Podcast: de ce nu vin oameni decenți în politică

Pentru că se uită la limbajul alegătorilor potențiali și se îngrozesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Pentru ca’s lenesi.

    00
    • Nu, pentru că le e scîrbă.

      00
    • Un lenes va gasi mereu scz

      00
    • da…ai cam pus punctul pe i aici. Si eu consider ca se trage de la superficialitatea asta romaneasca , lumea emite sau adera la niste idei pentru ca in teorie sunt bune , sunt trendy insa fie e cazul de ipocrizie sau totul ramane la nivel declarativ.

      In politica oameni care nu vin acolo pentru a se imbogati au fie rabdare de mama sau ambitie vecina cu nebunia, e greu sa muti singur muntii din loc dar cu rabdare si mai multi asemenea tie se poate , lucrurile se schimba , foarte incet dar se intampla.

      Citeam o declaratie a lui Ghimea,propunerea lui de structurare a guvernului , in care zicea ca el in momentul in care a fost numit ministru s-a lovit din plin de birocratia si numirile pe linie de partid din interiorul ministerelor. Ministri pleaca dar demnitarii de rangul II , III sau IV raman tot acolo si vorba aia pana la Dumnezeu , te mananca sfintii.

      In momentul in care se va intampla informatizarea statului , dispar toti frecatorii de menta , plimbatorii de hartii si incompetentii din administratia locala si centrala poti zice ca suntem pe drumul cel bun.

      Dar cand toti spera la un serviciu la stat , caldut , program lejer , banii acceptabili dar poate mai pica o spaga un spor ceva (populatie captiva la mila conducatorilor si care voteaza pentru a pastra status quo-ul) toate astea raman la stadiul de vise erotice.

      00
    • @Alexandru, esti lenes, ne-decent sau ambele?

      00
    • @Silvanus, informatizarea statului nu va face sa dispara toti incompetentii dar iti face tie viata mai usoara pt ca nu trebuie sa te de

      00
  2. să fim serioși: nu hăhăiala politică e problema, ci altceva, mult mai important. să ne gândim așa: avem nevoie în politică de oameni deștepți, realizați, cu bun simț și buni profesioniști. de ce acești oameni ar renunța la viața lor, la veniturile bune venite din propria competență, la copii de crescut și soția/ soțul/ amantul/ amanta de iubit, pentru a o lua de la zero într-un domeniu în care valorile și modalitățile de atingere a succesului sunt cu totul altele decât cele cu care sunt ei/ ele obișnuiți? sunt foarte puțini oameni care au făcut pasul ăsta și politica i-a lovit urât în față.

    ce mi-aș dori însă la acești oameni e dacă ar face un pas mai apăsat spre civism, spre interes mai ridicat pentru problemele comunității, pentru că politicienii sunt, oricât nu am vrea să recunoaștem asta, imaginea noastră în oglindă. altfel spus, vom avea politicieni decenți doar în momentul în care societatea va fi decentă. și asta putem face mult mai ușor, începând de la ridicatul unei hârtii de pe jos până la interesul ridicat pentru problemele reale ale școlii în care învață propriul copil sau a spitalului în care ne sunt îngrijiți părinții.

    00
  3. Corect.
    Dar totusi nimic nu se va schimba.
    Mentalitalitatile astea si mistourile nu vor disparea. Mai ales in societatea de acum. Care este la un nivel extrem de mizerabil.

    PS: nu mai lasa telefonul pe langa microfon.

    00
  4. pt ca cineva decent are un rost deja in viata si negandindu-se la politica ca la o rampa de lansare pt smenuri nu-I vine sa lase totul balta si sa se implice pt ce…?!
    ma raportez la mine, am o traiectorie, nu prea imi vine sa las totul balta si sa ma bag in politica unde poate peste 4 ani cand sa zicem ca mi s-ar termina mandatul de ceva, poate n-as mai fi ales, ce fac atunci? si atunci mai bine pas.
    ma implic cat pot: raportez masini abandonate, gunoaie, azi am coborat geamul in traffic sa vorbesc cu politistul din intersectie sa-i arat ca 50m mai incolo parcase unul un camion si blocase si traficul dar si trotuarul si mi-a zis ca nu e treaba lui… etc… d-astea… :)
    ba chiar I-am dat un mail si senatorului care ma reprezinta si nu mi-a raspuns..

    00
  5. sunt două aspecte aici: oameni decenți care sunt deja în politică, și oameni decenți care ar putea intra. meme-urile vin de cele mai multe ori de la cei din urmă, și sunt de acord că sunt de prost gust.
    pe de altă parte, e mult de lucru în politică. oamenii in general au joburi și familii pe lângă. soluția e să stângi bani și să îi investești în organizație, dar inca nu e o rețetă legală de succes pentru asta. asta descurajează, pentru că ce poți să faci fără bani e limitat. poți să dai comunicate de presă, poți să faci petiții, poți să protestezi, poți să ai vârfuri de implicare într-o săptămână sau două la alegeri, poți să mai organizezi discuții și evenimente, dar cam atât.

    00
  6. Aici gresesti. Pana si in regnul animal, exemplarul impunator devine liderul haitei, turmei, femelele isi aleg masculul dupa niste criterii ce tin si de aspect. Nu ai sa vezi ca isi ia o pasare(mascul) cu 3 pene in coada sau vreun leu naparlit si rufos. La fel si cu oamenii, cei multi vor urma pe unul care arata „prezentabil”. Degeaba esti Hawking daca arati in anume fel. Da, suntem superficiali dar asa e de când lumea si nu se va schimba prea curând.

    00
    • De asta foarte multi il admira pe nea Tari. Pentru ca are prestanta, nu pentru ca ar avea realizari sau intentii bune.

      00
    • „Pana si in regnul animal, exemplarul impunator devine liderul haitei”

      nope. e vorba de exemplarul invingator, care nu e neaparat si cel mai impunator

      „La fel si cu oamenii, cei multi vor urma pe unul care arata “prezentabil”

      nope. vezi expresia „frumoasă dar proastă”

      oamenii nu sunt superficiali. ei ii urmeaza pe cei care i-au legat emotional. asta are putin sau deloc de a face cu prezentabilitatea.

      00
  7. Stiu eu doi oameni decenti care s-au bagat in politica. Stiti ce-au patit? Au devenit niste javre in no time.

    00
  8. Lol, asta e ultimul motiv pentru care oamenii nu intra in politica, pana la el mai sunt cateva.

    1. li se rupe, de la lipsa de civism in blocul unde locuiesc la lipsa de civism in urbea in care stau, majoritatea are o mentalitate de „sa faca altii”, „sa intre altii”.
    2. lipsa de unitate si dezorganizarea caracteristica – cati vin la sedintele de bloc? cati se implica si cati sunt capabili sa construiasca un plan si sa-l sustina in fata celorlalti? mergeti in corporatii si puneti managerii aia bastani sa faca asta in afara jobului si o sa vedeti ca nu pot, USR much?
    3. societatea bazata pe PCR, nu cunosti pe cineva, nu ai bani si investitori, poti fi JFK ca nu te promoveaza nimeni
    4. presupunand prin absurd ca reusesti si ajungi sa ai o oarecare visibilitate de 1%, cam cum razbati printer rechini, baroni, suedeji si clanurile mafioate care controleaza tara. eu de exemplu daca as vrea sa candidez in comuna natala din ilfov si as reusi sa ma fac vizibil, probabil ca pana sa ma inscriu pe liste suedejii interlopi care-l sustin pe primarul pesedist m-ar ameninta ca ma taie si-mi taie si familia si-mi dau si foc la casa daca cumva indraznesc sa ma bag pe liste (presupunand ca ei se simt amenintati de competenta mea si a partidului meu).
    5. scoala. mergeti la SNSPA, productia de videochatiste si viitori jucatori la pariuri e imensa, no hope, no future
    6. mentalitatea de hot si combinator a tuturor romanilor, sigur, acum toti vor spune „eu nu, eu-s educat, eu nu am de ce sa fur”, really? am vazut intelectuali facand mici gainarii, cati n-ati fost tepuiti de vreun amic cu niste bani sau cu o carte nereturnata? cati ati copiat? Am avut o tentativa de implicare „din exterior” intr-un partid nou, occidental, etc, in Ro, acum vreo 3-4 ani….cam toata conducerea avea mentalitate tip: „hai sa dam un comunicat fancy sa luam ochii oamenilor”….really? abia ai 1000 de sustinatori si deja te gandesti cum sa-i faci pe prosti?
    7. mentalitatea pe termen scurt. un partid e o investitie pe termen lung, uneori decenii. romanii nu-s obisnuiti cu asa ceva, ei vor castiguri imediate. nu merge asa, nu ma bag, am familie, am copii, de ce sa pierd timpul cu asa ceva cand il pot pierde cu dan negru sau National Geographic.

    Mai am dar ma opresc pt. ca dupa aia spuneti ca e imposibil.
    Chiar e :))

    00
  9. Dacă nu ai bani, n-ai ce căuta în politică (cel puţin în estul Europei). Iar în România oamenii decenţi nu au bani, din motive de restul (ăia indecenţi, care au grijă să elimine concurenţa). Mai e alternativa de a ieşi în faţă, cu sprijin financiar din partea celor chiar ar vrea să facă afaceri în mod cinstit. Numai că ăia nu prea sînt cetăţeni români, şi ăsta e un punct slab într-o campanie cu contracandidaţi verrzi, care au ocazia să vorbească de ocultă, complotul mondial împotriva României, Soros ş.a.m.d.

    00
  10. Aici se pornește de premisa unei societăți perfecte stricată de niște politicieni imperfecți, ceea ce, din păcate, nu este adevărat. Politicienii nu sunt altceva decât reflecția societății în care trăim, din ce în ce mai prost educată, lipsită de bun simț elementar și de respect și empatie față de celălalt.
    Ieșitul în stradă #rezist și pozele superbe pe FB sau Insta nu valorează nimic dacă a doua zi depășești toată coloana la semafor că „am întârziat” sau că blochezi strada „cinci minute să las copilul la școală”, dacă lași sacul de gunoi pe holul blocului (de unde dracu o fi apărut moda asta, chiar nu-mi vine), dacă strici comanda unui client că „n-a mers softul”… Să te implici? Ca să ce? Să bage vreun șmecher un cuțit în tine că te iei în gură cu el? Să te înjure pe tine și pe familia ta toți ciumpalacii?

    00
  11. Solutia: 600k romani care au fost in strada – intrat in psd, schimbat conduceri locale , congres , schimbata conducerea nationala ; totul frumos,elegant si legal

    00
    • A făcut Lenin asta acum aproape 100 de ani, rezultatul nu a fost prea bun. Pe cine pui în loc și cum aperi revoluția?

      00
    • comparatia facuta de tine este cel putin fortata si are aere manipulatoare; din acest motiv nu voi raspunde intrebarilor, fiecare cititor o poate face pentru el insusi, solutii exista

      00
    • E la fel ca propunerea ta, nu spui pe cine pui acolo, vii cu o jumătate de măsură, elegant au făcut și bolșevicii și cămășile brune ale lui Hitler. În astfel de momente de criză numai oportuniștii ies în față, nu oamenii de bună credință.

      00
  12. Aiurea! Hai boss, nu intri în politică pentru că râd ăiă de tine. C’mon, astea-s scuze puerile! A făcut cineva mișto de fața lu’ Cioloș? Sau a altora? Glumele vin pe un fond de incompetență, iar pretextele glumelor sunt infinite!

    00
  13. Oamenii decenți nu intră în politică pentru că știu că vor intra la pușcărie dacă nu fac jocurile serviciilor secrete/DNA.

    00
  14. Oamenii decenti in general au o profesie si sunt pasionati de ceea ce fac !
    In politica trebuie sa renunti pentru o mare pierdere de vreme si sa te asociezi cu feluriti indivizi din partid care te vor trage in jos sau vor arunca toata raspunderea pe tine.
    Asa ca ajung in politica de regula oameni care n-au ce pierde pentru ca n-au facut nimic in viata.

    00
  15. 2:53 – 3:28

    Aș adăuga ceva suplimentar. Pe lângă evidența-n sine că politica sau guvernul nu sunt un concurs de frumusețe, nu sunt nici un concurs de morală sau etică pe plan exterior.
    Adică, hai, când e vorba de țară și populație, este ȘI trebuie să fie o chestiune de responsabilitate dar modul cum se procură (ceea ce ar intra în categorii de etică sau moralitate), nici aia nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării.

    –––––––––––––––––––––––

    De exemplu, cu UK, am văzut și vedem și noi că băncile ălea mari ale lor au spălat sute de miliarde (poate chiar trilioane) de bani, ori niciun om de stat sau politician mărunt britanic nu a comentat asta. De ce: pentru că toți au priceput că, din banii ăia spălați, omul de stat știe că din banii ăia poate să ajute la îmbunătățirea și bunăstarea populației (inclusiv a ălora în situații precare, cu welfare-ul). Dpdv etic și moral, pe plan exterior, este îngrozitor, dar pe britanic nu-l interesează ce cred alții ce e sau nu moral și etic… principala grijă e să aibă grijă de națiunea și populația lui, băi băieți și fete. Etica și morala sunt sacrificate ca nației și populației să-i fie bine, ASTA e stânca lui Sisif pe care oamenii de rând nu pot și/sau nu vor să priceapă. Cu tot cu glogalizarea în gură și-n deontologie, tot un concurs de „cui-i e mai bine” a rămas, nu s-au schimbat regulile. Dar dacă ești xenofil sau înconjurat de xenofili… nici Dzeu nu te ajută.

    Adică; dau un alt exemplu pe care mă frustrează enorm de mult pentru că, în primul rând, ne afectează viețile & e cel mai ușor de înțeles pentru toți care avem un creier în dovleacul între umeri, la nivel european: vedem și noi cum fiecare țară străină și business străin ne-a convins să ne autodistrugem economic și să ne „eliberăm”; dar înainte, în timpul, și după criza economică, măi tată, tot aceleași țări trăgeau DIN DINȚI să nu eșueze business-urile lor private și publice, iar bișnițarii privați (tocmai ăia, cu piața liberă și capitalism laissez-faire în gură) se milogeau (și primeau, evident) ajutor nerambursabil să nu eșueze și să nu pună pe butuci business-urile. Iar noi, am stat și ne-am uitat, unii dintre noi am comentat la vremurile respective „Băi, da’ nu e cum ne-au sfătuit pe noi…”

    00
  16. oricat de decent ai fi, odata prins gustul puterii mereu te va corupe, valabil in multe domenii, odata prins gustul banilor mai ales daca toata viata ta ai fost sarac e greu sa rezisti

    00
  17. „de ce nu vin oameni decenți în politică?”

    Pentru ca nu m-ar vota nimeni. Grosul populatiei prefera politicieni cu studii mai putine, dar cu tupeu mai mare, decat unul cu facultatea facuta pe bune, si cinstit.
    In Ploiesti as fi taticul lor, mai ales avand in vedere ca ceilalti la fel de sau mai destepti decat mine au plecat de mult din oras.

    00
  18. Dar daca tot am decis sa nu emigram, pe tine nu te doare la ce fac astia acum? Si nu doar acum, ci si unde o sa ne duca in urmatorii 5 ani …
    Tu nu te implici din pricina a ce ai spus in podcast, sau de ce?
    Apropos de civism, ai vazut ce de bun simt sunt scrise lucrurile in documentele din postarea asta?
    https://www.ro100.ro/stiri/locale/mesaj-despre-lansarea-campaniei-de-infiintare-a-comunitatilor-locale-romania-100

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.