Cum cumperi primul DSLR

monkeyVoiam să scriu mai demult ghidul ăsta, dar am uitat şi mi-am reamintit recent când am văzut că Robin vrea să îşi ia unul. Listez mai sus câteva idei pe tema achiziţionării primei camere foto DSLR:

Cumpăraţi un body de începător

Nu vă aruncaţi din prima la un mid-range sau la alte minuni. Începeţi modest:  un Nikon D3000 costă 1.400 lei, iar un Canon 1100D 1.900.lei. Nikon D3200 sau Sony A37 sunt de asemenea variante bune.

Cumpăraţi un body second hand

Pentru a învăţa şi pentru a vă da seama de ce aveţi nevoie, un aparat uzat e bun. Veţi învăţa cum funcţionează şi cum să îl folosiţi, cum să îl protejaţi, cum să îl întreţineţi şi curăţaţi şi nu vă va părea rău de el când veţi trece la nivelul următor. Luaţi un body de la fotografii de pe Fotomagazin si Computergames, nu de la dubioşii de pe okazii (primul body l-am cumpărat de la un nene de pe ComputerGames, care avea o galerie foarte frumoasă de fotografii).

Nu cheltuiţi prea mulţi bani pe body şi prea puţini pe obiective

Mergeţi să vă cumpăraţi camera cu un prieten care se pricepe bine şi care are, întâmplător, aceeaşi marcă. El va şti ce să vă recomande. Evitaţi obiectivele de kit, majoritatea sunt bune doar pentru a fotografia afară.

Cumpăraţi un obiectiv cu F cât mai mic, veţi înţelege pe parcurs la ce e bun.

Nu cumpăraţi un obiectiv all-around prea mare

Nu vă luaţi un 18-300mm sau un 28-270mm, de obicei acest gen de obiective sunt greoaie şi proaste şi la apropiere şi la distanţă. Veţi avea nevoie de două obiective, unul de apropiere (18-70 sau asemănător) şi un zoom decent (70-300, 55-200 sau ceva de genul). Unul care să le facă pe toate bine nu există şi vă veţi enerva lucrând cu el.

Soluţia de compromis este un 28-200, dar nici ăsta nu e prea strălucit.

Cumpăraţi o geantă/husă care să nu bată la ochi

Cumpăraţi aşa ceva sau aşa ceva, niciodată o geantă din aia de fotograf, pentru aparat şi obiectiv, sunt incomode şi atrag atenţia hoţilor şi e stupid să căraţi încă o geantă aiurea.

Eu i-am pus o husă de cauciuc şi îl ţin aruncat în rucsacul care nu bate la ochi. Citiţi şi acest ghid despre cum să călătoriţi cu aparatul foto.

Gândiţi-vă cum să extrageţi cât mai repede aparatul foto de la locul lui, pentru că veţi avea nevoie.

Cumpăraţi două carduri bune

Nu vă zgârciţi la carduri, cumpăraţi două de  8 giga sau mai mult cel puţin class 6. Purtaţi-le pe amândouă cu dvs., nu se ştie niciodată când se umple unul sau se strică sau vă scapă în apă.

Succes!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Foarte utile sfaturile si practice. Multumesc!

    00
  2. Buna ziua,
    Sunt o cunostinta (pe net) al lui Robin si prin el am ajuns la acest articol. Mi-a placut, mai ales ca pe undeva raspunde unor intrebari ale mele.
    Va va surprinde dar fotografiez de cca. 65 de ani, desi atunci cand trebuia sa invat cu adevarat aceasta arta, n-am avut nici dela cine si nici cu ce sa invat (adica bani). Si poate nici incapatanarea necesara. Acum sunt prea batran si arta fotografica s-a dus asa departe, incat nu cred ca o mai pot prinde.
    Totusi, imi place si fotografiez foarte mult. Am avut diferite aparate. Nu are rost sa le enumar. Acum am un Nikon D40 cu un obiectiv ED 18-55 pe care l-am cumparat acum vre-o 3-4 ani la New York. Acum vre-o doi ani i-am completat un obiectiv Sigma 70-300 pe care l-am cumparat foarte ieftin in Tenerife si l-am suspectat pe vanzator ca mi-a vandut ceva contrafacut. Culmea ca firma mi-a confirmat ca obiectivul este autentic si are toate functiile posibile si originale.
    Intrebarea mea este urmatoarea: sunt eu inzestrat cu tot ce trebuie pentru a face cele mai reusite poze? De exemplu faptul ca trebuie sa schimb mereu obiectivele ma deranjeaza. Dar D-voastra spuneti ca obiectiv bun la toate nu exista. Deasemeni ma gandesc ca poate 6 mega este putin si ar trebui un alt aparat mai puternic. Iarasi as vrea ca in imagine sa apara data fotografierii care se pare ca cu acest aparat nu este posibil.
    Am vazut aparate cu GPS. Cum vi se par si cum m-ar putea ajuta?
    Si ar mai fi si multe alte intrebari, mai destepte sau mai prostesti, dupa … nivelul celui care le pune. Cred ca unele lamuriri la intrebarile mele, ar putea ajuta si pe altii. Eu oricum v-as ramane recunoscator

    00
  3. @ebummy: ideea de „poze reusite” nu tine doar de tehnica, nu aveti nevoie de cea mai scumpa camera pentru asta. Eu sunt convins ca poate de multe ori ati fost mult mai multumit de o imagine fotografiata cu telefonul, fata de o imagine realizata cu camera.

    Nu va cramponati in ideea de a avea un DSLR, pentru poze de vacanta sau de fotografiat la diverse evenimente din familie sau cu prietenii o camera bridge este de multe ori mai mult decat suficienta: nu aveti nevoie de schimbat obiectivele, acoperiti o distanta focala cat cu vreo 3-4 obiective DSLR si cred ca majoritatea pot pune si data pe imagine. O problema la bridge este sensibilitatea, dar asta se poate compensa cu un flash extern la nevoie. Ce pot sa recomand: Fuji HS20EXR (il folosesc cand nu am chef sa car tot dupa mine), HS30EXR ar fi ceva mai nou. Eu asta am folosit, asta pot sa recomand, poate altii va recomanda Canon sau Nikon.

    Oricum ar fi, o camera bridge costa mai putin decat un obiectiv decent pentru camera DSLR si este mult mai „comoda” pentru vacanta.

    Camerele cu GPS va ajuta cand vreti sa salvati si locatia in care s-a facut imaginea. Mai departe este destul sa le urcati pe un site care stie sa citeasca informatia GPS (picasa, panoramio, etc.) si aveti o harta cu toate imaginile.

    Daca sunt nelamuriri puteti raspunde aici, voi incerca sa ofer o parere.

    00
  4. Va multumesc D-le.
    Referitor la cele scrise de Dvs., as avea o noua intrebare care probabil va va pare copilareasca, dar este reala: nu stiu ce este o camera bridge Va rog sa ma lamuriti daca se poate in doua cuvinte, daca aveti amabilitatea si timpul necesar. Va multumesc anticipat.

    00
  5. Pe scurt, clasa „bridge” este între compacte (camerele de buzunar) și DSRL-uri (camerele gen D40, obiective interschimbabile, focalizare prin obiectiv, etc.). Pe lângă acestea au apărut mai recent camerele mirrorless (senzor asemănator cu cel de pe DSLR-uri, sistemul fără oglindă permite dimensiuni reduse – vezi Nikon V1 sau J1, posibilitatea de a utiliza mai multe obiective) și camerele cu oglindă translucidă, de care nu am mai auzit prea multe.

    Un review la Fuji HS30EXR, de exemplu, cred că vă poate lămuri mult mai mult decât ce am spus eu.

    00
  6. Va multumesc. Se pare ca intr-adevar am multe de invatat.

    00
  7. Buna!
    As dori sa cer o parere despre primul aparat DSLR pe care as vrea sa il achizitionez! In primul rand as vrea sa va spun motivul pentru care as vrea sa il cumpar, ca doar acesta primeaza…
    Sunt student la arhitectura si bineinteles am de facut numeroase proiecte pe parcursul anilor, proiecte la care trebuie sa fac anumite randari, iar dupa, modificari in photoshop impreuna cu pozele la care este expus proiectul. Totodata as dori sa am un obiectiv/aparat care sa poata surprinde detalii amanuntite… cum ar fi… detaliile de pe o insecta, o floare…. (deci detalii milimetrice exacte)… sau cer prea mult? bugetul este momentan de 3000 Ron …
    Astept raspunsuri… MUltumesc !

    00
  8. de inceput sunt perfecte nikon d50, d70s, d80, canon 450d, 500d.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile