Stupoare. Zoso mi-a dat voie sa mai scriu, insensibil la protestele celor mai inteligenti comentatori. Dupa ce am vazut cu cine am de a face, cred ca e momentul sa stabilim niste reguli de interactiune intre voi si Fluture.
1. Scriu ce vreau pentru ca Vali imi permite asta pe blogul lui. Nu am nevoie de parerile voastre despre cum ar trebui sa scriu sau cum ar trebui sa raspund la comentariile voastre. Nu va oblig sa comentati, nu e nevoie sa va fortati sa interactionati sau sa-mi aratati muschii vostri intelectuali. Nu ma intereseaza, nu va pierdeti vremea, multi dintre voi mi-ati demonstrat deja ca sunteti prea evoluati pentru o discutie cu mine. Nu merit timpul vostru si nu ma intereseaza parerea voastra. Nu sunt aici pentru recunoastere sociala din partea voastra.
2. In putinele texte pe care le-am scris pana acum, nu am jignit pe nimeni si nu am depus nici o injonctiune de a face. Am fost politicos si am incercat sa folosesc cuvinte simple, usoare, fara conotatii care ar putea afecta emotional pe cineva in mod direct, personal. In comentarii am raspuns cu ironie la unele comentarii care ma atacau personal. Nu se va mai intampla, pentru simplul fapt ca acele comentarii din partea voastra nu vor mai fi acceptate. Comentariile de genul „Fluture esti prost/Articolul e de cacat/Numai ineptii” doar ca sa va vedeti si voi nick-ul in lista de comentarii si sa va umflati ego-ul primind like-uri vor fi pur si simplu sterse. Indiferent cat de vechi comentator/comentatoare sunteti.
3. Indiferent cat de argumentate si/sau politicoase pot fi comentariile voastre, daca ele comporta si intrebari cu privire la cine sunt eu, ce meserie am, cati copii, care e culoarea preferata, pe cine am votat etc, sa nu aveti impresia ca trebuie sa raspund. Nu v-am cerut si nu ma intereseaza CV-ul vostru. Poate citesc parerea voastra, dar nu ma intereseaza cine sunteti. Eu singur aleg daca raspund sau nu la un comentariu. Nu am nici o obligatie fata de voi pentru faptul ca Zoso imi permite sa scriu aici. Cum nici voi n-aveti obligatia sa ma cititi.
4. Stiu ca multi dintre voi veniti aici pentru „Confirmation bias” (go to Wikipedia) de aceea va vine foarte greu sa cititi altceva si sa rumegati putin. La articolul cu politica erau 50 de comentarii in mai putin de doua ore de la publicare si inainte de ora 9 dimineata. Ati citit, nu era conform cu parerile voastre despre viata/politica, v-ati pregatit scuipatii si ati tras. De dimineata, inainte de cafea. Va rog sa va relaxati. Gargara cu „te-ai expus intr-un spatiu public” nu inseamna ca trebuie sa incasez scuipati fara nicio reactie.
5. Pe comentatorii care presupun ca stiu cum sunt eu ca persoana, de ce am plecat din tara, ce fac eu prin Franta, cu cine ma insotesc, la ce restaurante mananc si in ce fel imi petrec eu viata, ii rog sa nu mai presupuna. Faptul ca am interactionat sporadic acum cativa ani prin blogosfera nu inseamna ca ma cunoasteti sau ca stiti chestii despre mine sau despre viata mea. Nu stiti nimic.
Ma bucur ca am stabilit cadrul „relatiei” noastre
Referitor la articolul cu politica. Daca suntem onesti, vom vedea ca in jurul nostru oamenii nu isi modifica viata in functie de cine e la putere. Nu fac planuri in functie de cine conduce guvernul. Nu vorbim aici de cei care fac afaceri cu oamenii politici sau contracte cu statul. Omul de rand, corporatistul, studentul, intreprinzatorul, IT-istul, pensionarul etc, nici unul dintre ei nu ia decizii cu privire la viata lui legate de cine e la putere intr-un anume moment. Nici macar intreprinzatorul care se plange de ANAF, finante, birocratie etc, nici macar acela nu ia decizii cu privire la afacerea lui in functie de cine e la putere. Oamenii au continuat sa investeasca in afacerile lor indiferent cine e la putere. Nimeni nu si-a inchis afacerea cand a devenit Ponta prim-ministru. Sau si-a deschis afacere pentru ca a castigat Iohannis presedintia. Sau a decis sa stopeze investitiile pentru ca PSD modifica legile penale. Sau nu-si mai deschide restaurant pentru ca primarul din localitatea lui e PSD sau PNL.
Desi va place sa credeti asta, covarsitoarea majoritate a romanilor care au plecat din tara in ultimii 25 ani nu au plecat din cauza politicii. Au plecat din motive pur economice. N-au mai avut timp sa astepte obtinerea unor salarii decente in Romania – lucru care, iar, nu are legatura cu politica, nu decide Guvernul cat e salariul intr-o firma sau ce salariu plateste Oracle pentru junior dev – si au plecat in alta parte, unde au crezut ei ca o sa castige mai multi bani, mai repede. Argumentele cu „am plecat intr-o tara unde nu se da spaga in spitale” sau „unde nu e birocratie” sunt puerile, capsunarii nu au plecat in tarile alea ca sa stea prin spitale cu vreo ruda sau vreun copil. Sau sa stea prin primarii cu hartii de semnat. S-au dus pentru bani. Iar dovada ca nu au plecat din cauza politicii din Romania este faptul ca foarte multi dintre ei au trimis banii castigati in RO. Multi bani, extraordinar de multi. Si-au facut case in Romania. Banci din Romania le-au dat credite pe salarile din tarile lor respective ca sa cumpere sau sa construiasca in Romania. Daca politica din Romania ar fi fost cea care i-ar fi facut sa plece, nu ar fi fost nici o logica in a retrimite banii aici. In a construi pentru viitorul lor in Romania. Cei care plecau pe vremea lui Ceasca nu trimiteau bani in Romania sa isi faca case. Aceia fugeau din motive politice. Cei plecati din Romania in ultimii 25 ani nu au facut-o din motive politice.
Nici pensionarul nu isi schimba modul de viata in functie de cine e la putere. Nici macar ala care se uita la A3. Nici liceeanul nu isi alege studiile urmatoare in functie de cine e la putere in momentul acela sau cine ar putea fi la putere cand va termina el studiile. Corporatistul nu isi schimba corporatia in functie de cine e la putere si nu isi face mai putine concedii pentru ca PSD-ul da legi noaptea, ca hotii.
Parintii nu aleg scoala copilului sau ce sa faca la afterschool in functie de scula de la prefectura. Nu iti faci abonament la sala sau te apuci de dieta pentru ca e X la consiliul judetean. Nu treci de la Osho la LaCalinescu pentru ca a venit PSD la putere. Nu amani nunta pana cand face USR 23% in parlament. Si nu conditionezi divortul de aprobarea OUG 39857. Nu iti construiesti viata in functie de politica si nu esti afectat de ea mai mult de o discutie aprinsa la o bere sau pe internet.
Sper ca de data asta am fost putin mai clar.
Parerea mea este ca oamenii au fscut de multe ori aceste lucruri „in ciuda” celor care erau/sunt la putere. Probabil ca in vest nu conteaza cine e la putere, ca acolo o sa le fie bine, dar cand nu ai autostrazi, spitale, scoli etc., atunci conteaza.
Fetele nu se uită la cât de mare o ai, nu se cuplează cu voi in functie de asta. Pe scurt: mărimea nu contează.
Dacă o ai de 12 cm nu contează
Dacă o ai de 10 cm nu contează
Dacă o ai de 8 cm nu contează
Dacă o ai de 5 cm nu contează
Dacă o ai de 3cm nu contează
Dacă o ai de 1cm nu contează
Dacă o ai sub 1cm chiar nu mai contează
Daca plecai de la 13 aveai 5000 de negative
@big0ne
Omul e citit.
Nu era în țoli? 😀
inci…
Ierea în feet. 😃
Daca analizezi lucrurile pe termen scurt atunci da, politicul nu are o influenta semnificativa. Oare cum ar fi aratat Romania acum daca in 90 castiga Ion Ratiu? Looking on the broader picture, sa spui ca politicul nu are o influenta inseamna sa ignori total istoria. Sunt momente cheie dictate de politic care ar fi schimbat viata ta, a mea, a majoritatii.
Argumentul tau seamana cu cel al unui fumator „fumez si ma simt bine, deci unde e problema?”.
Si daca era Ratiu presedinte nu putea schimba foarte mult. El era singur in fata unei tari plina de „fosti” care nu isi lasau avantajele si locul in fata lui Ratiu&co. Era cu prea mult bun simt si fara echipa ca sa poata face ceva in acele vremuri.
Era la fel, sau ma rog … poate erau deja putin mai mari Clujul, Iasiul si Brasovul, dar e o mare naivitate sa crezi ca din blocul de tari foste comuniste cu granite cu URSS putea vreuna sa devina un paradis liberal in anii 90.
Nu am pretins ca am fi fost un paradis liberal cu Ion Ratiu la carma, dar cu siguranta ar fi fost un alt outcome.
Don’t bite my finger, look at where I’m pointing.
Un Ion Rațiu in anii ’90 ar fi deschis multe uși la cancelariile europene.
Ion Rațiu ar fi fost peste Lech Walesa al Poloniei. Acuma am fi avut șansa să fim la nivelul Poloniei sau poate al Slovaciei.
Liviu: locuiesti in Polonia? Ai prieteni polonezi? Faci afaceri cu polonezii? Ai legaturi familiale cu polonezi?
Nu doresc sa generalizez si ceea ce scriu sunt experiente personale.
Cand vad ca polonezii sunt ridicati in slavi de vai ce dezvoltati sunt fata de romani trebuie sa LOL… Da, sunt, dar doar cu numai 3-4 ani, nu cu deceni cum presupun majoritatea. Polonia s-a dezvoltat altfel ai datorita pozitiei geografice in apropiere de tari bogate care au investit la vecini saraci.
eu simt (complet subiectiv) ca foarte multi polonezi sunt inapoiati in ceea ce priveste sistemul de incadrare sociala si valorile sociale in comparatie cu tarile din europa de vest.
Polonezi au aceeași „seriozitate” profesionala ca romanii, cehii sau bulgarii… Nici mai mult, nici mai putin.
Liviu, ai fost si in sate si orasele din Polonia ptr. ati putea face o impresie mai ampla despre aceasta tara? Sa zicem i saturile uitate de Dumnezeu din „Polonia C” – spre Ucraina sau Rusia…. Si acolo se caca-n curte de generati si se vor mai caca in curte inca un timp.
Nu doresc sa te atac… Insa cred ca ar fi fost exemple mai bune decat polonia…
Idem ptr. slovacia. Poate doreai sa scri slovenia…?
@Liviu
Tragedia Poloniei de astăzi e că nu e diferită față de România, decât la număr.
Ce vreau să spun: Polonia e împânzită de firme străine, nu există firme autohtone care să le facă concurență altora.
Exact ca noi. Diferența la număr, de care mă refer, stă la baza că ei au nițel mai multe firme străine care împânzesc țara aia decât a noastră. Atât.
Altfel, aceeași poveste: polonezii sunt primii ca număr de imigranți în Regatul Unit, imediat după români și rromâni.
Ai mei (pe unul să-l odihnească Dzeu) l-au votat pe Rațiu, printre singurii din județ, într-o vreme în care dacă spuneai că-l votezi pe Rațiu, și nu pe Iliescu, riscai să fii bătut,dacă nu chiar tranșat, de gloată (ăăhăăăăă, cine ține minte știe la ce mă refer, nici măcar de mineri nu era nevoie, că era presiunea socială). Personal, sunt mulțumit și liniștit pe conștiință cu asta.
Dar…
Privind retrospectiv, Rațiu n-ar fi făcut mare brânză nici el. Patru argumente de ce:
1) Dacă (printr-o minune) ar fi fost ales, ar fi moștenit administrația comunistă. Putea să-și aleagă cei mai buni oameni ca miniștri, cei mai buni ca șefi la nu știu ce, cei mai buni prefecți pe teritoriu să mențină o comunicare continuă… praf și pulbere.
Orice student care-și merită diploma la relații cu publicul și/sau administrare știe că funcționarul de stat/agentul/operativul este vena ce ține sângele să curgă & segmentele osoase care țin măduva spinării întreagă – toate a statului. Dacă Rațiu concedia toți funcționarii/agenții/operativii statului, tu ce crezi că s-ar fi întâmplat? Nu am o cifră la mine câți erau angajați ai statului numai pe administrație, dar m-aș îndoi dacă n-ar fi o masă
Vali a scris asta, legat de dorința PSD-ului să se lase de la conducere și să-i lase pe ceilalți din opoziție să se împiedice pe scări. Problema nefiind că pierd puterea, fiindcă funcționarii/agenții/operativii sunt automat de partea PSD-ului.
2) Argumentul tău, cum că ar fi fost peste Lech Walesa. Cu tot respectul pentru Rațiu și memoria sa, nu cred că ar fi avut o soluție în care să improvizeze & să mărească economia română fără privatizări. Eu am argumentat și continui să argumentez că o economie zdravănă, al unei nații care se respectă pe bune, firmele străine reprezintă un procentaj minim/foarte minim & marginal din întreaga economie, comparativ cu firme private authotone și de stat. Sunt anumite sectoare (cum ar fi energia, resursele naturale & industria defensivă) în care firmele statului ar fi fost corespunzătoare decât firme private (dar, fie, argumentul e mai complex și deviez de la discuție).
Deci nu cred că Rațiu ar fi sporit gena capitalistă din români, deoarece însuși cripto-comuniștii, securiștii și chiar xenofilii (deși nu e chiar o diferență, dacă stau și mă gândesc, la nivelul gândirii) au susținut să vină străinii și să vândă totul la ei.
3) Să zicem (iarăși, printr-o altă minune) că Rațiu n-ar fi avut probleme nici cu funcționarii/agenții/operativii de stat, nici cu economia și că ar fi descoperit el rețeta prin care economia română să crească în ciuda șocurilor fără să depindă de firme străine… Întreb: cum i-ar fi combătut Rațiu pe securiști? Constantinescu a cedat și recunoscut că a fost înfrânt de ei – dacă tu crezi în teoria universului alternativ, cum s-ar fi apărat Rațiu de securiști? Eu sunt convins că nu ar fi putut. Pe Constantinescu l-au lăsat din vedere numai ca, pe urmă, să-l umilească și să-i confere un „false sense of security & control”.
4) Dacă Rațiu câștiga indubitabil, n-ar fi avut probleme cu funcționarii/agenții/operativii de stat, nici cu economia și că ar fi descoperit el rețeta prin care economia română să crească în ciuda șocurilor fără să depindă de firme străine ȘI cumva să-i înfrângă pe securiști înainte ca securiștii să-l înfrângă pe el…
Ca o ultimă nedumerire, întreb: cu ce i-ar fi intimidat pe ruși toate ăstea, să nu trimită ordine din Moscova (KGB sau GRU) unui „turist” ce trăia în România încă de pe vremea când trăia tovarășul Nicu, să inspecteze situația cu Rațiu, ținând cu el întodeauna o servietă în care era dezasamblat (dar care putea fi asamablat oricând) un Dragunov?
Cam asta și cu Rațiu învingător…
AlexF, ia caută să vezi reportaje comparative Polonia-Romania.
Intră in LIDL sau Kaufland si vezi câte produse sunt fabricate in Polonia.
Am fost si in Bulgaria în supermarketuri, ghici unde erau fabricate multe produse: Polonia, sau România (Bulgaria).
Sa fim serioși. Polonia e cu vreo 20 de ani înaintea noastră. Cum am calculat atât de precis? Să vedem ce face România în 20 de ani, dacă va fi la nivelul Poloniei de azi – măcar la absorbția fondurilor europene!
Sau, altfel: unde era Polonia acum 10 ani, noi am ajuns?
Cautati si vedeti aceste doua reportaje. Spun multe!
În premieră: Uite, UE nu e – Povestea producătorului polonez
În premieră: Uite, UE nu e – Povestea unui producător român de unelte agricole
Pe scurt: romanii bat la ciocan piese, polonezul are CNC – scula computerizata; romanii cauta sculeri-matriteri, polonezul cauta operator pentru computerele ce fac piese; romanul face 10 piese pe zi, polonezul face 100 de piese pe zi, mult mai bune.
Si tot asa.
Interviu cu ministrul Economiei din Polonia, sau ministrul cu accesarea fondurilor europene. Omul spune (citez aproximativ):
– Romanii vin sa ne ceara consultanta pentru accesarea fondurilor, pentru modalitati de a face dosarele de accesare fonduri. Mi se pare ciudat ca in fiecare an vine altcineva, ca in Romania se schimba ministrii atat de des. Nu a venit de doua ori acelasi om.
Puii mei, despre ce vorbim?!? Cautati si vedeti reportajele, ca imaginile spun multe.
„Polonezi au aceeași “seriozitate” profesionala ca romanii, cehii sau bulgarii… Nici mai mult, nici mai putin.”
Ce dovedeste asta, cand Polonia e peste Romania, economic vorbind?
Dovedeste fix ce autorul articolului nu recunoaste: POLITICUL FACE DIFERENTA.
–
Ai dreptate, am prieteni care au lucrat cu polonezi. IBM Cehia, echipe din toata Europa. Polonezii erau chiar lenesi, in opinia romanilor.
Cristi, acum serios… Tu compari economiile a doua tari dupe ce citesti unde sunt facute produsele din supermarkturi? Citeste primele trei paragrafe ale lui alupigus.
Cate din acele firme sunt cu capital integral polonez?
Nu, nu desmint ca polonezi sunt ceva mai avansati dpdv economic… Insa nu cu atat de mult precum sugereaza filmuletele din youtube
Eu am legaturi familiale si economice cu polonezi si polonia… Deci sa presupunem ca am vazut si incercat sa inteleg felul lor de trai si de gandire, care este, daca nu identic, cel putin foarte asemanator cu al romanilor.
Unde cred ca va fi polonia in 10 ani? Daca se straduiesc in continuare asa de mult, poate cu 5 pana la 10 ani in urma fata de acum sau ce ar putea sa fie in viitor. Problema este politica. „Dragnaizarea” societatii lor (joc de cuvinte in germana „pisser”i devin mai multi si puternici). Poate in afara CE? Poate primul stat din Europa cu un nume gen” Republica fundamentala Crestina Polonia”?
Pa (pe poloneza, ca suna mai bine)…
Q.E.D.
So, polacii sunt precum romanii? La fel de lenesi & shit? Iar, in conditiile astea, tara lor e mai dezvoltata decat Romania?
Puii mei, cine/ce face diferenta?
Eu zic ca „politicul”.
Da Cristi, asa e cum e pe youtube…
Tu dirijezi discutia intr-o directie gresita si ai probabil doar informatii din youtube, auzite, etc.
Deci tu acum chiar generalizezi situatia dupa ce ai vazut doua documentare (facute d3 cine si unde?) si un interview cu un ministru corupt al lui Dragnea polonez?
Cum sta cu it-ul polonez si cel roman? Poate ai vazut si despre asta un video ceva?
Firmele din polonia cauta orice si angajeaza pe oricine care nu pleaca. Sa-ti dau un exemplu din experienta personala: la renovarea unui apartament din Szczecin am avut in trei luni trei echipe de muncitori… Toti se cara in norvegia, anglia, etc. Si by the way, daca crezi ca Constanta este un failed city trebuie sa vezi Szczecinul
Eu vorbesc si de societate in general, care in polonia se degradeaza vazand cu ochii. Clasa de mijloc se vinde lui dragnea lor pe 500 de zloty ptr. alocatia de copi, se provincealizeaza in nationalism si arogante oarbe (acum vorbind din germania) de sarantoci.
Deci mult succes la vizionarea altor filmulete care se potrivesc ideilor tale. Asta apropos de Confirmation bias.
Pa
sa avem pardon dar aia din saturi fac numai succesuri.
Da AlexF, asa e cum ai vazut tu, intr-un singur oras.
Tu dirijezi discutia intr-o directie gresita si ai probabil doar informatii din grupul tau de oameni, care, se pare, nu sunt dea cea mai buna calitate (nu vin la munca, pleaca in alte tari…)
Deci tu acum chiar generalizezi situatia dupa ce ai lucrat cu cateva echipe (care faceau, ce, in ce domenii?) si o discutie cu x oameni, neimportanti ca proportie vis-a-vis de populatia Poloniei.
Cum sta cu it-ul polonez si cel roman? Poate ai auzit si discutat cu vreo trei polaci din constructii despre asta?
Eu vorbesc si de societate in general, care in Polonia, ca termeni de dezvoltare, grafici, arata mai bine decat la noi.
Deci mult succes la discutii cu alti zidari care pleaca din tara, sau ce mai faci tu intr-un singur oras, nereprezentativ pentru vizoinea generala asupra indicilor economici ai tarii. Asta apropos de Confirmation bias.
Pa
–––
E „kul”? Am fost si eu „jmeker”, acum?
Cacat.
Spui de „Confirmation bias”, dar umpli discutia facandu-i de cacat pe polaci.
Care e salariul minim in Polonia? Care e pensia minima in Polonia?
Sunt mai multi romani plecat in Polonia, sau mai multi polonezi veniti in Romania?
Ce PIB are pe cap de locuitor Polonia, ce PIB are Romania?
ASTE e discutia. Trei echipe neserioase de zidari nu sunt reprezentative.
Iar la indicii enumerati de mine mai sus, am impresia ca Polonia ne bate la curul gol.
Personal, mi-ar placea ca DACII!!!!! sa fie cei mai tare din parcare. Din pacate, nu sunt.
Apropo, avem media IQ-ului printre cele mai scazute din Europa. Cred ca locul 2 la coada din Europa, la IQ.
Adica, romanul de rand e mai prost decat europeanul de rand. Asta e tara.
@AlexF
Am fost doar in Varșovia și am fost impresionat de curățenia și frumusețea orașului. Nu am prea interacționat cu oamenii, nu as știi să-ti zic de gradul lor de cultură și hoție.
Am luat ca și exemplu Polonia din prisma asemănării cu România, gara mare, populație mărișoară.
– produsele poloneze din Lidl și Kaufland le-a remarcat toată lumea dar nu e doar atâta. Daca mergi in Dedeman găsești destul de multe produse poloneze (baterie de baie cu garanție 7 ani), uși de la porta fucking doors, mobilier etc.
– infrastructura destul de serioasa in jur de 3500 km
– au organizat un campionat european (și Ucraina dar acolo e altă discuție)
– au trecut prin criza din 2008 fluierând
– foarte multi polonezi au plecat dar și salariul mediu e acuma la un nivel încât îi poate motiva ușor să se întoarcă
– menționa cineva mai sus că majoritatea companiilor sunt cu capital străin – și what ? România a pierdut enorm de multa industrie, produsele românești de la ciocan la mobilier au dispărut aproape complet. Polonezii au reușit să-și păstreze o parte – aici mă bazez doar pe ce vad ca și proporție pe piata
– un Rațiu poate ar fi gestionat mai „obiectiv” vânzările fabricilor românești. E clar că poate jumate erau falimentare și nu dădeau randament, dar sigur salva mai multe decât avem acuma companii românești.
– Polonia e mereu data ca și exemplu la absorbția fondurilor europene.
– din punct de vedere politic nu-mi dau seama ce s-a intâmplat acolo. după „accidentul” aviatic de la Katin lucrurile au luat-o razna. Anti Rusia erau și înainte dar acuma sunt si anti UE – nu am apucat sa citesc mult pe partea asta
– au femei frumoase
– poate o sa-i ajungem din urmă la un moment dat, dar eu nu știu câtă răbdare mai am in țara asta
– am 31 de ani, acuma 10 ani chiar credeam că o să apuc sa merg pe autostrada din Ardeal la mare. Acuma nu mai am răbdare să aștept.
– din 20 milioane de romani mai bine eram 12-13 milioane, putini dar serioși.
– in concluzie da, politicul ne-a traso. O sa ne mai tragă încă 2 ani. Eu nu vreau antcipate sau guvern nou- să rămână PSD să vadă și să simtă și electoratul lor ce jos ne-am dus.
Daca ar fi maine alegeri PSD tot ar strânge un 30%+ plus. La tara lumea e tot amorțită.
As mai scrie multe dar nu am răbdare și talent.
Liviu, da ai dreptate. Cand iesi din gara centrala crezi ca esti la londra. Insa nr. De zgarie nori nu este 100% un indicator al civilizatiei. Astfel Lagos ar fi cam peste foarte multe orase din europa. Dar nu este.
Ptr. Mine varsovia este in oras retorta, ca frankfurt. Frankfurt este dpmdv unul dintre cele mai infecte orase din germania. La prima vedere bani, dar mort intelectual. Cracovia este misto. Insa acolo ai iarna smog ptr. Ca batranii care incalzesc cu sobe (wow in Polonia, sobe, incredibil. Or fi sobe fabricate in polonia :)) nu au bani de carbuni si incalzesc sobele cu gunoaie…
Am vazut mai mult din polonia decat din romania…
Deci cristi… Nu prea am vazut la lidl chesti produse in luxemburg sau olanda. Ce tari de cacat. Daca as avea logica ta economica… as fi angajat…
Cristi: relax man. Nu te ambala in chesti neimportante si nu fa din lucruri neimportante lucruri importante.
LeRoyMerlin, magazin de bricloaj, cel mai aproape de mine. Sectiunea corpuri de iluminat, becuri, aplice: made in Poland. Tot, absolut orice produs din sectiunea aia e facut in Polonia si trebuie sa recunosc, sunt peste China vizibil. Tabla din OL35 si aluminiu, vopsita simplu, dar nu e chiar la calitatea chineza, care nu permite o dezasamblare si reparare in caz de defectare.
Pe de alta parte, marca Gardena, germana din Ulm, made in China. Am incercat sa repar o masina de taiat iarba electrica. Motorul era facut in China si bobinat cu aluminiu emailat. Sincer, nu vazusem asa ceva niciodata.
Ar fi trebuit sa închei discutia la chestia cu lucrurile produse undeva. Dar dacă tot am început…
1. Polonia are o graniță mare cu germania. La începutul anilor 90 firmele germane au investit peste granita in Polonia si Cehia. In mod special in fostele zone nemtesti. Deci Wroclaw, Poznan, Katowice, Opole. Infrastructura care era si pe alocuri mai este la pamânt nu genera firmelor costuri imense. Ca de expl. De la poznan la berlin faceai fara autostrada 3,5 ore acum cu autostrada faci 2,5 ore.
Olandezii, belgienii, scandinavii (aia au investit destul de mult la inceput in tarile baltice) idem.
Ptr. a ajunge in România aveau un drum lung si anevoios prin tari fara infrastructura pusa la punct.
Deci geografia a fost importanta. Plus marimea tarii, a unei evtl. Piete de desfacere, marimea pietei de munca, etc.
Polonia, pe langa romania si bulgaria, are la ora actuala un brain drain greu de imaginat. Nu se gaseste personal calificat cam in niciun domeniu. Cei ce au ramas, blue si white collar, doresc salarii la nivel vest european, cea ce face ca:
a) in domeniul blue collar necalificat sa importe lucratori. (in Varșovia dai la ora actuala mai degrabă de un taximetrist ucrainean sau indian decat de un polonez. Polonezul lucreaza necalificat in norvegia, castiga brut 20 de iepuroi pe ora. Sau in germania, anglia). Firme medi si mari din domeniul mobilei au peste 50% ucrainieni).
b) white collar fie se cara, fie sunt inlocuiti cu noi veniti. Dar in general se cara, doctori, it-isti, ingineri…
c) firmele cu capital strain se cara si ele. Nu doar din cauza lipsei fortelor de munca adecvate ci si al situatiei politice actuale neclare.
2) o tara in curs de dezvoltare are industrie. O tara dezvoltata are ceva mai multe firme din domeniul serviciilor decat din industrie.
3) de ce plm va orientati spre polonia si nu spre belgia?
Inca o data: daca lucrezi ca muncitor la firma de becuri in Cracovia si castigi ceva peste salariul minim, esti halit. Sau daca esti pensionar. Ori student. Poti sa fi si doctor ca fara șpagă nu supravietuiesti.
Aaa, lucrezi in provincie (unde poti castiga la fel de mult ca in orasele centrale ptr. Ca foamea de angajati ii face pe patroni sa deschida buzunarele), da, atunci este ok…
4) chiar o tineti cu chestiile de la lidl samd?
Diferenta intre cele doua germanii si korei tot politicienii o fac. Acelasi popor condus diferit.
Adevărat coae… și pitigratis spune cam același lucru în ultimele postări…dar românașul vrea să arate că are și el ‘constiinta civică’ acum’ că e corporatRist și are rate la rezidential și golf 7…nu contează că la corporație se comportă la fel de românește/psd-ist că întotdeauna, el e un ‘om frumos’ și nu mai suportă ce fac ciordache și dracnea…pula…o adunătură (că natzie e mult spus) de gregari,duplicitari și frustrați , naivi ( să nu spun proști)…poveste de la locul de muncă: corporatRistii ‘frumosi determinati să schimbe lumea, îl întreabă pe ‘sefu’ dacă vine în piața la proteste ; sefu’ e băiat de ceva baronete psd-ist de județ, plin de bani (tocmai a dat 100 000 epuroi pe o mașină ) 😄 și e un mini-dracnea…. bineînțeles că le-a dat o flegmă printre buze…dar e ‘baiat bun’ mha, angajează incompetenți pe salariu bun,face cinste la restaurant…dar ei îl dau jos pe dracnea…😄
Foarte multe generalizări legate de impactul politicii în dorința oamenilor de a pleca din țară.
Fără un sondaj de opinie și studiu sociologice nu poți pune un verdict, ramai la nivelul – am scris și eu să mă aflu în treabă.
Faptul că politicul influențează economia e dovedit. Toate măsurile au un efect in economie. Economia nu e ca și vremea – stai și aștepți să vezi in ce parte sufla Roborul.
Eu nu știu cine ești dar ce ai scris până acuma mi se pare de un nivel foarte slab. Parca ar fi texte scrise de Olivia Steer pe subiecte economice și politice. Prea mare pierdere de energie sa stai să le combati, mai bine unfollow zoso.
Offtopic
Cum se citeste Steer? Vocea mea interioara, aia care-mi citeste textele sau gandurile imi zice STIiR(cu I lung) -cu accent englezesc ca si ‘steering wheel’ si ma tem ca corect ar fi STEeR(cu E lung) ca si romanescul ‘metru STER’.
Era mai simplu dacă își zicea Moisescu. Poate așa o renega soțul.
Olivia Știr, de la știrbită la cap.
daca nici la articolul asta nu zice nimeni nimic de maica-ta sau de orice alt membru al familiei tale…m-am convins…ma intorc in tara
Zise Attila, încălecă și porni în galop spre Mongolia.
Ma mira totusi like-urile la commentul tau, Atilla. Ceva nu se pupa.
pai e simplu…comentariul meu lasa impresia ca e „de bine”…adica lasa impresia ca eu ti-as zice ceva de rude..doar ca nu o fac din „civilizatie”…
ca atare…lasa impresia ca fiecare „manuta in sus” e o vorba la adresa cuiva din familia ta… sau cel putin asta banuiesc
ca altfel nici eu nu-mi explic…ori chiar am inceput sa putem purta discutii fara sa ne mail luam direct mortii la intrebari
likeuri platite de soros
Nu ma bag in discutii politice, dar simplitatea cu care vezi lucrurile e in continuare uimitoare. Politicul e de vina pentru plecarea capsunarilor din tara, a it-istilor, a medicilor. Pentru ca politicul are ca responsabilitatea dezvoltarii tarii.
Cine ar mai fi plecat din tara sa isi lase familia daca puteau sa castige decent aici, daca aveam scoli/spitale decente samd. Da, banii sunt principalul motiv, lipsa lor si a multora altora sunt din vina politicienilor care nu stiu nimic altceva in afara de sa isi bage bani in buzunar si mai nou sa legifereze doar cu dedicatie.
‘politicienii’ ăștia sunt de pe altă planetă sau din altă țară ? Nu, sunt românași verzi dintre noi, urmașii lui Decebal și Traian 😉 ..doar că au decis să lase liber instinctul patologic de a se îmbogăți rapid și necinstit….
Simplitatea este, intr-adevar, uimitoare. Ar trebui sa o practicam mai des.
In rest, daca ai impresia ca politicul e responsabil de dezvoltarea TA, e cam complicat sa incepem o discutie, fie ea doar principiala.
Politicul face diferența între: „Ce cacat mancam mâine, ca nu mai avem nimic” și „Sa-mi trag palme, trebuie sa-i întrecem pe polaci” (sic!)
Politicul face diferența între Cristi care nu avea pe bune ce mânca in 1996 (își aduce cineva aminte de inflația din anii ăia?), și Cristi care, in 1996, s-ar fi concentrat pe studii nu pe lucrul la bar pentru a-si cumpăra haine.
Aia e, timpul a trecut. Dar să spui că politicul nu prea are treabă cu viața omului de rând, e cam mult.
Stiti cum arata hot dog-ul moldovenesc?
Arata ca un hot dog normal, numai ca nu are cremwurst.
Suna ca o gluma, dar in 1996-1999, sa spunem, era o realitate.
Este cren (care inseamna hrean), nu crem.
Vedeți, nici macar nu știu cum se scrie corect, și au trecut 20 de ani!
Il scriam sau nu corect, oricum nu existau bani pentru el.
„Politicul nu e responsabil de dezvoltarea ta”… yeah, right.
Cacat.
E, aici nu ai nimerit-o.
Stilul de viata al mamei mele(care e medic) s-a schimbat matematic, pe hartie in functie de cine e la putere. Boc i-a taiat 25% acum cativa ani din salariu, acum dragii conducatori i-au dublat (si-nca un pic) salariul.
Medicii rezidenti pe care-i are in pastorire care vroiau sa emigreze nu mai vor sa plece pentru pentru ca nu merita deranjul.
Personal cunosc cativa mici (si nepriceputi) antreprenori la inceput de drum care au decis ca e mai rentabil si mai sigur sa se angajeze la nou infiintatele companii municipale ale primariei din Bucuresti .
Guvernul nu decide salariul juniorului de la oracle dar il subventioneaza la greu
https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-16465807-schema-ajutor-stat-din-sapte-companii-vor-primi-ajutoare-stat-valoare-67-milioane-euro-pentru-crearea-3151-locuri-munca-maxim-trei-ani.htm
De ce i-a taiat Boc salariul?
Ce perioade compari?
I-auzi, un comentariu despre „subventii ale salariului juniorului”:
In conditiile in care ne batem cu India si China pentru proiecte de IT, si nu putem concura la costul de productie (avem oameni scumpi, dar cam cu aceesi productivitate in medie ca indienii si chinezii), ajutorul asta contribuie solid la dezvoltarea industriei locale.
De retinut, banii astia nu sunt exportati din Romania. Ei pot fi cheltuiti numai pe mijloace fixe, adica de fapt se duc mai departe la contractorii locali pentru infrastructura, cladiri, amenajari, comunicatii, etc.
De ex DB tocmai a deschis in Bucuresti un centru, si a investit 40 mil pe langa cele 16 milioane ajutor. Profit net in economia Bucurestiului ? 56 milioane, si asta numai la inceput. Banii cheltuiti dupa or sa fie cu mult mai mult.
eu sunt medic (plecat de curand in germania) si iti spun la prima mana ca se pleaca si mai abitir. sistemul sanitar e in dezorganizare si salarii mai mari nu ajuta la mare lucru.
Nu o sa-i inteleg pe cei care considera ca daca castiga bine nu mai merita sa pleci din romania. Daca ne rezumam doar la mancare/haine/masini atunci nu cred ca mai avem ce comenta. Acei medici rezidenti vor fi multumiti momentan, nu vor mai simti foamea, dar cu timpul vor veni lipsurile care nu pot acoperite peste noapte cu mariri de salariu: educatia celor din jurul tau. Asta se face in timp, in cateva generatii. Noi, fata de restul tarilor in care vrem sa emigram, am chiulit 50 de ani de la „scoala”.
eu am plecat din romania. desi castiam bine. Si ii crescuse si doamnei salariul. Ca intamplator salariul ala, de cand a crescut, venea la 4-5 zile intarziere.
Si, poate si pentru ca mita nu ne place.
Medicii aia rezidenti au si post? Ca asta e motivul principal al plecarii din tara. Pe langa conditiile din spitale si regimul feudal
Ba da, oamenii fac alegeri in functie de politica. Am un coleg care a plecat in Germania cu familia, un altul care a fost plecat cativa ani acolo, vrea sa se reintoarca, si eu ma pregatesc de acelasi lucru. Toate vin dupa incercarile coalitiei de guvernare de a relaza legile justitiei.
Daca in bula ta, oamenii nu iau decizii si nu sunt afectati de politica, asta nu inseamna ca restul nu tin cont de deciziile partidelor.
Ti-am mai zis si la postul celalalt, cand emiti opinii trebuie sa faci fata la toata gama de comentarii.
Tu te pregatesti sa pleci sau sa vii înapoi in tara ? De ce ?
Daca ai tu 3 prieteni care, cu siguranta restul de 3 milioane…
Cetin de ce-o fi plecat prin Germania?
nu e bine sa generalizezi, dar la fel cunosc si eu alti 2 prieteni care au plecat cu tot cu familie in uk si belgia din cauza perspectivelor pentru copii si a situatiilor/conditiilor de care te lovesti in ro. inca nu s-au intors, si au trecut 3-4 ani. cred ca fiecare are sau cunoaste pe cineva destul de apropiat care a plecat…
@Eu
Intrebare: te-ai pisat pe el de vot la parlamentare?
Generalizezi aiurea. Cunosc cel putin 5 persoane care au plecat din motive politice. Eu o voi face din acelasi motiv. Economic stau F BINE dar prefer sa imi investesc banii in businessuri din alte legislatii. Astept 2020 cu bagajele facute. E suficient ca 1 din 20 sa plece din motive politice ca tot e f f mult. Inseamna zeci de mii de tineri in ultimii ani plecati. Astia aveau joburi high-level. Articolul asta e de alba sau neagra cand de fapt sunt f multe zone de gri intre.
Idem mai sus. Ai tu cel putin X persoane care, deci, concluzia e evidenta…
Astepti 2020 pentru ce? De ce nu pleci acum, nu iti influenteaza suficient viata politicul actual? Ce o sa fie fix in 2020? Cum esti asa sigur de ce o sa faci in 2020, in lumea asta plina de incertitudini?
iti dai seama ca 1 din 20 inseamna 5%…care pleaca deoarece, indiferent cine a fost pe scena politica, granitele au fost deschise
pe „timpuri”, rata de plecare din cauza „politicului” era aproape de 100%…cu cauzalitate directa.
cauzalitate directa, adica „daca nu incerc sa plec..ma duc la canal…” nu d’asta indirecta ca „poate dincolo au autostrazi si poate nu altceva”….
„vom vedea ca in jurul nostru oamenii nu isi modifica viata in functie de cine e la putere.” – pai nu, își modifică în funcție de cum o sa meargă treaba. Dacă ai fermă de porci în Teleorman parcă o să fie cam greu să concurezi cu ăla care are nu știu beneficii și tasu e nu știu cine. Și când închizi afacerea probabil nu e la fel ca si când încă merge bine.
Când bugetarii au rămas fără 25% din salariu oare a fost la fel? Mai xeroxau din bani ca să compenseze sau cum?
Exemple ar mai fi multe.
Ca si in articolul trecut, părerile par foarte la prima mână, mai mult teorie.
Salut! Ma bucur sa te regasesc! Te citesc cu interes ! Numai bine!
Te-au rapus pe tine neavând posibilitatea sa ma crucifice pe mine:-)
Nu putem sa-l atingem pe X, ii vom scuipa pe toti care ar putea avea cea mai mica apreciere pentru X. Pentru ca putem.
multe minusuri…dar nimic de rude…inca e ok situatia
Oamenii politici au parghiile si instrumentele care influenteaza starea unei tari. Politica coerenta si finantata in educatie, ai viitori oameni mai educati, pregatiti, care vor aduce plus valoare mai mare. Vii cu programe si un cadru bun pentru a aduce investitii strategice in anumite zone, toata zona va fi influentata. Sunt mii de exemple. Politicul influenteaza la nivel macro si pe termen lung. Din ce am inteles din primul articol, cred ca ai vrut sa transmiti ca daca fiecare dintre noi nu se va schimba in bine, politicul nu ne poate schimba. Este oglinda noastra. Este adevarat. Dar multimea are nevoie de exemple, directii, cadre, medii, programe de dezvoltare create si de politic, ca la ei sunt deciziile macro.
Nici un om normal constituit in capul lui nu poate astepta directii, cadre, medii, programe de dezvoltare de la un politic care de 30 ani… nimic.
Ai impresia ca toti sunt ca tine, ca toti gandesc „cu capul pe umeri”. Si referitor la tine, daca te nasteai in alt mediu, aveai aceeasi evolutie? Mai erai un om normal constituit in capul lui? Mergi prin tara, prin piata, autobuz, prin sate si comune, prin orase, prin fabrici si uzine, analizeaza oamenii, ai sa vezi ca au nevoie de directii, sa li se spuna ce sa faca, multi nu sunt capabil sa gandeasca mai presus decat nevoile de baza. O societate sanatoasa nu inseamna sa gandesti doar individual, societatile prospere au muncit pentru binele comun si au fost ghidati de lideri: politici, religiosi etc. Structura piramidala. Parerea mea…
Pentru o secunda m-am gândit cum ar fi sa gândeasca toata lumea ca mine si m-am ingrozit. M-ar paste suicidul la fiecare vedere a unei alte persoane.
Judecata ta are valoare atâta timp cât se menține sistemul politic .
Adică atât timp cât suntem democrație, intr-adevar, viața merge înainte .
Dar să spui că atunci când a venit comunismul în România viața oamenilor n-a fost afectată atunci chiar că e superficial .
Păi dacă politica nu ne afectează cu nimic viața, atunci de ce mai există statul ? Cred că întâi au fost oamenii și apoi statul . Nici eu n-am plecat din cauza politicii, dar s-ar putea să nu mă mai întorc pe termen scurt din cauza ei. Dacă ne transformăm în Turcia ușor ușor s-ar putea să fii arestat doar că ai o părere împotriva puterii .
Nu am vorbit nicaieri de comunism. Discutia mea are la baza pe astazi.
N-ai cu cine sa discuti. Astia vin aici ca sa afle ce masini proaste sa-si mai cumpere si cat de speciali sunt ei.
Auzi, tu vii aici sa-mi enervezi cititorii?
Planurile mele au fost deconspirate.
Îmi plac oamenii ca tine care presupun că un om scrie pe blog doar ca să-i distreze pe alții sau să primească feedback. Ori că scriind pierde timpul altora. Nu știu dacă realizezi cât de absurd e să susții că-ți pierde EL timpul TĂU scriind ceva pe un blog care nu e al tău și pe care nu te obligă nimeni să-l citești.
E plin Internetul de anonimi cu păreri pertinente care țin să le dictez autorilor ce și cum să facă. Nici după comentariul ăsta tot nu vei pricepe că ești doar un ”Tiberiu”.
Nu, oamenii care au plecat nu au plecat din cauzele de mai sus. Doar ca o cauza sau un cumul de cauze, au acționat ca un catalizator și au determinat luarea unei decizii ce stătea latent și au plecat. Asta e valabil pt marea majoritate care a plecat din motive economice. Exista totuși și o minoritate care a plecat din motive de cariera, recunoaștere profesionala, un viitor mai bun pt copii, etc. În principiu, în nici un domeniu nu funcționează generalizarea și absolutizarea.
Reciteste articolul initial si mai ales titlul. Generalizarea au facut-o/asumat-o cei ofuscati de articol. De unde si exemplele unice pe care au venit sa mi le dea pentru a-mi demonta articolul.
Constat ca valoarea acestui articol este puternic disputata intrucat:
– detinatorul blogului o evalueaza in functie de metrica: raspunsuri, vizualizari, aprecieri, linkuri etc
– vizitatorii o apreciaza in functie de cum percep ca li se potriveste opinia
Dar, desi a intentionat sa fie fatis provocator si sa starneasca reactii emotionale, concluzia autorului este incadrabila in platitudini: o legatura indirecta nu e o legatura directa.
Nu știu voi dar eu aștept sa se întoarcă zoso din concediu să mai citesc articole cu 15 fraze dar care au sens, vad ca blog-ul s-a transformat într-un forum gen softpedia unde toți aberează pe tot felul de subiecte dar nimeni nu vine cu o soluție la problemele prezentate.
Dacă cei care scriu guest post-uri ar avea subiecte mai variate poate că ar fi interesant de urmărit articolele si comentariile, ceva de genul: nu-mi place ‘insert un serial tv arhi.cunoscut (Breaking Bad)’, cei care îl urmăresc sa ma convingă ca merita deranjul sau m-am mutat in străinătate si Românica și românii nu merită 2 bani, convingeți-mă ca nu este adevarat sau USR și Cioloș nu știu sa facă opoziție etc.
Cu alte cuvinte, George, tu astepti sa scriem despre ce vrei tu. Esti cool, ne dai si exemple.
Ce nesimtit e george asta. Se asteapta ca blogul pe care intra sa contina materiale ce-l intereseaza …
Ce nesimtit e autorul blogului ca nu scrie doar ce-l intereseaza pe George.
Probabil ca nu ai cunostinta despre ce schimbari si la ce nivel produce efecte politicul in economie. Primul efect ar fi ca investitorii isi abandoneaza planurile de investitii si decid sa se retraga de pe piata. Investitorii poate nu se mai extind si aleg alte piete pentru asta. Romanii pleaca in strainatate ca isi pierd speranta. Destul de recent a scos Canada vizele si a fost un val de romani care au cerut AZIL POLITIC acolo. Pentru ca noi avem derapaje in privinta Justitiei, sigur va determina UE sa isi schimbe relatia cu Romania, deoarece ne-am abatut de la plan.
Intr-o singura privinta sunt de acord cu tine. Omul de rand nu cunoaste si nu recunoaste impactul politicii tarii in viata lui, dar efectele exista si se simt pe termen mediu si lung.
Cei care au cerut azil politic în Canada erau țigănuși de ai noștrii. Daca nu ii accepta Canada mergeau înapoi în Franța la cerșit. Cu franceza se descurca si in Quebec.
Și Udrea în loc să ceară azi politic în Canada a mers in Costa Rica, ce oameni, avea și legătura directă din București.
Am citit si primul post si cumva m-am abtinut sa comentez, pentru ca ceea ce spui tu, o spune vali de cand are blogul asta si anume: „Degeaba ne plangem de politicieni, daca nu facem noi o schimbare in viata noastra”. Ideea in sine este una simpla, dar care transmite multe, din cauza asta apar postari kilometrice despre politica si cum ne impacteaza viata. Nu o sa dezbat mai mult, doar ca fix din ideea asta multa lume a si plecat din tara, pentru ca in esenta schimbarea aia poate sa insemne o schimbare de tara. Cu toate acestea cei care s-au schimbat complet au si ramas in tara de adoptie, restul s-au intors.
Acum revenind la politica, te impacteaza cat de mult vrei tu sa impacteze, asta daca nu apar legi aberante pentru secolul in care traim. Cum ar fi:
-Interzicerea avortului;
-Liberalizarea armelor;
-Inchiderea tuturor magazinelor in week-end;
-Fiecare familie are dreptul la 1 copil maxim;
-Rationalizarea portiilor de mancare remember the 80’s;
-Interzicerea detinerii de monede straine;
-In cazul unui viol daca victima se casatoreste cu agresorul numai este viol;
-Femeile nu au voie sa conduca;
Unele sunt inca in vigoare altele au fost date si s-a pornit o revolutie, insa genul acesta de legi impacteaza la un nivel profund societatea in care traim si dau nastere unor comportamente ulterioare pe care le dispretuim.
Ei bine, cam asa ne impacteaza politica pe noi cetatenii unei tari oarecare. Iar in momentul care libertatile cetatenilor se restrang, incet-incet trecem de la democratie la totalitarism. Sigur lucrurile astea se intampla si cu girul cetatenilor, insa faptul ca noi plangem dupa Ceausesc sau nea Nelu conform ultimelor sondaje, coroborat cu ce lachei politici avem, nu fac decat sa schimba structura emigrantului roman.
Asa ca da, romanii emigreaza in principal din cauza banilor, insa numarul celor care emigreaza din cauza a ce se intampla politic, incepe sa creasca. Problema este ca cei din urma, sunt cei care nu se vor mai intoarce deloc si probabil vor cauta sa renunte la cetatenia romana, dobandind o alta. Si asa o sa ajungem in vreo 10-20 de ani, o tara pustiita, datorita politcii de dispret pe care politicienii au avut-o fata de proprii cetateni.
Chestia cu politica: e şi nu e, depinde de prea mulţi factori ca să putem generaliza. Să luăm în calcul totuşi cîteva lucruri:
1. Acum vreo 200 de ani, un politician (conservator-monarhist, într-o perioadă revoluţionară), pe nume Joseph de Maistre, a enunţat o opinie care în linii mari a fost validată de istorie: „Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.”. Cît timp au loc alegeri libere, se poate spune că votanţii şi-o fac cu mîna lor, la propriu. Vă gîndiţi poate la 20 mai? Asta nu e nimic, comparat cu alegerile din noiembrie 1932 din Germania (33% pentru nazişti, 17%pentru comunişti, în total 51% din locuri în Reichstag);
2. Strict legat de alegeri în România, e suficient să ne uităm la rezultatele de la locale, acolo unde se spune că oamenii sînt direct interesaţi (şi unde se presupune că îi cunosc mult mai bine pe candidaţi). Dacă nu intervenea justiţia, astăzi oameni precum Oprescu, Mazăre, Pinalti, probabil şi alţii, ar fi fost bine-mersi în funcţie, realeşi în 2016 cu 70-80%. Comentariile sînt, cred, de prisos;
3. Pe de altă parte, ceea ce se întîmplă în România, în primul rînd economic, dar evident cu impact politic, nu prea mai ţine de noi, ci de evoluţiile la nivel global. Credeţi că nu e aşa? Globalizarea era deja un fapt împlinit în 1929, degeaba luptă unii împotriva ei (sau o folosesc ca pretext). Altfel, criza bursei americane (şi răspunsul protecţionist a lui Hoover, un fel de Trump avant la lettre) nu ar fi avut impactul pe care îl cunoaştem;
4. Revenind în Mioritikland, o să mă repet, dar soluţia pentru a scăpa de nişte politicieni (eventual şi de partidele pe care le reprezintă) este să aşteptăm să fie înghiţiţi de următoarea criză economică. În Grecia, asta s-a întîmplat cu PASOK. Şi acolo (atenţie ce ne dorim, că s-ar putea să se realizeze) s-au ridicat politicieni noi, e adevărat, dar de la extremele spectrului politic. Vedeţi şi punctul 1, vedeţi şi cazul Trump, vedeţi şi Brexit, şi în general cum a evoluat scena politică la nivel european în ultima vreme.
Marcos a reliefat mai bine ideile din cele 2 articole.
Exact. Punctul 3 este de recitit, raspunde la multe din ineptiile mele din cele 2 articole.
Politica nu e despre cum il cheama pe ala care e la putere sau in opozitie e despre luatul deciziilor in ceea ce ne priveste.
2. Cand aud de alegeri libere la noi ma apuca rasul. In ce bula sunteti? Ia mergi ca reprezentant al unui partid intr-o comisie la alegeri sa vezi cum se voteaza si cum se numara. Sa vezi cum e o foame de cnp-uri si nu le sterg nici cand le atragi atentia, cum nimanui nu-i pasa la final sa respecte procedura de numarare ca plm e 12 noaptea deja si sunt prea obositi pe niste foi desi toata ziua au stat cu fundul pe scaune si nu i-a interesat nici macar sa se asigure ca stampilele sunt mereu la locul lor si ca voturile sunt bagate unde trebuie si cate trebuie. Si mai ales cum toate lucrurile astea sunt atat obisnuite si toti participa asa de tampiti incat n-ai ce sa faci … scrii interpelare, ameninti cu politia, presedintele de comisie iti raspunde in 2 peri ca face cum vrea el, chemi politia, aia spun ca n-au ce sa faca.
Crezi ca 1-2 procente nu fac diferenta? Fara ele ALDE si PMP nu ar fi intrat in parlament. Nu ai fi avut falsa impresia ca uite ce diversitate, ai de unde alege.
Si astea se intampla in niste zone bune din Bucuresti. Cat crezi ca se fura in sate sau orase mici? Un om oarecare dintr-un sat din teleorman, braila sau care vreti voi nu stie ca are de ales, el nu are capacitatea asta. Crede ca primarul cumva vede ce voteaza el si dupa aia gaseste ceva sa-l futa.
Cautati stirile cu tipa de la usr sector 1 la care a luat-o razna numaratoarea si a pierdut dupa ce le-a plecat reprezentatul din sala la concert :).
Vedeti cum sunt 3 parlamentari care nu au dreptul legal sa fie acolo si nici macar nu aveau drept sa candideze dar totusi sunt in parlament fiindca asa vor ei.
Vedeti minunea de la Bucuresti cum a iesit primar una care a luat mai putin decat „opozitia” adunat pentru ca na, au dat lege sa fie alegeri intr-un singur tur.
Cum primarii aia s-au mutat de la un partid la altul ca asa a vrut pula lor, a venit justitia si-a zis ca nu-i ok si nu n-a respectat nimeni ce-a zis.
Continuand cu punctul 3: La noi se fura ca-n codru, la propriu! Postul lui Vali despre case la tara cu imaginea aia cu cainele spanzurat ca sa fure e realitatea. Unii fura asa, altii pur si simplu asteapta sa te duci cu banii de impozit la ANAF si au ei grija sa ia niste copaci la 1000 ron in loc de 50. De aia suntem in gaura, nu ca ne afecteaza trendul global sau nu luam noi individual atitudine.
Ce principii sa ai si lupta politica sa duci cand astia te-au saracit si tu te gandesti doar sa ai o paine de mancat? Daca ai si copii nu mai vorbesc. Pleci dincolo. Si crezi ca dincolo se schimba lucrurile? Te destepti peste noapte si ai timp sa cugeti la politica si de ce ai ajuns in situatia asta in timp ce dormi bustean din cauza ca in restul zilei ti-ai rupt carca?
4. De ce crezi ca ar aparea politicieni diferiti? Sa ajungi sa faci participi cu adevarat la politica, sa influentezi decizii e extrem de greu. Vrei acces la tv? Ghinion, sunt controlate de alti politicieni. (Vrei sa-ti faci televiziune cu audienta? Ghinion, aia care dau licente, cna si alte institutii sunt pusi politic.) Vrei pe facebook? Te raporteaza imediat baietii de la partid. Vrei sa te duci pe strada sa vorbesti cu lumea direct sau sa imparti pliante? Politia locala e deja pe tine. Si in timpul asta hotii au grija de „imaginea” ta in caz ca ai reusi totusi sa salti putin capul. De ce si-ar bate cineva capul cu asta?
De ce e asa de greu sa ajungi acolo sus? HAHAHA tocmai pentru ca deciziile politice nu schimba cu nimic lumea in care traim. Ca aia fac bani din aer nu luand de la noi afectandu-ne viata. Ce-am mai ras. Wake up!
Eu am plecat din cauza oamenilor. Daca in vest din 10 oameni 8 sunt normali in Romania raportul e tocmai invers. Nu conteaza cine e la putere, cu idioti, hoti si lenesi nu poti construi o tara.
Invers, adica din 8 oameni 10 sunt normali?
Am un prieten stabilit in Austria,
Intr-o zi se gandeste sa vina in Romanica sa deschida o mica afacere. In gandul meu zic “ii dau 3 saptamani maxim pana se intoarce in Austria”.
Dupa 2 saptamani de umblat dupa acte pe la toate institutiile vine nervos ca isi baga picioarele, ca vinte tot ce mai are in Romania.
Atatea hartogarai si stat la cozi pe la toate institutiile statului l-au descurajat. Legislatia nu este facuta de politic? Omul acesta nu a fost infuentat direct?
Inca un exemplu, din familie boss
Acum 10 – 12 ani tatal meu dupa 10 ani de munca in strainatate cu toti banii adunati vine in Romania sa deschida o afacere. Naiv fiind cumpara o fabrica de la un individ si dupa 5 luni lucrurile incep sa mearga. Individul vede ca lucrurile incep sa mearga si isi doreste sa cumpere fabrica inapoi. Tatal meu nu doreste sa vanda. Individul pune explozibil sa il ameninte, lucrurile ies prost de tot si toata fabrica sare in aer. Mor 7 oameni nevinovati. Miliarde de lei si munca pe 10 ani pierduta. Care au supravietuit au dat declaratii, dovezi dar nimeni nimic din cauza coruptiei in toate institutiile statului sustinute de politic! Tatal meu se intoarce in strainatate si nici in ziua de azi nu mai vrea sa auda de Romania.
Daca nu ai trecut prin astea prietene normal ca in logica ta “Politica nu ne afecteaza”.
Imi pare rau pentru cei 7 oameni morti, dar tragedia asta s-a intamplat exclusiv din cauza unui bolnav psihic care a pus explozibilul. Nu are sens sa amesteci politicul.
Prietenul tau a luat o decizie proasta si apoi a tras ponoasele. El singur a luat decizia de a face, el singur isi poate asuma esecul. Se putea intampla sa iasa bine, sa mearga totul struna vreo 10 ani si apoi sa vina un nebun sa puna explozibil la afacerea lui prospera.
Daca afacerea merge si omul face bani e meritul lui exclusiv, daca nu merge e vina politicului.
fluture, nu te supăra, dar e inacceptabil să te concentrezi pe fapta bolnavului psihic și nu pe consecințele faptei, poate nu mai raționez eu corect sau conform standardelor unor comentatori de pe-aici, dar problema a fost că omul nu și-a recuperat investiția din cauza unui sistem defect, un sistem care nu a putut și nu a vrut să-l pună pe presupusul bolnav psihic sau firma de asigurări la plată, cumva tot cel care a vrut să facă ceva a plătit, fie datorită corupției generalizate, fie din cauza lacunelor legale, ca să nu mai zic că e inadmisibil să presupui că ăla era bolnav psihic, hai să fim toți bolnavi psihici și să ne dăm în cap unii la alții
E inacceptabil pentru tine, realitatea este ca un om a pus un explozibil la o afacere. Nu e vina politicului, n-avea cum sa previna acest lucru si nici nu l-a influentat.
Timp de 10 ani afacerea aceea a fost prospera, indiferent de cine a fost la putere. 10 ani politicul nu are nici o influenta, un tampit pune o bomba si acuzam influenta politicului in afacerea respectiva si in viata patronului/angajatilor. Ma dor degetele de cate ori am scris asta.
Aici gresesti Fluture,
E vorba despre faptul ca intr-o tara civilizata “Nebunul” ce a pus explozibilul nu ramanea nepedepsit doar pentru ca are relatii in politica. Daca nu esti pedepsit o sa faci in continuare aceleasi nemernicii. Copii tai o sa faca ce au vazut la tine.
Ca paranteza, copilul nebunului dupa 9 ani de la incident este cercetat intr-un dosar de inselacine cu credite scoase din banci pe numele unor boschetari.
Cu alte cuvinte, vrei sa imi demontezi teoria cu un exemplu care implica oameni nebuni. Iar eu ar trebui sa spun ca ai dreptate, teoria mea e gresita pentru ca mi-ai dat tu un exemplu.
Nu vreau sa iti demontez teoria ta @Fluture. Vreau sa intelegi ca “Nebunul” nu era nebun si “Nebunul” nu a fost pedepsit din cauza coruptiei si relatiilor politice. Acest lucru a schimbat vietile catorva zeci de oameni definitiv.
Fabrica nu a explodat dupa 10 ani. Citeste cu atentie ce am scris. A explodat dup 5 luni de la achizitie.
@Alin peste tot cei care au relatii scapa, diferenta e ca in romania nu trebuie sa ai relatii prea sus. Vroiai sa se rezolve situatia, aveai nevoie de asigurare se luptau sacalii aia sa nu iti dea banii si pana la urma scormoneau ei adevarul la suprafata.
Cat despre primul exemplul; normal ca e birocratie si incompetenta atat timp cat locurile de munca sunt sigure. Daca o sa intrebi romanii 9 din 10 iti vor spune ca vor siguranta locului de munca si ca nu ar trebui sa tina cont de competenta (un angajat vechi, mai putini calificat sa fie dat afara pentru a angaja pe cineva mai potrivit). Daca prietenul tau chiar vroia sa isi deschida o afacere putea sa plateasca pe cineva sa faca toate drumurile pentru el (~1000 lei)
Confirm. In toate tarile „civilizate” cei cu relatii si bani scapa. In toate! Si va rog sa nu veniti cu exemple gen Weinstein (care sper sa ia 100 de ani de puscarie) vorbim de chestii adevarate, nemediatizate.
nu chiar peste tot, „Rupert Stadler, CEO Audi, a fost arestat luni, dupa ce autoritatile au decis ca acesta prezinta riscul sa sa ingroape dovezile care l-ar incrimina in scandalul Dieselgate”, bancherii prin islanda și irlanda au cam înfundat pușcăriile, nixon a fost mazilit, cumva lumea emigrează către țările alea, nu dinspre ele către românia, rusia, china sau india, bine, nu neg, idealiști utopici au fost dintotdeauna și vor mai fi, gen „întoarcerea la natură”
Ai dat UN exemplu deci ti-ai demonstrat afirmatia si le-ai infirmat pe ale noastre.
Lumea, populatia unei tari are nevoie la intervale regulate de eroi si de tapi ispasitori. Cateodata, eroii de ieri devin tapi ispasitori. Lectura interesanta in cartile lui René Girard.
Dragul meu @Fluture,
Cand le patesti pe pielea ta poate sa vina si Albert Einstein sa incerce sa iti demostreze nu stiu ce teorie ca nu te convinge.
Dar asta tot nu inseamna ca o teorie e gresita.
dar nici că e corectă, e o teorie și-atât, bine că te-a inspirat procustianul de girard atât de mult încât dacă ți se aduc argumente, le negi pe motiv că sunt
Pizzi, e duminica ora 14.33, oare crezi ca e momentul sa te enervezi?
Am inteles de la primul comentariu ca ai facut un efort sa fii cât mai politicoasa si la obiect, desi inteleg destul de bine cât de mult ai vrea sa ma strângi de gât (si astfel sa implinesti si vrerea majoritatii cititorilor). Acum nu incerca sa imi spui ca sunt prost pentru ca n-am inteles nimic din lecturile mele Si, rogu-te, nici nu incerca sa-mi spui tu cum ar fi trebuit sa le citesc/inteleg.
Da, teoria mea e doar o teorie, nu am expus-o aici pentru validare sau infirmare din partea voastra.
mai am momente când îmi vărs veninul șobolănos pe-aici, dar ăsta nu e unul dintre ele, nu e cazul să te simți urmărit, chiar nu am făcut eforturi să fiu politicoasă, așa sunt eu de obicei, întreabă-i pe animaloo sau pe flat
„2 saptamani de umblat dupa acte ” la o cautare pe internet se pare ca deschiderea unui resturant in San Francisco dureaza aproape un an pana ies actele si inca un an aproape pana il poti deschide.
și ăia nu vând carnea transportată în portbagajul wv la 35°C
Nu sunt deloc de acord!
Politicul influenteaza atat plecarea oamenilor cat si actiunile lor de aici.
Atata vreme cat totul se bazeaza pe interesul politic si nu pe interesul public, strategiile de viitor sunt cel putin catastrofale.
Avem de ani de zile de promisiuni cu autostrazile si acum vine un destept sa spuna ca daca facem mai multe nu mai vin investitiile straine in Romania. Oare asta nu te afecteaza? Cand astepti un loc de munca mai bun, pentru o companie mai buna?
Cum crezi tu ca nu sunt afectati oamenii de la santierul naval din Mangalia?
De un an se asteapta o schimbare a actionariatului. Intre timp, din 10.000 oameni, au ramas doar 1600.
Iar guvernul joaca alba-neagra cu vise umede cu barcute si submarine.
In loc sa lase actionarul majoritar (Daewoo) sa vanda actiunile cui reuseste, face tot felul de artificii, poate-poate iese o spaga.
De parca a fost in stare vreodata guvernul sa adiministreze o companie.
Si de ce crezi ca pleaca atatia copii si absolventi in afara?
Oare pentru ca e stabilitate politica si predictibilitate?
Oare pentru ca au credinta ca maine va fi mai bine?
Politicul ne afecteaza in fiecare zi!
Atunci cand se scumpeste benzina.
Atunci cand Braila e judetul cu promovabilitate uriasa la bac, desi se stie ce si cum.
Atunci cand iti rupi masina pe drumuri proaste desi platesti rovigneta si taxele.
Atunci cand Dragnea forteaza schimbarea codul penal, incat o sa fii furat mai mult de acum incolo.
Si exemplele pot continua…
Crezi tu ca oamenii aia care lucreaza afara nu ar vrea sa lucreze aici, chiar si pe bani mai putini, dar rezonabil? Dar salariul minim nu ajunge. Si nu numai minim, nici mediu.
Iar asta e tot un rezultat al influentei politicului.
Draga Fluture, sper ca nu te-ai simtit jignit, dar nu sunt de loc de acord cu tine si poti sa te uiti in jur, la vecinii nostri ca sa vezi cat de mult ne afecteaza politicul (bulgarii au mai multi km de autostrada, ungurii sunt cu 10 ani in fata noastra la tot, slovacii au redus birocratia prin informatizare totala, etc.).
Cum adica nu esti afectat de politica? Poate daca erau altii acum nu mai plateam supra acciza de 40 de bani… poate ca nu eram obligat sa stau fara CIM in firma ca na, munca la gri cum ziceau si ei. Conteaza ca nu am nevoie de sistemul medical si totusi eram dispus sa platesc jumatate de norma sistemului? Neah, acum e mai bine. Asigurare privata si de ce sa dau 1000 de lei in taxe la un salar pentru pensie (ce nu o voi apuca la stat) si pentru sanatate de care chiar nu am nevoie la 30 de ani. Intr-un fel politicul are influenta dar nu in asa fel incat sa zic ca plec din tara daca usr nu aduna 25% si #rezistpanameanustausamaplangcauniiidiotipruncicorporatisticenuaufostlavotcilamare
Am plecat exact din tara din cauza coruptiei, care depinde foarte mult de politic.
Nu am plecat din motive economice, ultimul meu salariu de corporatist era aprox. 7000 RON, net, in 2014.
Nu trimit bani in tara.
Nu vreau sa ma mai intorc.
UK, daca e cineva curios.
Fluture, cazi in aceeasi capcana. Ai impresia ca ceea ce gandesti tu, se aplica tuturor.
Laur, tu vrei sa-mi strici teoria?
In realitate, politicul ti-a influentat destul de putin viata. Ai avut un salariu bun indiferent de cine a fost la putere si ai plecat linistit in UK. Decizie personala, simpla, ai pus-o in aplicare. Nicio legatura cu politicul. Tu ai decis sa pleci, nu coruptia a decis ca tu sa pleci.
Fluture,
Ceea ce zici inseamna sa ne uitam doar la efecte si sa ignoram cauzele.
E ca si cum ai spune ca, daca mori impuscat, mori pentru ca ai pierdut sange, nu pentru ca cineva a apasat pe tragagi.
Nu cred ca e nevoie sa ne intoarcem la cauzele aparitiei omului pe pamant.
Daca iti curge sânge si urmeaza sa mori din cauza asta, e total neimportant cine a apasat pe tragaci.
Chiar nu are nici un sens ce zici.
Scuza-mi comparatia, dar daca cineva apropiat tie (prieten, familie) moare impuscat, pentru tine nu e important cine a tras ci zici „Asta e, daca au pierdut mult sange…”
Observ ca oricat de multe argumente iti sunt aduse, pur si simplu le ignori. Sa stii ca nimeni nu detine adevarul absolut si nu exista alb si negru ci doar nuante de gri.
Da, ce zic eu nu are sens, pentru ca ce zici tu trebuie ca are.
Poate fi socant pentru tine, dar pentru mine, daca un om a murit, prieten fiindu-mi, ma intereseaza extrem de putin cine e autorul crimei. Nu-mi voi dedica viata prinderii si analizarii actului criminal. Las asta pe mana justitiei, eu imi vad de amintirile cu persoana respectiva. Sau macar incerc.
Eu cred ca te intereseaza cine a tras si ca vinovatul sa fie prins din simplul motiv ca s-ar putea sa fii tu următorul care o pățește.
Pentru ca nu vorbim de situatii exceptionale ci de situații des raspandite care te pot afecta oricand: o groapa in asfalt, lipsa unui medicament, un medic nepăsător, un functionar șpăgar, un politician corupt etc.
De fapt fluture a exprimat o idee in esenta corecta, dar a simplificat nepermis.
Oamenii, in medie, sunt fie extrem de dezgustati de politica, prin urmare o ignora, fie pur si simplu nu o inteleg.
Deci da, primul lor raspuns va fi ca „au plecat pentru o viata mai buna /pentru copii etc”.
Faptul ca, la nivel declarativ, majoritatea nu mai au chef sau nu sunt capabili sa faca legatura cu politicul nu inseamna ca n-au plecat de fapt exact din cauza politicii, sau mai degraba a politicienilor.
E atat de simplu, si in timp ce noi stam si dezbatem aici tocmai au mai plecat cativa.
Fluture:
– nu politica este de vina daca se intampla accidente ca la Colectiv. Cine da avize? Cine impune regulamentele?
– nu politica este de vina daca militarii mor in accidente aviatice. Cine cumpara echipamente noi?
– nu politica este de vina daca spitalele arata ca la inceputul secolului XX. Cine hotaraste cati bani se investesc in sanatate?
– nu politica este de vina daca elevul iese analfabet functional de pe bancile scolii. Cine intocmeste programele scolare? Cine numeste inspectorii, directorii?
– nu politica este de vina daca se scumpesc produsele. Atunci cine?
– nu politica este de vina daca facturile cresc constant. Pai cine le creste?
– nu politica este de vina pentru acordarea unor contracte paguboase unor firme, in vederea realizarii anumitor servicii. Cine atunci?
– nu politica este de vina ca n-avem autostrazi, sosele sigure. Atunci cine?
– nu politica este de vina ca speranta de viata e cu mult inferioara celei UE. Atunci cine?
– nu politica este de vina ca in anumite sisteme exista un deficit de personal. Cine e de vina?
– etc.
– etc.
– etc.
Mai totul se rezuma la politica. Acei oameni, politicieni, au fost alesi, deci trebuie sa-i reprezinte pe cetateni asa cum se cuvine. Ti-am dat votul de incredere, vii in apararea mea. In asta consta democratia. Sa lupti pentru mine ca om, pentru noi ca societate, nu sa-ti faci tu avere pentru inca 5 generatii.
Mi se par sincer doua articole demne de o adolescenta dornica de atentie. Pentru ca sa argumentezi ca nici o masura economica (masuri care sunt luate de guvern) nu are efect asupra oamenilor e o tampenie de care cred ca oricine stie sa citeasca e constient.
In realitatea, masurile economice luate de politic sunt dictate de piata, nu sunt fructul imaginatiei (lipsa) politicului. Dovada e ca se intampla extrem de rar ca un guvern sa ia decizii economice curajoase si benefice pentru populatie.
Economia (piata) influenteaza deciziile politice, nu invers.
De ce ai impresia asta? Intreb pentru ca mie nu mi se par sustenabile maririle de salarii si de pensii pe care le-a practicat PSD-ul de la inceputul lui 2017 incoace. Cum ar putea piata dicta cresterea sau scaderea salariului minim pe economie spre exemplu?
Si gandidu-ma un pic la istorie si la ce s-a intamplat prin alte parti, uite un exemplu de caz in care nu piata a dictat masurile economice, ci oamenii politici. Si s-a lasat cu milioane de oameni morti: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine
Imi pare rau, am fost explicit vorbind de astazi, nu de perioade dinainte, razboaie etc. Astazi totul este interconectat. Nu mai poti lua decizii unilaterale, cu mici exceptii, tarile fac parte din aliante, uniunii etc. Si daca iei decizii unilaterale, mai devreme sau mai tarziu vei fi tras de ureche de vreo instanta internationala, de piata etc.
Salariul minim pe economie e o incercare de fortare a politicului in economie. Dar vedem ca nu functioneaza. Sunt sute de mii de oameni care castiga sub salariul minim pe economie. Daca politicul ar putea avea o influenta, ar mari salariul minim la 1500 eur si ar vedea cel putin 1.000.000 de români inapoi. Dar nu poate face asta. Pentru ca piata, economia (si celelalte instante cu care e conectata Romania) nu i-ar permite.
@Radu+
Daca vorbim de astazi, putem vorbi de cum o duce Venezuela, nici asta nu se pune?
Da, ai dreptate, pietele sunt interconectate. Dar forta ramane forta, si de salvat nu te salveaza nimeni. Spre exemplu cucerirea Crimeei de acum cativa ani. S-a sters America la fund cu pactul lor de interconectare si aparare cu Ucraina. Adica, sunt interconectati toti, dar de intervenit nu intervine nimeni, doar te arata cu degetul si zic ca esti naspa. De-aia nu mai poate Dragnea
Exemplul tau cu 1500 euro salariul minim e ceva deosebit. Sunt doua variante, ori ar intra in incapacitate de plata marea majoritate a firmelor, ori inflatia ar exploda. Ai cumpara o paine cu 100 de euro si tot acolo ai ajunge. Pentru ca nu poti sa faci din nimic, aur. Resursele raman aceleasi indiferent cate zerouri ai pe bancnote.
Exemplele Venezuela, Coreea de Nord etc sunt stupide. Nici unul dintre noi, cei care discutam aici nu traim acolo si nu avem nici cea mai mica tangenta cu ele. Vrem sa le dam din dorinta arzânda de a demonta teoria mea. Nu functioneaza asa. Daca o teorie nu e valabila in doua tari, nu inseamna ca nu e valabila deloc.
Iar, la faza cu forta ai dreptate, dar asta tot nu infirma teoria. România, UE etc nu sunt in razboi in acest moment. In momentele de forta majora, unele teorii nu mai sunt valabile. Dar nu suntem acolo, aici vorbim despre altceva.
Ai confirmat ce spuneam cu salariul minim. Deciziile politice sunt influentate de economic, nu invers.
@Fluture
Este exact invers, sau aproape.
Deciziile politice influenteaza economicul!!!
Daca aveam stabilitate in politica eram acum departe.
Daca am fi absorbit fondurile europene, se faceau multe in tara asta si ajuta economia.
Daca am fi facut autostrazi cu ajutoare de la UE, eram mai bine, dar nu sunt de acord cei din politic pentru ca aia vin si verifica unde se cheltuie banii. Si fac scandal. Pe cand daca sunt banii statului roman, tot „romanii” ii verifica.
Cum de avem fonduri si nu le cheltuim? Sau doar in proportie de 10% ???
Ori suntem prosti, ori e motivul de mai sus.
Cand PSD, prin oameni super pregatiti ca Dancila si Dragnea se contrazic in public si se aseaza contra deciziilor guvernatorului BNR, tu spui ca deciziile politice sunt influentate de economic?
Fluture, trezeste-te!
Este o impresie gresita ca politicul influenteaza economicul. Din momentul liberalizarii schimburilor comerciale, globalizarii, internetului etc, politicul nu mai are nici o influenta. Doar se preface ca ar mai avea. In general, deciziile economice sunt tardive sau incearca sa limiteze „pierderile”. Dovada sunt cele 60.000 miliarde de dolari in paradisuri fiscale, pe care politicul nu reuseste sa le repuna in circuit sau macar sa le impoziteze!
A mai fost un comentariu pe aici cu deciziile de investitii ale marilor firme in Romania. In ciuda lipsei oricarei infrastructuri, Renault, Bosch si altii au investit aici si continua. Indiferent de cine e la putere sau cine era in momentul venirii lor. Deci nu e nicio decizie sau vreu reusita a politicului.
Fluture, nu vreau sa deschid un dialog numai pe tema asta, dar, daca tot deschizi discutia de globalizare, cred ca acolo trebuie sa vezi exemplele mai concrete:
– sunt o multime de firme care au decis sa investeasca in tari de langa noi, tocmai din cauza politicului de la noi din tara, desi eram o solutie viabila dpdv economic
– oare ce zic marile firme care au fabrici/afaceri in UK despre brexit? Au inceput sa isi pregateasca retragerea?
– oare nu afecteaza pe nimeni faptul ca Trump ia o decizie de crestere cu 25% a taxelor pe importuri din UE, China, etc. ?
Nuu, toate astea arata ca economicul merge de capul lui, fara influenta de la politic.
Daca nu vrei sa deschizi dialog, nu deschidem:-)
@Fluture spune-mi te rog, ceva studii economice ai?
Radu, te simt la limita politetii, asa ca n-o sa-ti raspund la intrebare, n-as vrea sa riscam un incident diplomatic
Oricum nu prea conteaza, o discutie cu tine este practic inutila. Ti-am adus un contraexemplu din China, nu e bun ca e din trecut, un alt contraexemplu din prezent, nu e bun ca e doar unul, e absurd. Spune-mi, esti in grupul de propagand pro PSD sau pro Flat earth? Te-ai potrivi la fix in ambele
Ce nu intelege fluture e ca deciziile politice din trecut afecteaza major fiecare om din tara asta. Poate nu pleci din tara fiindca e cineva la putere acum, dar cu siguranta pleci din cauza celor ce au fost la putere in trecut. Ei au condus romania unde este acum. Ei sunt motivul salariilor, mici sau mari, la stat sau la privat. Evident ca o decizie politica nu te va afecta instant. Dar fii sigur ca in 2, 3, 5 ani vei simti efectele si vei lua decizii in functie de ele
Exact. Politica si economia sunt imposibil de separat.
Dovada că politicul nu ne afectează viața e că milioane de români merg pe sutele de km de autostrada pe care le avem de aproape 30 de ani.
Se fac sau nu, noi circulăm pe ele și nu ne interesează altceva.
pană mori.Da tu stai linistit că ție nu se ântampla.Nare cum.
cine pulamea i-a dat carnet de conducere lui huidu? Cine a dat autorizatie crematoriului de la COLECTIV.
Zoso din vacanta s-a gandit sa dea ceva de lucru oamenilor, ca prea era liniste pe aci.
Accept „regulile”, dar cu o conditie: sa iti pui posibilitatea de rating la comentarii.
Accepti dar pui o conditie. Scriu clar si raspicat, dar unii dintre voi tot incearca ceva…
Nu numai ca pune o condiție, dar condiția aia nu e influențată de politic ci invers. Șah mat la fluture :))))))
Pfff m-am prins,
Vali Petcu aka Zoso l-a adus pe @Fluture sa ne distraga atentia, sa nu mai primeasca el asa mult hate.
Genial baiatu asta
La mine nu e asa. Decizia de a nu ma intoarce in tara am luat o strict din cauza mediului politic. Job, salariu, prieteni, familie. As putea s-o duc la fel de bine aici (nl) sau in romania. Cu un mare plus ca macar in tara noastra si putea sa pun un umar la dezvoltarea societatii, industrii, etc. cred ca iti trebuie doar un gram de constiinta sa iti dai seama de directia in care romania se indreapta. Cu o serie de decizii – politice – se pot da niste semnele unora ca mine ca lucrurile sunt pe calea cea bune Dar nu este cazul. Asadar, cu parere de rau politica ma afecteaza.
Cu alte cuvinte, iti doresti sa te intorci in România, dar ai vrea ca decizia sa fie influentata de altcineva. Sa inteleg ca nu esti responsabil pe propria-ti viata? Astepti ca altii sa faca niste miscari ca sa stii ce miscare sa faci si tu? Sau o faci doar ca sa-mi infirmi mie teoria?:-)
fluture, degeaba tu, eu si inca cativa ne luam viata in maini daca in democratie majoritatea dicteaza si majoritatea vrea sa caste gura si sa ploua cu bere si mici.
Decizia am luat-o, dar atunci cand am reflectat la asta, am incercat sa anticipez cum si ce consecinte ar putea sa aiba si mi-a dat cu minus. Cred ca putem sa ne focusam pe ceva foarte mic, sau putem sa gandim in ansamblu (despre societatea globala), despre conditia umana sau the entire universe. Evident cu cat mergi mai macro – nimic nu mai conteaza. revenind pe pamant si in romania, politica te afecteaza. e foarte usor sa vezi cum – doar simplu fapt ca produce foarte mult zgomot de fundal te afecteaza cumva. Daca ideea ta se adresa unei alte societati (olanda de exemplu) face mai mult sens. Romania inca trebuie sa evolueze si trece prin etapa asta in care politica inca ne efecteaza de zi cu zi. Cu toate ca o gramada de alte tari sunt in aceasi barca. Apreciez faptu ca incerci sa le dai si o alta perspectiva unora care poate sunt prinsi in aceasi realitate pentru ca e greu sa iesi din cutia ta. Dar ‘teoria ta’ e doar o alta cutie. Ceea ce ok. Dar nu e universal valabil.
Cam naspa ce faci tu. Spunand lucrurile astea, iei omor din scuzele celor care nu reusesc pentru ca sunt lenesi.
Nu mai vorbesc de faptul ca se pierde si din gloria plecatului afara. Una e sa zici ca ai plecat din cauza politicienilor si sa te simti oarecum dizident, asa, si alta e sa pleci pentru ca afara castigi mai bine.
pe mine ma afecteaza politicul in mod direct…si de aceea am luat decizia de a pleca din tara desi aici o duceam „ffff bine” si am hotarat sa plec numai undeva unde ma voi putea regasi in convingerile politice locale…am plecat in vestul Europei…m-am stabilit undeva in Germania (sa zicem)…acolo m-am stabilit in oraselul al carui primar avea o agenda de dezvoltare care corespundea convingerilor mele, m-am implicat activ in politica locala, am intrat aproape zilnic in audienta la autoritatile locale carora le-am expus atat problemele cat si ideile mele de a imbunatati platforma lor politica…
adica…plm…sunt convins ca asa se intampla in majoritatea cazurilor
Cred ca sunt la al saselea comentariu la postul asta si ultimul pe ziua de azi, ca sa nu par prea prost.
Politica ne afecteaza prea putin dar comentariile noastre vad, il afcteaza pe @Fluture desi zice ca nu il intereseaza. Numai eu am observat sau a cam schimbat strategia. E putin mai tolerant printre altele…
O zi faina
Ne-am facut deja o parere (proasta) despre tine, poti pleca linistit
PS. Sunt mai tolerant pentru simplul fapt ca majoritatea comentatorilor de azi au inteles mesajul meu cu privire la interactiunea dintre noi, asa ca derapajele din comentariile articolului anterior sunt in Trash.
„…covarsitoarea majoritate a romanilor care au plecat din tara in ultimii 25 ani nu au plecat din cauza politicii…”
De ce doar 25 de ani?
De ce să n-o luăm de la pașopt?
De ce nu… 70 de ani?
Ia să facem un sondaj… hehehe…
(mă rog, unii au plecat pe lumea ailaltă… deci, nu se pune)
…………………………………..
„…Imi pare rau, am fost explicit vorbind de astazi, nu de perioade dinainte, razboaie etc…”
Foarte convenabil Fluture… ne facem că nu știm cum politica a afectat populația… de la revoluția franceză… la alegerile din Germania imediat înainte de al doilea… la gulagurile rusești… la killing fields în Cambodgia… Romînia din 1948 încoace… alea nu contează în socoteala ta. Cum era aia cu „cei care uită istoria…” etc?
Poate trebuia să specifici:
„Mă refer doar la guvernarea PSD din PREZENT și cum nu mă afectează pe mine PERSONAL”… how about this?
„…Daca vorbim de astazi, putem vorbi de cum o duce Venezuela, nici asta nu se pune?…”
Pentru Fluture, nu se pune decît ce sprijină argumentul lui.
Venezuela e prea departe… Cuba, Coreea nu le găsim pe hartă… etc.
„…Deciziile politice sunt influentate de economic, nu invers…”
Daa… spune-i asta lui Trump.
Ori lui Angela.
O să se distreze.
Erdogan chiar o să rîdă.
Orban o să te aplaude.
Eu am scris articolul si eu am decis ca ceea ce urmeaza sa spun e despre asta. Ti se pare incredibil ca am pus niste baze pentru asertiunile mele? Trebuie neaparat sa largesc spectrul la 70 ani doar ca sa poti valida tu comentariul tau?
Blegoo, stiu ca doresti sa comunici in extenso, sa iti expui teoriile si noi sa fim de acord cu ele. De fapt, nu ai nicio teorie, placerea ta e sa le-o demontezi pe a altora. Noi doi am trait deja asta pe alte bloguri. Ai fost mereu la limita insultarii mele. Te deranjeaza aroganta mea, felul in care cred ca sunt miezul. Ti-o spun clar si raspicat: nu ma consider miezul, nu cred ca teoriile mele sunt intotdeauna juste si nu les scriu pe unde le scriu pentru o validare. Nu e nevoie sa ma cauti sa ma scarmeni ori de cate ori ma vezi scriind pe undeva. Te asigur ca n-am obligat pe nimeni sa-mi accepte inscrisurile ca fiind calea, viata si adevarul. Scriu doar pentru ca nu pot accepta dictatura majoritatii si faptul ca teoriile de azi sunt singurele posibile si trebuie sa le acceptam ca atare. Nu ma lupt cu nimeni, nu vreau nimic de la nimeni. Daca voiam recunoastere sociala, eram deja un nume si o imagine, undeva in Parlament, Guvern sau „simplu” sforar pe la vreun partid. Te rog, in al doispelea ceas, stop stalking me multumesc.
PS. Nu voi accepta comentarii pe acest comentariu al meu. Stiu ca am dat niste apa la moara si niste gloante suplimentare hater-ilor, dar asta nu inseamna ca accept sa ma impuscati.
„Blegoo, stiu ca doresti sa comunici in extenso, sa iti expui teoriile si noi sa fim de acord cu ele. De fapt, nu ai nicio teorie, placerea ta e sa le-o demontezi pe a altora. ”
Cam fix ce ai facut tu la ultimele 2 articole Pentru ca sunt minim 20 de oameni care, in ciuda ignorantei de care dai dovada, s-au straduit sa argumenteze politicos si la subiect de ce n-ai dreptate, iar tu le-ai spus ca argumentele lor ( insumate minim 20) nu sunt valide pentru ca sunt un singur exemplu. ( Desi cel putin unul ti-a dat vreo 4 exemple din tari diferite , ti-as mai putea da si eu vreo 10 din Germania si Elvetia dar presimt deja ca o sa bati din piciorus a indignare ca-s doar exceptii) . Inteleg ca deja apelezi la pluralul colectiv „noi stim mai bine, noi ne-am plictisit, noi ne-am facut o parere proasta” si nu prea inteleg in numele cui vorbesti, ca Vali se reprezinta singur de cand il citesc , iar parerea comunitatii de cititori in mod cert nu o reprezinti.
Ai dreptate, Iulia. Imi cer scuze, nu se va mai intampla.
Nu e atât de simplu, uneori politica influențează direct salariul/jobul. Exemplu concret.
Anul 2000, ofertă de la un francez care vroia să deschidă un birou în București. $1200/lună net, binișor pentru acea vreme (job de dezvoltare software pentru un startup franco-belgian). În seara dinaintea turului 2 pentru alegerea președintelui, primesc un telefon. „Adrian îmi pare foarte rău dar am fost sfătuit daca iese Corneliu Vadim Tudor să deschid filiala în altă parte. Va trebui să anulăm demersurile din România dacă se întâmplă asta, încerc să obțin un job pentru tine aici [biroul central din Vincennes] ca să nu rămâi blocat în România.”
Fast forward în 2018, companiile pun în balanță instabilitatea legislativă (e.g. „revoluție fiscală” de pe o lună pe alta cu legea încă nevotată în Parlament de > 6 luni) și posibila creștere a nivelului de corupție/birocrație (vezi Cod Penal și legislația aferentă) – cu costul și ușurința de a găsi personal calificat. Rezultatul calculelor este din ce în ce mai prost pentru români.
@Fluture
Am o întrebare legat de perspectiva asta.
––––––––––––––––––––––––––––––––
Îmi știi deja poziția legat de xenofilie, n-are rost să mă mai repet, dar nevoia românească de un tătuc nu e de ieri, alaltăieri – este extrem de mult masată pe aria asta.
De exemplu, francofilii au continuat și continuă să fetișizeze cu Richelieu, Napoleon & de Gaulle; anglofilii cu Walpole, Wellesley (Wellington) & Churchill; germanofilii cu Bismarck, Adenauer & Kohl; și exemplele pot continua. Ce vreau să spun: xenofilii masează pe aria asta, a viziunii unei țări cu un tătuc. Evident, nu ne-a ajutat nici periaoda comunistă cu asta.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
Să revin la întrebare… În Franța, nu există printre franțuzi nemulțumirea profundă că nu se practică bonapartismul de către tot soiul de lideri?
M-a uimit să-l aud pe gerontofil că a făcut remarci oarecum contraproductive privind revoluția și că tranziția din monarhie în republicanism e și acum (rana) proaspătă – culmea, după atâta timp.
De-asta zic; noi avem xenofilii și/sau sclavii benevoli care fetișizează totul cu străini și mentalitatea după un tătuc să-l servească; în străinezia (Franța), nu ai descoperit din ăștia care își doresc conducere supremă deșinută de un om sau un grup de câțiva oameni?
Nope am norocul sa traiesc intr-o zona care nu vrea decat sa fie dracului lasata in pace, sa nu mai auda de istorie si apartenenta. Vrea doar sa aiba o viata linistita, sa bea bere si vin la prânz si sa-si vada de casele lor.
Discutiile despre politica sunt aproape inexistente in relatiile sociale din Franta.
A dracu, cred ca francezii se intalnesc la demonstratii fara sa discute inainte si doar cu necunoscuti :)))
Cand am fost in Piata Victoriei la proteste nu a fost nevoie sa discut cu prietenii la bere daca sa mergem sau nu. Am fost, unii au venit de la munca, unii de acasa, cu altii ne-am intalnit pe drum. Nu au fost dezbateri la masa de prânz sau liste de prezente validate pe facebook. Pur si simplu au iesit unii, apoi altii, apoi altii. Nu a fost nevoie de nici o epxlicatie docta din partea cuiva pentru a ne face sa iesim in strada. Francezii au nevoie de si mai putina organizare ca sa iasa in strada… Trebuie mult mai putin ca in România ca sa-i stârnesti. Si, cu siguranta, nu e envoie sa vorbeasca despre asta ori de cate ori se vad la masa sau la bere.
De ce ai fost in Piata Victoriei, fluture?
@Alupigus:
E o întrebare legitimă, dar imposibil de răspuns rațional.
Avem monarhiști și la București, precum avem și nostalgici ceaușiști.
Nevoia de un „conducător” capabil e un veșnic vis al celor incapabili să gîndească, să producă ori să traiască de capul lor.
Desigur, avem și pupători de moaște – ceea ce străinii n-au.
@Fluture:
„…Discutiile despre politica sunt aproape inexistente in relatiile sociale din Franta…”
Ahem…
„…Discutiile despre politica sunt aproape inexistente in relatiile sociale din Franta – în bula în care trăiesc eu!…”
There… I fixed for you!
Da, pentru ca tu, de la inaltimea ta americana, stii exact cum e in alte bule din Franta si cât de mult se vorbeste despre politica in ele. Iar eu, din bula mea, nu am cum sa stiu, pentru ca nu fac parte din celelalte bule in care se vorbeste mult despre politica. Ahem, vorba ta.
Am o vârstă, nu m-am gândit să plec până când mi s-a născut copilul. Când mă gândesc cât de abrutizați sau sictiriți vor fi dascălii din cauza unor politruci de la nivelul Inspectoratului Școlar, cât de sictiriți sunt doctorii din cauza unor politruci care fac și desfac prin Minister, mă determină să analizez foarte atent lucrurile.
Banii pe care-i fac aici i-aș face și în străinătate, ceea ce ar diferi ar fi relația mea cu societatea și felul în care administrația și alte entități sub control politic se rapotează la cetățean/contribuabil.
Politicienii pe care-i alegem, arată și gradul nostru de maturitate civică. Genul acesta de maturitate atârnă într-o decizie de a muta/înființa un business într-o țară. La fel atârnă și alți factori de risc pentru un business serios. Nu investești miliarde într-o fabrică (Mercedes) fără să te gândești la perspective, prezentul nici nu intră în calcul. Incapacitatea unei țări de a dezvolta și implementa planuri cu bătaie lungă (autostrăzi pentru Dacia, Ford, Bosch) sunt factori determinați în calculele unui investitor serios.
Ai dreptate, nu pentru toți contează cine e la putere dar să nu ne amăgim că acest lucru e valabil pentru toată lumea.
@Fluture:
„…PS. Nu voi accepta comentarii pe acest comentariu al meu…”
BLEGOO (rîde și dă din coate, imitînd o cloșcă speriată): „Chicken… chicken…!”
Confunzi un pic. Nu imitai nimic, te uitai in oglinda:-)
Consider ca asta a fost dreptul tau la replica. De aici incolo, no comments.
Ochei… am vrut să destind nițel atmosfera… că prea devenim serioși, ce dreaq’…
politica este de vina cand platesc sute, mii de lei lunar la asigurari obligatorii care dracu’ stie unde se duc si cum sunt folositi, in loc sa imi ramana mie in buzunar. politica e de vina daca nu reusesc sa angajez oameni cand am nevoie sa-mi largesti biznisul. politica e de vina ca traiesc intr-un oras mizerabil, fara aer si fara viziune. politica e de vina cand imi ia 2-3 ani sa am o sentinta impotriva unuia care m-a inselat. politica e de vina daca daca nu reusesc sa execut sentinta respectiva pentru ca, sincer – ce plm patesti daca te opui? nimic! pot scrie sute d-astea care ne afecteaza zilnic.
deci mai dute-n plm de hipster inchipuit.
@Fluture:
„…stii exact cum e in alte bule din Franta si cât de mult se vorbeste despre politica in ele…”
Netrăind acolo, nu pot decît să iau de bună evidența circumstanțială – empirică:
Am mai mulți prieteni, trăind la Paris – unii acolo de zeci de ani.
Fără excepție… ei mă consideră prost că nu știu de LePen și implicațiile politice.
Acuma… asta nu-mi sună ca ceva nepăsător la politică.
Ce vreau să spun:
Eu pun 10 d-ai mei… francezi cu cetățenie… contra ta (1) care zice că politica nu contează. Ei spun că contează.
Faptul ca stii cine e LePen sau Macron nu inseamna ca esti interesat de politica. Si nici ca politica face parte din relatiile sociale.
Prietenii tai români poate au o deformatie de natie, de aia vorbesc politica la bere. Dar asta tot nu valideaza nimic despre Franta si francezi.
Dar eu sunt pregatit sa iti dau dreptate in toate contrele pe care le vei expune de acum incolo. Voi admite fara rezerve ca traiesc degeaba pe unde traiesc, ca nu inteleg absolut nimic din ce se intampla in jurul meu si, ori de câte ori imi dau cu parerea despre un subiect, scot doar pure ineptii. Contrairement à vous…
@Fluture:
„…stiu ca doresti sa comunici in extenso, sa iti expui teoriile…”
Spre deosebire de tine… eu n-am teorii de expus.
Tu ești cel care expune teoria, nu eu.
Nu-s romîn, nu-mi permit păreri despre Romînia… social, politic, cultural, economic ori religios. Vorba lu’ unchiu’ Ludwig – „Whereof one cannot speak, thereof one must be silent.”
Reacționez însă… unde cred eu că derapezi.
Am oferit argumente contra teoriei tale – „politica nu ne afectează”.
La fel ca mulți alții – unii mai deștepți ca mine – serios vorbesc..
Tu alegi s-o ții p-a ta… nimica rău în asta… dar asta nu ne convinge pe noi… populimea… de valabilitatea argumentului tău.
That’s all.
Nu mai comentez, că văd că te enervezi… și nu asta e intenția mea.
Nu esti nici francez, dar iti permiti sa emiti opinii despre cum face parte politica din viata lor sociala.
Iti multumesc pentru ultima afirmatie, sper sa te tii de cuvânt.
@Fluture:
„…Voi admite fara rezerve ca traiesc degeaba pe unde traiesc, ca nu inteleg absolut nimic din ce se intampla in jurul meu si, ori de câte ori imi dau cu parerea despre un subiect, scot doar pure ineptii…”
Ăsta a fost un răspuns ieftin, nedemn de tine, zic.
Nu – nu emiți inepții – doar opinii neconectate cu realitatea.
Generalizezi de la personal la global – ori… asta nu e corect.
eu am plecat din tara pe motive politice. nu sunt sarac, nu caut venituri mai mari, pur si simplu sunt satul de gunoiul asta care se balaceste in psd. si toti, absolut toți cei pe care ii cunosc si au plecat, au facut-o pentru ca s-au saturat de animalele astea care voteaza fsn de 30 de ani. acum, conform teoriei din post, putem postula că toți cei ce au plecat au facut-o politic. the end.
Fluture ar zice: Inca UN exemplu care contrazice teoria fluture care zice ca nu luam decizii in functie de politic
In stiinta/logică, daca exista un singur contraexemplu care sa infirme o afirmatie dată, afirmatia respectivă e FALSĂ!
Mai punem si noi mana pe o carte de logică? Că cealaltă variantă e să ne pierdem in sofisme
Am citit mult: nu sunt foarte sigur ca e corect ce zici, partea cu negatia si demonstratia. Sunt cazuri in care negatia este folosita ca „contra demonstratie” dar nu cred ca e full.
Daca eu zic ca maimutele x folosesc pietre sa sparga nuci trebuie sa aduc exemple pozitive. Faptul ca arati ca o maimuta din grup mananca nuca fara sa o sparga nu inseamna ca e fals.
Daca insa argumentatia e „nu exista maimute care sa sparga nucile” un contraexemplu nu ajunge, dar vreo 2-3 ajung.
Asta cu politica de nu influenteaza e pe zona a doua, de care ziceai tu. Cateva contraexemple fac zicerea falsa.
Tu lucrezi bine. Iti faci treaba bine. Faci banul gros pentru familie. Mergi pe soselele nefacute de politic. Mori din diverse motive. „politicul nu a influentat”.
Mergi la un spital care nu e indeajuns de bine dotat. Mori pentru ca decidentii politici au decis ca spitalul ala nu are nevoie de dotari. Cum se cheama asta? (aici nici macar nu e o chestie romaneasca, suedia sufera de aceeasi prostie)
Exemplele sunt multiple. Pe de alta parte, ca sa ii dau si dreptate la un punct fluturelui, in multe cazuri nu prea ai ce face. Asa ca poti sa evoluezi separat si in ciuda politicului. Oricat ai da cu petu in asfalt, soselele tot alea sunt. Asa ca o masina cu mai multe stele te va ajuta. O asigurare de sanatate si eventual mai multi bani si fuga in alta tara iar ajuta. Dar, iarasi, in loc sa traiesti linistit cu mai multi bani, tu te lupti contra sistemului.
Soselele sunt facute de oameni, nu de politic. Poate sa fie cea mai corecta licitatie, cea mai corecta firma, cei mai buni specialisti, muncitori, tot poti muri pe acele sosele. Mor oameni si in Germania pe sosele. Deci nu ai murit din cauza politicului, ci din cauza unor circumstante. Nu poti pune in carca politicului. Si chiar si in cazul unei sosele facuta prost din motive de coruptie si incompetenta, accidentele se intampla din mai multe motive. Pe aceeasi sosea au trecut zeci de mii de masini si au ajuns ok la destinatie, cu toate bubele ei. Una s-a rasturnat si au murit oameni. E cam greu sa dai vina pe politic.
Politicul, coruptia etc sunt o scuza pentru foarte mulri oameni. Nu ma apuc de aia ca n-o sa lase „astia” sa fac nimic. Nu fac aia pentru ca oricum vine politicul si mi-o strica. Cred ca trebuia sa spun „politicul nu ar trebui sa fie scuza noastra pentru a ramane imobili in viata si dezvoltarea noastra personala”. Poate mai scriu un articol
Sincer… Tu esti real?
Străzile sunt făcute de oameni? Politicul nu are nici o treaba cu străzile?
Holee shit. De la flat earth incoa nu am văzut asa ceva.
Ah ce mostră de Românie în comentarii!
Băbăeț, astea-s fițe de pițipoance:
– cât scrie ăsta NU mai dau pe-aici
– „opinii neconectate cu realitate”.
Ca și luările de guler gen „tu să ai aceeași părere cu mine, altfel…”. Românisme.
Și asta e de la cremă/cei mai ’telectuali (știu să citească/urmărească un text, au computer/tastatură, știu cât-de-cât să scrie).
Thank God c-am plecat acu’ 21-și de ani, păcat că n-am putut mai repede.
Fluture fara sa te superi te cam impusti in picior efectiv in ceea ce spui tu ca ” politica nu conteaza”..…..ceea ce scrii pe blog tu si noi comentatorii este o parere a ta personala despre viata in societatea romaneasca……singura diferenta fata de politicul romanesc este ca pe tine nu te a votat nimeni parlamentar, unde x si y debiteaza ineptii.
Deci prin fraza „politica nu conteaza” …ne spui ca nici ceea ce enunti tu aici nu conteaza ….singura diferenta intre tine si ei este ca ei le debiteaza in parlament si tu pe un blog……deci da ..NU CONTEAZA
Nu ma supar si sunt de acord cu tine ca ceea ce enunt eu aici nu conteaza.
Unde sunt diacriticele?
Am vazut ca v-au fost indiferente, nu mi-am mai batut capul
Banuiesc ca nici nu votezi, nu? Ce rost are, ca doar nu ne influenteaza politicul viata.
Bineinteles ca votez. Am votat inclusiv la referendumul cu demiterea lui Basescu, desi toata lumea „pro Basescu” indemna la boicot. Am fost si am votat impotriva demiterii. Multumit de raspuns sau iti da peste cap Confirmation Bias-ul pentru care pusesei intrebarea?
Pai si care este logica din spatele votului tau. Conform parerilor tale, actiunea ta de a vota, de a alege un reprezentant politic, nu are nici un rezultat pentru tine.
Eu asa percep cele doua articole. In contextul actual cu 60% indecisi care nu au votat, parerile tale le pot intari comportamentul si apare frustrarea celor care ne dorim sa schimbam ceva.
Personal asta este teama mea, astfel de pareri exprimate in public in momentul de fata nu ne ajuta in demersurile civice pe care fiecare le face cum poate si cum le intelege mai bine.
Intr-o prima faza, cineva ma intreaba daca votez, in speranta ca raspunsul va fi negativ si astfel ii va valida impresia despre persoana mea.
Apoi, cand spun ca am votat de fiecare data, ma intrebi de ce am votat asa, ca logica spune altceva. Adica, tot ai gasit ceva care sa valideze impresia proasta despre persoana mea.
E complicat sa discuti cu cineva in conditiile astea.
Am votat pentru ca e important sa votezi. Si e important sa votezi chiar si cand logica „celorlalti” e ca nu ar trebui sa mergi la vot. Mi-am exercitat dreptul si am votat. Am votat impotriva suspendarii, pentru ca asa era consideram ca e normal. Insa, la vremea respectiva Basescu trebuia sa plece, sa respecte votul celor care si l-au exercitat.
Nu-mi place sa-mi explice altii cum si ce ar trebui sa fac cu dreptul meu la vot.
Nu iti explic ce trebuie sa faci cu dreptul tau, doar ca logica ta are probleme, combate-ma cu argumente nu cu scuze/ironii.
Am aplicat afirmatia ta, la actiunile tale. Deci ori esti dual, ori ne trollezi.
Repet, tu afirmi ca politica nu ne influenteaza, tot tu ne confirmi ca ai votat, deci ai fost sa iti alegi un reprezentant politic. Ia-o ca pe o observatie si atat, nu avem nevoie de ironii.
Imi pare rau. O zi buna.
Politicul nu ne influenteaza vietile, dar noi mergem sa votam oameni politici de fiecare data pentru ca este important sa votam oameni care fac politica, dau legi etc., desi politicul si ce masuri iau oamenii politici nu ne influenteaza viata. Are sens. Wtf :))
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a concediat 18.632 de angajati ai statului printr-o ordonanta de urgenta
http://m.ziare.com/international/erdogan-a-concediat-peste-18-000-de-angajati-ai-statului-prin-ordonanta-de-urgenta-1520608
Politica are zero influențe în viața oamenilor. Cei 18.000 de oameni vor continua să meargă la același serviciu și vor face exact ceea ce au făcut până acum pentru că…. politica e un zero barat
La fel, hotelurile din Turcia sunt la fel de pline cu turiști, iar în Grecia nu găsești pe nimeni cu care să ciocnești un pahar de vin pentru că … politica e un zero barat
La primăria mun. București poți obține autorizații de orice fel, pe internet la fel ca în Cluj-Napoca pentru că politica e un zero barat
Sibiul a fost invadat de turiști străini pentru că:
1) turiștii erau în căutare de Dracula, dar s-au rătăcit
2) doreau să ajungă la mare, dar n-au autostradă să-i treacă munții
Politica, ca în orice alt caz, n-are nici cea mai mică influență în viața oamenilor
Drăgășani a refuzat o fabrică Pirelli, fabrică ce acum s-a construit la Slatina.
Pentru locuitorii din jurul orașului Drăgășani nu este nici o diferență că dacă vor locuri de muncă la Pirelli, trebuie să meargă până în Slatina – doar ce s-a inventat teleportarea gratuită, așa că politicul n-are nici cea mai mică relevanță pentru oameni, e un zero barat
Întrebare stupidă: de ce se cheltuie sume colosale pentru campanii electorale dacă rezultatul lor e un zero barat? Nu era mai util păstrarea banilor în bancă/acțiuni/excursii/cumpărături?
Acest zero barat se pare că este foarte apreciat de lume fără nici un motiv – au luat-o toți razna
Tesla concediaza 5-6000 de oameni, crezi ca e o decizie a politicului? Nu, e vorba de eficienta. Erdogan e un dictator, astept sa-mi zici si tu de Coreea de Nord si Venezuela.
N-am zis nicaieri ca politicul e zero barat, am zis ca ne influenteaza prea putin viata.
Tesla concediază 6.000 de oameni – company policy – politica la nivel de companie – păstrarea oamenilor mai competenți
Datul peste cap al ROBOR-ului și inflația:
Eu mă duc la magazin și dau tot atâția bani pe produse ca acum 10 ani ca să refuz să fiu influențat de … acțiunile politicului asupra economiei
La ROBOR : românii vor plăti aceleași sume la bănci pentru că nu le vină să creadă că politicul ar avea vre-o legătură directă cu bunăstarea lor
Politicul are influență directă zero pe termen nedeterminat
Faza cu „da’ Coreea de Nord nu se pune că-i dictatură” e ca și cum ai juca la 6 din 49 și ai zice că ignori numerele de la 7 la 49 ca să justifici că ai 100% șanse de câștig dacă pui pe bilet numerele de la 1 la 6
Asa, este, flutere. Ne influenteaza prea putin viata. Ia intreaba-l si pe Hitler de ce a creat acele lagare de „eliberare”. Oare de ce a avut atata ura impotriva evreilor? Doar din cauza originii lor? Hai ca tine si de economie, ca tot ai adus in discutie.
Ceausescu de ce le-a bagat romanilor ratia pe gat? Nu e din cauza politicului, nu? E numai din cauza factorului economic?
Iti aduc cate argumente vrei tu ca politicul joaca cel mai important rol in viata unui om.
De ce am plecat eu? Am plecat in 2015, lucram ca inginer proiectant, un job dificil si stresant. Aveam salariu in jur de 3400 lei net. Am plecat prima data in Belgia pe 3000e net, cazare si transport platite de companie. Care e logica? In Romania lucra la o multinationala, in Belgia la fel. Concluzia e ca in Romania e un paradis pentru multinationale, fac profit de zeci de milioane de euro doar din costul cu forta de munca. Nu incepeti cu taxe si alte nebunii, in Belgia taxele erau 40% din salariul.
Exact Saragea. Din motivul asta sunt in România, nu pentru ca politicul le-ar fi pus la dispozitie ceva sau i-ar fi convins in vreun fel cu „politici economice sanatoase”.
politicul trebuie vazut la fel ca si statistica. are efecte asupra societatii ca ansamblu, nu asupra indivizilor care compun societatea.
un individ capabil va gasi resurse si posibilitati sa fie fericit indiferent de societatea (implicit politicul) care il guverneaza. dar societatea, fiind societate (a se studia etimologia) are rolul de a asigura aceeasi fericire si celor mai incapabili membri ai sai. si de abia aici intervine influenta politicului. nu ii comparati pe cei mai bogati, nici macar pe cei care reprezinta media. daca vreti sa vedeti influenta politicului comparatii pe cei mai saraci membrii ai societatii si de abia atunci veti realiza daca politicul este unul de succes sau nu.
Thanks thebblack.
Don’t kno’ but… mi se pare complet idioata si inutila toata discutia. Intre timp am vazut prin News ca 4 pusti din pestera aia in Tailanda au fost scosi; + un vaccin pt HIV da rezultate excelente in clinical trials. Iar noi frecam menta cu pro-contra la o idee. Si cica suntem destepti, noi romanii!
@DanC:
„…noi frecam menta cu pro-contra la o idee…”
Dan… ia mergi tu să freci menta liniștit, în peșteră… între două vaccinuri.
Noi aicea… avem o dezbatere, un dialog.
Regret că n-avem mentă, da semințe găsești tu la colț.
Iar daca aveam si niste arme, cred ca „dialogul” era incheiat de mult, am fi putut sa ne ocupam si de niste vaccinuri la ora asta
În august 2017 am închis unul dintre cele două SRL-uri ca să-l transform în PFA, din motive de optimizare fiscală și acces mai facil la bani. Peste nici 5 luni aflu că sunt obligat să aduc bani de acasă ca să fac afaceri în România. Pentru că PSD a mărit din pix norma de venit și a mutat termenul de plată al contribuțiilor pentru trimestrul I de la 31 martie la 31 ianuarie.
Pe 1 octombrie 2017 m-am programat la RAR pentru a inmatricula o mașină: 11 februarie 2018. Am înmatriculat mai multe mașini în ultimii 10 ani, niciodată n-a durat mai mult de 30 de zile (care e oricum e enorm).
Pe 14 mai am aflat că trebuie să mă programez pentru preschimbarea permisului de conducere ce urma sa expire pe 20 mai. Prima zi disponibilă pentru programare a fost 17 iulie. Săptămâna viitoare se fac două luni de când conduc zilnic cu carnetul expirat.
Futu-mă în gură de prost care am rămas în țara asta să trag ca sclavul cu trei job-uri. Să vină un expat ca fluture să-mi explice el mie cum stă treaba la mine acasă.
PS: Pe 11 decembrie 2016 m-am dus să votez la secția la care eram arondat conform vizei de flotant. Am fost refuzat și am stat două ore să completez plângerile la BEC și poliție. Apoi m-am dus altă secție de votare ca să-mi exercit dreptul. Aud că mâine mustăciosul ăla care a furat de la copii vrea să-mi anuleze votul. Numai să îndrăznească!
15 martie 2018 – salar scazut cu 700 lei numai din cauza noii legi cu trecerea contributiilor
15 iunie 2018 – rata mai mare cu 350 lei fata de acum 1 an
deciziile politice nu mi-au afectat veniturile si nici nu m-au influentat sa imi schimb locul de munca
Stai linistit, exemplul tau adunat la celelalte 100 de mai sus = ZERO
Facem prea multa politica in tara asta, hai sa mai si muncim, ca ne ia fluture la ture…
Bogdan,
Sunt bugetar și salariul mi-a crescut cu 900 de lei
Nu am rate cu robor și dobânzile la depozite sunt ceva mai mari
Politicul influențează, pe unii in bine pe altii in rau, depinde de tine cum te pozitionezi
flat, tu nu ești bugetar legit, tui ești pus undeva de psd ca răsplată pentru servicii de bideu
Tu nu intelegi ca sunt fasoane de-ale noastre si nu ne influenteaza politica? Noi platim de 2 ori mai multe taxe ca acum cateva luni, dar e irelevant. Tot ce se intampla din cauza deciziilor de la nivel inalt, nu e pe baza politica, e doar parerea noastra.
De fapt tu vrei sa zici ca politicul este ignorat in mai toate deciziile luate in viata, dar e partial corect.
E total gresit sa spui politicul nu influenteaza viata individului pentru ca el nu ia deciziile in functie de cine e la conducere .
Nu e vorba de cine e la conducere ci de ceea ce fac acei oameni acolo.
Felul in care este condusa societatea are influenta directa asupra vietii tale.
Politicul influenteaza deciziile prin situatia la care expune pe individul care ia decizia. In fapt, ceea ce se intampla politic si repercursiunile asupra societatii ne imping sa luam orice decizie chiar daca aparent nu acesta este criteriul.
Te-ai gandit ca politicul este consecinta si nu cauza. Probabil ca nu, gandirea doare.
Politica influenteaza absolut tot indiferent unde ne-am afla.Eu am renuntat la cetatenia romana.. nu din considerent politic.. si nici economic.. doar personal.. iar europa in contextul de azi are o politica fara un sens real al conceptului european.
Am preferat sa ma mut intr-o tara non UE.. Albania.. desi multi habar nu au cu ce se mananca viata aici.. nu din ce cititi pe net.
Pt afaceri e un mediu propice… nu sunt regulile stupide din spatiul european.. desi multe firme europene produc aici.. pretul fortei de munca fiind la nivelul romaniei anului 1990..imi place faptul ca tin la tara lor.. traditiile lor.. si nu se lasa amagiti de uniune europeana si alte vrajeli.
Eu mai vreau un articol daca e posibil
Cred ca e mai dificil de scris dar sunt curios de parerea lui fluture despre evolutia Romaniei de acum inainte, cu un orizont de 5-10 ani…
Romania anului 2165. La 247 de ani de la Marea Unire
by fluture
Romania anului 2165 e una din care au plecat, dar nu din cauze politice ci strict economice (asa cum am stabilit deja in două texte din 2018, deci de acum 147 de ani) toți românii
E un teritoriu in care rușii joacă paintball cu americanii in linistitele pensiuni din Arieseni, care apartin incă unui sef de post care nu ia șpagă, care a vandut tot și care tot cu Dacia lui Logan de acum 150 de ani cară vopsea bere si coca cola pentru ruși și pentru americani. Asta in iulie pentru că in august
N-am nici o idee despre evolutia României in urmatorii ani.
„oamenii nu isi modifica viata in functie de cine e la putere. Nu fac planuri in functie de cine conduce guvernul.”
Pentru ca sunt convinsi ca daca cine e la putere va face sa le fie foarte rau, vor putea iesi in strada si ii vor da jos.
Da, asa cred si eu. Am intrat intr-o alta faza de „dezvoltare democratica”. Faza in care oamenii sunt pregatiti sa isi ia viata in maini si sa si-o duca dupa vrerea lor.
Duamne fereste, cand 100 de insi iti spun ca esti beat si totusi… deci daca unu te impusca cu un pistol, inseamna ca era nebun, nu conteaza de ce te-a impuscat, important e ca nu mai traiesti, ca oricum totul e globalizat acum, ne controleaza multinationalele? justitia sa se ocupe in continuare de cazul impuscatului zici- pai justitia in 2000-2004 in romania era controlata politic. nu mai zic de trecut, ca vad ca nu e relevant ce s-a intamplat, conteaza numai viitorul?! sau prezentul, clipa de fata? conoasteti butterfly effect? e atunci cand dragnea e condamnat penal pentru o gainarie si dupa 10 zile se da o lege ca e ok sa faci gainaria aia la nivel national, doar ca sa scape el de proces. nu ma influenteaza pe mine, gandesc eu. dupa care ma duc la primarie ca am nevoie de x act, in viitor, nu in trecut, nu in venezuela, korea de nord. si ala de la primarie imi zice ghinion, uite eu acum pot sa fac o gainarie cu tine si n-ai ce sa-mi faci, e legal, asa a zis parlamentul romaniei. dar ce stiu eu, eu sunt un caz particular, un nebun, o bula :)))))
Daca te afecteaza lucrurile astea, poate ca tu esti pacaliciul.
@Fluture:
„…daca aveam si niste arme…”
Nu-i mai bine să le aibe doar hamericanii?
Sunt de acord cu articolul iniţial (BTW, ai putea să pui un link, e mai comod pentru cei care nu l-au citit), dar aici e o generalizare prea mare.
Nu toţi cei care pleacă sunt căpşunari. Iar în ultimii 2 ani au început să plece tot mai mulţi oameni din middle class, fix din ăia pe care îi descrii tu. Corporatişti care au cerut transferul în altă ţară, corporatişti care au renunţat la corporaţie şi s-au mutat din ţară, mici antreprenori. Ei fix din cauza situaţiei politice au plecat, din cauză că nu mai văd nicio speranţă de mai bine, din cauză că te poţi aştepta la orice de la actuala clasă politică, din cauză că e o instabilitate tot mai mare. Şi au plecat pentru că s-au simţit capabili să facă la fel de mulţi bani ca în România (sau pe-aproape).
Also, 5 paragrafe în care le răspunzi unora care au comentat la postările precedente? De ce trebuie să fie off-topic prima chestie pe care o citesc?
Şi pentru tovarăşul Vali aş sugera o evidenţiere mai bună a autorului dacă tot a devenit blog multi-author.
Hoinaru, ai aceeasi reactie cu mai multi de pe aici. Opiniile exprimate trebuie sa fie intr-o anumita forma si sa respecte anumite reguli. Ale tale. Ca de ce sa citesti tu ceva off-topic, ca de ce nu e Vali mai explicit cu privire la guest-autor, ca uite cum ar trebui sa fie ca sa fie bine.
In rest, generalizarea ati facut-o voi, comentatorii. Eu am scris abia in al doilea text „covarsitoarea majoritate”, ceea ce lasa loc si altor tipuri de plecari din tara. Nu am afirmat ca astfel de plecari nu exista, dar ele sunt foarte putine si nu fac obiectul articolului.
Nu, nu ale mele, common sense, igienă literară, spune-i cum vrei.
Da, de ce nu e Vali mai explicit cu privire la autorul ca să ştiu să evit articolele altora dacă nu mă interesează subiectul. Nu simt nevoia să citesc orice scris de oricine. N-o lua personal, pur şi simplu mă interesează mai mult ce zice tâmplarul din Braşov.
Iar faptul că intru şi citesc chestii care nu mă interesează, scrise de oameni a căror părere nu mă interesează, mă va face să intru mai rar. Ce zici, putem lua în calcul că sunt mai mulţi oameni în situaţia asta?
Igiena literara… Hai ca mi-ai captat atentia. Unde ai gasit sintagma, la Umberto Eco?
In rest, amenintari voalate catre Vali, atentie, nu mai venim pe blogul tau daca mai scrie asta pe aici. Mai sunt vreo 10 din astia in Trash si inca vreo 10 prin comentarii. Unii se plâng chiar de „ban pe IP”.
@Fluture
Nu vorbesc în numele @hoinarului dar prima mea reacție a fost să-mi reamintesc de proletcultism. Acolo găsești „igienă literară” cu nemiluita, chiar de acolo vine vorba sub un fel sau altul…
Ai dat-o-n bară rău de tot cu articolul ăsta. Sau faci teste?
Man, m-am plictisit de cate comentarii am citit.
La fiecare exemplu contra teoriei tale zici „asta e doar un exemplu, teoria mea ramane in picioare”. Misto.
Iar politicul chiar afecteaza. Daca nu afecta, nu exista. Daca nu afecta,toate tarile erau la fel.
Politicul afecteaza. Religia afecteaza. Cacat, istoria in sine afecteaza.
Nici nu stiu de ce ma agit. Zoso stie ce face, stie ca articolele care polarizeaza aduc viewuri. V-ati gasit bine.
Politica influențează direct starea economică a unei tari prin sistemul de taxare ( incluzind si modul in care aceste tace se cheltuiesc pt sanatate , invatamant etc) , si , prin sisemul legislativ care limitează ce e voie sau nu in tara respectiva.
Unii oamenii au plecat din motive economice, lipsa banilor dar asta a fost puternic influentat de politică prin modul de taxare .
Alții din lipsa serviciilor medicale sau calitatea actului educativ , or si astea sint controlate politic prin modul de distribuire si administrare a veniturilor bugetare . Deci tot politic și ăștia.
Alții sint care au găsit sistemul de legi si mai ales modul discreționar în care aceste legi au fost aplicate ca fiind ceva ce lor nu le place . Ori cine face legile si cine elaborează codurile de procedura? Tot politicul.
După 200 de comentarii, fluture be like: îți multumim simona, bine ai venit in țara noastră :))))
Pana la urma, Fluture are perfecta dreptate. Viata fiecaruia e determinata de propriile actiuni si mult mai putin de politica. Dar e probabil mai simplu sa ne dam victima si sa dam vina pe psd.
#rezist, #nugandesc pentru ca altceva nu pot.
Am râs de-am leșinat la început de săptămână. Merci Fluture.
„nici unul dintre ei nu ia decizii cu privire la viata lui legate de cine e la putere intr-un anume moment” – foarte corect, dar incomplet.
Vorbind de mine, da … nu iau decizii legate de cine e la putere. Nu faptul ca X e de la PSD sau altceva ma poate afecta.
Ce ma afecteaza e rezultatul actiunilor lui/lor. Cand X de la PSD a devenit ministrul mediului nu am reactionat. Nici cand tipul de la finante si-a facut echipa pentru a face viata grea micilor intreprinzatori.
Insa iei decizii cand incepi sa simti consecintele. Nu plec din tara pentru ca PSD e la putere. Dar vine o vreme cand statistic stii ca baietii vor lua decizii care te afecteaza.
Nu ma mut pentru ca baietii tuciurii si-au pus tabara langa gardul meu, ma mut pentru ca statistica imi spune la ce sa ma atept si nu risc viata mea, proprietatea, etc pe sansa ca fix aia care s-au mutat langa mine sa fie ok sau pe o lupta pentru ca autoritatile sa se trezeasca sa ma apere fix pe mine stiind cum merg lucrurile in tara asta.
Inca o chestie … am detestat mereu porcaria aia cu ‘nu ati mancat salam cu soia, nu va bagati in treaba noastra de romani’, dar zau ca incep sa cuget si eu ca, daca nu mai locuiesti aici, chiar iti dai cu presupusul.
Cum pana ma-sii sa nu ma afecteze politica, daca platesc TOT mai multe taxe, nu stiu inca unde sa-mi duc copilul la scoala, la spital e ca un fel de ruleta ruseasca, dai de oameni misto sau de cretini care urla la pacient ‘de ce mai vii la mine, mori oricum’ (cum facea tampita de la oncologie care a bagat-o in pamant pe bunica-mea) etc.
La fel pot spune si eu ca atacurile teroriste de prin Franta, UK si restul nu va afecteaza deloc, mai moare cate unul, dar e OK. Vedeti-va in continuare de viata relaxati, ca nu e mare branza
Ajungi sa iubesti ceea ce ai detestat. E trist. Dar poate ca, in realitate, nu ai detestat niciodata acel lucru, doar ti s-a parut ca…
Cu atentatele, este corect ce zici: nu ne afecteaza in nici un fel. Si nu ar trebui sa ne schimbam in nici un fel viata. In momentul in care iti schimbi viata pentru ca un terorist a tras cu mitraliera, el si-a atins scopul, adica sa bage teroare in societate.
Salut FLUTURE,
Nu trebuie sa ne explici ce iti da sau nu iti da Zoso voie sa scrii pe blogul lui.
Lumea are o problema cu articolul tau pentru ca este destul de gresit ce spui tu acolo.
Politica tot timpul o sa influenteze economicul.
Da un semn daca vrei si exemple concrete.
Cristian,
Salut Cristian,
Nu trebuie sa-mi explici nimic. Nu ma intereseaza exemplele tale.
Multumesc,
Fluture
Fluture, ai dreptate, nu conteaza cine vine primar sau prim-ministru CA PERSOANA si nu iau decizii in functie de asta. Sistemul e atat de infestat cu afiliati de partid incat oricine ar veni nu ar putea schimba nimic prea curand. Tocmai asta e problema: toata piramida asta de functionari dependenti POLITIC are ca prima indatorire sa slujeasca partidul la putere si afiliatii locali. Nu ar fi fost la fel cu un functionar, sa zicem director de scoala, care ar putea face treaba indiferent cine e seful lui politic, din simplul motiv ca a castigat un mandat prin concurs. Acel functionar, orice functionar, stie ca ori face sluj si contribuie la bunastarea grupului local ori zboara, si nu are de ales.
E simplist sa spui ca majoritatea pleaca din perspective economice. Da, e un motiv serios, cel mai important, dar conteaza mult si PERSPECTIVA. Iar daca perspectiva e ca, oricine vine la putere, functionarul slujeste in primul rand partidul, apoi nu stiu cum sa fiu de acord ca politica nu conteaza. E singurul mod in care ai o sansa sa poti face curat, pur si simplu alegand un partid nou.
Definiția termenilor: ce spunem noi de fapt când spunem ”politica”? La ce ne referim? Ce plm înseamnă cuvântul ăsta? Substantivul ăsta feminin se referă la un grup de OAMENI care au o prerogativă interesantă: AU PUTERE DE DECIZIE. Putere REALĂ de a lua decizii CONCRETE. Ce decizii concrete pot lua (și iau în fiecare zi) oamenii ăștia care fac parte din marele și veselul grup pe care noi pulimea îl numim ”politica”? Hehe, păi toate deciziile lor ne afectează direct și nemijlocit. Direct mă nene, mă-nțelegi? Niște exemple la întâmplare:
1. toate deciziile legislative, 2. toate deciziile executive și 3. toate deciziile autorităților locale.
1 – decizii legislative suverane: codul fiscal (nivelul impozitării), codul rutier (viteza maximă pe lângă școli), codul penal (dacă fata nu a apucat să țipe de 3 ori NU NU NU atunci se consideră că i-a plăcut, deci nu e viol, ca să nu dau exemplul care se desfășoară sub ochii noștri, că dacă iei 2-3 sclavi de la protecția copilului și îi pui să îți sape grădina 7 ani nu ai făcut nicio infracțiune), codul vamal (dacă aduci porci faci concurență fiului cui nu trebuie, deci te rupem cu taxele).
2 – Avem un buget consolidat pe care îl putem utiliza pentru investiții sau pentru mită electorală. Dacă îl utilizăm ca mită se duce dracu țara, dar suntem votați din nou. Interesant, uneori ”politica” alege varianta asta lipsită de inteligență, cu mita electorală, ceea ce ne cam afectează (se duce dracu țara). Plus: dacă ies în stradă rezistenții punem tunurile de apă pe ei (executivul conduce direct jandarmeria). Dacă un ziar (sau un bloger) critică PSD sau pe hamsterul lui nr. 1, punem ANAF-ul pe ei (executivul conduce direct și nemijlocit ANAF). Dacă un polițist e bănuit de pedofilie îl punem pe colegul lui care l-a acoperit timp de 3 ani șeful poliției Române. Și mă rog, aici e mai ușor să dăm exemple, toată lumea știe cum ne afectează direct și nemijlocit guvernul de 30 de ani.
3. mi-e lene, mai caută și tu, fluture :)))
eu in continuare imi mentin opinia ca esti naiv. asa am fost si eu in 2008. dupa un faliment… niste datorii am inceput sa ma uit la stiri. sa vad cum merg alegerile, cine e la putere, cine conduce la primarie si asa mai departe. nu mai vorbim ca in jobul actual sunt strict dependent de cum mi se fac platile in functie de evolutia economica.
Desi nu sunt conditionat politic facturile se platesc sau nu in functie de executia bugetara.
e adevarat ca oamenilor nu le pasa cine e presedinte si cine e prim ministru cu niste conditii: statul functioneaza la fel indiferent cine e pe functie. Adica justitia merge inainte si iti garaneaza ca daca esti furat hotul e pedepsit, daca esti furat ti se returneaza sa zicem terenul sau afacerea(dreptul la proprietate) ca pensiile se dau,sanatatea si educatia functioneaza. atunci da… doar partea economica conteaza.
imi mentin opinia, oamenii sunt cum spui tu, deaia suntem o natie de prosti.
Politicul nu influenteaza sau influenteaza foarte putin in tarile foarte dezvoltate economic cu mecanisme solide , consacrate de functionare a societatii.Stiu ca suna pompos si pretentios dar cred eu ca asa este, deci este o parere personala , nu este un adevar absolut.
In tarile ca Romania politicul influenteza tot. Chiar daca tu ca persoana pleznesti de bine si incerci sa fi deasupra muritorilor de rand , te lovesti inevitabil de mizeria sociala/economica generata de politica pentru ca oamenii politici conduc foarte prost si corupt tara nu piticii din gradina…
Gabriel Liiceanu(Pleșu și Liiceanu despre prostie)
„Primul semn al unui început de inteligență e să admiți că nu deții adevărul ultim, că nu poți explica tot, că ai mai curând întrebări decât certitudini de beton”.
Am scris mai devreme ca cu idioti, lenesi si hoti nu poti cladi o tara. As dori sa mai adaug, ca nici clasa politica nu poti construi. Practic clasa politica este oglinda cetateanului, deoarece fiecare individ voteaza un candidat cu care se identifica. Cel mai bun exemplu e Basescu: curvar, betivan, gura sparta, incult, hot, etc. trasaturi caracteristice multor romani.
@Fluture: In mare parte ai dreptate. Trecand peste faptul ca politicienii sunt oglinda societatii, oamenii ar fi plecat indiferent de cat de smecheri erau politicienii. Piata libera de munca s-a activat intr-o perioada scurta de timp, pe cand noi sa prindem din urma tarile dezvoltate ar fi durat 15-20 ani si cu cei mai performanti tehnocrati. Deci logic ca au plecat, ii poti condamna?
Totusi, e o minoritate de oameni care a plecat si din alte motive, nu doar economice. Cand te raportezi la o tara de kkt ca a noastra si te gandesti ca au plecat sa zicem 4 milioane de oameni, si daca 95% din aia sunt muncitori necalificati, restul ar fi intarit aici upper class-ul castigat pe meritocratie. Si orice ai spune, elitele conteaza mult intr-o societate, ele trag plebea spre civilizatie.
Elitele au plecat si aici ne-am ars cel mai rau ca tara. Medici, arhitecti, ingineri, cercetatori si profesionisti in diverse domenii, de astia plange tara asta. Si poate sunt putini raportati la cele 4 milioane, dar plecarea lor cantareste cel mai greu. Si astia n-au plecat doar pentru salarii mai mari, ca stiu ceva medici care au plecat doar ca sa isi poata practica meseria cu demnitate, arhitecti de-asemenea (si aici ma refer nu la salarii, ci la dotari din spitale, la legislatie, etc).
Ca sa inchid, da, nu cred ca rahaturile astea politice afecteaza decizii pe termen scurt (tactici), dar afecteaza planurile famillilor pe termen lung (strategii). Te salut.
scrie romanul mult si tampenii convins de el insusi ca cineva il citeste, crede, asculta sau urmeaza.
boala romanului sa scrie ca prostul visand .. nici el nu stie la ce.
in prostia lui este convins ca are dreptate.
95% din populatia romaniei pronunta mai mult de 90 de ori cuvantul „bani” pe zi.
mai mult de 80 % din populatia romaniei crede ca are „dusmani”
in procent de 100 % romanul in bula lui de plastic vidata tipa cat il tin plamanii „baaa pai voi stiti cine sunt eu?”..in prostia lui chiar crede ca pe cineva intereseaza..nu
in proportie covarsitoare romanul crede cu tarie in internet. unde altundeva l ar baga cineva in seama?
romanul timp de 30 de ani a fost spalat pe creier ca este o natie aparte, inteligenta, descurcareata, eminenta si ca miezul planetei.. urmeaza inca vreo 50 de ani peste cei 28 care au trecut deja sa realizeze ca un simplu homo sapiens care intr un tarziu va muri, va fi uitat, se va transforma in mancare pentru viermi.
ii intreb candid pe toti astia de pe aici.. chiar nu aveti ma altceva de facut cu viata voastra?
Multe erori de logica, generalizari foarte usor demontabile (vezi mai jos), superficialitate juvenila, judecata puerila. Pozitionare agresiva. Cu atitudinea asta nu poti sa vinzi elefantul.
„Oamenii au continuat sa investeasca in afacerile lor indiferent cine e la putere. Nimeni nu si-a inchis afacerea cand a devenit Ponta prim-ministru.” – Sunt mii de firme care se inchid la schimarea politicului, pentru ca, desi nu erau dependente de politic, au aparut alte firme care fac ce trebuie, dependente politic.
„Sau si-a deschis afacere pentru ca a castigat Iohannis presedintia.” – Sunt mii de firme care se deschid la schimarea politicului, pentru ca, in anumite industrii/ramuri, influenta politicului devine mult mai mica, firmele dependente de politic inchid si se creaza o oportunitate.
„Sau nu-si mai deschide restaurant pentru ca primarul din localitatea lui e PSD sau PNL.” – Intreaba daca/cum iti deschideai un restaurant de ex. in Constanta acum 3-4 ani. Intreaba cum e acum.
„N-au mai avut timp sa astepte obtinerea unor salarii decente in Romania – lucru care, iar, nu are legatura cu politica, nu decide Guvernul cat e salariul intr-o firma sau ce salariu plateste Oracle pentru junior dev – si au plecat in alta parte, unde au crezut ei ca o sa castige mai multi bani, mai repede.” – Guvernul decide salariile/veniturile pentru doua treimi din populatia Romaniei.
„Daca politica din Romania ar fi fost cea care i-ar fi facut sa plece, nu ar fi fost nici o logica in a retrimite banii aici. In a construi pentru viitorul lor in Romania.” – se intorc pentru ca Romania este inca acasa; pentru foarte multi, din ce in ce mai multi, Romania nu mai este acasa.
„Cei care plecau pe vremea lui Ceasca nu trimiteau bani in Romania sa isi faca case.” – probabil toti care aveau cui sa trimita si care aveau posibilitatea, trimiteau. Majoritatea nu putea trimite, nu aveau cum, nu stiau cum.
„Aceia fugeau din motive politice.” – cunosc multi plecati pe vremea aia, nici unul nu a avut motive politice, au vrut bani mai multi sau sa colinde lumea.
„Nici pensionarul nu isi schimba modul de viata in functie de cine e la putere.” – pensionarii au avut veniturile taiate pe vremea PDL/BOC/Basescu. Si-au schimbat modul de viata pentru ca au devenit mai saraci. PSD a marit pensiile – pensionarii si-au schimbat modul de viata – mananca si altceva, o calatorie in plus, o stare de spirit mai buna.
„Nici liceeanul nu isi alege studiile urmatoare in functie de cine e la putere in momentul acela sau cine ar putea fi la putere cand va termina el studiile. Corporatistul nu isi schimba corporatia in functie de cine e la putere si nu isi face mai putine concedii pentru ca PSD-ul da legi noaptea, ca hotii.” – o buna parte din liceenii isi aleg studiile in functie de cine e la putere/politic. Aleg oras diferit, aleg tara diferita. La fel corporatistii, se muta intr-un alt oras, la o alta corporatie, pentru ca acolo primarul, ales politic, a reusit sa faca viata mai placuta locuitorilor.
„Parintii nu aleg scoala copilului sau ce sa faca la afterschool in functie de scula de la prefectura.” – o buna parte dintre parinti aleg scoala copilului functie de scula de la prefectura. Aleg o scoala mai indepartata (alt oras sau alt sector) doar ca e ingrijita de primarul de acolo sau aleg, din ce in ce mai mult, o scoala privata, pentru ca scula de la prefectura nu este capabil sa gestioneze o unitate scolara.
As vrea sa ma intorc in .ro
Mancarea este mai buna, oamenii nu sunt atat de cacanari. Nu ca aici unde daca cineva nu te place tot iti va zambi frumos si luni va spune „how was your weekend”.
Recent am avot o operatie pentru deviere de sept. Spital curat, toata lumea amabila, ajutatoare. Toate astea fara sa bagi nici o foaie in nici un buzunar.
Romania nu se va schimba pentru ca nu vrea. Toata lumea spune cat de nasol e sa dai spaga dar dau si ei la randul lor pentru ca „asa se face”.
Daca asa se va face in continuare, asa vor ramane lucrurile.
As vrea sa ma intorc… dar la ce? Poate la pensie m-as intoarce… dar cu pensia de afara… si sperand sa nu fie nevoie sa dau prin spitale prea des.
Daca vali mai da hit & miss e amuzant sa citesc articolele tale pentru ca esti unul dintre cei mai slabi observatori ai zeitgeist-ului.
la 3/4 dintre anecdotele tale
sry… am dat enter prea deverme
la 3/4 dintre anecdotele tale prima reactie e „pe bune ?!?!?” urmata de un contra-exemplu cu propriile anecdote, mi-am dat seama ca e inutil.
La aproape toate ineptiile tale contra-exemplele sunt fie date sau „adevaruri” din popor:
Pe bune ca viata merge inainte indiferent de putere? De aia visul oricarei mame e sa isi vada odrasla angajata la stat.
Pe bune ca antreprenorul isi vede de treaba indiferent de putere? zi si mie o companie romanesca care a rezistat schimbarii subite de a „patronului”.
Nu iti alegi studiile dupa aroma locala? Pebune? Atunci de ce geme tara de juristi si economisti?
Esti exact ca baietii cu care mai ies la o bere si care isi dau cu parerea despre ce face trump cu mexicanii, habarnist cu o parere.