Ar merge o reciclare la sat…

Am fost sâmbătă la o chestie undeva pe lângă Ploiești. În curte, vreo 3 aragazuri, 5 frigidere și 2 mașini de spălat. Una dintre mașini era folosită pe post de comodă, restul erau aruncate prin curte.

Și le țin pentru că nu au unde să le arunce. Satul sau comuna nu au o groapă de gunoi, groapa și-o face fiecare în fundul curții. Am văzut din astea aruncate în groapa de la veceu, care era ulterior astupată și săpată una nouă lângă, pe câmp (eventual pe terenul dușmanilor) și tot așa.

Oare ar merge o campanie din asta de adunat toate prostiile astea din curțile oamenilor de la țară? Să le spună primarul la toți că într-o zi anume pot scoate totul la poartă și va veni o mașină să le ia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Tu crezi că o să le dea cineva?

    -Lasă-le taică, că nu se știe niciodată când îți trebuie. Doar nu cer de mâncare.

    00
    • Asta ma enerveaza la oameni, nu stiu sa faca diferenta intre un obiect care ar putea sa fie inca util si un gunoi complet depasit, care trebuie sa elibereze locul – in special cei de la tara, au curtile alea mari si le umplu de rahaturi.

      Asa tinea si bunica-mea 4 televizoare de pe vremea lui Stefan cel Mare pe principiul „daca se strica ale voastre veniti si luati unul de aici”.

      Cel putin 5 ani ne-am chinuit sa o facem sa renunte la ele, pana cand s-a imbatat bine bunica-miu si le-a transformat in 4 ouatori pentru gaini.

      00
    • Corect. Poate sa le ridice un ONG care lucreaza gratis dupa ce semneaza un contract cu primaria pentru 50.000 lei transportul.

      00
    • Da’ de ce un ong? Firma baiatului primarului sa nu faca profit?

      00
    • @ouatori pentru gaini:
      exact.. uite că au fost bune la ceva, pe post de cuibar.
      (sper că a aruncat măcar tubul CRT și electronica din ele)

      00
    • @gogu Bunica-tu pare ca stie sa petreaca.

      00
    • @Gogu: Bunica ta mai are vreun TV (din alea 5) din ală vechi, pe lămpi? I-aș oferi un preț bun pe el (nu trebuie să fie funcțional, doar să aibă toate piesele în el).

      00
  2. Iar te iei de cei din PH. Nu e in regula :)

    00
  3. Altex are o duda din asta cu „aduci frigiderul vechi, iti facem reducere la unul nou”.
    Pentru la tara ar fi: „aduci rabla ta, iti dam o rabla care chiar merge!”, in colaborare cu „reciclatele” de la Altex.
    Nu cred ca e o idee proasta.
    Apoi, poate tot Altex ar putea sa inceapa ceva de genul: „Cumperi un mini-sistem de canalizare – apa cu presiune, filtre – pentru la tara, iti facem cadou o masina de spalat second-hand”. Am vazut masina de spalat automata la tara, in curti unde nu au apa curenta, ci doar fantana. CE sa faca cu acea masina?

    00
    • Și Altex și eMAG au în prezent promoții buy – back la electrocasnice mari și mici: la livrarea produsului nou, ți-l ridică gratis și pe cel vechi.
      De altfel, în general, la cumpărarea unui produs nou, dacă-l dai pe cel vechi, magazinul e obligat să-l accepte (fără discount), pe lege. Trebuie doar să ai chef să duci vechitura.

      00
    • Cum ce sa faca? Sa spele rufe! De hidrofor ai auzit?

      00
    • Monteaza hidrofor si… ce crezi? Apa „curenta”

      00
  4. La noi suedejii se ocupa de reciclare. Ultima data le-am dat mai bine de jumate de Dacie papuc după ce am tăiat seriile din ea. Aduna destule de prin curti (cu voia proprietarilor).

    00
    • deci mai nou garoii nu mai ciordesc ci recicleaza

      00
    • NOU
      #15

      După ce au murit bunicii unei prietene a vrut să se apuce de făcut din bătătura casei de la țară o grădină de fructe și legume doar că ăia bătrâni erau vai de ei de multă vreme și nu prea au mai îngrijit-o. Plină de toate prostiile, găleți, mobilă, lăzi frigorifice,felinare,bidoane, portiere, o remorcă, unelte vechi etc.
      Au fost de acord niște suedeji să facă curat, să dea la centre de reciclat să ia bani și să păstreze ce le trebuie. Lună au făcut, sub atenta mea supraveghere desigur.
      Uneori îți trebuie doar un pic de inspirație să rezolvi problemele.

      00
  5. NU. Nu merge. Da-i in pendula mea de jeguri.

    00
  6. aragaze nu aragazuri.

    00
  7. adica sa le ia Soros gratis sa faca pendula mare pe spatele lor ? pai bine bos asa nu merge, le-a explicat lor Gadea si Badea cum stau lucrurile

    00
  8. Există, se ocupă RoREC de asta de ani buni, au constant acțiuni pe la sate, doar că nu ajunge mesajul la toată lumea. Uite, ca să-ți faci o idee, vezi aici cam cîte centre de colectare au. Dacă-i suni, vin inclusiv la tine la ușă să ridice gioarsele. Dar, mno, la țară ajunge mai greu informația.

    • eu as face un test…i-as suna pentru un aparat radio Ric2 in com. Catiasu…ultima casa pe dreapta…as baga mana-n foc ca nu se deranjeaza pentru atat

      tocmai d’aia propunerea nu e rea: se strang cele 20 de Ric2 din sat de catre primarie si RoREC face un singur drum

      00
  9. Exista :) La 30 de km de PLoiesti de cateva ori pe an vin cei de la RoRec si le ridica, oamenii sunt anuntati si le scot la poarta :)

    00
  10. Nu prea merge asta cu datul pe gratis.
    Omul prost se gandeste in felul urmator: daca vine la poarta sa imi ia gratis frigiderul de acum 50 de ani, inseamna ca valoreaza ceva. Atunci de ce sa il dau pe degeaba? Sigur are ceva de castigat din asta (si atunci pierd eu), sigur face cu el cveva (il repara, il vinde etc) din care castiga ceva (si atunci tot eu pierd).

    00
    • Zice-se că într-un sat, un cetățean a scos un frigider vechi în fața porții cu gîndul că îl va lua cineva care are nevoie de el. O săptămînă a trecut și frigiderul tot în fața porții se afla. Apoi a lipit pe el un afiș: ”Vînd frigider, 100 RON”. A doua zi frigiderul a dispărut cu tot cu afiș!!

      00
  11. prin zona bistriței(de unde sunt eu) vin câteodată sâmbăta și adună toate electrocasnicele de care nu mai ai nevoie și primești un bon pentru fiecare produs sau ceva nu mai știu exact cu care participi seara la o tombolă unde poți câștiga ceva electrocasnice noi

    00
  12. in Chiajna asa se face. Costa 60 de lei per an ( casa sau apartament), fie ca arunci sau nu.
    Se plateste separat salubrizarea comunei.

    00
  13. Evident ca ar merge o campanie de reciclare la sate. Milioane de tone de deseu reciclabil s-ar colecta, chiar daca acolo oamenii refolosesc sticlele si aprind focul cu hartia (sau se sterg la necaz). Dar cine sa initieze asa ceva? Ministerul mediului? Are ministerul timp pentru fleacuri din astea? Acolo-s oameni importanti, bai domnu blogger, ce stii tu…

    00
  14. Daca nu vin niste oameni care strang fier vechi, poti sa le duci la un centru de colectare. Cel putin in sat la mine asa scapi de toate vechiturile.

    00
  15. se face asta in Ploiesti si comunele de linga de 2 ori pe an.

    00
  16. In Vaslui cel putin exista deja o campanie similara

    00
  17. Partea asta cu reciclarea și igiena publică sunt niște chestiuni pe care noi nu prea le înțelegem. Și când spun noi cuprind aici managerul de Pipera, plin de ifose, care aruncă chiștoace pe geam, pe Dl. Tolontan, ziarist care ne explica de ce trebuie să fie chioșcuri pe străzi și pe suedejii de la Glina care trăiesc la propriu în rahat.

    Când văd corporatiștii de Pipera cum fumează prin stații și cum aruncă țigările îmi dau seama că nu vom arăta niciodată ca Germania.

    00
  18. din cate stiam primariile sunt obligate sa colaboreze cu firme de reciclare DEEE o data la 3 luni pt colectari. ca romanul nu se prezinte cu rablele, pe sistemul „sa dau aceste bijuterii pe gratis?” e alta treaba

    00
  19. Eu am vazut prin sate niste domni imbracati sumar, care circula cu carute cu coviltir si se ocupa de problema asta. Ba, dau si chestii la schimb, un lighean de plastic, un butoi, de obicei de provenienta incerta, dar na, asa e modelul dumnealor de business. Ii recunosti dupa „Fiare luooom!”.

    00
  20. Pot să-l trimit pe vărul Cornel cu căruța.
    Dă mi adresa exactă!

    00
  21. haida bre zoso, la sate exista „Gipsy-Fer Co.”
    daca scoti doo cuie la poarta trece o naveta romulana si le ia cu unda tractoare
    cetatenii aia vizitati de tine erau cei mai rai hoarderi din sat. asteptau sa apara pe History la American Pickers

    00
  22. Exista RoRec. Cu asta se ocupa. Colectarea electrocasnicelor si reciclarea lor. Doar ca nu plătesc nimic pe fierul ala… :)

    00
  23. Au si ai mei 2 comode de astea in gradina si nu reusesc sa-i fac sa scape de ele. Le-am spus de „buy back” si mi-au zis „oricum nu primim mai nimic pe ele”. Nu stiu ce sa le mai zic sa ii conving :(

    00
    • spune-le ca le duci la o prietenă ca să ia piesele din ele și să facă opere pe arta. găsești pe google exemple. n-are bani, că e studentă.

    • Și dacă n-ai studentă, ce faci? Că precis vor vrea să o cunoască! Nu se face să înstrăinezi cuiva necunoscut așa niște canapele de parcă ar fi niște obiecte nesimțitoare!!

      00
  24. „Nu le-am dus la gunoi, că nepoții noștri le-au păstrat bine, le-au urcat în pod”
    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/romanii-renunta-greu-la-electrocasnicele-stricate-493131

    00
  25. Ca om care sta la sat îți pot zice ca la fiecare 1-2 luni trec suedejii sa ia fier vechi. Pe un televizor primești cam 5 lei, pe un frigider cam la fel. Deci aia sau nu au suedeji sau le țin degeaba

    00
  26. sticleeeee goaleeee cumpaaaar!

    00
  27. DEEE-urile au regim special. Sunt firme care le colectează (Rorec și colaboratori) și sunt și sisteme buy-back.

    Acum trebuie să înțelegi și eficiența. Nu-și permite nimeni să umble din poartă-n poartă să întrebe „aveți electrocasnice stricate”? Și dacă ar umbla, nu le-ar da nimeni. Suni la un număr de telefon și se rezolvă.

    Mai toate comunele au sistem de preluare a deșeurilor. Că vrea țăranul să și le îngroape în fundul curții pentru că i se pare mult 10 lei pe lună, acum nu știu a cui e vina. De zeci de ani, gunoaiele se aruncă la marginea comunei, iar buruienile sunt incendiate. S-au făcut și campanii, s-a făcut și infrastructură, n-ai cu cine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.