau pe unde stai, sa vin si eu sa ma dau cu motorul prin curtea ta.
      Eu sincer il inteleg pe ala, dupa 10 ani de zgomot produs de vecinii cretini singurul lucru care ma tine sa nu-i iau beregata unuia e ca mi-ar ramane copii singuri vreo 20 de ani.
      Totusi putea sa puna un gard in traseu, nu o sarma ascunsa, e cam extrem.

      00
    • Uite ce scrie unul pe grupul Enduro Cluj
      „Morar Paul Salut, eu am fost cu el aseară in timp ce sa întâmplat incidentul eram in spatele lui cu 20 de metri, eu am apucat sa opresc la timp, in legatura cu cine a pus sarma este foarte usor de gasit pentru ca la 30 de metri mai jos de capcane era împrejmuit cu un gard pentru oi si aia inseamna ca proprietarul terenului de acolo a puso”.
      Deci, proprietate privata, imprejmuita cu gard, dar noi nu, vrem sa ne dam cu motoarele si ne doare la basca de altii. Cam cat sa fii de disperat, sa ajungi sa pui capcane pentru teribilistii pe motoare.

      00
    • Asta înseamnă să ai teren, dar să nu ai bani pentru împrejmuit.
      Practic a avut tot dreptul, pe terenul lui. Dar ce scop să ai ca să iei o viață?

      00
    • NOU
      #19

      Proprietarul terenului e bun de puscarie. Nu exista niciun context in care ar trebui sa pedepsesti galagia cu moartea.

      00
    • Daca s-ar respecta proprietatea privata in Romania, lache ala cu bicicleta ar fi bun de plata pentru ca i-a stricat omului sarma si ar fi pus sub acuzare pentru violarea fara drept a unei proprietati private.

      00
    • Itaa, auzisem un zvon cum ca padurile nu pot fi împrejmuite. Pt mers cu motocicleta prin padure aiurea, teoretic se pot da amenzi iar eu sunt curios daca omul avea un panou ceva de atentionare … daca nu poate intra la ceva penal

      00
    • Daca omul avea si gard, poate a pus sarma in curtea lui sa intinda niste rufe. Ce lege incalca cu asta? Nu e ca si cum a intins sarme pe un drum public.

      00
  4. Coșul ăla din poză mi se pare cam debalansat. Nu înțeleg dacă e rezultatul unui studiu sau o estimare din pix.

    – Prea puțin la mâncare. Dacă vrei mâncare bună pentru tine și copil, te duci mai sus. Dacă ai și o vegetariană prin casă, te-ai scos, că nu prea ai cum să distribui optim haleala. Plus că multe chestii din lumea lor sunt cu 10-15% mai scumpe. Iar dacă sugerezi păpădii și lăptuci din Grădina Botanică, dormi în balcon (am auzit, n-am pățit, nu, nu)

    – Sănătate 110 lei? Greu, poate doar dacă faci totul prin CASS, adică timpi de așteptare mari, nebuneală, bătaie de cap.

    – Fond de economii 600+ lei? Funny. Cred că trei sferturi din români nici nu știu ce e aia.

    – Recreere, deci partea importantă pentru minte și corp, 250 lei, adică două ieșiri cu familia la pizza și niște înghețată. Frumos, o plăcere să fii în viață.

    – Locuință 1800 lei? Rată/chirie? Mi se pare mult. E nasol dacă dai pe așa ceva cam cât pe mâncare+sănătate+recreere

    00
    • Pai in prezent un credit de 70k euro inseamna o rata de 1800-1900. Mai pui un 5-10k peste cei 70 si (abia) poti cumpara 3 camere (nu la Bucuresti, nu stiu ce e acolo)

      00
    • Și un credit de 120.000 euro vine cam 3200 ron pe lună.

      De aia sunt curios dacă programul Noua casă chiar va crește prețul caselor.

      Creditacii o să aibă o rată imensă de plătit.

      00
    • Da știi ca exista și ieșire la cinema și plimbari pur și simplu în parc, sau în natura, nu? Asta apropo de recreere. Oricum copii au maldăre de jucării, gadgeturi samd, wtf trebuie sa dai alte mii de lei ca să se și „recreeze” sau cum?
      Eu mergeam cu familia in parc cu pătura, făceam picnic, jucam volei, aveam cu noi patine sau bicicleta, jucam badminton samd și era f, f bine. Acum nuu nene, ca să „recreezi” copilul tre sa iti tai o mână și minim un rinichi. Fără sa îl cumperi, e cam greu sa mai formezi o conexiune cu el, nu? E prea mare efortul mental și psihic.
      Daca ai o vegetariana, asta e, e o alegere personala și mai degrabă un moft, mai ales la cum vorbești tu de acest regim de viata. În caz de ceva nasol ce ar face? Ar lesina dacă nu ar mai manca semințe de brusture japonez îmbibate în zeama de lămâie crescuta sub adieri de aripă de pasarea paradisului? Sau ar mânca salata de papadii, care apropo, sunt extrem de sănătoase. Aa, nu se ridica la valoarea ei asa ceva…pai e despre sănătate sau rang de fapt?

      00
    • @Ioana, ho, bre, că mai și glumim pe aici. Dar legat de recreere, tu zici strict de copil (pe care, da, îl poți ”păcăli” cu multe lucruri care nu implică bani). Dar acolo recreere pentru toată familia, asta înseamnă mult mai multe chestii. Eu nu zic că nu se poate, doar că e trist că se ajunge la prioritățile astea. Probabil de aia mulți oameni se acresc, devin ”bătrâni” înainte de vreme, pe stradă vezi numai fețe obosite și fără un zâmbet pe ele, grija pentru tine e pe ultimul loc.

      00
    • nu e scump sa fii vegetarian, pita goala e de vegetarieni.
      nu e scump nici sa fii omnivor. daca gatesti.

      00
    • @S eu nu cunosc nicio vegetariana care sa nu aiba si ceva job bine platit. E vorba doar de figuri si atat.

      00
  5. Mda, deci practic eu, soțul, sor-mea, mama și tata și cred ca și mare parte din rude, facem dintotdeauna ce zice tanti aia în articolul cu ambalajele. Cu alte cuvinte, nu suferim de consumerism. Pur și simplu ne-am păstrat stilul de viata care exista pana anii 2000. În mare parte avem doar ce ne trebuie. Și aici includ cam tot în afara de mâncare, pentru ca da, cumpărăm dulciuri, covrigei, etc.
    Când ne-am mutat în Franța am luat toate electronicele sh. Am dat pe un frigider LG no frost a+, nu ma pricep la volum, dar ca înălțime are 2m-150 de euro. Mașina de spălat beko a+ – 50 de euro, aragaz- 20 de euro.
    Încerc sa iau mâncare neambalata din simplul motiv ca nu ma atrage aia trasa în tipla și gatesc cam tot ce se poate acasă. N-am mai mâncat în oraș sau de la fast food de peste juma de an…
    In Londra totul părea a fi plastic în plastic. Pungi de chipuri cu alte 20 de punguțe inauntru, cum zice și în articol, vedeai 2-3 mere sau o țelină, trase în plastic. Oricum sunt obsedați sa arunce ceva în perfecta stare și sa cumpere altceva, doar de dragul de a cumpăra… mi s-a părut „execrabil de oribil” comportamentul asta.
    De câte ori merg la magazin, automat ma gândesc dacă am nevoie sau nu de chestia aia și adesea am pus înapoi în raft produsele. Conștientizez în permanenta ca bă, nu degeaba e ambalajul ala asa dragut, nu degeaba îmi pun aia muzica frumoasa în magazin…samd samd. E unul dintre puținele moduri în care ma pot și eu revolta și lupta cumva cu aia care ne iau drept carduri cu 2 picioare.
    Ce nu îmi place la articol e aceeași idee cu „trebuie sa facem, trebuie sa schimbam”. Bă da pe aia care produc de ce nu ii fte nimeni în gură? De ce nu se spune „de mâine nu mai produci x produs din plastic, trebuie sa utilizezi sticla/panza/carton”.
    In realitate, câtă lume conștientizează ca în afara de cei ca Stephen Hawking, nimeni nu are nevoie de fukin’ paie ca să își bea sucul și ca la fel ca multe, multe altele, e doar un moft de rahat, care vine la schimb cu chestii insignifiante precum poluarea…
    Da, exista o ciclicitate a schimbărilor climatice, insa asta nu are de a face cu gradul de nesimțire, ignoranță și egoism la care au ajuns oamenii, distrugând atâtea specii de animale și nu numai. Si ar fi atâtea lucruri care s-ar putea schimba radical chiar de mâine, dar ca de obicei, adevărul e ca banii primează, indiferent cât rahat încearcă unii sa mănânce impunând chestii precum”schimbați masina la fiecare 5 ani ca altfel poluati”.

    00
  6. Chiar sunt curios care e argumentul bogatilor daci liberi de pe aici. Caz real:
    – parlit fara bani de la parinti, bunici, Tamare, etc…
    – se muta in alt oras pt scoala, ramane pt oportunitati mai bune, deci automat chirie.
    – munceste incepand de jos si ajunge usor usor in cativa ani la venituri peste medie
    – chirie 350 euro lunar
    – acum ca are venituri mai ok, se gandeste la mai mult confort
    – pai daca iau eu un apartament, ajung de la 350 euro lunar chirie la 250 euro lunar rata.
    – 1200 euro economisiti pe an. Oras mare din provincie, imobilul crescand usor in valoare sau pastrand acceasi valoare in timp.

    Chiar toti de pe aici au cate 50-100k ce stau degeaba prin casa si isi cumpara apartamete? Sau platesc 4-5k pe an pe chirii si sunt „liberi” ?

    00
    • Ceva nu se leaga la ce zici tu. Poate vrei sa zici de la 250 chirie la 350 rata.
      Apartamentul unde si-l ia, in orasul unde s-a nascut sau unde munceste?

      00
    • Vreau sa zic ca de la 350 de euro cat era chiria la 250 de euro cat este rata in momentul de fata. Mai precis 227 de euro.
      Apartamentul in orasul in care locuieste (munceste), fiind si orasul in care vrea sa ramana.

      00
    • Apartament luat fara avans (declari valoare mai mare la achizitie), fara comision (a fost luat direct de la proprietar), iar zona orasului este aceeasi ca si in perioada in care platea chirie.

      Am tot vazut mistouri ca „ba ce prosti sunt astia care muncesc pe mai putin de 5k de euro pe luna si isi cumpara cu rate pe 30 de ani casa”. Inclusiv pe la Vali.

      Sunt oameni ce castiga lunar 1500 de lei si ce castiga 10k de euro. Fiecare trebuie sa locuiasca undeva. Nu toti s-au nascut antreprenori sau programatori sau combinatori.

      Mai exista si parlitii.
      Sau trebuie sa avem mantra aia de oameni destepti. Daca esti sarac, nu mai fi sarac. Fii bogat ca e mai fain.

      00
    • @Cristi: ca sarac venit din provincie la capitala, am plecat de jos, am muncit, am invatat si acum n-am nici o grija. Platesc in total pe luna (chirie + utilitati) cred ca vreo 500EUR (3 camere, central).

      As putea sa-m iau oricand „casa” si cand zic asta, ma refer la „pe asta il vreau, unde virez banii?”, insa dorm mult mai linistit stiind ca nu sunt legat de loc. Pretul linistii? 6KEUR/an. Simple as that.

      00
    • sin, daca ai bani nici casa nu te leaga de un loc. daca i-ai baga pe toti in casa, da.

      00
    • Eu ma gandesc doar dpv practic. De ce cacat as da 350 de euro chirie cand pot da sub 250 rata. Iar in orasele gen Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi le si poti inchiria sau vinde destul de usor datorita cererii.

      Nu mi se par prosti nici unii nici altii. Ca asa unii sunt sclavii bancilor 30 ani, iar altii sunt sclavii proprietarilor ce ii pot da afara din casa si maine.

      Eu cu salariul de 18k de lei pe saptamana ce il am pt consultanta in domeniu vestimentatiei pentru cateii de talie mica nu-mi fac astfel de calcule

      00
    • Este o alegere sa fi sarac.Nu te opreste nimeni sa faci o alta scoala,sa te duci sa faci cursuri de tamplarie,dulgherie,mecanica sau IT.Toata lumea plange de viata saracilor,mai ales a celor care nu au dupa ce bea apa si fac 5 copii,ca doar nu ai altceva mai bun de facut decat sa futi ceva.Uite ca se poate sa si futi,sarac fiind.

      00
    • „stiind ca nu sunt legat de loc” – si de ce achizitia unui apartament te leaga de loc?

      00
  7. 2. Commies… commies everywhere. Nu te obliga nimeni sa stai pe salariu minim sau la un anumit job. Invata, munceste si ia-ti un job mai bine platit.

    00
    • Si pe banii cui stai tu si invati pentru giobul ala bine platit?

      00
    • Stai o ora pe seara mai putin la tv/seriale/jocuri/comentat online si ai timp si de invatat. In weekenduri poti rupe si mai mult.

      Sau continui sa te plangi ca nu ai timp si/sau bani de nimic si viata e grea.

      00
    • @Gabi de ce sa pui mana sa inveti cand poti sa astepti? Citez: „2. o lege funcțională a informării și consultării angajaților privind deciziile din firmă pentru a democratiza economia.” Inteleg ca asa e prin state ca Germania, dar oamenii aia au alta cultura, alta educatie, nu ca in Romania unde de cele mai multe ori se merge pe ideea ” da-l mai departe chiar daca nu stie nimic ca trebuie sa avem elevi si la liceu sau la masterat”. Asta ca sa nu mai zic de dotarile in invatamant pe care le au. Eu in poli am invatat pe o tehnologie care era noua prin anii 70-80. Adica tu abia iei bacul, dar o sa poti sa iti dai cu parerea legat de deciziile din firma. Astia nu stiu cum sa faca sa moara cat mai multa lume de foame. Cred ca aici se aplica vorba aia ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Inteleg ca sunt multi oameni saraci, dar ordinea normala e : intai punem mana pe carte si abia apoi avem pretentii de trai decent. App rata/chirie de 1800 lei cat e in cosul de consum e prea mult. Cosul minim ar trebui sa fie despre cat ai nevoie sa poti sa traiesti eventual sa te si dezvolti daca mai vrei sa inveti ceva. Sunt oameni care nici gramatica lb romane nu o stapanesc dar nu stiu decat „eu vreau”.

      00
    • Ce să înveți? Hai, învață medicina la vârsta pe care o ai.

      00
  8. Tanara profesoara a inceput sa se planga dupa doi ani de dat titularizarea?

    Cunosc un fost profesor universitar care da titularizarea de cel putin 6 ani si abia anul trecut a reusit cu articolul 253 (bine, partial, ca e doar pe viabilitatea postului).

    De ce e asa greu sa te titularizezi? Pentru ca persoanele care ating varsta pensionarii, mai raman 3 ani in sistem. Directorii nu scot toate orele la concurs, iar titularii au cate 6-7 ore suplimentare. Inspectorii fac la fel. E foarte greu sa te titularizezi. Profesorii din mediul rural se transfera in mediul urban. La tara dispar scolile si nicaieri nu gasesti o catedra completa (ma refer in mediul rural) pentru a te titulariza.

    00
    • am o verișoară prin alianță care a dat mai mulți ani examenul de titularizare (5-6 sau poate 8, nu mai știu, dar de multe ori), de fiecare dată a luat note decente, peste 8 și chiar peste 9. dar la noi în județ, pe bucățica ei (educatoare) e titularizabil maxim 1 loc la 8-10 ani și o ținea din suplinire în suplinire prin tot felul de sătuce prin zonă.
      erau ani în care chiar în oraș diverse doamne ieșeau la pensie și chiar plecau la pensie, dar post titularizabil tot nu apărea.
      până s-a enervat, a ascultat pe alții și a dat exament în bucurești. a luat examenul teoretic cu 9 și ceva și 10 la lecția practică (într-o grădiniță din bucurești, cu copii de 4-5 ani pe care îi vedea prima oară în viață).
      acum își cere detașarea în fiecare toamnă, tot suplinitor e la ea acasă, dar măcar are un post pe care e titular în bucurești în caz că se întâmplă ceva foarte neplăcut.

      00
  9. In Carrefourul din Focsani directorul, 3 manageri si 1 persoana de la HR au fost depistati cu Covid. Cica si-au facut testele pe banii lor. Si asta e acum. Nu am vazut nimic in presa, iar angajatii nu au fost testati. Se merge pe sustache ca sa se faca bani.

    PS: am ales sa postez cu alt nickname din motive evidente.

    00
  10. UK zice nu Huawei si da mancarii de kkt si obiceiurilor din US. Asta daca nu se razgandesc iarasi, iar eu am bilet în primul rând sa ma uit la tot spectacolul

    00
  11. Apropo de invatamant … un administrator de firma ( magazin de haine ) suna o cunostinta profesoara la un liceu in oras, sa-si plateasca aia datorie: buna ziua! stiti banii pentru hainele copilului, au trecut 3 saptamani si ati spus ca 3 zile maxim; profesoara: auzi dar ce tupeu ai dumneata sa-mi ceri banii, in perioada asta de criza, stau de 3 luni acasa si nenorocitul asta de stat imi da doar 43 de milioane salariu … de unde sa-ti plastesc datoria ? …. aham, si eu la fel am zis … WTFF.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)