Am greșit. Lucrătorii IT sunt cei mai minunați oameni din univers și ar trebui să ne considerăm fericiți că sunt printre noi. Carry on.
Aproximativ 100.000 oameni lucrează în IT în România. Nici unul nu votează.
Atât de simplă este situația lor. Nu contează că profitul firmelor se sifonează prin offshore-uri, nu contează că ei sunt doar executanți, nu contează că nu au venit de 10 ani cu nici o execuție pentru dezvoltarea României, contează doar asta: sunt una sută mii oameni care nu votează. În ziua votului o ard profetic pe forumuri sau pe la terase și se declară scârbiți de tot ce e în jur, dar n-ar pune mâna să facă ceva.
Situația e similară cu a bucureștenilor. Și ăia urlă acum că bla bla, dar nu s-au mișcat să meargă la vot, a câștigat gurista cu 240.000 voturi din 3 milioane locuitori
Și știu că lucrătorii IT nu votează pentru că nu am văzut oferte pentru ei de la partide. Că politica așa se face, ești partid, identifici un grup socio-economic și îi oferi ceva ca să te voteze. A făcut Nicușor Dan AMA, a văzut ce e acolo, nu s-a mai obosit cu ei.
Asta e pe partea politică.
Pe partea socială, e OK să ai tratament special o perioadă, când ești în plin avânt. Când deja ești pe picioarele tale, nu mai ai nevoie de subvenții, ai nevoie să dovedești că nu ai fost ajutat o perioadă degeaba. Acum e momentul să ia o pauză de la meme-urile vag amuzante cu Dragnea și să arate că s-au antrenat pentru succes.
Și eventual să meargă la vot.
Două lămuriri suplimentare:
faptul că zic că au fost la vot e doar un comportament de tipul “me too”. nu vor să se lase mai prejos. dar adevărul este că……deși toți spun că votează, voturile alea nu se regăsesc în teren.
Și la polul opus, membri PSD și familiile lor care în mod sigur merg la vot. Ar fi ironic dacă nu ar fi stupid.
@Vali, explica-mi de unde stii ca nu au votat cei 100k din IT, desi comentariile te contrazic.
Iti mai dau +2 la vot, iti trimit si poza cu buletinul, plus coleg care si-a mutat concediul cand si-a dat seama ca sunt alegeri. Impreuna cu colegii din IT am strans semnaturi pentru USR, am fost in piata, unde ne-am intalnit, ce sa vezi cu alti colegi de la alte firme din IT, colaboratori sau concurenta.
Eu as putea sa imi tai ambele maini si sa garantez ca cei aproapte toti cei 100K din IT au votat si au fost in piata, doar ca 100K vs 1milion, e cam imposibil sa faci diferenta. Si daca fiecare din IT convingea o persoana sa voteze ca el 200K vs 1 milion… asa ca ma abtin sincer sa inchei cu o injuratura.
Nicuşor Dan a primit 175.119 voturi in Bucuresti, daca nu au votat cei 100k din IT, cine crezi ca l-a votat ? Sincer, la cine crezi ca au ajuns mesajele lui ?
Ar fi frumos sa admiti ca nu ai dreptate.
ok. nu am dreptate. fii fericit.
îți explic de unde știu. IT-iștii sunt concentrați în mare măsură în centrele urbane mari, București, Cluj, Timișoara, Iași. Vezi acolo prea mulți consilieri USR?!
@Vali, completare: In companiile de IT sunt angajati si oameni de HR si de la alte departamente. Acum daca ei sunt considerati oameni de IT, atunci nu suntem doar 100k.
100k de mii in toata tara vs 4 milioane …. WTF, sa voteze cu toate mainile, sa bage cate 4 buletine ca sa compenseze.
https://imgur.com/WMeO5NY.png
https://imgur.com/JiPELjY.png
au votat 7 mil, din care jumătate la rural.
„ok. nu am dreptate. fii fericit.” – as vrea, dar nu pot cand vad ce discutii cretine si inutile avem, sa murim in chinuri toti din IT..
„au votat 7 mil, din care jumătate la rural.” – am gresit, 100k vs 3.5mil (nu 4mil);
In concluzie, te ajut aici cu un argument ca cei 100k din IT suntem niste inutili. https://lazyadmin.ro/sindromul-stockholm/
te ajut și eu cu un argument. daca în bucurești sunt 10.000 ITiști și destul de mulți au familii, iar firea a câștigat cu 240.000 voturi, câte posturi de consilieri locali ar fi luat USR dacă ITiștii ieșeau la vot?
Vali, eu aș pune textul ăsta ca autoreply tuturor comentariilor care zic că generalizezi și că ei sunt it-iști și au votat.
Până să citesc comentariile la articolul ăsta nu mi-am imaginat ce virgine autiste care se sperie de-o generalizare mai tare ca de Improper Input Validation lucrează în it.
10.000*8 sa zicem ca luam cazul mega fericit cand ne-am convinsii fratii, parintii, … 80.000.
In Bucuresti a fost asa:
175.119 – Nicusor Dan
BUCUREŞTI SECTORUL 1 26565
BUCUREŞTI SECTORUL 2 32103
BUCUREŞTI SECTORUL 3 38528
BUCUREŞTI SECTORUL 4 25635
BUCUREŞTI SECTORUL 5 18212
BUCUREŞTI SECTORUL 6 34076
Batman batman …
Ca sa raspund la intrebare: La Consiliul General al Municipiului Bucureşti repartiţia mandatelor este următoarea: PSD- 24 de mandate, USB- 15 mandate, PNL- 8 mandate, PMP- 4 mandate- ALDE -4 mandate, din totalul de 55 mandate.
Daca tot sustii ca nu au votat cei din IT, de unde a obtinut USB al doilea nr mandate? Cine i-a votat?
NU DESTUI!!!!!!!!!!!!! asta încerc să spun. i-a votat lumea, dar cu 40% prezență la oraș, pana mea, care au stat mai mult acasă? PSDiștii sau tinerii?!?!
@AI_core: e ok, ne speriem de generalizari, hai sa le dam motive oamenilor prosti sa strice ceva ce functioneaza. Atat de prosti suntem ca ne dam singuri la temelie. Astept titlul de diseara de la mirciulica „mega industria din Romania care nu voteaza, dar are drepturi si deduceri de impozit; unde se duc banii votantilor romani… plm”.
Asa suntem unii in IT mai paranoia/oligofreni/ „virgine autiste care se sperie de-o generalizare”
Nu se sperie nimeni de generalizari, dupa cum vezi prin numarul de comentarii, oamenii au venit cu argumente impotriva unei afirmatii neadevarat. Iar mult blamatul vot este un subiect sensibil, mai ales ca multi se pisa pe el. Sa ii bagi pe toti intr-o ola ca se pisa pe el, dintr-o categorie care chiar incearca sa faca ceva bun in tara asta, prin multe alte actiuni, nu doar prin vot si proteste, este o generalizare foarte nefericita.
In fine, sa murim toti din IT, desi mai economic si benefic pentru toata lumea este sa emigram.
„Cine i-a votat?
NU DESTUI!!!!!!!!!!!!! asta încerc să spun. i-a votat lumea, dar cu 40% prezență la oraș, pana mea, care au stat mai mult acasă? PSDiștii sau tinerii?!?!”
Vorbim de tineri sau de cei din IT ca se suprapun partial cele doua categorii, nu total.
Daca titlul era „Știți bancul ăla cu lucrătorii tineri”, ok ai dreptate, dar titlul este altul.
câți din IT sunt sub 40 de ani? 20%?
„câți din IT sunt sub 40 de ani? 20%?”
Reiau calculul de mai sus, 10.000*8 ( considerand ca i-au convins pe toti cei apropiati din familie) sa zicem 10.000*10 ca i-au convins si pe unii din afara cercului restrans.
==> 100.000 de voturi pentru Bucuresti din IT plus familie. Nicusor Dan a avut 175.000.
Stiu, nu a fost de ajuns, no shit.
Ne-am trecut deja ca si target in timpul liber sa mergem pe la niste cursuri de persuasiune/vanzari. O sa fim pregatiti pentru urmatoarele alegeri. O sa convingem mai multi.
Consideri ca am calculat gresit ? Te rog corecteaza-ma.
Daca nu, te rog sa aduci niste actualizari la articol cu privire la statistici si voturile IT-istilor.
„Aproximativ 100.000 oameni lucrează în IT în România. Nici unul nu votează.”
„…deși toți spun că votează, voturile alea nu se regăsesc în teren.”
Pe ce te bazezi cand afirmi chestiile de mai sus ?
@vali : da, logic, daca nu au votat USR, inseamna ca nu au votat deloc, perfect rezonabil, cerebral, nu? Eu si alti colegi (Cluj) am strans semnaturi pentru USR, ba chiar am un coleg care e membru USR. Am un coleg dintr-o 100 (din cei cu care am discutat) care a votat. Majoritatea au votat PNL, pe locul doi USR si am si cativa IT-isti care au votat PSD. De ce? De aia, pentru ca presiune in familie (zice unul).
Daca lucreaza in IT, nu inseamna ca toti voteaza cum zice vali.
Vali, cati dintre It-istii din Bucuresti au domiciliu in Bucuresti? Valabil si pentru Cluj, Iasi, Timisoara, adica centrele universitare unde se strang si raman apoi la lucru.
dacă treci de 30, ar cam trebui să ai domiciliul in oraș, nu?
ar trebui sa stii ca la alegerile locale USR nu exista, exista doar USB, care a avut candidati doar la bucuresti. Facts. consilieri, auzi…
da, aia care au stat acasa sunt idioti, dar am ajuns la concluzia ca cei care au votat cu psd sunt niste monstri. simplu.
Ce usor e sa-i bagi pe toti intr-o oala…of of, generalizarea asta
ok. 99.999 nu votează, dar horațiu da
nu te-ai obisnuit cu asta pana acum de la Vali?
@zoso, de ce nu intri in politic, poate o sa te votez.
merg pe poate și ajung să am 10 voturi, 2 de la mama și soacră-mea, 1 de la cetin și unul de la nevastă-mea, că ti-a fost lene să te miști la vot când trebuia.
si vlad! si da, puletii si pizdele din zona IT sunt prea importanti ca sa piarda juma’ de ora la vot.
ba baieti, mai usor cu pianul pe scari.
De unde ati tras voi concluzia asta desteapta ca aia din IT nu voteaza?
ati mers si ati intrebat majoritatea persoanelor care lucreaza in IT daca au votat, sau ati citit in stele ?
Daca sunteti frustrati pe salarii si pe facilitati, nimeni nu va opreste sa deveniti urmatorii Bill Gates.
Daca unii s-au saturat de Bucuresti si s-au mutat in Brasov, Cluj, Sibiu, Teleorman asa puteti sa va schimbati si voi jobul. Inca e loc pentru toata lumea.
nu cred ca te voteaza cetin ! are principii
Sunteti prosti, cand eram in tara toti prietenii care erau in it au mers la vot. Dar na, asta e bula mea.
In „bula mea” de IT-isti procentul e la ~50% – si ii dau dreptate lui zoso, niste oameni care se considera inteligenti dar se pisa pe el vot merita discreditati.
Dacă toți ar fi așa vehemenți cu ce merge prost în jurul lor cum sunt când găsesc câte o generalizare pe interneț acum Dragnea ar fi supt pendula autobuzului ăluia la propriu.
Coaie, eu personal am votat, plus sotia, tot din sectorul IT. Dar pe langa mine stiu cel putin 4 fosti colegi plecati prin EU care au venit special in perioada votarii si au votat.
Pe langa asta, eu am convins-o pe mamaie sa voteze cu USR, probabil singurul vot primit de USR intr-o comuna tristuta din jud. Tulcea.
Dar mai tii minte cand in anii trecuti „cumnatelul” tau drag, Cetin, se pisa pe vot? Acum e plin de povete pentru oameni. Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu ii pute.
o sa spuna ca au sarit it-isti ca arsi, dar „generalizarea e prea generalizata”. o mare parte din colegii mei au fost la vot + ca o mare parte din ei, inclusiv eu, au/am fost activi si in convingerea cunoscutilor nehotarati ca trebuie sa mearga la vot.
confirm totusi ca au fost si destui miserupisti pe care ii doare la basca de mersul tarii.
Băi, autobuzul ăla o să schimbe tot! Ai să vezi tu!
sunt convins. autobuzul ăla și meme-urile cu dragnea. lovesc acolo unde îi doare mai tare.
Mă fascinează autobuzul ăla, serios!
În primul rând, mustește a revoltă în stare pură. Nu virgulă, nu semn de exclamare, doar revoltă! Așa ceva doar un IT-ist sau un publicitar de top poate crea.
În al doilea rând, dacă IT-istul român scrie cod așa cum scrie sloganuri de ce ne mai mirăm că ceea ce-a livrat Siveco, Uti, Teamnet este prost? Sau, mind blowing, dacă votează la fel de corect precum scrie?
Pe mobil ai o problema cu scriptul de lightbox, incearca sa porneasca linkurile catre youtube dar nu merge…
pe mine m-ai ghicit – sunt in aia 99.99% it-isti .. dar motivele nu le-ai ghicit .. nu e lene/scarba .. este dispret fata de democratie !
Am auzit că kim Jong un oferă salarii bune pentru hackeri: sută de dolari pe lună și alimente chinezești cadou.
Și apartament in cartierul științific din Pyongyang.
Și acolo nu tre să te stresezi cu detalii gen voturi, democrație și prostii din astea.
Am mai auzit retorica asta privind democratia si la alti „cetitori luminati”… Totusi, n-am pricepit de ce nu se cara naibii din democratie spre alte zari care le sunt mai apropiate ca mentalitate (China cea mega-dezvoltata, Coreea de Nord, alea alea – poate chiar Venezuela)…
Sau cum sa spui „sunt prost” in prea multe cuvinte.
terminati cu coreea de nord, poate omu e fascist sau legionar.
E pe dracu’n 4… Multi „IT”isti de „rit nou” (si nu numai) sunt niste comunisto-socialisti, care au gasit o metoda – prin „superioritatea tehnico-tehnologica” – sa imprastie rahat/sa se razbune p’altii. Cam cum fac chinezii si unicul lor partid, de altfel. Dar, hei, e fain, nu?
„Partidul Piratilor” (si al sau ThePirateBay), de exemplu, de unde a aparut? Din dorinta de „fascism” sau din dorinta de „comunism”?
Multi sunt rupti de realitate, habar nu au pe ce lume traiesc, dar sug la țâța socialismului (repet, ca sa nu zic de comunism – sa nu ii jignesc) mai tare decât sugeau de la țâța mamei.
Si o zic prin prisma unui „ITist” (desi mi se pare relativ jignitor sa nu mentionezi la care parte din tehnologia informatiei te referi sau se refera unii – dar, na, asta e… ie grele)
Lucrez in IT iar la noi in firma, din 60 de oameni, au votat cam 75%. Cred ca faci o generalizare foarte fortata aici …
au votat psd?
Vali, nu conteaza. Au votat ce le-a dictat constiinta.
La mine in firma suntem 200 de oameni. Nu ii stiu pe toti, dar cei pe care ii stiu au cam fost la vot, iar apoi au fost si la proteste.
A, ai uitat ceva: toamna trecuta nu s-a mai votat prin gari, iar in IT sunt multi tineri care au buletinul pe la ei pe acasa, nu in Iasi / Cluj / Bucuresti, nu au votat pentru ca … suta de km. De ce nu s-a putut vota in alta parte? Pentru ca PSD + PNL a facut love si o modificat un pic legea.
Nenea zoso, cu postarea asta ai dat-o de gard. Iar lipsa ofertelor de la partide pentru acest segment de popendulatie are alta explicatie: daca promiti o crestere de pensie castigai mult mai mult de 100.000 de voturi, asa ca de ce sa te complici?
La fel si aici.
In plus, zic sa o lasam mai usor cu invidia pentru scutirea de impozit. Sunt o gramada de conditii de indeplinit: nu orice pozitie se califica si nu orice firma. Cel mai important, trebuie sa dovedesti ca faci export de software de o anumita suma raportat la numarul de angajati. Ma tem ca din suta aia de mii, abia se califica 10%. In bula mea, nu se califica nimeni.
Nu, majoritatea USR
Dar stiu ca-ti place sa exagerezi, sa moara Dragnea! Sunt ITst, eu si colegii mei au votat (da toti ITsti, procent de 100% la vot). In grupul meu de prieteni, aia care sunt ITsti au votat toti. Din nou, 100%. Nu zic ca nu exista si miserupisti, exista, sunt multi si trebuiesc biciuiti ca nu se duc la vot.
Nu stiu care e procentul ITsitilor pe care ii cunosti tu care sa fi fost la vot dar la mine in bula toti au fost la vot. Asa ca nu mai exagera.
man. tu știi că e o diferență între „da, coae, am fost la vot, ce, sunt eu mai prost să spun că nu” și mersul real la vot, da?
Hai ma vali ca o dai de gard…
Uite, si eu am fost la vot. Si multi prieteni de-ai mei IT-isti au fost. Si cum zicea cineva mai sus, m-am si tinut de niste prieteni din alte sectoare ale muncii sa mearga la vot. Si-au mers, unii chiar cu mine!
PS: nu inteleg de ce plm si tu si cetin ati avut placerea sa ne faultati, dar mnah… problema voastra.
Am observat că în toată mass-media au început să fie demonizați IT-iștii în ultima vreme.
IT-iștii nu votează, IT-iștii nu plătesc impozit, IT-iștilor nu le pasă de societate, etc.
Încep să cresc că pe asta s-au bazat și ăia de la PSD, să canalizeze ura pe un grup mic ca să nu mai pară așa aiurea măsurile luate împotriva tuturor. Pe principiul „să moară și capra vecinului”.
Bai ca IT-ist pot sa iti spun ca suntem destui astia care votam, cred ca undeva in media nationala (40-50%). Cel putin asa este in „bula” mea. Problema este ca suntem putini cu totul … si nu suntem intotdeauna o miza. Adica na… daca ai putea alege o singura varianta, cui te-ai adresa: celor 40-50 de mii de IT-isti care voteaza sau celor 1.000.000 de bugetari? Mai ales intr-un context unde cele 2 tabere au asteptari opuse (mai putine impozite, justitie, stat de drept versus venituri mai mari chiar daca asta implica coruptie)?
Plus ca IT-isti nu sunt aia de la startupuri sau multinationale ci si cei care lucreaza la firme abonate la contracte cu statul (ex TeamNet) si care au oarecum alte interese. Sau cei care lucreaza prin diverse institutii de stat. Prin asta nu vreau sa contest calitatea lor moral/profesionala….
Bugetarii ca bugetarii, dar sunt 6000000 de pensionari – uite acolo o nisa buna de piata. Din pacate, acoperita aproape complet de un anumit partid Deci da, 100000 de IT-ist nu prea conteaza, din pacate.
O problemă este că mulți IT-iști sunt veniți din orașe mici în marile centre: București, Cluj, Iași. Și în bula mea de IT-iști au fost la vot ~50% la vot, 25% au vrut dar aveau reședința pe la Cucuieții din Deal, 25% abia acum realizează cum îi afentează politica.
Si daca au avut adresa la Cucuietii din Deal, ce? Votezi o data la 4 ani. Cred ca macar pentru acea facilitate de 0% impozit pe venit ar fi putut sa-si miste hoiturile pentru a vota.
Dar nu, ce sa vezi, ei sunt prea pretiosi, prea auto-suficienti. Unul care nu a votat este exact la fel de gunoi ca unul care a votat PSD-ALDE.
Deci, multa mu.. la toti care au ars-o pe la ceainarii in ziua votului.
Eu am mers si am indemnat si prietenii sa mearga, fara sa indic ce ar trebui sa voteze, doar le-am zis: hai la vot! Una din problemele noastre este indiferenta, se vede la toate paturile sociale asta, si mai ales in trafic sau in locurile publice. De fapt cred ca este vorba de indolenta…
Si eu sunt IT-ist corporatrist care voteaza ( nu doar la prezidentiale in turu 2 ca smecherii). La fel ca ceilalti cititori, cum se face ca toti colegii de munca pe care ii cunosc merg la vot? Din 50 de persoane cunosc una singura care nu se duce la vot deoarece ” nu am cu ce, nu ma simt reprezentat etc.” . Esti sigur ca te de iei de grupul socio-economic de care trebuie?
am pus un update la articol, pentru că „toți” aveți aceeași retorică obosită.
Man, ăștia sunt oameni care și-au rupt spatele 10 ani ca să-și permită o rată iar acum sunt legați de glie pt. că orice posibilă schimbare duce la instabilitate și asta strică rata.
Publicul tău țintă e la fel le de strâns de coie precum teleormănenii doar că și-au făcut-o cu mâna lor.
A și dacă ai impresia că ei ar trebui să aibă o gândire critică mai avansată, ia în considerare faptul că mulți suferă de asta:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias
După atâția ani de îndurat injoseli și haosul din București care te distruge psihic cumva trebuie să raționalizeze faptul că au contribuit la situația asta.
PS: sigur o să apară unul care să-mi zică că sunt prost fiindcă el stă la 10 minute de birou sau are el o stradă care nu e așa de circulată deci tot restul țării o duce așa de bine că el.
@Marsten: Supriza coaie, eu am creditul achitat din munca mea si a sotiei in IT. Si ca mine, in bula mea, mai cunosc 2 copluri care au facut asta. Credite pentru casa nu isi dac doar IT-istii, iar pentru ei 200-300 lei in plus, nu cred ca e vreo schimbare dramatica. Da, poate le fute karma si iesirile la bere, dar isi revin ei.
Vad ca insisti cu „ba, stiu eu mai bine”.
Boss, USR a luat aproape 20% in orasul Iasi. Chiar nu iti spune nimic asta? Si nu tine placa cu studentii, ca aia nu au avut dreptul so voteze in Iasi.
Vrei sa dau link cu sectia de votare de care am apartinut, sa vezi cate voturi a luat USR acolo?
Judecand dupa thumburile articolelor, deducem ca filmele preferate ale lui zoso sunt:
1. Killing them softly
2. Killing them softly
3. Killing them softly
4. Wag the dog
https://zoso.ro/cultura-cinematografica-decenta/
Bai, eu am votat si nu cu PSD. Stiu destui care nu se simt reprezentati de nici un grup politic si nu au votat. Shordan e un panglicar, nu merita bagat in discutie.
In plus 100.000 de voturi nu sunt mega reprezentative. Poate ar fi schimbat balanta cu 3%?
De ce dai in IT in ultima saptamana? Just curious.
nu dau în IT, poate s-au întâmplat mai mutle articole.
faza cu 3% e alta. sunt 3% din numărul total de alegători, dar la vot vin mereu sub 50% dintre cei apți de vot. înțelegi de ce e important să se voteze?
uite, în 2016, prezența la vot a fost 40% https://prezenta.bec.ro/
Asta ar insemna un 6%, nu?
Eu si apropiatii intelegem de ce e important.
Din punctul meu de vedere nu IT-ul este masa de oameni care trebuie mobilizata. Suntem oameni cititi, in principiu, care intelegem ca trebuie sa votam si de bine de rau o facem.
Eu tot raman la idea ca trebuie sa ne implicam toti in politica(inclusiv inscris in partide) daca vrem sa schimbam ceva. Dar nu ne pricepem la asta din pacate si nici cu timpul nu stam extraordinar.
Si apropos de acel avantaj financiar cu reducerea de impozit. Banii aia tot prin Romania au fost cheltuiti si au generat venituri altora si implicit revenue la buget, cresteri bugetare bazate pe consum.
@Vali: Imi place cum iti muiesti poate mai mult de 50% dintre cititori. De multe ori o faci argumentat si recunosc ca eu mi-am schimbat niste conceptii despre viata din ce am citit aici, atat de la tine, cat si de la comentatorii tai.
Dar acum cred ca generalizezi ca vaca. Si esti si cu muia. Daca imi permiti.
băi, știu că sunt cu muia, dar articolul n-ar fi avut nici un comentariu dacă scriam „unii dntre ITști, nu cititorii mei, nu votează”.
altfel, serios acum, du-te seara la vot și uită-te la liste. o să vezi câti dintre vecinii tăi, tineri, nemulțumiți, nu votează.
Continui sa fii cu muia: „o să vezi câti dintre vecinii tăi, tineri, nemulțumiți, nu votează.”
De cand tanar = IT-ist? Pentru ca articolul este despre lucratorii din IT.
Nu despre tineri in general, ca daca era asa taceam dracu din gura pentru ca nu greseai cu nimic.
Deci in articolul cu AutoDNA critici generalizarile dupa care vii si faci fix in articolul urmator propria ta generalizare?
Inside tip: In IT sunt unii dintre cei mai implicati, cei mai activi cetateni pe care i-am vazut in ultimii 10 ani. De la activism civic pana la chestii sociale si ecologie. Si procentul de vot este mult mai mare decat media, nu mai mic.
Stiu start-up-uri intregi in care s-a mers la vot in corpore si s-a dat party dupa aia pentru ca ownerii voiau sa le multumeasca oamenilor pentru implicare civica (indiferent cum au votat). Stiu persoane care au printat pe banii lor pliante pro mers la vot si pierdut ore intregi ca sa propovaduiasca mersul la vot (in afara firmei).
Stiu inclusiv oameni care s-au implicat in USR sau USB sau in monitorizare de sectii de votare. Tot ITsti.
Dar da, e ok sa faci generalizari din afara. Creeaza polemica.
Ce hatereala pe IT-isti de ceva vreme. Si tu si Cetin.
IT-istii sunt noii „intelectuali”…
cetin oricum nu poate mai mult, e si el in acelasi tip de bula ca si IT-istii. Scrie bine omu, dar din pacate are si hate-ul la el destul de des.
Am incredere in ce ar vota masiv IT-istii fix la fel cum am incredere in ce au votat masiv pensionarii inculti, asistatii sociali, suedejii si prostii. Asa ca…same shit, different name.
ești negativist. ar vota, nu știu, un îmbârligător ca ăla de la eurolines și ne-am distra, că ăla mai are habar de economie un pic.
Corect, sunt negativist. Nu neaparat ca ii consider pe majoritatea copii prosti si superficiali, dar ceva frumos, sa placa la toata lumea, ca nu avem DIN CE alege.
Doar fiindcă știu să programeze și iau salariu peste medie nu-i face automat înțelepți.
lu 7 zici ca i-a futut un programator nevasta
Nu mai aruncati ma cu posetele in mine.
„nu contează că nu au venit de 10 ani cu nici o execuție pentru dezvoltarea României” hahaha, zise Zoso, omul implicat zilnic in activitatile de dezvoltare a Romaniei. Spune-ne boss, cat de des ai participat in ultimii zece ani la sedintele publice ale Primariei? Cate cereri/plangeri ai depus la institutiile statului? Aaa, stai nu facem asta fiindca stim ca nu se rezolva nimic? Sa observam toate tampeniile zilnice putem face toti (trafic – serios -> mereu ne prezinti situatii problematice cu infrastructura, dar ai depus cereri? Te-ai agitat pe langa responsabilul de drum etc?) . Ce rost are in pnm sa tot discutam si si sa asternam in cuvinte frustrarile pe care le vedem in jur daca nu si actionam? Serios, daca tot nu facem nimic, macar sa avem bunul simt sa nu mai comentam de altii, gen „toti IT’istii nu fac nimic).
am numărul poliției rutiere și poliției locale la favories. fac reclamații și la primărie. rata de succes e sub 10%.
Chiar cred ca ne-ar prinde bine tututor cand identificam o problema, sa adaugam si persoana/institutia responsabila de ea. Asta e primul pas prin care putem influenta cat de cat ceva in jur: sunam, scriem, facem reclamatii. Cu cat mai multi, cu atat cresc sansele sa fim bagati in seama.
știu, tocmai de aia o fac. constant.
Noi votam cu picioarele. Adica emigram Salutari din UK
Alta tara in care voteaza toti destwptii
Ai verificat starea politicii în UK în ultimul timp? Dacă vrea cineva definita la cuvântul „Banter”….
„Și știu că lucrătorii IT nu votează pentru că nu am văzut oferte pentru ei de la partide”
Dupa logica asta nici frizerii nu voteaza.
„deși toți spun că votează, voturile alea nu se regăsesc în teren.”
De ce sa mai fie necesare aici si dovezi ?
Fara suparare pot sa scriu si eu un asemenea articol : il copiez si schimb doar lucratorii IT cu bloggeri. Ar fi ok ?
eu n-am impozit 0 de la stat
Nu toti din IT au impozit 0
ia întreabă-mă cât 36% am impozit
Impozit 0 e o facilitate pentru angajator, nu pentru angajat, chiar dacă tehnic este dată angajatului. Și la ‘the big picture’ statul român iese mai câștigat. Firmele plătesc chirii/accize/impozite pe profit în România și nu în Bulgaria/Ungaria/India etc.
Dar nici nu te freaca la cap cel putin o data pe saptamana recrutori din vestul Europei sa te angajezi la ei
și asta e adevărat
nici 6% din PIB nu dai la stat.
Scutirea de impozit e a cui….. depinde din ce parte privesti.
Ca e „contributia angajatului” sau „contirbutia angjatorului”, pentru angajat sunt tot niste bani fictivi, pe care nu-i va vedea niciodata, iar pentru firma sunt niste bani pe care-i scoate din cont.
„Și la ‘the big picture’ statul român iese mai câștigat. Firmele plătesc chirii/accize/impozite pe profit în România și nu în Bulgaria/Ungaria/India etc.”
Si atunci de ce sa se aplice doar la IT ?
„36% am impozit”
cred ca din salariul de programator, deci nu IT, programator, e ceva mai mult de 36%. Care merge ba la sanatate, ba la pensii, ba la mortii lor.
nu ma laud. Preferam cand plateam 6%
Bati campii zoso! Si cu mersul la vot si cu durutul in cur de orice din tara asta
Sunt IT’ist dar n-am votat.
Intr-un fel imi cam pare rau.
Nu stiu cum e in IT insa in corporatia traditionala care lucreaza cu taskuri, deadline-uri si „proactivitate” pot spune ca 90% cel putin nu au votat.
La ultima multinational la care am lucrat, din 25 de oameni am votat doar eu si inca unul. Deci 2.
Situatie similara si in 2012 si 2008 cand la locale n-a votat nimeni.
In randul prietenilor e mai clar, nimeni n-a votat.
Eu daca as fi politician as taia dreptul asta romanilor si as decide conducatorii prin niste „electori” gen primari de oras, comuna, sat. Cu asta basta. N-as mai consuma nici bani cu alegerile, oamenii ar sta linistiti si si-ar vedea de mall-ul si skiul lor iar PSD-ul si-ar continua domnia pentru urmatoarea 100 de ani. Cand vor fi deranjati oameni vor face o revolutie ceva insa votul la romani? nu nene, ce parere sa aiba romanul? n-are nicio parere, vorba alora: „parerea mea, parerea mea!”.
Observ in mediul online o ura indreptata tot mai mult spre IT-isti, in mare parte datorata aberatiilor jurnalistilor si televiziunilor in legatura cu salariile noastre, dar daca romanii ar fi invatat sa citesca in liceu ar fi putut cauta pe google o statistica mai apropiata de realitate.
In legatura cu PSD, daca tu ii urasti nu inseamna ca toti IT-isti trebuie sa-i urasca.
PSD-istii nu sunt martieni, rusi, sau fiinte abstracte, sunt romani deai nostri, crescuti in scoli romanesti de catre parinti romani care fac ce au invatat in societatea romaneasca.
In legatura cu tine, prin faptul ca publici articole ce instiga ura sociala, dupa urma careia castigi bani, nu inseamna decat ca esti un roman adevarat.
man, nu urăște nimeni ITștii, serios, e o prostie, terminați cu asta.
I see what you did there:
Creste euroiul, cresc preturile la produsele de baza, emagu avertizeaza ca urmeaza si la ei cresteri de preturi, bagi repede un articol sa inflamezi IT-istii ca ei se stie ca inca are bani pana la 1 ianuarie.
Vin IT-istii sa te injure si daca sunt pe site, dau un click pe linkul de afiliat la Emag ca tot vine black fraierday. Isi ia IT-istu smartphone sau monitor, pac comisionu like a boss
milion cu milion, fac mai multe milioane…
In Bucuresti mai e un lucru de care beneficiaza/profita candidatii la primarie veniti din zonele populiste (PSD/PNL), si anume: cea mai mare parte dintre nemultumiti sunt tineri care nu au buletin de Bucuresti.
Si eu si nevasta-mea am votat la alegeri, dar uite minune. Taica-miu a votat cu ailalti. Vreo 4-5 unchi la fel. Din familia extinsa toti au votat cu 100 de lei in plus la pensie.
Ce conteaza 100.000 la 7-8 milioane care au fost la vot?
Din punctul meu de vedere problema e ca suntem putini astia care vrem sa se schimbe ceva. Majoritatea prefera salariul minim 1900 (adica 100-200 lei in plus in buzunar) si 5 lei/euro.
Dar tu ce ai facut sa il convingi pe tatal tau sa nu voteze cu PSD? Sau pe unchi?
Hai sa-ti povestesc. Pana acum cativa ani tata ii ura p-astia cu spume. Serios era in stare sa puna stampila si pe UDMR, dar nu pe PSD. De la o vreme incoace a inceput sa se uite la Antena3 si gata. I s-a pus un val pe minte. Nu mai e in stare sa gandeasca. Am incercat sa discutam pe argumente logice, i-am aratat fluturasul si am facut impreuna calculele.
Concluzia: Cine stie ce-am gresit eu, Nu se poate sa am dreptate. La televizor NU MINT.
Cred ca inchiderea A3 si Realitatea ar fi un mai mare pas inainte decat anchetarea/judecarea lui Dragnea.
La fel si la mine. PNL-ist convins era tata. In 90 a fost printre aia 6-7% de au votat Campeanu, de se uitau copiii urat la mine. Cand s-a apropiat de pensie … well … un A3, o RTV, un vot la „Mihaela dragostea mea”, un vot la Ponta, cand merg acasa nici nu mai discut politica. Puii mei, asa om ajunge si noi?
așa o să ajungem și noi, fără dubiu. bunica îl înjura pe iliescu din toată inima și eu eram mic și prost și nu înțelegeam ce e aia nomenclaturist. aveam 12 ani. a mai ținut-o cu rațiu rațiu vreo 4 ani și s-a dus.
„Ce conteaza 100.000 la 7-8 milioane care au fost la vot?”
Intradevar, cata poate sa faca ~12% din aia prezenti la vot. /s
mai ales că ăia erau concentrați în câteva orașe unde puteau face diferența…
„mai ales că ăia erau concentrați în câteva orașe unde puteau face diferența…” ti-am facut calculul mai sus pentru Bucuresti. Oricat mi-as dori si as vrea, nu pot sa imi imaginez cum 100.000 de oameni impartiti in 5/6 orase, pot face diferenta.
Mai omule, nu mai repeta prostia asta cu „erau concentrati in orasele mari” si „nu se vede in votul din orasele mari”.
Tu nu intelegi ca nici la locale, nici la parlamentare nu s-a putut vota decat la adresa din buletin?
Jumate din lucratorii in IT sunt tineri sub 30 de ani, fara locuinta proprie, cu buletin la mama acasa. Unii s-au dus acasa sa voteze, altii nu. Si din cei „locali”, o parte au de fapt domiciliul in satele de pe langa oras, deci nici aia nu voteaza acolo.
„Tu nu intelegi ca nici la locale, nici la parlamentare nu s-a putut vota decat la adresa din buletin?”
La locale se putea vota pe baza de viza de flotant. Trebuie sa fie viza mai veche de 3 luni. Eu am votat.
„Intradevar, cata poate sa faca ~12% din aia prezenti la vot. ”
100.000 din 8.000.000 reprezinta fix 1.25%. Matematica n-a fost materia ta preferata.
Peste 5 milioane de pensionari, 1.2 milioane de bugetari, fix aia 100 mii de ITisti sunt problema.
Exact.
+ 3,5 milioane de privati si vreo 0,5 M de antreprenori si PFA. Din care au votat fix 20% in 2016. Adica vreo 800.000, impotriva a 6,5 milioane de asistati si bugetari din care au votat cel putin 50% adica 3.5 M.
Batalia e pe prezenta la vot. Care e mai disciplinat da castigatorul. Nu e vorba de lipsa efectiva de oameni ci de atitudine. Daca cei 67% dintre bucuresteni votau in 2016, firea lua 20% si nicusor dan 45% da’ plm….la mall cine se mai duce?
Citesc comentariile de mai sus și mă întreb: de când nerzii de IT-iști au timp liber să voteze duminică între două commit-uri la pet projectul de weekend?
Bai, mbl… it istii baga mai putine ore suplimentare ca voi restul. Si da, prefer sa ma consideri nerd dar sa ma pot plimba toata Europa si lumeal din banii de salariu sau sa imi schimb compania la care lucrez cand am eu chef si sa bag lucru de acasa in pijamale in ce zi am eu chef.
@Alina, nu te consider nerd, pentru că pierzi timpul hoinărind prin lume în loc să înveți un limbaj de programare sau un framework nou.
Exagerezi crunt. Nu se vad voturile pt ca sunt ft putini it-isti comparativ cu restul…
Si cam cat cas si cass crezi ca plateste un it ist comparativ cu un salariu mediu pe economie?? Vorbesti de parca restul tarii i-a tinut in spate. Cand de fapt e invers, cu toate facilitatile fiscale, de care apropo, nu se bucura toti it-istii.
Din bula mea toti au votat. Parintii, bunicii, socrii in schimb…
SI eu sunt IT-ist si am mers sa votez.
DAR : In ziua votului m-am intalnit cu fostii mei colegi de la „Porno” la un gratar.
Din 30 de oameni au votat fix ZERO oameni.
I rest my case.
Disclaimer: „Porno” e „porecla” firmei la care lucram acum cativa ani.
Vrei sa spui ca scutirea de impozit este discriminatorie ?
La ultimele alegeri majoritatea IT-iștilor pe care îi știu au votat cu USR. Mulți dintre ei fiind chiar activi la adunat de semnături pentru USR. Unii dintre ei fiind chiar pe lista de vot. Nu știu de unde ai ajuns la concluzia că IT-iști nu se implică, dar în mega corporația pentru care activez, 1500+ angajați, majoritatea s-au dus la vot. Iar discuțiile politice în pauzele de țigări erau foarte aprinse.
Subscriu. Numai ca multor IT-isti nu le place expunerea publica. E mai comfy in underground. Nu trambiteaza cum o fac cei din alte industrii. In concluzie, nu prea le dau guma de mestecat bloggerilor sau presei „traditionale”. Ah si da, e o mica/mare diferenta intre IT-isti si personalul auxiliar din Pipera :))) Un exemplu de implicare in politica a unor IT-isti ai si in Iasi, zoso. Nu poza in nestiutor. Adevarul spus partial e tot un fel de minciuna.
„Bacsisul dezonoreaza lucratorii din comert si pe Dvs stimat cumparator!” era lozinca pusa in rama in orice magazin pe vremea lui ceasca.
Asa si cu impozitul, s-a dat ca era in trend, oricum se face IT cu el si fara el.
Acum insa ca s-a luat s-ar putea ca un numar consistent sa se supere si chiar sa voteze!
O sa spun ca lucrez in IT si nu m-a interesat sa ma duc la vot si pot extinde lejer la inca 15 persoane din cercul meu social care nu s-au dus la vot, asta ca s-o mai limpezim cu am fost sau nu la vot. Indiferent de cati am fi fost la vot, cati nu am fi fost la vot, PSD-ul ar fi castigat, pentru ca erau niste promisiuni greu de refuzat sa le ingurgitezi, iar toate semnalele erau ca aceste promisiuni ar fi palpabile.
A doua chestie care ar trebui sa dea multe intrebari, este de ce inca mai exista in Romania aproximativ 7 milioane de romani(ce cliseistic suna) care nu se duc la vot? E o intrebare buna, la care nimeni nu are un raspuns inteligent, pentru ca acesti oameni nu sunt niciodata luati in calcul de vreun sondaj de o opinie sau o masuratoare statistica. Foarte probabil acesti romani, sunt resemnati si au vazut cam ce se mai poate si ce nu se poate face in Romania, iar intre a consuma inutil energie pe o cauza pierduta si a se concentra fix pe problema lor pe persoana lor, vor prefera intotdeauna ultima varianta si sunt foarte sigur, ca mai toti IT-isti care nu au votat prefera sa se concentreze asupra problemele lor si a salvarii lor si a celor dragi, decat a scumpei noastre tarisoare.
daca si iobagii de la 1907 erau resemnati ca boierii nu-I iau in calcul si s-ar fi pisat pe ele de coase si furci, ar fi supt-o si acum de la burghezi.
mi se pare incredibil ca oamenii inteligenti nu vad utilitatea si importanta votului lor.
Problema e ca 99,99% nu se informeaza si atunci sunt victimele prejudecatilor: cernea e gay, nicusor e bleg, n-am cu cine vota.
bai nene, voi stiti ca in 2012 la colegiul 8 (sectorul 6) au candidat Dan VOiculescu aka Felix si un antreprenor invalid cu o afacere in IT de success care a angajat o groaza de ITisti? mai stiti ca voiculescu a luat 80% iar nenea asta 17%? nici atunci n-aveati cu cine vota si erati lipsiti de speranta?
daca sunteti resemnati, lipsiti de speranta si simtiti ca nu va baga lumea in seama, mars dracu’ afara din tara ca Romania n-o sa creasca niciodata cu oi blege si triste ca voi!
Romania merge in inertie, iar daca imi vine careva si-mi spune ca totul duduie in Romania ca avem crestere economica si alte rahaturi o sa-l indrept la curs si dobanzi, toata cresterea fiind mancata de cele de mai sus asta ca sa stabilim un pic despre ce discutam.
Cine a ramas in tara si isi vede un viitor aici, in conditiile actuale, foarte bine, doar ca tot ce se va intampla de acum incolo, va fi lasat in voia sortii. Prin urmare salvarea este una individuala si nu colectiva, iar aia care nu se prezinta la vot, o stiu deja, pentru restul de oameni fiind o chestiune de timp pana cand vor descoperi si ei acest lucru.
Anul trecut la Primaria Iasi a candidat unul Postolache, fost manager de proiect prin IT. Campanie, implicare, mii de like-uri, tot ce trebuie. A luat 13%. Locul 1 PSD, locul 2 PNL. Vox populis, plm.
„daca si iobagii de la 1907 erau resemnati ca boierii nu-I iau in calcul si s-ar fi pisat pe ele de coase si furci, ar fi supt-o si acum de la burghezi.
”
Cred ca e cea mai tampita definitie a lu 1907 citita vreodata
boierii erau la partidul conservator. burghezii la liberali. boierii nu erau burghezi.
IT-istii voteaza si merg la proteste.
IT-istii pot pleca in orice moment din tara.
IT-istii sunt ultimii afectati cu adevarat de masurile de cacat, pentru ca ghici ce. Daca anu viitor in loc sa iau 15.000 pe luna o sa iau 14.000 nu imi schimba cu nimic stilul de viata. Economisesc mai putin dar deja am investitii in imobiliare, actiuni pe afara, etc.
IT-istii se bucura pentru ca prostii care au votat PSD vor fi si cei mai afectati. Prostimea va suferi cumplit din cauza cresterii Euro, Robor, inflatie, etc.
Nu fi prost. Fii IT-ist.
Aveți deja biserici făcute sau ne închinăm la voi tot așa, fără ?
IT-istii sunt atei. nu incurajeaza bisericile sau inchinaciunile.
E atat de usor sa presupui lucruri, fara a avea dovezi. Eu lucrez in IT si am fost la vot. Faptul ca 40% din 40% prezenta la vot a ales PSD-ul asta e o dovada. 100000 de oameni din IT e un procent extrem de mic din lipsa majora la vot de 60%.
Vali sunt partial de acord cu tine; votati bai cetateni! Dar din pacate nu IT-istii sunt cei care au facut diferenta desi au partea lor de vina.
Sunt de acord ca un numar semnificativ al popendulatiei nu a votat si statistic asta ar trebui sa fie si in IT. Insa in cercul meu de prieteni si la job, peste jumatate zic ca au votat. Restul sunt permanent luati cu „daca nu ai fost la vot, hai pa” si sper ca data viitoare sa voteze. Cu cine vor ei.
Local lucrurile par sa se miste.
Dar dincolo de IT este un numar mult mai mare de oameni care nu au votat nu doar acum in general. Inclusiv formatori de opinie pe care tu ii cunosti vs „IT-istii” in general; exemplu concret Cetin, care era (nu stiu daca mai este ca nu il urmaresc) destul de vocal in a NU vota, cat de dezamagit este de clasa politica, etc..
Nu te contrazic, spun doar ca IT-istii sunt o minoritate si exista foarte multi alti oameni care fac o mult mai mare diferenta.
soțul lucrează in IT, e high skilled professional. soția e la corporație, mutătoare profesionistă de acte. nu se duc la vot, că votul e o prostie, așa a decretat el. și el știe, că e informat, stă toată ziua pe net
da, ai dreptate, sunt multe categorii care au lipsit.
Si cu IT-istii care au votat cu PSD ce ne facem bre?
cine, teamnet, siveco și UTI? nu știu, intreabă-l pe nwradu
Am intalnit si IT PSD-isti in companii ce nu aveau contractele majoritare cu statul…
prezent!
Strategie: adunat cât mai mulți colegi/prieteni și făcut acel „intervention” de vezi în seriale la americani. Până acuma acuma rezultatul e de 2 din 2. Există soluții, doar să vrei să te implici.
@Vali Faza cu Uti și alte firme nu e neapărat așa. Nu știu pe nimeni din firmele enumerate de tine. Acum aproape 8 ani am plecat de la Realitatea divizia de print pentru ca a falimentat. Înainte de asta au fost alegerile cu Băsescu, Geoană și Antonescu. Șefii ziceau ca dacă iese Geoană o să fie super pentru noi. Așa era. Eu și mulți alți colegi am votat în primul tur cu Antonescu și apoi cu Băsescu. Da, am votat împotriva intereselor, dar ma simt mult mai bine așa. Generalizarea e cea mai nasoală treabă.
Oameni din IT? eu stiu influenceri care au venit la proteste doar pentru poze, iar de buletinul de vot nu s-au atins. În plus, unii mai și spun că nu s-ar apuca să discute/facă politică pentru că le e frică să nu deranjeze sau să nu se murdărească
păi cine are nevoie de dureri de cap când poți să te rezumi la făcut bani?
Atunci lasă-i să facă bani și să nu se mai întrebe ce e de făcut
Ba, eu am votat! Dupa care m-am lamurit si am plecat din tara.
Salut Vali, sa stii ca din articolul tau se intelege ca ai ceva cu nemernicii de IT-sti care consuma resursele poporului. Nu e ca si cum banii lor de salarii nu ar veni defapt de pe munca pe care o fac pentru clienti externi, nu. Asta pentru destul de multi dintre noi.
Legat de reducerea de impozit sa stii ca pana la urma nu este a angajatilor. Este o facilitate pentru angajatori si nu este chiar rea. La urma urmei le permite sa dea ceva mai multi bani la salariu si sa tina oameni buni in tara. Altfel multi ar pleca. Asta inseamna ca mai multi bani se cheltuie aici.
Legat de implicarea sociala, nu stiu cat ai lucrat intr-o multinationala si cat ai stat printre oamenii din corporatii. O sa vezi ca oamenii sunt destul de implicati social, merg la vot, ies la proteste. Inclusiv in campanii sociale sunt destul de multi implicati, cred ca mai multi decat cei din alte sectoare.
Apoi despre ajutoarele din Bucuresti, sunt de acord cu tine, dar alea sunt pentru votanti PSD. Cei mai multi care nu voteaza PSD oricum si-ar putea plati lejer si incalzire si bilete marite la RATB/Metrou si cred ca multi ar prefera asa pentru a avea conditii decente de transport. Adica eu personal as fi de acord sa platesc mai mult la transport dar sa stiu ca am conditii decente mai ales ca sunt constient ca totul costa. De undeva vin acei bani si cel mai probabil tot din banii mei se platesc si subventiile. La gigacalorie nu ma calific deoarece am centrala de apartament.
O zi placuta iti doresc.
Ce te face să crezi că nu sunt IT-iști care au votat PSD? Eu cunosc…
tu, flat, sunteți o căruță care sugeți la țîța partidului
Una la mana, 100.000 de votanti, hai sa presupunem prin reducere prin absurd ca n-a votat niciunul dintre ei (eu de exemplu n-am votat si nici nu eram in tara, ca tot se laudau toti ca au votat, exista si ca mine), pe cifrele de la ultimele parlamentare rezulta cam 1.4% (hai sa zicem ca isi influenteaza familiile si niste cunoscuti, deci 3%), asta inseamna ca in loc sa ia 44%, PSD-ul ar fi luat 41% (desi practic ar fi peste 42% ca voturile PSD ar fi ramas la fel in timp ce doar totalul ar creste). Ar fi schimbat asta ceva? In afara ca USR ar fi prins inca 2-3 locuri de dormit prin Parlament, mancat din gunoi sau facut referendumuri interne daca e ok sa te futi in cur cu acte, nu cred.
Doi la mana, „nu au venit de 10 ani cu nici o execuție pentru dezvoltarea României” e o gogomanie pe care ar spune-o doar mirciulica, OK suntem scutiti de impozit pe venit, dar restul de impozite se platesc, plus banii castigati se duc majoritatea in economia romaniei (de ce crezi ca au ajuns apartamentele noi din centrul Iasiului sa se vanda cu 1500 euro/mp, ca a crescut PSD salariile la bugetari?), deci n-as zice ca nu au facut nimic la dezvoltarea Romaniei.
Trei la mana, am mari dubii ca daca PNL (singurul alt partid cu sanse reale) ar fi castigat alegerile, ar fi fost sesizabil diferiti fata de PSD.
execuția se referea la „proiect executat”. ceva care să fie general privit ca un lucru bun.
am citit in diagonala, atunci da, ai dreptate la partea cu proiectul, dar, repet 100.000 voturi cu ce ar fi schimbat ceva?
mă jignești subtil sau chiar vrei să explic?
Vali, e lucru rău să ai offshore?
depinde unde
IT-istii au devenit un fel de industriasii din late 40s. Toata lumea ii uraste si sunt vinovati pentru tot ce e rau in tara.
Daca vreodata se va face o revolutie/rascoala/revolta si vor fi data la o parte PSD, IT-istii cu siguranta vor fi linsati si li se va confisca averea.
1) Eu stiu multi IT-isti si cam toti voteaza, cel putin astia peste 30. 100k de votanti insa e o flegma in vant in fata Aliotmanului de votanti PSD. 2) Nu plateste programatorul impozit dar uita-te cat amar de bani se vireaza din salariile noastre obscene catre buget din restul de contributii care sunt tot fucking impozite. 3) E 4% scaderea, nu e mare rahat, o vor suporta corporatiile fara sa latre prea tare. 4) Statul Roman ar trebui sa-si mai scoata capul din cur si sa realizeze cam ce se intampla in lume si sa nu mai lase niste prosti si cretini sa-si dea cu parerea de pereti aiurea. S-au dus vremurile cand era totul clar cu vandut, profit, impozit la bodega de la colt. Acum totul e un angrenaj mare, banii se invart in concerne internationale ce nu au treaba cu statele noastre nationale invechite si depasite.
cum sa nu voteze? stiu unii care au votat cu psd-ul. plm, ai impresia ca batutul la tastatura vine cu inteligenta la pachet?
Si cativa colegi de la mine (firma IT) au votat psd-ul… Majoritatea nu au fost la vot ca nu aveau viza de flotant :))).
Mi se pare cam umflat subiectul asta, oricum rromanii se duc dupa fenta cam de fiecare data.
in ziua votului eram mahmur, dar tot m-am deplasat cateva sute de km, am votat si m-am intors inapoi si imi trecuse deja mahmureala
Nu ma astept sa intelegeti dar scutirea era pt firme, nu pt angajati. Da stiu, la prima vedere nu pare sa fie asa dar in momentul in care un imginer negociaza salariul, negociaza netul!!!!
Indiferent cate scututiri de impozit are sau nu, inginerul cere o suma fixa (netul).
P.S. As dori sa vad aceasi inflacarare si cand se sifoneaza banii (cam in fiecare zi iese la suprafata cate un tun).
P.S.2 Lucrez in IT dar nu beneficiez de scutirea de impozit ca multi alti angajati din domeniu.
Se pleacă de la niște cifre total greșite, bazate pe niște statistici care nu cred că sunt reale. Eu mor când aud asta cu 3 milioane de bucureșteni. Nu sunt nici jumate rezidenți. Cum la fel de eronată e și cifra aia cu 18 milioane de persoane cu drept de vot. Nu mai sunt de mult atâția. E de bun simț să îți dai seama cât de umflate sunt aceste cifre. Plecând de la ele, apar niște procente aiuristice, absenteism etc. O parte din IT-iștii ăia au votat. Cum o parte din pensionari n-au votat. Doar că nu toți IT-iștii au votat USR sau PNL, și nu toți pensionarii au votat psd. Dar de votat s-a votat, și la vot au fost mai mult de 40%. Doar că de pe urma așa-zisului absenteism profită partidul care are interesul să dezbine și să stăpânească. Iată, pe IT-iști nu îi interesează viitorul țării. Iată, pensionarii sunt comuniști. Iată, corporatiștii au fost la ski. Iată, țăranii sunt proști. Iată, bucureștenii nu votează ca ăia din…alt oraș. Nu poți face ce face psd-ul acum în fața unui popor cât de cât unit. Iar pentru a dezbina e de ajuns să o bagi p-asta cu absenteismul la vot.
Problema este că în România votul e pe promisiuni și pe avantaje de moment, fiindcă nu am fost și nu suntem învățați să gândim pe termen lung. De fapt, cred că românii sunt cea mai fidelă imagine a expresiei „trăiește clipa”. Indiferent dacă sunt pensionari sau IT-iști. Iar când românii se „trezesc” nu se trezesc toți. Fiindcă…absenteism. Au ieșit corporatiștii în stradă? „Da’ la vot de ce nu ați fost?” Poate au fost și au votat greșit. Și acum vor să îndrepte. Contează? Nu. Fiindcă….absenteism.
cand se calculeaza prezenta la vot se face din total alegatori inscrisi pe liste, rezidenti.
Ok, bucurestiul are 3 milioane dar noi ne raportam la aia 1,9 care au buletin de bucuresti. Din aia, 1.2 milioane nu au fost la vot si cu asta basta.
Sigur, o putem da pe divide et impera, o putem da pe reptilieni si pe soros dar adevarul final e ca nu s-a mers la vot, 67% in bucuresti! iar pentru asta nu e vinovat nici soros nici oculta ci doar propria constiinta.
Am crezut ca e scris articolul asta de Mirel Curea. Ca porneste de la niste generalizari neacoperite:
– nu sunt 100.000 ITisti in Romania, sunt ~75.000
– cam vreo 30.000+ beneficiaza de scutirea de impozit, ca vrem sa ii tinem pe aci cat putem, ca e cam singura meserie de viitor ce o invata oamenii acasa in weekend. Da, cursul ala de algoritmi din facultate nu prea ajuta grozav in viata reala. E bun, dar nu prea ajuta. Nici FoxPro si Access, chestii ce se studiaza la FSEGA.
– majoritatea MERG la vot. E o oboseala sa zici „ah, voturile lor nu se regasesc”. Ba se regasesc a dracului, uita-te cati votanti au USR (necunoscuta inca nedemonstrata ca bandita) sau PNL (raul mai mic?)
– offshores, de buna seama, ca Siveco si ASESOFT au nevoie de oameni, sigur. Nu, aia angajeaza niste studenti sa aiba pe foaie un numar de indivizi. In rest industria e outsourcing si filiale in Romania (astea ce profit sa aiba? ca is niste oameni care fac produse pentru niste baieti din alte tari). Si cativa temerari locali, la limita supravietuirii (ma scuzati BitDefender, nu de voi vorbesc)
Comiți cel puțin o eroare logică și chiar și-așa ți-a mai făcut cineva calculul mai sus și tot cu virgulă îți iese dar nah, bănuiesc că articolele care stârnesc controverse aduc pâinea pe masă.
Da, or fi concentrați IT-iștii în București, Cluj, Iași, etc dar o bună parte din ei nu au buletin de București, Cluj, Iași. Așa că la locale nu prea pot vota acolo.
Chiar și-așa, 100.000 de IT-iști în țară, hai să presupunem indulgent că sunt 40.000 în București dintre care hai să presupunem iar indulgent că 80% au buletin și să presupunem că nu 100% au votat ci 80% (prezența la vot în țară a fost 30-35%), deci undeva peste dublul procentului de la nivel de țară. Asta înseamnă 25600 de voturi în București.
Nicușor Dan a avut peste 175000.
Da, nu e suficient dar nu raportat la IT-iști ci raportat la popendulația cu drept de vot. Ăștia de bine de rău fac parte din zona mai informată, mai activă, votează, iese la proteste, se mai implică (o bună parte din ăia din bula mea au fost observatori la vot). Ba chiar nu știu decât vreo mână de oameni care n-au ajuns la vot, unii din ei cu motive bune (nu erau prin țară).
Știu că-s optimist da’ chiar mi-ar plăcea să nu se mai arunce cu rahat fără argumente valide. Nu de alta da’ sunt multe alte domenii de activitate în care lumea chiar e complet dezinteresată de ce se întâmplă în jurul lor. Prin IT se mai implică lumea în proiecte (GovITHub). Hai să nu le dăm ocazia și mai mult să se fută-n ea de țară și să nu se mai uite înapoi.
sincer, nu mă așteptam la asta de la tine. credeam că știi mai bine.
„>>articolele care stârnesc controverse aduc pâinea pe masă.<<
sincer, nu mă așteptam la asta de la tine. credeam că știi mai bine."
Dar ce te superi asa la o generalizare ca IT-isti astia…
ciprian, nu fi cârnat.
Păi încerc să-mi explic altfel logica unui articol complet neargumentat legat de una din păturile sociale din RO cât de cât implicate. Și zău dacă găsesc alte motive. Măcar ăsta este un motiv care nu-ți pune inteligența într-o lumină defavorabilă. Adică nah, ești bulangiu da’ nu ești ca Mircea Badea.
ai citit articolul și ai zis „boul ăsta a ales să ignore tot și să înjure o categorie de oameni printre care are destui prieteni, inclusiv pe mine. clar a ales să pună pâine pe masă, printre reclamele la IFN-uri și site-uri dubioase.”
sunt fără cuvinte.
Nu, am citit un articol care nu aduce nici un argument în sprijinul unor afirmații destul de nasoale pentru o categorie care și-așa în zilele astea mai mult decât în altele își ia suficiente mui din cauza facilității ăleia fiscale. De care btw nici nu beneficiază chiar toți. Ai aruncat o cifră și ai tras o concluzie rapid.
Și am ales să cred că ai făcut-o pentru trafic tocmai pentru că te știu băiat isteț și în general faci conexiuni destul de inspirate. De obicei
printre IT-sti sunt multi sub 26 ani, si stii cum e la varsta aia…te doare in basca / nu intelegi.
PS; stiu IT-sti care au votat PSD, nu mai vorbesc cu ei. Nu’s cei mai destepti oameni, sunt ca restu…daca cineva ii considera mai cu mot..
Ar fi scarry sa voteze toti ITistii cu acelasi partid. E sanatos sa voteze unii si cu PSD
153 de comentarii mai tarziu a cedat
Vali a fost mai destept, a cedat primul, fiti ca Vali !
Sunt curios care a fost procentul bloggerilor care au votat.
Ai facut fix ce a facut PSD-ul cu multinationalele. Si cam ce au facut comunistii cu studentii. Huo, ei sunt de vina pentru tot. Mama lor de ‘telectuali. Problema se pune altfel : cati piaristi, lucratori din marketing, secretare si freelanceri s-au dus la vot? Sau aia nu erau pe partie la ora aia? Ca eu una traiesc in bula „lucratorilor in IT” (chiar daca Cetin spun ca sunt doar Windows Installer) , si toata lumea pe care o cunosc a mers la vot si ii injura pe aia care n-au mers. Inclusiv aia care stau in afara tarii. Noi am fost la consulate, multi au votat prin corespondenta . Si cam toata lumea de pe aici care se invarte in bula asta iti spune acelasi lucru. Nu sunt de parere ca ITistii sunt cu ceva mai buni decat altii. e o cariera ca oricare alta . Dar zau ca la asta chiar ai dat-o in gard.
Momentul ăla în care lumea e atât de supărată pe Vali încât dă chiar și plus pe comentariul Iuliei…
„Sunt nspe bloggeri in Romania. Toti se duc pe la piscotareli => toti bloggerii din Romania sunt piscotari”.
Cum ar suna o astfel de generalizare? Da, stiu ca nu e adevarat, dar vezi ce usor se poate generaliza?
ejneboon, stii câtă muie am luat și câți bani am pierdut de la rahaturi făcute de altul și concluzii de tipul „bloggerii sunt nașpa” sau „bloggerii nu livrează”?
@punKreas – pentru asta, iti dau +1 pentru urmatoarele 10 posturi indiferent ce scrii in ele.
Da, e fun, ideea e sa avem o discuție/dezbatere cu argumente nu cu afirmații „ba a mea e mai mare, ba io stiu ca a mea e mai mare”.
Si IT-istii sunt statistic 40% psd-isti, stati linistiti. Au familii statistic 40% pro psd. Cazul meu, parintii si socrii sunt psd-isti, in ruptul capului nu pot sa-i fac sa nu mai voteze, daca li se usuca mana sa dea votul altui partid. Ba m-am si certat cu ei, cu „la mine in casa sa nu mai vii” strigat cand plecam de la tata socru. Incerc si eu sa generalizez asa, plecand de la cateva exemple: IT-istii sunt statistic vazuti chiar de propria familie drept ciudati. Eu personal sunt descris de parintii mei drept „ala mare (ca mai am un frate mai mic), care e nitel dus, e prea vehement, vrea sa termine cu hotii, cu suedejii, cu asistatii socia, crede ca le stie pe toate, nu te poti intelege cu ell”, intelegi? Pentru ca daca ai pareri si le argumentezi vehement, avand in minte cuantumul taxelor si impozitelor platite de tine la un salariu probabil mai mare decat tot venitul familiei, deja esti dus cu capul. Asa ca Vali, nu te intreba de ce nu se vede aportul IT-istilor la vot. Sunt statistic nivelati de familia extinsa. Parintii mei, ai sotiei si cei ai sotiei fratelui meu, sunt 6 oameni, ne bat la vot pe mine, sotia, fratele si cumnata. E 6:4, orice am face. E trist, ca nu pot sa-i conving sa-si schimbe optiunile dezastruoase de vot, nici nu ma pot bucura ca vor muri parintii si socrii sa avem castig la alegeri astia ramasi in viata.
Suntem o generatie blocata in stagnare datorita tarelor comuniste ale parintilor.
știu argumentația asta cu părinții. e tristă și reală. am sărit peste ea.
O dreapta eficienta si votata, va aparea atunci cand, dupa masuri nepopulare, vor urma si cresteri de pensii si alte masuri sociale care vor fura si din electoratul traditional al PSD.
Te-ai dus pe partea cu votatul (care e, intra-adevar imposibil de verificat) si discutia s-a dus exclusiv acolo…cand problema e, de fapt, cu scutirea de la plata impozitului.
Inteleg ca a fost implementata la inceputurile industriei, dar acum deja e nesimtire curata ca o categorie cu unele din cele mai mari venituri din tara sa mai beneficieze si de ajutorul asta social. Ca e un fel de ajutor social de la stat scutirea asta nesimtita de la plata celor 16%.
Tu stii care a fost scopul acestei scutiri?
Da, poti sa ii spui cum vrei, doar ca exista o mica diferenta. Banii astia nu ii dam pe bautura si manele, ci pe mancare/haine/electronice/gradinite private/asigurari private. In proportie de 90% se intorc in economie si ajuta la mentinerea unor joburi pentru ca exista putere de cumparare.
Eu consider ca sunt mai bine cheltuiti decat daca ar ajunge la stat si as vota cu 2 maini deducerea de impozit pentru toata lumea ca oricum nu fac astia nimic cu banii.
90% se intorc in economia de import, nu?
dar de ce IT-istii trebuie sa se duca la usr? Nu m-as duce la ei nici daca ar fi singurul partid contra pesedeilor. P.s. nu am votat si nu voi vota in viata mea PSD sau PNL (adica USL-ul)
Ai adus argumente?
Banuiesc ca e o frustrare, ti-a zis azi vreun IT-ist ca esti doar un blogger si te-ai suparat?
dap, și am plâns și am zis să mă răzbun.
Si eu sunt „ITist” si am votat, si stiu si un individ care este CEO la o firma de IT care nu ca a votat, a facut partid si a candidat la alegerile locale pentru functia de primar.
Nu e vorba că it-iştii sunt cei mai minunaţi din univers şi alte abureli. Ideea este că toată lumea pune o presiune enormă pe cei din domeniul ăsta ca şi cum ei ar PUTEA fi ceva salvatori ai neamului, dar că nu îşi mişcă curul din pricina ignoranţei.
Toată lumea se murdăreşte pe bot cu bula IT şi it-işti, dar nimeni nu-şi vede de propria ogradă. Că ar trebui să iasă în stradă, că ar trebui să schimbe ei, că ar trebui şi n-ar trebui. Peste tot aceleaşi discuţii de rahat cu o nişă din care fac parte oameni (~80%) ce au habar de ce se întâmplă în sistemul ăsta infect.
De ce nu facem nimic dacă ştim toate astea?! Pentru ca nu mai este nimic de făcut. Mulţi din it şi-au dat sufletul şi prin stradă şi prin secţiile de votare, însă partea cealaltă este mult prea spălată pe creier şi ne compleşeşte numeric. Sigur, pe mulţi dintre ăştia şi aşa depăşiţi la număr îi doare în fese de ce se întâmplă în jurul lor.
il stiu pe tipu’ ala din poza, lucreaza la o cladire de birouri de langa mine ..
la noi din 60 stiu sigur ca 26 au votat. media e sub 32 ani.
Pui problema prost. IT-istii sunt singurii care chiar au motive sa voteze PSD. Cine le-a dat facilitățile? Nu cred că PDL sau USR.
tura de noapte la call-center?
Sunt it-ist care a votat până acum și nu voi mai vota nicio
Sunt it-ist care a votat până acum și nu voi mai vota niciodată. Se pune?
Eu am colegi IT-isti membri activi USR, mai stiu si la alte firme. Am strans cateva zeci de semnaturi de la colegi pentru depunerea candidaturilor, absolut fara nici un efort. Am dat bani si mi-am convins parintii, poate si socrii, sa-i voteze. Am si votat.
Mulți nu votează pentru că nu au nici măcar un nenorocit de flotant în orașele mari. Mulți corporatiști, în general, nu neapărat it-iștii. Aș da vima pe birocrație, românilor le este groază să stea la cozi în București, în timp ce în localitatea de baștină același document se rezolvă pe loc. Oamenii ăștia votează la prezidențiale și atunci se vede. Dacă iei la puricat popendulația cu carte de identitate în București, o să ai surpriza să vezi ce pondere au 50+. Alții fac naveta. Locuiesc în Ilfov, în Călărași, în Prahova – vin dimineața și pleacă seara, vin luni și pleacă vineri. Popendulația este mult mai mobilă decît poate face birocrația. Și rezultatul este Firea.
Sigur, mulți nu se implică civic, dar nu sînt neapărat de blamat. Cînd ești una dintre cele mai favorizate categorii de salariați, ai senzația că toată mizeria din jurul tău e zgomot de fond, că românii se plîng prea mult, că dracul nu e chiar atît de negru. Iar atunci cînd ieși seara la miting și vezi că a doua zi nu s-a schimbat nimic, începi să crezi că mai mult nu poți face, că astea sînt limitele tale și ale celor din jur.
E simplu să dăm vina pe comoditatea oamenilor. Mai util ar fi să căutăm cauzele și soluțiile – de ce este nevoie pentru ca oamenii care pot schimba ceva în bine să se implice mai mult.
Dorin Lazăr zice chiar în ultimul podcast cum la el la job lumea a votat. Din ce zice el se înțelege ca au votat USR. Sau o fi mințit și el? :)) Vali, îți înțeleg punctul de vedere, dar indiferent câte argumente logice îți aduc comentatorii tăi, o ții una și bună. Pune și tu un logo pe site, gen: „doar eu am dreptate”. Noapte bună!
Sunt in IT afara.
Exista o presiune sociala si politica in zona oamenilor cu viziuni de dreapta dupa victoria PSD si atacurile la justitie.
Din pacate dreapta nu are un leader acum si stanga nu are nevoie de leader(nu si-au facut publica optiunea de premier in campanie).si-l aleg ei din trib.
PSD face ce a promis propriului electorat(marit pensii si salarii in sectorul bugetar) si face si pentru PSD (atac la justitie si indepartare de vest).
Infrangerea dreptei ar trebui sa fie o lectie pentru cei miserupisti.
Din ce vad in jurul meu nu e o diferenta majora in privinta prezentei la vot in it fata de media pe tara.
Stiu oameni in it in romania care fac 3000E pe luna si dupa munca s-au dus la proteste sau au impartit pliante electorale.
Adevarul crud e ca dreapta are nevoie de mai putina mandrie si mai multa toleranta.
toti se cred atotstiitori (ca gazda noastra) si e f greu sa obtii un consens pe un grup de oameni de dreapta (vezi cearta din USR pe familia traditionala, USR are si crestin democrati nu doar liberali)
cred ca trebuie sa fim mai celebrali, mai interesati de interesul comun decat de victoriile ideologice personale.
am plecat de jos. nu stiam sa copii un fisier cand am dat la facultatea de it. dar era oaza in care puteam sa castig decent fara sa ma umilesc si stiam mate si fizica.
vali si altii asteapta de la it sa produca in societate si in politic la fel de mult ca pe plan economic. nu se poate si e clar. economic e o conjuctura favorabila iar social si politic it-ul nu da oameni capabili de inteligenta sociala (ca peste tot daca ai una nu o ai pe cealalta, ai iq logic dar nu pe cel social)
reiterez ce am zis mai sus, dreapta ar trebui sa fie mai toleranta, sansa de a avea un leader ar creste(ar fi semnul ca politic se aduna in spatele unei structuri) si chiar si cei ce castiga bine ar trebui sa puna din cand in cand capul jos si sa mearga la munca( sau vot)
PS: Cred ca un partid crestin democrat cu mesaje de centru – stanga ar face f mult bine vietii politice romanesti. Ar putea duce un electorat captiv psd spre un partid de centru stanga real.
Nu mai trăim în paradigma stînga-dreapta de multișor și asta se vede în principal la partide. PSD are elemente conservatoare similare conservatorismului american, iar fiscal a luat uneori măsuri de dreapta. Uneori. În PNL vezi adesea deliruri stîngiste, comunistoide pe alocuri, iar USR e un amestec de doctrine și e posibil ca în curînd să se rupă. ALDE a virat mai la stînga decît PSD, iar UDMR nici nu știm prea clar cine este și ce vrea. Adică știm în momentul în care se face vreun guvern nou, dacă au fost invitați și ei. Noua paradigmă este mult mai simplă: occidentalizare, fie ea și forțată, sau balcanism și periferia Europei,
PNL nu are o doctrină, sunt aceiași comuniști siniștri ca în PSD. te uiți pe acolo, sunt oameni care fie n-au muncit niciodată, fie au muncit numai la stat. cam greu să fie liberali.
Lucrez in IT de 14 ani si am votat de ABSOLUT fiecare data. Nu cu PSD. La fel si cei 30-40 de colegi ai mei. Tot nu cu PSD. Am strans 70+ semnaturi pentru demiterea lu’ coana Firea cand s-a apucat de treaba asociatia aia, din pacate s-a fasait intre timp. Ne-am implicat in actiuni civice, sociale, de protest de absolut fiecare fucking data, insa nu am/avem timp sa ne apucam sa ne facem partid si sa ne implicam in politica – ne place mai mult sa invartim cu lopata zecile de mii de euro pe care ii castigam, ce sa-i faci :))
Ma bucur ca textul original e cu strike-through acum, dar update-ul mi se pare zeflemitor si, sincer, nepotrivit. Sunt si oameni din IT care nu voteaza, sunt convins, dar marea noastra majoritate nu e asa si, sincer, e dureros ca ne incadrezi pe toti in aceeasi categorie.