Am o problemă cu argumentația emigranților sătui de România…

O tipă care a plecat scrie de ce a plecat din țară pe Republica. Negruțiu, un ciorditor infect cu pretenții de jurnalist și cofondator la Republica, îi răspunde, lărgind un pic orizontul. N-am un motiv să vă dau link către articolul lui Negruțiu, doar voiam să aduc aminte că e un ciorditor infect.

Fata aia are dreptate, statul te fură, spitalele sunt jegoase, toată lumea ia șpagă, bla bla bla. Așa e. Doar că eu nu înțeleg câteva chestii:

  1. Cine a ținut capul plecat 45 de ani? OK, hai să zicem că la alegerile alea era Armata Roșie în țară și Churchill și Roosevelt ne-au lăsat pe mâna rușilor, că suntem neam de trădători și n-aveau chef de noi. Dar rușii au plecat la un moment dat. Cine s-a bucurat că avea serviciu stabil și case la prețuri bune?
  2. România n-a ajuns așa dintr-o dată, ci este produsul nu doar a 45 de ani de ținut capul plecat de către părinții noștri, mulți dintre ei nostalgici în continuare după vremurile bune, ci și de către ăștia care plâng în timp ce pleacă. Nu doar părinții noștri/lor au votat aiurea, ci și ăștia care pleacă. Nu doar părinții au făcut alegeri greșite, ci și noi. Credeți că ăia care stau în Prelungirea Ghencea sau în Florești nu pleacă și nu au plecat, pentru că România e de rahat? Fără să vadă că și din cauza lor e așa, că nu i-a forțat nimeni să se mute în fundul lumii și apoi să se plângă de trafic și utilități. Ăia care pleacă nu au dat și nu au luat șpagă niciodată?
  3. Tot pe tema asta, e plin de români care merg pe ideea "în țara asta de rahat nimeni nu respectă legea, așa că nici eu nu o respect, dar când mă duc în altă țară, acolo voi fi cetățean model". Da, coae, de aia e țară de rahat, că oamenii nu se gândesc că fac parte din problemă în loc să facă parte din soluție. Am mai scris cum mizerabili cu afișe cu #rezist pe mașină conduc ca niște imbecili, n-au copiii în scaun de copil sau măcar cu centura pusă, dar vor o lume mai bună. E plină România de oameni care nu își fac treaba, că oricum nu și-o face nimeni, și nu se gândesc să tragă media în sus, pornind un bulgăre de zăpadă cu efecte mici și medii.

Și totul pentru că ei cred că în alte țări civilizația a picat din cer. Nu mi-e ciudă pe românii care pleacă, mi-e ciudă pe românii care aici se comportă mizerabil și dincolo devin brusc civilizați și educați.

Abia aștept să chițăie Alex ceva pe tema muncii în afară să îi aduc aminte de niște porcării pe care le-a făcut aici când trebuia să fie serios și muncitor, pentru că România e nasoală.

 

film-huell

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

150 comentarii

  1. Daca marea majoritate nu respecta legea, dau spaga, fura, etc. iar tu incerci sa fii model de cetatean, nu faci decat sa te f@#i singur in fund. Din start ai un dezavantaj, un handicap. Cat crezi ca rezisti asa? Fie faci la fel, fie pleci undeva unde poti fi cetatean model fara sa te tanti de la ghiseu care nu a primit atentia cuvenita, sau medicul care asteapta plic sa te simti ca ultimul cacat!

    00
    • eu încerc pe cât posibil să fac asta. nu fur, nu mint, nu înșel, îmi plătesc taxele, parchez unde e amenajat etc.
      da, puteam să fiu de vreo 5 ori mai bogat dacă mă băgam în toate căcaturile.

    • Si nu ti-ar placea sa traiesti intr-un loc cu oameni care fac la fel ca tine?

      00
    • Subscriu la ceea ce zice Vali. Daca toata lumea e murdarita de rahat, nu-i o scuza sa te murdaresti si tu. Daca ne murdarim toti, cum mai pastram tara asta curata? In loc sa ii acuzam pe cei care fac toate mizeriile acelea, tu propui sa facem ca ei ca iesim mai bine? Cu cat mai bine? Pentru cat timp? Daca furam toti ca sa devenim mai bogati, nu cumva furam unii de la altii si devenim per general mai saraci? Daca taiem toti calea la semafor, vom avea cui sa ii mai taiem? Daca dam toti spaga, ne miram de ce ne cer medicii spaga in continuare pentru a face ceva? Deci devii si tu un mizerabil. Apoi exact topicul articolului e sa nu te miri ca e tara cum e daca si tu faci la fel.

      10
    • Cine propune sa facem ca ei ca sa iesim mai bine?

      00
    • Stim cu totii ca sunt o multime de retardati care fura, dau spaga, lasa bmw-ul pe avarii in mijlocul strazii insa, asta nu inseamna ca trebuie si noi sa ne comportam ca niste cercopiteci.
      Hai sa strangem gunoaiele cand plecam de la picnic, hai sa mergem la spitalul privat decat sa-i dam spaga medicului de la stat, hai sa nu mai depasim coloana la semafor si asa o sa evoluam spre o societate mai buna. Totusi, sunt covins ca varianta cu amenda o sa ne civilizeze mai mult decat orice alta metoda.

      00
    • Sper sa nu se intample , dar sa va vad spiritul civic si corectitudinea cand va duceti cu copilul la spital grav bolnav cum nu dati voi plicul medicului pentru ca nu e corect!

      00
    • @zarax: da coane…ca asta este singurul lucru care a mai ramas de pedepsit si singurul lucru care deranjeaza si de care te lovesti zilnic…spaga la medic….plm…

      00
    • Pe vremea când locuiam în Bucureşti şi mai trăia Rocky (puteţi să vedeţi poze cu el dacă daţi click pe numele meu), mergeam cu el la plimbare în parc de cel puţin trei ori pe zi. Şi încă de când era doar un pui (în urmă cu vreo 18 ani) obişnuiam să am în buzunar vreo 4-5 pungi şi strângeam rahatul după el de fiecare dată. Bineînţeles, parcul era plin (“arhiplin”, aş spune) de rahaţi de căţei, unii de la maidanezii localnici, însă majoritatea de la căţeii celor care, ca şi mine, îşi plimbau animalele de companie.

      În primii 1-2 ani, reacţia oamenilor – inclusiv a celor aflaţi la plimbare cu căţeii – când mă vedeau strângând rahatul era cam aceeaşi: dezgust, băşcălie şi în cel mai “bun” caz indiferenţă (întorceau capul şi se prefăceau că nu văd… mă gândesc că poate simţeau un pic de ruşine că ei nu curăţau după căţeii lor). Unii se şi angajau într-un soi de dialog prin care încercau să mă convingă să renunţ, pentru că – nu-i aşa? – oricum nu mai strânge nimeni, sunt singurul care face chestia asta iar cu o floare nu se face primăvară, e scârbos, las’ să vină gunoierii să cureţe că de-aia îi plătim etc. Răspunsul meu: dacă nu strâng după Rocky, mâine s-ar putea să calc chiar eu în rahatul lui; da, sunt singurul, dar mâine poate îmi urmează altul exemplul (poate chiar tu!) şi tot aşa, până când parcul va deveni “poop-free”; e scârbos, dar nu există niciun contact cu rahatul, tehnica e foarte simplă, îmbraci punga pe mână ca o mănuşă, strângi rahatul şi apoi scoţi punga rulând-o invers… (scuze pentru detalii, dar eu chiar le explicam şi le arătam practic, ca să înţeleagă că era o operaţie extrem de simplă şi deloc neigienică).

      Ideea e că încet-încet, după vreo 2 ani, toţi posesorii de câini îmi urmau exemplul, iar parcul devenise mai curat. Şi asta se întâmpla cu mulţi ani înainte ca primăria să înceapă campanie de educare, să amplaseze din loc în loc cutii cu pungi pentru strâns rahaţii etc.

      Deci se poate! Urăsc explicaţia că majoritatea nu respectă legea, aşa că n-are rost să fii mai bun.

      00
    • Deci se poate! Urăsc explicaţia că majoritatea nu respectă legea, aşa că n-are rost să fii mai bun.

      esac. vezi doi în fața ta că dau semnal și tu nu dai pentru că…ești un căcat de om. dar abia aștepți să pleci din țara asta de căcat, unde oamenii nu respectă legea…cum care oameni? alții, nu tu…

    • Şi, apropo, nu pot să cred că aşa de mulţi au apreciat pozitiv comentariul lui Zarax. Din păcate, asta spune mult despre nivelul nostru de civilizaţie şi despre cât de mult avem de luptat ca să schimbăm ceva în bine… :(

      00
    • @vali: „nu fur, nu mint, nu înșel, îmi plătesc taxele, parchez unde e amenajat etc.”…ai uitat sa spui ca respecti si limitele de viteza :P

      01
    • Rocky’s Dad – si eu adun dupa ciobanescul nostru pentru ca mi se pare dezgustator sa calce altul in rahatul respectiv. Nu de alta, dar eu sunt satula de cate mizerii am curatat de pe pantofii mei sau, mai rai, ai fetei. Mai sunt vreo 2-3 posesori de caini mari care aduna, incep sa vad si la cei care au caini de talie mica. Intr-un timp erau cacati micuti pana si in groapa de nisip a copiilor, acum, de niste luni, vad tot mai putini rahati.

      Nu pot spune ca e neaparat meritul meu si al celor ca noi, dar sper sa se prinda tot mai multi ca se poate. Cum spui si tu, nu e nimic scarbos, punga in cauza te fereste sa pui mana direct pe produsul respectiv.

      Nu stiu daca vom reusi sau nu sa emigram, dar atat timp cat suntem aici incercam sa ne comportam asa cum dorim si altii sa se comporte. Aparent nu a chiar asa un mare efort.

    • „Toti fac asa ca fac si eu” e doar o scuza lamentabila ca sa pretinzi ca de fapt tu esti bun si sa dormi bine noaptea. De fapt esti la fel de manjit ca si cei pe care ii critici. Asa cum zice si Vali, schimbare vine de la fiecare in primul rand.

      00
    • Nici eu nu fur, nu mint, nu jecmanesc clienții, nu beau, nu mă uit la fundul clientelor măritate, nu trag tepe, doar….mint!!!!!

      00
    • Intreb si eu, pentru seria de dislikeuri: pungile alea cu care adunati cacatii de potaie le reciclati, sau le aruncati la gunoiul comun, de unde ajung in raurile patriei? Nu de alta, dar la cati caini sunt, inmultit cu numarul de cacati, ajungem la o suma considerabila de pungi de plastic nedegradabil aruncate aiurea in natura, doar ca sa nu calce gigel in rahat de caine. Sa fie dislikeurileeee !

      00
    • @vali: argumentul e simplu – eu nu fur, am suma X (venit anual). Daca as fura/as da spaga as avea 5X; daca ALTII nu ar fura/da spaga as avea 2X.

      01
    • Nu tine nici exemplul propriu.
      Ca sa fie ceva schimbări la noi ar trebui la modul general reclamat orice neregula si hoție, chestiile softiste gen „eu nu fac” n-au nici un impact, pe cei care fac nu ii deranjează, ii deranjează doar când sunt reclamați și arătați cu degetul, dar aia nu face nimeni.
      Dacă vezi ceva și spui ești luat la ținta, numai prin spate te aproba câțiva care și ei se dau imediat la dos dacă ești luat în colimator sau se prevede sa fie luați și ei dacă continui

      00
  2. NOU
    #19

    raspunsul la toate intrebarile il gasim din pacate in ceea ce se intampla in ziua de astazi in romania … diferenta intre anii ’44-’46 si 2017-2018 este ca nu sunt tancuri pe strazi … in rest aceeiasi intrebare : ce face romanul cand este siluit de o gasca de criminali ciorditori ?

    NIMIC !

    intrebarea ramane aceeiasi : DE CE ?
    are cineva un raspuns corent pentru asta ?

    Merci

    00
    • ”Dacă este ceva de învățat din lecția succeselor neîntrerupte ale lui Orbán, este prețul eșecului de a construi o opoziție puternică, altfel spus prețul teribil de scump pe care o societate comodă („leneșă politic”) îl plătește atunci când cei care ar putea face ceva stau deoparte și așteaptă să facă alții, sau strâmbă din nas atunci când oameni bine intenționați încearcă să propună alternative, preferând să rămână neimplicați, în ideea că oricum nu iese nimic și n-are rost să își consume degeaba energia, mai ales când rezultatul este oricum „previzibil”; ” nimic nu pica moca din cer, nici macar democratia, asta vizavi de cei carora le pute USR, Ciolos, Macovei etc

      00
    • NOU
      #21

      diferenta @nicule este ca Orban chiar „reconstruieste” ungaria prin fapte pe cand dragnea nu da decat din gura …

      00
  3. Ai perfecta dreptate si bine faci ca reamintesti aproape zilnic acest fariseism sau neseriozitate (usor spus…) a concetatenilor care se plang pe internet de cat de rea este viata in Romania dar in viata de zi cu zi fiecare face la fel ca cei pe care-i blameaza. Cred ca esti singurul care face atat de direct o radiografie adevarata a noastra, a celor care au ramas sa vietuiasca mai departe in coltul asta de lume (desi fara speranta…). Felicitari ! Cineva trebuie sa ne puna in fata o oglinda din cad in cand…

    00
  4. 1 nu pleci din cauză că in romania e nașpa

    2 pleci afară pentru că acolo e mai mișto și simți ca o sa te bucuri de viată, că vrei o schimbare si o aventură si vrei si bani si sa fii mai liber. omul caută mai binele toată viata lui, și cand vede o ocazie cu adevărat mișto pentru sufletul si buzunarul lui, acolo se duce

    00
  5. Asta ar insemna sa ii votam pe aia competenti care ne promit legi mai bune in loc de analfabetii care ne ofera concerte gratuite, mici bere si galeti pe banii nostri? Hell no!!!

    Am urmarit negocierile la nemti pentru formarea unei majoritati. Discutau despre proiecte, probleme si solutii de mijloc pentru diverse teme ca ecologie, agricultura, imigranti samd. Ce prosti, la noi se rezolva repede asta, nu se tinea tara in criza si instabilitate atatea luni de zile: niste ministere, niste posturi de secretar de stat si isi schimbau aia imediat doctrina, de la stanga la dreapta, de sus in jos, faceau piruete si dansau Hora Unirii la sfarsit.

    Clasa politica e oglindirea perfecta a societatii, a unui popor care a citit dupa scoala cel mult etichete de bere si statusuri de FB.

    00
    • @Bebito85

      Germanofilia e un patogen. Să te modelezi după alții „doar și pentru că sunt germani, francezi, dracu cu laci”, fără să-ți creezi propriul model, se cheamă colonialism cultural. Xenofilia își are locul ei, în componență adică.

      00
  6. Boss, sa stii ca eu nu respect legea nici afara in lumea civilizata. Si in Romania si in Franta merg pe DN cu 100, chiar 110 pe unde nu is radare. Mue PSD!

    00
    • „in Romania si in Franta merg pe DN cu 100, chiar 110 pe unde nu is radare”

      se cheamă adaptarea vitezei la condițiile de drum

      00
    • Franta este destul de departe de a fi civilizata in trafic. Cu 100 si 110 esti in medie.Limita este oricum la 90. Sa vedem ce se intampla dupa ce trec la 80.

      00
  7. Marea majoritate a plecat pentru o casa, masina sau mai stiu eu ce, nu pentru civilizatie. In Londra stau baietii si cate 5-6 intr-o camera de 12 m2. Astia tot in Romania, aia necivilizata si corupta, vor.

    00
    • …dar civilizatia ii civilizeaza cu forta. Am un amic care scuipa pe strada si chiar in spatii publice inchise. Pana intr-o zi cand l-a oprit un „community support” si a fost amendat cu 85 de lire. Din ziua aia nu mai scuipa. Alta zi acelas amic. Obisnuia sa iasa de la serviciu alergand sa prinda autobuzul ca altul nu mai venea 😂. Intr-o zi doi politisti l-au incarusat si impreuna s-au intors in cladirea de unde iesise, pentru a vedea ce-i cu ” Usain Bolt”. Cam asa te civilizezi!

      00
  8. nu exista masa aceea critica de oameni care sa respecte regulile in tara aceasta, pentru ca este greu sa te sacrifici incercand sa faci lucrurile corect si esti constient ca daca mergi pe ocolite cel putin momentan iti va fi mai bine.exista bineinteles si alternativa sa mergi in alt loc unde lucrurile sunt asezate si nu necesita un efort din partea ta sa indrepti lucrurile.doar ca si acele popoare au trebuit sa munceasca pentru ceea ce au acum si au fost perioade cand parintii/bunicii s-au sacrificat, adica au respectat regulile jocului, pentru ca generatiilor viitoare sa le fie mai bine.la noi din varii motive nu exista inca acel altruism generalizat la nivel de populatie al generatiilor actuale pentru cele ce vor urma.

    00
  9. diferența între ei și noi este că generațiile de după 89 au fost susținute și întreținute tot cu vechiul sistem de pile, cunoștințe și relații, dintre colegii mei de școală și liceu sunt 2-3 care au „reușit” în viață pe cont propriu, fără ajutorul rudelor, așa că rămân 70 de oameni aciuați prin diferite posturi clientelare, toți cretinii clasei (ăia de notele 4-5) au mai mulți bani decât cei care au învățat de 8-9-10. Din ăia de 10, doar 2 au ajuns în posturi de conducere și unu’ dintre ei n-ar fi reușit dacă nu avea ta-su pile. Evident că ăia de nota 5 sunt români verzi, apărătorii patriei, familiei tradiționale șamd. Evident că îi doare-n cur că conduc un dizăl de 2-3 litri care poluează mai mult ca 10 benzinare vechi de 15 ani, contează că au mașini puternice cu care să se laude.

    00
    • Chiar nu au nici o importanță notele luate la școală în Romania. Nu din cauza pilelor.

      00
    • @m: mda, repeta pana te convingi singur. Am avut si eu colegi de astia care erau convinsi ca ei luau 5 fiindca ailalti aveau pile. Si ca n-are sens sa te chinui cu scoala ca oricum doar pilele conteaza. Si dupa ai cica nu s-au putut angaja ca toate joburile erau pe pile. Si acuma cand ne vedem tot se plang ca n-au pile si de aia nu pot sa rezolve ce probleme au.

      00
    • notele au importanță, dar nu pentru oportunitățile de aici: cel mai prost coleg al meu cu ta-su fost membru de partid a ajuns director la petrom, un bou care abia a trecut clasa dintr-a cincea până-ntr-a opta, și-a intrat la profesional – după 20 de ani avea audi, iar cea mai deșteaptă tipă din clasă a ajuns o amărâtă de profesoară cu o dacie din 74, că, nah, nu toată lumea știe s-o sugă cui trebuie și poate nici n-are chef s-o facă pentru bani – și în general, ăia care au avut părinți bine situați sunt bine acum, ceilalți sunt la fel de săraci sau plecați pe-afară

      00
  10. Bai nu stiu, eu sunt plecat de 4 ani si parca sunt intr-o vacanta care nu se mai termina.

    00
  11. Nu cred că cei care pleacă devin brusc civilizați, doar pentru că au schimbat aerul. Dar când aud ce amenzi trebuie să plătească pentru ”faptele necivilizate”, se fac mai catolici decât Papa.

    00
    • știi cum e, te mai oprești aiurea, mai bagi viteză, când ești taxat de 2-3 ori cu 50€ inveți toată biblia pe dinafară.

    • „când”

      Aici e cheia. Nu cuantumul amenzii e atat de important pe cat sansa sa o primesti (si sa o si platesti). Civilizatie cu „parul”, asa functioneaza si acolo, altfel in cativa ani fara amenzi ar ajunge ca noi.

      00
    • 50 de euro? Hă hă

      Centura – 140Euro
      Bec ars – 140
      Trecut pe rosu – 230
      Viteza – mai complicat, in functie de cat de mult depasesti.
      Am luat o amenda pentru 139 in zona de 100 – 416 euro

      Daca depasesti viteza cu mai mult de 100km/h politia iti anuleaza permisul si iti confisca masina (pe loc)

      00
    • Eu pana acum am luat amezi de cate 15 EUR, nu e mult, dar asta nu inseamna ca nu-mi pasa de bani si o n-o sa-mi pese de reguli. Bine, nici in RO nu am luat amenzi pana sa plec.

      00
    • Amenda 1 km/h peste limita – 30 eur

      00
    • @George: nu marimea amenzii ii descurajeaza ci faptul ca legea chiar se aplica. Degeaba ai amenzii mari daca militienii dorm cu cashketa pe ochi.

      00
    • @George

      Dar când aud ce amenzi trebuie să plătească pentru ”faptele necivilizate”, se fac mai catolici decât Papa.

      Nu uita cu plătitul taxelor & impozitelor, pe lângă amenzi.

      @alex

      : nu marimea amenzii ii descurajeaza ci faptul ca legea chiar se aplica. Degeaba ai amenzii mari daca militienii dorm cu cashketa pe ochi.

      Alex, îți dau exemplu concret: IT-iștii din România nu plătesc impozite, ca tine, ca mine, ca Vali, ca alții. Când se pune problema asta, știi ce retorică aduc IT-iștii vieții? „Împachetăm și plecăm în Vest”.

      Ai înțeles?
      În momentul în care se pune chestiunea aplicării legilor (amenzi, taxe, impozite, regulații, regulamente ș.a.m.d.), primul act, bă primul, pe care Gigeii vor să-l facă e să plece în Vest, unde tot ar plăti taxe și impozite. Maneliștii spun că pleacă dacă s-ar aplica amenzi/taxe/impozite, IT-iștii spun că pleacă dacă sunt impozitați/taxați, cutare zice că pleacă dacă e impozitat/taxat/amendat… deci, ce facem?

      E caz de neaplicarea legii sau sunt probleme cu căpșoarele unora? Că nici eu nu mai înțeleg și nici răbdare nu mai am…

      00
    • @Alupigus

      Pai legea e ca IT-istii nu platesc impozite :). Ei pleaca daca se schimba legea nu daca se aplica.

      Inteleg (desi nu-s de acord) ce vrei sa spui dar treaba e ca fiecare isi face o lista cu plusuri si minusuri. Faptul ca ajung la sfarsit de luna sa puna deoparte mai multi bani decat ai face-o in Vest e un plus care poate anuleaza minusul dat de lipsa autostrazilor.

      00
  12. Cam generalizezi, nu crezi? si ass, fara sa *ne* cunosti pe toti. Chiar azi dim ma gandeam dupa cateva evenimente cam cum ar fi sa ne intoarcem in romania cativa ani.

    Am plecat sa le oferim ceva mai ok copiilor, nu pt noi. Pe cinstite, poti sa ai o viata buna si in romania daca poti sa treci peste problemele zilnice pe care tu le descrii aproape zilnic pe blog: prosti in trafic, spagari peste tot si oameni care vor doar sa depaseasca in curba si sa sara coada cu orice pret, invatamantul la pamant, nu ai pur si simplu cu cine vota samd.

    Nu am dat spaga, am stat la cozi, am avut firma mea si angajati, mi-am platit totul la stat pe bune si de aia am si inchis-o. Am incercat sa lucrez si la altii ani buni inclusiv in mediu privat si public.

    Nu neg ca sunt oameni care au votet psd, au bagat credite si acum baga la greu peste hotare sa acopere prostia lor, dar nu toata lumea e la fel. Un amic a avut firma lui ani intregi si a prins niste investitori si si-a deschis startup aici (in romania nu prea pupi asa sanse, expunere, etc)

    Oamenii pleaca pentru motiv diferite si pentru mine a mers perfect: in 5 ani am casa aproape platita in Londra, imi mai iau inca una curand, o sa pot probabil sa ma retrag la 50 ani lejer, fii-mea poate sa mearga la ce scoala particulara vrea ea, nu exista chestie care sa vreau sa fac sa nu pot. In romania mi-ar fi trebuit o viata sa fac ce am reusit aici in 9 ani.

    00
    • @Klaxhu: same here cu amendamentul ca am plecat sa fac ceva si pentru mine nu doar pentru copii.
      Si nu se rezuma totul la case / proprietati sau faptul ca Junior va merge la Eton.

      00
    • Eaton e cam de kkao :-) (uite ce politicieni de 2 lei a scos)… ma gandeam la Stanford

      00
    • NOU
      #56

      Eaton, Standard? WTF?
      Videle rulzzz :)

      00
    • @Klaxhu @Paul

      Știți cine mai are familii, copiii, pe care-i doare în cot de țară și restul lumii? Fix exact ăia pe care dați vina că România e de căcat. Fix ăia, care au vile cumpărate afară și bani furați, șifonați în conturi offshore.
      Fix.Ăia.

      Dacă voi n-ați fi fost niște amărâți anonimi, cred că într-o viață paralelă ați fi prieteni fix cu ăia pe care îi învinuiți că din cauza lor ați plecat.
      Ce mică e lumea, atât ca volum material, cât și ca volum mental…

      00
  13. de acord cu: „daca toata lumea e murdara de rahat, nu trebuie sa te murdaresti si tu” DAR asta nu schimba absolut nimic la nivel de societate cat timp raspunsul general societate-politic la genul asta de comportament e: „uite prostu’, sa vezi ce-l facem”.

    ok, am parcat mereu pe locul meu dar mereu au fost alti smecherasi care au ales sa parcheze si ei tot acolo, politie, scandal, amenintari, ani la randul, poate 10-15. in 2017 era fix aceiasi situatie iar dupa ce smardeiasii au ajuns norma in parlament, cei din strada au fost confirmati ca asta e calea.

    ok, niciodata….dar niciodata nu am incalcat nicio regula de circulatie, ba din contra, am scris mereu politiei rutiere, celor de la drumuri in caz ca am observat situatii ciudate gen linii continue aiurea, semne de circulatie obstructionate…de cand am luat carnetul numai asa am facut, 15 ani mai tarziu e fix la fel.

    ok, sa avem civism zic, am fost observator pe la alegeri, la 4 ani am pierdut o zi stand intr-o sectie de votare infecta, m-am implicat mereu, am votat mereu, degeaba.

    problema e ca desi sunt multi corecti, onesti, decenti in Romania, in realitate suntem incredibil de putini raportat la masa de combinatori plus ca si in astia aparent corecti si decenti zac combinatori, eu am fost tras in tzeapa de amici buni pentru 700 de lei, nu pe fata ci pe principiul: „lasa ca-l fac pe prost ca asta oricum nu e atent cand trebuie sa-i dau banii, etc”. nu stiu daca sunt 1 milion de oameni corecti in Ro care nu i-ar intepa pe ceilalti ca sa „se ajunga”.
    am fost implicat partial prin 2015-2016 intr-un partid mic, de inceput, o initiativa cetateneasca despre care credeam ca e onesta dar nu, oamenii se grabeau sa dea comunicate false ca sa dea bine la public, populism…intre timp au disparut, s-au orientat spre combinatii.

    ca o concluzie la care am ajuns dupa 1 an de Franta (si sper eu cat mai multi): in vest, inca de mici, prin scoala, prin asociatiile de „scouts”(care sunt o groaza aici), prin ong-uri, prin primariile competente care stiu sa creeze coeziune sociala pentru ca:

    „binele colectiv e mai bun decat binele individual”

    eh, in Romania e invers. Pentru ca asa ne-a invatat comunismul, sa fim divizati si sa asteptam totul de la Tatuc. Iar noile generatii nu-s mai diferite.

    articolele de genul asta sunt cu sutele, nu de azi ieri ci de cel putin 10 ani imi amintesc de articole cum ca sa incepem cu noi, sa fim cinstiti, noua generatie care e deschisa catre colectivitate, societate, care se implica.

    o #$la, va zic, o mare sula belita, societatea a regresat si se duce plii de suflet…

    eu am constiinta impacata, nu pot spune ca n-am incercat, ca n-am facut nimic si am asteptat totul de la altii, m-am implicat civic, politic, social, am esuat si am inteles asta fix pe 11.12.2016 si de aceea am plecat, am vandut tot, am inchis creditele si sper sa nu mai trebuiasca sa mai am vreodata de-a face cu Romania in afara de mici vacante prin Delta sau prin munti.

    00
  14. Fix pentru ceea ce ai scris la punctul 3 am renuntat sa mai merg la proteste.
    M-as fi identificat in continuare foarte bucuros cu tefelistii daca nu i-ar uri cu patima pe romanii care n-au avut noroc de un job in Pipera.
    In plus, nu pot sta in acelasi grup de oameni unde se afla si alde Sandy Matei sau Florin Badita.

    00
  15. NOU
    #60

    Oamenii uita (sau nu stiu pentru ca n-au citit nici macar Morometii la viata lor) ca cei mai multi romanii nu au avut nimic inainte de ’45. (SH erau haine de la morti, si alea scumpe).

    Oamenii uita (sau se fac ca nu stiu) ca in comunism s-au promovat activ masuri care distrug temelia morala a unei societati (delatiunea, anti-meritocratia, anti-individualismul, dependenta de stat, aplicarea discretionara a regulilor de ori ce fel, de la legi pana la reguli de organizare interioara in diferite institutii, samd).

    Romania se construieste, dar nu de la 0 ci de la -. Multi nu vor sa fie eroii schimbarii si nu vor sa-si modeleze viata dupa programul # rezist. Nu trebuie sa-i blamam. Multi nu vor sa moara asteptandu-si randul care nu mai vine si dau o spaga. Nu e vina lor. Stratul le-a promis ceva cand le-a luat banii in fiecare luna si a incalcat contractul. Noi tot pe ei ii invinovatim? E absurd. Sunt taxati de 3 ORI pentru acelasi serviciu (chiar de 4 daca ajung in final si la privati).

    Btw, uitati-va la asta daca nu l-ati vazut https://www.imdb.com/title/tt0075902/

    00
    • NOU
      #61

      Chiar si de 5 ori, pentru ca unii medici de familie te taxeaza pentru orice hartiuta (trimiteri, avize, etc). Se pare ca nu e ilegal.

      00
  16. Lucrurile nu sunt chiar albe sau negre asa cum le-ai descris tu. Si eu sunt plecat din tara de patru ani si pot sa zic ca mediul in care te desfasori are o influenta majora asupra ta ca persoana in general.

    Bine nici cand eram in tara nu spargeam seminte sau aruncam hartii pe jos dar stii cum e, mai bagi o injuratura in trafic, mai dai din coate in autobuz sa prinzi loc. Nu e neaparat supravietuire dar esti influentat de oamenii din jurul tau. Tine de psihologia umana si de nevoia de a fi adaptat in comunitate.

    Si acum, cand ma mai intorc in tara vad lucruri pe care le faceam si eu dar nu le mai fac pentru ca am evoluat in alta directie, lucruri care nu ar fi acceptate de cultura si societatea in care traiesc acum dar in Romania fac parte din normalitate. Si nu cred ca ma hazardez prea mult daca spun ca probabil daca as locui din nou pentru o perioada mai lunga de timp in tara as incepe sa le fac din nou.

    00
    • mediul in care te desfasori are o influenta majora asupra ta ca persoana in general.

      ce te impiedica să fii tu ăla care dă exemplu?

    • Nu te opreste nimic dar daca nu ai termen de comparatie, nu ai trait intr-o alta cultura sa asimilezi un tip de comportament cum evaluezi normalitatea ta? Din filme?

      00
    • E greu să hotărăști să fii tu „ăla mai fraier” sau „patriot”, cum zice Arhi

      00
    • Evaluezi normalitatea ta din cei 7 ani de acasa. Daca nu-i ai, atunci normal ca nu o poti evalua.

      00
    • „ce te impiedica să fii tu ăla care dă exemplu?”
      Dar de ce sa fii tu ala care da exemplu?
      Sa ne gandim asa: eu sunt un om normal cu o viata normala. Ma trezesc dimineata, ma duc la munca, ma duc la o bere etc. Scopul meu e ca viata mea sa fie cat mai ok.
      Daca traiesc intr-un mediu care imi face viata grea, am trei variante: (1) ma opun si incerc sa transform mediul, (2) ma adaptez si (3) schimb mediul.
      (1) inseamna pentru mine viata mai putin ok. Fiecare lupta marunta pe care trebuie sa o duc reprezinta, in cel mai bun caz, cateva minute din viata consumate altfel decat as vrea. Rezultatul ar fi, teoretic, o imbunatatire treptata a mediului inconjurator, distribuita pe o durata de 20-30-40 de ani. Deci poate la pensie as trai asa cum vreau sa traiesc.
      (2) e mai usor dar nu corespunde cu ce inteleg eu prin viata ok deoarece imi provoaca o senzatie puternica de discomfort. Mi-e jena sa dau spaga. Mi-e jena sa ma bag in fata la coada si sa ma cert cu functionarii de la posta/anaf/whatever. Asta e.
      (3) ramane cea mai buna varianta. E o bila suficient de mare, cu cateva miliarde de gigei. Nu e greu sa identifici fix bucata de pamant care ti se potriveste cel mai bine si care contine gigeii care te enerveaza cel mai putin. Si apoi exista diferite grade de dificultate pentru a te muta acolo, dar in orice caz este mai usor decat sa iti macini nervii timp de 30 de ani.

      00
    • @Bilen

      Lucrurile nu sunt chiar albe sau negre asa cum le-ai descris tu.

      Mno, sunt iarăși „gri” sau „de centru”, a?

      Si eu sunt plecat din tara de patru ani si pot sa zic ca mediul in care te desfasori are o influenta majora asupra ta ca persoana in general[…]dar esti influentat de oamenii din jurul tau. Tine de psihologia umana si de nevoia de a fi adaptat in comunitate.

      Am stabilit cauza, conform argumentele motivate: narcisist sau s-a născut cu mentalitate/gândire de slugarnic (ar fi fost corect și „sclav”).

      Si nu cred ca ma hazardez prea mult daca spun ca probabil daca as locui din nou pentru o perioada mai lunga de timp in tara as incepe sa le fac din nou.

      Ce viață, să trăiești precum alții și, pe urmă, să-ți motive viciile, lenea, lipsa de… tot pe societate, „că e alții/societatea de vină, nu eu”.

      Ai argumente și justificări de criminal.
      Ai fi un prieten bun cu japițele care fură și jegmănesc și ciordesc și șantajează sau favorizează pe cei din cercurile lor. Probabil că tot din cauza lor dai vina că tu ai plecat, a? Că doar e vina tuturor, nu a mea să nu fac la fel.

      Băiatul @Bilen suferă fie de narcisism, fie de mentalitate/gândire de slugarnic… și caz de sociopatie.
      Bizară combinație patologică dar acum există un punct de referință că există și așa ceva.

      Nu te opreste nimic dar daca nu ai termen de comparatie, nu ai trait intr-o alta cultura sa asimilezi un tip de comportament cum evaluezi normalitatea ta? Din filme?

      Pe lângă narcisismul și sociopatia suspectă, se observă și evidențe de xenofilie.

      Dacă Bilen locuiește în Vest, așa cum susține, ar fi știut că tot Vestul s-a (auto)angajat în colonialism și imperialism.
      Ar trebui să știe că, atunci când colonialiștii invadau băștinașii (nativii) pe cine-știe-unde, Bilen ar fi știu că polița de colonialism/imperialism nu a fost de „termen de comparație” și să trăiești „într-o altă ‘cultură’ să asimilezi un tip de comportament cum evaluezi normalitatea ta”, între băștinași și colonialiști.
      A fost de „dacă nu faceți cum spunem noi, vă tăiem gâtul. De ce? D-aia, că ne credem civilizați decât voi, băștinașilor.”

      Așadar până și argumentele, de „termen de comparație” și să trăiești „într-o altă cultură să asimilezi un tip de comportament cum evaluezi normalitatea ta”, sunt nule.

      Narcisism, sociopatie, gândire/mentalitate de slugarnic și xenofilie… de-asta Bilen nu poate să fie el care să dea exemplul, de-asta alții sunt de vină sau societatea e de vină.

      @Giani Mucea

      Dar de ce sa fii tu ala care da exemplu?
      Sa ne gandim asa: eu sunt un om normal cu o viata normala. Ma trezesc dimineata, ma duc la munca, ma duc la o bere etc. Scopul meu e ca viata mea sa fie cat mai ok.
      Daca traiesc intr-un mediu care imi face viata grea, am trei variante: (1) ma opun si incerc sa transform mediul, (2) ma adaptez si (3) schimb mediul.
      (1) inseamna pentru mine viata mai putin ok. Fiecare lupta marunta pe care trebuie sa o duc reprezinta, in cel mai bun caz, cateva minute din viata consumate altfel decat as vrea. Rezultatul ar fi, teoretic, o imbunatatire treptata a mediului inconjurator, distribuita pe o durata de 20-30-40 de ani. Deci poate la pensie as trai asa cum vreau sa traiesc.
      (2) e mai usor dar nu corespunde cu ce inteleg eu prin viata ok deoarece imi provoaca o senzatie puternica de discomfort. Mi-e jena sa dau spaga. Mi-e jena sa ma bag in fata la coada si sa ma cert cu functionarii de la posta/anaf/whatever. Asta e.
      (3) ramane cea mai buna varianta. E o bila suficient de mare, cu cateva miliarde de gigei. Nu e greu sa identifici fix bucata de pamant care ti se potriveste cel mai bine si care contine gigeii care te enerveaza cel mai putin. Si apoi exista diferite grade de dificultate pentru a te muta acolo, dar in orice caz este mai usor decat sa iti macini nervii timp de 30 de ani.

      https://zoso.ro/problema-urma-interesul/

      http://3.bp.blogspot.com/-ZWaERk2cRIA/Uq9bsF-dHrI/AAAAAAAAIb4/Iauks3gl5gk/s1600/responsibility.jpg

      Giani, cu tot comentariul tău (+ @Klaxhu, @Paul & @Radu, cu familiile/copiii lor), îmi aduci aminte de un IT-ist, pe nume Răzvan, care-și închiriază pe Airbnb două apartamente construite în ’77, unde vecinii se vaită de probleme de gălăgie & mizerie al turiștilor/chiriașilor sexpați, iar tot Răzvan zicea că „așa e în business”. Nu știu de ce, dar mi-ai adus aminte de el… ciudat…

      00
    • @Alupigus: esti prost deoarece:
      – in povestea ta, problema e cauzata de actiunile lui „Razvan”
      – in cazul meu si al celorlalti care au plecat/vor pleca, faptul ca am plecat nu e cauza problemei. Problema a existat dinainte si va exista si in viitor. Da, actiunile mele ar putea contribui teoretic la rezolvare, dar asta necesita un sacrificiu pe care nu vreau sa il fac.

      00
    • Fiecare cu prostia sa percepută de celălalt, să nu-ți închipui că nu se văd aiurelile.

      00
    • Alupigus, fara sa te provoc in niciun fel ai ilustrat cu exactitate cele descrise de mine in comentariul anterior. Pe scurt tu imi reprosezi mie ca nu am fost un exemplu de civilizatie si comportament occidental in timpul in care traiam in tara aducandu-mi o serie lunga de insulte la foc mitraliat. Sunt singurul care vede ipocrizia de la o posta?

      00
  17. Eu am plecat in Cehia pentru ca eram tanar si tara era in mijlocul Europei, oportunitati multiple de vizitat lumea in jur. Efectiv am plecat cu mainile in buzunar, Romania abia intrase in UE, am semnat contractul de munca din prima zi (ulterior avusesem ceva convorbiri telefonice si teste online).
    Dupa mai bine de 10 ani, nu regret nimic. Mai vizitez tara din cand in cand, dar viitorul nu arata prea roz pentru generatiile care vin din urma in Romania.

    00
  18. Pot număra pe degetele de la mână influencerii și A-listerii care se plâng tot timpul ca în România este nașpa și ca trebuie făcută o schimbare dar când au fost alegeri sau proteste nu și-au îndemnat cititorii să ia atitudine, să-și convingă rudele sa voteze o schimbare.

    00
  19. invers: de ce ti-ai condamna viitorul ramanand intr-o tara fara viitor?
    crede careva ca romania o sa reziste in vreo forma cand vom scapa de granite si guverne nationaliste? crede cineva ca in romania se vor face chestii majore, cu impact global? sau ca vom iesi la un moment dat din miturile comunistilor sau ideologia ortodoxa?
    si una mai urata:
    crede careva ca scoala din romania creaza cetateni functionali?

    00
    • Cred ca Romania va fi un loc foarte misto daca o sa scapam de granite si guverne nationaliste.
      Pana atunci, majoritatea celor care muncesc pleaca. Astia crescuti in comunism mor. Smecherii care raman nu mai au cum sa castige bani pentru ca si banii aia trebuie sa vina de la cineva. Asa ca se distribuie si ei cum pot.
      Deci, cand vine momentul, tara o sa fie in general neocupata si ieftina.

      00
    • ete pl de parca nu poti avea o viata decenta decat daca vecinii tai de conjunctura inventeaza statii spatiale

      cu beneficii suficiente, poti trai fericit si in republica centrafricana. nu am intalnit la nici o natiune o asemenea ura fata de propria tara ca la romani

      00
    • „cu beneficii suficiente, poti trai fericit si in republica centrafricana” – nu. Banii pe care ii ai te ajuta sa iti definesti mediul imediat inconjurator – casa, biroul, masina. Astea sunt singurele domenii in care ai un grad mare de control. Pentru restul, e nevoie de colaborarea mai multor oameni.

      00
    • Foartr bine punctat argumentul scolii din Romania. Ma ingrozeste gandul ca copiii mei vor trece prin aceasta scoala romaneasca care se schimba an de an .

      00
    • De ce crezi ca viitorul este fara granite si fara guverne nationaliste? Mai ales acum cind nationalismul cistiga tot mai mult pe plan mondial?

      De ce crezi ca scoala din alte tari creaza cetateni functionali?

      00
    • „cu beneficii suficiente, poti trai fericit si in republica centrafricana” – am trait cateva luni acolo, poti gasi chestii interesante, dar nu prea m-as mai intoarce, cel putin nu in vreo calatorie de placere.

      00
  20. Cat timp lucrurile au evoulat in Romania, era o speranta.
    Cand iti dai seama ca esti in minoritate neta renunti sa mai lupti cu morile de vant.
    Asta nu inseamna ca te apuci sa furi, sa tai fata sau sa fii badaran in supermarket. Ramai acelasi dar esti intr-o lume care are alte valori. Esti un neadaptat. Sigur, reduci impactul cu bizonul la minim si incerci sa te blindezi la lipsa de bun simt perpetuua. Dar e un efort. Te uzeaza. Esti ca o roata stramba in angrenaj.
    Cum zicea cineva mai sus nu pleci pentru ca e nashpa. Capacitatea omului de a rezista e infinit mai mare decat frecusul asta derizoriu care te afecteaza cu adevarat doar cand ai si alte probleme, atunci il simti.
    Pleci din varii motive. Si cand treci peste lunile de stres cu schimbarea si adaptarea, realizezi ca a disparut acel ceva care te deranja constant. E ca atunci cand te muti la munte si resipiri un aer mai curat, etc ;)
    Si da, intr-un mediu mai bun devenim cu totii mai buni.
    La fel cum in regimuri “dificile” iti poti descoperi limite negative. It’s all about the challenge you want for yourself.

    00
  21. Sa ne amintim ca in ’90 50% din populatie traia in zone rurale. Orasele, multe dintre ele au fost industializate fortat, de obicei o fabrica falimentara ce a inchis practic orasul, prababil 80% traiau in fapt tot la tara. Cu furturi sau fara suntem si ramanem inca saraci fata de media UE pt ca nu avem industrie serioasa si nu am avut vreodata. Nu se pleca ca se fura, se pleaca ca poti sa o duci mai bine in alta parte desi ai poate pb de adaptare. Si chiar si din cei ce traiesc decent, unii isi doresc mai mult, nu e nimic anormal in asta. Uita-te la Lituania, pleca in draci desi o duc decent si nu e hotia de aici.

    00
    • Sezi linistit, ca n-am chitait nimic. Nu ma plingeam de munca. Imi asum prostiile pe care le fac. Asta-i viata, o mai dai si de gard din cind in cind, bagi capu’ in pamint cind iti dai seama cit de bou ai fost si incerci sa nu mai repeti greselile si sa fii mai atent pe viitor, ca vorba aia cliseica, trecutul nu-l mai poti schimba, iar de urmarit, te urmareste oricum peste tot. Si daca nu te urmareste trecutul, te urmareste Vali sa-ti aduca aminte :D

  22. NOU
    #86

    Ce mă distrați, voi, ăștia care ați plecat din România! Foarte bine ați făcut dacă așa ați simțit. Dar dacă tot ați plecat pentru că va puțea ce e aici, de ce vă mai uitați înapoi? De ce ne compătimiți că am rămas? De ce deplângeți situația în care suntem?
    Flashnews pentru voi: când ați ajuns acolo unde v-ați dus, ați luat civilizația gata făcută. Nu ați contribuit cu nimic la ea. Dar chiar cu nimic. Și când va fi mai bine aici și mai civilizat, poate vă veți întoarce. Și iar surpriză! Nici aici nu veți fi avut vreo contribuție pentru că erați dincolo.
    Tot respectul pentru cel care se întoarce după ani de muncit dincolo și spune: Hai să vă învăț niște chestii mai deștepte si mai simplu de făcut!
    Majoritatea celor care se întorc va lua însă de bun, ce au făcut alții. :)

    00
    • „Flashnews pentru voi: când ați ajuns acolo unde v-ați dus, ați luat civilizația gata făcută. Nu ați contribuit cu nimic la ea. Dar chiar cu nimic. Și când va fi mai bine aici și mai civilizat, poate vă veți întoarce. Și iar surpriză! Nici aici nu veți fi avut vreo contribuție pentru că erați dincolo.”
      Poate ca va fi veni o zi cand o sa ma simt prost pentru ca am luat civilizatia gata facuta si nu am luptat pentru ea. Dar nu e ziua de azi.

      00
    • Oamenii nu pleaca doar din cauza situatiei din Romania. Dar, cand faci excelul cu plus si minus ia ghici in ce rubrica contribuie?
      E ca atunci cand schimbi jobul si nu pleci doar pe un salariu mai bun (banii nu mai sunt argumentul critic de la un nivel in sus) ci pentru ca esti intr-o firma unde nu mai poti creste, etc.
      Si e firesc sa te uiti inapoi. Ramai roman toata viata.

      00
    • Dap. Si romanii de aici n-or sa spuna „Ia mai da-l in plua mea, a stat pe afara si acu ne da noua lectii, jet ma”. Sigur.
      Si mesajul conducerii in ultimii 6 ani fata de cei plecati afara a fost clar, incepand cu Ponta: saraci care trimit bani de biscuiti in tara si vor sa dicteze ei ce si cum sa facem in tara. La nivelul statului atitudinea va fi mucles fata de astia care pleaca, ca oricum nu voteaza cu „cine trebuie”.

      00
    • Romanul nu suporta sa ii dai un sfat, are senzația că îl consideri prost, in special daca ai o situație mai buna, gen afara-Romania, oraș-sat, studii superioare vs școală profesională. Asta se aplica la orice nivel, nu știu care e cauza.

      00
  23. Only a Sith deals in absolutes :P …ca si cei de mai sus tin sa zic ca nu e totul in alb sau negru , sunt foarte multe nuante de gri si unele maro as mai adauga.

    Poti sa incerci sa traiesti civilizat intr-o tara ca Romania? Da,poti, insa uneori nivelul de frustrare atinge cote maxime si esti de foarte multe ori tentat sa renunti sa te comporti civilizat si sa incepi sa faci precum restul conlocuitorilor.

    Cred ca toata lumea s-a saturat sa fie generatia de sacrificu , se complac cu existenta / situatia lor , asteapta sa faca altcineva sau incearca sa se descurce cum pot ( pile , combinatii , incalcarea regulilor samd).

    Si nu pot sa zic ca-i invinovatesc , e fie ceva mostenire genetica fie culturala. Cand tara ta e situata la rascruce de vanturi si ai vecinii pe care i-am avut , te adaptezi sau mori. Mai curvele unuia , altuia , mai incercam sa fentam o taxa un tribut , mai parjolim ogoarele samd.

    E greu sa o iei mereu de la zero , trebuie sa ai si tu o fundatie pe care sa construiesti ceva.

    Discutia la noi mereu se rezuma la efect si nu la cauza in sine :

    1. Nivelul de educatie este scazut si tendinta e sa ramana acolo
    2. Nu exista spiritul de comunitate , trebuie sa moara si capra vecinului
    3. Barfa si carcotela sunt la ordinea zilei, e mai greu sa te chinui sa-ti vezi de treaba ta vs. sa-l toci pe x sau y la fel cum e usor sa dai din gura vs. sa pui mana sa faci
    4. Personalitatile contemporane admirate de romani nu sunt chiar exemple de corectitudine si onestiate ( cu cateva exceptii)

    Ca sa rezolvam toate astea ar trebui sa avem un partid / platforma care sa propuna si sa execute o strategie pe termen lung a Romaniei :

    a) Educatie
    b) Infrastructura
    c) Sanatate
    d) Sustinerea si dezvoltarea mediului de afaceri ( aprobari, avize , acte, etc.)

    Coroborate cu :

    1. Reforma si digitalizarea aparatului de guvernamant
    2. Descentralizarea Romaniei si infiintarea unor regiuni / provincii de dezvoltare
    3. Fiscalizare , digitalizare , imbunatatirea colectarii de amenzi plus % din amenzi sa revina institutie care constata /emite amenda ( Politie , Anaf , Mediu , etc. care sa mearga pe dotare , mententata , bonusuri,etc.) La 3 amenzi neplatite cu un cuantum mai mare de x lei , deja intra in sfera penala , samd.

    Ar vota boborul roman asa ceva in contexul actual ?
    Baietii care sunt acum la butoane , ar face un efort concertat ca sa ajungem acolo?

    Partea proasta e ca printre astia care pleaca sunt si oameni care ar putea sa faca ceva , sa incerce sa schimbe un pic lucrurile in bine , raman copii, batranii , lichelele si astia normali care sunt f putini.

    Eu inca mai sper , inca se mai poate , schimbarea nu se intampla peste noapte.

    Astept de la Presedinte (asta , urmatorul , care o fi) sa aduca toate partidele la masa negocierilor si sa faca o strategie de dezvoltare a Romaniei pe 20 de ani si ca bonus o lege a responsabilitatii politice / demnitatilor publice ( ai promis , n-ai facut , hai pa , 10 ani stai pe bara )

    00
  24. NOU
    #92

    „”Nu mi-e ciudă pe românii care pleacă, mi-e ciudă pe românii care aici se comportă mizerabil și dincolo devin brusc civilizați și educați. „” DECI avem o alta categorie de romani, pe care o putem numi, bulangii aici si pupincuristi dincolo ??? :D

    00
  25. NOU
    #93

    @Giani nici nu trebuie sa te simți prost. Foarte bine că ai plecat. Ce nu înțeleg este de ce aveți pretenția ca noi, în 30 de ani, să ajungem unde au ajuns alții în 200? Voi nesuportând ce e aici, voi fiind formați tot aici.

    @Radu dacă pleci la altă firmă te mai interesează ce e la vechea firmă? Dacă da, înseamnă că nu trebuia să pleci.

    @rep Pe mine cooperativa m-a trimis de câteva ori la compania mamă unde am învățat niste chestii. La întoarcere, când am explicat echipei ce și cum se face, unii au înțeles, alții, nu. Pentru cei care nu au înțeles, am modificat mesajul. Să fie la nivelul lor. Și au înțeles și ei, în final, ce, cum și de ce trebuie făcut într-un anume fel. Când cineva nu înțelege ceva, e vina celui care transmite mesajul.

    00
    • N-am pretentia sa nimic. Inteleg ca nu se poate. Tot ce vreau e ca din ce in ce mai multi oameni care vor sa munceasca si sa duca o viata linistita, sa plece.

      00
    • NOU
      #95

      Un psiholog ți-ar spune că îți e frica de eșec. Și dacă vin mai mulți și ratează și ei, o să ai scuza că și alții au ratat.
      Dar, eu nu sunt psiholog, așa că nu pot spune asta. :)

      00
    • Analogia cu firma merge pana la un punct.
      Cum ziceam, ramai roman si vrei sa fie bine “acasa”.
      Din pacate politicienii se pricep sa atate ura pentru a surfa pe valul ei. Pensionari vs tineri, bugetari vs privat sau emigranti vs cei ramasi.
      Pacat…

      00
    • Nu ai suficiente informatii ca sa deduci asta.
      Nu stii cum definesc eu esecul. Nu stii cati oameni care au plecat cunosc si, dintre ei, cati „au ratat” si cati nu (cine stie, poate am deja scuza de care vorbesti). Nu stii in ce situatie sunt in momentul asta. Nu stii ce planuri de viitor am.
      In concluzie, nu stii de ce vreau ce vreau. Daca as fi destept as putea deduce ca, in lipsa acestor informatii, imi atribui mie ideile/caracteristicile tale si tragi concluzii pe baza lor. Dar nu sunt.

      00
    • @Remington – nu e vina celui cu mesajul iar exemplul tau e incorect, pentru ca e profesional. Incearca sa spui oamenilor sa nu mai scuipe seminte pe jos, sa taie iarba din fata blocului, sa nu mai parcheze „2 minute sefu'” in fata magazinului, sa stea la 50 de cm minim unul de altul la coada si alte chestii din astea, pasnice, vezi ce raspuns o sa ai si cum se vor schimba oamenii.

      00
    • NOU
      #99

      @ bigbear Îmi învăț băiatul ce și cum să facă în viață. Când avea 5 ani și mergeam pe stradă în parc un ins la vreo 45 de ani a aruncat pe jos o hârtie. Fiu-miu termina de mâncat ceva și m-a întrebat ce să facă cu hârtia. I-am spus tare să audă mai multa lume din jur: arunc-o la gunoi, ar fi necivilizat să aruncăm pe jos să facem mizerie. Insul de 45 de ani a auzit și s-a întors, a luat hârtia lui și a aruncat-o și el la coș.
      Uneori nu trebuie să îi spui direct. Puterea exemplului contează. :)

      00
    • @Remington – nu asta era subiectul discutiei, evident ca baiatul tau o sa te asculte. Ideea era sa spui altora despre solutii mai bune, eu ti-am spus sa vorbesti cu vecinii si sa le dai idei, vezi ce poti schimba acolo.

      00
  26. La mine e simplu: am plecat la mai bine, si nu am nici o datorie sa fac Romania mai buna. Romania e cum e din cauza oamenilor care o populeaza, si nici un efort nu schimba asta in timpo util.
    Datoria mea e fata de copiii mei, sa le asigur un viitor cat mai bun. Chestie care incepe cu scoala care nu produce 40% analfabeti functional, printre altele.

    00
    • @Radu

      Știi cine mai are familii, copiii, pe care-i doare în cot de țară și restul lumii? Fix exact ăia pe care dai vina că România e de căcat. Fix ăia, care au vile cumpărate afară și bani furați, șifonați în conturi offshore. Fix ăia, pentru care „Datoria mea e fata de copiii mei, sa le asigur un viitor cat mai bun[…]care incepe cu scoala care nu produce 40% analfabeti functional, printre altele.
      Fix.Ăia.

      Dacă tu n-ai fi fost un amărât anonim, cred că într-o viață paralelă ai fi prieten fix cu ăia pe care îi învinuiești că din cauza lor ai plecat.
      Ce mică e lumea, atât ca volum material, cât și ca volum mental…

      00
    • Corect, nu e absolut nici o diferenta intre unul care fura si altul care pleaca din cauza aluia care fura.
      Fix. Nici. O. Diferenta.
      @DanC: aparent Titu Maiorescu le mai gresea si el din cand in cand.

      00
  27. Subiectiv poate fi oricand recuperat de aparatul de propaganda. Sau poate incearca ceva cu diaspora

    00
    • Haha, exact. O sa fie reporter special Hotnews la sectiile de votare din Anglia unde romanii nu pot vota din cauza lui Dragnea.

      00
  28. Vali, tu in mare ai dreptate, schimbarea vine de undeva, dar toate exemplele de mai sus sunt cu cacatul de caine din parc si semintele din fata blocului si semnalizat in trafic.
    dar ce te faci cand cineva drag are nevoie ACUM, in urmatoarele 2, maxim 3h de sange/masa trombocitara pt ca altfel moare iar la centrul de transfuzii e coada la dat spaga ca sa plece sangele catre unde trebuie. spune-mi in clipa aia, ce faci ? dar sincer.
    eu recunosc, ma consider #rezist dar am dat spaga: am dat in situatia de mai sus, am dat ca sa nu dureze 2 ani sa-mi bag gaze, am dat ca sa nu dureze 2 ani sa-mi pune contor electric, am dat dupa ce am picat de permis de 2x cu toate ca sofam din clasa a 10a, dar toti dadeau si atunci trebuia sa pice cineva, si-ti mai pot insira …
    da, n-as strange rahatul de pe jos daca as avea caine, n-as arunca hartii pe jos (am buzunarele pline de gunoaie), n-am dat spaga cand mi-a suspendat permisul, etc…
    schimbarea e greu de facut, cine e gata sa se sacrifice in adevaratul sens la cuvantului, pentru ca daca umbli cu 3 pungi in buzunar si se uita urat la tine ceilalti posesori de patrupede la tine nu se cheama sacrificiu.
    sacrificiu se cheama cand moare cineva, cand se duce dracu casa in care ai bagat niste bani munciti si care se degradeaza in doua ierni fara caldura, samd… probabil exemple mai sunt

    00
    • de ce toată lumea apelează la extreme? asta ne definește, extremele?

    • nu mi se par neaparat extreme si cum am zis pot fi si alte exemple, poate nu asa de viata si de moarte, dar mai importante/cu greutate mai mare decat un rahat de caine in parc.
      exemplele date sunt traite de mine si de aia ma relationez la ele.
      voiam doar sa subliniez ca sunt nuante si nu e alb/negru si ca e greu sa poti arunca cu piatra (nu neaparat tu, nu zic de tine ci in general). asta e mocirla in care ne invartim, nu cred ca exista cineva, poate chiar si in afara, care intr-o anumita situatie sa nu foloseasca o parghie.
      dar da, afara nu trebuie sa dai spaga sa-ti traga gaze, sa-ti puna lumina, sa ai parte de un sistem sanitar calumea. sunt de acord ca ne invartim intr-un cerc vicios, dar parerea mea este ca antentiile/spagile/relatiile vor disparea treptat cand lumea o sa vada ca se poate si fara. acum sunt o gramada de situatii in care pur si simplu este imposibil fara, cel putin din experienta mea

      00
    • in primul comentariu am vrut sa scriu ca „da, as strange rahatul de pe jos…”, am scris exact invers :)

      00
    • NOU
      #110

      Am picat examenul pentru permis de 2 ori. Ambele dăți la traseu. După prima picare am aflat că șeful scolii unde făceam eu mergea de 2 ori pe lună la chermeze cu șefii poliției și acolo hotărau care 50% din serie pica și care lua. Am zis că nu e dracul chiar așa negru și am dat și a doua oară. Iar am fost în ăia 50% picați. Nu dădusem șpagă. A treia oară m-am dus la un instructor particular. Am făcut ceva ore cu el, am dat examenul și l-am luat. Tot fără șpagă.
      Ce fac dacă cineva drag are nevoie urgentă de sânge? Habar nu am.

      00
  29. @Alex Mihaileanu Dar cata promptitudine domnu’ Alex da pa Anglea. Credeam ca ati plecat acolo la munca, nu la stat pe internetii romanesti. Sa asteptam replica lui Zoso, zic.

    00
  30. Si daca ar veni la guvernare oameni onesti si foarte competenti, le-ar trebui minim 10 ani sa schimbe mentalitati, sa nu mai ai cocalari care depasesc ampulea si merg cu viteze foarte mari ca sunt ei smecheri, sa nu mai ai oameni care vor sa dea un tun, sa nu vorbesc si de cei care se gandesc la capra vecinului.
    Nu zic ca nu este important sa avem niste oameni competetnti in conducerea tarii, este extrem de important, dar fara un efort considerabil din partea fiecaruia, munca lor va duce la o schimbare extrem extrem de mica.

    00
  31. Sincer nu cred ca opinia cuiva plecat de 1-2 ani este relevanta. Este inca in luna de miere cu noua tara, totul este roz iar mentalitatea „ei vs noi” este inca prezenta. Dupa citiva ani cind incepi sa planuiesti sa cumperi o casa vei avea o alta perspectiva asupra noului loc.

    00
    • La 7 ani si casa cumparata e relevanta opinia mea? Vezi un pic mai sus.

      00
    • @mihai007: Corect. Iar intrebarile lui Remington Steele de mai sus (la ce mai comentam astia plecati) sunt BS. Pentru ca esti roman totusi, indiferent unde/de cand esti plecat. Te-ai nascut R., ai rude, amintiri. Normal ca-ti pasa, indiferent unde ai fi. Si daca ai parintii decedati, mormintele lor sunt tot acolo. Si nu e la fel cu schimbatul job-ului. Deloc.

      00
    • Radu comentariu se refera la Ada Bucur.

      00
    • de acord cu tine, eu abia am trecut de primul an si inca ma minunez pe aici, sunt in luna de miere alright.
      si eu ma intreb uneori daca e chiar asa roz sau nu am gustat eu cu adevarat tara adoptiva….

      00
    • Dupa 4 ani si casa cumparata, pot sa zic ca a disparut luna de miere. Cu toate astea, tot vacanta e. Singura chestie e ca te obisnuiesti cu stilul de viata si nu ti se pare extraordinar. Pana la primul drum in Romania.

      00
    • NOU
      #120

      @DanC. Nu am zis sa nu mai comentați. Ci de ce o faceți în felul în care o faceți? Ziceți că e o țară de căcat. Tot de aici proveniți și voi. Ati plecat pt că vreți să vă fie bine? F bine. Îmi închipui că nu e ușor. Dar aruncați toată vina situației în care suntem pe noi care am rămas. Așteptați ca noi să rezolvăm tot? Ok, o rezolvăm, dar nu va dura de azi pe mâine. Nu vă mai comportați ca și cum ați fugit, apoi chibițați de pe margine că nu e bine.

      00
    • @Remington Steele: pe bune, nu zice nimeni ca tara e de cacat. Tara e misto, candva in viitor probabil ca o sa ma intorc. Nimeni nu arunca vina pe cei care au ramas si nimeni nu se asteapta ca ei sa rezolve problema. Ar fi stupid ca eu sa plec, sa las rahatul in mijlocul sufrageriei si sa tip la tine sa il aduni.
      Sunt doar niste comentarii. Nu ma astept la nimic. Poate doar as vrea ca astia care au mai ramas, in speranta ca vor indrepta lucrurile, sa isi dea si ei seama ca nu e rentabil sa fii martir. Viata e destul de scurta si nu are sens sa o petreci luptandu-te cu idioti, mai ales cand exista alternative.

      00
    • NOU
      #122

      Păi, bine, Giani și acum ce ai vrea să facem? Să plecăm și noi și să îi lăsăm pe restul să facă totul praf? Nivelul de educație în România este extrem de scăzut. Și nu mă refer la materiile care se învață, ci la tot ce ține de bun simț. Mentalitatea nu se schimbă dacă îi lăsăm pe cei fără bun simț aici și noi plecăm. Cum am zis și mai sus: puterea exemplului chiar contează.
      Eu chiar nu mă simt deloc martir că am rămas aici și fac lucrurile cât pot eu de legal.
      Ca exemplu. M-am uitat la filme pe net fără să plătesc ceva? Sigur, și acum există destule site-uri. Dar când am alternativa legală, o folosesc pe aia. Și ca mine sunt destui care fac la fel. Dar schimbare asta nu se va putea face de azi pe mâine.
      Ideea este să facem noi în așa fel încât la noi acasă să fie totul ok, apoi putem să avem pretenții ca și alții să facă așa. Nu va veni nimeni să ne schimbe. Tot noi va trebui să facem asta.

      00
    • „Păi, bine, Giani și acum ce ai vrea să facem? Să plecăm și noi și să îi lăsăm pe restul să facă totul praf?”
      Da.

      00
    • „aruncați toată vina situației în care suntem pe noi care am rămas” – arunc vina pe majoritate, pe grup social, pe natia noastra in general. Nu pe tine in particular. Chestia asta e exact ca raspunsul la acuza „Muie bre, astia care ati votat si votati PSD”: Nu nuu, io n-am votat cu ei! Bine bravos, dar majoritatea a votat cu ei.

      00
    • NOU
      #125

      @DanC: ce am făcut noi ăștialalți sa îi convingem pe ceilalți să nu voteze cu PSD? Nimic. In afară de comentat pe fb. Chiar nimic. Iar ăia nu sunt pe fb. Dacă ăia nu ne văd pe noi că vrem să schimbam ceva, vor vota cu ăia care le dau ceva. Noi nu facem nimic pentru că vedem că generația de dinainte fură cum fura din uzine să mai facă un ciubuc. Ăia văd că noi nu facem nimic și continuă să voteze cu ăia care le dau un ban. Cercul vicios în acțiune. :)
      @Giani: te aștept să ștergi praful și să reconstruiești de la zero. Sunt curios cu cine o să faci asta.

      00
    • @Remington: Deci matale chiar crezi ca treaba merge asa:
      1. Aratam cativa ca vrem cu adevarat si ne martirizam sa schimbam ceva
      2. Restul din jur au sa vada si cu ochii in lacrimi au sa voteze altfel si ei? :)
      Esti naiv daca crezi asta. Nu s-a intamplat asta niciodata si au fost ocazii, slava Domnului. De ex dupa ce lumea s-a fript bine cu FSN/PDSR, s-a votat cu Tapul + PNTCD. Bun, si? I-a macinat PSD complet, s-a rezolvat ZERO. Sau cu regele. Cat era pericol real, Iliescu l-a tinut afara/l-a gonit ca pe-un caine. Cand a inceput sa-i manance din palma si a STIUT ca nu e pericol, da l-a primit. Deci sa fim seriosi. Adevarul ca romanashul are mentalitate de sclav/asistat. TOTDEAUNA a votat/voteaza si va vota cu cel ce da/promite mai mult. Poate ca mentalitatea o sa se schimbe, dar trebuie inca 50-100 de ani. Si sorry, personal nu mai am rabdare. De ce sa-mi fut viata + a familiei ca sa fac munca de lamurire? Ca sa desfac ideile de kkt infipte in natia asta de 70 de ani de PCR. Thx but no, thx.

      00
  32. Inca ceva, mai e gogoasa asta care circula: Noi romanii suntem minunati, dar nu ne-au lasat altii. Totdeauna raii de-afara ne-au bagat bete-n roate.

    Incorect, monsher. Asta e victimizare de 2 bani. Daca eram asa minunati faceam ceva astia 30 de ani, macar sa ne unim cu Basarabia sau sa o aducem cumva la UE. Ca sa nu mai vb de infrastructura, servicii.

    Ca suntem o natie cum nu-i alta-n lume. BS. Matematic vorbind cu rezultate, parca nu prea. N-am facut nimic extraordinar. Iar geniile/talentele individuale nu se pun. Ca X a avut cap/dedicatie/vointa sa faca Y nu are nici-o legatura cu restul natiei. E suficienta orice plimbare prin tari de doamne-ajuta ca sa vezi diferenta la firul ierbii.

    Ca avem credinta, maica. Gradina Maicii Domnului si alte kkturi ieftine nationalist-idealiste. Iarasi BS romantat. Luati si plimbati-va prin Italia, Franta, Spania, Florida etc si-o sa vedeti intr-adevar acolo gradinile Maicii Domnului.

    Plecatul e doar sa corectezi o mica problema de la nastere. Te-ai nascut intreg, ok. Familie cat-de-cat ok, singura problema locul :)

    00
    • @DanC

      Inca ceva, mai e gogoasa asta care circula: Noi romanii suntem minunati, dar nu ne-au lasat altii. Totdeauna raii de-afara ne-au bagat bete-n roate.

      Sunt aproape 100% de acord cu asta. Dacă n-ar fi existat xenofili (ex. trădători, dezertori), altfel ar fi fost dezvoltarea țării ăsteia. Așa, să toooooot servim pe toți, pe motiv „că e străin, a venit străinul, ne cere asta să-i dăm”… de unde dracului dezvoltare dacă străinii au prioritate, în cârdășie cu xenofilii trădători din interior, care le cântă în strună? Cam asta e treaba.

      Ca suntem o natie cum nu-i alta-n lume. BS. Matematic vorbind cu rezultate, parca nu prea.

      Aș renunța la argumentul ăsta. Serios. Emană a xenofilie cu reacție inversă, de exemplu: „Bă străine, de ce mă faci de căcat? Tu nu vezi că mai sunt și alții de căcat, de ce te iei tocmai fix de mine?” sau bancul cu polițistul român și turistul bogat.

      Ca avem credinta, maica. Gradina Maicii Domnului si alte kkturi ieftine nationalist-idealiste.

      Iarăși, vorbim de xenofilie și gogoși exotice înghițite pe motiv că străinii au zis x, y, z (să ne fraierească).
      Asta, cu „grădina Maicii Domnului” (poate unii au uitat) a slobozit-o Paul II care, ce să vezi, e străin, și mai e(ra) și episcopul din Roma. Normal că se umblă cu gogoși din ăstea, că străinii apreciază servantul român xenofil (dar exemplul ăsta poartă o tentă xenofilă ecumenico-teocrată).

      Plecatul e doar sa corectezi o mica problema de la nastere. Te-ai nascut intreg, ok. Familie cat-de-cat ok, singura problema locul :)

      Se cam suferă de complexul mesianic, a?

      00
    • De 6 ori in tot textul. Xenofilie plus derivatele lui. Am citit eu ca sa nu trebuiasca sa cititi voi. You’re welcome.

      00
    • @Giani: Probabil tot ‘xenofilie’ e si zicerea asta a lui Titu Maiorescu: „Nu de inteligenta duce lipsa poporul roman, ci de caracter” :)

      00
  33. Vali, daca firma in care lucrezi nu merge in directia in care vrei, doar tu si inca 2-3 colegi munciti, restul freaca duda, seful sparge bani pe masini, amante si vacante si apoi se plange ca nu sunt bani de mariri de salarii, ce faci?
    1) Iti vezi de treaba si contribui la trebuirile firmei cu speranta ca intr-o zi va merge si vei primi mai multi bani si beneficii;
    2) Pleci la alta companie.

    00
    • 1. pleci și te bucuri când dă faliment.
      2. pleci la concurență
      3. pornești o companie concurentă.

    • Inlocuieste „compania actuala” cu Romania si ai sa vezi ca te contrazici.

      Cred ca multi au incercat sa fie civilizati, sa respecte reguli si sa spere ca lucrurile se vor schimba. Dar timpul trece si ai vrea sa te bucuri de o societate normala, unde daca respecti legile esti un om normal si nu un fraier. Ce te faci daca majoritatea crede ca e ok sa furi daca dai inapoi 10% din ce furi? Totul tine de cultura, e o chestie care se schimba foarte greu.

      00
    • @clawbc

      Totul tine de cultura, e o chestie care se schimba foarte greu.

      De acord cu o condiție: să nu ne influențeze nici străinii, nici xenofilii. Dezvoltarea proprie, că e cultură, că e altceva…

      00
    • Nu te intereseaza ce face seful cu banii lui, tu esti platiti pentru munca ta, daca cosideri ca meriti mai mult si primesti mai mult iti faci bagajele si pleci.
      Cu cei 2-3 colegi incepeti o firma noua.

      00
  34. In primul rand de undeva, trebuie pornit. Si sunt de acord cu faptul ca locuitorii actuali ai tarii sunt parte din problema. Numai ca vezi tu cetatenii care nu sunt analfabeti functionali si gandesc un pic mai mult, vor fi pusi in situatia urmatoare:
    1.Continui mizeria, poate la o scara mai mica si imi va fi mie bine;
    2.Schimb ceva;
    3.Plec;

    O sa merg pe ideea ca cei care sunt in punctul 2 sunt cei care cred ca in Romania s-ar putea schimba ceva in orizontul urmatorilor 50 de ani. Asta inseamna ca ei probabil vor prinde ceea ce este in vest acum sa zicem cand vor avea in cel mai fericit caz 70-80 de ani. Speranta de viata in Romania ultima data cand am verificat era undeva pe la 65 de ani. Trecem peste acest mic detaliu si presupunem ca toti sunt martiri si vor sa schimbe tara si se vor incapatana s-o faca. Cam cati crezi ca vor trai pana pe la 65 de ani deplin dedicati acestui tel? Continui cu rationamentul, cam cum crezi ca vor trai dedicati acelui tel fiind asediati de cei care aleg punctul 1 ca mod de viata?

    Fix din cauza asta multi care ar putea sa schimbe ceva vor alege sa plece, pentru ca in fond nu este ca si cum Romania ar suferi daca acestia ar pleca nu-i asa? Sigur vor exista unii care esua si se vor intoarce, dar cei mai multi nu se vor mai intoarce vreodata. Sa vezi ce frumos o sa fie cu plata pensiile decretiilor, dar na traim in Romania, cat timp o sa fim cu totii in saracie o sa ne simtim cu totii bine.

    00
    • exagerezi. „mizeria” e relativa. de ce ai vrea sa fie ceea ce este in vest?

      eu am impresia ca foarte multi dintre noii apostoli ai emigrari au brusc o toleranta foarte scazuta si o sensibilitate ciudata la asa-zisa „mizerie” justificata fix pe valul mue ponta, dragnea psd ne ducem dracu

      ati uitat anii 90? ati uitat inflatia din timpul lui ciorbea?
      noroc cu wizz si blue ca ati prins niste week-enduri si ati vazut poduri si trenuri. pai da aia le-au construit in timp, asteptari nerealiste sa crezi ca se vor face si aici. trebuie sa te complaci si sa accepti ideea ca romania e un safari, o aventura in sine. un melange de civilizatie vestica si haos estic. se intrepatrund doua lumi.

      farmecul balcanic e tocmai aceasta cultura a spagii si descurcatului si ajutatului/infratirii intre oameni. in rusia ti se ofera adapost si votca, daca esti la ananghie. in bruxelles inchid toti obloanele si dormi pe strazi.

      caldura din cantecele lui bregovici vs raceala robotica germanica. lejeritatea grecului sau cipriotului vs scremutul iritant de zambet fals al danezului. sigur, economic nu iese pe hartie, de aceea tarile cu lenesi (ca si Ro) trebuie sa traiasca pe spinarea tarilor harnice (sa zicem De), dar e mai frumoasa viata asa

      fact. noi n-o sa muncim niciodata ca nemtii. o sa furam tot timpul (materiale, timp, scurtaturi, contracte, chichite, nusepoate, nuazi, e vacanta, e liber, e paste, e 1mai)

      00
    • Nu nene, „noii apostoli ai emigrari” sunt doar oamenii carora nu le place „farmecul balcanic” si rezoneaza mai mult cu „raceala robotica germanica”.

      „de aceea tarile cu lenesi (ca si Ro) trebuie sa traiasca pe spinarea tarilor harnice (sa zicem De), dar e mai frumoasa viata asa” – bine de stiut care e pozitia ta.

      00
  35. Care’s aia care ,,aici se comporta mizerabil și dincolo devin brusc educați și civilizati,,?
    Eu nu am întâlnit decât ,,mizerabili in tara și afară,, și ,, educați/civilizati in tara și afară,, .

    00
  36. Am văzut astăzi un român care lucrează în Bulgaria cu mașina parcată pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

    Off-topic. Cei de la ProTV n-au știut să dea link la știrea cu băiatul din Zădăreni.
    Da, ar trebui pedeapsa cu moartea.

    00
  37. Daca as fi din nou tanar as pleca fara sa stau pe ganduri. Insa atunci am fost credul. Am omis faptul ca e multa jegosenie pe aici si credeam cu naivitate ca o sa se schimbe mentalitatile. Nu am luat in considerare ca generatiile viitoare sunt educate tot de generatia actuala. Care la noi apreciaza pe cineva fara scrupule, care fura cu mana pana la cot, admirandu-l cat e de descurcaret. In timp ce pe unul corect l catalogheaza ca fraier.
    Iar faptul ca ai furat nu mai e o rusine ci o mandrie. Imi spunea un tip de la primarie de la urbanism cati bani isi face el, cum si-a rezolvat facultatile si posturile de directori la multimationale pentru copiii lui.
    Respectivul n-avea pic de retinere ca fura. Ba chiar imi dadea cu superioritate lectii: cica daca umblii cu miere normal ca te murdaresti si trebuie sa te lingi pe degete. Asta daca vrei sa devii cineva.

    00
  38. Asa e la inceput, incerci sa justifici de ce ai plecat. Mentalitate de victima, te gandesti ca ar di trebuit sa stai si sa lupti, sa fii tu miezul. La mine a trecut dupa vreo 6-7 ani, adevarul e ca oamenii sunt la fel peste tot. Diferenta e ca, in ciuda a ce ni se spuna la scoala, in Romania nu avem nici cine stie ce cultura, nici cine stie ce peisaje, nici vreme prea frumoasa. Nu este cine stie ce loc pentru a iti petrece viata. Daca reusesti sa inveti limba, sa te integrezi pe undeva unde e mai bine si mai frumos, nu mai ai nici un motif sa justifici nimic nimanui.

    00
  39. Dacă ne uităm în jurul nostru (geografic vorbind), cam peste tot e la fel. Nu sîntem nici mai buni, nici mai răi decît cei din jurul nostru. OK, la bulgari e mai curat, dar şi mafioţii sînt mai periculoşi. Valabil şi la sîrbi, şi la ucraineni. Grecii au politicieni mai buni? N-aş zice, au reuşit să facă praf zeci, dacă nu sute de miliarde de euro. Da, dar cine mai e ca ei, cu Jocuri Olimpice în 2004? Ungurii se îndreaptă spre o dictatură cum au mai avut în inbterbelic, şi au toate şansele să se ia la întrecere cu noi la capitolul corupţie. Etc.
    A doua chestie: bine, românii care aici zic pas la legi şi în general la civilizaţie şi dincolo se schimbă radical, nu sînt în regulă. Dar ce ne facem cu cei de dincolo, care veniţi aici încep să se comporte exact ca autohtonii: https://cetin.ro/fapt-legea-respecta-frica-altceva/ ?

    00
  40. Sunt 1000 de motive de plecat și doar 1 de rămas (familia, când nu se risipește și ea prin alte tari). Speranța ca lucrurile sa se schimbe este 0 absolut. Cei plecați nu vor reveni, și când cei rămași in țara se sting, și banii vor înceta sa mai curgă.

    Când ajungi printre străini vezi ca și ei la rândul lor emigrează. Este adevărat ca nu in aceiași măsura in care o fac romanii, dar emigrează din diferite aspecte. Însă la ei poți spune ca sunt 50-50 motive de a pleca sau nu. Aici cred ca este problema.

    Internetul ne distruge ca neam pentru ca acum știm și putem compara. Ce vreau sa zic? Când vor începe străinii sa emigreze și ei in România, in numar mare, atunci putem considera ca s-au rezolvat lucrurile in țara.

    Pusă problema așa, parca și cei care mai sperau își pierd încrederea. Dar situația chiar asta este. Comparând trebuie sa ai motive sa rămâi / revii.

    00
  41. Intotdeauna de cand am dobandit dreptul de vot am votat fix impotriva coruptiei, penalilor si oamenilor care nu au ce mai cauta in politica si sau in fumctii de inalta demnitate publica. Am votat exclusiv oameni care ori nu erau urmariti penal ori nu mai avusesera tangente cu politica pana sa candideze. Am votat asa 11 ani de zile dar ce folos ca fac asta cand sunt scos de catre votantii PSD care se duc la vot iar cei care au pretentia sa schimbe ceva nu voteaza pe motiv ca nu au cu cine.
    Cat despre corectitudine mereubam fost corect si nu am dat sau luat spaga, ba mai mult politia m-a amendat pe nedrept si nejustificat pe motiv ca mancam seminte in parc cand eu doar stateam pe o banca unde era un covor de seminte in jur. De-aia m-am saturat sa am eu atitudinea corecta si cinstita si sa fiu eclipsat de toti jegosii descrisi de catre tine Zoso. Cat sa astept ca sa se schimbe acesti nesimțiți?

    00
  42. Am un coleg de munca care e tare suparat pe politicieni si pro Kovesi. Dar i-am atras de multe ori atentia ca nici el nu respecta legea, il vad aproape zilnic. Daca tu nu respecti legea de ce ai pretentia ca politienii sa o respecte?
    Astia sunt genul de oameni care daca ar ajunge si ei politicieni ar incalca si ei legea … proportional cu functia bineinteles.

    P.S. Vezi indicatorul ala cu maxim 40km/h in curba? Tu de ce treci pe langa el cu 80?

    00
  43. Si, daca respecti tu legea si faci ca afara, ce faci cand ceilalti nu fac (si nu fac, ca de aia s-a ajuns aici)? Se va rezolva problema cu o floare? Daca toti se baga inainte in intersectie cand nu au voie, ce faci? Astepti dupa ultimul din coada de masini, adica 7 semafoare? Cat timp crezi ca ai?

    Fantezie curata ce spuneti voi…

    00
  44. mediul in care te desfasori are o influenta majora asupra ta ca persoana in general.

    ce te impiedica să fii tu ăla care dă exemplu?

    Serios, zoso, serios? Tu daca (sa zicem ca) stai la coada unde intra toti in fata, si de bucata aia de carne depinde soarta ta si a familiei tale, si nu e nimeni care sa arbitreze coada, ce-o sa faci, o sa mori de foame? Il chemi pe sfantul duh? Spui prostii, fara suparare. Ca asta e societatea romaneasca (si nu numai), oamenii sunt in competitie. Nu faci tu regulile jocului, nu ai cum.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)