Ce e acela un nutriționist – Cristina Toma

Soția unui prieten face asta din 2014, dar cred că abia în ultimii doi ani ideea de nutriționist a început să capete contur și lumea să înțeleagă că există și alternative la înfometare. Și asta mi-a plăcut cel mai mult, că nutriționiștii înțeleg că oamenii au nevoie de mișcare și meniu diferit, nu tras la sală și apoi două shaorma sau “sălățică trei mese pe zi”.

Revenind la Cristina, că scopul articolului e să o laud pe ea, a făcut un master în nutriție la UNEFS (that’s a thing), a petrecut niște ani urmărind ce se întâmplă pe afară și a avut peste 2.000 de clienți. Acum face planuri nutriționale pentru săli de fitness din București, ține cursuri de nutriție autorizate de Ministerul muncii și colaborează cu centre de remodelare corporală.

Un citat:

Nu există o rețetă unică pentru toți. De aceea discuția cu un client este esențială, întrebările ce apar pe parcursul conversației sunt cheia succesului de ambele părți. Pentru că doar așa poți individualiza, personaliza și ieși din tiparul concepțiilor personale. Ceea ce ți se potrivește ție nu se potrivește neapărat și celuilalt și trebuie să găsești cheia  și planul alimentar care să i se potrivească vieții personale. Dacă ești habotnic și nu ții cont în realizarea planului de dorințele și obiceiurile persoanei ( timp petrecut cu familia, posibilitatea și disponibilitatea de gătit etc), nu ai cum să ajuți omul să își imprime obiceiuri ce îl vor face să-și  păstreze obiectivul ales. Nu vei face decât să-i iei banii, să îl aduci la obiectiv, iar apoi să revină de unde a plecat.

Un testimonial:

Un exemplu de client este Răzvana, 29 ani, care a slăbit 11kg în 2,5 luni, dar determinarea ei a fost 1000% din toate punctele de vedere. Nu acesta este ritmul tuturor. Alții merg mai greu. Depind foarte mult stilul de viață și obiceiurile alimentare pe care le au când încep și ce fac pe parcurs și cât se implică.

Așadar, Cristina Toma, nutriționist.

(da, articolul e mai ok decât “laudă-mi afacerea pe gratis, că ai loc destul pe blog, iar eu n-am bani de reclamă, dar vreau sa fac milioane”)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Eu as baga nutritia ca materie obligatorie in scoli, basic stuff.

    10
    • Nu prea ai ce. 99% din materie ar ocupa vreo 3 pagini. In 2 ore esti expert in nutritie. Cand aud de master in nutritie….

      01
    • Multi nutritionisti si si mai mulți posibili clienti, fac greseala considerand ca treaba nutritionistului este exclusiv sa te ajute sa slăbești.Fals.

      00
    • @Dan dacă nu știi nu mai vorbi aiurea, cum să ocupe doar 3 pagini?

      și eu sunt de acord că ar trebui să fie o materie obligatorie

      00
    • De acord, si educatia financiara. Repetati dupa mine : creditul este pentru investitii nu consum!

      10
    • La sfarsitul anilor ’90 se bagase un optional/o campanie la primara, aveai un poster cu piramida alimentara, te invata de unde iei proteine, carbohidrati…a fost surprinzator de util pentru cat ne pasa la varsta aia, ca te prindea in joc si voiai sa aplici ce ai invatat.

      00
  2. aruncati un ochi si la Body Engineering, e interesant ce fac (mai putin extremele cu intermediate fasting). E bine ca in sfarsit renuntam usor usor la mentalitatea ca trebuie sa te infometezi sau sa mananci mancare super nasoala daca vrei sa slabesti – redus numarul de carbohidrati si deja joci in alta liga:) (oricum 90% din painea pe care o gasesti e o mizerie infecta).

    00
    • Intermediate fasting nu e extrem. E foarte accesibil pentru multi, chiar cu afectiuni care in mod normal nu le-ar permite posturi lungi.

    • *Intermittent Fasting, nu Intermediate. Si suna bine si in romana, post intermitent.
      Postul intermitent nu e rocket science sau ceva greu de utilizat, sunt mai multe variatii (36h continuu, 20:4,18:6, 16:8, circadian (~13:11, in functie de ciclul trezire -> somn)).
      Multa lume da gres la postul intermiten fiindca are obiceul sa manance pana se sparge cand are fereastra de consum. Combinat cu un program de exercitii fizice eficient si atentie la macronutrienti, poate sa dea niste rezultate foarte eficiente in timp relativ scurt. Dar totul depinde de persoana.

      00
  3. pacat de tzatze. stiu, sunt un porc.

    00
  4. Trăim în epoca in care orice copil cu smartphone este influencer si meme-provider, orice femeie corporatista este vloggeriță de fashion și orice femeie care are o poză de acum 10 ani când era grasă a devenit nutriționist, coach life, trend setter, Zumba trainer, body pump, yoga ftw.

    00
  5. Bai da n-am vazut si eu o poza, vreodata, before and after, in aceleasi conditii de lumina si altele.

    00
  6. Asa nasol a fost comentariul de l ai sters ? 😂

    00
    • „tu ești un tip ok, dar nevasta prietenului tău e de kkt, deși nu o cunosc”. cum sună asta?

    • Am spus doar ca daca a avut peste 2000 de clienti atunci era logic ca macar jumate din ai 2000 sa i dea follow pe instagram. Nu are nici macar 800, si lucreaza intr o nisa in care pozele/infatisarea iti aduc clienti

      00
    • și eu am 30.000 unici și doar 3.000 pe instagram. și doar 100 pe patreon.

    • Diferenta mare fiind ca tu traiesti din scris nu din sfaturi/consultanta pt altii de cum/ce sa manance. In domeniul in care ea vrea sa faca bani „cum arati” e cu poze, ala e cel mai bun feedback…
      Asa vad eu lucrurile, poate gresesc. Trebuia sa aiba niste sute de followersi exclusiv ca e fata si e frumoasa, si alte sute sau peste 1000 ca se pricepe la domeniul in care lucreaza.
      Stii si tu ca o fata daca mai e si frumoasa atrange MULT mai multi urmatori fata de un baiat.
      Vali, daca tu o cunosti personal si spui ca a avut peste 2000 de clienti atunci te cred, serios!

      00
    • Hatereala asta ma enerveaza:

      ști sau ai vreo idee cât de complicat este sa primești poze de la clienti? Eu ma refer la poze cu obiecte nu cu corpuri, fețe etc…? Clienții trebuiesc convinsi, dar nici sa-i contactezi de zeci de ori să-ți trimita ție poza nu merge. Si din cei care-ți trimit poze cred ca 1% sunt in stare sa faca o poza pe care sa o poți pune undeva in internet… Fara degete samd.

      800 de followeri mi se par ok dac nu sunt cumpărați…

      00
  7. Nu ma refer la Cristina aici (ignorăm si truismele din citatul ei, cum ca fiecare om e unic), dar in ziua de azi nici nu mai stii cine are cu adevarat studii de specialitate (6 ani facultate + 4 ani rezidentiat) si cine a facut 2 cursuri si gata, se cheama „nutritionist”.

    00
    • n-ai nevoie de 10 ani de studii ca sa devii nutritionist…

      Dr. Simona Tivadar: Care nutriţionişti cu studii medicale? Nu există aşa ceva: există medici specialişti în diabet şi boli de nutriţie şi, mai nou, de un an, doi, absolvenţi ai şcolilor de 3 ani de nutriţie-dietetică, organizate de facultăţile de medicină (dar nu pentru medici). Puzderia asta de ”nutriţionişti” nu are nimic de-a face cu medicina, ci fie cu comerţul de produse minune, detoxuri veşnice şi izmene cu ştaif (evident fără niciun efect), fie cu alte interese financiare (de promovare a unui salon de înfrumuseţare, a unor aşa-zise ”clinici” în care ţi se promite tinereţe fără bătrâneţe etc.) Şi ca să răspund corect la întrebare, v-aş spune că aceia care caută pastile, ceaiuri, plasturi şi alte tâmpenii (repet, ineficiente total) sunt oamenii care nu au încredere că vor reuşi să ducă la capăt un program serios de slăbit (de obicei, pentru că au abandonat de multe ori). Oameni care ar trebui să înţeleagă că cea mai bună echipă o faci cu doctorul tău, care îşi asumă şi responsabilitatea că pe termen lung vei rămâne sănătos. Ceea ce nu se întâmplă nici în cazul comercianţilor, nici al vânzătorilor de vise de slăbit.

      00
  8. Decat sa scrii articolele in halul asta mai bine nu le scrii deloc :(
    Ce ai cu saraca fata?

    00
  9. Eu ma bucur ca doamna nutritionist nu numai ca te slabeste, dar te si bronzeaza.

    00
  10. Mie mi se pare că Răzvana arată mai bine înainte de a slăbi. Bravo ei. Am văzut pe siteul nutriționistei că au apelat alții pt copiii lor, ceea ce nu prea vezi în românia, atunci când crește și vezi că ia mult în greutatate trebuie să apelezi la nutriționist, nu când ajunge cât ușa.

    00
  11. Da da da, nutritie… daca ai un metabolism normal nu iti trebuie nutritionist. Taie zaharul, clisa, jumarile, caldabos, carnat, unsoare, nu manca prea multe grasimi, prajeli, bauturile dulci… nu iti trebuie mult efort sa slabesti. Mananca de 10 ori pe zi dar mananca putin sub media de 2000 calorii pe zi(in total nu la fiecare masa) si vei slabi fara rahatur; cu banii economisiti la pseudo-nutritionisti cumpara un abonament la sala de forta

    00
    • Vezi ca media aia difera in functie de inaltime, sex, varsta, activitate.
      Pentru una de 1.60cm sa manance putin sub 2000 pe zi e dieta de ingrasare.

      00
    • nu, nu îți trebuie nutriționist, îți trebuie doar cunoștințe generale despre sănătate și hrană și alea tot nu-ți garantează că dacă ții tu cure de slăbire sau îți formezi obiceiuri alimentare diferite n-o să sfârșești cu gastrită, diabet sau pietre la fiere după ele, de-aia e internetul plin de olivii știr și cure cu usturoi și alte bazaconii, că oamenii sunt educați

      00
    • Aoleu, am orbit!

      00
  12. Moderație și mișcare. Nu haliți multe dulciuri și multă pâine. Nu stați doar cu fundul în mașină.

    00
  13. 11 kg in 3 luni nu este foarte greu, eu am slăbit vreo 6 in 2 luni fără efort prea mare și fără să fac sport, doar regim alimentar.

    00
    • Da, pentru ca esti barbat (judecand dupa nickname).
      Voi, barbatii, aveti un metabolism mult mai rapid decat femeile. Nu retineti apa ca femeile (de-aia noi avem celulita, oricat de schiloade am fi si voi nu), plus problemele cauzate de hormoni, care incetinesc si mai tare metabolismul.

      E mult mai usor, ca barbat, sa slabesti. Da, pt un barbat, 11 kg in 3 luni nu e mare lucru, dar tipa asta nici macar nu era supraponderala, adica… avea de dat jos acele kg care se dau cel mai greu, trebuie atentie maxima la alimentatie.
      Mie mi se pare o performanta destul de misto.

      00
    • Ma miram cand apare primul comentariu cat de cat glanda related.

      00
  14. Vali când încearcă să facă reclamă unor prieteni dar comentează toți haterii: reddit.com/r/Whatcouldgowrong/comments/apql42/wcgw_if_i_throw_flour_over_birthday_boi/

    00
  15. Vali, te provoc să citești articolul despre sărbători de pe blog-ul doamnei și dacă vrei să faci un bine, fii sincer.

    00
  16. Eu știam ca ‘nutriționist’ este o meserie flu flu asa și ca aia reala, pe care nutriționiștii încearcă sa și-o însușească este cea de dietetician.

    00
  17. S-au terminat numele? RAZVANA? Nici nu stiam ca exista asa ceva :o

    00
  18. i’d hit that… si inainte si dupa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile