Viitorul cinema-ului si televiziunii

Cu alte cuvinte, viitorul nostru. Pentru ca, recunoastem sau nu, suntem formatati de ceea ce vedem. Imaginile au impact mai mare decât ceea ce citim, ca sa incep cu un truism, as usual. Atât de mare incât nici nu mai avem timp sa ne gândim la ceea ce am vazut, creierul proceseaza singur, de capul lui.

Vali a facut ieri un scurt sinopsis la „Capernaum”, Capharnaüm in versiunea originala. Reactia lui a fost exact cea pe care am avut-o si eu la vizionarea lui. Cu diferenta ca eu cred ca e la categoria care trebuie, adica „Drama”. Dar poate n-ar fi rau sa fie si la „Horror”, sa-i mai trezeasca un pic pe amatorii de gen, sa le arate ca poti obtine frisoane si in viata reala.

De ce nu mai putem sa ne uitam la astfel de filme? Pentru ca am devenit niste dependenti de divertisment. Când mai vreau seara sa vad un film, observ ca abia mai gasesti ceva bun printre Marvel, horror, balarii si alte clone de Harry Potter. Ne putem uita fara probleme la o mizerie gen serialul ala cu Academia Umbrella, dar ni se intoarce stomacul pe dos la un film care picteaza o realitate actuala. Imi bag picioarele in conflictul lor din Siria, mai bine ma uit la ultimul Van Damme cu nota 3.0 pe IMDB. E normal, de ce ar vrea creierul nostru sa vada imagini cu copii morti pe plaje?

N-am vazut nicio „franciza” Marvel, n-am vazut nici macar filmul ala cu inelele. M-am uitat la inceputul din GoT si singurul lucru pe care mi-l aduc aminte e violul ala bestial (in sensul propriu al cuvântului) al blondei de catre monstrul ala. De ce era nevoie de scena asta? Fara ea filmul nu mai era bun? Participa asa de mult la poveste? Genurile „fantasy”, „supernatural fiction”, „superhero fiction” plus „comedie”, fac astazi cel putin 90% din audienta. Creierul nostru vrea sa se plimbe prin alte lumi, in alte parti, ca lumea asta e deja fumata. Sau prea greu de digerat. Vrem ceva light. Vineri seara, dupa o saptamâna de munca si certuri pe bloguri, la ce vrea creierul sa se uite?

Imaginile au un impact colosal. Iar acum stim mult mai bine decât acum 30 ani cum sa le folosim. Nu noi, ci cei care ni le servesc. O imagine iti poate activa dopamina, alta serotonina, iar alta oxitocina. Nu mai avem nevoie de celalalt, de alti oameni, pentru asta. La un alt post al lui Vali, 90 de oameni au dat „like” la un comentator care a zis ceva de genul „eu n-am prieteni, viata e mai simpla”. 900 de oameni – estimare proprie – din cei 20.000 care intra pe aici, cred ca e adevarat. Si poate ca este, pentru ei.

De multi ani se stie ca publicitatile in care pui un animal (de companie) vând mai bine un produs decât cele identice, dar fara câine. La fel ca fotografiile cu bebelusi. Unele studii – minore la vremea respectiva si chiar un pic uitate – isi demonstreaza puterea abia când cei care vor sa ne vânda ceva le scot de la naftalina. Viitorul cinema-ului si televiziunii sunt filmele sau emisiunile cu si despre animale, dar nu documentare gen BBC sau NatGeo. Succesul „like”-urilor si „share”-urilor la fotografii cu pisici e inca acolo sus. Foarte sus. Si abia acum va incepe sa fie exploatat cum „trebuie”.

Iar când se vor face si mai putini copii, vor avea (si mai) mare succes si filmele in care se vor arata bebelusi, indiferent de subiectul filmului. Sunt studii facute de studiouri de productie, care arata cum o scena finala dintr-un film oarecare, o scena de câteva minute, poate face succesul unui film. Iar scena aia e una in care se naste un copil.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Nu prea inteleg ce vrei sa spui, se vor face mai multe sau mai putine filme, respectiv care subiecte vor predomina / care nu? Concluzia lipseste.
    Fii si tu putin mai optimist, e weekend!

    00
  2. „observ ca abia mai gasesti ceva bun printre Marvel”

    &

    „N-am vazut nicio “franciza” Marvel”

    Fluture si cinematografia = vaca si baletul

    00
    • Sti cum cauți o pereche de ciorapi PRINTRE altele? Pentru ca pe aia o vrei și nu celelalte. Tot asa greu găsești PRINTRE Marvel…. Mai citește odată poate înțelegi..

      00
  3. La HBO comparativ cu anii trecuți 75% sînt cretinisme, filme fantastice, desen animat si alte manele de genul, pînă prinzi un film cu oameni reali care trec prin evenimente plauzibile ai de cautat :(

    00
    • Pentru ca aveam un scop anume si ceva timp de pierdut, ieri am trecut in revista tot programul HBO de saptamana trecuta. Am gasit 6 (sase) filme bune, nu excelente, nu capodopere, doar bune de vizionat cand nu doresti cacaturi gen Venom sau Solo. Brexit, Rugina si Oase, Borg vs McEnroe, Cu drag Simon, printre ele. 6! Nici macar unul pe zi. In rest, George, trasnitul pulii 2, O buca in timp, Coaiele lui Zorro, Surogate … Pana si pe Prima Tv mai vezi un film cu Sophia Loren sau Toma Caragiu.

      00
  4. NOU
    #7

    Sunt de acord cu tine, in masura in care esti de acord cu orice truism.

    00
  5. Credeam că o să citesc despre ce-ți închipui că va fi televiziunea peste zece douăzeci de ani. Mea culpa. Dar dacă e cineva interesat de subiectul ăsta, există un răspuns plauzibil și fascinant în nuvela „Noapte bună, Sofia!” a unuia, Lino Aldani.

    00
  6. De ce câteodată comentariile merg la moderare și câteodată nu?

    00
  7. nu poți face omletă fără să spargi ouăle, sau de fiecare dată când cureți ceva, murdărești altceva, sau nu există mâncare gratis, de plătit, plătești oricum, variațiuni care exprimă aceeași idee, orice lucru are aspecte pozitive și negative, nu există puritate sau permanență – cu filmele de divertisment e la fel, pe unii îi inspiră sophonii și wall-watcherii lui cixin liu să mai citească o carte, pe alții îi inspiră să caute sursele reale ale ideii, unii nu fac nimic cu sursele alea, alții le folosesc, unii nu vor decât să se distreze, alții sunt inspirați să schimbe lucruri spre bine, spre rău, depinde de perspectivă, may the Force be with you ☯

    00
  8. Cand ma uit la un film mai vechi de fiecare data realizez ca locul unde a fost filmat exista in realitate, nu era un panou verde sau albastru. Cel putin o strada construita in sfanta padure.

    00
  9. Problema cu filmele care abordeaza teme de actualitatea e ca sunt foarte partinitoare. Sau tin neaparat sa fie corecte politic. Nu mai poti sa faci un film fara un repezentant de culoare, fara o feminista, fara un LGBT. Si asta in conditiile in care toti stiu ca realitatea nu e asa cum vor astia sa ne-o prezinte. Asa ca nu mai bine un SF, fantasy curat decat un subiect real mintit?

    00
  10. NOU
    #15

    Din punctul meu de vedere , cinematografia viitorului se va împărți in două mari categorii
    1. Animația dusa la perfectiune . Cu Humprey Bogard în locul lui Brad Pitt și Al Pacino in rolul colonelului dement din „A few good men”
    Plus le transmiți o fotografie bine retusata băieților de la IPTV și seara ,cand nefasta e la perfectionare, poți să-ți vezi mecla in marele succes de pe Broadway ” Rocco și frații săi in Budapest vol. IV ” Tu fiind și Rocco Siffredi și frații lui în același timp

    2.Sexul vinde. A vândut și va vinde intotdeauna
    Lumea vrea mai mult. S-a săturat de softcore porn. Vrea realitate
    Așa că o să avem :
    -Filme artistice cu porn
    -Filme de artă cu porn
    -Filme polițiste cu porn
    -Filme istorice cu porn
    Etc. Etc.
    Părerea mea

    00
  11. Încep sa ma simt aiurea ca nu am auzit de Marvel asta, nu am HBO și Netflix, iar de când m-am mutat de la Digi la Orange mi-au disparut o mulțime de canale. Cea mai mare pierdere a fost Minimax-ul bineinteles, dar intr-un fel eu ma bucur ca am scapat de ponei, acum pot doar ma impiedic de ei peste tot prin casa, inclusiv la bucătărie sau în baie..
    In schimb ne-am ales cu Disney Junior si Printesa Sofia, Elena din Avalor etc., toate cu superputeri, cai înaripati, dragoni, zâne si vrăjitoare, intr-adevar nu mai seamănă cu desenele de pe vremea noastră, dar macar nu sunt cu personaje urate, sunt cu talc și au melodii frumoase.. Problema intervine când se plictisește și de astea și vrea telefonul sa se uite..la ce?.. tot la desene, doar ca acolo sunt în toate limbile pământului, de m-am trezit cu ea spunand corect cuvinte în spaniola, rusa și probabil și altele.. :)
    Deci adevărul e ca chestiile astea chiar dau dependenta, cel puțin în cazul nostru a fost foarte greu sa stabilim un program de uitat la TV și telefon, de fiecare data când întrerupeam se lasa cu jale mare și ca data viitoare ar vrea sa se uite „mai mult, mai mult și mai mult”. Nu e mai puțin adevărat ca și după ce am început sa frecventam teatrele și spectacolele pentru copii a avut aceeași reacție, ar fi vrut in fiecare zi sa meargă la câte un teatru, pana la urma, după multe și nenumărate explicatii, a început copilul sa inteleaga ca și bieții actori mai au nevoie de câteva zile de odihna.. :)

    00
  12. PS Acum mi-am dat seama ca am vorbit numai despre desene animate și relația copilului cu ele, dar ma gândesc ca aceeasi dependenta o are și adultul fata de filme, norocul adultului e ca mai are și niște răspunderi de care nu poate fugi asa ușor..

    00
  13. Am piratat 2-3-4 tera de filme, pentru că aveam impresia ca va veni cabdva UE peste noi și nu vom mai putea face asta.
    Acum, ma felicit ca sunt un infractor ordinar, ca am aproape toate filmele lui Hitchcock, ca am o tona de filme alb negru, că… am ajuns să mă felicit pentru ca am „ciordit” Cheers de pe torrenți!
    De exemplu, sunt fan Law&Order, seria veche. Asta nouă e caca. Dar de ce mi se pare caca? Păi… sunt unii care fac reviews și asociază ce e in film cu viața reală. Orice „movement” în State, apare și în filme.
    Ultimul Cpt. Marvel Cur e cu o pizda feministă, filmul e „glorie femeilor”, feminist.

    Așa va fi media si cinema-ul, în viitor. Plus „francize”, lungirea peltelei dacă un original a fost bun…

    Căutați de curiozitate pe YouTube „Marvel feminism”.

    00
  14. Filmele lansate in ultimii ani sunt din ce in ce mai proaste. Sunt luni in care pur si simplu nu ai ce sa vezi la cinematograf. Numai povesti reciclate, super-eroi (toate au aceeasi „reteta”), sequel-uri de doi bani, prequel-uri, efecte speciale…

    Noroc cu filmele din trecut.

    00
  15. Poate vrei să zici prezentul cinema-ului. Viitorul va fi frumos. Ne vom atașa la ureche un mic aparat neinvaziv și el ne va proiecta pe ecranul minții diverse filme și imagini în acord cu starea noastră psihică din acel moment. Am văzut eu într-un film…

    Filmele sunt proaste pentru că se adresează unor majorități. Dar găsești și filme bune printre ele. Vei găsi și în viitor, dacă vei vrea. Pentru că dacă vei vrea, vei fi dovada vie a faptului că nu toți membrii societății au devenit imbecili. Deci, nici toate filmele nu vor fi tâmpite.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)