Imobiliare pentru tineri nehotărâți…

Un cititor îmi relatează problema pe care o are. Student la medicină, cu o relație serioasă cu o colegă, ambii dorind să practice meseria în țară, ambii cu economii ale lor solide, ambii pe final de studii. Ar vrea să își ia un apartament, pentru că au avut experiențe neplăcute cu închiriatul. Nu vor să facă credit, iar cu ce au își pot lua 2 camere în zone limitrofe.

Ce sfat le dăm?

Eu aș insista pe chirie, pentru că a cumpăra la porumb face cheful de viață să piară, e o spirală a tristeții și a enervării, mai ales dacă ești tânăr.

Dar dacă asta nu se poate, m-aș orienta mai degrabă spre o garsonieră mare în oraș decât spre 2 camere la periferie, cu puternica și repetata idee că e temporar. E frumoasă, o zugrăvim, o facem a noastră, dar nu ne îngropăm cu ea.

Prea mulți oameni iau o decizie și mor cu ea de gât. O garsonieră e bună, costuri mici, mai fac niște economii, termină școala, o pot vinde și lua 3 camere peste 5 ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. 1. Chirie – sigur mai pot incerca si ceva diferit
    2. garsonieră e bună, costuri mici, mai fac niște economii, termină școala, o pot vinde și lua 3 camere peste 5 ani. – ideea ta e buna, dar fara vandut peste 5 ani. Preturile acum sunt mari, la un moment dat tot va exista o corectie, sunt sanse foarte bune ca peste 5 ani sa fie pretul mult prea mic(fata de cat vor plati acum) si vor pierde multicel.

    00
    • Daca scad preturile la garsoniere peste 5 ani, scad preturile si la 3 camere. S-ar putea chiar sa iasa mai bine peste 5 ani…

      00
    • Garsonierele se depreciaza cel mai putin in criza (comparativ cu 2 si 3 camere desigur). Rabdare, munca si in maxim 5 ani ajung fiecare la salariu de peste 7000 lei (spital garzi cabinet colaborare clinici etc).

      00
    • ref pct 2. nu așa se face calculul. Dacă prețurile scad, acestea scad și la 2-3 camere nu doar la garsoniere. Ba chiar e foarte posibil ca într-o ajustare de preț/criză diferența necesară pentru un upgrade să se diminueze.

      00
    • Corectiile nu sunt uniforme, o garsoniera sa devalorizeaza mai putin ca 2/3 camere.

      00
  2. Clar ceva cat mai aproape de centru. Nu neaparat intr-o zona scumpa, dar intr-un loc de unde sa ajunga usor in centru. Daca vorbim de Bucuresti sa fie cat mai aproape de metrou (chiar conteaza, nu mergeti pe ideea „avem masina, nu avem nevoie de metrou”).

    Iar ca un sfat suplimentar, nu plecati de la premiza ca vreti neaparat in bloc „nou”. Uneori blocurile construite inainte de revolutie sunt mai bune decat unele dintre cele facute in ultimii ani.

    00
    • Doar „uneori” pentru ca in cea mai mare parte a cazurilor blocurile construite inainte de 1989 sunt svaiter (pline de gauri date de cei care au vrut sa-si faca open space dintr-un amarat de 50 mp cu 2 camere).
      Plus ca, oricat ar fi de bine construit si intretinut, dupa 40-50 sau chiar mai multi ani intervine si uzura inevitabila produsa de trecerea timpului.

      Blocurile ridicate pe vremea lui Ceasca ar cam trebui demolate si ridicate altele noi.
      Insa probabil dupa urmatorul mare seism vom incepe treaba asta.

      00
    • Gabi, eu am vazut blocuri de 4 etaje cu mai putin fier beton decat am bagat eu la decat P+1-ul personal.

      00
    • Zona foarte apropiata de centru, cu preturi acceptabile.. Nu exista. Preturile sunt mult mai mari spre centru iar traficul e mereu blocat în centru. Blocurile noi nu sunt toate făcute bine, de acord, dar cu documentare temeinica și serviciile unui inginer (exista firme care fac evaluări profi pentru clădiri noi) , se poate face o evaluare rapida și foarte utila. Merita. Reticenta dezvoltatorului de pune la dispozitia ta documentația este deja un semn ca imobilul respectiv trebuie tăiat de pe lista. Blocurile vechi. Da, au fost făcute bine.. Acum 30, 40 de ani. În 89 deja nu mai erau materii prime suficiente. Betonul de atunci e de o calitate medie. At Best. Însă peste ele au trecut decenii de întreținere defectuoasa sa lipsa de întreținere, recompartimentari fără autorizație. Și îți faci credit pentru un imobil care peste 30 de ani va avea 70 de ani..

      00
    • Ai sa razi dar sunt blocuri noi (10 ani max) care sunt pe cale sa ajunga svaiter si ele. Ansambluri rezidentiale serioase si scumpe prin Dristor in care la cateva zile isi mai face cate o bormasina/rotopercutor de cap la fel ca si in alea comuniste.

      Cel mai safe e sa mergi cu cineva care se pricepe dupa tine (inginer constructor + arhitect), sa te uiti si pe la ce pereti mai au vecinii prin balcon/casa si sa cauti tot ce trebuie despre blocul ala … cu putin efort poti afla chiar si cum s-au construit blocurile din anii 80. Dureaza mai mult dar dormi ceva mai linistit.

      00
  3. Da, garsoniera mare cum ai zis tu undeva intr-o zona cu acces facil la transport in comun. Dar eu propun nu sa o vanda mai tarziu, ci sa stranga bani de altceva pe parcurs iar mai apoi pe asta sa o inchirieze. E o sursa constanta de venit, o vinzi daca chiar ai nevoie de bani si eventual ramane mostenire plodului, sa nu fie si el in aceiasi situatie ca voi cand creste.
    P.S. – Nu imi dau seama cum 2 studenti la medicina reusesc sa aiba economii (chiar si impreuna) sa cumpere o locuinta cash (estimez 40.000 E).

    00
    • Videochat, spagă ca medic rezident, bani de la părinții care sunt tot medici etc.

      Eu as opta in continuare pentru un apartament in chirie, daca te agiti putin iti găsești un apartament decent aproape de mijloacele de transport sau facultate.
      Ciudat ca nu ai zis in ce oraș isi cauta, in București le-as recomanda sa fie ceva lângă Metrou gen Militari sau Tineretului.

      00
    • poate au facut oamenii nunta si au darul de nunta. in bucuresti nu prea se fac bani cu nunta dar in provincie faci 20-25k euro lejer ….
      atata hate !!!!!! „vai cum doi tineri au bani multi cash??? . poate sunt pesedisti, au contracte cu statu „

      00
    • @Zarax parca ai fi Cristoiu, cu intrebarile astea…

      00
    • Nu stii bre, spaga in spital merge bine, cu tot cu #resistul ma-sii.

      Stiu doctori cu peste 20.000 lei /luna si tot iau aia 50 lei de la tarani amarati. #muiemedicilorspagari

      00
    • @george
      Amuzant cum recomanzi 2 zone foarte diferite ca preturi, dar asemanatoare ca aglomeratie.
      In militari e greu cu gasit loc parcare. Greu cu iesit cu masina pe Iuliu Maniu. Mie mi se pare o optiune doar daca lucrezi la Apaca sau Preciziei sau poate Sema Park. In rest, faci mult pana oriunde indiferent ce mijloc de transport folosesti. Apartamentele sunt mici.
      Tineretului mi se pare ok prin prisma faptului ca ai parc aproape si ca ajungi usor la 2 statii de metrou de pe linii diferite: Tineretului (spre Pipera) si Timpuri Noi (spre Preciziei), eviti schimbatul la Unirii. Totusi, este foarte aglomerata, greu cu parcatul (multi lasa la Palatul Cipiilor, de unde trebuie sa eliberezi cand au activitati), apartamente tot mici.

      00
    • @sfatuitoru: multi medici care au plecat in Occident se gandesc sa se intoarca.
      Pt ca in Germania nu primesc spaga. Au 5k euro/luna si cam atat

      00
    • astia au avut noroc si nu i-au prins ca pe aia de la Timisoara.

      00
    • @Bancosul, este interesat de stiu ca poti castiga foarte bine din medicina, inclusiv la inceput de cariere.
      Mai ales in conditiile in care la televizor sunt numai stiri cu „saracii” medici rezidenti care mor de foame si fac totul din pasiune.

      00
    • au strans banii de pachetel in facultate

    • Aceeasi intrebare mi-am pus si eu… economii serioase din partea parintilor, probabil spagari. Ma indoiesc ca dupa nunta te alegi cu 40 000 de euro asta in conditia in care in urmatorii 2-3 vor avea cel putin 3-4 nunti pe an…

      00
    • +1. Cu chirie ai optiuni, cu garsioniera cumparata – ai un punct de pornire spre 3 camere. Daca e si zona f buna – e o investitie sigura.

      00
    • sa explic cu nuntile :
      daca esti nascut/crescut in bucuresti nu faci bani din nunta pt ca ai 150-200 de persoane la nunta.
      va dau exemplul meu. sunt in bucuresti dar sunt venit din provincie si stabilit in bucuresti acum 10 ani. nunta am facut-o acasa la ai mei unde am avut 330 de invitati si am facut 23.000 eur ( nu sunt singur la parinti/ ea e singura la parinti ). cheltuielile de nunta le-am suportat noi in proportie de 70% restul fiind de la parintii ei/mei.
      daca esti singur la parinti e mai bine …..
      asta cu dupa nunta vor avea cel putin 3-4 nunti pe an nu e adevarat pentru 50% sau mai mult din invitati sunt din partea parintiilor la care au fost ei la nunta sau la care se vor duce tot parintii pe viitor acolo.
      puteam sa fiu mai hot si sa castig mai mult daca preferam sa suporte parintii ei/mei mai mult din cheltuieli ( s-au oferit sa suporte totul ),ma puteam zgarci la mancare, la local, la aranjamente si sa castig mai bine.

      00
    • Piata neagra a zacuscai.

      00
    • bebe – nuntile la care au fost parintii se considera tot ca bani pierduti, de bani pe o nunta acum mergi linistit in concediu cateva zile… deci mai taie dreq’ din banii aia. Eu abia astept sa ne desteptam si sa facem o nunta ca la polonezi, te duci la nunta cu un cadou simbolic de 50 de euro, restul cheltuielilor tine strict de miri pe cine invita si cat vor sa cheltuiasca. Nunta nu o faci pentru a avea bani dupa dar la noi in romania s-a pierdut acest concept

      00
  4. S-au schimbat vremurile vad. Cand eram eu student aveai bani cat sa nu mori de foame. Acum citesc cum 2 studenti la medicina au economii sa cumpere un apartament. Suna real…

    00
    • Vanzari anterioare, ca sa citam unii politicieni

      00
    • Toți colegii tăi aveau bani cat sa nu moara de foame sau doar majoritatea?

      00
    • tu poate faceai laba in facultate. asta are prietena. hate ca de unde au bani. hate si ca de ce are prietena/nevasta ? boala romanului : de ce are ala daca eu la varsta lui n-am avut ???!!!
      #facevacuviatata

      00
    • Studentii si economiile, sigur că da. Dacă aveau economii, apărea o sumă in textul lui Vali. 5k, 10k, 20k euro, o sumă.

      „cu ce au își pot lua 2 camere în zone limitrofe”. zi o sumă nene, dacă tot ceri ajutorul cititorilor, păi?

      00
    • Dacă într-adevăr aveau economii la vârsta lor, nu aveau nevoie de sfaturile unor anonimi de pe internet. Probabil că au moștenit ceva sau au câștigat la loteria bonurilor fiscale.

      00
  5. Un apartament cu 2 camere pe la periferie costa cam 40-50 k. Daca dispun de suma asta, isi pot lua o garsoniera in oras.
    Sau isi pot lua direct 3 camere in oras si fac credit. 30 k euro pentru doua persoane nu mi se pare o asa mare povara (cred ca in 5-10 ani ii pot rambursa).
    Creditul nu e un asa mare baubau daca ai un avans considerabil (peste 50%).

    00
  6. Nu le dam nici un sfat, cu siguranta ei isi cunosc mai bine propriul context.
    Ce inseamna economii solide? In zone limitrofe ale cărui oras? Daca sunt in Bucuresti, ce complexe rezidențiale au luat in calcul / in ce parte a Bucureștiului? Conduc amandoi/au 2 masini? Unde se închipuie ei locuind, intr-o varianta rezonabil-ideală in urmatorii 5 ani? Sunt atat de multe aspecte obiective si subiective de luat in calcul incat sfaturile sunt oarecum inutile.
    In ultimii 10 ani m-am mutat de 7 ori, schimbând de 4 ori orasul. Am stat în chirie platita de angajator, in apartament cumpărat (ultimele 2 experiente) si la hotel (de 2 ori, cate 4, respectiv 6 luni). Pentru majoritatea oamenilor asta suna haotic. Pentru mine a fost ok.

    00
  7. NOU
    #34

    sa stea in chirie pentru ca in 5 ani vor fi plecati !

    00
  8. 2 camere Giurgiului acces la tramvai 3 din 10 = 37000

    00
    • Acum mulți ani am văzut niște apartamente acolo (2, nu chiar unul lângă altul). Deși structura apartamentului în sine îmi placea două chestii m-am făcut să fug:
      1. Bucătăria era orientată spre un luminator, o micro-curte interioară cam cât o cameră ca suprafață. Cantitatea de gunoi de acolo era inimaninabilă.
      2. Tot inimaginabilă era cantitatea de gunoi aruncată în spatele blocului. Nu-mi dădeam seama dacă e zonă verde sau groapă de gunoi.

      00
    • Stai linistit ca s-a vandut la 37500. In zona nu exista doar 1 bloc, cel pe care l-ai vazut, btw, sa nu generalizam.

      00
  9. Sa pot muta la Cluj. Trafic lejer, preturi decente, aer curat…

    00
  10. Daca se angajeaza rezidenti o sa aiba salarii mari, spre 2000 de euro impreuna. Dar nu asta e important, casa trebuie luata dupa nevoi in primul rand, nu dupa cati bani ai(idem si masina si altele). Nevoile ar trebui sa fie in ordine: 1) Cat mai aproape de spitalele unde o sa lucreze. 2) Parcuri, gradinite si scoli aproape. 3) Magazine mici si mari aproape. 4) 2-3 camere minim(exclus garsoniera, sunt niste mizerii si iti amarasti viata in doi).

    00
  11. Daca vor sa plece din tara, le pot recomanda eu o filiera buna! ;-) Problemele astea sunt mai usor de rezolvat „dincolo”. ;-)

    00
  12. Eu nu as cumpara acum. Preturile sunt mari…suntem spre „varful” bulei. Am vazut pret de 1800eur/,p finisat, in bloc nou (stadiul de proiect). Garsoniera 30mp conf 1-52k euro.
    Mai bine chirie 1-2 ani ; probabil vor pleca din tara oricum.

    00
    • Și dacă bula mai ține vreo 2 ani și criza o sa fie mica iar preturile n-o sa scadă sub nivelul de acum?

      00
    • M, exact asa spuneau si in 2008… daca preturile mai cresc, poate in 2 ani vor fi si mai mari, ia sa iau acum. Si s-au imbulzit aiurea cumparand toate porcariile. Cam ce fac oamenii si acum fiindca au memoria scurta sau fiindca efectiv sunt dobitoci. Rezultatul cred ca se vede, mii de oameni si-au futut viata complet platind zeci de mii de euro (ca sa nu mai zic de franci) peste peste preturile din 2010-2011 si chiar si peste cele de acum.

      Ca sfat: as sta in chirie inca 2 ani, nu e momentul cel mai bun pentru achizitii imobiliare.

      00
    • Și tu de unde știi că acum suntem în echivalentul lui 2008? Și, mai ales, cat de mare va fi criza? Plus condițiile diferite (de exemplu acum lumea are rate in lei, doar cei cu credite vechi au în valută).

      00
    • De unde stiu? Nu stiu, dar intuiesc, pentru ca: salarii ale bugetarilor crescute (in mod exorbitant la unii), pensii marite fara sa existe bani efectiv pentru marirea lor, credite acordate de banci din nou doar cu buletinul + credite imobiliare pentru toate panaramele de investititii pe care scrie faliment inca de pe actul de infiintare, puzderie de oameni transformati peste noapte din zidari in devoltatori imobiliari, agentii imobiliare care prind avioane, leasinguri in draci pe masini scumpe. Intr-un cuvant, crestere a consumului fara un suport real. Exact ca in perioada 2006 – 2008.

      00
    • Meh, uită-te ce deficite erau atunci și ce e acum. Iar atunci a fost o criza internațională, altfel mai creșteau un pic preturile. Și acum poate va fi o criza internationala, dar cat de mare?

      00
    • În 2008, apartament în Drumul Taberei, două camere, decomandat, bloc ’80, preț de vânzare 96.000€. Același apartament este acum 60.000€. În condițiile în care cam toate salariile sunt duble față de 2008. În 2009 erau mulți pe Softpedia care visau 15.000€ la fântâni.
      Da, avem bulă imobiliară în Cluj unde deja ai 3 camere la 150.000, însă nu cumpără nimeni pentru locuire, toți „investesc”. De aia blocurile respective au împărțiri stranii, nepractice pentru cine chiar vrea să locuiască.
      În București mai degrabă piața a început să stagneze. Se construiește mult, nu se mai vând atât de repede.
      Față de 2008, prețurile nu vor mai scădea atât de mult ca la criza precedentă, pentru că nici nu sunt atât de umflate. Probabil că apartamentul din exemplul de mai sus va scădea cel mult la 50.000 (cât ajunsese în 2010). Pe de altă parte, însă, costurile construcției au crescut, de la salarii la materiale, de asemenea racordarea la utilități, astfel că la blocurile noi nu este loc de scădere chiar dacă mai intrăm în recesiune.
      În mod normal, există posibilitatea evitării recesiunii, cifrele macro arată OK (dacă te uiți la sursa primară a datelor, nu la propaganda după care mâine România dă faliment – da, știu, sunt postac pesedist, putem trece peste asta?). Deja devine mai rentabil să fii casier la Cora decât badante în Italia și probabil că în 2-3 ani, coroborat și cu deteriorarea atmosferei față de străini în UE ca urmare a creșterii partidelor populiste, trendul emigrației se va inversa. Desigur, cei care s-au aranjat acolo vor rămâne, dar „navetiștii” și cei cu slujbe precare se vor întoarce.

      00
    • Da, pentru ca preturi peste 1300e au sens intr-o tara care se duce pe pwla cu populatie in scadere.. cumparati acum! De fapt cumparati la vara fix inainte de criza k sa prindeti preturile si mai mari :)) sa nu cumva sa cumparati peste 3-4 ani ca atunci nu veti mai pupa asa preturi

      00
    • Nu conteaza ca populatia totala e in scadere daca in zonele care te intereseaza e in crestere. Si chiar nu se duce pe pwla Romania, nici acum, nici daca va mai fi vreun an cu o scadere a pib de cateva procente.

      00
  13. Garsoniera cat mai central 100%.
    Apoi se inchiriaza si se plateste rata la credit din chirie.
    Frumos, elegant…

    00
    • De ar fi asa usor ca dupa ureche, toata lumea ar trai din chirii

      00
    • Aham sigur, cu chiria iti acoperi maxim 50% din credit dar asta inseamna ca ai de investit in mobilier si aparatura electrocasnica, daca se strica mobila sau frigiderul trebuie sa le repari sau sa cumperi altul, asta daca iti gasesti chirias tot timpul ca vezi tu, unii vin altii pleaca cu cacat pe pereti…

      00
  14. Central in dormitorul Clujului?

    00
  15. @george
    Pai nu e pt toată lumes, dar pt ei poate fi, daca au economii.
    Era vorba că cumpără din banii lor o garsoniera, o închiriază și cu chiria plătesc rata la un credit pe care îl iau pt ceva mai spațios. In fine, o parte din rata, daca e ceva tot înspre centru.

    00
  16. Chirie clar. Daca au avut experiente neplacute nu inseamna ca toate chiriile sunt naspa. Apoi in 5-6 ani pe masura ce creste spaga isi vor putea lua ceva mai central.

    00
    • Dacă toată experiența ta ca chiriaș pe o perioadă de la 2-3 ani și 2-3 chirii în sus constă în situații de la neplăcute la nasoale cu spume te cam saturi să stai la mâna norocului după o situație ok.
      Mai ales dacă ai posibilitatea reală și concretă de a scăpa de așa ceva.

      00
  17. In situatia de mai sus, chiria mi se pare cel mai ok la inceput de drum – asta pana se aseaza un pic si vad exact ce nevoi au. Nu m-as grabi cu o garsoniera, mai ales daca au de gand sa faca prunci.

    Apoi ca si variante de cautat, facut lista de prioritati, urmarit zonele dorite in diferite ore ale zilei, samd.

    Plus ca in cativa ani, daca trag bine si cumva se orienteaza si inspre privat, pot sa mearga direct inspre o casa.

    00
  18. În 5 ani o să devină și mai solide economiile din niște șpăgi zilnice și își pot lua lejer vilă pe centru. Dormiți liniștiți. :)

    00
  19. Sa nu faca ca mine, sa mai stea in chirie pana cand scade piata.

    00
    • Subscriu

      00
    • La schema asta m-am gandit si eu …
      Daca te uiti pe un grafic cu preturile din 2008 si pana acum, diferentele dintre un varf si anul urmator acopera o chirie pe cativa ani de fapt (in medie 3-4), deci da, merita sa astepti pentru momentul de acum.

      00
  20. Probabil s-a strecurat o eroare in text. Era vorba de „economii alor lor solide”, nu ale lor.

    00
  21. La porumb ai problema deplasării către locul de muncă, distracții, grădinițe, școli. În oraș înseamnă bloc mizerabil, neîntreținut, cu apartamente modificate periculos, fără loc(uri) de parcare, străzi foarte aglomerate. Dar acces facil la infrastructură și posibil, vecini mai civilizați, deși, dacă vorbim de București, slabe șanse.
    Ideea să cumpărăm ceva și apoi vindem și luăm altceva e cu dus și întors și, în general, ești la mâna norocului. Poate peste 5 ani când vrei să vinzi suntem în criză și poți să iei mai puțin decât sperai (asta dacă reușești să-l vinzi). Știu apartamente încă la vânzare de acum 5 ani, la prețul pieței, nu exagerări. Știu și cazuri de apartamente „la porumb” vândute într-o săptămână.
    Dacă aș fi la vârsta lor, aș lua ceva într-o zonă foarte bună (completând cu credit dacă e cazul), gen Cotroceni, Drumul Sării, un apartament în vilă, de exemplu, cu ideea ca la un moment dat să se poată achiziționa tot imobilul.

    00
  22. Sfatul e ca în cazul în care își cumpără o garsonieră/apartament să fie foarte atent la vecinii din jur – de sub ei, de deasupra și din laterale. Dar mai ales de sub ei. Am pățit-o să ne sune duamna că o deranjăm că mergem încălțați prin casă (și nici măcar papuci de casă nu folosim) sau că o inundăm, deși am schimbat sifonul din baie și instalatorul nu are ce să verifice dacă nu e ud. Că tocmai a pus mâna pe tavan și e uscat. Dar ea bate câmpii că e ud.

    00
    • ăsta-i cel mai bun sfat. vecinii mei de dedesubt sunt pur şi simplu cretini, îmi bat în ţeavă şi dacă fac sex mai „avântat”.
      dar mă mut în câţiva ani şi o să am grijă să locuiască în locul meu vreo familie cu doi copii mici, eventual şi câine :)

      00
  23. Nu o sa comentez situatia lor profesionala. Insa ideea e una simpla, avand in vedere ca ar dispune de niste bani frumosi(merg pe ideea ca au minim 30k de eur), as incerca sa ma duc sa stau in chirie or sa caut un apartament pretabil spre investitie, insa DUPA ce dau examenul de rezidentiat, motivele le stiu ei mai bine, nu le dezvolt.
    A doua chestie, daca ei ar dispune de aceasta suma, le-as recomanda serios sa investeasca in ei, cursuri, congrese, tehnici noi. ROI-ul este foarte mare in acest caz.

    00
  24. Pentru bucuresteni cea mai buna investitie e un apartament in centrul clujului, timisoarei sau oradea.
    Altfel, trebuie sa fii dobitoc sa platesti 30 de ani pentru o cutie de chibrituri in cel mai de cacat oras din europa (n-o zic eu, o spun statisticile).
    Sub nicio forma preturile apt in bucuresti vor creste organic pentru ca nu au de ce: pula investitii, pula infrastructura, pula extindere, pula verdeata, pula calitate a vietii, gradinite, scoli, pula siguranta unui PUZ care sa te asigure ca daca iei azi un apt cu view maine nu o sa apara catamai blocul la 4 m de balconul tau. deci daca vor creste vor creste pe specula gen 2-3 ani…

    00
  25. Cel mai bine isi traseaza ce nevoi au pt urmatorii 5 ani si evalueaza in consecinta.
    La ~23 de ani vrei sa fii aproape de cercul tau, care este fie la Eroilor (Fac Medicina), fie la spitalul un faci practica. 30-40 de minute de parcurs pana acolo ar trebui sa fie maximum pentru o lucuinta temporara.
    N-as lua neaaparat in calcul metroul.
    Nu m-as duce la porum la varsta asta ca acolo iti desfasori veacul in weekend si devine depresiv, duce la despartiri.

    00
  26. Chirie, logic. Cât de naiv poate să fie cineva să creadă că salariile medicilor vor fi susținute de stat la nivelul promis de acum înainte, în condițiile în care forța de muncă pleacă afară.

    00
    • Cit e besedeul la volan, spagile vor creste constant. Politia si justitia sint puse cu botul pe labe, treptat.

      00
    • Să vezi ce mișto e să se răzbune pe tine rudele pacienților de la care ai luat șpagă și nu i-ai vindecat ( doar o mică parte din ei, evident), chestia cu șpaga e o sabie cu două tăișuri.

      00
  27. Din experienţa omului care a crescut în Militari şi s-a mutat pe lângă Obor, pot să spun că viaţa mai aproape de centru e total diferită. Îţi vine să ieşi mai des, câştigi timp, costuri mai mici pe taxi şi benzină etc.

    Pe de altă parte, o garsonieră poate fi dăunătoare pentru un cuplu (indiferent cât de solid este), orice om are nevoie de spaţiul personal, uneori chiar şi în 2 camere pot apărea discuţii, în garsonieră cred că te urci pe pereţi.

    Aş merge pe chirie în continuare, poate mai scade şi piaţa imobiliară în următorii ani.

    00
  28. Pun pariu ca majoritatea de aici ce sustin chiria vs rata n-au o problema sa plateasca leasing/rate la un ceva harb pe patru ce se depreciaza din prima zi.

    Apoi a doua categorie ce se leaga de faptul ca niste tineri au niste economii (s-ar putea sa fie 10 mii euro, care-i marea problema?:) n-au problema sa dea banii aia pe-o masina.

    Despre aia ce se intreaba de ce nu toata lumea ia credit pe-o garsoniera ca apoi sa si-o plateasca din chirie, e pentru ca: nu toti au avans si bani de taxe si notar, nu toti se califica pentru imprumut. Nu pe toti ii duce mintea.

    In rest clar grasoniera in centru nu 2 sau 3 camere in porumb. Garsoniera se plateste singura plus se apreciaza. Cine mai spera sa scada preturile spera cam aiurea. Trendul e de aliniere la vest unde raportul e mult in favoarea chiriei fata de a cumpara. La noi inca e invers.

    00
  29. oameni buni, sa iei alegerea de a locui in oraș, cu atât mai mult in Centru, oricare ar fi el, mi se pare un act de sinucidere voluntara asistata. Pe banii voștri.
    Si nu e doar o comparație plastica, e o realitate. Toți ăștia 50 lei economisiti sâmbata, gen când va întoarceți muci din club, înapoi la porumb o sa va coste însutit 10 ani mai încolo. la fiecare inspirație, ultimul lucru pe care-l trageți in piept este aerul. in rest noxe, praf, detergenți, azbest, gaze, etc. toate benefice ca sucul de morcovi. adăugați apoi poluarea fonică, electromagnetica, radioactivă, biologica & compania. toate se duc in sânge, organe, creier. Și după va întrebati stupefiati de unde Parkinson la 40. Sau cancer la 35. Sau impotenta la 30. Da, nu le resimțim a doua zi, dar cu siguranata decontul va veni. Eu stau la 2 km de intrarea oras cu toate utilitățile in casa. ma gândesc foarte serios sa ma mut la 10-15 km la fosa, lemne , fântâna si miros de grajd. Pt ca orașul omoară. La propriu. Incet și sigur.

    Bafta cu alegerea!

    00
  30. Pe la aceeasi varsta m-am mutat cu prietena intr-o garsoniera, cu chirie. Tot asa relatie serioasa, aveam deja 4-5 ani impreuna. Dupa un an ne-am despartit.
    Bonus: daca nu cumva economiile alea consistente sunt perfect egale de ambele parti, nici nu va ganditi la cumparat, la prima cearta mai serioasa cel/cea care a dat mai multi bani va folosi asta ca sa-i scoata ochii celuilalt. iar o eventuala despartire ar fi extrem de complicata.
    Stiu ca acum pare iubirea vietii, dar viata e lunga si complicata.

    00
    • Sau pot lua apartamentul inainte de casatorie si fiecare sa detina un procent proportional sumei depuse. Asa fiecare va plati impozit proportional cu procentul de proprietate detinut, iar in caz de ceva, vand apartamentul si cumparatorul va vira fiecaruia suma cuvenita.

      00
  31. Pana termina facultatea și se căsătoresc sa stea în chirie. Nu e foarte clar dacă experiențele neplăcute cu închiriat înseamnă că au locuit împreună sau separat, dar ar fi bine sa locuiască 6 luni spre un an împreună, în chirie. Dacă nu se despart după experienta asta, „put a ring on it” și apoi cumpărați o locuință.

    00
  32. Când eram tineri, prima investiție imobiliară a fost o garsoniera minuscula (18mp), dar in buricul târgului (P-ta Albă Iulia). Asta se întâmpla in 2006, când prețurile începuseră sa crească, dar nu explodasera încă.
    5 ani mai tarziu vindeam garsoniera la același preț cu care o cumpărasem, și aveam avans pentru un apartament mare. Tot central.

    Chiria mananca bani inutil, dacă poți cumpara ceva fără sa te îndatorezi prea mult.

    00
  33. Eu i-as sfatui sa se orienteze in primul rand in cariera … ca mitul ala ca e nevoie de medici e de mult mit si o constata tot mai multi medici. Orientarea inseamna ca macar unul sa aiba post sigur sau o specialitate ceruta(pediatrie, epidemiologie) .

    Dupa asta orice ar fi …. tot temporar e. Daca au bani sa cumpere orice… oricum vor vinde peste 5 ani cand termina rezidentiatul si daca nu platesc rate vor iesi chiar pe profit comparabil cu o chirie.

    00
  34. Chirie cat mai aproape de facultate (5 – 10 min de mers pe jos). Tot timpul pierdut in trafic il pot folosi gandinduse daca chiar merita sa ramana in tara.

    00
  35. Daca asa gandesc 2 studenti la medicina cam nasol :). Poate fiindca de fapt banii aia nu-s economisiti ci primiti pur si simplu sau castigati la loto.

    Chiria e singura optiune acum cand preturile sunt pe varf, sa ridice putin ochii din Harrison si sa mai citeasca o stire :) poate se razgandesc si pleaca. Eventual sa caute chirie putin peste media zonei, de obicei sunt oameni care tin mai mult la caselor lor.

    Uite o poveste cu inchiriatul pe care am incheiat-o recent: acum 3 luni mi-am scos la inchiriat apartamentul pe facebook ca poate se gaseste cineva printre prietenii prietenilor care sa-l vrea. Am pus poze ok, multe detalii si despre apartament si despre imprejurimi. Am primit 4 intrebari si atat – probabil s-au speriat de pret ca era singurul lipsa din anunt. Asta desi le-am spus ca putem discuta fata in fata. Acum 3 saptamani l-am pus pe olx … in 2 saptamani fix 1 particular care sa sune. Si ala turmentat ca la a inchis in timpul discutiilor. Practic 0! in schimb multi agenti care aveau deja clienti: studenti, familii, tineri. Ca e mai la indemana sa dai sute de euro comision decat un banal search si save … ca te si notifica in pana mea cand apar anunturi noi. Aproape toti au anulat programarile sau pur si simplu n-au venit desi le spusesem ca vin in Bucuresti special pentru vizionari. 2 studenti la medicina (sic!) au anulat cu 2 ore inainte ca abia atunci s-au uitat exact unde e apartamentul si li s-a parut prea mult sa mearga 10 minute pana la metrou. Un tip (care parea putin luat) voia sa vina atunci sa-mi dea 6 luni avans ca gata s-a hotarat numai vazand anuntul – i-am zis ca vreau oameni seriosi si cica ce poate fi mai serios decat banii pe 6 luni in avans? :) O familie cu copii nu mai voia sa astepte o zi, voiau sa vada fix in ziua aia. Zici ca iau cartofi, nu case.

    00
    • Eu sunt de partea cealaltă a baricadei. Mă uit de mult timp pe site-urile de imobiliare și pula particulari. 99% sunt agenți.

      00
  36. Chirie. Mai vorbim peste 5 ani.

    00
  37. Chirie, apoi dupa ce profeseaza amandoi un an or sa aiba bani de vila in centru ;) spaga e inca in floare in spitale

    00
  38. Eu mi-as cumpara locuinta din economii doar daca mi-ar ramane dupa aceea o suma maricica nebagata in locuinta respectiva. Pana atunci e mai bine sa stiu ca am lichiditati (sau poate bani bagati in alte imobiliare, care sa-mi produca chirie) si sa platesc rata la ipotecar din munca viitoare, de la luna la luna, nu din ce am strans pana in prezent. Zic rata, nu chiria, pt ca e mai mica decat chiria (rata totala, nu mai zic doar de costul efectiv, adica dobanda). Ok, pe termen scurt arunci in joc si avansul, dar poate iti produce si el bani, daca creste pretul in euro si, in plus, se mai depreciaza si leul (creditul e in lei, preturile sunt in euro). Daca eu mi-as vinde acum apartamentul cumparat in 2015 la un pret in euro mai mare cu doar aprox 5% decat atunci, mi-as recupera toate dobanzile platite in perioada asta. Nu-l vand acum, vine criza, mi se reduce profitul (desiii, in criza cursul poate se va deprecia mai mult decat scaderea preturilor), dar dupa aia oricum vine iar o crestere. E o investitie buna, mai ales asa, cu leverage.

    00
  39. Eu nu recomand garsoniera, in nici un caz in situatia lor. Sunt medici, lucreaza in ture, turele nu se vor sincroniza mereu si in cazul in care unul trebuie sa doarma si celalalt are treburi prin casa cum functioneaza? Ala care doarme e cu fata la perete si celalalt sta pe laptop intr-un colt cu castile in urechi? Este crunt sa iti petreci toata viata in aceeasi camera si sincer eu dupa aproape 9 ani de asa ceva abia am asteptat sa scap. Sunt curios cati din cei ce recomanda asta au stat cu partenerul/partenera in garsioniera.

    In situatia lor as recomanda sa mai stea putin in chirie pana iau rezidentiatul, apoi un credit de prima casa pentru 20-30.000 de euro cat sa le permita un apartament ok (pe 30 de ani la 30.000 de euro rata e 750 de lei, ar fi foarte greu sa sara de 1.000-1200 de lei, iar cu rambursari anticipate se poate stinge creditul mult mai repede). Nu as face un compromis nici la suprafata/numar camere si nici la locatie.

    Locatia mi se pare cea mai importanta. Pentru Bucuresti ar trebui sa fie access la metrou (maxim 10-15 min de mers pe jos), de preferabil acces la macar 2 artere rutiere, loc de parcare, magazine aproape (aproape insemnand maxim 10 minute cu masina), scoli si gradinite aproape (la fel maxim 10 minute, preferabil in drum spre munca) , si bineinteles sa fie aproape de locul de munca (nu e fun sa faci o ora dus o ora intors pana la servici).

    00
  40. Fără intenții rele din partea mea, dar cred că problema pusă este de fapt mai profundă: Câteva centre urbane devin metropole care sufoca orașele mai mici (despre rural nu are rost sa vorbim).
    În cazul de fata cei doi sunt hotărâți să rămână în centrul universitar în care studiază acum. Model ultima asta de dezvoltare nu cred că e ok

    00
    • Stai ca ei sunt studenti, probabil ca nici macar nu isi vor gasi rezidentiat in acelasi oras… este si normal ca unele orase sa fie sufocate si altele ba; daca toata industria unui judet se invarte in jurul unui singur oras poti fi sigur ca in partea opusa a judetului va bate vantul. cel mai bun exemplu il vad la bunica in comuna, s-a deschis supermarket intr-o comuna cu 2 sate… de ce? Simplu, pentru ca este de gr 1 si este mai mare decat multe dintre orasele din romania… amplasarea este perfecta, la 30 de km de doua orase mari, multi fac naveta zilnic 30 de km…

      00
  41. In Romania e o loterie! Eu am fost in situatia sa am un apartamnet central, 3 camere, dar avea niste vecini manelisti. Nu prea am avut ce face atunci plus alte motive am luat un apartament pe la marginea lui Obregia si am nimerit bine (verdeata, liniste , vecini super). Asta inseamna ca recomand sa lasati centrul pentru alte cartiere?! Nicidecum! A fost un noroc chior, nu stii cine se muta linga tine, ce se intampla in zona.. Amandoi medici? Clar as fi plecat intr-o tara civilizata si nu as fi ramas aici sa joc la loto

    00
  42. Deci am discutat cu cei doi tineri, se pare ca au gasit banii intr-o sacosa de rafie, undeva prin Vitan. In Romania se cumpara toata jegurile de aprtamente pentru ca nu exista o lege a chiriilor. I se scoala la proprietar sa iti mareasca chiria, o mareste etc. Si blocurile vechi sunt dubioase, am un apartament cu 2 camere de prin 1980, 4 etaje, 19 apartamente. Cel putin 12 apartamente sunt open space, au darmat pereti de rezistenta, ca ce plm e proprietatea lor, fac ce vor inauntru, replica unui ghiolban de vecin. Ieri ma uitam la un apartament in Militari 46 000e 2 camere vreo 56 mp utili, inclusiv bucatarie separate. Ce credeti, merita ca investitie? Decat sa stea banii in banca, sa cumpar asa ceva. Voi veni ocazional cand am treaba in Bucuresti, calatoresc mult in afara tarii.

    00
  43. Surprinzător nu ai nici un comentator care să aibe ceva legături cu piața imobiliară. Mă interesa cum se simte din interior, dacă se vând apartamentele ușor, cu banii jos sau credit. Dacă sunt cumpărate pentru locuit sau dat în chirie, dacă se negociază, dacă cererea e mai mult pentru vechi sau noi etc.

    Eu nu pot înțelege cum se mențin prețurile ridicate la apartamente din anii 70-80, comparativ cu o construcție nouă, în aceeași zonă. Chiar se vând la prețurile cerute?

    00
    • In functie de zona se mentin mai mult sau mai putin. Nu mi se pare ca mai e chiar nebunia din 2007-2008.

      M-am uitat la ce s-a construit in zona mea (balta alba, 10 min pana la metrou) – mai toate facute de toate jena cu niste dorei coordonati de alti dorei cu fel de fel de instalatii improvizate … nu aveau nici macar un prelungitor dintr-ala cu rola decent nu mai zic de beton carat cu roaba sau alte tampenii pe care nici la tara nu le-am mai vazut. La 2 dintre ele au adaugat chiar si mansarda desi proiectul afisat in panoul informativ nu avea asa ceva si se vedea clar dupa etapele constructiei ca l-au pus cu japca. Mai sunt cateva care au stat cred ca 10 ani in stadiul de betoane si fiare expuse si acum ca au crescut preturile iar le-au finisat pe repede inainte in 6 luni si le vand ca fiind de lux. Plus ca la toate sunt probleme cu parcarile. De ce as da mai multi bani pe unul dintr-asta decat pe unul din anii 80?

      Desigur sunt si ansambluri mai bune, dar acolo deja e vorba de alte preturi – poate chiar duble fata de alea vechi de vizavi.

      00
    • Se mențin preturile mari si la blocurile vechi pentru că cele noi in zone ok au preturi de-a dreptul exorbitante. Exemplu concret, am cumpărat toamna trecuta apartament în București 3 camere, 76mp, bloc din 89 cu 85 mii (zona Marinescu cu Dr. Sarii). La o strada paralala, cea cu tramvaiele care vin de la Afi (1 statie de la afi), bloc nou construit (Metrocity Academiei), apartamente de 3 camere, de la 74 mp la 84mp se vindeau de la 110mii euro in sus.

      00
  44. NOU
    #99

    Am vazut ceva sfaturi bune pe aici insa trateaza situatia superficial si nu tin cont de toate aspectele.
    Problema/situatia nr 1 – cea locativa: se rezolva scurt si la obiect: sa inchirieze ceva asa cum le place si le trebuie: mobilat, utilat complet si fara probleme ascunse si fel de fel de vicii… sa nu le dea batai de cap si pe cat posibil apropiat de punctele de interes. Totul trebuie gandit in asa fel incat sa le salveze timpul. Pt ei este cel mai valoros avand in vedere momentul vietii in care se afla.
    Problema/situatia nr 2 – banii de care dispun: sa nu stea cu ei la saltea sau in banca… se vor devaloriza teribil in rapot cu piata imobiliara! Sa cumpere o proprietate care merge foarte bine la inchiriat. Nu conteaza daca este o garsoniera sau un apartament mai micut. Este important sa fie ceva cerut pe piata inchirierilor. Va produce bani pt a le sustine nevoile lor actuale si pe viitor va fi usor de valorificat. Se poate tine la inchiriat daca au un randament bun sau se poate vinde usor pt a cumpara ceva mai potrivit nevoilor lor. Avand in vedere obiectul de activitate este foarte posibil sa si plece din tara pt supraspecializari etc. Nu le recomand sa se lege de o locatie ca fiind casuta si investitia lor de timp, energie si bani. Este foarte probabil ca situataia sa evolueze intr-o maniera neprevazuta actualmente.
    Nota bene: Sa nu faca greseala de a cumpara intr-un bloc nou si cel mai probabil intr-o zona nedezvoltata. Se va inchiria prost si se va vine ca proprietate sh (finisajele fiind deja uzate cativa ani vor scadea foarte mult din valoarea initiala)
    Cum peri nou doar daca intentionezi sa detii in proprietate o durata de timp foarte mare… altfel invariabil vei pierde!
    Discutia se poate intinde oricat pentru ca subiectul este unul mai stufos decat pare la prima vedere. Succes!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile