Cum afli dacă părinții tăi sunt modele pentru tine

Am pornit de la comentariul ăsta:

Majoritatea populatiei e saraca, needucata si fara experienta, cu o singura sursa de venit si aia mica si foarte mare concurenta pe tipul ala de activitate, fara sa stie sa se vanda, si daca a picat sursa de venit sunt in pom. Multi, la primul job se baga la credite indrumati de parinti, parinti care au primit de la stat apartamentul sau l-au platit jos cu banii de la nunta si care in viata lor nu au vazut un credit pe 30 de ani. Si zic ei, “nu fii fraier, cumpara casa, te ajutam noi”. Si cand apare problema, nu au cum sa-l ajute. De asta e bine sa apelezi la cineva care trece prin asta, sa iti zica concret ce se intampla. (sursa)

Și mă gândeam la ceva. E relativ simplu să vezi dacă e cazul să asculți de părinți sau să îți cauți alte modele. Te uiți în jur. Sunt pereții crăpați, tac-tu bea tot ce prinde, mă-ta nu face de mâncare, că nu are chef, amândoi fumează, tu ai un pantalon rupt în cur. După care te uiți la alți copii. Au haine fără găuri, nu sunt murdari, părinții au grijă de ei, au mâncat azi și ieri.

Sigur, exagerez cu exemplele astea tocmai pentru a sublinia mai bine situația. Undeva trebuie să se producă un declic în mintea celui care vede că ceea ce fac părinții lui nu produce altceva decât sărăcie. Nu există stimuli externi. Nu există cursuri pentru așa ceva. Există doar mintea lui. Daca el se prinde că nu e OK să faci X și Y, că asta înseamnă sărăcie, va face altfel.

Știu, primul instinct e să urlați “dar unii nu pot scăpa de spirala sărăciei și bla bla bla”. Corect. Dar nu vedem săracii care încearcă să rupă cercul pentru că ei sunt tăcuți și strâng din dinți și își văd de ale lor, ci îi vedem mai mult pe săracii agresivi. Ăia care fac pagubă pe unde trec, care își deranjează vecinii, care țipă, care fac scandal.

Am avut un vecin care avea un tată alcoolic. Rău. O dată a băut în ziua de salariu ceva și a uitat ce a făcut cu salariul. Altă dată a făcut cinste la toată cârciuma. Ani de-a rândul, că am pierdut legătura între timp, nu a băut nimic alcool. Exemplul era atât de puternic și făcuse atât de multă pagubă încât îl oprea.

Dar asta presupune sa folosește ochii și la altceva decât Abi, Dorian sau Capatos.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. Si ce faci cand vezi in familii „educate” unde copiii primesc masa de azi si maine, nu fumeaza, nu bea dar isi lasa copilul pe youtube sa se uite la Sely si Abi. Prima problema pleaca de la parinti prima oara si dupa aia educatia in scoli, se face share foarte repede prin scoli la 5gang, Abi. Dintr-o clasa de 22-24 de copii cred ca-s maxim 3 sau 4 care-s interesati de carti sau documentare pe youtube decat sa vada ce a mai scos Sely. Eu am prins generatia cu mingea afara si julituri, veneam acasa ca dupa razboi, acum daca se juleste vreun copil cheama 2 smurd-uri si-l tine si acasa vreo 2 sapt, cand se mai spargea un geam in clasa invatam cu geaca pe noi si manusi iarna pana-l schimba. Ca sa nu zic cate ierni am plecat cu zapada pana la brau de zici ca eram in Siberia, daca le mai ziceam si alor mei ca nu ma duc la scoala pentru ca ploua sau ca tre’ sa fac tunel prin zapada imi luam si vreo castana, acu’ primesc vacante.

    00
    • Nu e o laudă că ai prins vremurile alea mizerabile (și eu le-am prin). Nu e un merit. Nu e un exemplu de urmat pentru copii.

      00
    • @Cristi: Nu e chiar o lauda cu vremurile alea dar sunt mandru ca nu le-am prins pe astea de acuma, am fost in familii cu copii de rupeau youtube-ul cu sely si 5gang, putin cam trist pot zice, poate ca o julitura sau o saptamana de mers prin viscol te mai si formeaza ca om, asta daca nu esti bubble boy. Sunt multi parinti care au grija de puisorul lor si cand se imbolnaveste copilul il duc la doctor dar il si indoapa cu dulciuri cand au ocazia, nu prea exista balanta aia sigura, partea trista este atunci cand copilul mai baga si 2-3 pahare de cola acasa si nu face niciun sport dar doresti sa se faca bine.

      00
    • Eu zic ca masa de prosti e constantă indiferent de generație. I-ai cunoscut pe toti din generatia ta, ca sa stii sigur ca erau 20 din fiecare clasa erau interesati de carti? I-ai cunoscut pe toti din generatia asta ca sa stii sigur ca numai 3-4 din fiecare clasa sunt interesati de carti si de documentare?
      Tu nu lăsai un PS4 sau un PC cu toate jocuri din lume când mergeai la fotbal.
      Acum 10-15 ani ce audiențe avea OTV-ul si cum ne uitam toți, numai ca să râdem cat de prosti sunt aia, a doua zi la scoală. Fiecare generatie are manelele, telenovelele si talk-show-urile ei. Acum s-au mutat in alt mediu.
      E normal sa te plangi de generațiile mai mici. Sunt diferiti, nu ii mai intelegi si te deranjează. Se numeste juvenoia.
      Plus ca educatia copiilor e dată de implicarea si exemplul părinți sau de lipsa acestia.

      00
    • nu e de lauda ca ai trecut prin perioada aia in care saracia materiala si mintala erau norma impusa de stapanire. si e de rusine ca in perioada asta in care informatia e libera si nu iti trebuie decat un minim discernamant pentru a cerne gunoiul (covarsitor majoritar, ce-i drept) sa nu o cauti si/sau folosesti. e totusi de lauda daca ai trecut prin perioada aia iar la finalul ei ai reusit sa scoti totusi capul la suprafata cum in mod evident multi nu au reusit si se zbat in aceeasi mocirla (pseudo)intelectuala.

      00
    • @Ryan – vin din aceeași generație, am schimbat câteva scoli și nu am văzut mai mult de aia 3-5 copii interesați de școală niciodată și nu vor mai exista ever. Nu exista copil care sa spună „eu nu vreau sa ies să mă joc cu alții, eu vreau sa fac la matematică”, este contrar firii umane. Aia interesați de școală o făceau pentru că asta le cereau părinții sub forma „tu ești mai prost că Gigel, cum sa ia el 10 și tu doar 8” sau tradițional „daca iei mai puțin de 9 sa vezi bătaie îți iei de la mine”.

      00
    • E deja o problema serioasa cu telefoanele mobile pe care majoritatea (parintii inclusiv, ca nici noi nu suntem sfinti) le folosesc pentru rahaturi. Internet exista in toate vagaunile, majoritatea freaca menta pe prostii. Desi ai acces rapid la milioane de carti (nici macar nu trebuie sa piratezi, exista Project Gutenberg de cand eram eu juna la facultate (si din pacate a trecum mult de acolo) cu mii de carti liber la publicat. Situri cu tutoriale de tot felul, cursuri etc.

      Varsta la care ai mici au acces pe telefoane e tot mai mica, pustii de 6 ani deja au smartphone ca le trebuie si 99.9% nu vor cauta sa invete ceva de acolo, pentru ca, asa cum spunea altul, e in firea omului sa fie lenes si sa nu se streseze suplimentar.

      Vad copii aproape de intrarea in liceu care scriu ca niste analfabeti, nu sunt in stare sa scoata niste idei dintr-o carte, nu citesc nimic in plus etc. Sunt stresati ca trebuie sa faca 2-3 probleme la matematica, desi viitorul lor depinde de un liceu bun.

      Primesc scutiri pentru te miri ce, ca sportul e greu, si, daca vine o ninsoare, gata se inchid scolile. S-a ajuns la faza ca se anunta ceva ninsoare, se alarmeaza populatia pe toate canalele ca e ‘severe weather alert’, de te astepti sa vina ditai uraganul sau sa cada un meteorit. Si a nins 2 ore, de s-au pus 5 cm de zapada. Scolile inchise de cel putin 3 ori intr-o luna jumate, ca vezi doamne, vine urgia.

      Nu plange nimeni dupa vremurile fara mancare, fara haine decente si batai primite din toate partile (ca multi cam asa ne amintim varsta ‘fericita’), dar regret ca ai nostri copii nu mai au unde sa se joace, asa cum o faceam noi (majoritatea maidanelor din copilarie sunt strazi aglomerate sau parcari) si ca e tot mai greu sa tii un copil pe calea ‘dreapta’ ca studiu.

  2. Am avut un vecin care avea un tată alcoolic. Rău. O dată a băut în ziua de salariu ceva și a uitat ce a făcut cu salariul. Altă dată a făcut cinste la toată cârciuma. Ani de-a rândul, că am pierdut legătura între timp, nu a băut nimic alcool. Exemplul era atât de puternic și făcuse atât de multă pagubă încât îl oprea.

    Asta îmi aduce aminte de o povestioară cu doi frați și un tată alcoolic. Unul a ajuns ceva de succes, celălalt a luat-o pe urmele tatălui, cu dormit prin boscheți și băut salarii. Întrebați cum au ajuns așa, amândoi au răspuns: „uită-te la taică-miu, crezi că am avut de ales?”

    00
  3. @Zoso
    Faptul ca ai formulat (articulat) articolul acesta deja dovedeste (prin felul in care e scris) ca nu te afli in situatia lor.
    Din pacate si cuvintele, si limbajul , si cam orice, depind(e) de conditiile in care traieste persoana respectiva…

    00
    • știu ce zici. dar eu sunt mare fan al gândirii simple. curge tavanul? îl repari? nu ai de mâncare? te duci și cauți. vezi că tac-tu conduce familia într-o direcție greșită? nu faci ca el!

    • eu cred ca daca ai fost crescut in mediul ala n-o sa-ti dai seama ca taicatu conduce familia in directia gresita. ti se va parea normal. normal tavanul care curge, normal peretii, etc…

      00
    • Corect. Am intalnit si eu oameni care erau asa obisnuiti cu un mediu toxic incat nu le venea sa creada ca de ex. Craciunul poate sa insemne si altceva decat scandaluri si betii.

      00
  4. Abi, ce e aia?

    00
  5. Pe scurt, spui foloseste-ti mintea si vezi cum dracu ai ajuns in rahatul in care esti. Si sunt de acord cu asta, numai ca, sunt foarte putini oamenii ce pot rupe contactu cu familia sau de mediul toxic in care au trait. Poate in mediul urban mai sunt ceva sanse, dar in mediul rural sansele de scapare sunt spre 0, orice reusita fiind o exceptie si nu regula.
    O alta chestie ce-mi da cu virgula, este sustinerea asta neconditionata a parintilor fata de plozii lor, odata ajunsi majori. Inca sunt surprins, cand aud clisee de tipul as vrea sa ma fut cu una, da tre sa vad cum ii pacalesc pe ai mei si sa plece un pic din casa sau stai sa vad daca imi dau ai mei bani. Si da aici parintii numai reprezinta un model pentru copil, pentru ca un parinte responsabil,fie i-ar fi recomandat sa se mute singur, ori l-ar pune sa plateasca o chirie modica plus utilitatile aferente.
    Si da din pacate, lucrurile asta intra intr-o spirala vicioasa, pentru ca pe de o parte oamenii ce ies din medii toxice, raman cu sechele si ajung as-si protejeze copii excesiv vezi comentariul unui ante-vorbitor, ori ii duc in spate pana la 30 de ani si spera sa plece din casa.
    Daca este ceva ce i-as recomanda oricarui tanar pana in 26 de ani, este sa plece din casa sa incerce sa se sustina singur si sa taie din fasa legaturile cu familia/cei dragi. Bineinteles, orice ajutor financiar, venit de acolo este binevenit, dar fie ii pui deoparte, ori ii investesti in tine, banii trec, dar abilitatile dobandite raman.

    00
  6. Din nou se disting in comentarii cei care nu au copii, li se pare usor de pe canapea sa indrumi copilul spre literatura si documentare pe youtube.

    Si inca ceva … vad ca nu se face nicio referire la sport, eu cred ca activitatile fizice facute de parinti oricat de putin – intreapta cumva copilul spre o anume liniste si disciplina.

    00
    • Nu te obliga nimeni sa faci un copil de care nu poti avea grija, nu e o regula sa-ti faci nici credit pe 30 ani si nici sa torni copii pentru trimis la bere si tigari, si da, e usor sa comentezi de pe canapea atunci cand nu ai copil dar nu vreau sa fiu un parinte denaturat si sa-l las 3-4h pe youtube doar ca sa ne lase pe noi in pace, copiii nu-s pokemoni, trebuie sa le explici ca d-asta-s copii.

      00
  7. Cand exista Abi, Mireasa pentru fiul meu sau Insula iubirii, deja Capatos e un model de urmat :)))

    00
  8. Iarasi e vorba despre bani? Si la maturizare tot despre bani era… toate sunt despre bani?

    00
  9. NOU
    #30

    Parintii sunt oricum, vrei-nu vrei, modele pentru tine.

    Depinde insa de tine ce fel de modele: pozitive sau negative.

    BONUS INFO: oricat de destept te crezi si cat de intelept si de „nu voi face aceleasi greseli”, vei fi la randul tau un parinte de cacat. Asa functioneaza lumea: pana ne prindem noi ce si cum, s-a schimbat peisajul in jurul tau si esti anacronic si intelepciunea iti folosea in trecut, care ghici ce, nu e prezent.

    00
    • Foarte bine! Depinde ce este pentru tine pozitiv si ce este negativ. Si pe ce dai doi bani… Asta e valabil nu doar la pariti. Mereu incercam sa luam ce consideram ca e mai bun, ce merge, de la unii si de la altii. Toate trecute prin filtrul tau. Doar asa ajungi sa fi un om mai bun.

      00
  10. Deși îl apreciez pe taică-meu enorm, am realizat la un moment dat, puțin mai târziu decât ar fi trebuit probabil, că modul lui de gândire nu este ceea ce ar trebui întotdeauna. De exemplu idioțenia de a cumpăra cel mai ieftin lucru din simplu motiv că e cel mai ieftin și pentru că am crescut în oarecare sărăcie – nu trăiam chiar de la salariu la salariu, nu cădea casa pe noi, dar nici extrem de roz nu era situația dacă nu lua salariul o lună sau două. Mi-am închis recent balconul și pentru vreo 300 de euro în plus mi-am luat ceva mai bun, mai bine izolat și mai bine împărțit. Lui i s-a părut scump în condițiile în care am un salariu decent, am ceva bani puși deoparte și nu am făcut un efort nemaipomenit pentru asta. Asta e, trebuie să înțelegi că la un moment dat trebuie să te rupi din cercul vicios.

    00
  11. Cred ca sunt putine persoane care au vointa si ambitie pe termen lung. Si nu stiu cat sunt native si cat se pot educa.
    Cel care vede ca tavanul e stricat si tatal nu l-a reparat si face la fel, cred ca el considera ca se poate trai si asa. Unii sunt atat de saraci incat nu isi permit unele chestii urgente, pt altii nu sunt o prioritate.

    00
    • Corect. De afara nu vad vecinii ca ti-ai reparat tavanul, de banii aia, mai bine dai avans la un telefon nou, sa vada lumea ca o duci bine.

      00
  12. Corect 100%. Pentru mine familia a fost cel mai puternic contra-exemplu si ani de-a randul motivatia mea a fost unica: orice , numai sa NU ajung ca ei. A functionat foarte bine. Singura problema pe care o vad eu iesind din astfel de atitudine este ca antagonizand ani de-a randul, nu te intrebi si cine esti, ce vrei cu adevarat samd. Anyway, discutia e complexa. Recomand un canal excelent de youtube, School of Life

    00
  13. Totuși cine naiba e Abi?

    00
    • Ankle-brachial index (Abi)
      The ABI itself is the systolic blood pressure reading (top number) in your ankle divided by the systolic blood pressure reading in your arm. If your ABI is 0.9 or lower, you should make an appointment with a vascular medicine specialist.

      An ABI ratio between 1.0 and 1.4 is normal.
      An ABI ratio between 0.9 and 1.0 is borderline.
      An ABI ratio of 0.9 or less means you have PAD.
      An ABI ratio between 0.4 and 0.7 means you have moderate PAD.
      An ABI ratio less than 0.4 means you have severe PAD.
      An ABI ratio higher than 1.4 could mean the blood vessels in your limbs are stiff due to advanced age or diabetes.
      Asta-i Abi. :D

      00
    • Si se masoara cu ABPI (cu trei sau patru mansete) ;-)

      00
    • *ce

      An ABI defines the low-level binary interface between two or more pieces of software on a particular architecture. It defines how an application interacts with itself, how an application interacts with the kernel, and how an application interacts with libraries.

      00
    • Și cine e Sely?

      00
    • e milionar

      00
  14. Așa cum nu există părinți perfecți, așa nu există nici copii perfecți. We’re all fucked up. :D

    00
  15. Bine scris. Dar nu vad legatura cu toporul din poza articolului.

    00
  16. mi se pare ca este f greu sa iti dai seama la o varsta frageda sa zici „asa nu”. toti care avem parinti care au trait pe vremea comunistilor simtim intr-o oarecare masura prapastia dintre noi: si dpdv al comportamentului, al ideilor dar si tehnic. in mediul rural cred ca este si mai nasol. munca si carciuma din sat. altceva nu este. copiii cresc sa-si ajute parintii sau sa plece din tara. la oras…hm, depinde de oras. cu cat ai anturajul mai mare si daca ai avut bulan sa nu fie un anturaj nasol, te mai destepti.
    mi se pare f greu sa educi un copil in sensul asta, si am copil de 5 ani, si stau de multe ori si ma gandesc care au fost punctele cheie care au dus la felul meu de a fi, atat din educatie cat si din anturaj, pentru ca ma consider o reusita ca sa zic asa :) dar nu stiu sincer cum am ajuns asa, sau care e reteta pe care sa o aplic si eu. imi dau seama de discrepantele intre generatii acum cand am copilul meu si ne mai contrazicem cu bunicii pt ca au ideea ca ei stiu mai bine, ca uite tu ai ajuns bine, deci am procedat bine. ok, dar unele sunt fundamental gresite. poate nu e relavant acum, dar exemplul care imi vine in cap este intrebare pe care o primesc mereu cand venim cu copilul de la medic „i-a dat antibiotic? de ce nu i-a dat, ca ala face bine”. la partea de credite, ca parca de aici a pornit discutia, hm, n-am simtit o presiune, drept urmare aici am facut de capul nostru si zic ca am procedat bine. acum 3 ani am facut un credit pe 20 si in vreo inca 3-4-5 ani o sa-l terminam. dar am exemple in jur de parinti care isi impingeau copiii sa ia un apt chiar daca avea mari pb, cu credit, ca „ce e in mana nu-i minciuna” wtf?!
    daca ai crescut intr-un mediu unde cade casa pe tine vreau sa zic ca e greu sa vezi diferenta, e greu sa iesi de acolo, ai nevoie de un anturaj spalat. vazand una dintre ultimile editii de la romania te iubesc, cu drogurile in scoli, m-am ingrozit. mi-e greu sa cred ca un copil mai nimereste un anturaj bun acum.
    pt saptamana altfel am auzit de o clasa pregatitoare unde parintii votasera ca intr-o zi sa faca o excursie copii la un mcdonalds! wtf?! du-i in pm in padure sa-si dea bete in cap, nu la fastfood.
    fara educatie nu se va face nimic ever, iar educatia este din ce in ce mai putina. parintii nostrii, chiar si cei cu facultati, n-au avut educatie buna, apoi pt generatiile ce au urmat a fost un amalgam iar cele de acum, vai de fundul lor.

    00
    • cred că confunzi „să-ți dai seama” cu „să ieși din asta”. să-ți dai seama e ușor. mergi pe stradă și vezi case care nu au acoperișul căzut. au geamurile spălate. au copii care zâmbesc la geam. și începi să te întrebi de ce la tine nu e așa. o întrebi pe mă-ta. îl întrebi pe tac-tu. la un moment dat faci legătura.
      dar da, de ieșit e greu, pentru că mulți vor doar oral, nu și faptic. declară că vor, dar nu pun mâna să repare gardul care cade sau acoperișul care picură.

    • eu in continuare cred ca multi nici nu-si dau seama. ai vz emisiunile alea cu oameni care traiesc in murdarie si vin cate unii sa le faca curat? da, e o boala acolo, dar aia nu-si dau seama, pt ca ei asa au trait mereu. nu stiu sa-ti dau argumente/exemple acum , dar mi s-a mai intamplat sa aud oaaa ce frumos e la aia, dar au bani nene, noi nu putem. ba puteti, dati o matura si e un parchet laminat de 20lei/mp. Aaa, daaaa?! iti garantez ca oamenii chiar nu stiu, sunt sigur ca nu se poate decat cu ffff multi bani. pt ca nu se pricep, pt ca asa au crescut toata viata lor, pt ca nu le-a explicat nimeni. pt ca daca te duci la un mester iti rupe si pielea de pe tine.
      eh si asta zic, pe oamenii astia trebuie sa-i educi de mici: cu ore de cultura banilor in scoala, managementul finantelor, ceva, ore de lucru manual, unde sa vada ca pot imbina cu mana lor doua placi de parchet laminat, sau nu stiu, macar sa stie ca exista, ca se poate. cineva de bine trebuie sa le zica.

      00
    • e zicala aia „cu o floare nu se face primăvară”. cam așa e și aici, pentru că ei nu văd beneficiul ideii „azi dăm cu mătura, mâine reparăm acoperișul, poimâine gardul”.

    • btw,vreo recomandare in bucuresti pt cineva care sa-mi recolanteze o usa metalica, bine? simt ca la ora actuala m-ar depasi operatiunea :)

      00
    • apropos de mcdonalds! depinde de unde sunt copiii.
      cred că v-am mai povestit că taică-meu e profesor. fix azi, fix acum e în excursie la București cu niște copii. m-a sunat zilele trecute să mă întrebe dacă știu vreun kfc aproape de parcul Carol (îi ducea mai întâi la nu știu ce muzeu din zona aia), nu știam de kfc-ul de la Unirii, iar în zona Romană nu știam vreo parcare (să trimiți un microbuz cu număr oltenesc să parcheze brambura în centru mi se pare că trebuie să-i urăști rău pe oamenii ăia). îi zic că la Unirii e mcdonalds și e ditamai parcarea ”nu, că vor musai la kfc să-și ia nu știu ce picant”. (între timp am aflat că e kfc la unirii și i-am comunicat)
      și îi duce și la Grădina Zoologică. copii de 12-13-14, poate 15 ani, în prag de liceu, n-au fost niciodată la vreo grădină zoologică.
      pt cei din București/alte orașe mari, de câte ori au fost copiii voștri la o grădină zoologică până la 12-13-14-15 ani?!
      copiii vin dintr-o zonă destul de săracă, preponderent agricolă/legumicolă. părinții lor fie nu au bani, fie nu au timpul necesar (când ai câteva hectare de legume, fie în câmpii, fie solarii din ții toată familia e greu, și logistic, și ca mentalitate să rupi măcar o zi să duci familia într-o excursie strict de plăcere) să ducă copiii undeva, oriunde. cei mai mulți cel mai departe de casă au fost la Craiova când a fost careva din familie la dentist sau alt medic, când nimeni n-a stat să-i ducă la vreun muzeu sau altceva.
      când eram eu adolescentă taică-meu organiza tabere. unii copii din clasele lui își aduceau verii/prietenii de la țară. cel mai departe de casă copiii ăia fuseseră până la jumatea distanței de satul vecin, la moară. nu că pt aștia din oraș să plece ”în concediu” însemna prea mult. pt cei mai mulți dintre părinții lor (pătura să zicem mai de sus a orașului, medici, profesori, oameni care să zicem că-și permiteau să plece) însemna să meargă la Olănești/Căciulata/Călimănești și să bată zilnic faleza Oltului. nici măcar în excursiile organizate p-acolo nu se duceau (deși nu știu sigur dacă se făceau d-astea atunci).
      tot în vremea adolescenței mele maică-mea, educatoare atunci, organiza excursii. Bucureștiul era rezervat pt cei care terminau grădinița. între Grădina Zoologică, aia Botanică, Circ sau teatru de păpuși, ce le plăcea copiilor mai mult și mai mult și vorbeau despre asta zile întregi, era un drum cu metroul. (îi ducea și la picnic în pădure, dar în pădure se duceau singuri sau cu copiii satului când se duceau ”la țară” la bunici).

      00
  17. E relativ simplu să vezi dacă e cazul să asculți de părinți sau să îți cauți alte modele. Te uiți în jur. Sunt pereții crăpați, tac-tu bea tot ce prinde, mă-ta nu face de mâncare, că nu are chef, amândoi fumează, tu ai un pantalon rupt în cur. După care te uiți la alți copii. Au haine fără găuri, nu sunt murdari, părinții au grijă de ei, au mâncat azi și ieri.

    Undeva trebuie să se producă un declic în mintea celui care vede că ceea ce fac părinții lui nu produce altceva decât sărăcie. Nu există stimuli externi. Nu există cursuri pentru așa ceva. Există doar mintea lui. Daca el se prinde că nu e OK să faci X și Y, că asta înseamnă sărăcie, va face altfel.

    Știu, primul instinct e să urlați “dar unii nu pot scăpa de spirala sărăciei și bla bla bla”. Corect. Dar nu vedem săracii care încearcă să rupă cercul pentru că ei sunt tăcuți și strâng din dinți și își văd de ale lor, ci îi vedem mai mult pe săracii agresivi. Ăia care fac pagubă pe unde trec, care își deranjează vecinii, care țipă, care fac scandal.

    În cazul copiilor de rromi: se duc ai lui la o comisie formată de psihologi, copilul e declarat de acea comisie că nu e zdravăn, i se eliberează certificat de orientare școlară și profesională, copilul/familia primește 500 RON pe lună cu condiția ca acel copil să nu lipsească de la școală (sau să nu capete un anumit număr de absențe, că pe urmă trebuie să facă rost de scutire medicală).

    00
  18. Daca fumam amandoi, nevasta gateste, peretii sunt tipla, beau doar la ocazii, ala micu are panatlonii intregi, dar nu avem credite, suntem buni de model in viata? Sa stiu ce ii zic lu fiu-meu.

    00
    • droguri bagi?

    • Felicitări sunteți de vis, doar că atunci când va fi mare, copilul vostru se va chinui cu voi prin spitale ca să vă trateze cancerele iar după ce voi vă duceți se va chinui singur să-și trateze cancerul lui.

      00
    • Cancerul se trateaza? Io credeam ca ma curat si incaseaza ala micu’ asigurarea de viata, nu ca sta cu mine prin spitale.

      Numai oameni perfecti pe aici.

      Doream sa subliniez ideea ca nu poti reduce numai la anumite aspecte ale vietii conditia de a fi un bun exemplu – si ma refer aici la aspectul financiar. Nu toti saracii sunt modele proaste. Exista oameni saraci fiindca de-a lungul vietii lor pur si simplu s-a rasturnat scara de valori. De exemplu, una era sa fii profesor acum 30 ani, azi primesti scuipati in loc de respect si bani.

      Nu toti bogatii sunt modele demne de urmat. Degeaba ai pantaloni de firma, peretii din vila cu stucatto venetian si mananci zilnic la The Artist, daca gradinaru’ i-o trage lui ma-ta si secretara lui tac’tu.

      Io stiu ca zoso e narcisist si s-a zugravit pe el ca model. N-o fuma el, dar sincer trebuie sa-si faca introspectia zilnic, nu e normal sa ai o relatie atat de intima cu topoarele.

      00
    • apropos de părinți cu bani, vilă și stucatură, parcă zilele trecute pusese Vali articol cu copiii ăluia cu Adeplast (parcă).

      00
    • @rumbu

      referitor la profesori, fa un update. Salariile lor sunt mult mai bune decat crezi tu.

      00
  19. Cand aveam 5 ani ne-am mutat din orasul in care au primit ai mei repartitie in orasul din care venea maica-mea, si timp de 2 ani am locuit cu bunicii. Nefiind o piata libera, a tinut ceva pana am primit un apartament (tot prin repartitie). In acesti doi ani au avut loc invevitabilele conflicte intre parinti si copii, si asta m-a marcat pe viata. Am inteles atunci ca ce spun parinitii este doar orientativ, si pot gresi, cel mai bine e sa faci cum vrei tu, sa inveti din greselile lor, si sa te gandesti bine la ce faci si la consecinte. Intotdeauna am avut o relatie foarte buna cu ei, dar la 16 ani s-a ivit ocazia scolara sa plec si acasa, si plecat am ramas de atunci. Consider ca am invatat din greselile lor, dar probabil ca voi face niste greseli destul de mari cu copiii mei, dar sper sa invete si ei din asta.
    Si apropo de discutiile despre mediul rural de mai sus – vorbiti doar din auzite sau din imaginatie, am o gramada de prieteni care vin de la sat, si si-au depasit conditia cu brio, si nu a fost deloc greu ptr ei, atata timp cat a existat o urma de bunavointa si ambitie. Aveam o prietena care se mira cum de am asa de multi prieteni „de la tara” foarte ok, si ca sunt cu totul diferiti decat isi imagina ea ca sunt cei din mediul rural.

    00
  20. NOU
    #70

    Am avut un vecin care avea un tată alcoolic. Rău. O dată a băut în ziua de salariu ceva și a uitat ce a făcut cu salariul. Altă dată a făcut cinste la toată cârciuma. Ani de-a rândul, că am pierdut legătura între timp, nu a băut nimic alcool. Exemplul era atât de puternic și făcuse atât de multă pagubă încât îl oprea.

    Nu sunt vecinul mentionat dar aceeasi a fost reactia. Repulsia care s-a asociat cu multele amintiri cu tatal beat mort pravalit undeva ma face sa vomit cand simt miroul acelea de bere/vin/posirca care odinioara i se revarsa prin toti porii cand ma chinuiam la 8-10-12-16 ani sa ajut sa ajunga in pat.
    Dupa ce il vezi pe taică-tu beat dormind beat mort la usa, pișat pe el, fie faci ce e nevoie sa nu ajungi ca el fie esti idiot si iti meriti soarta.

    Si da, a venit in ziua de salariu acasa beat mort si fara bani, da a facut cinste la toata carciuma, da a murit intr-un șanț in coma alcoolica. El nu mai este, eu inca nu beau alcool si nu mi se pare ceva deosebit, mi se pare chiar consecinta fireasca a experientelor traite. Cum probabil vrea sa zica si Vali, cum se zice explicit mai sus, daca te duce cat de cat capul, familia este cel mai bun contra-exemplu; daca nu ai avut noroc de o familie buna, de la ei afli ce trebuie sa nu faci. E mai greu sa isi si dai seama ce trebuie sa faci, dar daca nici macar lectia cu ce nu trebuie sa faci nu esti capabil sa o intelegi atunci esti idiot si iti meriti soarta.

    00
  21. bravi părinți, voi, prin alegerile voastre curente de zi cu zi modelați lumea de mâine, o lume în care plodul vostru va trebui să-și trăiască viața ca adult. asta-i moștenirea primordială pe care i-o lăsați

    Oare vă întrebați dacă lumea aia la care băgați voi cu atâta spor lemne pe foc astăzi ..va fi una relativ ok? Ce credeți, care-s trendurile, cam cum se vede, pare roz viitorul (în întreaga lume, nu puricul romînia)? Folosind logica de bun simț.

    Oare vă întrebați dacă alegerile voastre actuale ar putea fi schimbate în ceva mai bun ACUM astfel încât plodul vostru să aibe șanse la o lume mai bună mâine și implicit la o viață mai bună?

    anyway, sunt convins că 99,9% dintre voi cred că plodul lor este ceva special, unicat, ființă superioară. Un geniu, pe puțin.
    Fiți convinși că odată ajunși adulți aceștia vor fi, 99.9% dintre ei, niște mediocrități at best, sclavii lumii de mâine la bazele căreia lucrați voi cu atâta spor astăzi.

    ce păcat că nu se mai tipărește (de mult) cartea lui Josef Toman „După noi potopul” … sunt convins că v-ar fi plăcut tare mult!

    00
  22. Da foarte simplu ești prost nu mai fi. Ești nesimțit și leneș nu mai fi. Ești sărac nu mai fi. Din păcate foarte putini oameni recunosc când au o problema și mai puțini dintre ei fac ceva sa schimbe asta…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile