Cheltuieli de toamnă – un sondaj

Un sondaj făcut la comanda Provident (da, știu) la oraș și la sat ne arată pe ce se pregătesc românii să cheltuie banii:

Câteva sublinieri:

  1. vedeți diferența la producția de țuică? țăranul are tot ce-i trebuie, focul îl face cu niște surcele uscate de prin curte, prunele cresc natural, producție maximă, costuri minime.
  2. deci nu doar eu cumpăr chestii off season, văd acolo că și alți orășeni pândesc reducerile la final de vară.
  3. și faza cu anvelopele de iarnă e interesantă, încă se găsesc pe stoc anvelope rămase din iarnă, și sunt la prețuri bune dacă le luați în august și septembrie.
  4. la faza cu murături și compoturi nu mă prind. știu că acum e momentul când se pun murăturile, dar totuși, câte murături și gemuri să mănânci? oare de asta sunt unii așa de acri, că mănâncă murături în fiecare zi?
  5. la țărani, altceva înseamnă țigări. ce nu se duce pe cheltuieli agricole se duce pe băutură și țigări.

Deci, ați pus murături? Câte borcane?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. La tara in mod paradoxal, se consuma mai multi bani pe bautura decat tigari.

    00
  2. La gemuri si compoturi banuiesc ca intra tot ce se pune pe iarna: zacusca, vinete, ardei, varza… Cam toata lumea ce face acest lucru cumpara materia prima…

    00
  3. observ că-s mai degrabă ţăran. tot aveam de gând să devin unul în câţiva ani, o confirmare prinde bine :)

    00
  4. Bani de femei și cadouri pentru ele pentru a vedea fofo- 100%

    00
  5. altfel spus nu e nici o diferenta intre urban si rural, suntem toti niste tarani

    00
  6. Muraturi nu punem prea mult, dar totusi, mancam cam 6 persoane din ele. Doua butoaie de varza (Cand soacra+ mama+ mamaie se apuca sa faca sarmale la orice sarbatoare si mai tre’ sa si imparta, se duc alea 2 butoaie intr-un an. Mai dai si pe la prietenul X si Y care n-are parintii aproape si ar manca si ei niste sarmalute facute in casa si uite asa ajunge soacra-mea sa faca o ditamai oala de sarmale, care se goleste cat clipesti din ochi). Muraturi, cam 2 butoaie (din alea medii, tho). Ca ne plac astea in saramura (castraveti, morcovi si conopida). Eu mananc muraturi la greu, imi plac. Mai ales la o tocanita, la o fasole, la o friptura de porc… Merge.

    La gemuri si zacusca, ne-am limitat la vreo 20 borcane mici de gem si de zacusca. Pana acum 2 ani, umplea soacra-mea camara de la tara si i-am zis sa puna frana, ca mancam ca spartii cu paine si nu e ok. E asa simplu sa dai gata o paine din aia calda + un borcan de zacusca, mai ales cand stii ca mai ai o gramada. Ehe… Asa, mananc doar o felie de paine si trag dintr-un borcan o saptamana, ca stiu ca nu prea sunt.

    In rest, am facut bulion la greu. Din ala chiar mancam tot anul, il punem in orice, il folosim si pe post de ketchup sau sos de rosii la pizza. La prima tura de bulion am pus rosii si ardei kapia din gradina, dar la tura doi, o sa mergem la piata sa mai cumparam. Ca mananca multa materie prima. Noua ne place bulionul inchegat si concentrat bine, ca o pasta, asa ca fierbe pana ramane in ceaun, mai putin de jumate fata de compozitia initiala. Am adunat in timp cam 40 de sticle din alea de bere grolsch. Si in alea il punem. Si da, ne ajung aproape un an. In conditiile in care consumam noi, mai dam si pe la rude si pe la prieteni.

    Ah si mai coacem vinete si ardei si bagam la congelator, pentru iarna. Si rosii, pentru ciorba, friptura, etc.

    Cert este ca, in timp, am invatat sa ne cumpatam si stim ce si cat consumam. Bulionul e singurul pe care il consumam in cantitati industriale si singurul care nu risca sa ramana „pe stoc”. In rest, am injumatatit mult „productia” fata de alti ani, pentru ca mereu ajungeam sa aruncam butoaie si borcane de muraturi/ gemuri. Preferam sa ramanem fara si sa ajungem sa cumparam, decat sa mai aruncam.

    Si da, la noi e regula sa dam si pe la altii. E normal, totusi, mai ales ca foarte putini au casa la tara langa Bucuresti si isi permit sa faca (sau rude la tara, sau spatiu in apartament sa puna j de borcane de muraturi). Nici eu nu m-as deranja sa stau sa focaresc la bulion/ zacusca si gemuri pe caldurile astea, in bucataria de la bloc, daca nu aveam alternativa de la tara. Pai cred ca as lua-o razna, sa stau sa coc legume la aragaz, sa stau sa toc zeci de kile de rosii si ardei capia pentru bulion, sa le dau si la masina de tocat si dupa aia sa innebunesc langa aragaz 6-7 ore. Mai bine imi bag un bat in cur.

    Ca o concluzie, ma incadrez la categoria taranca, cred :)))). Cel putin la capitolul asta. Bine, mai mult soacra mea e chief in charge, noi doar suntem minionii care ajuta.

    00
    • Am rămas cu obiceiurile trecutului, când nu se găseau căpșuni în decembrie. Când nu exista mango, pomelo, fructul pasiunii (cacat).
      Puneam pachete întregi de vinete coapte, murături multe, ceream dulceață de la mama… Anul asta am pus 10 borcane de castraveți, dar nu cred că se vir mânca toate.
      Ușor-usor, parcă ar trebui să renunțăm la obiceiurile astea: vonsuma foarte mult timp.
      Ar fi interesant de făcut schimb: un prieten sa pună mulți castraveți, unul să facă multa zacuscă, unul să bage un butoi de gem… apoi să se împartă intre prieteni. Altfel, nu are sens să consumi timp pentru toate. :(

      00
  7. Da, noi nu mai punem muraturi, sau poate cateva borcanele maxim. DIn fiecare an aruncam o gramada de muraturi cand vine vara, asa ca am hotarat ca n-are rost sa mai punem. Cand ne-o fi pofta cumparam si gata. Pe vremuri mancam la greu muraturi dar acum nu prea.
    Am facut si tuica (nu locuiesc la tara dar ne-au lasat socrii o casa) desi nu bem asa ceva, dar aveam niste vin de anii trecuti, care nu mai era asa bun la gust si ocupa locul in beci. Si vine culesul la vie si vinul nou.

    00
  8. Am luat săptămâna trecută anvelopele de iarnă. Confirm prețurile bune.

    00
  9. Muraturile se pun de la 15 Oct iar varza de la 15 Noiebrie. Daca le pui de pe acum se strica pana cand ai nevoie de ele.

    00
  10. ”focul îl face cu niște surcele uscate de prin curte”

    nu m-am prins daca erai ironic sau nu, dar daca vorbeai pe bune trebuie sa te contrazic.

    eu stau la tara si cumparat lemne + platit oameni sa drujba, topor si carat in magazie m-a costat 5000 lei, deci foarte departe de ”niste surcele uscate” :)) cu asta incalzesc bine de tot 2 dormitoare + bucataria si cat de cat holul.

    ca idee, anul trecut am cumparat lemne cu 150 lei metrul (asta era pretul la toate depozitele din orasul meu) iar anul asta 300 de fucking lei!!! dublu.

    ma gandesc cu groaza la ce pret o sa fie anul viitor, cred ca o sa ma incalzesc cu sticle cu apa calda bagate sub plapuma

    00
    • pentru focul de la țuică!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • sunt prost tare, in timp ce citeam aia cu focul uitasem ca fraza incepea cu ”productia de tuica” =)) sorry

      00
    • Nici doar pentru focul de la tuica nu poti sa folosesti surcele. Trebuie un foc intens care sa scoata cat mai proceseze cat mai repede tot borhotul, mai ales cand nu ai echipamentul tau acasa si mergi „in deplasare”.

      00
    • cine de la țară nu are echipamentul lui? ce facem aici, suntem sălbatici?

    • @Gigi Tanc:esti tolomac bro,lemnisoarele alea de care s-a facut referinta,provin de la taiatul viei din primavara.Cine are vie,face cu acele „lemnisoare” toata tuica si ii mai si ramane.Nu te mai caca pe tine,ca pute.

      00
  11. Bo$$, daca vrei sa ai femei de la pa blog baga reprofileaza-te muraturi…daca vrei de la tara atunci pe altceva.
    cum suna „Zoso punct ro , muraturi si alceva” ?

    00
  12. Anul trecut am mâncat fix 2 borcane de castraveți. Soacra tot îmi aduce că sa am ce arunca. In schimb am luat 6 kg de gălbiori și i-am uscat, băgat la saramură și/ sau oțet.
    Vinete și ardei copți la congelator, dulceață de soc, afine și căpșuni. Alte cheltuieli standard în septembrie ar fi înotul pentru fetița, 1500 lei, până în martie și gradinita pe tot anul, că 800 lei reducere merită. Restul se cumpără de la magazin/țărani, prefer legume proaspete.
    Prunele le-a luat un vecin, câtă țuică face e treaba lui, mie îmi dă 20 litri. Sunt mulțumit că a făcut livada boboc și a plantat 50 pruni noi.

    00
    • @Vali:te chishi pe gemul,zacusca si muraturile din comertz,ele sunt facute ca pentru dusmani.Inca nu am nimerit o zacusca decenta din 1989,nici o tocana de legume tot de pe vremea lui Ceau.Singura chestie mishteaux a fost un borcanel de 200 de grame de la lidl,cu dulceata de fragi,care costa in jur de 19 lei.In rest,numai cacaturi.

      00
  13. face cineva un calcul cat costa un butoi de varza, 20 borcane de zacusca si 10 de gem si muraturile?

    00
    • zacusca e la 3 lei borcanul de 300 grame https://www.emag.ro/search/zacusca/sort-priceasc

      un borcan de gem e 5 lei https://www.emag.ro/supermarket/gem-dulceata/sort-priceasc/c

      murăturile sunt 6 lei borcanul https://www.emag.ro/supermarket/catraveti-in-otet-6-9-cm-680g-raureni-67412/pd/D60JQBBBM/?&X-Product-Id=10753660&&&X-Section=search&X-MB=0&

      munca ta, stat atâta în căldură, cărat produsele, spălatul lor, curătarea vinetelor și prunelor…

    • 8 lei kg de gogoşari pe piaţă la ţăra…ăsta, bişniţari. Am luat din kaufland cu 3.5 lei borcanul.

      00
    • Hai sa nu comparam zacusca facuta cu amelioratori de consistenta și de gust, gemul făcut cu glucoza, arome, amidoane și gume, cu produsele făcute de casa, asa cum trebuie, fără arome, amelioratori și conservanți. Cred ca asta e o boala grava a consumerismului modern.

      00
    • lol. gemurile au o tonă de zahăr, iar murăturile nu se pun fără conservanți. :)

    • „..asa cum trebuie” … cu 1kg zahăr la 1kg fructe. Dentistul aprobă!

      00
    • Din prune poti face si magiun, fara zahar deloc. Plus ca ai un control mai bun la cantitatea de zahar.

      Muraturile se pun fara conservanti. Cel mult aspirina. In rest sare, otet, hrean si boabe de mustar.

      00
    • @rasta are şi el dreptatea lui. Gemurile şi dulceţurile din supermarketuri sunt infecte, făra gust (nu ştiu alea brenduite de 20 de lei borcănaşul). În rest, singurii conservanţi sunt sarea, zahărul şi oţetul dar pentru astea mai trebuie şi un beci în care să ai o temperatură constantă.

      00
    • ma refeream cat costa sa le faci tu in casa: cat dai pe varza in piata, cat dai pe gogosari, etc… tragi linie la final si ai cheltuit sa pui toate astea, cat? 200 lei ?400 lei ? adica si de aici mi se pare ca rezulta doua cazuri :
      1. suntem atat de saraci incat 200 lei reprezinta un procent atat de mare din venitul lunar incat ne streseaza atat de tare ca apare in topul ala.
      2. tinem atat de mult la traditii incat o cheltuiala de genul 200-400 lei apare musai in topul ala :)

      00
    • 2. oamenii nu fac 10 borcane. fac 10 de zacuscă, 10 de gem, 10 de suc de roșii, 10 de compot… nu sunt 400 lei, sunt uneori și 2.000 lei.

    • un borcan de gem care să merite mâncat e de la vreo 10 lei în sus. ca să nu mai zicem că în link sunt la 6-7-8 lei borcănașe mici, max 200 de grame, nu din alea de 450 gr pe care le știm noi din copilărie.
      la zacuscă nu mă bag, nu prea m-a pasionat niciodată, dar era la un moment dat nu mai știu pe ce blog (ăla care a avut postul ăla cu muzica anilor ’90 zilele trecute) un clasament la zacuști. alea care erau mâncabile sau se apropiau de o zacuscă făcută în casă erau mai mult de 3 lei borcanul.
      ca să nu discutăm de specilități, gen zacuscă de ciuperci, cu fasole, de pește sau mai știu eu ce.
      așa putem discuta despre prăjituri, o prăjitură la cofetărie e 4-5-6 lei porția, să zicem că dintr-o tavă normală ies 10 porții d-alea. s-o faci în casă costă doar materia prima cam dublu. dar diferența de gust e ca diferența dintre un topor din Jumbo și un Fiskars (sau cum s-o chema).

      00
    • recunosc cinstit că murăturile de castraveți la 5-6 lei de la lidl sunt delicioase. chiar sunt în cumpănă dacă să pun câteva borcane sau să cumpăr.
      partea proastă e când te trezești în creierii nopții cu pofte de murături și n-ai în casă. :)

      00
    • Încă nu am găsit castraveți murați așa cum îmi plac mie în comerț, adică mediu sărați, binișor iuți și cu zeama numa bună după 4-5 beri.Ăștia nu se pun cu conservant.
      La fel ciupercile murate din zona Cîmpulung Muscel.Muci te fac astea.
      Pe logica asta cu murăturile putem merge la cărnuri.
      Ce să zic de cîrnații făcuți în casă!Sau de un ciolan bine afumat!
      Astea care sînt în comerțul socialist au „văzut” doar fum lichid tataie.Altfel, scoți banul gros.

      00
    • @Sly, atunci nu-ți recomand castraveții ăia de-mi plac mie. sunt la oțet (nu la saramură), un pic mai dulci decât majoritatea celor din comerț pe care i-am gustat și deloc iuți.
      dacă vrei la saramură, poți să încerci prin piețe- în anumite locuri amenajate sunt mămăici cu murături- varză murată, castraveți la saramură, diverse legume asortate la saramură (mama le zicea ”țărănești”: gogonele, ardei, castraveți, conopidă, sfeclă, varză, cam asta era baza), frunze de viță de vie murate. poate găsești ceva care să-ți placă oarecum.

      pfff, mi-ai amintit de ghebe murate. bunica e din Câmpulung Muscel. ciupercile alea sunt ghebe, nu orice fel de ciuperci. de preferat să nu le vezi în timpul preparării, se scurge un ceva gelatinos din ele, dar sunt bune de mori mâncând. chiar și când bunica-mea punea prea mult usturoi, tot mâncam de spărgeam. chiar și înainte de AVC nu mai făcuse de mulți ani. unde găsesc eu în București ghebe proaspete?! (sau murate)

      00
  14. Eu încă nu pot să zic câte borcane de murături şi ţuică o să am pentru iarnă pentru că nu au terminat vecinii de pus.

    00
  15. Iti dai seama daca te duci cu o campanie Black Friday direct la sat, prin Posta Romana(ca ajunge mai aproape de oameni si nu costa extra km ca la Fan, ce vanzari o sa aiba de ex. Emag? Scapi de toata marfa nevanduta la oras. Mai vinzi si o centrala pe lemn etc.

    00
  16. singura chestie pe care am făcut-o în casă a fost dulceața de cireșe amare – impropriu spus dulceață, e mai degrabă un sirop gros în care conserv fructele glasate pentru rarele ocazii în care am chef de o prăjitură pădurea neagră făcută în casă sau clătite pentru fie-mea – și ocaziile alea apar când scade temperatura afară sub -15 grade câteva zile la rând, adică prin ianuarie anul viitor; după zacuscă nu mă omor, iar când am chef o prepar într-o oră, cu o vânătă, 2 ardei, 2 cepe și ciuperci, murături consum cred că maxim 6 borcane / sezon rece (îmi plac murăturile proaspete, adică legume trase la tigaie în oțet, ulei și un pic de zahăr) iar sarmale n-am mai făcut de 10 ani :D și cred că am preparat sarmale de 4 ori în viața mea, dacă ar fi după cumpărători ca mine, piețarii ar da faliment

    00
  17. Unele din răspunsurile astea sunt date din clasica rușine românească, doar nu o sa ii zic la tanti de la sondaje că dau banii pe droguri, femei și păcănele, normal că ii zic că sunt un om normal și pun murături…

    00
  18. Intrebarea e: pe ce cheltuie banii in proportie de 45% aia din rural? Ce inseamna „altceva”?
    Masinuta/scooter/carburator/injector nou, stricat de jazzolina?

    00
  19. Tind sa cred ca subtitlul sondajului e un pic misleading. „Cheltuieli de toamnă – preferinte” – 65% din urban prefera sa dea bani pe murături si conserve, 51% pe gem si compot? Nu, probabil ca ar „prefera” o vacanta sau un upgrade la masina/apartament etc., dar oamenii s-au gândit la ce vor face in realitate cu sumele pe care le au la dispoziție si au raspuns in consecinta.

    00
  20. Sa-ti planifici cheltuieli pentru Black Friday, denota la ce nivel a ajuns spalarea pe creier a romanilor.

    00
  21. Sondaj facut de cine, unde, cand, cati? Sunt doar clienti Provident, ca pe mine nu m-a sunat nimeni, nu am primit niciun email si nici vreun mesaj pe whatsapp? Cum plm poate fi tratat sondajul asta altfel decat publicitate?
    Dar e ok, ca discutiile pe care le naste pe aici sunt interesante.

    00
  22. Mie aia cu „city break” mi-a placut. :)
    Dai 5-10 lei la sofer, la microbuz, cobori in „city” la autogara, bagi un covrig, iei o tigaie de la Kaufland, niste kkturi chinezesti de la tarabe, din piata, te intorci la autogara, bagi niste mici dubiosi si o bere la pahar de plastic si te intorci cu microbuzul de seara, mai bun, mai destept si mai satul ca, deh, ai vazut lumea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)