Ați văzut probabil materialul Recorder despre cum hotelurile de pe litoral sunt pline, dar oamenii care au afaceri în zonă nu găsesc mână de lucru. Pentru că răspunsul era la îndemână și totuși nu l-au găsit, mă ofer să le explic eu.
Sezonul e prea scurt.
Asta înseamnă că toți oamenii normali la cap nu vor să lase baltă un job normal ca să lucreze 3 luni pe litoral. Preferă să își caute un job unde sezonul e mai lung și unde siguranța jobului e mai mare.
Și dacă ai un job cât de cât, nu îl lași ca să pleci 3 luni pe litoral decât dacă știi că găsești altul când se termină sezonul. Dacă nu, nu vii.
Soluția e fie mărirea sezonului (adică să îi dai omului motive să vină la mare chiar și când e un pic frig), fie împrietenirea cu proprietari de pensiuni de la munte și împrumutarea de personal de acolo pe perioada verii.
Și ce i se pare anormal la ochelaristul patron că , el ca patron trebuie să muncească ??? Uite , eu ca patron trebuie să muncesc … Foarte bine.Ia-o pe nevastă-ta, i-al pe fi-tu și doi veri și munciți, că pentru voi o faceți.
Păi el de asta s-a făcut patron, ca să muncească? Munca e pentru sclavi, pentru angajați pardon.
O fi vrut saracul sa se angajeze la el insusi dar cand a vazut ca primeste doar minimul pe economie si bonuri de masa si-a cam bagat pwla
ce sa munceasca, nu vezi ca mai are putin si plezneste de umflat ce e?
„ochelaristul patron”
Wow …
În Italia ai 90% șanse ca in restaurant să fii servit de patron sau de soțul/copiii lor.
Nimănui nu i se pare nimic deosebit. Pentru ei o fac.
Încă chiar evită să angajeze că ies banii din familie :))
Amuzant rau de tot. Din ’90 pana prin ~’15 oamenii care munceau pe litoral erau ad literam sclavi pe plantatii. Cu munca de la 8am la 2am, salarii intarziate sau dati afara dupa perioada de proba de 1 luna s.a.m.d.
Mici exceptii faceau sefii de sala si bucatarii.
Si acum se vaita ca nu au oameni :))))
Karma.
Chiar ca amuzant. Si ce sinceri sunt, cica avem din sri lankezi pana se prind si astia ca ii fraierim, apoi ce sa facem cautam alti fraieri. Au ajuns la fundul traistei!
Eu as mai adauga si lipsa de oameni in campul muncii. Aud aproape in fiecare zi cum angajatorii cauta sa angajeze si nu gasesc forta de munca. (avem si problema salariilor, dar chiar si asa tot ramane o problema majora).
Domnul de mai sus, din videoclip, probabil le ofera minimul pe economie ca „oricum primesti bacsis si castigi mult mai bine” .
De obicei, dupa ce aflam ca angajatorii cauta sa angajeze si nu gasesc forta de munca, mai aflam si ca, daca din CV reiese ca ai peste 45-50 de ani, CV-ul ajunge direct la gunoi, nu ii intereseaza angajati in virsta. Poate nu o fi criza de forta de munca asa de mare.
Domnul de mai sus, din videoclip, oferea 3200 lei pe cartea de muncă pentru ospătar.
3200 de lei e brutul, probabil, daca e „pe cartea de munca”, nu? Asta inseamna aproape 1.900 lei/400 euro.
eugen – sunt aproape 1800 de lei… lucrezi ca prostul 12 ore cel putin pe zi, mai mult ca sigur ca tot bacsisul se imparte, este munca sezoniera, munca de tot rahatul… daca vin din alt capat al tarii sa muncesc 3 luni la mare pentru nici 400 de euro de ce as mai veni? mai bine te duci pe platforma de extras petrol
Eu n-o spuneam in sens admirativ. Mi se pare putin.
Eu nu înțeleg o treabă. Prețurile sunt la fel ca în Europa, la cazare, la mâncare, dar angajații îi plătești cu 70% mai puțin și te plângi că românii sunt leneși și nu vor să muncească?
In occident nu schimbi BMW ul in fiecare an, taxele le plătești că nu dă nimeni amnistie fiscala și averile se fac în câteva generații nu în 6luni exceptie făcând cine inventează, inovează………
Și dincolo renovează din 5 in 5 ani, nu din 50 in 50 ca la noi.
Și tot nu le ajung…
pentru ca proprietarii se cunosc toti intre ei, si sunt mana in mana cu politia, astfel ca isi pot bate joc de angajati la modul grosolan, conditii mizere de cazare, munca peste program, la sfarsitul lunii risti sa iei jumate din salariul promis din nu stiu ce motive, etc. iar daca vrei sa faci plangere la politie, iti mai iei si 2 capace de la militieni
la itm sau la completul specializat din tribunal nu au incercat?
ca nu politia este organul competent in domeniu!
Am facut plangere la ITM, un amarat a muncit ca paznic la Mega Image si nu a fost platit, a trecut 1 an si nici-un raspuns.
sa inteleg ca la munte se cam inchide pe vara?
Tu nu înțelegi multe.
La Matei e mai mereu plin indiferent de sezon. Ultimele două dăți când am trecut pe acolo era o coadă de așteptare de 45, respectiv 90 de minute. Te treceai pe listă și cândva îți venea și ție rândul și onoarea de a păși în pescărie. Nu la sezon e problema, deși vara e cel mai aglomerat.
90% din terasele / restaurantele de pe litoral (din statiuni) sunt inchise in afara sezonului.
Niste stapani de sclavi plangand ca nu mai gasesc sclavi…ti se rupe sufletul nu alta.
in facultate si liceu ma duceam si lucram cate 2 luni si jumatate pe litoral la bucatarie, bagam ca migul dar aveam si ceva timp liber in care ma distram prin costinesti.
la sfarsit ma intoarceam cu ceva bani cat sa-mi iau un nokia 3310 intr-un an, bicicleta in alt an, in alt an am ajutat-o pe maica’mea cu jumatate din suma pe care am facut-o ca sa facem un gard.
acum nu mai vrea niciun liceean/student sa munceasca ca plm, sa fii sclav pe un salariu lunar care nici macar nu-ti permite sa-ti iei galaxy S10+ ala, e chiar bataie de joc…
Unde mai pui ca de ce sa te spetesti la bucatarie si la servire cand poti sa faci oricand videochat? cautam „romania videochat” pe pornhub si gasim unde se munceste intensiv in Romania, se fut baietii si fetele pe camera ce n-a vazut Parisul.
deci orice ati zice ca e lumea pleacata, ca salarii mici, ca sclavagism.
Nope! in 95 tot sclavagism era, salarii si mai mici, inflatie si mai mare dar plm, eram tineri si vroiam sa facem un ban si sa ne si distram o vara intreaga pe litoral iar munca in bucatarie ne oferea asta, nu ne plangeam pe fb ca viata e grea in timp ce mamicile ne gatesc pranzul.
si asta este o problema majora… cei care se multumeau cu putin si aveau ca principiu de viata „munca, bratara de aur” au tras in jos tara asta, precum si sistemele de munca din Vest atunci cand au ajuns acolo… nu au motiv patronii sa dea mai multi bani la salarii, cand se gasesc stive de CV-uri ale sclavilor care ar munci pe un covrig lunar
Ai dreptate pe jumătate.
Atunci nu aveai opțiuni. Azi ai.
Muncă sezonieră există peste tot nu doar in Romania. De ce să nu mergi să faci 1500 euro pe lună în loc de 1500 lei.
Corect, respect n-ai că ești străin, dar aici n-ai nici atât. Măcar faci niște bani mai serioși…
Bravo. Un comentariu ce trebuie apreciat.
Deja mi se par plictisitoare lamentarile tuturor „patronilor” care se agita ca nu gasesc oameni sa le munceasca lor pe bani putini si ca nu-si permit sa dea salarii mai mari fiindca asa este piata.
Se comporta de parca ar fi un drept specificat in constitutie ca toata lumea sa detina o afacere. Daca nu castigi suficient de bine, inseamna ca nu faci ceva bine sau ca piata este suprasaturata si astfel trebuie sa te orientezi catre alt domeniu.
păi da. mai avem precedente https://zoso.ro/lectie-logic-colectiv-alin-anastasescu-bogdan-coman/
@manu144x, corect ca poti merge peste tot sa muncesti, poate si eu as fi putut dar iti dai seama ca nu toti pot pleca in strainatate, in fond, daca era asa, nu aveam somaj, toti somerii si asistatii plecau sa munceasca in strainatate.
De fapt, despre ce vorbim aici? 80% din joburile de pe litoral sunt sezoniere si coincid cu perioadele de vacanta ale studentilor, elevilor, asa a fost mereu…
Doar ca nah, nu vezi tinerii sa se inghesuie si nici sa faca altceva nu-i vezi (in afara de videochat evident). Doar stau acasa si asteapta sa fie angajati pe bani buni si munca putina.
In liceu ar trebui sa muncesti vara undeva local pe program de 6 ore, in regim special, ca esti minor. Aici se intelege ca salariul e mai mic.
In facultate poti sa faci ce vrei tu, odata ce esti major, desi e o tampenie sa lucrezi ture de 12 ore la 300+km de casa si facultate pe 1900 ron/luna.
Daca tot vrei sa pleci sezonier, mai bine mergi in alta tara unde, chiar daca salariul e mic, obtii o experienta noua, interesanta, exersezi si o limba straina, PLM.
Majoritatea angajaților erau liceeni si studenți, unii doar asa ajungeau sa vada marea.
Acum PSD le-a mărit alocatiile și bursele, au gratuitate la CFR si pot merge gratuit la Mare unde fac chetă pentru o cameră unde dorm 4 intr-un pat.
Un alt motiv este lacomia patronilor care intr-un sezon vor sa se îmbogățească, cer 15 ron pentru o timisoreana, 30 ron pentru o porție de cartofi congelați cu piept de pui, bonurile se scot doar la cerere si o parte din bani se duc la politie/primărie. Angajații care au noroc si au contract legal lucrează pe minimul pe economie. Apoi se întreabă românii de unde are patronul bani de mașina de 30k dacă firma a dat faliment.
Mm, da ma fix cu alocatia merg la mare. Da-te-n cacat
Ăștia care se plâng prin presă de lipsa oamenilor sunt cei mai proști afaceriști, cu specula nu ai siguranță. Dacă veneau filipinezii sau alte nații pe semințe doar 3 luni, îi chema deja.
Trebuia să meargă și la DVG, în Constinești. În fiecare an e plin de ospătari acolo, de nu ai timp să vorbești cu cineva la masă, că BAM!, te trezești cu mâncarea în față…
Informatie găsită pe undeva, nu sunt sigur de ea: pe un șantier al autostrăzii din Transilvania, sunt 500 de muncitori vietnamezi (platiti cu 800 de euro, nu stiu daca brut sau net) si 50 de muncitori români (platiti la jumătate, 400 euro, nu stiu brut sau net). Romanii si vietnamezi lucrează cot la cot, fac aceleași lucruri.
Recent, romanii nu au mai vrut sa lucreze pt ca sunt platiti la jumătate. Pt ca romanii nu mai lucrează, s-au oprit si vietnamezii.
Firmele multinaționale o sa-si permita sa plateasca dublu străinii fata de romani (scopul lor e invadarea țării de către straini), patronul român nu o sa-si permita.
La micile afaceri sa lucreze el cu familia lui. Sau sa angajeze vietnamezi. Sa vada daca aia lucrează de dimineata pana seara pe 1270 lei.
Cel mai nasol lucru, din cauza climei din ultimii ani, în România sezonul la mare a scazut la 2 luni. Pot angaja doar elevi peste 16 ani din Constanța sau studenți aflați în vacanță. Altfel, e greu sa gaseasca angajați.
Legea zice că trebuie plătiți cu salariul mediu pe economie.
Deci pentru vietnamezi ăia 800 sunt brut probabil.
Iar pe români cum ii poate plati cu 400 euro brut? Ar fi 200 net, deci sub minimul pe economie.
Ceva e dubios in calculele alea…
400 euro brut înseamnă 234 euro net, ceea ce înseamnă 1123 lei net. Ai dreptate, cred ca e vorba de sume nete. Nu se ducea chiar nimeni sa lucreze in constructii pe minim pe economie.
S-a schimbat legea si nu mai trebuie platiti cu minim salariul mediu pe economie.
Salariul minim net in constructii este de aproape 375 de euro iar asta e valabil pentru salahori si femeia de serviciu.
beb, vorbesti prostii. toti care lucreaza in constructii ar trebui sa aiba acum minim 3000 RON brut, echivalentul a 2360 RON net, adica 496 euro aproape..a fost data OUG 114 din 2018 (mai multe cititi aici: https://www.startupcafe.ro/taxe/salariul-minim-2019-brut-net-mana-studii-superioare-constructii-revisal.htm Nu inteleg de ce vorbesc unii doar ca sa se afle in treaba.
1.000 de euro salariu minim in unitatile respective si oamenii vor face coada ca sa lucreze acolo.
Nu gasim angajati = nu gasim angajati pe 3 lei. Ia sa faca salariul de start 3000 de lei, banii platiti la secunda, bonus de angajare. Sa vedem ce probleme mai au atunci. Astfel de patroni merita falimentul
Acum 2 zile eram la o terasa si vorbeau langa noi niste ‘patroni’ fix de asta, ca trebuie sa aduca filipinezi. O singura dilema am: care e salariu pt care nu vine nimeni la angajare?
Problema e ca patronii s-au obisnuit sa plateasca putin si nu concep sa dea salarii mai mari.
Cam la fel cu medicii care luau spaga: acum cu salarii mari tot nu se pot dezobisnui de spaga.
nu vazusem materialul asta, dar oricum i-am trecut cu aia 2% in declaratia unica!
asta = recorder
Si-au batut pla de angajati din 90 pana in 2015. Dar generatia asta noua, cu multa sustinere din partea parintilor, e adevarat, nu mai accepta umilintele si salariile mizere oferite de patroni. Dar sa nu uitam ca parintii lor sunt cei care lucrau in firmele unde „asteptau o suta la poarta” daca nu le convenea, au decis ca macar copiii lor sa nu sufere . Culegeti ce ati semanat si ciocu mic domnilor patroni, munca e grea, nu-i asa?
Sa vedem cum e si cu ciuciunghezii astia de afara, ca nu e chiar asa roz situatia, una e sa ai sclavul platit care pleaca acasa dupa program si alta e cand sclavul are cazare, masa si asigurare de sanatate full-time…sau nu are? Pentru ca daca se desteapta si astia si te tin in medicale ….ai pus-o !
treaba cu vietnamezi e asa eu lucrez la bogart firma mare de constructii aici sunt cam 100 de chimy dastia care au salarii mai mari ca romanii dc chiar daca romanu munceste mai mult mai bine ia mai putin numai accepta sa fie sclav daca nu ii convine ceva a plecat l ai pierdut cu chimy e alta treaba ei fiind niste saraci vai capu lor care sunt necalificati absolut toti nu pleaca di inghite orice dc au bucatar cazare salariu care la ei in tara il iau in 3-4 luni daca il iau si asa patronu are siguranta sclavului pe care si l doreste
subiectul mai larg este: care sunt consecintele convergentei preturilor (inclusiv al fortei de munca) ca urmare a aderarii la ue asupra societatii romanesti!
Bai da împrumutam personal de la unul la altul asa de parca ne imprumutam ciorapii sau cum? Treaba e mai complicata pentru ca are o componenta umana dar si una morala, get it?
Dialog între mine și un patron, fără ca eu să știu că e patron:
Eu: Dati-mi, va rog , o bere.
Patron: Nu pot, eu sunt manager, nu angajat.
P.S. Patronul era o „ea”.
…atunci fa-mi un sex oral :))
@mike . Parca as bea si eu o bere !
Prin anumite tari , un manager de bar sau local nu are voie sa vanda sau se aproprie de casa : mai exact sa incaseze sau sa scoata bani din casa asa ca nu te poate servi deoarece nu poate incasa (manipuleze banii) si e ilegal daca se intampla acest lucru. (practic tu faci alt job) Nu stiu daca e la fel regula si la noi (probabil ca nu ..) dar asa ca sa stii.
Also , manager nu inseamna intotdeauna patron. fyi.
Nici eu nu te serveam. Exista personal care pentru aia e angajat.
Trebuie facut un program (cu multe avantaje) pentru studenti in cautarea unui loc de munca pe perioada vacantei.
Sa fie ceva, un fel de lege de la stat, sa fii integralist (sau sa nu ai multe restante), sa lucrezi doar 6 ore pe zi… un fel de lege, care sa ajute patronatul din turism dar si studentul in cautarea unui loc de munca scurt, sa mai faca un ban pana incepe scoala.
De exemplu, patronul sa nu plateasca impozite pe salariu – ca nu moare lumea daca nu se platesc impozite la X studenti, 2-3 luni pe an.
Am vazut multi studenti lucrand pe litoral, dar majoritatea se plangeau de „sclavagism”, program infernal.
Se poate sa fie bine, numai sa se vrea. Dar nu se vrea.
Filipinezii aia care vin, cate luni muncesc pe an in turism pe litoral, mai multe decat e sezonul?
Chiar și după trecerea impozitului la angajat tot nu înțelegem că nu patronul plătește taxele ci noi, angajații.
Tu platesti impozitele, dar il costi pe angajator. Intelegi acum?
Il costi pe angajator 5000 de lei, sau 2500 de lei.
Tu nu negociezi brutul, ci netul, „in mana”. De restul te doare in cur, nu?
Ei, acum intelegi comentariul meu?
–
Chiar și după trecerea impozitului la angajat tot nu înțelegem că nu noi aducem bani din buzunar, ci tot patronul trebuie sa ni-i dea, pentru a-i da apoi la stat.
Suge-o.
Ba baeti, putem sa vrem noi multe chestii reglementate la nivel de lege. E degeaba. Nu tine de lege, cat de angajat si angajator. Nu conteaza forma si nici timpul de lucru, conteaza sa fii platit corect si, mai ales, la timp. Pe la altii, in zona asta numita Europa, exista de mult munca sezoniera, sau la juma’ de norma (ca timp). Si exista clienti pentru asta. Si merge treaba (la modul general), pentru ca tu te achiti de sarcinile de serviciu (more or less…) si ei se achita de recompensa (like a clockwork). Examplu: sa zicem ca te-ai tampit si pleci in bejenie pa Anglea si vrei sa muncesti ceva (ca sa ai ce bea, fuma, fute si, eventual, baga la matz ) dar nu ai nici o calificare recunoscuta acolo (nu ai nici una by default pen’ ca aia nu le recunosc pe ale noastre dar faceti-mi un catar) si te apuci sa bagi in constructii (da, stiu… tre’ sa iti iei cscs cardu vietii ca sa muncesti in constructii: te costa 200 de lire cursul si 25-30 de lire testul si cardul): cel putin la inceput, pen’ ca nu ai nici o calificare si nu te baga nimeni in seama, o sa muncesti „ziler”, adica suni la o agentie, aia te trimit unde au ei nevoie contra unei sume/ora cu care esti de acord (daca esti prost) sau cu care nu esti de acord (daca nu esti prost, dar o accepti pentru ca esti disperat; si inevitabil vei fi disperat la un moment dat). Buun… statutul tau este in acest moment de „angajat temporar”: muncesti acolo cata vreme e nevoie de forta ta de munca si cata vreme nu o dai in diverse (gen mi-e lene sa vin azi ca am baut toata noaptea sau n-a venit autobuzu si am dormit in boschetii de langa statie sau mi s-a facut rau pe drum dar sigur nu e din cauza celor doua sticle de vodca de peste noapte x4 zile/ saptamana). Si salariul (acceptat de tine) vine la secunda. In marea majoritate a cazurilor. Daca te bagi la o agentie al carei agent vorbeste in dulshiele grai romanoldovenesc s-ar putea sa ai surprize. Dar altfel salariul vine in ziua stabilita. Apai… hai sa vedem si la noi cum vine salariul acceptat (care se exprima pa Anglea in lire/ora brut) la scadenta (eventual cu scuze de cacat ca intra maine cuaie ca nu ne-au intrat nici noua la timp dar cel tarziu maine dimineata ai banii futu-te-n gat de sclav). Sa fim intelesi, omu’ de aici nu se asteapta sa fie platit ca e.g. pa Anglea (ca daca asta vrea, se duce acolo) ci vrea sa fie platit la timp cu suma convenita. Si chiar daca nu se asteapta la asta, patroanele romane din zona sezonier ar trebui sa incerce sa faca macar asta daca vor sa gaseasca muncitorii de care au nevoie. Nu spun ca pentru job sezonier ar fi cazul sa platesti un pic mai mult (ca in plm, e clar si pt patron ca are nevoie de angajati in sezonul cu pricina, altfel o suge grav) dar macar plateste cuaie la timp ce scrie in contract ca tre sa platesti. E adevarat ca e.g pa Anglea daca lucrezi part-time ai un nr. de ore obligatoriu (prin lege) si atat, dar daca vrei sa bagi mai mult te intelegi cu angajatorul si orele in plus se platesc diferit (adica mai mult: x1.5/h sambata si 2x/h duminica si in zilele „libere de la banca” ). Ce voiam sa zic… poti stabili pretul pe ora sau zi muncita in functie de X, important e sa sa te achiti de sarcini… Tu ca angajat, de fisa postului si tu angajator de plata salariului intocmai si la timp. Si nu-mi veniti cu figuri gen acolo nu se fura si totul e transparent si legea ii fute pe exploatatori ca o sugeti grav: se fura la modul „100×10000 of ” ce se fura la noi (dar nu se fura de la amarasteni ci de la jmekeri). Si indiferent cat se fura sau nu… ce-ai semnat ramane in picioare. Daca ai gafat, ca angajator, ai supt-o; nu din prima sau a doua dar a treia oara cam dispari din peisaj (echivalent cu „nu ai habar cum se fura deci nu joci in liga care trebuie”). Ei bine, acelasi principiu se aplica si la munca sezoniera. Te platesc cu x/ora (ai dreptul sa nu lucrezi mai mult de tz ore/saptamana), cu y/ora ce depasesti orele standard si cu z/ora pentru ca nu iti iei perioada de pauza legala intre doua ture(fara sa depasesti nr. maxim de ore/saptamana sau luna). In esenta, indiferent cum te achiti de sarcini salariul iti va fi platit la timp si conform orelor lucrate dar putem renunta la tine oricand si fara explicatii. Asta este, in opinia mea, esenta relatiei de munca… te platesc la ora cu cat convenim (vorba vine convenim, fiindca aici se negociaza pretul intre beneficiar si agentie si apoi se negociaza pretul intre agentie si angajat <ca angajat [al agentiei] nu vei obtine niciodata pretul negociat de agentie cu beneficiarul) dar putem renunta la tine oricand si fara motivare, dar iti platim munca conform pontajului.
Cristi ești prost de puți. Mama ta sa o sugă la colț de stradă cu scutire de impozit.
Eu înțeleg foarte bine ce ai zis tu. Ești prost. La fel de prost că angajații care știu doar de salariul net. Care zic că angajatorul le da „decât” doua zeci de sute. Și văi câți bani face el.
Hai marsh. Mi-e lene sa elaborez. Ești prea prost.
Bine, hai totuși o fac. Daca se da o scutire de genul celei propuse de tine salariul tot e tot atât (5000 brut) și angajatorul tot are cost. Diferența ar fi că tu angajatul ai lua mai multi bani in mana. Nu e o facilitate pt angajator. De foarte multe ori romanul înțelege ce afectează pe cine. La fel ca tine acum.
Ai zis o gogomanie, macar taci dracului și nu incepe cu înjurături.
Apropo, de curând s-a dat o scutire de genul asta pt muncitorii in construcții. Dar sunt sigur că știi totul și despre aia că doar ești pãrerist de Facebook și le știi pe toate.
Cristi – elevii, studentii si somerii au reducere la taxe si impozite…
Domnilor
Azi voi fi hater – d’ala injurabil si rau
Cele 26 de comentarii in proportie de 99% sunt legate de al dreacu patron care uite nu vrea sa munceasca cot la cot cu angajatul, uite cum ne sclavageste, uite cum isi ia masina de 30 de k, uite cum huooo baaaa. platiti ba bine si venim, platiti ca afara si venim,etc,etc,etc. Nimic despre faptul ca, virgula, cheful de munca si dedicatia tipic romaneasca este redusa de pe vremea partidului unic, ajutata fervent in ultimii 30 de ani de clasa politica si inchisa complet ca ciclu, de globalizarea economica.
Dar – cateva ganduri capitaliste ( imi dau singur cu huoo ca sa evitam flame-ul )
1. Sa ne facem toti patroni, zic, gen, coae, ietc, carele este, daca e asa misto ….
2. Rolul unui patron pentru o afacere un pic mai mare decat cea familiala, nu e acela de a sta la gratar pentru a dovedi clasei muncitoare bolsevice ca si el munceste (un cretinism comunist cand toti eram egali), ci acela de a dezvolta afacerea, de a o creste, de a avea grija si a previziona banii sai si ai salariatilor, nu pe urmatoarea luna ci pe urmatorii ani, daca se poate si nu ne calca statul pe grumaz,etc.
Pe salariat il doar in basca ca pe data de 2 patronul plateste salariile, chiar daca are de unde, chiar daca nu are. In principiu are da-l dreacu ca i-am vazut eu masina aia de 30 de k. ( si Dorel are masina de 30 de kaeuro doar ca e cum 7 ani mai veche, dizal musai si cam rablagita pen’ca Dorel vrea sa-si traiasca viata si sa aiba si el o masina klumea, ca merita si el sa aibe carele este)
2.catvretzivoi. Daca e asa misto afara si „se dau” 4000 de euro, de ce nu munceste toata lumea afara ? Sa sarim peste nationalismul desuet cu raul,ramul si frunza. Oare afara iti permiti sa lasi polonicul jos si sa zici ca azi nu ai chef de munca si ca te duci la plaja ? Sau sa vii si sa muncesti incruntat si sictirit, aruncand farfuria din capatul mesei ? Moamma cat as vrea sa vad asta in Germania acolo unde circula cainii cu bagel in coada si angajatul are parte de respectul vietii lui sufland in frunza.
3. In afara de a baga pe gura si a scoate pe fund, in timp ce ne plangem de mama focului de ghinionul natiunii dacice napastuite de vremi si EU, poate ar fi cazul sa mai punem mana sa invatam si noi ceva, sa ne dezvoltam nitelus aptitudinile ( ma scuzati dar a fi ospatar sau taximetrist nu e o jena si motiv de rusine daca o faci cum trebuie, te specializezi, inveti dracului sa vorbesti limba romana , sa comunici si sa zambesti – e o profesie absolut onorabila daca o faci cu dedicatie si placere) sa dezvoltam nu doar pentru noi ci si pentru firma la care activam azi, o relationare cu clientii care sa ii faca sa se intoarca cu drag pe la noi, etc,etc,etc. Se cheama investitie in viitor ca si invatatura aia care a fost confundata cu mingea pe maidan si BTW mor dupa bancul ala care spune ca cine a amestecat vin cu bere in a doi’spea o sa amestece ciment cu nisip la anul….
Patronii care au angajati buni au si grija de ei – nu ma indoiesc ca sunt si tone de japite dar nu vorbim de extreme ci de o medie care la noi arata nasol..
4.Ne bucuram de murim, ca in sfarsit nu mai sunt 10 la coada la patroni ( da-i dreacu’) si ca putem pleca de la Ana la Caiafa pentru 2 arginti in plus. Si ne bucuram ca statul roman a crescut salariile minime ca sa traiasca si familia noastra uitand ca masa monetara e aceeasi, productia aceeasi, PIB-ul acelasi si ca daca-l obligi pe el padrone sa creasca salariile ala va da un om afara ca sa poata vinde, in genere in afara, la acelasi pret, ca pe cumparatori ii doare in bascheti ca duamna si pesedeaua, ne-a dat noo’ salarii mai mari. Nu stim de unde da’ stim ca este si nu vretz sa impartziti cu noi, huo !
5.Stati linistiti. Nu se va perpetua pe vecie acest lucru – va veni criza numero due mintenas si toti cei ce si-au luat din nou credit cu buletinu’ pentru plasma, smartfoane si o locuinta mizera facuta de un dezvoltator de rangul 3 la o margine de oras, unde nu intra nici masina pompierilor si e plin de papuci „de ghena” pe scara, vor plange in pumni si se vor aseza din nou la coada de 10 persoane. Aia de anagajare
Roata se intoarce – si pentru patroni si pentru angajati – si depinde doar de noi sa invatam ceva altminteri istoria ne arata ca plansul in pumni, foamea si disperarea sunt ciclice
Chiar nu invatam nimic? Well, istoria se repeta
6. Si ultima: Tarele comunismului si educatia primita atunci si in ultimii 30 de ani, isi casca gura fara dinti asupra noastra. Inteleg ca atat se poate gandi din punct de vedere educational. Dar, paote nu e rau sa luam un moment de reflectie si sa ne gandim daca noi suntem ai mai destepti dintre toti sau roata asta a mai fost inventat odata pe undeva
Si o incheiere cu iz apoteotic – fratele Google va e cel mai bun prieten:
Vae victis !
Amin !
Astept criza aia grava care sa dea o palma romanilor care in 2019 merita totul fara sa dea nimic.
Pai ce? daca tanti asistenta care face radiografii ia 6000 de lei salariu eu ca student de ce sa iau 1500 la servit in restaurant cand pot sa iau 4000 de euro in strainatati daca vreau? asa ca sa faca bine patronul sa ne dea 4000 de lei pe facut nimic caci altfel nu muncim, ce pusca noastra?
a trebuit sa fac un gard anul asta si aveam nevoie de 2 oameni ca sa-l termin in cateva zile, n-am gasit, stateau baietii inalti ca brazii la bodega si beau si ziceau „fara 400 de lei pe zi nu ma misc de aici” si nah, nu s-au miscat.
Motzule, problema patronilor romani e ca se cred o clasa sociala aparte, clasa detinatoare de gipane. Serios, n-am vazut patron pana acum sa nu isi cumpere ditamai hardughia imediat ce a strans banii necesari, chiar daca era patron de butic amarat. Intelegeti si voi ca asemenea cheltuieli NU se fac pentru ca pun presiune pe afacerea voastra. Ca patron traiesti in ideea ca trebuie sa ai economii pentru zile negre, in care afacerea nu merge. Poti fi patron si sa traiesti modest sau chiar sa pui si tu umarul la munca. Una nu exclude pe alta. Lasa conceptiile alea comuniste cu patroni care exploatau si chiar abuzau angajatii ca nu asa merge treaba.
@pensionaru
Aia o sa stea tot ca brazii, tot la birt si la a 5 a criza asa ca nu va mai „aminiți” atat de mult cu criza asta de o asteptati ca pe Iisus; nu ar fi nimic placut pt. cei care muncesc pe mult, putin etc.
@ Alex
Stiu eu unul care nu si-a luat gipan
Bine, notiunea de patron in RO este sinonima cu sclavagismul si proasta crestere – dar sa nu uitam ca exista o patura teribil de compacta si bine batucita ( la propriu si figurat) care pe langa multinationale, face roata tarii sa mearga. Nu pot sa spun ca aia de la mare intra in conceptul meu de patronat ( mai ales ca au doar 3 luni active pe an care te imping de la sclavagism la eludare de taxe ) dar nu pot fi de acord nici cu unul din motivele care imping spre asa ceva, recte vrem sa luam totul eftin eftin eftin, nu conteaza calitatea, eftin mult si prost, dar vrem fudulie si salarii mari.
E o discrepanta care nu se mai justifica doar din saracie ci din lipsa oricarei educatii minim elementare in ceea ce priveste economia si nu aia nationala, ci conceptul de a economisi si planifica.
Une suntem fix varza – si patronii si angajatii
@Mozu – vezi tu, punctul 2 e o problema. CEO sunt putini in lume insa toti vor sa fie asa ceva. Nu, daca au o caruta cu care strangi fier vechi si un boschetar care te ajuta pentru 5 lei pe zi nu esti CEO. Daca ai o afacere mica sau medie nu ai asa multa treaba in dezvoltare ca ai nevoie de un om sa faca doar asta. In cazuri de genul asta, un restaurant mic, o terasa cu 10 mese, o pensiune cu 10-20 de camere – cam ce anume e de facut la nivel de condus si dezvoltare si cat poate sa produca afacerea ca sa angajezi om sa lucreze cand tu te uiti la tv?
Cel din poza este Matei, patronul „Pescariei lui Matei”, restaurant care este deschis tot anul si care este plin de clienti. Nu inteleg de ce nu gaseste personal
Pescaria lui Matei: https://termene.ro/firma/28143329-PESCARIA-LUI-MATEI-SRL
Cifra afaceri 2018 – 12.093.146 RON
Profit : 3.752.799
Numar mediu angajati: 54
Beats me – daca totusi omul e in bucatarie, treaba e groasa
Pentru ca oamenii aia muncesc de-i ia dracu, pauzele sunt foarte mici spre deloc, turele foarte lungi pentru ca ghici ce? nu sunt altii care sa-i schimbe, clientii buluc la coada , Matei merge tot anul dar din mai in septembrie e iadul angajatilor. Si salariile sunt ca peste tot, nici mici dar nici mari.
Altele is interesele cu campania asta din România „Nu găsim forță de munca”. În unele domenii asa o fi, dar in general se exagerează.
De fapt nu stiu cum sa aduca străinii in Romania. În calitate de emigranti sau in calitate de angajați. Trebuie umplută țară de africani si asiatici.
Unde nu e forță de muncă sa se mărească salariile sau sa aduca lucrători din UE. Sau sa ii angajeze pe cei intre 40 si 65 de ani.
Afacerile in Romania merg doar daca 80% din mediul privat castiga 200 euro net?
Am inteles – conspiratia mondiala care trebuie sa umple Romania de imigranti. Dacaii sa moara de foame poate scapam de ei
EU nu mai are nevoie de sclavi in proximitate – ci de oameni educati care sa aduca plus valoare, cert insa cu un pret mai mic. Sclavii trebuie tinuti departe in regimuri totalitare unde nu exista norme EU, ca sa nu aiba EU bataie de cap. Asa pe scurt.
Dar sarind peste cinism, hai sa fim logici si nu doar pasionali. Inteleg si pasiunea si amaraciunea :
1.Sa angajezi din UE ? Pe cine – pe nemti ? Sau doar pe bulgari ca noi ii consideram mai prosti ca noi, dar mergem la mare la ei ca au servicii impecabile ? Cat e salariul mediu in BG?
2. Cei intre 40 si 65 sunt sictiriti, cu presiunea si amaraciunile vietii ( care nu a fost tocmai usoara in ultimii 30 de ani pentru ei) nu vor sa invete toti sa umble cu computerul, nu prea au multa experienta in ceea ce priveste globalizarea asta nebuna si pe deasupra sunt proprietari de familii pe care trebuie sa la intretina deci nu pot fi haituiti ca aia tineri. Procentul de angajari e mic asadar pentru dansii. Si texte au destule cu drepturile lor, cu auto-educarea mai putin
Mediul privat e fortat acum la 300 Euro net – si nu ponderea nu e de 80%
De studiat: http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/cs05r19.pdf
1:20 – 1:23 șezlonguri și umbrele băgate în apă. Nu era o lege care cerea să lase o distanță până la apă, chiar dacă e plajă „privată”?
@Motzu’
Pai alta e problema de fapt cu piata muncii din Romania. Ca oamenii se pensioneaza la 65 de ani și după 40 de ani nu mai sunt căutați. Exista destui oameni care vor sa muncească, dar au peste 40 de ani și nu mai sunt căutați.
Patronii români vor angajați tineri, pe care pot sa-i haituiasca. Ăștia sunt din ce in ce mai putini (natalitate in scadere, multi plecati de mici cu parintii in occident) si multi pleaca in occident, ca si acolo ii preferă pe cei sub 40 de ani.
Ps: nu il cunosc pe cel cu pescaria lui Matei, dar daca e adevarat ca e el, e o manipulare tipică a celor de la Recorder. Adică l-au găsit pe unu care face profit de 800 000 euro în 2018 cu 54 de angajați și se plânge că nu gaseste angajați. El ce se așteaptă, sa aduca străini fara numar, sa concureze 100 pe post, el sa dea salarii de 200 euro si sa faca profit anual de 1,5 milioane euro? Nu se mulțumește cu 800 000 euro.
@Vasile
Fara patima – am expus mai sus o parte din motivele pentru care nu sunt cautati.
Boala exodului in alte tari nu ne e doar noua specifica – multe tari in stadiul nostru de dezvoltare geo/social/politica/economica au trecut prin aceasta boala – iar aici e baiul ,ca, guvernele succesive din ultimii 30 de ani, nu au facut decat sa stimuleze acest exod – prin subculturalizare si tinere in sah ( bugetari, saracie, ajutoare), prin propaganda rosie in folosul lor ( ne fura tara, ne fura patronii, ma rog toti ne fura dar de fapt noi ne lasam), etc
Lumea vede aceste „adevaruri” spuse simple, pe limba lor, apoi si-le asuma
Inrobiti si atatati de manipulare, avem reversul medaliei: tupeu, iipsa chef de munca, eu ca angajat am doar drepturi, vedem ca smecherii fac bani usor si atunci vrem si noi bani usor, vedem vile si masini si atunci ne cheltuim ultimul banut pe bunuri perisabile si ilogice si apartamente proprietate ca vrem si noi sa intram in randul oamenilor, etc
Concluzia – o educatie deficitara, catalizata in mod voit spre o zona gri de manipulare, oamenii asmutiti unii catre aletii ( vezi ce patesc acum medicii cu salariile marite artificial – oamenii merg tot cu frica si plic dar in sapte e o ura nemaivazuta vis-a-vis de nenorocitii cu salarii ( mai) mari (decat ale lor). Suntem blajini si supusi in fata si maraim in sapte refuzand sa ne facem treaba cum trebuie intr-o fronda tipica de copil bosumflat.
Iar pentru asta din pacate nu mai exista reviriment si educatie – trebuie sa mai dispara o generatie
A 3-a sau a 4-a dupa cum vreti sa calculam
Cumplit de trist
Si atunci ? Emigrarea e o solutie pentru cei muncitori, pentru cei disperati, pentru cei ce mai spera
Restul ? Latram unii la altii intr-un joc in are gusatii, fostii si actualii „secretari de partid” fac regulile
De aceea spuneam: Vae victis !
P.S vis-a-vis de Matei – am revazut articolul – am citit si comentariile de pe recorder.ro. identice cu cele de aici si pline de patima. Nu stiu care e explicatia
@Motzu, explicația ar putea fi că prea mulți oameni și-au luat șuturi de la tot felul de patronași, salarii mici pe foarte multă muncă, frecat la icre, multe ore peste program neplătite, lipsă de respect, atitudine de vechil pe plantație, șefi tâmpiți cu atitudine nasoală și altele de asemenea natură. nu vorbim doar de salarii mici.
dacă atitudinea generală sau majoritară e cum se vede înseamnă că ceva e sau a fost putred rău de tot în ultimii 25 de ani.
Nu este numai problema sezonului scurt. Sunt de pe litoral si toti cei de acolo stim cum stau lucrurile: oamenii sunt tratati foarte prost, furati (da, asta este cuvantul) de patroni samd. Sunt desigur cateva cazuri, unde patronii isi trateaza angajatii corect, dar acestia nu se plang de lipsa fortei de munca, au oameni care lucreaza acolo de multi ani.
Sezonalitatea a fost mereu la fel pe litoral, oamenii de pe litoral sunt obisnuiti sa lucreze vara. DAR:
Se intampla des (oamenii vorbesc si anumiti angajatori sunt ocoliti):
– li se imputa farfurii, pahare, furculite si li se taie ultimul salariu.
– Se vorbeste de a lucra 8-10 ore si se tine omul 14 pe zi, fara zile libere, ca nu au alti oameni, dar nu se platesc in plus
– Bacsisul este de multe ori luat de patron, sau grosul
– Oamenii se simt umiliti si pe atata munca si atat de putini bani prefera sa lucreze sezonier in alte locuri din Europa