Locatarii din blocul ars nu sunt victime, sunt complici

Un bloc a ars în sectorul 5.

Victimele susțin că apartamentele au costat între 20.000 și 40.000 de euro, iar banii i-au dat în rate la dezvoltator, încă de acum 5 ani, de când s-au mutat. Blocul cu 4 etaje nu ar avea nici măcar autorizație de construire, ca să nu mai vorbim despre măsuri de protecție la incendiu.

Locatară: „Au fost mai ieftine şi ni s-a dat în rate fără credite în bancă, credite pe care unii dintre noi probabil că nu puteau să le obţină, mai ieftine cu plata în rate la dezvoltator, fără dobânzi fără nimic, mai ieftine.”
Reporter: „Cât de ieftine au fost?”
Locatară: „200 de euro pe lună.” (sursa)

Să recapitulăm: găsești un apartament mai ieftin decât ce e pe piață, nu faci nici un fel de investigație, când e să îl cumperi afli că nu îl poți intabula, că nu are autorizație, și, în acte, nu există. Și totuși îl cumperi.

Oamenii ăștia nu sunt victime, sunt complici. Au participat la o infracțiune și i-au permis unui infractor să construiască alte blocuri în același mod.

Plus, banii pun un văl foarte gros pe ochi. N-are autorizație?! Nu contează, e mai ieftin!

 

cladire-flacari-foc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

93 comentarii

  1. Marele complici este Primaria!
    Fara ea nu existau acesti complici mici care dau 200€ pe luna!

    00
    • NOU
      #2

      +notar
      ca ala practic a oficializat faptul ca unii au cumparat apartament pe ochi frumosi, ca acte canci

      00
    • @Ciocolatiulverde – te inseli, notarul nu trebuie sa-ti deschida tie ochii cand cumperi ceva – el doar iti certifica faptul ca actele pe care le vede sunt autentice.

      Daca vedeai stirea, ai fi aflat de asemenea ca „proprietarii” au semnat o promisiune de vanzare pe care un notar ti-o face in 10 min cu minimul de acte.

      E ca si cum ai da vina pe culoarea verde a semaforului ca te-a calcat masina – daca nu deschizi ochii e vina semaforului?

      00
    • De acord cu tine. In plus Primaria nu trebuia sa permita constructia cladirii si chiar daca ar fi fost contruita trebuia sa ia masuri pentru intrarea in legalitate sau pentru daramarea ei. In conditiile in care se pare ca au fost numeroase sesizari cineva din primarie ar trebui sa dea cu subsemnatul.

      00
  2. E simplu sa judeci. Dar aia probabil erau platitila negru, ca bani de rata aveau, dar banca nu le dadea. Aici de vina este statul, care ar trebui sa ii trimita la canal pe aia de platesc la negru, care fura batranetea oamenilor care nu au alta optiune. Notarul care a semnat ptr contracte sa nu mai aiba

    00
    • Atentie: ‘statul’ sunt cei pagubiti, care s-au bucurat ca fac o ‘afacere’. Statul suntem noi. Si-au asumat un risc, au semnat ca primarul, acum riscul s-a materializat. Vina este in majoritate a lor.

      Oamenii aia ar fi trebuit sa gandeasca: „suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine”. Practic dorinta lor de capatuiala ieftina permite unor astfel de ‘investitori’ sa existe. Intr-un fel ma bucur ca prostimea a fost pusa la locul ei.

      Cred ca o sa tot auzim de astfel de evenimente: Pipera, Florestiul si-or mai fi si altele inghesuite, unde nu vor putea intra pompierii. Nu le doresc raul, insa unii oameni, din prea multa prostie, si-o cauta.

      00
    • Din pacate va trebui sa te contrazic. Lucrez cu oameni spre varsta a doua, din categoria low income. Ai fi deosebit de surprins de cat de rupti de realitate sunt, ma refer la lucruri care pentru restul sunt “basic” . Nu intru in detalii pt ca umplu un roman, dar nu poti blama statul pentru problemele de discernamant ale unora

      00
    • #hash
      Ordinea si deciuplina in stat nu se poate face decit cu legi aspre si impartirea responsabilitatilor pe autoritati. Eu ca om de rind ar trebui sa fiu specializat in toate, ca nu-si asuma nimeni raspunderea? Sa fiu si medic, ca sa stiu ce hapuri cumpar, sa fiu si inginer constructor sa vad planurile si autorizatiile cladirii unde voi sta, sa fiu si magistrat sa vad dupa ce legi s-a facut, ca notarul nu are nici o responsabilitate (culmea), doar i s-a marcat banul si pa, samd.
      Eu ca om de rind cind cumpar un lucru, un serviciu, acesta trebuie sa fie la niste standarde prestabilite de legi. Si asta o face guvernul/autoritatile locale.

      00
    • @marinel pe undeva ai tu dreptate, nu le poti sti pe toate, dar cand o locuinta in bloc nou e la jumatate de pret fata de tot ce este pe piata, iti pui niste semne de intrebare!! Las-o incolo de treaba, ca nu se aplica gandirea asta chiar la orice. Zoso are dreptate, sunt complici!!

      00
    • @fur: ok, iti pui niste semne de intrebare. si constructorul iti zice: uite coane, e mai ieftin pentru ca: n-ai 60mp ai doar 55, n-ai termopan cu 3 camere ai doar 2, n-ai gresie ai doar linoleu, ai nu stiu ce cacat de lavabila mai ieftina si tot asa…ce faci? daca la sfarsit, pretul pe mp raportat la facilitati e aproximativ aliniat la piata…atunci e ok?

      00
  3. Între timp primăria de sector a anunțat că îi va ajuta pe cei rămași fără locuințe să nu rămână pe drumuri. Mai ții minte când a ars blocul ăla de pe Buclă și guvernul Năstase le-a refăcut apartamentele, le-a pus termopane etc?

    00
  4. nu poți să faci omul de rând să nu se gândească că „asta nu ni se poate întâmpla nouă” sau că toate autorizațiile de construcție și de siguranță nu-s decât o modalitate de a mai mări prețul!
    Ce s-a întâmplat cu blocul ăla nu e decât q.e.d.!

    00
  5. La fel de întâmplă și cu mașinile din Germania cu kilometrajul dat înapoi. Nu ai cum sa îi educi decât cu forta sau cu calamități de genul asta.
    Ceea ce e de remarcat este însă complicitatea autorităților. Cum e aia sa ridici un bloc fără autorizație de construire? Ce fac primăria și ISC?

    00
    • Lasa asta. Cum poti sa cumperi un apartament fara intabulare? Fara cadastru? De fapt ce cumperi?

      00
    • @hash:
      La fel cum cumperi un BMW fără acte.
      Sincer mă gândeam aseară că Primăria S5 să nu le ofere ajutor decât celor care demonstrează cu acte că erau proprietari acolo (intabulări, etc..). Oricum „ajutorul” primăriei este o ilegalitate.
      Până atunci sunt curios daca vreun procuror va avea curajul să emită un mandat pentru „dezvoltator”. Cred că nu.

      00
    • comparatia cu masina cumparata fara acte e fortata

      dar chiar si asa fortata tot se aplica partial: ati cumparat pana acum o masina noua, cu comanda in fabrica? este fiz acelasi lucru: platesti intai o promisiune ( banii de rezervare comanda), apoi platesti (in cate rate te intelegicu aia) suma totala la ridicare, iei masina si te plimbi cu ea cateva saptamani pana iti vine cartea ( actul de propietate echivalent intabularii) si apoi o treci pe numele tau.
      asta nu era o vanzare SH a apartamentului ca sa ceri de la inceput toate actele…era unul nou si atunci nu ai toate actele (mai ales daca o mai fi fost si platit din faza de conatructie…pe baza unei pezentari facuta photoshop)

      00
    • @Attilla, diferența este că mașina nouă o iei de la o reprezentanță/sereleu, iar ăștia au cumpărat apartamentele de la Gigi.

      00
    • @ciuby: aham…cum si-au luat si aia de la reprezentabta Suzuki?

      00
    • @Atillla
      Mă tem că nu m-am făcut înțeles. A vrut sa spun că situații de genul asta de întâmplă atât timp cat exista piața pentru așa ceva. Se vând mașini para acte pentru că există cumpărători pentru așa ceva. Se cumpără apartamente fără acte pentru că există cumpărători pentru așa ceva.
      Exemplul tau cu Sara Motors e puțin diferit. Sara Motors e acum in faliment. Dezvoltatorul asta in schimb o duce bine mersi și s-ar putea sa scape chiar și fără amenda administrativa. Ba chiar cred că va continua să le pretindă „ratele” foștilor locatari. Să vedem dacă are vreun fost locatar curajul să facă public contractul de vanzare/cumpărare. Eu cred că nu pentru că toți știau de la început că e ceva cu kilometrajul dat înapoi dar o asemenea oferta nu se putea refuza.
      De asemenea presupun că nici măcar nu au contracte în forma autentificata ci doar sub semnătură privată, adică nu au acte la notar decât cel mult promisiuni de vânzare.

      00
    • @anonim:
      tu crezi ca asta le-a zis „bai….voi nu o sa aveti niciodata acte si nu o sa fiti niciodata propietari…dar dati-mi mie 20k euro fiecare…ca am nevoie de bani de tigari” si toti aia au zis „gata coaie….ia de aici, ca esti om sarman si dar din dar se face raiu’ ” ?

      sau crezi ca ala i-a prostit ca „a dat drumu la acte dar mai dureaza si sigur ies in 2-3 luni…dar daca vreti sa fiti sifuri ca apucati apartament trebuie sa luati de pe acum…ca nu stiu cate mai prindeti?” si…plm…te gandesti totusi ca un bloc chiar asa sa se faca pe neve nu are cum

      iar la aia cu masinile….si ce daca e in fliment? ala e in faliment pentru ca s-au ofticat aia de la Suzuki si probabil ca i-au dat in judecata 10-20% din pagubiti…si era si normal ca aia pierdeau o masina si atat. crezi ca din astia din bloc nu l-a amenintat nimeni cu judecata pe dezvoltator? si ala cel mai probabi le-a zis „coaie…daca intru in faliment…pula acte definitiv si eu oricum nu patesc nimic” si probabil ca au last-o mai moale ca ei pierd casa si raman in strada…nu pierd o masina.
      aduti aminte de ce ziceau prin comentarii aia cu masinile „nu pot sa zic prea multe bos…ca ne-au amenintat ca daca mai comentam ramanem fara rabla”…cand esti in situatia ca ramai cu curul in ploaie…parca e si mai neamuzant.
      nu sunt ma complici….sunt unii poate mai creduli, poate mai putin educati si mai simpli…care credeau ca-i apara un stat si o societate…nu ca-i mai fut si altii cand dau de necaz

      00
  6. Asta e romania, e o mostră de realitate…
    Eugen ionescu e mic copil…

    00
  7. Eu când am spus că PSD suntem noi…

    00
    • Comentariul asta ma bucura mai mult decat cat ma intristeaza ca nu sunt singurul geniu care e convins de asta.
      Adica de faptul ca societatea e suma indivizilor si ca avem conducatorii si funcționarii pe care ii meritam. Nici mai mult, nici mai putin. Ei nu sunt extraterestrii teleportati aici, ei sunt din familiile noastre.

      00
    • A scris Vali o multime de articole cu liste pe care daca le respectam nu o sa mai fim psd. Eu cred ca daca incercam sa respectam doar 2 chestii simple, o sa fie mai bine:
      – sa parcam unde e permis si sa nu mai urcam masina pe trotuar
      – sa aruncam gunoiul la cos si sa sortam cat de mult putem

      00
  8. Da, e pe principiul – romanul se bucură la ieftineala și la ideea ca a fost mai deștept ca altul: eu am dat 20k, ala a dat 75k…ce fraier! Exact ca la țepele de pe net.

    Totuși, unde e Statul? Cineva zicea mai sus de Primărie, notar as adaugă ISC. Automat, trebuiau luate la întrebări urgent. Nimic.
    Sărăcia, corupția, indiferenta sunt prea înrădăcinate să se schimbe ceva.

    00
    • Pe langa ISC si altii, politia locala, aia care patruleaza in strada, are prin atributii sa si verifice panourile alea de se pun la santiere, daca sunt in regula sau nu. Nu cred ca nj a vazut nimeni blocul asta in santier.

      00
  9. Mi e greu sa cred ca nu a avut autorizatie de constructi. Mi e greu sa cred ca cineva cumpara un apartament fara sa faca actele la notar, iar notarul automat face actele mai departe la cartea funciara….. sunt 100% ca nu avea autorizatie de la isu si altele de genul asta.
    Oamenii aia cand s au dus sa si faca contract la curent,gaz, cablu tv au trebuit sa prezinte contract intabulat……

    00
    • Au prezentat o hartie care se cheama contract de vânzare-cumparare, care incepe cu un nume si o adresă. Eu n-am vazut ca aia de la RDS sau Orange sa se uite pe altceva decat pe adresa. Nu cauta nimeni floarea aia aurita de pe spate.

      00
    • Esti naiv. Ramai in bula ta. Sunt sigur ca acolo sunt toate bune si frumoase

      00
  10. Cumpara cineva o bicicleta ?

    :))))))))))

    00
  11. 155 de comentarii la fluture…boicotati-l daca nu sunteți de acord cu el, așa fac eu.

    00
  12. Locuitor: „Cu autorizaţie sau fără, noi suntem pe drumuri.”

    QED

    00
  13. practic ei nu sunt locuitori ai sectorului care este.
    nu se deosebesc cu nimic de satrele de marieni care vin la marginea oraselor mari si isi incropesc acolo bordeie din gunoaie: bca, usi, geamuri aruncate, o foaie de internita deasupra si gata.

    00
  14. Nu e chiar asa.
    Intr o tara normala inclus in pretul apartamentului ar trebui sa fie si increderea ca autoritatile si au facut treaba.
    E culmea sa zici ca oamenilor astora trebuia sa le treaca prin cap ca e plin de nereguli in legatura cu blocul.
    Dar fiindca Romania nu e o tara normala, da, ar fi trebuit sa faca ceva cercetari.

    00
    • man, e o chestie simplă: nu ai acte, nu cumpăr. nu vorbim aici de un telefon furat sau de 100 litri de motorină, las-o naibii.

    • @Vali: nu e chiar asa. o autorizatie de constructienu iese de azi pe maine nici la o casa, ce sa zic la un bloc. si eu am construit casa si actele finale au iesit la 2-3 luni dupa…si tu ai renovat fatada fara acte si ti-ai luat amenda parca.

      probabil ca ala a zis ceva de genul: noi construim un bloc, va fo gata in 8 luni, vreti apartamente? platiti la noi si cand sunt gata va mutati. ( practica cu rate direct la dezvoltator e din ce in ce mai raapandita…). nu platiti si asteptati ….s-ar putea sa nu mai prindeti.

      restul de detalii: daca intra sau nu masina de pompieri, daca ai asfalt etc…sunt doar povesti. cand singura oferta de pe piata este la fel…ce poti face? iar modul de construire nu poate fi reglementat decat de stat…nu de consumator.

      plm…uite exemplu de la mine din sat: un vecin a vandut un terent de 1500 -2000mp (pe acolo). acum se construiesc 7 case de P+1+M….iti dai hartia igienica prin geam de la unu la altu..

      00
    • @Attila, când dai 20.000 de euro, mai poți da încă 100 la un arhitect/consultant în construcții să-ti deschidă ochii.

      00
    • deci să dai 20.100? nu e cam mult?!

    • Nu rezolvi nimic cu un consultant arhitect… cu arhitectul ce faci? Una este pe hartie si alta este sub zugraveala/polistiren. Aici iti trebuie avocat notar si cartea funciara, cum saracia cumperi un bun imobil fara sa ti-l intabuli? Si nu, nu te poti intabula pe proprietate fara actele in regula (avize si autorizatii)

      00
    • @Gupi: hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa zicem ca ii dam 100e unui arhitect…tu la ce sfaturi exacte te astepti de la el?

      sta un arhitect pe un santier zi de zi, pentru 100e, savada ca aia baga fix fierul care trebuie?

      stie arhitectul exact care e statusul cu actele si autorizatiile de constructie? sapa el dupa toate astea pentru 100e?

      la ce te-ai astepta tu sa-ti zica pentru 100e?

      00
    • Îmi cer scuze, poate am exagerat cu suma de 100 eur.

      Ziceam de arhitect în ideea în care atunci când am început casa am primit de la arhitect (mă rog, firmă) toate actele, inclusiv autorizația de constructie.
      Pe lângă acte am primit și consultanță privind toți pașii ce vor urma, pâna la final, așa că am știut exact ce mă așteaptă.

      00
    • PS: Attila, nu trebuie arhitectul să stea pe șantier pentru mine, nici să caute acte.

      De 100 de euro însă îmi poate explica ce să verific și unde să întreb mai departe.
      „Bă fraiere, ca să fii în regulă cu apartamenul, cere următoarele acte (autorizație de construcție, plan de urbanism, proiect structural, etc) de la dezvoltator, că e dreptul tău! În plus, du-te pe șantier și verifică dacă fierul din fundatie e mai gros ca o tigară.”

      00
    • Cu arhitectulnu faci nimoc ma… dirigintele de santier trebuie sa fie prezent di sa se asigure ca se respecta proiectul arhitectului…

      00
    • @Gupi: una este casa ta…si alta este un apartament luat de la dezvoltator.

      si la tine…gandeste-te ce s-ar fi intamplat daca la mijlocul turnarii placii de beton…firma aia iti dadea teapa si se cara de pe santier…ca tu oricum (cel mai probabil) aveai niste bani platit in avans.

      2. lasa-ma sa ma indoiesc ca aia aveau toate actele gata pana sa inceapa sapatura fundatiei fara sa fi dat spagi pentru eliberarea lor „in regim de urgenta”….

      00
    • @verdenpom: si daca acel diriginte de santier nu esti tu…ai supt pula. iti mananca pisica la fier beton de n-ai treaba

      00
    • Normal, obligatia dirigintelui este sa supravegheze si sa remedieze anumite probleme dar el sta la ma-sa acasa si doarme in timp ce isi ia banii… diringitii astia ce nu se deplaseaza ar trebui batuti pana la rupere de splina si de ficat

      00
  15. Cel mai probabil, cumpărătorii au “cumpărat” apartamentele in baza unor promisiuni de vânzare cumpărare la notar care au o oarecare valoare juridică, dar care nu s-au materializat ulterior in contracte de vânzare cumpărare pentru ca nu au cum. Locatarii sunt cumva semiproprietari. adică mi-e greu sa cred ca un notar sa fi fost atât de inconștient și sa sa fi perfectat contractele de V-C fără intabulări. Sau doar dacă le-a întocmit, sigur le-a făcut de pe patul unei instituții de îngrijiri paleative. Mai ales ca intabulările sunt doua, in fapt. Prima, Intabularea întregii clădiri care se face cu o valiza de acte, autorizații, cert de urbanism, pv-uri de receptie, etc, și apoi apartamentarea, respectiv intabularea individuală a apartamentelor tot pe constructor.

    Și in baza acelor promisiuni, oamenii aia locuiesc acolo. Curios este altceva, cum folosesc utilitățile. Hai ca la curent și apa stau pe-o organizarea de santier care și aia are un deadline sau niște branșamente de pe la vecini. Cu gazul, probabil au butelii. Deci pana acum nu este nicio infracțiune sau ceva cu caracter penal, doar o încălcare a legii ca au construit fără autorizație. In mod normal primaria si isc trebuie sa dea o amenda, apoi un termen de intrare in legalitate. Dacă nu, demolarea. Care și aia poate fi taraganata cu zecile de ani :)

    Deci nu o sa se întâmple absolut nimic, pentru ca paradoxal, exista o aparenta legalitate. Pana acum :)

    00
    • ba tu nu cumva esti complice si ai ajutat la combinatie? parca stii prea multe, uite acuma o sa prinda curaj si altii sa faca asa ceva :))

      00
    • Si asta nu-i nimic. firma care a construit/vândut, sigur a intrat in insolventa sau e radiată. Si nu m-ar mira deloc, la o un asemenea tupeu și inconstienta, după expertiza, sa se constate ca toată construcția e de fapt din zahăr și turta dulce. Chiar și așa, dpdv legal, singura obligatie nerespectata a constructorului e un cacat de lege care e vax dpdv penal. Deci, muie la statuie :)

      00
    • @Sere Pare logic ce spui tu insa nu inteleg un lucru: daca firma e radiata cui mai platesti ratele?

      00
  16. „Cumparatorilor” le-au fost furati ochii de preturile mici. Asta e clar
    DAR
    Statul ce a pazit? Primaria si ISC au inspectori in constructii degeaba? Este imposibil sa nu fi stiut de dita mai blocul cu 54 de apartamente construit acum 5 ani fara autorizatie.

    Treaba era foarte simpla intr-o tara civilizata. Afla statul de blocul construit sau in constructie si mergea la domn’ patron: ai 30 de zile sa vi cu documentatia completa pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Ah, si pentru ca ai construit deja, te costa de 10 ori mai mult taxele pentru asta, ca sa te inveti pe data viitoare sa vi inainte sa construiesti. Nu vii? Nu-i problema, peste o luna te trezesti cu buldozerul in fata blocului.

    PSDul e varful coruptiei, dar ea exista la nivel local pana si in cei mai mici angajati ai statului…

    00
  17. Da, cei care au cumparat sunt vinovati, oameni saraci platiti la negru, fara prea multa educatie, s-au lasat pacaliti si au inceput sa plateasca rate la un apartament care nu era al lor. Mai vinovati sunt cei de la primarie si ISC care au inchis ochii si i-au permis dezvoltatorului sa ridice blocul si sa-l vanda. Sunt curios daca vecinii au depus plangere la primarie/ISC in timpul constructiei, cine trebuia sa verifice si ce masuri s-au luat, asta as vrea sa vad la stiri, nu „breaking news” cu amaratii care sunt tratati ca primii oameni ai strazii, astia de la primarie o dau de parca parca ar fi singurii din bucuresti fara un adapost. Sunt de acord ca trebuie ajutati, dar hai sa umblam putin si la cauza problemei.

    00
    • Mda, într-un stat civilizat statul ii mai protejează pe prosti de ei înșiși. Și pt că în final acțiunile prostilor pot afecta indirect și pe cei care nu sunt prosti.

      00
  18. Oamenii ăia au partea lor de vină. Dar un bloc nu se construiește de azi pe mâine, că n-a descoperit ăla inelul Arabelei. Fiecare șantier de construcție este obligat să afișeze pe un panou anumite informații. Cineva din primărie, poliția locală sau de la ISC ar trebui să verifice ocazional acele informații. Pana mea, merg eu pe stradă și văd o grămadă de aberații.

    00
  19. Și hai sa va mai spun una tare: cu legislația actuala, fără autorizație de construcție, pot sa construiesc un bloc de 15 etaje și 200 de apartamente, sa îl vând/incasez integral in baza promisiunilor de vânzare cumpărare, oamenii sa locuiască in el, sa beneficieze de toate utilitățile, iar blocul poate sa se prabuseasca a doua zi cu toți locatarii înăuntru. Nu o fac o zi de pușcărie. De asta de pe dezvoltator îl doare la basca și nu-l interesează. Pentru ca știe ca din punct de vedere penal, omul e ok :)

    00
    • Cine naiba plateste integral o locuinta fara CF, act de vanzare cumparare, etc? Inteleg sa te risti sa dai un minim avans pe baza unui precontract (5% max) dar zeci de mii de euro? Chiar asa de needucati sunt oamenii?

      00
  20. În centrul orașului Iași, patronul Ramada a început extinderea hotelului cu o autorizație pentru 3 etaje dar el a construit 5.
    Politia locală l-a amendat dar proprietarul a spus că el deja contractase o firmă pentru 5 etaje și amenda este mult mai mica în comparație cu cât ar fi pierdut dacă oprea proiectul la 3 etaje. Interesant este că autorizația are titlul de ‘extindere și supraînălțare terasă existentă.

    00
    • Asa fac multi, inclusiv plingaretul ala de Galani (in Tomis Plus). Construiesc P+10 pe acte de P+4 si apoi fac „intrarea in legalitate” cu o amenda modica si putina spaga.

      00
    • Romania!! Si apoi se intituleaza toti „oameni de afaceri” chiar mi-e scarba. Realitatea ne loveste in fata

      00
    • În Timișoara niște băeți vecini cu mine au făcut același lucru.
      Anut trecut a ieșit hotărârea judecătorească definitivă și au fost nevoiți să barbierească mansarda și un etaj – pe cheltuiala proprie.

      00
  21. „150 de familii din Craiova plătesc de trei ani factura la întreţinere unui fals administrator. În paralel, în cartier există şi un administrator adevărat, dar oamenii nu pot fi convinşi să meargă la el, deoarece are tarife mai mari.”

    Mno, să ne amintim de știrea asta…

    00
    • păi e logic, bos, te duci la ăla care are motorina sau smartphonu mai ieftin. nu contează că n-ai garanție sau e furat, nu e treaba ta…

  22. Fabula ironica

    Viorel isi cumpara masina, un ML. Costica isi cumpara un Logan. Viorel pleaca de la Constanta spre Bucuresti pe A2 si-i da tare.Se grabea. Costica isi suie familia in proaspata masina si pleaca din Bucuresti spre Constanta , tot pe A2. Viorel, din graba lui, mergea pe sensul care nu trebuie. Politia, prezenta la datorie, ca organism ede control al statului, il vede pe Viorel la Lehliu….da-l lasa-n pace, urland doar dupa el, mai incet asa: Sa vi maine la politie sa-ti predai permisul.
    La Fundulea, ca doar pana acolo ajunsese Costica cu Loganu, fac accident si toata familia lui Costica moare. Costica se extrage dintre fiare si incepe sa-si planga soarta: ca de atat a avut bani, ca el era convins ca Politia e pusa sa-l apere, ca a fost de vuna cedinta, ca legea…cacaturi d’astea.

    Marcel, cioban in zona, lipsit de ocupatie in majoritatea timpului, isi pierdea vremea uitandu-se la trafic. Imediat dupa accident, cand Costica inca se stergea de creierii consoartei intinsi pe pantaloni, Marcel se duce la el si-i spune: Pai ce sa-ti fac ba, saracule, daca ai ales ce era mai ieftin si ti-ai luat Logan fara sa te uiti la testele NCAP.

    00
    • contrafabulă ironică

      gigel găsește în târg două loganuri, unul la 1 leu, altul la doi lei. fără să se gândească prea mult, îl alege pe cel la 1 leu. vânzătorul spune că nu poate să îi facă acte pe el, dar mașina e bună, merge și așa. gigel ia mașina și merge cu ea fericit. până când, în prima curbă, observă că nu are frâne.

    • daca targul ala are niste regulamente si niste organisme de control si lasa impresia ca si ala cu loganul de 1 leu are parte de aceleasi verificari…problema nu e la gigpl.

      iar daca nu are astea, ala nu e targ….e jungla…si nici maimutele nu vor sa traisca numai in jungla…mai ies si in oras

      gigel a ales 1 leusi si-a asumat niste lucruri: logan mai vechi, mai in fundul targului, mai fara full-options, finisaje mai de plastic, poate doar cu 3 portiere…plm dar franele si semnalizarea ar trebui verificate de un tert..si amendat vanzatorul.

      la partea cu actele….tu de ce n-ai renovat fatada cu acte, cat iti lua sa le scoti? la mine a durat in jur de 6 luni, ca n-am vrut sa dau spaga si fiecare a iesit in 30 de zile. si unele mai si expira…si le mai iei o data…plm

      00
    • Nu vreau sa ma erijez in avocat, dar pentru renovari (fie si numai de fatade) de monumente istorice (cam asta am inteles din discutiile lui Vali) e nevoie nu numai de PUS si autorizatie de la primarie, ci si de proiect si expertiza de la ministerul culturii. Adica mai multi bani pe hirtii decit pe lucrare.

      00
    • *PUZ

      00
    • Nu trebuie sa fie monument, este destul ca acea cladire sa se afla in zona de imobile monumente si nu iti trebuie autorizatie de la minister ci de la directia judeteana pentru cultura

      00
    • Mi se pare normal sa fie nevoie de atâtea autorizații pt renovari, la ce gusturi de căcat au multi romani.

      00
    • daca eu nu sunt de meserie si fac o asemenea lucrare….cred si eu ca mi-as dori sa am de partea mea toate fortele…si eu as sfinti-o :D

      00
  23. Stai ca nu pricep, cum adica fara autorizatie? Nu avea autorizatie de construire de fel sau avea o alta autorizatie pentru alte nivele? Nu cred ca isi risca un notar si cei de la intabulare pielea pentru un maruntis de genul… probabil ca nu avea autorizatie de la isu, asta este altceva dar avand in vedere ca nici scolile nu au autorizatii isu nu ma mira nimic legat de isu

    00
  24. in Romania tot mai multe „sociale” au loc in fiecare luna. citeam recent de 90 de familii lasate in voia sortii dupa ce un dezvoltator, signature real estate, a fost declarat insolvabil. practic oamenii aceia au ramas datori la banci, unii pe viata, vor sta in chirie si vor plati rate pentru un lucru inexistent. dincolo de naivitatea oamenilor consider ca vina o poarta statul si autoritatile „oficiale”. niciun mecanism de control al dezvoltatorilor, ei pot fi interlopi, mafioti, etc…niciun un organism de protectie si asigurare a cetateanului onest. in schimb anaf-ul e atent la orice datorie inventata de „computere” aiurea a aceluiasi cetatean lambda. drama acestor oameni nu intereseaza pe niciun ales., pe nimeni.pot sa se sinucida daca nu pot plati. fiecare pentru el si scapa cine poate.

    00
  25. Stii care e paradoxul? Ca alea ar trebui sa fie preturile reale.

    00
    • dap. prețurile reale fără acte și autorizații :D

    • Omul are dreptate, metrul patrat construit la casa este de 200-250 de euro cu material inclus, la 100 de mp asta ar insemna undeva la 20-25k euro, asta la casa, la bloc este si mai profitabil… deci pretul real al unui apartament/casa de 100 mp ar fi de maxim 25000, restul sunt doar extra teapa si bula artificiala.

      00
    • și terenul? și taxele? și spăgile să nu îți dea autorizația după 6 luni? și șpăgile la ISU și ISC să vină să se uite?

    • 200-250 euro mp la o casa, taxele le platesti tu ca este proprietatea ta. La bloc constructorul si-l include in pret, 1% din valoarea constructiei (deci se urca pretul cu 500 de euro ca na) si terenul inca 10%, in mod normal tot nu ar trebui sa te coste foarte mult cat despre spagi ghinion, daca ai cladire in regula nu trebuie sa dai spaga dar daca o faci asa pe sutache normal ca trebuie sa ungi toate birourile

      00
  26. Ai dreptate! Aia sunt vinovati clar. Cum naiba sa cumperi un apartament fara acte. Anul trecut am luat un apartament. Cand i-am cerut RV-ului autorizatia de construire, in doua ore a scanat-o si mi-a trimis-o. Mi-a spus de la inceput ca toate platile se fac prin transfer bancar (nici un ban in mana) si plata finala si actele le-am facut imediat ce au iesit actele de la cadastru. E adevarat ca n-am dat 20K euro pe apartament chiar daca e la marginea Bucurestiului, dar in nici un caz n-as fi luat un astfel de apartament. Pur si simplu si-au aruncat banii pe fereastra. Din momentul in care ala nu-mi putea prezenta o autorizatie de construire as fi terminat orice discutie.

    00
  27. va prezint eu un paradox… blocul ala de langa nu stiu ce biserica importanta. au castigat in instanta demolarea… constructorul nu o face, iar primaria in loc sa demoleze cladirea, spune ca e prea costisitor… dar da mai multi bani cultelor… wtf ii cu tara asta.

    00
  28. Da, acesti oameni au cumpărat apartamentele in cauza in urma unui angajament intre ei si dezvoltator, facut la notar. NOTARUL in cauza ia asigurat ca lucrurile sunt in perfecta regula!
    Dezvoltatorul si a luat angajamentul ca in decurs de doi ani sa le dea acestora acte de proprietate , dar dupa acesti doi ani, evident ca individul nu le a dat nimic , in schimb statul ia mai prelungit inca doi ani dreptul de a nu le da oamenilor actul de proprietate!
    Acum, or fi si ei de vina ca nu s au interesat mai mult de acel dezvoltator , dar nu poti sa nu admiți ca principalul vinovat este statul, oameni buni!
    Pai individul acela cum a construit clădirea in cauza, cine ia dat lui dreptul acesta?? Clar aici vorbim de o situatie in care coruptia ucide!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile