Niște copii agresând un cerșetor…

Eram cu copilul în parc, că acasă nu avem doi copaci aproape, să punem un leagăn. La o distanța rezonabilă, un om fără casă scotocea prin tomberoane după chestii utile. În parc, vreo 4 copii de 10-14 ani tot chicoteau și se îndemnau unul pe celălalt la o chestie.

Chestia era sa dea cu o piatră cât mai mare spre cerșetor și nu ca să îl rănească, cred și sper, ci ca să cadă pe tomberoanele metalice și să-l sperie. La un moment dat au făcut-o, s-a auzit un pocnet, omul fără casă s-a speriat și apoi a început să înjure, de morți, de mame, de ce apuca. Copiii au fugit repede, cu gura până la urechi.

Știți momentul ăla când sunteți în parc și vă uitați la copii mici cu telefoane care par mai scumpe de 1.000 lei și vă gândiți că le dați o palmă mai tare și aveți telefon nou? Să trecem peste asta…

Trec 10 minute, copiii revin și fac același lucru. După care iar fug. Apar părinții, întreabă ce fac, părinții dau din umeri și își văd de ale lor. E doar un cerșetor, până la urmă, nu e ca și cum ar fi o ființă umană. Sau poate că e, dar nu pe același palier cu copilul lor. Care trebuie protejat (nu destul cât să îi cumpere scaun auto, totuși) și învățat ce are valoare în viață și ce nu.

Când îi vedeți pe ăia care dau foc cerșetorilor sau omoară pisici și câini, să știți că așa au început. Au dat cu o piatră, părinții nu au zis nimic, au mers mai departe.

 

doggy-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Două tanti stau de vorbă. Copilul (vreo 5 ani) se apucă de un copăcel firav și-l zgâlțâie de să-l rupă. Mă uit la toante care-și văd de taclale și-i zic copilului:

    „Nu mai trage de copăcel, că e mic și se rupe! Lasă-l și pe el să crească mare!”
    Tantile se opresc, se uită la mine, apoi una zice copilului: „Nu mai… că te ceartă nenea!”

    Ce a înțeles copilul? Că nu e neapărat greșit ce face, doar că eu sunt problema, că-l cert.

    00
    • In parc cu copiii. Ei pe bicicleta sau trotineta. Mereu se gaseste alt copil care vine si trage de bicicleta/trotineta celui mic, si al meu nu vrea sa o dea. Uneori celalalt copil se calmeaza, vede ca nu are rost, alteori insista si imi impinge copilul. Ma duc la el si ii iau frumos mainile de pe trotineta, si ii spun ca baiatul meu nu vrea sa i-o dea, asa ca nu poate sa o aiba.
      De obicei in momentul ala apare parintele, cred ca daca nu as pune mana pe feciorul lor ar sta mult si bine si s-ar uita cum trage de ceva ce nu e al lui, si multi ii spun copilului hai sa mergem, ca nu iti da trotineta. „Hai sa mergem ca nu e trotineta ta” ar fi corect.

      00
    • @rdb, mere cu pere? Te referi cumva la copii de un an, un an juma maxim? Astia sunt copii care in general exploreaza si pun mana pe toate jucariile. Nu ai ce sa le faci, sunt in perioada in care exploreaza. Copilul tau e in perioada in care devine teritorial, e normal toti copii fac asa. Te enervezi fix pentru nimic, e ok tot procesul asta. Si tu si copilul tau invatati ceva de aici, o sa-ti dai seama mai tarziu.

      00
    • @IonutO: E un comment la comment, nu la articol.

      Nu am scris ca m-am enervat, am expus o situatie. Copiii aia trec bine de 3 ani, al meu (2 ani) pe aia mici nu ii baga in seama, si cei de un an, un an jumate nu pot trage de trotineta mai mult de o secunda.

      00
    • @rdb mi se pare ciudat copii de 3 ani care sa imping alt copil sa se bata pe o jucarie. De obicei astia de la 3 plus socializeaza si se joaca. Cel putin eu asta vad la mine in parc.

      Cat despre jucarii eu ies cu fiimea (nevasta in stare avansata de bortificare) cu un tarlau de jucarii dupa mine.
      Si vin copii si iau ce vor ei, nu le-am interzis sa ia nimic. Le mai rup le mai pierd, fuck it. Personal nu-mi pasa, cumpar sute daca e nevoie. Partea cu impinsul nu se intampla fiindca sunt mereu acolo :) prezent la 10 centimetri de copil.

      00
    • Băi sunteți cu capul, de ce i-ați dat minusuri? Că are grijă de copil și de lucrurile LUI?
      Ia învățați-va copiii să ceară frumos, să nu strice ce nu e al lor și mai ales să dea înapoi.
      Când copiii din parc sunt needucați, înseamnă că și părinții sunt la fel! l

      10
    • Noi nu iesim cu jucarii, doar cu bicicleta/trotineta, ii duc sa se dea pe hinte si sa se catare pe tobogane, ca groapa cu nisip au acasa. Ma rog, fiecare cu ce vrea. De-aia e problema daca ii ia cineva trotineta, ca aia e singura chestie la el. Daca nu vrea sa o dea, asta e. Daca vrea, ala o ia, se da cu ea si i-o aduce inapoi. Se mai intampla si asa.

      Noi i-am educat sa nu ia jucariile daca sunt la altcineva, le cer si asteapta sa le dea daca celalalt accepta.

      La fel, sa nu urce pe trenuri sau cine stie ce chestii de prin parcuri cand e cineva acolo ca apoi sa nu incapa si sa se impinga, asteapta pana se da ala jos si apoi merg. Macar cat pot sta langa ei, cand or fi mai mari ma bazez ca tin minte ce i-am invatat.

      Si mie mi se pare ciudat sa vina altii sa traga de trotineta cat timp e el pe ea, dar ce sa fac, asta e, nu ii pot educa pe toti. Uneori vin, trag de trotineta, al meu trage si el si pleaca de acolo. Alteori ala insista mai tare, atunci intervin.

      Fiecare cum crede ca e mai bine :)

      00
    • Well eu asa am fost educat :) Ai mei mi-au zis cand eram mic gen vrei sa-ti iei o inghetata? Ia de aici bani de 6 du-te si iale si celorlalti copii. Vii la mine acasa :) am 4 controllere la consola, bem o bere :) am halbe si pahare de bere pentru toata lumea. Ies cu copilul la joaca am jucarii pentru toti copii nu doar pentru al meu.

      Dar da cazul tau e diferit. Eu ma gandeam la fii-mea care mai trage de ghidoanele altor copii, si aia in general o lasa ea se potoleste dupa cateva secunde si plecam mai departe. Am un copil explorator :) personal il las sa puna mana pe toti catelusii, toate pisicile si toate jucariile din cale (atata timp cat nu-mi iau vreo privire urata). Azi am explorat parcarea si ne-am oprit la fiecare semn de parcarea interzisa :))

      (Dar cum ziceam, sunt in 10 centrimetri de picioarele ei in caz de vreun conflict.)

      00
    • @rdb – pune tu in Vest mâna pe un copil care nu e al tău, și vezi ce pățești după… Pedofil, l-a atins în locuri nepermise, vai, la pușcărie cu el!
      Tocmai discutam cu o fosta educatoare de grădiniță – in Canada – și zicea că acum nu mai ai voie sa iei în brațe un copil care nu e al tău, chiar și când e speriat, ori plânge.
      Procedura acceptată este atât: tap on the shoulder and ask if he’s OK…

      00
    • Nu știu ce să înțeleg din minusurile alea: ignorați pentru care engleza e o limbă diavolească, români verzi, pedofili frustrați de situație?!… Toate la un loc?

      00
    • @Hellfire: Atunci as pune mana pe trotineta si as scutura-o pana ii da ala drumul.
      Ce ma deranjeaza e ca totul e ok cat timp copilul ala trage si impinge pe cineva pentru niste obiecte. Cand deja nu ii iese, apare parintele sa il ia, pana atunci totul era ok.
      Stiu ca in alte tari e mai sensibila treaba, am citit si de tatici in parc care merg cu fetele lor si primesc priviri nervoase de la mamici.

      00
  2. Îi pasă cuiva de cerșetori în țara asta? Să-i pese pe bune, nu campanii, nu strângere de fonduri, nu să facem reclamă cu lacrimi de crocodili; să le pese pe bune.

    Eu sunt convins că nu, fiindcă adultul e adult și copilu (sociopat în devenire sau piază rea psihopată înnăscută) e copil – conform principiului că te aștepți de la adulți să se descurce singuri, că nu mai vrem să fie ca pe vremea împușcatului, că ne-am săturat de altruism cu sila.

    00
    • Una este să (nu) îți pese, alta e să-ți bați joc de cineva.

      00
    • E un ONG care în fiecare joi seara împarte mâncare și medicamente la omv ul de lângă gara de nord

      Daca te duci pe la 7 poți să-i ajuți și să schimbi o vorbă cu oamenii

      00
    • NOU
      #15

      Ce inseamna sa iti pese?
      Exista cantine sociale. Exista DGASPC. Exista ONG-uri. Platim taxe.

      Banuiesc ca nu ai mers niciodata cu 311 pana la capat. Sau cu 19.

      Hai sa nu mai vorbim out of or asses.

      00
    • cum zice @Ionuț Staicu, una e să nu îți pese, respectiv să ai o atitudine neutră și complet alta e să faci rău, să acționezi în sens negativ pt că…, nu știu de ce, și să te mai și amuze faptul că-i faci rău/îl rănești.

      00
    • @Ionuț, A
      Conform definiției, e același lucru. Înseamnă același lucru.

      @mrcdl
      M-am săturat de altruisme cu sila, dacă e ONG de utilitate publică.

      00
    • @Vrr să înțeleg că a trece pe lângă tine ca pe lângă stâlpu’ de curent e același lucru cu a-ți da din senin vreo 2 pumni, o piatră-n cap și a-ți băga un baston în cur până-ți iese prin claviculă doar ca să mă amuz când te văd că sângerezi și mori încet?!
      Bine că știu.

      00
  3. Fucking stupid people!

    Lipseste educatia de acasa, din parc… Lipseste si comunitarul care sa ia masuri…
    Din nou: Prosti, dar multi.

    00
    • Comunitarul are problema cu masinile parcate aiurea. Atat si nimic altceva. Dar NIMIC! Poti sa fii calcat in picioare, talharit, jefuit, violat, etc. Daca agresorul a parcat corect, e ok. Cel putin in Constanta.

      00
    • @Florian

      Doar daca are 8 clase.
      Daca are numai 4, nu are treaba cu nimic. Eventual cu impartit pumni unor copii :(

      00
    • @Florian da in constanta asa e:)) dar macar in Constanta fac ceva.

      In Bucuresti doar plimba loganul si apasa pe butonul ala de face ca o basina cand e unul parcat aiurea. Nu se da jos din masina, daca nu esti la masina el pur si simplu pleaca mai departe.

      00
  4. E vina lor clar. Dar tu ai facut ceva? Le ai spus parintilor intamplarea?

    00
  5. Poporul roman nu moare.
    Apar mereu alti proști. Zici ca ies de pe linia de producție.

    00
  6. Când eram copil, părinții nu prea aveau timp să stea cu mine, eram mai mereu singur acasă. Sau, mai bine zis, pe afară. Umblam toată ziua prin cartier cu un alt dobitoc ca mine și, printre altele, chinuiam câini și pisici. A fost o vară sau două în care aveam și îndeletnicirea asta. În general îmi plăceau animalele, aveam acasă pisică, însă acele animale pe care le chinuiam erau ca cerșetorul ăla: ale nimănui sau iubite de babe/moși pe care noi nu îi suportam. Regret ce făceam atunci și nu am ajuns vreun sadic.

    Altă perioadă prin care am trecut a fost cu religia. Am fost îndoctrinat acasă, la școală, peste tot. Mergeam la biserică, cântam în cor de Paște, mă spovedeam. Acum sunt agnostic, iar copilul meu e nebotezat. Nu am nimic cu credincioșii, nu am dat dintr-o extremă în alta, pur și simplu m-am depărtat eu.

    Faptele copilăriei nu îți definesc caracterul de adult.

    00
    • Unde iți trimit un voucher/cadou pentru Netflix sa poți urmări Mindhunter?

      00
    • Poate in cazul tau nu iti definesc caracterul. Sau nu esti tu constient de toate.

      In mod normal, etapele timpurii ale vietii au ecouri lungi…
      Dar la fel de bine e posibil sa fi avut o influenta pozitiva si parte de multa dragoste din partea parintilor. Si asta ti-a modelat caracterul.

      Mai intreaba un specialist, din ala cu psi*.exe :)

      00
    • deci tu te razbunai pentru regimul strict de acasa chinuind animale nevinovate? si apoi ai luat-o extremist si ai renuntat la religie tot din cauza regimului strict? ce tip banal esti, chiar deloc cool, lol

      00
    • De acord cu @ubercool, am avut aceleași experiențe – era o fază în pre-pubertate. A trecut, nu a lăsat urme negative.

      Pentru cei cu minusuri: Decât minusuri, mai bine să ne dați frunți in buric până se învinețește!

      00
  7. „Știți momentul ăla când sunteți în parc și vă uitați la copii mici cu telefoane care par mai scumpe de 1.000 lei și vă gândiți că le dați o palmă mai tare și aveți telefon nou? Să trecem peste asta…”

    Da … stim. Mereu am ganduri de genul.

    00
  8. Si tu ai stat si te.ai uitat ca la film :)

    00
  9. Sa fii homeless sau boschetar in Romania este o adevarata aventura. Daca venea un comunitar ar fi gonit si ala boschetarul cu suturi in fund. Au ordine directe si indirecte sa stranga boschetari si cersetorii, sa-i descurajeze in a mai sta pe strazi. Ii inchid, ii tin cu zilele in ares, ii pun in trenuri si ii trimit inapoi. Majoritatea boschetarilor sunt oameni cu pb psihice. In alte tari biserica se ocupa de ei: tin adaposturi, cantine, etc. La noi biserica aduna bani pt Piramida Neamului. La ora de religie copiii nu invata bunatate, compasiune ci in primul rand traditiile ortodoxe. Singurii care mai ajuta boschetarii dezinteresat culmea sunt cei de la ISU: iarna ii lasa sa mai doarma la urgente, le mai dau o perfuzie sa-i mai puna pe picioare, un ceai, o masa calda, etc. In rest mai nimic…

    00
    • Lasa ca am cunoscut eu pe cineva care a facut extrem de multe alegeri gresite si intr-un final a ajuns semiboschetara, respectiv de la ap de 3 camere a ajuns pe strada, dormit prin case parasite samd. Cand intr-un final a ajuns la un adapost se plangea ca de ce trebuie sa fie la x ora inauntru, ca trebuie sa se trezeasca la x ora, ca nu e voie cu bautura samd si intr-un final a plecat de acolo ca deh, mai bine pe strada.

      00
  10. Asa e daca nu ati copilarit in gloriosii ani 90, cand la mine la bloc (aia mai mari) organizau raiduri impotriva aurolacilor, care deseori se sfarseau cu aruncatul de foc si bolovani in canale.

    00
    • Mda. Baietii de baieti de dupa blocuri. Ce se mandreau ei ca sunt in gasti. N-am reusit niciodata sa vreau sa ma alatur astora. Dar mi-a ramas o faza. Aveam cam 10 ani si tocmai treceam pe langa o astfel de adunare smechera. Baietii cool se distrau. Prinsesera niste pui de pasari si le aruncau in zidul blocului. Era un fel de concurs intre ei. Distractie si chiote la maxim. Si foarte mandrii de ei. M-a cam destabilizat treaba.

      00
  11. Se jucau și ei, bă! Cine știe dacă boschetarului nu-i plăcea să fie speriat cu pietre?

    00
  12. Ai câte un articol din ăsta când iar mă trezesc că-mi pare rău că nu ai şi opţiune de “thumb up” (eventual şi “thumb down”, pentru hateri) la articol…

    00
  13. Stiti de cazul cerșetorului roman ucis in Suedia de 3 adolescenti? Probabil ca asa a inceput si acolo mai o gluma, mai un misto, etc. Parinti ochii pe copii cat se poate de mult, vorba aia copii mici probleme mici, copii mari probleme mari.

    00
  14. Si daca fac o nenorocire ii scoate justitia nevinovati, si asta in tari mai civilizate decat a noastra:
    https://www.thelocal.se/20190405/teens-who-beat-homeless-man-to-death-in-swedish-park-not-guilty-of-murder

    00
  15. Mămicile erau prea ocupate să distribuie pe FB chestii de genul ”suntem oameni frumoși” ”ce fac ăștia în țara asta” lucruri cu sufletul și împlinire spirituală gen.

    00
  16. Vezi mereu o parte din oameni care spun: și noi chinuiam animalele și am făcut prostii și am crescut ok. Dar ok-ul ăla fac pariu că nu e un 100% la sănătatea mintală, fiindcă oamenii mereu au o părere mult mai bună despre ei. Eu știu că atunci când eram mic și aruncam cu bețe și pietre după câini și pisici eram proaspăt mutat și părinții au divorțat, mi-a trecut după ce mi-au luat ai mei câine. Chestiile astea neglijate la timpul lor, duc întotdeauna la probleme mult mai grave, în special la lipsa de empatie. Majoritatea serial-killerilor în interviuri spun că ucideau animale când erau mici.

    00
    • bunica-miu taia minim 3 porci si 12 miei pe an. si uite ca nu a fost criminal de oameni. Ma rog, ce a omorat in razboi si ce nu a gasit politia sapand in gradina, nu se pune

      00
    • @Lucifer, nu te face că nu pricepi.
      că una e să ”omori” animale într-un mod rapid, care să nu le provoace prea multă suferință suplimentară în scopul de a le mânca/folosi blana și alta e să omori animale prin tortură în scop de amuzament.

      00
  17. Astazi am asistat la o scena. Intr-o statie de autobuz, langa banca era asezat un tomberon, pe care un domn mai in varsta l-a daramat pe motiv ca nepoata-sa de un an se lovea de el. Doamna care facea curatenie si sotul dumneaei s-au certat cu bunicul, insa acesta nu realiza greseala comisa. Despre ce vorbim?

    00
  18. Brasov vara. Centru. Un baiat de vreo 6-7 ani face papelitos dintr-o hartie si le arunca pe jos cu patos. Ii zic frumos sa le arunce la cosul de gunoi (care era la 2 m distanta), ca sa tinem orasul curat. La care imi raspunde ca tacsu’ l-a invatat sa arunce pe jos, ca doar plateste taxe la primar si implicit si maturatori de strada, si scopul alora e sa adune mizeria facuta de el.

    00
    • Merita o palma. Si el si taica-su. Dar asta ar fi insemnat sa fii exact ca ei.

      Ma intreb daca acasa face tot asa. Educatie facuta prost, de un prost.
      Copilul invata acasa una si la scoala/gradinita alta. Pe cine asculta? Varianta cea mai comoda.

      00
  19. Copii, boss!

    00
  20. Lipsa educatiei in familie.

    00
  21. Aveam vreo 4 ani si am ras de un om cu doar un picior. Maica-mea mi-a explicat ca asa ceva nu se face. Atat a fost, am tinut minte si gata. N-au trebuit mari explicatii ca de ce si cum. Mi-a spus frumos si am inteles. Dupa care am extins asta la toti cu defecte si la boschetari sau alti oameni care sunt „altfel”.

    00
  22. Peste 90% dintre români sunt așa și tot așa au fost când erau copii.
    Nu înțeleg de ce plângeți că pleacă din țară muiștii ăștia și se depopulează România. Chiar nu înțeleg.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.