Hai sa incetam cu datul banilor inapoi pentru educatia primita

Ca orice om, am si eu marotele mele. Una dintre ele este libera circulatie a persoanei. Neconditionata. De orice fel, din orice tara, din orice fund de grota a iesit. Poate ca e gresit. Poate ca o societate buna nu se cladeste pe asa ceva, ci pe ingradirea liberei circulatii. Pâna acum insa, toate tarile (totalitare) care au tinut oamenii in interiorul lor, au falimentat. Abia dupa ce au deschis granitele, dupa ce au lasat sa vina altii sa investeasca si au lasat cetatenii ei sa se plimbe liber prin lume, abia atunci au inceput sa prospere. Poate pe viitor lucrurile se vor schimba.

In mod recurent, si la Vali dar si la multi comentatori, vad marota cu „absolventii sa dea banii inapoi daca se duc sa lucreze in alte tari”. Cum spuneam, fiecare are dreptul la o opinie. Aceasta nu e sustinuta de absolut nimic. S-a insinuat in creiere si a inceput sa fie o „solutie”. O atitudine „de normalitate”. Ai primit educatie gratis (nu chiar), ai obligatia sa. Nu vrei sa-ti indeplinesti obligatia, platesti.

Ca unul care a avut 5 ani o bursa platita integral de persoane private belgiene + statul belgian, imi permit sa emit si eu niste gânduri, opinii, aberatii. Bursa mea a fost conditionata, moral, de intoarcerea in România. Oamenii aia voiau ca banii lor, dati pentru educatia mea, sa serveasca statului român. Erau un fel „hai sa nu dam bani cersetorilor pe strada, hai sa facem ceva mai misto”. Mi s-a parut o chestie geniala si am aderat 100%. Dar stiam ca e un acord moral. Ca nimeni nu ma poate obliga la nimic. Nimeni nu ma poate obliga sa ma duc in RO si sa sug pula pe 100 de dolari. Ceea, ce in realitate, s-a intâmplat la finalul studiilor. Mi s-a propus un salariu de 100 de dolari, la o firma belgiana care activa in România. Si apoi 150 dolari la a doua. Asa ca le-am aratat un fuck si m-am carat pe Coasta de Azur. Acord moral sau nu, bursa platita sau nu, nu-mi decizi tu mie soarta. Am incercat, am aderat la idee, am facut tot posibilul sa se intâmple asa cum am discutat, sa transform educatia primita pe banii vostri in ceva benefic pentru tara din care vin, nu s-a putut, asta e. Intr-un final, nimeni n-a pierdut nimic. Dupa 20 ani, am platit (personal) multe taxe si impozite in România, am platit salarii (cu impozitele aferente) unui numar insemnat de oameni, impozite si taxe pe societati etc. Din punctul meu de vedere, bilantul e pozitiv pentru statul român. Dar si pentru cel francez, mai putin pentru cel belgian, dar nu asta era scopul lui când s-a gândit sa-mi ofere sansa la acea educatie.

Societatea in care traim e construita pe solidaritate. Unii vor spune socialista, comunista etc. Putem gasi ce nume vrem. Dar daca ajungem sa spunem ca „Dorel, nascut si crescut in România, a primit alocatie 18 ani, iar acum e muncitor pe santierele din Franta, deci trebuie sa dea inapoi alocatia”, denota o neintelegere profunda a functionarii societatii actuale. Ar trebui sa ne bucuram ca educatia româneasca – in stadiul de moarte cerebrala cum o stim astazi – produce oameni care se duc si sunt apreciati in orice colt al planetei. Nu mândire nationala tâmpita, pur si simplu o apreciere a faptului ca suntem oameni liberi si ca ne putem deplasa unde vrem când vrem. Nu poti sa te duci in vacante unde vrea pula ta, sa o ai pe Maricica „femme de ménage” in hotelul de 5 stele in care stai, iar apoi sa te intorci in România si sa reclami alocatia Maricicai caci si-a permis sa plece pentru o viata mai buna in Alvor. Pentru ca, stii ce, multe Maricici au strâns bani in Portugalia si i-au trimis in RO sau si-au construit ceva in RO, au dat de lucru unor oameni, au platit si vor plati impozite pe proprietate etc.

Când va mai gânditi ca „hai sa facem o lege sa…”, imaginati-va ca aveti un copil si cum ar putea legea asta sa-l afecteze la un moment dat. Nu acum ca aveti bani si ii platiti voi educatia si-l cresteti frumos. Ci intr-o zi, când altii vor vrea sa decida cum sa se plimbe el „liber” plin lume.

PS. Putem discuta in lung si-n lat despre ce masuri ar putea lua statul pentru a pastra sau chiar atrage oameni inteligenti aici. Dar este o cu totul alta discutie, nu are nici o legatura cu „dat banii inapoi daca…”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

130 comentarii

  1. iar am apucat sa citesc cateva randuri pana sa realizez ca vali nu are cum sa scrie chestia asta si sa inchid pagina

    • Mi-ai luat vorbele din tastatura.

      00
    • NOU
      #3

      Iar am crezut că ești Cetin dar de fapt ești un troll. :)
      Legat de subiect, fără sa l ridic în slăvi, de acord cu Fluture.

      00
    • Și apoi nu te-a lăsat inima s-o lași închisă pentru că trebuia neapărat să comentezi asta?

      00
    • Puteai sa inchizi si fara sa pierzi timp pretios cu comentariul tau inutil. Eu insa mi-am facut timp sa iti spun asta, pentru ca nu pot sa iti dau minus.

      00
    • Dacă nu e la el în grădină nu poate cenzura comentariile, așa că se bagă și el în seamă.
      Fluture are dreptate de data asta, eu făcând parte din ăia de au plecat, dar am plătit destule impozite în România, și încă mai plătesc.

      00
  2. oricum peste cativa ani numarul copiilor cu parinti romani care studiaza in strainatate il va depasi pe al celor care studiaza in romania!

    00
  3. Hai de plm sa vezi ca acum Belgia o sa cera bani Romaniei din cauza ta!

    00
    • Intru totul de acord cu Fluture, dar sunt curios cati au mai primit aceasi bursa dupa el!

      00
    • Vreo 40 de persoane. Dar pe perioade mai scurte (1,2,3 ani) si pe domenii diferite (lingvistica, sociologie etc). Suma alocata pentru studiile de 5 ani era prea mica si te ingradea foarte mult, in sensul ca abia iti ajungeau banii pe mâncare si nici nu aveai timp sa muncesti ca sa faci un ban de buzunar. Si-au dat seama ca e greu sa gasesti saraci ca mine (si inca 3) care sa accepte conditiile spartane impuse de ei:-)

  4. Cei care repeta idea asta au muscat momeala cu tot cu undita. Problema e lipsa fortei de munca, nu banii cheltuiti, si cei care au aruncat momeala stiu bine asta. Cand lucrurile merg prost si nu ai solutie e bine sa ai un vinovat.

    00
  5. Din înțelepciunea populară (românească): „Fă-te frate cu dracul, pînă treci puntea!”. E în gena românilor.

    00
    • Hai că asta de sus a fost prea „fină” și poate sunt unii care nu se prind: e vorba despre caracter, principii si moralitate.

      00
    • Sa mori tu ca aia inseamna. Nu bah, e fix ce tre sa le arati. Pula. Facem un contract. Tu îmi dai niște bani, eu invat, după îmi dai de munca. Dar, faptul ca m-ai trimis la școală nu ma face sclav.

      00
    • Animaloo, bai, ma bucur ca i-am lasat idiotului comentariile penibile. Asa m-a racorit raspunsul tau :-)

    • NOU
      #18

      Adică ar însemna că fix pentru că ne-am născut într-o țară suntem datori să murim în țara aia?
      la început pt că ne-am născut la spitalul din țara respectivă , care ți-a asigurat serviciile medicale deduse de asigurarea medicală pe care ți-o oferă statul.
      După aia pt că ai stat într-o creșă de stat la care ai deducere, adică plătești mai puțin. După aia pt că ai urmat o școală de stat, după aia un liceu, după aia pt că ai urmat o facultate la care ai intrat pe baza studiilor aprofundate tot prin bunăvoința statului. După aia pt că în țara ta, datorită studiilor suportate de stat, datorită statului, ai un serviciu care îți asigură traiul. după aia datorită serviciului ăla îți cumperi în rate pe 500 de ani un apartament, datorită serviciului pe care l-ai obținut datorită statului!
      după aia ieși la pensie de la serviciu, pensie pe care o primești tot datoriă statului!
      M-am exprimat fff încâlcit, știu! dar ideea era că în niciun moment de la naștere până la moarte nu poți să excluzi existența statului din viața ta, dar asta nu înseamnă că-i datorezi viața statului!

      00
    • @Toma Dumitru Pai asta inseamna nationalismul. Teoretic, fara societate te-ai fi nascut dintr-o mama hominida si ai fi riscat sa ajungi pranzul unui linx sau al unui urs.

      Acum ramane la latitudinea si abilitatile tale daca te consideri „dator” si cat.
      DPDV individualist, daca ai ocazia sa pleci nu esti dator nimanui.
      Pe de alta parte, daca pleaca toti Romanii care au posibilitatea, ajungem rau sa o ducem foarte rau.

      00
    • deci, daca eu am plecat tu o duci rau. Asa, si?
      Daca eu am plecat la mai bine, cam care ar trebui sa imi fie durerea ca Romania o duce rau?

      Altfel discutia e despre altceva. Despre „ingratul” si „romanul” de Fluture care nu a acceptat sa fie sclav ultra specializat. Ca, la 150E nu e chiar „angajat” si, avand in vedere ca avea o scoala noua era si specializat, nu?

      00
  6. Deci fluture a supt pula pe 100 de parai. Dupa care a crescut pretul la 150.

    00
  7. Iar în altă ordine de idei, dacă tot e atât de mișto libera circulație a oamenilor, cel mai bun lucru pentru România ar fi să se miște liber toți suedejii din România către… eventual cartierul în care locuiește Fluture în Franța. Și doar într-o singură direcție: dus.
    Ca să simtă și Fluture pe pielea lui cât de mișto e libera circulație…

    00
    • Da’ tu de ce nu circuli liber, in alta parte, daca acolo unde stai nu-ti convine?
      Libera circulatie se aplica tuturor, nu doar alora care circula la tine in cartier.

      00
  8. Dar parintii nostri nu au platit taxe din care ne-a educat statul?
    Noi nu platim taxe atatia ani ca intr-un final sa aiba si copiii nostri sansa la o educatie?
    Ca doar nu aduce Teodorovici bani de acasa pentru educatie.

    00
    • teodorovici&co nu aduc de acasa nimic pentru nimic!
      nu face parte din deprinderile parazitilor.

      00
    • NOU
      #27

      qooqie, și pe părinții noștri nu tot de stat au fost educați?
      Trebuie să aruncăm la gunoi mentalitatea asta că altfel ajungem la întrebarea ” ce-a fost mai întâi, omul sau educația?”:))))))))))

      00
    • și părinții părinților noștri n-au plătit taxe și impozite? și n-au muncit de s-au cocoșat?
      că mai că încolo nu mai discutăm, că cei mai mulți oameni (nu discutăm despre bunicii celor de aici, că s-ar putea să fie un pic diferit procedntul, ci în general) peste 75 de ani au maxim 7 clase primare.

      00
    • @Toma Dumitru, în țara asta a fost mai întâi omul. cel mai probabil, pt cei mai mulți d-aici degetele unei mâini sunt suficiente, ba chiar prea multe pt a număra generațiile din familie care au făcut/terminat liceul.
      eu sunt a doua generație, pe ambele ramuri ale familiei. din partea tatălui meu, și din familia bunicii și a bunicului tata e primul și singurul care a făcut o facultate (are o grămadă de veri, mamaie a avut 6 frați, tataie vreo 4-5). și în familia mamei la fel, de la bunici în jos nu există nici măcar liceu, cel mult niște școli profesionale pt bărbați.

      00
  9. În USA este sistemul de burse. Nu există învățământ superior gratuit (să mă corectați dacă greșesc). Bursele acelea sunt date în funcție de anumite criteri și cu condiții sau fără. Mai sunt împrumuturile avantajoase pentru studenți, sau, dacă iar nu mă înșel, care se ‘sting’ în timp atât timp cât după lucrezi un număr de ani în anumit loc în anumie condiții. Dacă știi că ești mai bun, plătești datoria și te duci unde vrei tu.
    Eu înțeleg solidaritatea socială, ce lispește este responsabilitatea socială. Iar asta se pare că nu merge fără a fi impusă.

    00
    • Ia cauta 2 secunde „student debt crisis” sau uita-te la episodul despre asta al lui John Oliver, si vino inapoi sa ne povestesti despre imprumuturile avantajoase pentru studenti, si cum se sting ele.

      Poate ar merge si solidaritatea, si responsabilitatea, daca o proportie majoritara a populatiei ar fi bine educata.

      00
    • Educata in stiinte sociale si arta? Nu o sa imi fie niciodata mila de cineva care se imprumuta zeci de mii de dolari sa studieze sociologie la fel cum nu imi e mila de cei care isi fac credite imobiliare sa locuiasca in ghetouri.

      00
  10. Eee… muie, tatze, cur ca pe coasta de azur. Cum plm sa ramai la imgb?

    00
  11. Nu vorbim aici de locurile de munca de la privat, la care ai acces daca esti bun sau nu ai acces daca nu esti bun.
    Haideti sa vorbim de locurile foarte bune de la stat. Cat acces au studentii care termina facultatea la ele? Cati acces au oamenii cu experienta la ele? Cate concursuri corecte ati auzit pentru locurile de munca de la stat? Cate interviuri corecte ati atuzit pentru locurile de munca de la stat? Ce minima facilitate iti ofera statul dupa facultate sa te angajezi?
    Sunt multe posturi bune la stat la care daca ar fi concurs pe bune as putea accede fara nici cel mai mic efort.
    Si aici la privat nu ma refer la firme prietene cu statul cu locuri caldute tot pe pile: UTI, SIVECO, TEAM NET, ROMSTRADE (din cate stiu ultimii aveau contracte de deszapezire cu statul si vara, dar asta e alta discutie).
    Mai mult, tot ce e mai sus se poate sintetiza intr-o propozitie: ai vreun contract cu facultatea cand ai intrat ca trebuie sa lucrezi X ani in Romania?
    Nu – fac ce vreau plec unde vreu lucrez unde vreau
    Da – fac facultatea in conditiile astea, sau decid ca e o facultatea oricum era de cacat si ma duc sa lucrez pe santier la Londra.
    Doar ca discutia iar este pe langa subiect: facultatile sunt finantate pe numarul de studenti din anul respectiv. De ce credeti ca termina facultatea de stomatologie unul care nu stie cati dinti are un om in gura? De ce credeti ca termina facultatea de constructii unul care nu stie o ecuatie de graful 1? De ce credeti ca termina ASE unul care nu stie sa faca pe calculator procent dintr-un numar? Pentru ca altfel facultatea si-ar pierde finantarea?
    Ii dau eu solutia castigatoare chiparosului: sa inceapa cu el si sa puna la bataie prin concurs locurile de munca de la el din minister pentr toti candidatii, sa le publice pe site. Si sa faca asta o data la 2 ani. Si apoi sa oblige si studentii sa ramana 5 ani in romania dupa facultate.

    00
    • Nu numai la stat la noi, ci in toate structurile europene unde Romania are locuri. Stiu multi tineri (praf, fosti colegi de liceu care numai cluburi stiau si la fel si acum, sunt praf, agramati, efectiv nu stiu decat sa faca talente) care ”muncesc” – ard gazul frumos in Grecia, Italia, Belgia etc pe salarii de mii de euro in structurile UE. Toti cu pile. Si mai stiu oameni exceptionali, foarte bine pregatiti care au particiăpat la nenumarate concursuri pentru aceste posturi si nu au reusit nimic. Deci pe langa ca fura, blocheaza tot pentru tinerii capabili, acestia nu au nicio alta solutie decat ori in privat (unde este ok, dar nu peste tot, doar in anumite companii si oricum este munca multa versus beneficii) ori sa plece. Am colegi care au lucrat in Multinationale la noi (fosti colegi) si care acum lucreaza in EMirate, Spania, Franta, Qatar in privat si o duc exceptional. Toti spun ca nu se compara cu viata si beneficiile de la noi (atentie, tot din privat) ca pe unde s-au dus lucreaza normal si au timp si de viata lor, pot pune sume decente pe luna deoparte etc. Cand o sa fie corectitudine in accesul la posturi, sau in tratamentul angajatilor in RO, atunci sa emita vreo pretentie. Ce vor ei suna a sclavie

      00
  12. Eu prefer desfiintarea/privatizarea „universitatilor de stat” ca solutie reala, nu inca o povara pe viitorul absolvent.

    Asta cu legatul de glie e neproductiv.

    00
  13. problema romaniei o reprezinta gratuitatile nelimitate neconditionate !!!!! degeaba dai tu exemplul belgia care nu e relevant cu ce e la noi. ce ti-a dat tie belgia inseamna cateva firimituri …. fac pariu ca bursa respectiva a fost conditionata de ceva, adica daca aplica 100 de romani nu primesc toti 100 automat bursa belgiana.
    problema la noi e lipsa de responsabilitate care e impartita intre elevi si parinti, care cred ca li se cuvine totul de’a gata. in toate tarile civilizate spre care tindem educatia costa !!!

    00
    • In Germania nu costa.

      00
    • @Coix, lasa ca a vazut bebe intr-un film cum ca-i rupe in State cu costul studiilor superioare si e clar…in toate tarile civilizate educatia costa

      00
    • @Coix, n-am fost în Germania, dar am o vagă senzație că acolo educația are un preț care constă în muncă, atenție, dedicație din parte elevului și părintelui, prețul atenției cadrului didactic împărțit către toți cei x elevi pe care îi are în grijă, nu doar către ăia ai căror părinți au venit cu cadouri, prețul notelor puse pe ce știe elevul, nu pe cadourile date, prețul prezenței la școală fără scutiri pt orice tâmpenie sau învoiri pt ”nu m-am simțit bine” (fără adeverință de la medic).

      00
    • Coix,
      stiu si pe langa germania mai sunt 4-5 tari unde e free dar :
      1. nu au ca noi problema cu forta de munca ….
      2. nu au prostii de masuri conexe gen gratuitate la cfr pt elevi si studenti oriunde oricand. exista cazuri mai ales acum vara unde oameni cu bani nu pot cumpara bilet ca au rezervari studenti care merg gratis… si dupa ce ca cfr e vai pl lui de masuri d astea idioate avea nevoie …

      00
    • Eu sunt impotriva gratuitatilor neconditionate pentru toti puturosii.
      Cum sa le asiguri un venit minim garantat fara ca ei sa nu faca nimic pentru asta? Asa ajungi la faliment ca tara (condusa de smecheri care cumpara voturi in felul asta).

      Invatamantul si sanatatea as vrea sa ramana gratuite si cel putin 10 clase obligatorii.
      Exista si privat, nu te opreste nimeni sa mergi acolo, iar unele sunt chiar bune.

      La noi e problema cu aplicarea legii, nu ca nu avem legi bune. De aia exista absolventi prosti, ca au trecut cu spaga, politisti corupti – ca s-au angajat cu spaga, etc.

      00
  14. Eu inteleg si oamenii care sustin ca cei ce pleaca trebuie sa plateasca pentru educatie insa in acelasi timp nu inteleg de ce nu se propune si reversul medaliei – daca eu mi-am platit studiile superioare sa mi se acorde reducere de taxe, de genul primii 5 ani nu platesc nici un fel de taxa din salariu, totul brutul este egal cu net.
    Daca este logic sa ceri celor ce pleaca banii pe educatie este la fel de logic sa platesti diferit unul pentru care statul plateste educatia si unul care si-o plateste singur, nu credeti?
    La fotbal asa este – daca un jucator vine gratis, fara suma de transfer are salariul mai mare decat unul cumparat.

    00
  15. hai ca le-ai amestecat. masura in cauza se refera doar la studii superioare, nu la educatia primara, gimnaziala, liceu. nu la alocatie!!! alea sunt obligatorii. nu te obliga nimeni sa ai studii superioare, iar daca le-ai facut „la buget”, statul roman a cheltuit niste bani cu tine. chestia asta se aplica deja intr-o forma la anumite universitati, cele cu specific militar. daca termini telecomunicatii sa zicem la armata si vrei apoi sa lucrezi in privat, trebuie sa platesti contravaloarea studiilor.

    eu o gasesc ca fiind o masura normala si logica. e ca trainingurile platite de corporatie: a bagat multinationala bani in pregatirea ta si tu decizi dupa cateva luni sa te cari la o alta companie pe un salariu mai bun, salariu pe care l-ai putut obtine tocmai pentru ca ai niste calificari in plus, esti bun de plata. altfel, e ca si cum am arunca bani pe fereastra. pregatim medici care nu vor profesa niciodata in Romania. de ce ar face statul roman asta? vrei sa profesezi in UK, in Franta, pai du-te si fa facultatea la ei, pe banii lor. vrei sa te pregatesti in Romania si apoi sa pleci? e ok, poti face facultatea „la taxa” si esti liber sa faci ce vrei dupa ce termini.

    00
    • doar ca nu platesti nimic in multinationale pentru cursurile platite. n-o faceai nici inainte….si nici cu noul cod al muncii.

      daca te-a fraierit pe tine cineva sa dai bani pentru training-uri….felicitari, ce pot sa zic

      00
    • @Attillax

      Gresesti. Conform noului cod al muncii, angajatorul iti poate impune sa semnezi un contract prin care sa platesti contravaloarea cursurilor (in functie de timpul ramas) daca pleci mai devreme din companie.

      00
    • @Attilax: cine a spus ca platesti cursurile atunci cand le faci? poti fi pus la plata ulterior, daca dupa absolvirea acelor cursuri pleci din companie intr-un interval de timp mai mic decat cel stipulat in contract. poate o fi o clauza abuziva, nu stiu, n-am fost inca pus intr-o asemenea situatie. si nu doar in companiile private, ci si in institutiile publice exista asemenea conditii. stiu ca erau niste cursuri de inalta calificare, nu prostiile alea de cursuri de perfectionare la care se duc functionarii publici si de fapt sunt concedii mascate pe bani publici, la care institutia care te trimitea deconta costurile si daca nu ramaneai in sistemul public nr. de ani dupa (parca 3), la fel, erai bun de plata.

      00
    • cum adica le-am amestecat? Ce am amestecat?

      „masura in cauza se refera doar la…” despre ce masura vorbesti? Vorbim aici doar de niste pareri, impresii etc, nu e vorba de nici o masura.

      „nu te obliga nimeni sa ai studii superioare…” doamne, Cristi, nu-mi dau seama câti ani ai, dar sa emiti cacaturile astea…

      „statul român, bla bla…” parintii mei, eu, am platit statului român un purcoi de bani. Ce a facut statul român pentru noi, pentru banii astia? Ce face, ASTAZI, statul român pentru noi? Cine, Viorica face? Guvernul face? Statul face, deci e normal sa ne ceara inapoi… Ne uitam la filme diferite.

      In loc sa iei banii inapoi celor care au facut studii aici, mai bine te concentrezi pe eradicarea coruptiei, pe eficientizarea administratiei etc. Nu pe non discutii, care doar polarizeaza inutil opiniile.

      In fine, nu doresc neaparat interactiune cu tine.

    • Statul nu e corporatie, comparatia e stupida.

      00
    • Attillax, dupa un curs de motostivuitorist primesti certificare pe numele tau, chiar daca firma iti plateste cursul. Asta e unul din exemplele in care firma te poate lega de job pentru o vreme.

      00
    • stati asa ca nu mai inteleg, ori suntem de dreapta, ori nu mai suntem? sa-mi dea statul, sa-mi faca statul, eu de ce platesc impozite? nu platesti impozite ca sa primesti pomana de la stat. intr-adevar, nu e o masura, e o discutie despre o posibila masura. si nu e vorba de luat bani inapoi de la cei care DEJA au incheiat studiile, nici un ar fi posibil asa ceva, pentru ca legea nu actioneaza retroactiv (cu exceptia legilor penale atunci cand presupun conditii mai favorabile). nu poate nimeni sa vina si sa spuna „dam o lege azi ca sa platesti ceva ce ai facut ieri”.

      hai sa ne hotaram odata ce vrem, ca prea suntem tara in care majoritatea romanilor se declara de dreapta, dar vor sa le dea statul. fluture, ca sa ne intelegem: STATUL NU ESTE UN C.A.R.. politicile publice trebuie gandite astfel incat sa duca la progresul si bunastarea societatii. plata studiilor pentru persoane care nu vor activa vreodata pe piata muncii in Romania nu ajuta cu nimic progresul societatii romanesti. reprezinta o cheltuiala, nu o investitie. si poate veti spune: bun, atunci sa taiem si ajutoarele sociale. nu, ajutoarele sociale au rolul lor si sunt o masura care vizeaza bunastarea societatii in ansamblu. ca un exemplu, daca ar fi taiate, sa nu ne miram apoi ca a crescut infractionalitatea. cam asta e problema noastra, ca multe dintre politicile publice promovate in acesti 30 de ani n-au avut viziunea macro, de ansamblu, ci au avut mai degraba caracter individual.

      00
  16. Sunt de acord cu Fluture:)) ce urmeaza, apocalipsa?🤔

    00
  17. pe principiul ”time is money”, la cum se prezinta majoritatea absolventilor, statul roman ar trebui sa plateasca despagubiri!

    00
  18. Asta cu „sa dai banii inapoi” e de la aia care ziceau sa aduca uleiul, zaharul si galeata inapoi dupa ce l-au inchis pe daddy.

    Atat ii duce mintea, ca parca e bugetul lor de acasa si dau din buzunar.

    Din pacate au mai facut un experiment cu tineri scoliti ca profesionisti in administratie in tari straine pe banii statului si apoi cand au venit in tara, ghici ce? Doar nu era sa ia decizii in locul primarului sau a secretarei acestuia… Asa ca au primit niste joburi fara rost, fara valoare si pe salariu minim.

    Câtă vreme nu se recunosc valorile si fiecare trage doar pentru el, nu se va face nimic. Adica in urmatorii 100 de ani tot codasi, spagari si necivilizati o sa fim.

    00
  19. Aici sunt 100% de acord cu Fluture.
    Adica sa raman in Romania pe un salariu mizer ca asa este frumos si patriotic ..!? Voi va auziti ce ganditi !?
    Nu iti convine ca stat sa respecti politica de libera circulatie din UE , pai atunci iesi din UE inchide granitele, dictatura, cantarea Romaniei, end of story !
    Saracul stat roman , cum este el fraierit ..imi vine sa vomit !

    00
    • cum zicea un coleg data trecută, pleacă după ce termini liceul.
      n-o faci pentru că…

    • Vali, cu alte cuvinte, daca nu a plecat dupa liceu, sa nu mai plece niciodata (daca a facut si facultate) din RO? Despre asta discutam?

      Si daca vrea sa plece la 40 de ani – cum e cazul pentru multi, astazi – ce sa faca? Sa se duca la facultate si sa ceara o calculare de datorii cu dobânzi si indexare de inflatie? Si daca nu are banii astia, ce sa faca, sa nu mai plece? Sau sa jure pe rosu ca daca ii face in tara in care pleaca ii da inapoi statului român?

    • nu, tati, dar mă seacă ipocrizia asta căcăcioasă în care se prefac că nu știu că facultatea e mai grea și mai scumpă acolo, și o fac aici că e gratis.

    • Pe acelasi principiu „De ce ai venit din Moldova la Bucuresti, ca stii ca sunt mai multe oportunitati? Ramâi la tine in Botosani!” sau „De ce te duci in Turcia la all-inclusive, ca stii ca e mai ieftin decât in Ibiza? Nu, tati, esti din Bucuresti, mergi in Mykonos ca ai de unde sa platesti”. Tu de ce iti cauti un hotel mai ieftin când pleci undeva? Se ofera o oportunitate, o iei, nu zici „lasa sa o ia vecinul, ca eu am mai baut Billecart-Salmon din asta”…

      Nu e vorba de ipocrizie, e vorba ca e mai simplu si, surpriza, normal:

      1. Dupa ce ai terminat liceul, nivelul tau de limba straina nu e chiar cel mai bun pentru a incepe o facultate in alta tara. Nu cred ca sunt multi absolventi de liceu care vorbesc suedeza, spaniola sau chiar franceza. Tu crezi ca toti absolventii de liceu au coaie sa plece in necunoscut? Sunt inca speriati dupa stresul de la bac, nu-si proiecteaza nimeni viata la 2-3000 de km doar ca sa nu fie considerat ipocrit.
      2. Da, nu au bani sa plateasca o facultate in strainatate? Ce sa faca? Sa isi blocheze viata sau cum? N-am bani, dar stiu ca vreau sa plec, dar uite ca unii o sa ma creada ipocrit, asa ca mai bine nu fac nicio facultate? Sau ma angajez o vreme sa fac rost de bani sa-mi platesc o facultate in vest si abia apoi?
      3. Nu e usor sa pleci in strainatate la 18-19 ani. Nici fara bani, nici cu bani. Vrei sa ramâi in mediul tau, sa vorbesti limba ta si sa bei Ursus Retro la o terasa mizera din când in când.
      4. Nici nu amintesc faptul ca parintii au platit taxe si impozite aici, asa ca nu e nici o ipocrizie sa faca si ei facultatea tot aici… Absolut niciuna.

    • Nu e usor sa pleci in strainatate la 18-19 ani. Nici fara bani, nici cu bani. Vrei sa ramâi in mediul tau, sa vorbesti limba ta si sa bei Ursus Retro la o terasa mizera din când in când.

      ok. să rămână atunci până la 30, că poate după aia e mai ușor, nu să plece așa în necunoscut a doua zi după ce și-au luat diploma, la fel de necunoscători de franceză suedeză sau spaniolă.

      Da, nu au bani sa plateasca o facultate in strainatate?

      aici ți-ai dat singur cu ariciu-n coaie. nu au bani pentru că suntem o țară plină de săraci și proști, pentru că ăia deștepți și educați s-au cărat după facultate, în loc să lupte pentru o țară mai bună.

    • aici ți-ai dat singur cu ariciu-n coaie. nu au bani pentru că suntem o țară plină de săraci și proști, pentru că ăia deștepți și educați s-au cărat după facultate, în loc să lupte pentru o țară mai bună.

      Asta e ditamai paradoxul: educatia asta gratis e buna, uite, oamenii pleaca cu diploma si gasesc usor de lucru in strainatate, dar România este o tara de saraci si prosti. Fiind educatia gratis, ce ii impiedica pe aia saraci (si prosti), care au ales sa ramâna, sa se educe si ei si sa faca din România o tara prospera?

    • Fiind educatia gratis, ce ii impiedica pe aia saraci (si prosti), care au ales sa ramâna, sa se educe si ei si sa faca din România o tara prospera?

      mentalitatea că aici merge și așa. dincolo e pe bune, ești dat afară dacă ești incompetent, aici nu-ți pasă, că te intorci la mă-ta dacă nu mai ai bani de chirie.

      apropo, că știi mai bine ca mine situația, cât costă facultatea de medicină aici și cât costă la paris?

    • Stai, ca aici vorbesti de altceva.

      Mentalitatea asta nu are legatura cu ipocrizia celor care fac studiile aici si pleaca. As spune, ca, cumva, chiar si asta contribuie la plecarea lor. Si, cred, cu tarie, ca e un lucru bun. Sa plece, sa nu ramâna in mentalitatea asta, sa acumuleze frustrari, sa se simta cetateni de mâna a doua etc. Mai bine pleaca. Cumva, cândva, vor face ceva pentru tara asta – fie si numai cheltuieli in vacante sau doi-trei euro trimisi la parintii ramasi aici – si poate intr-o zi vor reusi chiar sa rastoarne mentalitatea asta paguboasa de astazi. Sunt totusi câteva sute de mii de români care voteaza constiincios si stiu chiar sa protesteze când e cazul. Hai sa nu aruncam in noroi, ca tara asta nu are nevoie de antagonism, ci de intelegere. Eu te inteleg pe tine ca ai ramas, nu ma improsca pentru ca am plecat.

    • N-am idee de costuri. Stiu doar ca multi francezi fac facultatea cu plata la Cluj. Unii o fac in Belgia, din motive de decizii aberante ale educatiei nationale franceze cu privire la numarul de studenti acceptati la medicina.

      Cu siguranta e mai scump la Paris decât in RO. Dar nu neaparat scoala in sine, cât chiria, haleala etc…

    • Vali esti ridicol.! Abia astept momentul cand va veni si fiul tau cu ideea de a pleca. Sper ca o sa i spui ca n are voie pana la 30 si sa i explici si de ce, lol.

      00
    • ridicol, dar nu ipocrit.

    • Ce treaba are platitul studiilor cu libera circulatie? Vrei sa faci facultate? Foarte bine, ia si fă dar cu bani. Care bani? Pai ai tai sau a lu’ taticu? Nu ai dar tot vrei sa faci si nici nu esti vreun olimpic? Nicio problema, ia de-aici un imprumut dar vezi ca dupa ce termini, va trebui sa rambursezi costurile. Nu conteaza ca vrei sa pleci sau nu in strainatate dupa ce termini,e treaba ta. Simplu ca Buna ziua.

      00
    • fluture, nu te împroașcă nimeni că ai plecat, dar nu veni cu scuze de genul „tinerii sunt speriați după liceu” sau „aleg să își facă treaba bine dincolo, nu aici”. poți face treaba bine și aici, dar alegi să nu. poți pleca și după liceu, dar alegi să nu.

    • Nu era vorba de mine, Vali. Era vorba de un principiu. Fiecare alege sa plece sau sa se intoarca când vrea el. Tu vrei sa fie conditii. Eu nu sunt de acord, eu cred cu tarie in libera circulatie a oamenilor, a ideilor, a dorintelor etc.

      Nu cred ca statul trebuie sa ingradeasca in vreun fel libera circulatie sau sa creeze diferite grade de cetateni: aia care vor sa plece, banii pe aici, aia care vor sa ramâna, ok, moca.

    • @vali
      Oamenii inteligenti care mai pot face diferenta, din fericire inca exista, din nefericire sunt invzibili si in minoritate, sunt oamenii aia care dupa interactiunea cu ei, pentru 5 minute iti dau speranta ca daca ar fi mai multi, ceva bun s-ar putea face. Problema este, ca ei trebuie sa munceasca de doua ori mai mult decat un analfabet functional care este pila cui trebuie. Cum oamenii astia, nu sunt prostii pe care ii considera clasa politica, aleg sa plece in tacere cu un regret.
      Ca exista oameni, care aleg sa plece odata ce au terminat facultatea(fara nici macar sa dea o sansa Romaniei), mi se pare ca vorbim de un numar exagerat mic si pe niste nise dedicate, medicina fiind primul exemplu ce-mi vine in minte. Iar asta e o discutie separata.
      Caz concret, tu ca absolvent de medicina poti pleca direct in Franta sa dai rezidentiatul odata cu absolvirea facultatii. Examenul ala e macel, practic daca tu iei altceva decat resturile ce nu le iau bastinasi, esti geniu. Examenul e dat in limba franceza, iar testele grila, dar dificultatea era printre cele mai mari acum cativa ani. Daca esti rezident poti face un stagiu platit in Franta, in general prost platit happy case 2k eur net si camin cazare. Daca esti specialist si vrei sa lucrezi in Franta, faci dosar cu sina pe bune trimiti diplomele, atestatele, original plus traduceri, atestat de limba si astepti frumos sa te convoace la minister in Paris, mare atentie dosar incomplet abia la anu esti eligibil. Apoi dupa ce te cheama la minister este interviul tehnic cu niste somitati pe bune in domeniu tau de activitate, iar acolo esti acceptat ca specialist numai daca sti meserie pe bune si teoretic si practic, mica paranteza din ce stiu foarte putini romani in ultimii 5 ani au intrat direct ca specialist fara un stagiu de acomodare(foarte prost platit), iar cei care au intrat au deja varsta 40 de ani erau pe niste grupuri. Sistemul medical francez, era printre cele mai bune la nivel UE si din cauza asta l-am luat ca etalon, pasii sunt asemanatori cam prin toate tarile, dar e must sa sti limba B2 sau C1 daca nu ma insel.
      Acum vin si intreb inca odata, produce Romania atatea genii pe an?! Majoritatea celor care pleaca sunt cei, care au incercat aici si din cauza ca nu au alte alternative merg pe pozitii mai jos pentru a excela acolo, auzisem de un caz de un medic oftalmolog care a pus gresie si faianta o perioada prin Franta so sunt sigur ca ei au plecat de ipocriti de aici….
      Asa ca da este trist ca lumea pleaca, dar problema reala este ca pleaca oamenii care pot face diferenta, dar nu sunt lasati. Unii sunt martiri si vor sa moara incercand, altii mai egoisti.

      00
    • in realitate, cei care fac ‘gratis’ facultatea in Romania, intai se angajeaza cativa ani prin Romania, apoi pleaca prin alte tari. Cu mici exceptii, nu te angajeaza nimeni in vest pentru ca ai terminat tu facultatea in Romania, ci pentru ca ai experienta intr-un domeniu sau altul.

      00
    • Plm, am ajuns sa fiu de acord cu fluture …

      00
    • @Cireasa – doare, nu? :-) hai, vino, pune capul aici pe umarul asta… :-)

    • Vali, o fi facultatea gratis (sau aproape gratis) dar este si inutila. Majoritatea medicilor care pleaca trebuie sa isi refaca rezidentiatul in tara respectiva, spitalele de acolo se sterg la cur cu diplomele romanesti. Iar IT poate sa profeseze oricine, nu iti cere nimeni diploma, poti sa ai doar liceu (echivalentul liceului la ei). Numai la noi toti angajatorii vor absolventi de Poli cu 10, dar sa ii puna in pozitii de suport IT.

      00
    • Vali, o fi facultatea gratis (sau aproape gratis) dar este si inutila.

      asta zic, să plece după ce termină liceul :)

    • Lumea nu pleaca dupa ce a terminat liceul din 2 motive mari si late:
      1. Esti inca dependent de parinti;
      2. Parintii nu stiu ca sunt tari in UE in care nu se platesc mii de euro ca sa faci facultatea; Sau daca stiu prefera sa aibe copilul aproape;

      Obliga-i sa afle de posibilitatea asta si sa vezi atunci emigratie imediat dupa liceu, mnah; Ca sa ne fie mai bine;

      00
    • dar stii ca daca faci facultatea in Germania, de exemplu, nu esti legat de Germania, nu? Cum ar veni, facultatea aia nu te leaga de nici o tara din UE.
      Ar fi misto cu legatul de glie. Practic ai face o natie de sclavi

      00
  20. tocmai ce am primit ok-ul de la o scoala internationala la care am toate cursurile gratuite, pe care trebuie sa le parcurg intr-un anumit ritm, cu examenele aferente cu doua conditii: 1. sa le dau 10% din venit in primul an sau 2. sa le dau echivaletul a 5 salarii in rate, pe o perioada determinata, ei imi asigura contract de munca cu o anumita suma / an oriunde in UE – daca scoala superioara romaneasca e capabila de asa ceva, sa ofere calitate si garantia ca nu-ti pierzi vremea degeaba in ea, as fi de acord sa nu mai existe buget, doar plata, evident in conditii umane, nu sa-mi iasa absolventul sa munceasca la aprozar pe 300 de euro contabil, mai putin decat un pensionar, altminteri sunt de acord cu fluture, platim suficient cu viata, timpul si banii nostri un stat falimentar din toate pdv, moral, social, economic

    00
  21. In momentul de fata acum se intampla al doilea val de migratie a fortei munca dupa cea de la inceputul lui 90. Si problema este ca forta de munca calificata pleaca din tara, pentru cea necalificata deja ne ducem in Asia, oricum alta solutie noi nu avem. Iar depopularea asta masiva, ce deja se produce isi va prezenta efectele cam de prin 2025, hai 2030 cand decreteii vor incepe a iesi la pensie, asta ca sa incheiem paranteza.
    Motivul pentru care oamenii pleaca, acum este unul destul de simplu, salariile sunt mici, la stat poate or fi mari, dar in privat sunt in continuare mici si cum nu suntem toti pila cui trebuie, sa ne ingramadim la stat, ajungem in privat. De asemenea, banii pe care ii dai statului sunt prea multi in raport cu ce primesti(cine are de-a face zilnic cu insitutiile statului realizeaza carentele si problemele). Daca in marile orase lucrurile par a incepe sa se miste si sa vezi ceva(exclud Bucurestiul), la orasele medii spre mici e jale, dar nimeni nu vede pana nu ajunge in ele. Asa ca daca esti locuitor al Sloboziei sau al Calarasiului si vei vedea ca esti platit prost si nu prea sunt prospecte, iti faci repede bagajul si o tai din tara, iar astea sunt niste exemple aleatoare ce-mi vin in cap.
    Acum fiind stabilit contextul, sa incerci cu o lege pe atat de idioata, dar utila daca faci abstractie de toata situatia sociala actuala, inseamna ca nimeni din clasa politica si societatea actuala nu intelege gravitatea situatiei. Iar legea este idioata intrucat omite 3 chestii:
    1. Invatamantul nostru romanesc, atat universitar cat si pre-universitar este in moarte clinica. Cu cateva mici exceptii noi nu contam real la nivel european. Premiile la olimpiade si alte nebunii sunt rezultatele muncii unor oameni pentru care statul roman n-a facut absolut NIMIC. Examenele nationale, sunt o gluma buna, practic diferentiaza un analfabet functional de ceilalti in nenumarate situatii.
    2.In cazul introducerii unei asemenea legi, oamenii vor face eforturi spre a-si trimite copii la studii in alte tari, in care de cele mai multe ori nu vor plati ceva in afara de costul de a locui acolo. Indirect familia se va muta acolo, pentru a ajuta copilul si bingo s-au mai dus cativa romani peste granita.
    3.Invatamantul in Romania este gratuit pentru copil, dar nu si pentru parinte, asta ca s-o lamurim din capul locului. Cine are copil si tine evidenta cheltuielilor stie ce inseamna.
    Asa ca, orice idee de acest gen va exploda multora in fata, intrucat nu suntem tara unde sa poata fi aplicata aceasta lege. Daca in Romania era lapte si miere si salariul mediu net ar fi fost undeva la 2k euro pe luna (excludem bugetarii), nu s-ar fi plecat in halul in care se pleaca acum. Faptul ca un politician arunca prostii de acest gen, nu face decat sa enerveze si mai mult si lumea sa vrea sa plece si mai mult asa ca nu ajuta cu nimic.

    00
  22. Asta seamana cu chestia aia draguta patriotarda din turism.Sa mergem la Marea Neagra si sa sustinem financiar oamenii nostrii de afaceri din turism.
    Nu , multumesc , pe banii mei ma duc unde ma simt bine si mai ieftin si nu ma simt furat + peisaje mult peste ligheanul asta penibil de la noi cu apa de culoarea diareei netratate !
    In ceea ce priveste invatamantul , daca vrei sa tii oamenii in tara ai niste variante :
    1.Ridici economia si faci atractive salariile..am glumit..
    2.Faci contracte clare ca la banca , cu clauze ..etc, ca atunci cand termini trebuie sa mori in in Romania pe 3 lei si daca nu respecti contractul iti vinde facultatea casa, tie sau lui tactu.Sa vedem atunci cine o sa mai vina la asemenea facultate !
    3.Exact ce spuneam mai sus.Inchizi granitele, iesi din UE, dictatura, problema rezolvata.
    Pana atunci este bine sa profiti de cacatul asta de stat roman care este exact cum am spus mai inainte un CACAT !

    00
  23. Nu vorbim de banii de alocație pe care trebuie să-i dai înapoi dacă pleci din țară. Dar discuția pentru o compensare pe care ar trebui să o plătească absolvenții de studii superioare gratuite care părăsesc RO suportă cel puțin X abordări. Eu pun două:
    1. Faci studii superioare pe banii tăi și faci ce vrei după
    2. Îți plătește România studiile superioare, faci contract în care ești de acord să muncești pe teritoriul RO încă 5-7 ani. Nu ești de acord, vezi punctul 1.

    00
    • Vorbeam de ideea de a cere bani inapoi. Pâna la urma de ce sa nu ceri banii inapoi pe alocatia primita, e acelasi principiu cu al scolii gratis, nu? Sau pe scoala profesionala pe care a facut-o Dorel (pentru ca nu-l ducea capul sa faca altceva) si care acum lucreaza electrician la Paris. Ala de ce sa nu dea banii inapoi? De ce numai ala cu facultate?

    • Alocația, în orice formă ar fi, se acodă până la 18 ani, maxim. După aceea vorbim deja de adulți, tineri dar adulți. Se presupune că adulții se pot întreține singuri, nu? Despre asta e vorba legat de ideea cu banii înapoi. Dorel, care a făcut școala profesională până la 18 ani, nu are de ce să dea banii înapoi.

      00
    • E vorba de principiul de a da banii inapoi… De la studii superioare il poti extrapola si la asta. De ce unul cu studii superioare trebuie sa dea banii inapoi iar Dorel nu? Principiul e acelasi, a primit educatie gratis, ia salariu in alta tara, sa plateasca!

  24. Educația în România este OBLIGATORIE până la terminarea clasei a X-a (sau până la vârsta de 18 ani).Sistemul oferă următoarele diplome: de absolvire (absolvirea școlii generale, fără examen), bacalaureat (absolvirea liceului, după examenul de bacalaureat), licență (cadru de absolvirea a universității, după un examen și/sau a tezei), masterat (diplomă de master, după o teză și, eventual, un examen), doctorat (doctor, după o teză).

    OBLIGATÓRIU, -IE adj. care are puterea de a obliga; obligațional. ◊ care trebuie făcut potrivit anumitor legi, care nu este facultativ; impus. (< lat. obligatorius, fr. obligatoire)
    adjectiv obligatoriu.

    00
  25. Ar fi interesant de aflat la cati dintre noi chiar ne-a folosit ce am invatat in facultate (de exemplu eu lucrez in alt domeniu) pt nu mai erau oferte de locuri de munca in Romania cand s-a dus pe pula industria si a trebuit sa na reprofilez din mers. In plus astia pe afara nu dau 2 bani pe hartia aia chiar si apostilata daca nu eesti in stare sa legi 2 fraze ti-au dat eject direct.

    00
    • Bai, deci eram ferm convins ca nu poti scrie mai mult de doua rânduri legate. Chapeau, în plm!

    • La obiect: putini. Foarte putini. Cu exceptia medicilor si IT-istilor, poate.

    • eu am facut conta. Am invata putine baza de date la facultate. Cand am dat licenta prodecanul, prof de info, se uita ca maimuta la poarta noua. Scrisesem un programel (care nu facea nimic, dar asta e partea a doua) in VS .Net. Nu avea decat un an in productie, profu nu auzise de el.

      Asta este marea facultate romaneasca. Si ar fi trebuit sa platesc pentru ea? LOL.

      00
    • Asta este marea facultate romaneasca. Si ar fi trebuit sa platesc pentru ea? LOL.

      la angajare te-au intrebat de ea?

    • Păi facem facultate ca să fim întrebați de ea, sau să învățam ceva?

    • la angajare te cam întreabă de ea :D

  26. NOU
    #100

    Sunt tampit dar ma tratez!

    00
    • Te neuroameliorezi. Asta e un cuvânt din viitorul apropiat. Toata lumea va putea sa se neuroamelioreze cu ajutorul AI.

    • Cred că ăsta va fi visul oricărui prost, să se.. „neuroamelioreze”!
      Noua „botoxare”!

      00
    • NOU
      #103

      Eu deja i-am belit vreo 2 cloud-uri lui Musk, cred ca trebuie sa mai astept pina face si asta ceva ca lumea!

      00
  27. În ultimii 10 ani s-au înjumătățit numărul de studenți, nu am cifra exactă dar poate avem sub 200.000 de studenți la stat fără taxa, la o taxa medie de 750 de euro pe an pentru cei care își plătesc studiile vedem că statul cheltuie o picătură într-un ocean, cu studenții.

    Ce poate face statul ? să vină cu o programa curentă pentru cerințele pieței, desfințarea catedrelor care predau materie învechită de acum 50 de ani de care citim doar în manualele de istorie, desfințarea specializărilor care nu mai nici o legătură cu piață muncii, eliminarea corupției și nepostismelor din universitățile românești.

    Discuția asta e similară cu cea din anii 90 că nu ai stat să mănânci salam cu soia cu noi. Lasă că mâncăm acuma toți salam cu soia că e sănătos.

    Am stat 50 de ani îngrădiți, apoi încă vreo 20 de ani în care străinii vroiau doar să ne fure, așa că ne-au furat ai noștrii și de vreo 15 ani putem alege unde să trăim, să muncim.

    Statul prin politicile lor trebuie să atragă investitori, apoi acei investitori caută forță de muncă calificată, infrastructură. De 30 de ani ne cacăm pe noi că nu avem infrastructură, autostrăzi, înțeleg că sunt scumpe dar în 30 de ani fiecare oraș, sat trebuia obligat să aibă o centură cu 2 benzi pe sens, că doar acolo se formează traficul și acolo avem limitări de viteză.

    Dar politicienii au fost și sunt preocupați de șpăgi,votat pentru pensii speciale și mai puțîn de căutat investitori, alineat invatamanul la cerințele pieței.

    00
  28. Dar de ce sa dea inapoi numai banii pentru costul facultatii? Sa ii dea si pe aia pentru liceu si si pe aia de scoala generala, ca doar nu au invatat sa scrie la facultate. Si daca nu le convine sa plece din tara la 6 ani!

    00
  29. În aceiași idee, ce facem daca unul din copiii mei nu merge la facultate? Îmi da statul banii înapoi?

    00
  30. Subscriu complet la textul lui Fluture.
    For ză record, am fost bursier toată facultatea (universitate de stat), perioadă în care am lucrat cu carte de muncă (adică am plătit taxe), apoi doctorand cu plată (că locurile bugetate erau ocupate de tinerele speranțe ale facultății, iar pe alea decontate din fonduri europene nu mă încadram, ca salariat full time).
    Și o observatie: în România de azi, copiii din mediul rural au un dezavantaj clar in privinta educatiei, pentru ca statul roman nu e in stare sa le asigure, la țară, măcar profesori de nivel mediu, nu doar suplinitori de calitate îndoielnică, gen fata popii sau băiatu’ primarului. Nu mai vorbesc de clasele de tip ” învățământ simultan”, de lipsa closetului și a apei menajere în școli… Mă rog, sunt copil de învățătoare și ginere de directoare de școală generală, ambele pensionate azi, așa că știu ce spun.

    IMO, o astfel de lege idioată n-are nici o șansă să ajungă realitate. Oricum, învățământul nu mai e de mult gratuit în România, poate doar în teorie, că în practică, părinții copiilor aruncă bani în toate părțile…

    00
    • S.S. eu nici macar nu ma duc pâna la lege. Ma opresc la faptul ca unii oameni considera ca acest tip de gândire e unul normal.
      Ma bucur ca ai adus in discutie defavorizarea copiiilor din mediul rural. Sunt multe alte probleme pe care educatia nationala trebuie sa le rezolve, iar asta cu cerutul banilor inapoi e o falsa problema. Care, din pacate, polarizeaza oamenii, la fel cum zicea cineva in alt comentariu, intre „n-ai mâncat salam cu soia” si ceilalti. Si nu cred ca e cel mai bun lucru pentru o societate care „se cauta”, cum e societatea româneasca.

  31. Daca statul roman ti ar oferi un salariu decent dupa studii, atunci ar putea sa puna conditii.
    Eu fac studiile la buget, ies din facultate cu 3000-4000 lei sa zicem… e bine pentru inceput.
    Daca ies din facultate si trebuie sa ma duc sa fac shaorma la Dristor, sorry!
    Deci da, daca statul roman iti ofera un job decent pentru inceput si tu vrei sa fugi la straini pe mii de euro, platesti!
    Nu… atunci nu ai pretentia sa fiu shaormez doar pentru ca am facut studii univeristare in Romania.

    00
    • dacă scoți bani din buzunar, o să înceapă să îți pese de ce inveți. nu o să mergi pe burta și apoi o să te plângi că nu ai învătat nimic.

    • Salariul variaza de la domeniu, la domeniu si la final conteaza ce inveti si ce sti. Prin strainezia, majoritatea oamenilor cauta sa vada ce sti practic, diplomele sunt pe plan secund, dar nu decisiv in foarte putine domenii contand cu adevarat..0
      Realitatea cruda este ca in Romania sunt prea putini absolventi de facultate care sa conteze aici pe piata muncii, iar aia care ar conta, statul roman are grija sa-i alunge prin clasicele clisee deja cunoscute. Conform unor estimari de prin zf citite acum doi, ar fi deficit de vreo 220k de ingineri constructori link: https://www.zf.ro/zf-24/cea-mare-criza-romania-it-isti-ci-ingineri-vrem-facem-autostrazi-cai-ferate-birouri-masini-avem-economia-nevoie-disperata-220-000-ingineri-iar-scoala-livreaza-numai-40-000-scoatem-absolventi-drept-16399074
      Si asta e doar fatada a problemei si a motivelor pentru care oamenii pleaca de pe aici. Bineinteles, solutia din pix prin limitarea dreptului de circulatie libera pare a fi o solutie foarte buna, dar pe termen lung este pierzatoare si daunatoare
      Fluture a spus-o frumos, dar orice limitarea a drepturilor fundamentale cat timp suntem in UE, este o invitatie frumoasa la o regresie a noastra ca natie. Moral, este gresit faptul ca un om face scoala aici si pleaca intr-o tara din UE, dar daca omul acela este impins de-a dreptul de stat, prin toate cliseele cunoscute inseamna ca statului nu-i pasa asa ca teapa e reciproca.
      Faptul c-o gramada de oameni cred ca rezolvarea la problema asta este limitarea unor drepturi este intr-adevar trist, anii comunismului dispar greu. Pe de alta parte, faptul ca sentimentu de mie nu mi se poate intampla sau cat timp eu sunt ok, ma doare fix in …. este la ordinea zilei arata cat de mult am avansat noi ca tara. La discutia despre problema cu CNSAS cand am spus ca poate am putea noi pulimea sa ajutam cu ceva minusurile au cazut la greu si din nou am vazut fix pe unde suntem noi.

      00
    • M-ai pierdut, sincer, la „statul sa-ti ofere”..
      Ai Agentia pentru ocupare a fortelor de munca.. Daca te plangi de deficientele ei, te inteleg, daca te plangi de ce nu primesti mere gratis ca tu ai fost baiat bun si ai acceptat deja sa manci perele gratis.. pai deja devine problematic;
      Unde tragem linia? Cand trebuie sa devi responsabil pentru propria viata? Mai ales ca se presupune ca ai fost educat..

      00
  32. NOU
    #114

    Oricum sa vorbesti de legarea de glie cand esti in UE, cand sunt bani care vin de la UE ca sa sustina facultati din Romania (vezi cazul recent al UPG Ploiesti) mi se pare ridicol. Sigur ca poti sa spui ca bugetul UE sunt de fapt si banii cu care am cotizat noi, etc, dar va fi doar un kkt de argument!

    00
  33. Referitor la subiect, mie mi se pare ca la ora actuala lucrurile la noi (constitutia, legile în domeniu) sunt cât se poate de clare și de corecte.
    Statul poate conditiona accesul gratuit la educatie doar în domeniul sistemului public de apărare, unde la finalizarea studiilor ai un loc de munca asigurat. Învățamantul profesional /superior civil nu garantează un loc de munca, prin urmare ar fi o utopie obligativitatea unui stagiu minim de cotizare în tara.
    Problema poate fi, cel mult, de moralitate din partea celor care fac o facultate la stat cu scopul precis de a pleca din tara imediat după absolvire sau cât mai repede posibil. Doar ca legile nu sunt făcute sa reglementeze aspecte ce țin de moralitate, altfel ne-am trezi cu legi de genul pedepsirea infidelității sau a obligativității cuplurilor de a avea un număr minim și maxim de copii…pe principiul statul te-a făcut, te-a crescut, te-a educat, apartii statului..
    In plus, cu astfel de oameni, care vor doar sa plece, nici nu poți sa produci o schimbare în bine a societatii din motive evidente: vor acumula frustrări cauzate de îngrădirea libertății sau pur si simplu din cauza caracterului meschin.

    Altfel, se pare ca distracția in exces cu mirositul canalelor, gropilor și baltoacelor are ceva efecte secundare, ai început sa scrii mai des.. :)

    00
    • In plus, cu astfel de oameni, care vor doar sa plece, nici nu poți sa produci o schimbare în bine a societatii din motive evidente: vor acumula frustrări cauzate de îngrădirea libertății sau pur si simplu din cauza caracterului meschin.

      Sunt de acord la partea cu acumulat de frustrari. La final nu iese nimic bun. Poate doar inca un caracter meschin care nu poate fi de folos societatii in nici un fel. Dimpotriva.

      PS. Au astia niste mirosuri in canalele din Bran, o splendoare. Cel mai mult imi place sa ma plimb dimineata printre ele. Imi dau asa o pofta de scris inainte de masa…

    • Recitind comentariul meu azi-dimineața, mi-am dat seama de greșeala referitoare la caracter, dar tu ai întors-o frumos. Multumesc. :)

      00
  34. There, I fixed it: “absolventii sa dea banii inapoi”. Un fel de LambdaSchool.com.

    00
  35. Fluture, inainte sa ma pun sa citesc si alte comentarii ca apoi poate-mi dispare cheful de scris.. Ce spui tu ar trebui sa fie o chestie de decenta morala si sociala (nu are treaba nici cu libera circulatie, nici cu sistemele comuniste, socialiste si alte cuvinte pe care 90% dintre noi oricum nu le inteleg pe deplin iar ceilalti 10% le-au invatat de pe Wikipedia).

    Sunt multe tari din Europa in care ne putem trimite copiii in mod gratuit (lumea inca nu realizeaza cate tari au astfel de programe si n-au voie sa faca diferenta intre noi si proprii cetateni); Ma rog, raman cazarea si traiul de platit, dar asa e si aici;

    Asa ca, din experienta mea limitata in astfel de discutii, intreaga idee de a da banii inapoi provine dintr-o deficienta de viziune; Pentru cei din stat fiindca e mai usor sa spuna ca nu gasesc oamenii decat sa spuna ca nu se fac angajari in sectoarele de stat in care am avea nevoie de personal; Pentru necunoscutii de pe net e o forma limitata de a gasi solutia cea mai la indemana pentru deficientele pe piata muncii; Cea mai guraliva clasa sociala in acest sens e patura de mijloc ce a ales sa ramana in Romania: „Bagami-as pula ca le-am platit facultatea si noi n-avem doctori”;

    Nu cred ca mentalitatea asta e una ce se va schimba de curand; Singura sansa e sa fie data uitarii imediat ce lucrurile se vor schimba inspre bine (daca se vor schimba);

    P.S. Un om educat corect e cel putin un asistat social in minus;

    00
    • de fapt, aia cu „nu avem doctori” e o gluma proasta care ar trebui sa inceteze.
      Nu avem doctori in zonele departate de orase. Chestie care se intampla peste tot, indiferent de marimea tarii

      00
  36. NOU
    #122

    Societatea in care traim e construita pe taxe de protectie, nu pe solidaritate.

    00
  37. NOU
    #124

    Dixit pe oricine intrebi, care intelege de citeste de la Platon incoace

    00
  38. NOU
    #125

    De ce te-ai aruncat direct la Smith?

    Oare Locke si Hobbes nu apar in curicula de BAC la francezi? Greu de crezut.

    00
  39. ce misto! bravo fluture!
    intr-un fel e super haios cum se umfla vena pe fruntea dacilor liberi cand vad ca unii au alta parere decat cei initiati
    dar pana la urma, chestia asta cu legatul de glie , sa o consideri ok si sa mai si injuri pe cei care nu sunt de acord pare usor dubioasa. cum era acum doua saptamani: „sa nu lasam copiii romani sa mai plece din tara!” si una si mai tare: „te iubim sorina!”

    00
  40. solutia e mai mult respect si consideratie si intoarcere a valorii contributiei catre omul care munceste .in romania din partea autoritatilor , e un dispret destul de mare catre cei care contribuie la buget sau in societate intr-un fel sau altul! sanatate!

    00
  41. Din tot articolul nu am retinut decat fraza asta!
    „Dupa 20 ani, am platit (personal) multe taxe si impozite in România, am platit salarii (cu impozitele aferente) unui numar insemnat de oameni, impozite si taxe pe societati etc. Din punctul meu de vedere, bilantul e pozitiv pentru statul român.” Persupun ca acele cheltuieli cu forta de munca (cu tot cu impozitele aferente) nu aveau ca scop obtinerea de profit pentru firma. Ipocriza si grandomania la ea acasa.

    00
  42. Astea-s fumigene pentru amibe… PSD traieste inca din imaginea lui Iliescu, de asta nu-s capabili sa se puna in rand cu anul 2019… incearca populisme, ce nu inteleg ei e ca publicul tinta oricum vota cu ei cu sau fara mizerii dinastea, dar cei care nu votau cu ei… probabil dupa astfel de idei sigur nu se vor razgandi.

    00
  43. Asa cum bine ai zis, e vorba doar de un acord moral. La fel cum e si cu ingrijirea parintilor atunci cand eu, copilul, ajung adult iar parintii devin mosi. Sunt obligat moral sa ajut pe cel care la randul lui m-a ajutat. Chestia asta tine de educatie.

    Dar nu mai putem implica moralitatea, atunci cand dupa terminarea studiilor, statul roman iti ofera 100 de dolari, un salariu prin care arata ca dispretuieste complet oamenii competenti si anii pierduti in facultate.

    Pana la urma, asta si semnifica libertatea, ca fiecare sa-si poata alege linistit drumul in viata!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile