Sunt Fluture, avocatul din oficiu

Onorată instanță. M-am invârtit de mai multe ori în jurul textului de mai jos. Recunosc e din cauza unui comentariu gratuit al lui Eftimie. Pur și simplu nu îi înțeleg violența. Pur și simplu nu înțeleg de ce a trebuit -i dea două croseuri și un upercut unei persoane care nu a făcut nimic rău sau greșit.

Dacă nici pe Edmund nu vin -l apăr, atunci pe cine apar, Domnule Președinte? Clientul meu este acuzat ca fiind un cârnat notoriu din cartierul Armenească din București. Acest lucru este fals și vi-l voi demonstra în cele ce urmează.

credeți sau nu, comentariile de la postul acesta m-au „durutmai tare decât comentariile de la postul cu sânii Alexiei Eram. Așa sunt eu, mai sensibil, mai fleur bleue. Dacă nu convine, știți nici mie nu mi-e rușine sunt ok.

Comentariile demonstrează cât de puține persoane sunt dispuse construiască o societate naturală, simplă, fără incrâncenare. Oamenii ăia nu au făcut absolut nimic greșit. Mesajul numitului Edmund (din screenshot) este cât se poate de cald, plăcut și empatic. Trăim o perioadă dificilă. Pentru unii foarte dificilă, pentru alții, cum ne știți. Vali e ok, eu sunt la fel de ok, dar în felul meu.

În cartier la mine în primele zile ale carantinei s-a pus afiș cu „hai aplaudăm medicii, asistentele etc în fiecarea seară la ora 20.00″. De aproape 2 luni, în fiecare zi, la ora 20.00, timp de vreo 3-4 minute, oamenii aplaudă, un vecin sună dintr-o talangă – nu exagerez, nu știu de unde o are, o fi fost zootehnist – altul pune nu știu ce arie clasică cât mai tare posibil se audă departe, își fac cu mâna, se salută și apoi fiecare înapoi capul la cutie. În unele zile, unii mai zeloși, consumă din stocul de petarde, nu aud pocnituri în fiecare zi. Eu îi aplaud pe aia care merită, fără zgomot, în sinea mea. Pentru fiecare face cum vrea el. În nicio secundă nu m-am gândit „ce pula mea, ia chem poliția ăștia prea își fac de cap”. E o situație excepțională pentru toți și pentru fiecare dintre noi. Nu știm cu ce demoni se confruntă fiecare om în apartamentul lui.

Oamenii ăia din Armenească au pus muzică 20 de minute în fiecare seară. La o oră rezonabilă, nu în miezul nopții. Timp de o lună, oamenii au ascultat ceva care i-a făcut se simtă cumva împreună. Faptul s-a intâmplat timp de o lună și nu s-a sesizat nimeni, face cred nu era nimic deranjant. Un țâfnos nu ar fi așteptat o luna sune la 112, el ieșea și-i ocăra din prima seară. așa sunt cocalarii. Și dobitocii. Ei sună și la poliție dar se fac și auziți. Sunt mii de cocalarii care pun manele în fiecare zi, în aproape orice colț din Românie. Ei bine, nu, legea e lege, vrem se respecte.

Imaginați un spațiu public, zicem o alee într-un parc. Vin niște oameni, un cvartet (dau și sub centură, nu-i problemă). Oamenii se apucă și cânta. Poate chiar muzică clasică. V-ar veni ideea -i luați la rost pentru -i deranjează pe copiii voștri când se dau în leagăn sau când se aleargă prin parc? Sau nu puteți va concentrați în timp ce mâncati semințe? Vi s-ar părea chestia asta ceva atât de nasol incât sunați la 112 și solicitați intervenție?

Revin. Chestia asta s-a intâmplat timp de o lună și nimeni nu a avut nicio problemă. Apoi a sunat un debil – sunt mulți, 112 e plin de dobitoci care apelează la ei – și a venit Poliția. Iar voi – în comentariiați început scuipați în acești infractori, cremenali care nu ne lasă copiii doarmă, nu pot uit la A3 în liniște.

Avem datoria civică investim spațiul public. Maneliștii îl investesc când vrea pula lor. Alții la fel, prin parculețele din jurul blocurilor – plin de coji de semințe și sticle goale, avem dreptul și datoria investim spațiul public și noi, ăștia mai „speciali”. Nu suntem mai speciali, voi ne vedeți mai speciali, pentru nu aveți nici cea mai mică idee de societate, de a fi împreună. Cum revoltați când auziți bormașini sâmbata dimineață? Dar cum poți te revolți împotriva unui „zgomot” plăcut când tu stai de ani de zile într-un oraș plin de mașini, de claxoane și de poluare fonică la orice oră? Trebuie n-ai nicio idee de comunitate reclami 20 de minute de muzică clasică, mai ales într-o perioadă asta. Italienii făceau concerte pe balcon, n-am auzit pe nimeni arunce cu roșii în ei.

Nici nu vreau duc înapoi în comentarii, pentru i- lua direct la Bach pe cocalarii care au debitat prostiile cu „mergi pe Youtube și ascultă acolo” sau „poate vreau am liniște absolută„. Absolută. În București. Mai bine îi tolerez – cum pot și eu, nu-s Maică Tereza – de la distanță. Nicio șansă construiesc ceva cu oamenii ăștia.

PS. Ca idee, ați ales trăiți într-un oraș, într-un apartament. Știți exact cum e viața în aceste condiții. Sunteți într-un oraș poluat fonic, mizerabil. Nu încercați convingeți aveți „dreptul” la liniște și la curățenie. Voi ați ales locuiți împreună cu alte milioane de oameni, aglutinati. Terminați cu „la mine în casă am dreptul fie liniște„. Nu aveți nici un drept. Și, dacă tot va ți pe voi cu legea, ar fi bine știți ORICINE poate cânta la orice instrument acasă la el. La orele normale, cu o tonalitate adecvată, evident, dar poate cânta cât și cum vrea el. Nu e vină nimănui ați ales locuiți într-o cutie de carton pentru care v-ați ipotecat viața.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Amin

    00
  2. Tl dr

    Butterfly, ce lege ai citit tu? Ca eu concret am probleme pe treaba asta si nu, nu ai voie sa deranjezi pe nimeni in bloc, sub nici o forma, legal, si nici moral, e de kkt. Si nu doar la bloc, ci si vecinu la casa si in parc si oriunde. Da, exprimate liber dar nu ma deranja pe mine stii ce zic? Nu s absurd ca poate mai are omu treaba, dar daca nu esti in stare sa convietuiesti intr un bloc cu alti oameni si in civilizatie poate e cazul sa te intorci la tine in sat. My 2 cents

    00
    • TL DR.

      Mozart.

    • Nu ai voie in anumite ore, in anumite limite. E ca bormasina. Intre 8 dimineata si 10 seara pot sa ciuruiesc peretii linistit. Nu mai stiu daca mai e pauza aia de dupa-amiaza in vigoare.
      Daca vecinul asculta muzica mai tare in acelasi interval orar nu prea ai ce sa ii faci.
      Dar pricincipiul e corect, libertatea unuia se opreste cand incalca libertatea altuia. Poate unul pur si simplu era capiat.

      00
    • @Cristi, intervalele orare sunt astea 22,00-8,00 și 13,00-14,00 . Hai sa investim un pic de energie sa stim niste legi elementare cu atat mai mult cu cat avem net, sa nu ne mai comportam ca niste carnati ca dupa aia plangem ca #abuzuri
      Asa ajungem sa fie nevoie sa explici unor oameni care vor o tara ca afara ,spre ex sa nu mai depoziteze biciclete, carucioare pentru copii si alte prostii pe scara blocului.

      00
    • @Cristi Legea, in cele mai multe cazuri, nu te opreste sa fi nesimtit, cum bine ai punctat. In cazul tau particular cu bormasina, nesimtirea este amendata si de lege. Iti dau numarul unui vecin sa-ti spuna ce i-a zis politia: discuta cu vecinii ca sa nu-i deranjezi!

      00
  3. eu numa atat zic: una e sa canti cu boxe si volum pe o strada pustie unde reverbereaza tot si alta e sa canti intre zidurile de beton ale locuintei tale comuniste, la mine vecinii au o toleranta destul de ridicata daca cant melodios si extrem de scazuta daca incerc diferite note, cand canta copilul vecinei de la 2 la flaut drept, ma rog, e mult spus canta, fluiera in el de-l iau dracii vreo jumatate de ora, se plictiseste si-l lasa, iar eu am vreo sedinta online e cam nasol ptr mine ca nah, se-aud sunetele alea stridente si-ti fac creierii arsice, totusi, lumea nu bate in teava decat daca copchilu exagereaza, la clasicele mele n-a facut nimeni scandal inca in ultimii 20 de ani, nici nu stresez lumea zilnic, ca nu ma duc la concurs, daca edmund ala a cantat zilnic cu boxe, au si vecinii aia dreptatea lor, poate mai vreau si eu sa am o sedinta linistita de la 17 incolo, ca muncesc de la 7 dimineata la 9 seara cu pauze haotice, deci poate nici aia nu chemau politia daca n-ar fi iesit si el zilnic la ora fixa, plus ca chopin nu-i pentru volum maxim, e pentru urechi fine, antrenate, omu o fo surd, stia el ce compune si de ce si pentru cine

    00
    • pizzi, nu ma luat si tu cu TL DR, te rog, am suficienti.

      de unde ai scos-o cu „Chopin nu-i pentru volum maxim”? Asa, din aer?

    • asta cu chopin si volumul maxim e parerea mea subiectiva, ce-a scris el transmite puritate si discretie, nu exhibitie aka asasinare de urechi, evident ca lumea poate sa asculte chopin la boxe de 1 m inaltime, e alegerea lor, doar ca el, bietu, era recunoscut pentru sensibilitatea auzului si lipsa de toleranta la sunete puternice, nu zic ca-l venerez, doar ca mi se pare o impietate sa nu-i respecti autorului intentia cu care a scris muzica

      00
    • Pizzi, mi-a placut ideea de impietate, acum înțeleg de ce exista cultul manelelor ascultate la maxim.

      Daca ar fi stiut și Edmond, poate ca ar fi pus integrala simfonilor lui Beethoven și astfel lumea ar fi fost mai înțelegătoare, ca doar deviza compozitorului era „prin suferință spre bucurie”.. :))

      00
    • a pus si beethoven :D i-a ținut răbdarea pana la chopin bîzîit prin boxe chinezesti

      00
  4. mai Fluture cu putin efort ai sa descoperi ca si mincarea se papa altfel in functie de traditiile locului si chiar clima… nu mai spun de normele de conventuire.

    cu voia dvs las si eu asta aici:
    https://culturaladuba.ro/cand-intelectualii-si-politia-se-intalnesc-pe-strada-ipocriziei-colt-cu-armeneasca/

    00
  5. Excelent raspuns, Fluture! Citeam ce a scris Eftimie si eram gen, ce cacat? De unde atata ura pentru ce a facut Edmond? Si scriu asta din cartierul Giulesti, unde in acest moment ambafta sa fie Edmond de la Giulesti dornic sa puna 20 de minute de manele.

    00
  6. https://www.youtube.com/watch?v=ryQjFpXiBjA, omul spune aici că oamenii s-au bucurat și chiar au vrut dedicații (nu d-alea de manele). E de ajuns să cred că 20 de fucking minute nu deranjează în așa hal. Dacă nici muzica nu ne leagă ca oameni, atunci nu știu ce mai poate să reprezinte liantul unei societăți. Omul a spus că a pus Chopin. Spuneți-mi mie că asta https://www.youtube.com/watch?v=wygy721nzRc&t=784s vă zgărie pe creier. Uneori trebăluiesc prin casă cu muzică clasică (nu să dau aer de cult, ci de ambient) și chiar uit s-o opresc, semn că nu e așa de dureros.

    00
  7. Cred ca te pripesti. In aceasta perioada toata lumea are nervii mai intinsi ca de obicei si poate reactiona disproportionat (inclusiv in scris, sic!). Eu nu vad aici decat exasperare, poate cineva sta mai prost cu nervii. Din pacate si ei sunt ai nostri.

    Prin definitie, starea normala este linistea. Zgomotul este produs in orase de activaitatea umana si, vrei sau nu, este un factor de stres. Nu toata lumea este dispusa sa faca acest compromis, poate mai ales acum. Este foarte usor sa produci zgomot, insa aproape imposibil sa produci liniste. (ar fi ceva sa ascultam un MP3 cu liniste, la maxim, nu?)

    La cliseul asta „Nu e vină nimănui că ați ales să locuiți într-o cutie de carton pentru care v-ați ipotecat viața.”, se intelege de fapt „nu mai fiti saraci”.

    Ar fi bine sa nu mai emiti judecati de valoare doar prin prisma proprie (basca vocabularul tau e cam ‘colorat’, semanand cu al unui licean .. dar astea-s amanunte, sunt un pic rau, gratuit).

    00
    • Ca si cum m-ar interesa parerea ta.

      Bine ca ai venit si tu sa-mi spui nimic. Apreciez.

    • Un adevarat domn.

      00
    • Honorius, draga, eu nu am initiat nicio conversatie cu tine. Nici una. Tu ai venit si te-ai bagat ca musca-n lapte. Si, mai mult, ti-ai permis sa „fii un pic rau, gratuit„. Si apoi doresti ca eu sa ma comport ca un domn? Trebuia sa te trimit din prima la Trash. Domnule.

    • Vai de p*** mea cum este asta a lui @hash…
      Sper să nu fie din ăia care vor să mă salveze.

      00
  8. O casa nu te fereste de mizerii, daca e sa ai ghinion ai si la casa. Am un vecin care isi tot golea „manual” fosa septica si arunca cacatul pe un spatiu viran mai incolo. O facea noaptea pe sestache, sa nu ne „prindem”, atat il ducea capul. Mirosea uneori dimineata de iti venea sa vomiti. Pana nu l-am amentitat toti din jur cu politie si amenzi nu s-a linistit, acum s-a intepat la canal si am scapat de putoare. Alte cunostiinte cateva strazi mai incolo la casa au vecini manelari turbati ce o tin tot din chefuri in chefuri cu galagie si scandal. Nu conteaza ca stai la casa sau bloc, daca ai prosti in jur tot va fi tot naspa, ca stai la cutie de chibrite in Bucuresti sau pe Avenue Montaigne in Paris.

    00
  9. Când ești cocalar dar dai cultura la maxim te numești „cocqallar”. Altfel, ca om umblat prin lume, boierule, poate înțelegi că esența burgheziei este liniștea. Iar muzica simfonică, sau de cameră, nu e muzică de stradă, nu e cucaracha. Nu fi genul ăla de țăran care aplaudă concertele simfonice de la metrou. Nu ne ajută acustica.

    Nu halești croissante cu varză călită și nici caviar cu degetul de pe farfuria rămasă în chiuvetă, știi ce zic?

    Știi cine dă muzica tare, nu, boierule? Oamenii primitivi, ăia speriați, fac scandal să alunge duhurile nopții. De-aia dă și popa slujba pe boxe, e pentru panicații din zonă. Știi conceptul mistic, dacă nu, uite, subiect de studiu. Ai fost prin lume, nu-i așa că-i recunoști pe ăia mai aproape de cimpanzeu, după muzică, după scandal?

    Când tragem din hașișul superiorității culturale și nu suntem pregătiți de asta, că încă mai miroase a țăran în casă, că părinții au fost primii din neam care au debutat în civilizație mâncând ciorbă cu lingura, se simte un fel de dorință de compensare care dă în abuz. Așa și la domnu’ Edmond.

    Plus, ca idee, să n-ai încredere niciodată în oamenii care bat toba că le place cultura. Am umblat între ei, am trăit printre ei, rar asemenea adunătură de figuranți. Dacă vrei să știi cât de mult place cultura la culturnici întreabă cum e cu Dilema Veche, care se închide zilele astea. Au făcut și paywall, au adus și Cătălini Ștefănești culturali rău, tot degeaba.

    Plus, că dacă e să vorbim pe cultură, ce zici de varianta asta: Dăm 20 de minute de manele pe zi în Armenească. Și aia e cultură, de fapt aia e cultură, e autentică și e de-aici, nu Strauss, că ăla probabil avea maneliști sclavi. La suprafață împărțim cultura pe paliere, aia cu cravată, care poate să fie pișată peste toți în cap, că e bună și dă tata Stat bani, și aia cu vestă de piele, care e de căcat, deci nu e bună.

    Repet, manelele sunt cultură. Și se aud mai bine pe stradă decât „muzica clasică”.

    • dimensiunea comentariului tau ma face sa nu ma las de fumat vreodata :)

      00
    • Deci ai decis tu ca manelele se aude mai bine afara. Pai atunci cred ca nu mai e nimic de comentat.

      Ah, ba da, linistea nu e starea naturala. Nici a omului si nici a unui oras.

    • @fluture comentariul tău reducționist „tu ai decis” pentru că ți-am spus o informație destul de cunoscută între oameni care studiază fenomenul „muzică” din mai multe unghiuri mă dezamăgește.

      Liniștea e starea burghezului, totuși, și-acum o să profit de ea.

    • Nu ai lasat loc la nimic altceva.

      Edmond are puta mica pentru ca pus 20 de minute de muzica clasica si manelele se aude mai bine in strada, pentru ca e cultura româneasca adevarata. Imi vine extrem de greu sa combat astfel de asertiuni. Chiar si când sunt date sub forma de ironii. Prea ieftin pentru nivelul tau si chiar si pentru al meu.

      Daca vrei sa ma crezi pe cuvânt, poti, daca nu, cauta si citeste. Linistea nu este starea naturala a omului. Daca are liniste, o ia razna. Iar orasul, sa fim seriosi, linistea e o himera. Linistea a fost stricata de Edmond cu al sau Brahms, Edmond sa fie judecat si impaiat, iar penisul pus lânga al lui Terente.

    • @Eftimie, nu de multe ori sunt pe unda cu tine, dar chapeau!

      00
  10. Astia indignatii: va cam agitati aiurea pentru 20 minute de muzica clasica. Toate argumentele voastre ar fi valide daca ar tine muzica aia cu orele si atat de tare incat sa nu poata fi ignorata.

    Si @Hash: nu s-o fi saturat lumea de atata liniste, de aproape 2 luni de cand tot sta in casa? Chiar asa, 20 minute cu muzica din 24 ore ne distrug fragila existenta?

    00
    • Uite o treabă care pe mine mă ajută: de fiecare dată când am dubii gen bine/rău, extind aplicabilitatea. Dacă în loc de unul ar fi fost mulți, la fel de bine/rău rămâne?

      Hai să culeg toporașii ăștia, iau doar trei. Ok, dar dacă vin 1000 de oameni pe pajiștea aia și fiecare face la fel, radem tot. Hai să ies să bag o cântare. E drăguț ca idee, dar mai e la fel dacă fiecare ar vrea să dea la tot cartierul muzica lor preferată? Ce-i așa o problemă, doar 20 de minute! O să vedem ca-n Monty Python, lupte de stradă între melomani.

      PS: voi realizați că, dacă se supără cei doi, iese cu partaj, parcă văd că o să facă Vali eftimie . zoso . ro și fluture . zoso . ro

      00
    • Arhanghelul dreptatii, adyzah. Moralitatea intruchipata, chivotul legii. Nicio treaba cu societatea, asa cum e ea, imperfecta. Nici una. Sa se interzica, da, sa se interzica, sa se aplice legea. Sa se aprinda un bec rosu când se depasesc 34,241 dB si sa vina duba sa-l duca la puscarie.

      Daca daca daca…

    • @Radu , poate în alea 20 de minute porționez niște cocs și mă disturbi. Dar dacă lași tu mașina 20 de minute pe avarii și eu nu pot ieși din parcare că m-ai blocat și tre să îmi duc copilul cu febră la spital, să te ignor sau să îți distrug fragila existență cu două serve în maxilar?

      00
    • @Paco Dai exemple care n-au nicio treaba. 20 minute cu masina pe avarii care blocheaza o iesire deranjeaza infinit mai mult decat 20 minute de muzica clasica.
      Dar ai vrut tu sa fii smeker, nu putea sa te abtii cu treaba servele in maxilar :))

      00
    • @ adyzah: Am inteles ideea, dar nu poti compara un rau ireversibil de a smulge niste plante cu niste minute de muzica. Nu cred ca vor iesi 1.000 de oameni care stau in Armeneasca sa isi puna fiecare muzica lui pentru ca a pus ala niste muzica clasica.
      Imi mentin ideea, argumentele citite pana acum sunt valide pentru un stres provocat mult mai mare, nu cacatul asta.

      00
    • @Radu ce faci tu e sa relativizezi aplicarea legii si vad ca e o moda zilele astea, fiecare are cate o scuza ca si-a luat amenda: ca s-a grabit, ca a plecat pana la paine si nu a gasit la colt si a trebuit sa se duca un pic mai incolo, ca nu stie sa scrie declaratia cu toate datele cerute in lege, ca a plecat cu foile printate si le completeaza el pe loc in 2 secunde, apoi militianul il vede si il taxeaza oricum si plange ca e abuz, ca scuze peste scuze.
      Apoi ne miram de ce avem tara in starea care e. De fiecare data raspunsul e ca sunt vinovati altii, nu noi.

      00
    • Bai, terminati in Mozartu’ meu cu „relativizarea aplicarii legii”. TERMINATI. Ca nu suntem toti roboti. Nu suntem intr-o situatie normala. Unele legi au fost suspendate, daca chiar vrei sa o luam asa. E o stare de urgenta. Ne sunt limitate o gramada de drepturi, asa, dintr-o semnatura. TERMINATI. Arhanghelii dreptatii. N-a trecut in viata lui pe un galben-era-mai-mult-rosu si intotdeauna strada pe la trecere. TERMINATI. Numai tâmpenii aveti in cap cu legile voastre. Nu stiti nimic despre ele, vreti sa se aplice.

    • @N D-asta e tara asa cum e, ca ii iau eu apararea aluia ca a pus muzica clasica timp de 20 minute :)).

      Nu-mi da exemplul declaratiilor, eu le-am completat corect de cand au fost cerute. Si stau acasa din prima zi de cand a fost recomandat de autoritati (chiar daca nu sunt 100% de acord cu asta). Si nu blochez iesiri cu masina. Si imi vad de treaba mea cat pot de bine. Deci asta cu tara ca nu merge bine nu se aplica la mine.

      De acord sa fie date amenzi daca se incalca legea si sunt oamenii pusi in pericol (ca blochez iesiri si moare copilu’, ca raspandesc covidul in mod iresponsabil). Dar nu pentru cazuri ca asta, cu muzica 20 minute, care nu deranjeaza cu adevarat pe nimeni.

      00
    • Bai, nu numai ca nu a deranjat, dar au fost SUFICIENTI care au apreciat. Au mai cerut. Au mai vrut. Au simtit ceva impreuna.
      Nu e ca si cum i s-a tot spus sa se calmeze si el a dat si mai tare (cum face in general aia cu muzica culturala româneasca, singura care se aude bine in strada) sau ca o facea ca asa avea el chef. E fix ca atunci când vrei sa faci un protest. Nu trebuie sa ceri autorizatie – desi legea asa zice, dar e o prostie, politicienii vor sa se protejeze iar noi suntem foarte prosti, in general -, pur si simplu daca va strângeti si aveti chef, faceti protest. Libera asociere, e in Constitutie.

      Sunt pur si simplu siderat de numarul de oameni care o dau cu legea. Nici macar un pic de simt societal, nimic. Legea. Cersetoria e interzisa, nu se aplica legea. Cruzimea fata de animale e interzisa, nu se aplica legea. Sunt o gramada de legi care exista si nu se aplica, dar vrem ca ASTA, ACUM si AICI sa se aplice. Ce daca 100 de oameni au zis ca le place. A zis unul ca el nu. Pai asa sa facem si la alegeri. Drept de veto. Voi votati cu cine vreti si eu vin cu drept de veto.

    • @Radu, repet, ce faci dacă mâine vor 10 să facă la fel? Probabil o să zicem că, gata, a fost frumos dar hai să ne oprim. Însă acum ceilalți 9 se simt nedreptățiți și fac scandal că vor și ei. Au dreptul să facă scandal? Dacă da, primul a fost cool, restul sunt nesimțiți?

      E alunecoasă treaba.

      Da, știu. Dacă, dacă, dacă.

      00
    • @adyzah: sa nu mergi in tari ce traiesc din turism.

      Sunt perioade in care se intampla exact ce zici pana la 3 dimineata. Legal. Fiecare garaj cu muzica lui.

      Si nu as fi de acord sa se intample as si la noi dar nici porcaria de-a trai in sufletul orasului ca sa cer liniste ziua nu e acceptabila fiindca sunt sigur ca si eu la randul meu am deranjat si voi mai deranja

      00
    • @Fluture
      Suna de 1000 de ori mai bine asta cu „in Mozartu meu” :))) Chiar mi-a plăcut!

      00
  11. Am o rugaminte. Amintiti-mi si mie cu ce se ocupa Fluture in viata reala?

    00
  12. NOU
    #44

    Eu tind sa cred ca nu e usor sa locuiesti intr-un oras mare, mai ales unul care nu doarme niciodata, ca Bucurestiul (si ca alte orase mari). Chiar daca omul a facut ceea ce a facut (si nu poate fi comparat cu o bormasina sau alte zgomote), nu contest nici moral ceea ce a facut, dar cand primesti o reclamatie, care iti este adusa la cunostinta in mod legal, ca un bun cetatean / vecin care respecta legea, trebuie sa te opresti! Nu stiu care a fost motivatia lui de a continuua, pentru ca cel putin din bun simt (ca deranjeaza pe cineva), trebuia sa se opreasca si in nici un caz sa zica ca va continua sa faca la fel ! Eu nu cred ca exista vreun om pe lumea asta care sa nu fi deranjat pe altcineva, este uman dar este de bun simt, cand afli asta sa te opresti si sa iti ceri scuze pt asta !
    Da, am inteles, a facut asta timp de o luna, si nu a reclamat nimeni nimic, dar la urma urmei suntem oameni si putem gresi si cel mai inteligent lucru, mai ales cand e vorba de comunitatea (apropiata) in care traiesti, sa admiti ca ai gresit si sa te scuzi ! Din simplu motiv ca te vei mai intilni cu persoana respectiva in proximitatea locuintei tale !

    00
    • Reclamatii sunt non-stop, oriunde, oricând. Daca toti ne-am opri la reclamatiile=dorintele celorlalti, am fi niste rate impaiate. Altfel, putem tolera 2 luni de lucrari pe strada la noi – chiar si când stim ca ne vom muta peste un an! – dar nu putem tolera 20 de minute de muzica clasica. Sigur, iti indeplinesc dorinta, pardon, reclamatia, imediat. E normal, e firesc.

  13. Este vorba de lege,si de principii:ca e muzica clasica pe armeneasca,ca sunt manele in ferentari,ca este maitre gims la vreun hlm,sau chopin la deauville,e cam acelasi lucru….zgomot pe care unii nu il tolereaza.poate daca dj-ul de ocazie isi facea publice si datele de contact alaturi de preferintele muzicale si dorinta de culturalizare a maselor,poate cineva ii spunea direct ca il deranjeaza si nu se ajungea la 112.dar nu vad nici o persecutie,nici o victima,nimeni de laudat,de aparat sau infierat…in rest…sa fim sanatosi.

    00
  14. E in funcție și de starea de spirit a omului. Câteodată înghite Mozart, alteori e agasat și de Brahms. Vă place Brahms? Acum nu, am un deces in familie/ m-a lăsat nevasta/am aflat că mă înșeală. Câteodată vreau să-mi ascult gândurile și maneaua clasică mă deranjează. Cam așa.

    00
  15. @fluture, ai punctat bine ca in Paris oamenii ies pt 3-4min si aplauda, mai o talanga, o pocnitoare dar nu in fiecare zi timp de 20min cu boxe la maximum sa se auda la cateva strazi. Sa nu-mi spui ca in Armeneasca traiesc urmasi de-a lui Hechter.

    00
  16. Avocatul din oficiul de pe scara blocului.

    00
  17. O intrebare scurta am la Fluture:
    -Daca eu pun 20 min pe zi muzica clasica la maxim la bloc mai am dreptul sa-i spun la ala de pune alta muzica sa o dea mai incet?

    00
    • Doar daca esti foarte prost. Adica la maxim. De unde stii tu ca muzica era la maxim? De ce trebuie sa vii cu intrebari stupide?

    • Daca e sa fiu prost o sa o fiu pana la capat :
      Definitie:
      ‘muzica la maxim’ inseamna muzica ascultata asa de tare incat daca esti pe strada poti identifica cu usurinta piesa muzicala si sursa ei, respectiv etajul si apartamentul de unde e pusa.
      Deci daca ma dau jos din masina intr-un cartier necunoscut sa imi dau seama in cateva secunde ca un cetatean de la etajul 5 asculta Marte de la Gustav Holst sau Nu ma bate vantule de la Sandu Ciorba.
      De ce am spus cartier necunoscut? Pentru ca in fiecare cartier e un idiot din asta care asculta ocazional sau nu aceleasi piese si-i cunoaste toata lumea playlistul.

      00
    • Sa fii sanatos si sa ai zile suficiente incât sa reclami toate persoanele care iti incalca niste drepturi. „Iubitule, iubi, ti-ai uitat sonometrul! Vezi ca ti l-am pus lânga senvis. Sa ai o zi buna!”

  18. Uneori trebuie judecat în spiritul legii, nu după litera ei! Cum ziceam și la un comentariu de la alt articol, tara de hateri am devenit!

    00
  19. NOU
    #55

    Ca să rezum vorbele meșteșugite ale onor avocatului apărării, onorabilul Fluture, avem următoarele, în esență:

    – oameni fiind, vanitatea ne curge prin vene
    – orice supapă e bună pentru a mai purja frustrările acumulate în izolare, dar muzica clasică e o supapă mai bună ca maneaua
    – binele public făcut unui cartier pus să asculte 20 de minute de muzică clasică e mai presus de disconfortul individual
    – să ridice primul piatra cel ce e fără de păcat
    – dracul nu e chiar atât de negru

    Toate ideile expuse de stimabilul Fluture au parte de înțelegere din partea mea, și conțin o mare doză de dreptate.
    Dar există un amănunt pe care domnul avocat îl ignoră și care, în opinia mea, îi invalidează discursul.

    Potrivit acestui amănunt, pârâtul a fost atenționat anterior că demersul său nu îndeplinește nici legalitate și nici apreciere unanimă. Ca urmare a fost sfătuit să renunțe, ceea ce pârâtul nu a făcut, ba mai mult, a făcut din gestul său de a ignora recomandarea primită un act public de sfidare.

    L-aș întreba pe stimabilul avocat, e de acord cu mine că putem cataloga atitudinea pârâtului drept arogantă? Mai mult chiar, sfidătoare?

    00
    • Nu cred ca e nevoie de unanimitate ca sa poti face un lucru in viata. De fapt, realitatea este chiar invers. Trebuie sa faci in viata exact invers fata de ceea ce-ti spune majoritatea. Si, evident, in cazul in care gresesti, sa-ti asumi.

      In fine, am rezolvat-o problema asta cu Eftimie. Manelele e se aude mai bine in strada si face parte din cultura româna. Muzica clasica sucks si trebuie inlaturata din calea urechilor noastre, prin orice mijloace.

      Un om pune muzica clasica la geam, si unii care nici n-au fost acolo striga din rasputeri: VREM SA SE APLICE LEGEA. Dar când vin Guta, Salam etc la nuntile dintre blocuri, n-au absolut nicio problema sa asculte 8 ore de nectar muzical nesolicitat.

    • Manelele e se aude mai bine in strada si face parte din cultura româna. Muzica clasica sucks si trebuie inlaturata din calea urechilor noastre, prin orice mijloace.

      Hei, hei, hei!!! Îi urechezi pe alții când văd și judecă doar în alb și negru, dar tu ce-mi faci aici?

      Eu aprob pozitiv morala articolului tău. Cenușiul este pentru mine cea mai urâtă culoare și viața într-un cartier bucureștean are de multe ori nuanța asta.

      Și aș fi aplaudat și demersul omului ăluia și poate aș fi empatizat cu el după primirea amenzii dacă nu ar fi optat să ignore sfidător averizarea că există plângeri și că nici prea legal nu e ce face.

      00
    • Fac un rezumat: orice ar fi facut omul ala (muzica, sculptura cu drujba pe un copac taiat pentru ca era prea batrân, jonglerii pe muzica de Nirvana etc), orice ar fi facut si altii l-au aplaudat sau au fost de acord cu ce a facut, l-au incurajat sa mai faca, REPET, in conditiile actuale de carantina – e o situatie speciala -, nu cred ca trebuia sa aiba parte de asemenea comentarii.

      Intr-o situatie normala – fara corona, fara stare de urgenta, fara – nu l-as fi lasat sa puna muzica o luna de zile in fiecare zi. As fi apreciat prima oara, dar apoi as fi facut tot ce mi-ar fi stat in putinta sa-l fac sa inceteze. Eu vorbeam de un context anume. E o situatie grea, nu stim cum gestioneaza fiecare la nivel mental. Nu zic ca ala avea probleme si ca ceilalti trebuiau sa stea drepti la ele, dar nici sa reactioneze cum au facut-o oamenii in comentarii.

    • Nu era mai eficient daca puneai rezumatul la final ?

      00
  20. Este o diferență între un cântec în parc și 30 de minute de muzică la max de la vecina de sus, trei fete mari care dansează ca niște grați în gradina comună din fața grădinii mele. Și asta de 6 săptămâni și discuții în gura mare de la etaj în grădină…. Nimeni nu a venit la mine și ma întrebat dacă mă deranjează.. Da, după șase săptămâni mă deranjează. Nu mai suport să am grijă de demonii altora și ăia să-mi pipăie prostata cu un dildo de long dong silver fără scrupule.

    00
  21. NOU
    #61

    Lasă Fluture că eu tot te iubesc.

    00
    • NOU
      #62

      Mama 6 negative și 6 pozitive. Scor strâns :))

      00
    • Nu știu cât de sănătos este sa te ghidezi după plusuri și minusuri. S-ar putea sa tragi concluzii eronate.. :)
      Uite, eu dacă am vreun comentariu apreciat, și am avut grija sa am cât mai puține, chiar încep sa ma ingrijorez.. :))

      00
  22. Vecină-miu e tenor. Când face vocalize, se aude pe toată strada, prin geamul închis. Și nici nu stă la bloc.

    Ia să chemăm noi Poliția, că avem dreptul la liniște…

    PS. Glumesc, Mihai. Te iert dacă-mi cânți Oczy Czarne, ca tot vine ziua mea.

    00
    • Vecinul asta al tau, când s-a facut tenor, a cerut avizele necesare? Are autorizatie de sanepid? Are acceptul haterilor de pe Internet, al comentatorilor de aici? Anunta-l ca s-a terminat, Politia Internetului e pe urmele lui. Sa faca vocalize in surdina, in sinea lui, in linistea lui absoluta, ca sa nu ne deranjeze linistea noastra absoluta… Cine dracu’ i-o fi dat autorizatie de constructie stiind ca se vor construi si alte case? Propun sa se amendeze legea constructiilor, orice tenor sa nu aiba dreptul sa construiasca la mai putin de 500 m de toti comentatorii de la postul asta.

      PS. Mihai, da-i inainte, te voi apara si pe tine la fel ca pe Edmund, oriunde, oricând si in fata oricui :-)

    • Mi se pare normal ca atunci cand iti cumperi casa sa prezinti un CV, ceva, sa ceri acceptul asociatiei de proprietari a străzii, ce naiba, suntem un cartier civilizat, elitist, cu drepturi!

      Iti dai seama ca daca stiam ca e tenor nu-l primeam intre noi, sa ne intrerupa linistea absoluta cu recitalurile lui :mrgreen:

      PS. Mihai n-are nevoie de avocat. Il iubim cu totii.

      00
  23. Make (F) great again

    00
  24. Un mic bemol – Eftimie afirma ca liniștea este starea de confort a burghezului – nu a omului în general – și tind sa îi dau dreptate și cred ca e vorba și de liniștea din exterior și cea din interior.
    Restul muritorilor se simt bine în prezenta zgomotului/sunetului.
    Iar în vremuri de pandemie si nu numai orice acțiune care produce solidaritate, empatie sau îți abate gândul către ceva plăcut este binevenita.

    Așa cum e un așa zis blog de hate care îți arată cum poți să iubești. Pe tine și pe alții.

    00
  25. “Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”

    00
    • Cunoastem si noi cliseul asta. E doar un cliseu, repetat ad nauseam de oricine n-a citit mai nimic despre drepturi si libertati.

      Face cult orice om care n-a citit altceva decât Pif si Hercule sau Rahan.

    • Libertatea mea sau a oricarei alte persoane chiar nu se termina sau nu ar trebui sa se termine acolo unde celalalt se simte jignit, lezat sau deranjat.

      00
  26. Am trăit să apuc ziua în care eu ascult manele la căști și vecinul bagă muzică clasică la maxim.
    Băi ce se schimbă vremurile…

    00
  27. Apreciez aranjamentul decorativ din imagine! Este nu doar creativ ci si util in aceste vremuri… intetesante pe care le traim.

    00
  28. Concluzia e ca ni s-a urcat izolarea la cap tuturor, d’aia ne porcaim cu spor pe unde apucam.
    Hai ca mai e un pic si se da liber la lupte de strada!

    00
  29. Un link catre articolul cu sanii Alexiei Eram se poate?

    00
  30. E bine. Dacă vorbim frumos și ni se șterg comentariile, înseamnă că nu am comentat unde trebuie.

    00
  31. Pai greseala lui sefule! Un smecher, sef/bombardier/distrugator, epilat pe glezna asculta ceva de valoare, interpreti adeevarati salami, guta si care dracu or mai fi acum!

    00
  32. Atâta timp cât sunt legi care nu se aplică sau se aplică numai pentru unii, atacurile astea sunt fix 0. Iar unii (except butterfly) au profitat de subiect pentru ca atinge niste corzi sensibile in mulți dintre noi. Cât despre ala care a sunat la 112 fără sa se ducă la om sa îi spună doleanța, numai de „bine”. E fix precum „eroii” din spatele tastaturii. Și-a dat măsura omeniei. P. S. : Da, plătim poliția ca sa nu ne ducem noi sa dam in cap la altul, insa aici nu cred ca era vreun risc.

    00
  33. Festivalul Enescu tine 3 saptamâni si e o scena care „cânta” zilnic ore intregi de muzica clasica. Cu boxe, cu tot ce trebuie sa se auda in toata piata (MARE). Cu siguranta in jur sunt vecini care pur si simplu detesta muzica clasica. Sau vecini care au copii de culcat. Sau care vor ei „liniste absoluta” la ei in casa. Sau ca vor sa-si asculte muzica lor, decent, in casa la ei, si nu pot din cauza muistului de Enescu.
    Surpriza: nu vine nicio politie sa opreasca orele de festival. Aici, pentru 20 de minute pe zi, s-au sesizat tâfnosii, iar mai apoi URA pe bloguri si Facebook.

    E fix acelasi lucru, nu ma luati cu „reglementari cu privire la festivaluri” sau „e o actiune a statului” bla bla bla. Cineva, oricine, iti deranjeaza tie somnul si linistea interioara. De ce nu chemi politia sa inchida scena? Si e valabil la miile de nunti din diferite locuri si la zecile de mari festivaluri din toata România. Da, unele sunt la tara, pe câmpii, dar tot deranjeaza oamenii. Arenele Romane fac zgomot când e concert. De orice stil muzical.

    Dar e atât de usor sa urasti un conational care a pus muzica de la balcon – repet, intr-un context anume, intr-o situatie anume – si sa treci cu vederea ORICE alta poluare fonica pe care o inghiti in fiecare zi, fara nici un protest.

    Nu, societatea nu se construieste cu oameni care stau cu degetul pe butonul „apel de urgenta”. Se construieste pe intelegerea a situatiilor, contextelor si nuantelor. Nu pe clisee cu libertati si drepturi si apoi ura din sufragerie.

    • o mica precizare: festivalul enescu se tine in sali inchise, ateneu, universitatea de muzica

      00
    • cred ca omiti scena din parcarea bibliotecii universitare unde ori canta cineva seara ori se retransmite pe ecran cate ceva…

  34. Cineva te-a reclamat la 112

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube