Hai să punem cap la cap niște idei și să vedem de ce suntem săraci și nefericiți

Fiecare articol despre sărăcie are aceeași frază. “26 de oameni deţin la fel de multă avere ca 3,8 miliarde de pământeni la un loc, adică jumătatea mai săracă a lumii.”

Fiecare articol despre bogați vorbește despre îmbogățiții din tech, din China și din Veblen goods.

Fiecare articol despre sărăcie și nefericire/depresie vorbește despre cum trăim cele mai bune timpuri și tinerii au cea mai mare putere de cumpărare.

Hai să punem astea cap la cap. Ce au făcut tinerii cu puterea lor de cumpărare? Au îmbogățit producători de telefoane, de haine, de mașini și de cosmetice. Își trăiesc cele mai bune timpuri fiind săraci, pentru că li s-a spus că trebuie să muncească mult, și și-au rupt spatele și distrus sănătatea muncind, iar acum citesc de pe telefoanele lor de 600€ că, țeapă, deși aparent o duc foarte bine, faptic o duc foarte prost. Că sunt proști dacă nu își iau ultimul model de telefon și că sunt urâte dacă nu se dau cu ultimele cosmetice.

Știți că, de fiecare dată când am ocazia, mă mir de numărul mare de oameni care își cumpără bunuri premium sau de lux fără a avea nevoie de ele, fără a face bani cu ele și fără a și le permite de fapt. Ce preț au bunurile astea, nu doar financiar, ci și uman? Câtă fericire aduc ele?

Kenyes zicea că vom munci 15 ore pe săptămână? Da, dar el nu bănuia apetitul oamenilor pentru bunuri de lux. Nu bănuia efectul filmelor și videoclipurilor asupra oamenilor. Nu citesc Kenyes, am aflat de asta din articolul ăsta, care e lung și spune cam același lucru: muncești prea mult? Nu mai cumpăra rahaturi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Mema din care am invatat cuvantul bedsit! #education

    00
  2. Total de acord.
    Deși suntem din ce în ce mai avansați tehnologic, oamenii sunt din ce în ce mai proști (în medie).
    Spirala consumului trebuie alimentată altfel ne așteaptă criză, război, sărăcie deci cum ieșim din ea?

    00
    • well, si eu ma gandesc la asta dar poate altfel: nu-mi mai bat capu sa retin diverse chestii de munca, pentru ca dintr-un search si 2 click-uri ma duc unde trebuie si scot fix ce trebuie. ma gandesc daca nu cumva e rau ceea ce fac dar pe de alta parte nu mai sunt stresat cu asta si stiu ca am totul bine pus la punct undeva

      00
    • e fals ce-ai spus, oamenii sunt de fapt din ce in ce mai inteligenti (in medie)

      https://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

      00
    • Oamenii devin mai destepti cu fiecare generatie, dar mai slabi ca procent al cunoastiintelor in general, pentru ca volumul descoperirilor umane au crescut exponential in ultimele sute de ani, cu precadere dupa 1900, am devenit mai specializati pentru a compensa lipsa de capacitate in cunoasterea particulara din toate domeniile.

      00
    • Ce bou, stai sa pun in limbaj comun.
      Frate, suntem mai destepti, dar nu putem tine pasul cu dezvoltarea din toate domeniile, ca bulangii astia ne dau prea multe de invatat.
      Viata e naspa si suntem toti niste nefericiti.

      00
  3. Romanul cand are bani, este delasator (nu il mai intereseaza de nimic). Cand ramane fara, incearca sa ia atitudine sau sa faca ceva pentru a-si reveni. Cunosc multe cazuri de genul.

    00
  4. Simplu:
    Esti sarac, si traiesti din salariul minim, nu ai nici macar o bucurie, nu iti permiti niciodata o vacanta, nu ai nimic de calitate, nu ai o masina, nici macar un pat cald care sa fie al tau, nimic.
    Daca iti iei un iphoneX, in rate, e cea mai mare bucurie a ta. Oamenii saraci traiesc pentru genul asta de bucurii. E singurul lucru roz din viata lor. E fereastra catre bunastare, care de fapt nu o sa vina niciodata, doar o vad pe un ecran retina. Cunosc multi asa. E pur si simplu singura lor fericire. Si nu ai cum sa le explici ca gresesc.
    At least they’re happy.

    00
  5. Muncim ca sa traim, iar nu traim ca sa muncim.
    Sau cum e la prostii aia de americani „work is fun”, si din pacate exporta ideologua asta.
    In alta ordine de idei : un punctul in care ai acumulat 100 milioane $€£, cam ai acces la tot ceea ce e varf intr-un domeniu : Rolls, Rolex, castel, nevasta trofeu, curve fara aids etc.Ce oare te motiveaza sa mai faci de 50 de ori pe atat, decat nevoia de putere, careia specialistii ii mai zic si boala psihica?Ce se-ntampla de nu dai altora nimic inapoi, nu dai 10 sanse aleatoriu unor 10 oameni total necunoscuti?Aici zace unul dintre marile mistere ale omenirii, si dovada ca banii nu te ilumineaza spiritual indiferent de cantitate, si nici nu iti releva ceea ce se-ntampla dupa ce predai bocancii.Imi pare rau de Tiriac,el crede ca avand bani, esti echivalentul lui Budha.
    Dar : totul este relativ.Dovada : una dintre cele mai democratice manifestari de pe Terra este boala. Sa zicem cancerul.Un exemplu bun : Attila Verestoy.Sau un sarpe veninos.Pe ala nu-l intereseaza cat ai in cont.Atunci cred ca rade universul tare bine.

    10
  6. Citizen Kane nu degeaba e printre cele mai bune filme din istorie.

    00
  7. Kenyes West? Am auzit de el, rudă cu Marxdashian…nu m-am putut abține.

    Altfel, lumea trebuie să consume. Poate nu în halul ăsta dar multă din „bogăție” e dată de schimbul lucrurilor astea inutile. Combinat cu nevoia de validare avem fast fashion, unelte de calitate proastă, travel numai pentru instagram șamd. Noi vrem colonizarea altor planete și mai știu eu ce dar nu putem fără tmz și alte căcaturi inutile…nu știu de ce ne mirăm.

    00
  8. Ne tinem si singuri indobitociti cu Facebook si Youtube. Nu avem nevoie sa ne tina altii.

    Societatea asta iti da pe la toate colturile motive sa ramai prost.

    00
  9. nu eu eram aia care se gandea sa-si ia a doua masina, mai sportiva, pentru recreere.

    00
  10. Am observat printre prietenii mei ca după ce ai ajuns la un confort financiar pierzi contactul cu realitatea. De exemplu un coleg de munca era contrariat ca sunt atât de multi cerșetori spunând el ca exista multe locuri de munca, de parca cineva ar angaja pe unul care are probleme mintale, nu are buletin și n-a mai avut un job stabil de câțiva ani buni.
    Asta îmi amintește de un meme cu Paris Hilton pe care scria: Stop being poor.

    Citeam articolul lui nwradu despre Autostrada Moldovei, el nu înțelegea gestul suceveanului care a construit 1 metru de autostrada, primul din Moldova. Dar dacă te uiți la ultimele articole de pe blogul lui vezi informații despre Renault Clio, Dacia Duster, LG G8, 5G, Xperia 10. Concluzia: Stop being poor!

    00
    • Stai lin boss :) si daca vrei sa ii angajezi nu vor. Testat pe pielea unui prieten care lucra in resurse umane.

      L-am dus la depozit l-am spalat l-am prezentat l-am angajat dupa 2 zile de munca a disparut. Nici macar banii pe alea 2 zile nu a vrut sa mai vina sa ii ridice.

      Stii ce ia spus? Aaah pai eu nu am nevoie de bani. Daca am bani ii beau. Asta era scuza lui ca nu voia sa munceasca :)

      00
    • De exemplu un coleg de munca era contrariat ca sunt atât de multi cerșetori spunând el ca exista multe locuri de munca, de parca cineva ar angaja pe unul care are probleme mintale, nu are buletin și n-a mai avut un job stabil de câțiva ani buni.

      Aș mai face și eu o adăugare.

      Iar prietenul tău nu s-a gândit sau n-a fost întrebat dacă ar lucra în acele locuri de muncă, astăzi, acum, dacă și-ar da demisia, pe salariu care nu i-ar asigura acel confort financiar SAU, dacă e să punem cireașa de pe tort, dacă i-ar ura odraslelor sale/nepoților aceeași soartă.

      Iiiiimediat se schimbă părerea și toți tac mâlc.

      00
    • Te-ai gandit ca poate prietenii tai au ajuns la un confort financiar muncind, nu frecand duda, asteptand sa primeasca ceva, orice de la altii?
      Referitor la cersetori, eu le dau cu jet rapid, mai ales daca sunt polițiști sau barbati buni de munca. Si nu, nici un om normal la cap nu ar angaja pe unul zdrentaros, care pute a pisat/alcool, are probleme mintale sau n-are buletin. Unii sunt irecuperabili din punct de vedere social, nu pot munci (bolnavi, batrani, diverse handicapuri fizice sau mintale), dar altii sunt doar putori, care au vazut ca pot castiga mai mult daca stau cu mana intinsa.
      Problema reala este prostia si lenea, saracia este doar o consecinta a lor.

      00
  11. Nu suntem fericiți și bogați fiindcă avem competiție, și la nivel de țară, și la nivel de geopolitic/geoeconomic.

    00
  12. Primul și cel mai important pas spre a fi oleacă mai fericit este să renunțe la socialmedia.
    Delete cont de facebook, căci produce cel mai mult zgomot digital, delete la contul de instagram, delete la toate mizeriile motivaționale.

    Al doilea pas este să „„„take it slow”, pentru că nu suntem în competiție cu nimeni, nu trebuie să demonstrăm nimănui nimic, nu trebuie să ne comparăm cu nimeni. Mai mult bloatware fizic, implică mai multă muncă pentru a le întreține. Nevoile sunt specifice.

    Al treilea pas ar fi renunțatul la rahaturi motivaționale. Dezabonarea pe instagram, Facebook, Youtube, alte platforme, de la conturi care promovează tot timpul chestii de avut: 10 lucruri de avut, 10 lucruri de făcut, 10 lucruri de evitat, 7 chestii pentru o adevărată femeie, 9 lucruri pe care un bărbat trebuie să le aibă, 15 lucruri de facut dimineața. Repetă aceleași și aceleași mizerii mereu. Toți spun cam același lucru și nu oferă o soluție reală la probleme.
    DEZABONARE DE LA MIZERIILE ĂSTEA.

    Al patrulea pas ar fi: acțiunea.
    Nu mai aștepți să faci chestii pe care le amâni de ceva vreme: repară prin casă ce-i stricat, scoate pe cineva la un cico, du-te și te plimbă in primul weekend liber, du-te la alergat, sacrifică banii și plătește un abonament la sală 1 lună, începe și învață ceva ce te poate ajuta, prospectează piața și schimbă jobul. Ieși din zona de confort.

    Al cincilea pas: caută să vezi de ce ai neapărat nevoie: ce trebuie înlocuit, ce merge reparat/renovat/realibilitat, scapă de ce nu mai folosești, debarasează casa de mizerii.
    Înainte de a cumpăra faci o analiză a ceea ce ai, a ceea ce ai vrea și dacă ai neapărat nevoie de lucrul ăla: mașină, telefon, țoale, vacanța aia scumpă, abonamentu ăla la ceva pe care-l plătești din inerție.
    Pune în coșul de cumpărături obiectul pe care-l dorești, lasă-l 2 săptămâni, apoi vezi dacă-ți trece febra de a-l cumpăra și dacă chiar ai nevoie de el.
    Chiar ai nevoie să schimbi lucrul ăla tocmai acum? Chiar dacă e în stare tehnică bună, ai nevoie de ceva mai nou, de ce-i mai nou?

    Al 6-lea pas: renunță la validarea socială, renunță la așteptări prea mari, vindecarea de FOMO este cel mai greu.

    Pasul 7: învață să faci chestii în casă și acasă: să gătești chestiile ălea fistichii, să speli, calci, gătești, faci curat, faci cumpărături, să folosești mașina aia de spălat, să repari o mobilă, să schimbi un robinet, o baterie, un bec, o priză, chestii mici și simple.
    Pentru lucruri specializate și care necesită pricepere plătești, dar sunt lucruri ce se pot face în casă fără ajutor. E iutub plin.

    Pasul 8:
    Simplifică totul. Cu cât mai puțin, cu atât mai liber, cu atât mai bine, cu atât mai pragmatic. Nu-s de acord cu trăitul sub o stâncă, fără smartphone, fără abonament la netflix, fără net, fără laptop, fără ieșit în oraș, că omul e animal social, are nevoie de un grup, daaaaaaaaaaar sunt muuulte lucruri mici, care pot fi ameliorate, iar lucrurile ăstea mici, contribuie la fericire și lucrurile mari.

    Pasul 9….
    Pasul 10…
    Am zis să evităm alea cu n chestii de făcut, n lucruri, dar mi-am săpat singur groapa să fac temelie.
    După o lună jumate fără cont de Facebook, totul e mai încet, e loc de respirat, zgomotul de social-media a dispărut.
    AMIN

    00
  13. Bunurile respective(cele de lux) aduc o oarecare satisfactie de moment, oamenii simt ca si-au depasit putin „statutul social”. Aici intervin foarte mult si retelele sociale care genereaza asteptari si nevoi. Pentru adolescentii/tinerii de azi totul este despre status/like-uri/share-uri etc.

    Si pe vremea noastra era cam la fel, doar ca atunci bunurile „de lux” nu erau chiar pe toate drumurile si cei fata de care te puteai lauda erau cei 20-30 de colegi de clasa/prieteni din cartier. Un telefon mai mic, un tricou „de firma” erau chestii cu care te dadeai mare in fata colegilor.

    00
  14. 26 de oameni detin… Ce inseamna ca detin ? Dorm in 3.8 miliarde de paturi, manca cu 3.8 miliarde de guri ? Fut cu 3.8 miliarde de puli ? Nu cumva aia 26 de oameni au niste afaceri ce aduc paine la alte zeci sau sute de milioane si multi din ei traiesc relativ conventional cu familie, cu hemoroizi, cu alcool, cu neveste cicalitoare si copii crizati pe acasa ?

    01
  15. Si eu muncesc 60 ore pe saptamana… Si afirm din toata inima, sunt nefericit, abia ma scol din pat, am zile cand imi vine sa las totul si sa ma duc la o casuta in padure sa stau cateva luni rupt de tot. E stresul, stilul de viata haotic, dezamagirile etc. Situatia financiara e ok, dar e ca in articol din nefericire. Ti-ai luat nu stiu ce apartament, dupa vrei vila, dupa nu stiu ce masina. Si asa ajungi sa muncesti pe rupte pentru acele chestii. Am ajuns invidios pe oamenii aia, care desi stau intr-o garsoniera de 15mp sunt fericiti. voiosi plini de viata. Nu le pasa de iphone, haine scumpe, masini si altele.

    01
    • Esti nefericit pt ca nu faci ce vrei, nu faci ce vrei pt ca nu stii ce vrei. Ti-a fost inoculat de mic ca „trebuie” sa fii ceva, dar tot ce trebuie sa fii e tu insuti. Societatea nu incurajeaza asa ceva, parintii educati de comunism cu atat mai putin. Daca ai tu balls, incepi sa descoperi. Nu te resemna la o viata de nefericire ! Mergi la un terapeut pt inceput . Hugs

      00
  16. aproape că-ncepusem să mă simt aiurea că mi-am luat anvelope premium.

    10
  17. imo daca diferenta intre a fi la limita cu banii si a fi relaxat consta in pretul unui telefon, atunci clar venitul e problema, nu pe ce dai banii.

    00
  18. In ultima vreme am invatat ca nimic nu vine fara un pret, acum depinde daca vrei sau iti permiti sa il platesti.
    Tine de alegerile ce le face fiecare, eu de ex am inceput sa tin mai mult la timpul meu liber decat la cariera sau bani.

    00
  19. Au fost reduceri la C&A. 50% reducere la produsele gata reduse!! (50% reducere din prețul micșorat deja cu aproximativ 50%). Mi-am luat haine noi de 100 de euro. Sase perechi de pantaloni, un veston/pardesiu cu 58% lână, două bluze, boxeri.
    Acum sunt imbracat nou din cap până in picioare (pantalonii sunt din bumbac ecologic!) – toate hainele de pe mine valoreaza 100 de lei. Mai puțin pantofii (care și ei sunt noi, dar nu foarte ieftini: 250 de lei).
    Ce înseamnă „sărac”? Am haine NOI: bumbac, piele, lână; fără plastice de cacat.
    Într-adevăr, sunt din colecția care „nu mai e valabila anul viitor”.
    Dar ce se poate demoda la un tricou uni negru, la un veston clasic, la o pereche de pantaloni simpli, fără cacaturi pe ei, fără preuzati, fără pre-rupti-in-cur? :)

    00
  20. Ți-e ciudă că nu ai S10 si Tiguan nou. Clar. Și ce-i că am vândut 4 ani din viață pt ele? Sunt fericit!

    00
  21. romanul cand are putini bani in plus isi mai cumpara inca o masina. apoi da sfaturi despre finante, investitii, poluare etc. :))

    00
  22. E complexa discutia, stii, sunt atatea articole. In primul rand ce nu se mentioneaza in majoritatea articolelor: aia x milionari sau miliardari, cum au ajuns acolo? Sigur, unii poate au primit ajutor de la parinti, insa multi au ajuns pe cont propriu si drumul nu a fost nici scurt nici usor. Vedem rezultatul dar nu si munca si timpul investit.

    Apoi, parerea mea e ca oricate articole se vor scrie se self help sau cum sa traiesti mai bine, daca omul nu face ceva in directia asta, o sa fie doar un „aha” pe moment, si in 30 de min esti inapoi in situatia aia. Parerea mea e ca suntem saraci (si ma includ si pe mine) datorita atitudinii noastre. Asta am vazut in jurul meu. Multi cunoscuti de-ai mei cu situatie materiala mai slaba, merg pe ideea „sa ni se dea ca uite ce greu imi e de 20 de ani de-acum” si ca „uite ce ne fute statul”, dar daca le zici „frate, eu vand seminte pe plaja la pahar si fac in jur de $60 pentru o ora jumate, hai si tu sa vinzi, iei cu $2 kg si faci $200” sau „hai sa plimbam cainii unora” nu se vor baga. Vor gasi miliarde de scuze dar nu vor incerca. Si iti spun sincer ca nu am nici o problema sa fac astfel de lucruri, de multe ori am facut si inca fac activitati in afara muncii mele care aduc extra venit cat timp e legal, cat timp nu trag teapa si nu imi pune familia in pericol sau intr-o imagine proasta si cat timp rezultatul merita timpul investit. Bienteles ca de la o varsta si un nivel, pretuiesti altfel timpul, dar cand familia iti moare de foame sau cand esti singur, poti lucra in directia asta. Si ca practic ideea e sa vrei tu sa faci ceva, altfel, oricine vine si-ti explica, zici ca-i muist ca iti tine tie teorie. Pana nu vrei tu, nu va merge. Apoi urmeaza discutiile referitor la rapoartele calitate/pret, return of investment/pret (nu e nimic rau sa iti iei ultima drona daca tu faci bani cu ea la nunti si amortizezi investitia in 2 luni) sau pret/efort.

    00
    • Bine, acum nu va luati si voi de exemplul ala cu seminte pe plaja, e doar un exemplu, probabil nu cel mai fericit sa umpli plaja cu gunoaie.

      00
  23. Fix pe subiect. (a fi sau nu sarac, si… exact ce au bogatii in plus?)
    Cand am cumparat TV-ul, nu aveam bani sa pentru un model superior, ci am luat o (sigura) clasa inferioara. Seria 6 de la Samsung, dar mi-ar fi placut seria 7.
    Ajuns acasa, am cautat si citit pe net, afland ca direfenta intre cele doua e numai 3-4-500 de euro, pe dinauntru fiind la fel. Samsung blocase din software niste optiuni.

    Asa ca, am „hack-uit” TV-ul si l-am adus la seria 7 doar din meniul de service.

    Zilele astea am „hack-uit” o pereche mai veche de casti Sennheiser, ridicandu-le valoarea cu 150 de dolari! :)
    Exact ce am facut? Aproape nimic!
    Chiar daca nu va pricepeti, chiar daca nu aveti castile astea, cred ca merita sa cititi (5 minute, in diagonala) pagina de mai jos. Repet diferenta: 150$:
    „This page will show you how to turn a $199.95 (Canadian – Suggested Retail) pair of Sennheiser HD 555 headphones into a pair of Sennheiser HD 595‘s that cost $349.95. And all you need is a screwdriver.”
    http://mikebeauchamp.com/misc/sennheiser-hd-555-to-hd-595-mod/

    00
    • Bravo, bravo. Faceam si eu din astea cu componente de PC.
      Cooler mai mare pe placa video + bios flash.
      Cumparat electronice de la amanet sau SH la 1/2 din pret unde nu functionau 2-3-4 butoane (folie aluminiu + adeziv cauciuc).

      00
  24. Eu cred ca teama/frica de nou tine foarte multa lume in saracie, pornind de la pensionari si terminand la tineri. Alaturi de aceasta frica de nou pot sa spun ca lipsa banilor ii saraceste pe oameni si mai tare, fiind sarac toate le platesti mai scump… e foarte greu sa iesi din saracie, de asta foarte multi, chiar castigatori la loto, se intorc acolo. Educatia financiara ar trebui sa inceapa de la scoala, economisitul de bani ar trebui sa fie ceva normal de la varste foarte fragede. Cumparatul de prostii de dragul cumparatului iarasi, ar trebui descurajat in loc sa fie incurajat. PS: Am vazut o faza frumoasa odata in magazin, cuplu 2 copii, unul vede nu stiu ce minune… mami mami eu vreau aia. Cat costa?… 29 de lei. Pai ai deja de 30 de lei cumparaturi, trebuie sa renunti la ceva si iti iei asta sa nu depaseasca 50 de lei. Cam asa iti educi copiii, ca daca nu te trezesti cu taraboi prin magazine, iar daca esti prea sever risti ca la 20 de ani sa cumpere compulsiv tot ce prinde.

    00
  25. Subscriu, ca milenial. Nu m-au adus în faliment dar am dat bani pe o grămadă de căcaturi.
    De exemplu, am acasă două clape MIDI (chipurile am vrut în timpul liber să învăț pian) ce stau în dulap / se pune praful pe cutii pentru că nu mai am timp de hobby-uri.

    There goes 1600 RON down the drain…
    Iar de vândut la SH iau în cel mai bun caz ~1/2 din cât am dat pe ele (asta e piața).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube