Înțeleg de ce pleacă românii, dar nu înțeleg ce speră…

Una din multele povești cu români care pleacă la muncă și stau câte 10-20-30 înghesuiți într-un apartament.

Nedumerirea mea e următoarea: OK, la tine în țară e nasol, nu sunt locuri de muncă, e instabilitate politică (deci și financiară, deci nema investiții), te duci în altă parte, tragi câteva luni sau câțiva ani până ajungi să faci niște bani și după care o duci mai bine. Asta e cazul celor care au opțiuni. Dar când te duci spălător de vase sau menajeră sau alte meserii de un anume tip, ce speranțe ai pentru viitor? Speri ca după 6 luni de făcut pe menajera să te angajezi ce? Programator? Casieră?

Nu devine evident după un anume timp că tot la munca de jos vei rămâne, pe bani puțini, care nu îți ajung să trăiești un trai decent acolo și tot cetățean de mâna a treia vei fi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. In romania salariu minim 250Euro – chirie 250 euro
    In italia salriu minim 1000euro – chirie 400euro

    00
    • De cand e Italia tara boata ? Ca e prin de italieni in UK, de bine ce e acolo, ca sa treci de interviu tre sa ai pile…la privat.

      00
    • Am vazut si eu italienii aia din UK: poponari, hoti, drogati sau cu probl la mansarda. Mai ajunge cate-un student pt cateva luni dar asta e raritate. Romanii aia care muncesc si is seriosi stau bine ms in Italia in continuare.

      00
    • Si pe poponarii aia ii lasa sa umble liberi asa, pe strada? Nu ii baga nimeni la inchisoare, la un loc cu hotii si drogatii?
      Pfff ce luzari englejii astia.

      00
    • Giani, italia e cam ca romania asa si poponarii se simt mai bine primiti in uk decat in tara lor de origine si de aia se duc acolo … ca sa se marite. Unii dintre ei la cum se manifesta in public ar trebui inchisi

      00
    • Pai asta zic si eu, luzarii aia si-au creat o societate in care pana si poponarii se pot simti in siguranta pe strazi. Plm. Se pare ca linsajul e o meserie uitata.

      00
    • In societatea aia a lor se plimba la fel de liber precum hotii si drogatii

      00
    • nu stiu cu ce poponari italieni petreceti timpu. Da eu vorbeam de italieni ingineri, IT, soft, sin astea….ca la ei in tara tre sa aiba pile sa prinda un post. Ei au zis.

      00
    • sfatuitoru’ … am vazut si din astia si si-o trageau in cur

      00
    • @Nico do not be a dumb motherfucker

      00
    • Din cauza asta statul ar trebui sa se bage si sa reglementeze piata imobiliara. Un salariu de 1200 lei suna mai bine atunci cand chiria e 400 lei in loc de 800. La fel cum un apartament in camp nu are nici o logica sa coste 70k euro.
      Pot sa creasca salariul minim cat vor ei dar inflatia mereu o sa creasca un pic mai mult.

      00
    • @sfatuitoru Bo$$ nu vreau să-ți stric Zen-ul economic dar economia Britaniei a crescut cam la același nivel ca cea a Italiei iar inflația în Albion e de vreo 4-5 ori mai mare ca cea din Italia.

      2+2=4-1=3 QUICK Maths! *

      *Pentru cunoscatorii de meme-uri din UK

      00
    • Alexandru +Mucea=Love și și-o baga zdravăn in cur sa nu le-o bage homosexualii aia adevărați reali care fut non stop în cur pe cine prind

      00
    • Am locuit 3 ani in Italia; i-ati dat minusuri degeaba omului, cam are dreptate.
      Proaspăt absolvent, Inginerie Civilă, 600 de euro salariul, munca 9-10 ore pe zi.
      In Nord e plin de italieni din Sud, care vin sa studieze dar nu mai pleacă – eventual pleacă în alte țări (Germania și UK).
      Cativa colegi la facultate mă intrebau de ce am venit in Italia, ca e o țară mizerabila. De ce nu am mers in Germania?
      –-
      In general, italienii o sug grav nemților – iar asta am văzut inclusiv în cărți din anii ’70. Italienii cred ca nemții sunt „ăia bogați”, iar ei, italienii, sunt cei mai săraci.

      00
    • Da, hai sa punem statul sa stabileasca cat costa chestiile. Ce ar putea sa mearga rau?

      00
    • @gc

      Eu zic că dacă statul vrea să reglementeze cu cât să dau eu apartamentul meu, eu zic ca statul să reglementeze şi câtă mâncare mănânci pe zi. Pentru că altfel sună când cheltui 800 ron pe mâncare, şi altfel sună când cheltui 400.

      Ar fi şi popendulaţia mai sănătoasă dacă n-ar mânca atâta, greutatea mai mică înseamnă consum mai mic la maşina personală, la taxiurile care au preţ reglementat de stat, la tramvaiele reglementate de stat, ar fi o decizie foarte bună.

      Facem un fel de cartelă, în care să scrie câte calorii e reglementat să mănânci şi altfel va suna totul.

      00
    • @Cristi … ai si in Romania absolventi din astia care sunt norocosi daca prind un loc in domeniu pe 10 milioane. Stiu cazuri personale care n-a gasit nimic in domeniu in tara sau a gasit f prost platit, a plecat in italia, a inceput cu munca de jos gen curatenie iar acum lucreaza in domeniu pe aproape 2000 euro.

      00
    • @Alexandru: pai daca pleaca poponarii din Italia in UK, sunt locuri de munca mai multe in Italia. Logic.

      00
    • @manu144x statul iti impune un prag superior in functie de locatie, spatiu, structura blocului, gradul de renovare si mobilier. Este alegerea ta daca vrei sa inchiriezi sau sa vinzi. In momentul de fata in piata imobiliara se formeaza o mare bula. Majoritatea locuintelor nu merita pretul cerut dar pretul fiind ridicat nu ai de ales.
      Daca nu e ok cu reglementarile nu ar fi mai bine sa fie lasate companiile farmaceutice sa puna ce pret vor la medicamente? La fel e si pentru utilitati, hai sa fie 2 lei kw-ul fiindca se poate.

      00
    • gc are dreptate. gigacaloria e reglementată, curentul e reglementat. oare de ce? :)

  2. Pozele sunt din căminele studențești?

    00
    • Unde ai chirie de 250 EUR/luna in Italia boss? In pãrãseli sau cate 3-5 in aceeasi camera. Caci altfel nici nu te atingi sub 500-800 EUR/lunar de o amãrâtã de garsonierã.
      Si daca mai ai ghinionul sa fii româncã acolo, s-ar putea sa fie vai s-amar de curul tau.

      00
    • terminati cu prostiile babaeti,in roma cu 250 de euro iti iei o camera singur acuma.

      00
    • @Cristi

      dap, in chestii cate 2-3-4-5 in camera.

      00
    • Tizule, garsonieră care arată ca un apartament de două camere in România, 340 de euro. In Torino, nu in Bari sau Leece.
      Două camere + bucătărie cât o sufragerie – 600 de euro, in Crocetta – cred că cel mai bun cartier din Torino.
      Dacă n-ar fi poluarea aia de se vede din satelit, pe alocuri e mai ieftin să trăiești in Torino decât în București.
      Iar în sud am înțeles că e și mai ieftin.
      Ușor-usor, nu prea va mai renta sa trăiești in orașele mari din România…
      Am făcut un calcul: traiul meu in Italia era doar cu 100 de euro mai scump decât crl din Bukale. Din astia 100, 50 de euro era diferența de chirie.
      In Nord autobuzele vin la timp (sunt monitorizate pe GPS), Franța e peste deal, Elveția e peste deal, Germania e la cateva ore, marea e la 2 ore – invariabil, nu e in funcție de sezon… ce să caut in România?
      Stau aici pentru că sunt afectat „genetic” de locul in care m-am născut, ar fi cam singurul motiv.

      00
    • @Cristi: mai convins, cand o sa pot sa lucrez de unde vreau ma mut si eu in Italia.

      00
    • Am uitat sa intreb: ati vazut intrarile de bloc in Italia, de exemplu? Sau in Spania, Franta, UK, Gemania?
      La naiba, am un album foto facut numai cu itrari de bloc. Zici ca-s intrari in hotel: covor rosu, candelabre.
      Daca stai sa te gandesti, cand nu esti prost sau hot nici nu e scump sa pui 5-10 metri de traversa rosie, si 20 de becuri pe care sa nu ti le fure taranul venit la oras.
      50 de euro in plus la chirie, dar ai senzatia ca (macar) stai la hotel. :)
      Apropo, cate pene de curent in anii petrecuti afara? Niciuna. Cate inundatii? Niciuna. Cum dracu’ la ei se poate, ma!?

      00
    • Uite cateva poze. Le-am pus intr-un album intitulat „Craciunul scarilor de bloc”:
      https://imgur.com/a/LKKkO
      Scari de bloc sunt alea, nu intrari de hotel.
      Da, „model anii ’70-’80, dar uitati cum arata. ;)

      00
    • „Uite cateva poze. Le-am pus intr-un album”
      Si la noi in Romania ai parte de senzatii cand intri intr-o scara de bloc. Mirosul de cacat venit de la subsol este inconfundabil.

      00
  3. multi dintre cei care se duc „la spalat vase” nu-si pun problema asa. ei vor doar sa adune niste bani cu care sa se intoarca in cloaca din care au plecat. eventual sa ii ingroape in betoane

    00
    • Si banii de-i aduc ei si-i baga in betoane intra in economia cloacei de care spui. Ca e cam greu sa tii o tara doar importand gunoi din China si exportand paduri. Cineva mai trebuie sa si munceasca. Bravo lor ca se sacrifica, nu mai fiti cu nasul pe sus de pe plantatia multinationalei, ca jobul vostru scoate bani din tara, nu aduce.

      00
    • De fapt, construiesc cloaca folosind tot materiale de import (putine sunt fabricile romanesti si mai putini sunt cei dispusi sa lucreze in ele). Adica intorc banii inapoi in tarile din care i-au luat (desigur, ramane o bucata si aici).

      La fel cum isi cumpara SHuri auto tot vestice s.a.m.d. Adica tot scos bani din tara…

      00
  4. Exista o diferenta intre salariul minim si ce poti sa faci cu el pe acolo comparativ cu scumpa noastra, asta odata, a doua chestie este ca multi pleaca cu ideea ca la inceput va fi mai greu ulterior urmand sa fie bine. Sigur, nu stiu daca poate fi luat in considerare cazul de mai sus, dar si asa, daca oamenii aceea acceptau sa traiasca acolo in conditiile descrise si nu se gandeau la o intoarcere in tara, inseamna ca pentru ei a fost o miscare de bun augur, restul sunt discutii filozofice. Si sunt destui, care pleaca pentru alte motive decat cele evidente, insa multi cred ca prin alte tari au mai multe sanse fata de ce e aici, ceea ce mi se pare falimentul intregii clase politice si in final falimentul nostru ca natie.

    00
    • primul job va fi mereu de kkt + primul salar va fi mereu cheltuit pe mai nimic.

      intre timp faci un curs de limba si iti cauti al doilea job.

      00
  5. Speri ca după 6 luni de făcut pe menajera să te angajezi ce? Programator? Casieră?
    Nu devine evident după un anume timp că tot la munca de jos vei rămâne, pe bani puțini, care nu îți ajung să trăiești un trai decent acolo și tot cetățean de mâna a treia vei fi?

    Doar daca esti o lepra nu reusesti. Adica daca chiar esti cetatean de mana a 3a oriunde. Caz in care tot e mai bine menajera sau spalator de vase acolo decat aici, cu conditia reusesti sa depasesti unicul avantaj dat de faptul ca ai deja casa in Romania. Asta daca o ai, ca nu toti o au.
    Daca ai o casa aici, probabil mostenita sau cumparata de altcineva, iar acolo nu ajungi sa iesi din „shared” sau din rulota, atunci da, e o mutare proasta.
    Dar daca dupa cativa ani esti tot in pozita aia si acolo, atunci aia e , nu-i speranta pentru tine nicaieri si e ok , lumea-i plina de ratati, dar unii macar incearca solutii.

    00
  6. Mizeria aia din curte presupun ca si-au facut-o singuri. Fruttifreshu si Timisoreana nu cred ca erau aruncate de altii in curtea lor. Cele 28 de putori din Romania si-au recreat in Londra ecosistemul de acasa. Doar ca acolo mai pot face si 1000 de lire pe luna. Nu cred ca-s de plans
    https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2017/10/18/07/456DAD9100000578-4991724-image-m-26_1508309946309.jpg

    00
  7. Depinde de ambitia fiecaruia. Si eu am plecat in Elvetia, practicant spalator de vase, la un restaurant si acum sunt in receptie. Dar ca sa ajung acolo, intre sezoane, am dat banii pe cursuri de limba si munca 4 ore pe zi. Nu m-am dus in tara sa ma dau mare. Prietenii fac si acu misto de mine, cata scoala mai fac. Daca vrei sa ajungi ceva, investesti in educatia ta. Si, da, am IP de Romania acu. Am venit pt 2 zile sa vad familia si de maine la scoala+ munca.

    00
    • Ca o completare. Daca pleci afara sa strangi bani si sa te intorci inapoi, in final nu cred ca ai sa reusesti mare branza. Pe cand, daca pleci sa ramai si sa te integrezi intr-o alta societate, sansele de reusita cresc considerabil.

      00
  8. Am inceput ca spalator de vase, prea mare plictiseala si acum lucrez la o companie de constructii. Pe langa asta mai urmez o scoala de engleza, voluntariat la o organizatie de romani, mai ma ocup de tot ce tine de prezenta online a catorva afaceri de aici si banii vin. Nu e chestia de und

    00
  9. De exemplu cu salariul minim in UK daca nu stai la Londra poti trai decent, adica chirie&utilitati, mancare si poti sa mai pui ceva la ciorap.Iar daca mai faci si alceva peste program chiar o duci binisor.

    00
  10. Sunt multe motive:
    – unii stiu ca pleaca pe joburi nasoale la inceput dar zic „se poate intampla orice”, pot prinde unul mai bun, pot sa se casatoreasca cu una de acolo
    – altii pleaca oriunde sa scape de experienta din tara, sa se simta respectat pein conditiile oferite de statul respectiv „daca sunt futut in cur de sistem, macar sa ma futa romantic”
    – altii au avut experiente neplacute cu parintii
    – la altii calcului a fost leafa atat, chiria atat, fara sa ia in calcul alte chestii, fara sa intrebe cat sunt taxele
    – unii trag tare si invata ceva, se dezvolta, mai iau niste certificari si mai cresc, greu dar cresc
    – altii misca bine, stau un an asa, strang niste bani de down payment, deschid un azil particular de batrani cu ingrijire, muncesc ca si cuplu la aia si se ridica (stiu cazuri)
    – unii n-au miscat mare branza dar nu vor sa se intoarca acasa sa afle tot satul ca din tot satul doar ei s-au intors ca nu s-au descurcat, e mandria lor
    – altii nu au la cine sa se intoarca
    – altii nu gasesc multe joburi in tara pe ce fac ei, sa zicem ca ei culeg capsuni
    – altii o fac pentru copii, „vreau sa ofer copilului o viata mai buna, nu conteaza ca eu sufar, macar el sa aiba oportunitatea asta”
    – altii sunt scarbiti de sistemul medical din tara incat pleaca sa nu ofere experienta asta copiilor
    – unii considera ca ajutoarelw sociale de afara sunt de ajuns sa traiasca cat de cat
    – de prostitutie, furat, cersit nu mentionez

    00
    • „– altii pleaca oriunde sa scape de experienta din tara, sa se simta respectat pein conditiile oferite de statul respectiv “daca sunt futut in cur de sistem, macar sa ma futa romantic”
      – altii sunt scarbiti de sistemul medical din tara incat pleaca sa nu ofere experienta asta copiilor”

      scuza „Sistemul e de vina” adevarul „Nivelul de trai”
      Cine vrea sa lucreze pe nimic ?

      00
    • @darklyis, cateva mentiuni
      – prin sistem medical ma refer si la aparatura, dotari, stoc de medicamente, respectul oamenilor, la bacteriile din spitale, la cocina din spitale, la respectul fata de pacienti (iti mai amintesti cum au transportat incubatoarele pentru copiii nascuti prematur cu tractorul cu remorca cu care carau gunoiul de la ghena?Copiii nascuti prematur, aia de nu au inca sistemul imunitar pus la punct)
      – inainte de a zice pe cati bani vrei sa lucrezi, zi ce stii sa faci, cat de cautata e munca ta si ce deficit de specialisti are si mai ales cati bani poti produce? Daca jobul tau aduce sa zicem 500 de euro in buzunarul patronului,cam cat ar trebui sa te plateasca ala ca sa fii multumit?
      – „scuza “Sistemul e de vina” adevarul “Nivelul de trai” Cine vrea sa lucreze pe nimic ?” mentalitatea asta e foarte nasoala si se practica la noi. Faptul ca tu esti platit nu inseamna ca e o scuza si ai dreptul sa-ti bati joc de pacienti sau de oamenii care vin la tine sa prestezi serviciul pentru el. Vin asistentele si doctoritele sau functionarele de la ghiseu si te trateaza ca pe ultima carpa pe principiul ca nivelul de trai e prost si ele sunt platite prost. Daca nu iti convine, reorienteaza-te spre alt domeniu, specializeaza-te in ala, pleaca in alta tara unde munca ta se plateste mai bine, dar nu te razbuna pe niste oameni care nu au treaba cu asta

      00
    • @Cristi: Sitemul n-are nici o treaba cu respectul fata de pacienti. indiferent de sistemul politic astia sunt oamenii.

      „Daca nu iti convine, reorienteaza-te spre alt domeniu, specializeaza-te in ala, pleaca in alta tara unde munca ta se plateste mai bine, dar nu te razbuna pe niste oameni care nu au treaba cu asta”

      Pai tocmai asta se intampla acum… au ramas rebuturile…

      00
  11. Cred ca a mai mentionat cineva. Multi pleaca initial cu ideea „ma duc un an doi, trag tare, fac niste bani, mai trimit in tara, ma intorc si fac ceva o casuta ca am deja pamant, sau iau un apartament si-l dau in chirie”. Doar ca nu se mai intorc cand vad conditiile si sunt dispusi sa ramana acolo.

    00
  12. Adică vrei sa spui ca nu toti romanii știu Visual C++ sau măcar un Visual BAsic sau Java? Chiar nu își avea rost ironia asta!

    00
  13. Prin orice tara am trecut, nu am auzit de muncitor in constructii care sa nu o duca bine in conditiile in care nu freaca menta.

    00
    • Te referi la meseriaşii care fac ceva specific mă gândesc. Gen ştiu să pună faianţă bine, ştiu să monteze pereţi din rigips bine, ştiu să facă anumite operaţii unde contează foarte mult execuţia să fie bună.

      Dacă te referi la cei universali care doar cară chestii, bat cuie, fără o specializare anume, cred că e altceva deja…

      00
    • Da, dar chestiile alea oricum nu sunt rocket science. E nevoie de exercitiu si sa nu fii o lepra. Ideea e ca, fara prea multa educatie si fara sa deschizi macar un calculator, poti sa ai un salariu mai mult decat decent in foarte multe tari.

      00
  14. Am prieten care a plecat cu 15 ani in urma in UK cu inca citiva. Omul s-a intors in tara de ceva vreme deoarce dupa spusele lui nu mai mergea treaba nici afara. Insa unul din colegii cu care a plecat a fost mai destept si dupa ce a invatat cit de cit limba a inceput o scoala in timpul liber, a invatat o meserie si a ramas in continuare, nu a fost nevoit sa se intoarca. Daca ai un plan, vrei sa inveti nu sa te plimbi aiurea, sa dormi sau sa o freci pe FB, exista mai multe oportunitati afara, insa tine de caracterul si harnicia fiecaruia. Nu trebuie sa fii programator sau inginer sa reusesti afara, insa sunt citeva lucruri pe care trebuie sa lasi acasa cind treci granita: furtul, minciuna, lenea, scirba, bautura, tutunul, etc.

    00
    • Sunt de parere ca doar lenesii si cei obisnuiti cu „munca” in Romania nu reusesc afara. O cunostinta plecata tot acum vreo 15 ani in Marea Britanie are de cativa ani firma de constructii, echipa tot de romani, si castiga suficient pentru a-si permite sa detina cel putin 2 case in Londra. Tot plecat de jos.

      00
  15. Ce spera ? Spera sa adune cateva mii de euro in X luni cu care se intorc in tara. Cand se termina banii se intorc inapoi o perioada si tot asa. Cam asta fac cei mai jos din clan ce lucreaza necalificati in restaurante, constructii, curatenie, ingrijitori, etc. Acum cat de cat s-a mai ameliorat treaba, nu merg chiar la plezneala, merg fie recrutati de aici sau recomandati de colegi de dincolo. Alternativa de necalificat dincolo e mult mai sumbra fata de cea de aici, in special in zonele sarace.

    00
  16. Vezi in mod constant astfel de cazuri la emisiunea Nightmare Tenants, Slum Landlords – Channel 5 si in toate cazurile cu romani de acolo nici unul nu vb engleza si face galagie/mizerie. Se cere cel putin 70 lire/caciula/sapt ce la 20 de pers inseamna 1400 pe sapt. Aproape toti veniti in Londra stau in astfel de situatii, inclusiv asa-zisi experti IT (astia se cara cel mai repede), lucratori in banci, etc. Chiria in Londra e cosmar daca nu esti pe ajutor social, ca in rest iti plateste statul casa. Am inteles ca si Berlinul a devenit la fel :(. Au astia de la vice serie de articole ca sa iti faci idee despre cum e piata chiriilor acolo: https://www.vice.com/en_uk/topic/london-rental-opportunity-of-the-week . Daca nu stii limba nu vei putea trece niciodata de salariul minim si gasi un loc decent de munca. In unele situatii, in aceeasi firma, un casier poate castiga mai putin si poate depune mai mult efort decat ala de la curatenie. Plm, nush daca mai trebuia sa zic ceva.

    00
  17. Hai sa-ti dau exemplu: pleaca taranu’ de 21 de ani in spania, la munca. Sta 2 ani acolo in conditiile prezentate de tine, dupa care se intoarce in tara si-si cumpara Logan CHEL, dar nou nout. Rosu, ca sa nu-l deoachie lumea. Pana sa ii vina masina, da fuga prin obor (nu ala din Bucuresti, ci oborul saptamanal) sa mai cumpere niste spoilere, jante, si tot felul de accesorii din astea de iti maresc puterea motorului.

    Toata lumea il admira. Uite, Vladut al Hoatei (nu, serios, bunica-sii i se zice Hoata) are masina noua. O luna mai tarziu intra la puscarie ca l-au prins la furat. Ma-sa mare le spune tururor ca a plecat inapoi la munca. Tot satul stie ca e la munca :-/.

    Asta e logica lor: nu au nicio logica. Merg pe principiul ‘vedem noi’.

    00
    • te-ai uitat prea mult la lasfierbinti si nu isi cumpara nimeni logan nou noutz, bmw seria 5 sau 7 chiar daca e vechi important e sa nu fie luata vopseaua si preferabil sa fie diesel cai mai ieftin.

      00
  18. vecinul meu de la tara lucreaza la cfr, in fiecare an isi ia concediu fara plata din martie pana in mai si merge la un gater in germania cu cazare asigurata. se intoarce cu ~5000 de euro. pe langa ce mai lucreaza in tara (un „meserias” foarte bun, el ne-a facut practic casa interior/exterior ) se descurca chiar bine. nevasta-sa e tot prin germania, 3 luni acolo la ingrijit batrani, 3 luni acasa. face rocada cu alta femeie din sat. cam cu tot atata se intoarce. nici unul nu vor sa plece definitiv.

    00
  19. Daca ai un cheag de bani poti face ceva si in tara. Daca esti perseverent de fel, esti perseverent si in Romania. Numai ca dureaza ceva mai mult cu siguranta. Nu trebuie condamnati totusi cei care emigreaza. Cine nu viseaza un viitor mai bun?

    00
    • știi, e amuzant: românii care se trag pe cur aici și fac treaba de mântuială, acolo sunt spirt. muncesc bine, vin la timp, își văd de treabă…

    • Bullshit ata cu poti face ceva si-n tara :) Nu poti face nimic fara sa ungi rotile. Poate doar daca bagi de 3-4 ori mai mult efort si bani decat afara.

      Bo$$, afara o lepra poate sa invete ceva de ex daca nu ai ceva respect pt o munca-oricare, nu esti platit. Societatea de afara te invata sa fii responsabil, altfel mori de foame.

      00
    • @zoso, e un cerc vicios. Nu muncesc cu spor in tara ca sunt platiti prost -> nu isi depasesc conditia si vor fi mereu platiti prost.

      00
    • e cu dus și intors. dacă eu vorbesc cu tine să imi pui faianță pe 500€ și tu vii beat și o pui strâmb, cine muncește prost și pe bani puțini?

    • @Vali: Depinde câtă faianță vrei să pună de 500 EUR. Că dacă e de-o baie mică , da, ar cam trebui să se miște cu talent și cred că e spirt. Poți să îi și spui că o masori cu rigla și polobocul, fiecare bucată. Și ii poți spune că-i pui fiola și aduci pe altu, dacă iese ceva. Și dacă-i alcoolic se abține.
      Dar dacă ai așa, la vreo două holuri, bucătărie și 3 băi pe 500 de euro vine direct cu sticla în geanta cu scule.
      Iar dacă dai aia 500 de euro la o firmă, vine direct beat cruce, că tot 3000 de lei pe lună ii dau ăia (best case), fie că e beat toată ziua, fie ca jumătate.

      00
    • ai dreptate și nu prea. daca eu mă pun de acord cu tine pe suma asta, nu văd problema. adică, de ce după 5 minute consideri că e prea puțin sau că bla bla bla…

    • Multi sunt de acord pentru ca daca ar cere un pret mai mare, cu siguranta foarte multi ar refuza si s-ar duce la alt Gigel care ar face treaba pe 250 de euro. Asa ca accepta orice, dar nu sunt multumiti cu ce accepta.
      Pe de alta parte, oricum noua ne place sa ne supra-evaluam munca… si vom fi mai mereu nemultumiti.

      00
  20. Nu e asa. de fapt e chiar invers. Ca si muncitor pe minim in economie nu ti mai permiti mai nimic.
    In strainatate chiar cu minimul nu si fac griji ca n au ce manca a doua zi. Nu ca o duc lux dar macar bazele, chirie, mancare, utilitati, telefon, haine si le permit.
    Multi au si copii acasa, fac sacrificii, stau in camera cu mai multi sa si termine copiii din Romania studiile.
    Asa ca nu viseaza la a fi programatori (de parca asta e vreun lux) dar incearca sa duca un trai mai bun si sa si creasca si copiii

    00
  21. Bo$$, astia e resturile care-si incearca si ele norocul. Pe restul nu-i vezi ca s-au integrat in societate si s-au indepartat de “standardele” romanesti cat se poate de bine. In rest n-am ce sa zic decat ca daca vrei, reusesti. Cand vii insa cu mentalitatea de fomist, sa faci si tu £100, cu aia te alegi…

    Aspiratii, mentalitate, alea alea. Nu se schimba cu pozitia geografica.

    00
  22. Exemplu stiut de mine..
    Finul tatalui meu a plecat in Franta la inceputul anilor 2000.S-a angajat ca instalator si a inceput sa stranga banuti.Dupa cativa ani si-a deschis propria firma de instalatii,are contracte cu diverse asociatii de proprietari de pe acolo si face lejer 40-50k pe luna.Singura chestie e ca la ei se platesc contractele la 90 de zile.
    Cand am fost in vizita acu vreo 7 ani,ne-a dus la un coleg de-al lui,portughez.Avea omu casa de 500k euro,BMW M3 nou in garaj.
    Si daca tot eram acolo,m-am gandit sa il ajut si eu.Am fost sa schimbam un boiler: scos din priza,scos apa,scos din suruburi,dat jos,pus altu,insurubat,dat drumul la apa..tadaaa 900 de euro.Ideea e ca daca in strainatate stii o meserie esti platit foarte bine.Dar raman aia care nu stiu sa faca nimic nici in tara nici in strainatate.Si nici nu vor sa faca nimic.C-asa e-n tenis.Acum va ganditi toti sa plecati ca programatori.MESERII tata

    00
    • Si? Erau multi chiriasi romani care plateau 900 de euro pentru schimbat boilere? Sau nu prea?

      00
    • „Plusez” si eu cu un caz: el si ea plecati la Londra prin 2000, cred. Ajunsi pe naspa, pe sub trenuri, pasapoarte false… ca pe atunci nu prea aveam drepturi.
      El s-a angajat la un service, fost student la TCM, pasionat de masini.
      Am ajuns la ei in 2008. Isi daduse demisia de la firma aia si-si facuse firma lui. Clientii veneau nu la firma, ci la om, ca era bun, asa ca s-au mutat toti la el, la noua firma.
      La sfarsitul lui 2009 cauta sa-si angajeze un subaltern.
      Locuia in zona 3 in Londra, intr-o casa cumparata cu rate, si reconavat impreuna cu tatal lui, venit din Ro special pentru asta. :)
      Am mai vorbit cu ei anul trecut, in 2016. Sotia lucra la el la firma, tinea „hartiile”, cam tot ce era de tinut. Sotia isi daduse demisia de la jobul ei pentru a lucra impreuna cu sotul.
      Copilul e mare, e in clasa a 3-a deja.
      Vor sa se mute mai la mare, „la liniste”.
      – Cum faceti? Vindeti casa din Londra?
      – A, nu, vrem sa mai cumparam una, la mare.
      –––
      Cum i-am cunoscut? In 2008. Casa cumparata era mare, cu etaj, iar ei nu aveau copii. Inchiriau etajul pentru a-i ajuta la plata ratelor la banca.
      In 2002-2003 abia ajunsesera, in curu’ gol, in Londra.
      DA, daca vrei sa muncesti, in 15 ani poti face chestii din astea.

      Citesti, politicianule roman? Futu-ti mortii ma-tii, de asta pleaca lumea, ba boule! Pentru ca au chef de munca si oamenii STIU ca pot face lucruri, idiotule de politician.
      Unde-s si aia cu „sa plateasca studiile”? Prostilor, oamenii pleaca SA MUNCEASCA, SA FACA CEVA CU VIATA LOR, amatorilor de ulei, faina si galeti!

      00
    • Nu era vorba de romani aici.El e in Paris si are contracte cu asociatiile de proprietari de acolo.Ca e vorba de boilere,de WC sau de schimbat intreaga coloana de apa,scurgere etc,era chemat sa se ocupe de problema.Cand am schimbat boilerul ala ii spusesem..mama,sa ai cate doua din astea pe saptamana si e brici.Mi-a zis ca e foarte putin.
      Azi m-am interesat ce mai face…Cica si-a luat casa langa Paris,la vreo 20km si a dat vreo 600k euro pe ea si afacerea ii merge brici in continuare
      Aaa, si inca ceva..Spunea ca nu prea angajeaza romani,pentru ca ori sunt lenesi,ori nu vin la timp cand trebuie,ori fac combinatii sa ii fure clientii.Ideea generala e ca se poate si munca iti este rasplatita pe masura.Dar lumea uita ca daca esti in tara zilier,nu poti fi mester in strainatate,ca doar nu sunt aia atata de prosti

      00
    • Ca sa fie treana si cu dovezi,banuiesc ca o cifra de afaceri de 400.000 euro doar pe anul trecut o fi putin
      https://imgur.com/a/hUBiV

      00
    • deci domnu Pedric are firma de 9ani si probabil a mai muncit vreo 2-3 inainte de a infiinta firma. Concluzia: cu munca de 10-12 ani poti ajunge la venituri brute de 1.000 euro/zi in vest ceea ce in romania nu se va ajunge in generatia aceasta. Or fi si la noi in orasele mari instalatori care fac 1.000 euro/zi?

      00
  23. Vrei să vezi o latură a comunității românești din UK? Poți intra pe forumurile de Facebook gen „Români în UK”. Aia e doar o față însă. Am întâlnit la începutul anului la proteste și oameni deosebiți. Oameni care susțin campanii umanitare în România sau care au reușit lucruri extraordinare aici.
    Nu contează cu ce începi aici. Eu am început ștergând la fund bătrâni cu boli mentale și a fost una din cele mai revelatoare experiențe pe care am avut-o. Acum construiesc o carieră bunicică într-un alt domeniu.
    Din păcate în cazul multor români se văd carențele de educație de acasă. Nu mulți le depășesc. De aia mai apar din când în când scrisori ale unor imigranți români gen:”Dumnezeu a fost ucis în Occident”. Din puținele contacte avute cu români unii mi-au spus că au un plan de afaceri în România și atunci doar strâng bani, alții că nu reușesc să se adapteze și atunci vor să strângă niște bani și să se întoarcă și cei care s-au adaptat aici și vor să rămână. Eu unul sunt hotărât să rămân. Departe de a fi perfectă englezii știu să fie politicoși (măcar de fațadă) și să respecte regulile. E departe de a fi o societate perfectă, dar mi se pare că mi se potrivește mai bine decât România. Vin destul de des în România, am cochetat uneori cu ideea de a mă întoarce, din păcate nu cred că societatea românească va evolua suficient de repede în direcția bună.

    00
  24. Familie de doua persoane pe la 45 de ani, fosti muncitori la Savinesti. Ea „prelurcratoare fire”, el electrician.
    Mutati la Roma in 2005. Ea „a sters babe la cur” cativa ani, pentru 1000 de euro pe luna – salariul la care adaugam cazare si masa gratuite.
    El, dupa un lung sir de joburi schimbate, s-a angajat electrician – ce facea si in Romania. Intre timp s-a autorizat si in Italia. Castiga 1400+ de euro pe luna. In momentul asta e elecrician la un complex de cladiri, angajat permanent. Job „linistit”, sa spunem. I-ajunge, a implinit 60 de ani saptamana trecuta. Asteapta sa se pensioneze. S-a mutat mai langa mare (15 minute cu masina).
    In Romania, la Piatra Neamt, ce ar fi facut familia asta?

    00
  25. O alta tara inseamna mai mult decat un salariu mai mare. Infrastructura, serviciile sociale, serviciile medicale, nivelul de birocratie si interactiunea lui cu pulimea… Si astea sunt tot criterii.

    Orice at zice patriotii, e inzecit mai bine sarac pe ajutor social in Germania, ori Canada, decat casiera la Cora in Romania.

    Asta cauta.

    00
  26. lucrez ca necalificat in uk, castig aproximativ 400 de lire pe saptamana . chiria e 250 pe luna . Dupa toate cheltuielile de supravietuire lunare imi raman aproximativ 1000 de lire pe luna care cred eu ca e o suma pentru un trai decent . In romania castigam 1600 de lei ca sef de echipa intr-o firma de constructii . cu greu reuseam sa supravituiesc de la o luna la alta

    00
    • Sa ai spor la treaba si sa promovezi cat mai curand!

      00
    • NOU
      #86

      250 ca 250 de lire, dar cati stati impreuna ??? Sunt si chestii nespuse, asa-i ??? Depozitul cat a fost ??? Si eu vreau sa plec (pentru prima oara in viata asta minunata) si sincer sa fiu dupa cate am citit pe net si discutat cu lumea, cam primele 2 3 luni dai cu capul de pereti. Numai prin Danemarca cica deobicei cer depozit 3 luni (plata in avans, sau ca o garantie) pentru o locuinta.

      00
    • 3 persoane intr-o casa cu 3 dormitoare . fara depozit, desi multi cer . ca sa stai singur intr-un studio flat e 400 – 450 de lire

      00
  27. Totul depinde doar de aia care pleaca. O cunostinta a plecat in Anglia acum vreo 3 ani. Omul cu nevasta si copil acasa, in loc sa puna bani deoparte, s-a vazut acolo si a inceput sa ii dea pe baruri, club samd. Eu oricum m-am mirat ca si-a gasit asa repede pentru ca stiam ca era cu berea in bot non stop, era lenes si de aia nici nu il suportam. Dupa 3-4 luni l-au trimis acasica pentru ca daca la inceput muncea, ca deh, ce a zis el, stai ba sa nu cumva sa imi uit obiceiurile din tara si a inceput sa bage berica si la munca… Mi-a parut bine cumva, deoarece prinsese chiar un post bun la un service, prea bun pentru ce jeg era el din moment ce si-a batut joc de ocazia respectiva. Pe de alta parte, am o fosta colega de liceu care a plecat in Anglia si s-a angajat la o fabrica de genti, la linia de productie. Dupa vreo jumatate de an, a reusit sa prinda un post intr-un birou de executor judecatoresc, unde lucreaza si acum. Avea facultate facuta, insa aici mai mult de 2000 de lei nu primea. La fabrica de genti, cu ore suplimentare lua si 2500 de lire. Banuiesc ca la biroul unde e acum nu are cum sa ia mai putin…

    00
  28. Meh, eu am facut invers, am plecat din Ro cu ceva slujba in design industrial si am ajuns in prezent sa spal vase .De ce? pentru pentru ca castig mai bine acum.

    00
    • NOU
      #90

      Decat sa ajungi ca aici (ma refer in Romania) Ingineru – someru’ .. mai bine o tai dincolo. Asta este, te rupi oleaca de tara asta, iti rupi oleaca oasele in tine dar macar stii o treaba. Daca asa am ajuns, mergem mai departe, nu ??!!

      00
  29. In general romanul ala din poze,este romanul tipic ducaci,adica ala rupt in cur, caruia ii place sa calatoreasca si sa fuga de toate alea de la el din batatura si cade din balega in cacat direct,da macar sa moara ma-sa,a vazut Parisul si Londra uaiii.In special suedejii care pleaca la ciordiles,moldovenii si oltenii au acest „dar” de a „calatori” mereu(nu sariti cu huoooo ca eu sunt moldovean si nevasta-mea olteanca,dar nu ne-am molipsit de plecari deampulea).

    00
    • Da ci ba, ci ai cu moldovenii?

      Serios acum, „moldovenii si oltenii” sunt din pacate reprezentantii celor mai sarace si mai putin dezvoltate zone din Romania. Acum c-o fi si din vina lor starea respectivelor provincii… e alta poveste.

      00
  30. haide sa iti spun de un cuplu pe care i-am intalnit acum cativa ani buni, el pensionar la 53 de ani ea a fost in Romania profesoara de engleza, 10 luni au grija de o casa de batrani prin america, 2 luni stau in Romania in vacanta. Mancare, chririe nu platesc, in fiecare an duc in Romania 50,000 USD.
    Menajera daca ajungi si iti faci treaba bine, dupa ce inveti ce si cum se face si inveti limba putin, daca faci 2 case/zi la 50 de euro : 2x50x20zile = 2000 de euro la un program de 4-5 ore/zi.
    Daca incepi ca spălător de vase poti sa cureti legume si apoi sa inveti sa gatesti si ajungi sa faci bani decenti.

    00
  31. Lucrez in UK pe un dump truck, salariu lunar aproximativ £3000. Sotia este first line manager intr-un depozit, salariu lunar £1900. Total £4900.

    Cheltuieli: 600 rata la casa, 200 facturile, 50 cardurile de credit, 70 asigurarea la masina, 150 benzina lunar, avem o masina pentru ca nu avem momentan nevoie de doua, trimitem acasa 350 lunar, mancarea plus dero etc 350 lunar. Total: sa zicem 1500. Deci 4900 – 1500 = 3400 care raman lunar. Crezi cumva ca transpir cand vreau sa ma duc in concediu in limitele bunului simt, oriunde pe planeta asta? Sau ca trag sa cumpar un televizor de 55 smart, sau ca mananc paine cu mustar, sau ca ma da pe spate abonamentul lunar la telefon (nu mai platesc lunar dar ca idee).

    In tara ce as fi facut? Muncim? Da. Nu e foarte simplu, dar munca fizica reprezinta poate 10% din totalul lucrat.

    Vrem sa venim acasa? Da. Pentru ca nicaieri nu e ca acasa.

    E o sansa afara, putina ambitie si seriozitate si poti avea o viata decenta. Ne permitem fara probleme ultimul range rover sport (plata lunara) sau febletea mea, Toyota GT 86, dar am ajuns la concluzia ca fierul e fier, nu merita.

    00
  32. Salariul minim in UK e de £7.5 pe ora. (exceptie sub 25 ani unde poti sa-i platesti cu mai putin)
    La 40h / saptamana –> £300 adica aprox £1300 / luna. Adica £1157 net.

    In Londra, gasesti camera dubla in shared house la £500 – £800 depinde de zona.
    In afara Londrei (cu mici exceptii) costurile scad.

    Un cuplu de tineri care castiga minim pe economie (£2300 net / luna) plateste £800 chirie, £300 transport, £500 mancare si tot are o rezerva de £700 lunar pentru restul necesitatilor.

    De curand am extins o linie de productie in Londra, NW si am zis hai sa caut sa angajez romani.
    Munca e simpla, fara prea mare efort, doar niscaiva atentie.
    Instruire la locul de munca.
    Program 8.30 – 17.00 cu pauza de masa 30′.
    Daca este rost de ore suplimentare, acestea se platesc conform legii.
    Ceai, cafea la discretie, pe cheltuiala firmei.
    Anunt postat pe o gramada de canale de comunicare catre comunitatea romaneasca din UK.
    In 2 saptamani am primit 2 CV-uri (scrise in scarba) iar la interviu experienta a fost dupa cum urmeaza:
    – prima (engleza aproape deloc, experienta in domeniu zero) „eu fara £1500 pe luna nu viu”
    – a doua (engleza zero, ceva experienta in domeniu) „dom’le, e prea mult de munca pentru minim pe economie”.

    Nota: programul le-ar permite sa studieze orice la una din facultatile din zona, majoritatea avand programe finantate de guvern. Adica zero efort financiar.

    00
    • Pentru un cuplu da, e un inceput si 2 x salariu minim. Insa daca e vorba de o singura persoana, din 1.150 lire minus 500 chirie si minus cheltuielile lunare mentionate impartite la 2, ii raman mai mult de 50-100 lire pe luna?

      00
    • In 2008, salariul minim pe economie era 5,5 lire pe ora. Doar asa, sa vedem cum au crescut salariile.
      In Romania, am lucrat cu niste oameni care IN SAPTE ANI nu au primit cresteri salariale absolut deloc.
      Nici eu nu primisem, dar mi-am dat demisia. Intre timp, firma a dat faliment. Macar atat.

      00
    • @Eugen: gasesti si camere single care sunt un strop mai ieftine.
      Cauti job aproape de casa sau casa aproape de job (cat sa mergi pe jos max 30’ sau pe bicla).
      Si constati ca la sfarsit de luna ti-a mai ramas ceva din salariu nu invers.

      00
  33. Hmm…asa rau?

    00
  34. Cum se descurca un medic REZIDENT ? Ce ati auzit ?
    Nu e pentru mine (terminat facultatea in 85 ,Politehnica Bucuresti si NEPLECAT dincolo din cauza PROSTIEI mele :D !)
    Plecati .mai ales cei cu studii superioare ….nici stranepotii mei nu o s-o duca mai bine :-( !!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube