Proteste în Barcelona. Nemulțumiri în Veneția și alte zone din Italia. Turiștii sufocă tot mai mult orașele, pentru că toată lumea a luat în serios faza cu “nu mai cumpăra lucruri, cumpără experiențe”. Atât de mult încât unele locuri nu mai merită vizitate. Sigur, când le spui oamenilor să nu mai fie lepre sau să mănânce sănătos, nu te ia nimeni în seamă, dar asta cu turismul a prins.
Noi românii nu prea știm cu e asta, cu mici excepții, de pildă când sunt festivaluri în oraș sau când stăm într-un oraș care e umple în weekend, ca Brașovul sau Mamaia.
Ar fi interesant de interzis accesul turiștilor un an, să vadă localnicii cât de greu e fără banii turiștilor. În orașele astea civilizate, unde turismul e legalizat și taxat, nu în Estul Sălbatic, unde statului i s-a făcut milă și repară el culoarul Rucăr Bran, că ăia de acolo nu plătesc taxe că e drumul prost și nu vin turiști, deși e mereu plin și aglomerație.
Altfel, mă felicit că am văzut Paris și Veneția înainte de învălmășeală.
A fost Întâlnirea Sașilor la Sibiu weekendul ăsta. Să vezi ce fain a fost cu traficul și cu locurile de parcare.
Şi cu pişatul prin parc, ganguri sau oriunde se putea.
Sâmbăta după masa și duminica pana în prânz erau foarte multe locuri de parcare libere după piața cibin. Desigur, asta însemna să se meargă și pe jos 7 minute…
Te invit să mergi 7 minute pe jos cu 2 baxuri de apă și 3 pungi de la LIDL.
@ratza
au facut sasii asa ceva ? nu se poate !!
in satul meu intalnirea sasilor e joi. in caz ca a ratat cineva sibiul si vrea sa participe mi-am luat si eu concediu cu ocazia asta.
Ai fi putut aștepta să vină luni și sa se elibereze orașul. Pana atunci cumpărai doar 1-2 sticle de apa de la magazinul de la parter. Hai sa gândim înainte sa ne plângem.
@costin, nu are nicio importanță dacă mă duc luni sau sâmbătă. Unde stau acum trebuie să mă plimb 5-10 minute cu mașina până să găsesc un loc de parcare. Doar noaptea găsesc din prima parcare. M-am obișnuit cu rutina asta și nici nu mă mai plâng, dar când ajung să mă învârt pe aceleași străzi 30 de minute, te cam apucă nervii.
În Decembrie am bătut recordul cu vreo 40-50 de minute. Asta pentru că cel mai frumos târg de Crăciun e la Sibiu.
Localnicii nu înțeleg că nivelul de trai pe care îl au e posibil datorită banilor aduși de turiști. Ce ar fi fost Grecia fără turism? Și cum ar fi arătat satele grecești fără turism? Probabil că ar fi fost la fel ca cele din Vaslui.
Înafară de ultra-naționaliști nu se supără nimeni pe turiști. Problema este că în foarte multe locuri nu există infrastructură ca să suporte atât turiști cât și localnici.
Vasluiul e locuit de turisti care mergeau in Grecia dar s-au ratacit
Ai stat de vorbă cu localnicii?
Daca tu lucrezi in suport IT, cu ce te incanta banii turistilor? Tu vezi doar aglomeratia si mizeria pe care le fac, plus preturile la haleala si servicii care explodeaza peste tot pe unde sunt locuri frecventate de turisti.
Dacă lucrezi ca suport it intr-un oras eminamente turistic, ai facut o școală, un liceu si o facultate pe banii strânși de la turisti. Părinții tăi care n-au fost probabil it-isti si-au luat salariul din activități conexe turismului si i-au băgat în curul tau in diverse forme. Autobuzul cu care te-ai dus eventual la școală precis a fost subvenționat din banii turiștilor. Venetia s-ar scufunda intr-o luna fără turisti, oricâti it-isti ar oferi suport de pe gondolă. Dacă ești it-ist intr-un oras turistic, mai bine te muti sa scapi de aglomerație.
daca lucrezi in suport it, indiferent de oras, probabil iti petreci minim 2 vacante anual in diverse orase turistice.
Ma futeti la cap cu Vasluiul, cand in Grecia, cu tot turismul ma-sii, e cam tot la fel.
Cand ati fost ultima data in Vaslui, cand ati fost ultima data in Grecia?
Pentru ca sunt din Vaslui, si pentru ca am fost in Grecia saptamana trecuta, fac un mic articol si i-l trimit lui zoso cu rugamintea sa-l publice.
Spoiler: e plin de gunoaie, lipsesc toalete publice, lipsesc cismelele de apa, jumatate din locatii sunt santier deschis, se serveste mancare „invechita”. Bineinteles, vorbesc de Grecia (Lefkada). Si nu, nu am fost la cort, am fost la „conditii”: avion charter + cazare la pensiune cu piscina.
@cristi, in Grecia n-am vazut material de viol, in rest, ai dreptate, e ca la Vaslui..
Am trecut prin Vaslui in aceasta vara si am avut o surpriza uriasa cand am oprit pt o doua ore in parcul orasului. Foarte frumos.
A se vedea Turcia…
Nu ulta nationalistii sunt suparati pe turismul excesiv. De obicei sunt din astia de stanga extrema (intr-adevar, la barcelona ultra nationalistii catalani sunt o parte si extrema stanga, dar nu ultra nationalistii pro-spania)
Problema e ca unii deja exagereaza, cand problema de care se plangeau initial era doar cea cu apartamente turistice in barceloneta si alte zone rezidentiale mai speciale).
De mine sper sa nu se ia, mi-am rezervat la hotel de data asta. Am prins mesajul
Normal ca e curat vasluiu, sunt asa saraci ca nici suedeji n-au
Avem suedeji, unele case chiar in zona centrală (ca in marile orașe), numai că au rămas suedejii pensionari, pe care îi stiu de 30 de ani.
Astia vor si bani si sa nici nu fie deranjati. Am fost la majoritatea obiectivelor turistice in mod random. La zidul Chinei nu e deloc asa. Evident ca daca te duci de zile nationale sau alte sarbatori s-ar putea sa ai surprize. La Taj Mahal problema nu e in interior unde lucrurile sunt aerisite. Ala ce a facut poza probabil s-a dus in sezonul musonilor ca e in rest vreme misto acolo. La Taj Mahal problema e pana cand intri ca vazandu-te strain alb toti vad in tine un adevarat tezaur si o oportunitate unica de care trebuie sa se profite pentru a iesi din saracie.
In rest sunt curios ce-au face aia din Venetia daca n-ar avea turisti? S-ar ocupa de agricultura? S-o fi ocupat ei in trecut cu comertul pe mare dar acum nu se mai face asa.
Sunt curios ce-ai inteles tu din articol/articolele din link-uri.
In cateva cuvinte, nu protesteaza impotriva turistilor in general. Ei proteseaza impotriva degradarii produse de valurile de turisti din ultimii ani veniti odata cu explozia zborurilor low-cost.
Des se vad situatii in care turisti urineza in public, isi pun cortul sub spatiul verde, dorm beti pe poduri sau pe iarba nu de putine ori chiar dezbracati , arunca gunoaie peste tot , fac baie in mare, se spala in fantanile publice,etc.
Ei nu mai vor turisti (saraci) ca astia de mai sus – ; ei cor sa fie cum era acum cateva zeci de ani cand doar bogatii isi permiteau sa vina la Venezia si , evident, cheltuiau . Acum noii turisti nu numai ca nu aduc banii sperati dar ii sperie si pe ceilalti.
Ai dracu turisti isi pun cortu sub spatiu verde
Păi atunci de ce nu pun taxă de intrare 100 eur în veneţia turistică şi la revedere. Când te costă 50 eur biletul şi 100 biletul de intrare, altfel vezi lucrurile şi mai scapi de turismul la cort.
Dar în primul rând nu înţeleg cum e permis să stai la cort, nu vine nimeni să te întrebe de sănătate?
@weebo, atunci de ce politia locala nu sanctioneaza aceste fapte. Pun pariu ca-s interzise. Le sactionezi si la turisti si la localnici si termini balciul.
Pai si normal. Daca intalnirea sasilor se tinea in SUA, mergea doar Johannis…
Si prin Palma au fost proteste, „imprumutate” desigur din Barcelona. E acolo un grup de comunisti care azi chiar a propus expropierea hotelurilor si a anumitor parcuri tematice.
Prin Palma si in alte zone dinastea mai low-cost problema sunt cateva zeci de betivani si derbedei care reprezinta cam 5%-10% din totalul de turisti care vin. Totusi astia de au protestat nu s-au dus acolo in zonele astea problematice ci au protestat fix intr-o zona cu restaurante dinastea mai scumpe unde-si permit sa manance turisti cu o oarecare dare de mana.
Ori la noi s-a cam revoltat multa lume pe atitudinea asta fiindca nu e OK sa musti mana care te hraneste.
Problema localnicilor in Spania cu aceste milioane de turisti este ca prețurile o iau brusc in sus si ei nu își mai permit sa trăiască.
Airbnb a luat amploare si prețurile la apartamente au explodat.
Se închiriază apartamente cu 1700 euro/ sapt ,msi toată lumea lemnoasă la turisti . Muncitorii unde mai locuiesc ? Ei câștiga 1500 pe luna , cat sa dea pe chirie ? Si cui ?
Eu trăiesc in alta zona de coasta a Spaniei , eu plătesc 450 euro pe un Ap cu sea view chiar in prima linie si vreau sa ma mut pentru ca este imposibil de trăit : claxoane NON stop, sute de englezi care cânta toată noaptea, sute de spanioli care urla spre dimineața . Mizerie. Știi cat e acum un apartament de închiriat in același bloc ? 800 euro ! Același Ap. Prețurile efectiv au devenit absurde pentru salariile spaniolilor si statul nu încasează suficiente impOzite pe aceste apartamente , ceea ce nu e ok.
romani, romani, romani peste tot. localnicii cresc chiriile si preturile la mancare si servicii.
evident, vinovati sunt turistii.
Poti merge linistit la Paris. Nu e nimeni
eu am vazut barcelona, nu am mai renovat apartamentul , dar nu regret nici 5 minute
Șerif, aș vrea să se betoneze toate plajele și intrările în Mamaia, cred că asta e singura opțiune pentru a îmbunătăți calitatea în zonă.
Nu degeaba e Satul de vacanță la intrarea în stațiune, e acolo ca să știi la ce să te aștepți.
MAJORITATEA turiștilor aplică atitudinea „am plătit, deci îmi pot bate joc” și „sunt aici și sunt cel mai important”, ca urmare ai servicii pe măsură (prin servicii mă refer de la construcții până la hamsiile prăjite).
Deșteptul de mazăre a promovat turismul sexual și ciobănia, ca urmare există un ditamai contrastul între servicii de duzină și cele de calitate.
În fine, închei rantul prin a încuraja turismul la bulgari! Știu, bla bla, naționaliști, strămoși daci, etc. Să ridice mână ala care a primit bon fiscal pentru o treime din achizițiile de pe Riviera românească.
Am mancat hamsii in satul de vacanta duminica si au fost foarte bune
am fost weekendul asta la shabla. am primit bon fiscal pe mai putin de jumatate din bani. ba chiar si una din benzinarii s-a fofilat :))
Io zic ca s-ar putea sa fie o diferenta intre turistul alb de acum 50 de ani (bani, whisky, servit pe terasa) si turistul alb din prezent, aceasta dovada vie cat a „progresat” vestul de cand e progresist (50 de euro in buzunar, rucsac, cerseste bani prin Thailanda).
„aceasta dovada vie cat a “progresat” vestul de cand e progresist”
Da, clar. Conservatorism OK, progresism NOT OK. Got it. Mult mai bine in Romanica, motto: saraci si prosti.
Cu siguranta nu sunt mai multi vizitatori in Thailanda pentru ca au scazut preturile la transport, au crescut salariile, si vizele s-au relaxat. Nu, albi in Asia fara bani inseamna ca progresismul a dat fail, nu a functionat. Cu sigurarnta nu exista vreo functie matematica care sa faca vreo corelare intre: scadere preturi de transport/kerosen, gdp pc ppp si relaxare de vize relaxate. Nu, progresismul a dat fail, asta e raspunsul.
Concluzia e clara:
Te folosesti de necunostinta ta ca sa promovezi un sistem opus celui curent, asta desi habar nu ai vreun sistem, functia ta fiind de a repeta titluri citite pe net. Multumim pt non-contributia ta.
https://tradingeconomics.com/european-union/gdp-per-capita-ppp
In secunda doi s-ar inchide 90% din afaceri (restaurante, baruri, cluburi, magazine, rute transport, activități de entertainment, imobiliare, etc).
Câteva luni mai târziu s-ar resimți lipsa din buget a taxelor și a cheltuielilor provenite din banii aduși și lăsați de turiști. Apoi ar fi afectați nu doar cei care au închis afaceri, ci și indirect toți ceilalți care aprovizionează, păzesc, lucrează la astfel de afaceri. Și implicit cei care sunt susținuți de banii ăștia – infrastructura ori pensionari, asistați sociali, etc.
Mai bine facem altfel – sa ne trimită noua in România turiștii ăștia (sa vadă suedejii in mediul lor natural, și nu știu ce altceva sa facă), și sa incepem sa dezvoltam noi țara din banii lor.
Stai tu linistit ca principalii consumatori de pe terase in Barcelona tot localnicii sunt. Turistii mananca la KFC/MC/BurgerKing etc.
Problemele sunt cauzate de AirBnb si de lipsa de actiune a politiei. E plin de hoti in oras si de oameni necivilizati.
E o diferenta mare intre Grecia si Barcelona. Una este cand esti o insula cu ceva plaje si nu prea ai din ce altceva sa faci bani si alta este cand esti un oras cu fabrici, birouri etc.
Un fel de Brasov vs Valea Prahovei, e ok, e un ban in plus cand vine turistul, dar nu sunt atatia bani cat aduce un programator lucrand din noul business park.
Turismul condamna un oras la saracie, job-uri platite prost in locul job-urilor bine platite din IT. Sunt o gramada de locuri de munca neocupate in IT de exemplu in Barcelona pentru ca efectiv nu au unde sa aduca pe cineva in oras.
Daca vrei sa faci turism nu in Barcelona, mergi pe Costa Brava.
Barcelona nu era chiar nasol ultima oara cand am fost. Plin, dar nu coplesit. M-a surprins cand am citit ca se plang si ca doamna primar de acolo nu ma aproba construirea de hoteluri.
Unde am vazut diferenta uriasa este Praga. Pot sa o compar cu acum 15 ani. Berea era sub echivalentul a juma’ de euro, te puteai plimba, puteai vizita orice. Ultimile doua dati a fost dezastru! Si intr-una din dati am fost in februarie si tot nasol era! E drept ca fac bani din plin si orasul nu ar arata la fel daca banii aia ar dispare!
In ianuarie, Praga era full de turisti. La minus 15 grade. Nu puteai arunca un ac pe pod. Coada la castel avea cam 100 de metri. Toate neamurile pamantului.
Am fost in Praga in 2007, era aerisit. Am stat intr-un camping foarte fain, unde patronul voia liniste si dadea stingerea la 11 cel tarziu. „Nu-ti place, mai incolo pe strada sunt altfel de campinguri”. A fost liniste si… foarte frumos.
Te rog, pune poze recente, daca ai, sunt curios cum a ajuns. Poze recente „neturistice”, nu din alea de apar prin reviste.
Am fost in Praga acum 6 saptamani. Era plin de turisti si chiar am simtit aglomeratia. Ce mi-a placut in schimb, nu am intalnit cersatori, marocani si africani carr sa te agaseze si sa-ti vanda toate cacaturile, asa cum am prins in Italia in luna Mai.
Se sufoca orasele mari, ca atat stiu majoritatea turistilor: Barcelona, Roma, Venezia, Milano, Paris, ceva prin Grecia si cam gata. Lumea inca nu stie ca mai exista si alte orase de vizitat. E ceva cand zici ca ai vizitat Barcelona, Milano, Paris si altceva cand zici un alt oras mai mic (dar la fel de frumos).
Sagrada Familia/Il Duomo/Notre Dame au si filiale/sucursale?
Eu cand zic ca lumea atat stie. Altceva in afara de astea nu mai stiti.
Turism de bifa
Nu-i problema. Sa faca referendum anti turism si apoi daca decid ca vor sa scada turismul pot incepe treaba:
1. Taxa de oras mare
2. Taxe la obiective pentru non rezidenti foarte mari
3. Impozit forfetar pentru restaurantele din zonele turistice
4. Impozit forfetar pentru restul afacerilor care au legatura cu turismul.
5. Impozit mare pentru firmele rent a car
6. Renuntarea la bilete cu o singura calatorie / o zi / o saptamana pentru mijloacele de transport in comun si acceptarea doar de abonamente pe o luna.
In cativa ani injumatatesc lejer numarul de turisti. Chiar daca se pot gasi solutii sa ocolesti plata acestor taxe, majoritatea nu se vor deranja sa viziteze un oras ostil turistilor. Jefuiesti turistii cativa ani pana nu mai vin, va dura foarte putin si orasul se va elibera, dar vor trebui sa munceasca mai mult, pentru a inlocui veniturile din turism cu altele.
…. sau angajeaza o companie din China care sa construiasca Barcelona/Paris/……/Venetia replica.
Cand s-o imputi treaba de tot, si vor fi limitari in toate orasele astea turistice, lumea o sa inceapa sa descopere si alte locatii. Mi-am pregatit de pe acum petitia pentru limitarea turistilor in Ploiesti. :D:D:D
Off-topic: CASCO la o Skoda Octavia Combi 4×4 diesel de 25000 de euro, sofer grupa 31-50 ani – 1200 de euro pe an. WTF?!?!
Și? Ți se pare mult, puțin? Cât te-ai aștepta să coste?
Extrem de mult. Jumatate din suma asta.
@leo: tu realizezi ca vopsirea unui singur element de caroserie cu o vopsea metalizata/perlata costa câteva sute de euro? Dacă ai un incident minor într-un an, practic aia sunt banii. 600 euro/casco, și la masina 4×4 este nesustenabil. Daca faci 2 incidente minore pe an sau un dosar cu 3 elemente de îndreptat/schimbat /vopsit (cum fac toți, așteaptă sa se strângă și apoi ‘asa am găsit-o în parcare’), deja doar factura la reprezentanta trece bine de valoarea politei. Sunt mașini din gama normala de preț unde un far costa sute de euro… Asa ca ~1000 euro e decent pt o asigurare NEobligatorie.
Cere mai multe oferte. Eu pt o valoare asigurata de ~32 000 plateam anul trecut cam 1000 in 4 rate. Anul acesta a scazut si valoarea asigurata si pe la 850 prima de asigurare.
well, oamenii se plang ca e prea mult.
Si poate parea socant, dar intre interzis de tot si sufocat de turism sunt mai multe nuante. Numarul de turisti in Venetia era ok acum 2 ani, de pilda, si orasul taia ok cu banii de pe urma numarului de turisti de atunci si nu era (chiar asa) de sufocat.
>>>tourist trap<<< leave money here/ you can stay home.
Hahaha, sa dea autorizatii de intrat in oras asa cum se da autorizatie de urcat pe Himalaya, pe K2. Nu ai 30.000 euro pregatiti fix pentru asta, nu intri in Barcelona. Ai iesit din Barcelona si mai ai bani din aia 30.000 euro? Ghinion, raman la noi, ca la UNTOLD!
In semn de protest ca turistii sufoca orasele si in semn de protest fata de Boc si solidar cu regele zerului, care sufera ca lumea prefera bere, Zoso nu s-a dus la Untold. Valul de hipsteri revarsat la mecca hipsterilor a scapat de critici si aratat cu degetul anul asta.
Zer boss e împotriva Untold? S-a prins că popendulația cu drept de vot nu sunt de fapt studenții care bagă bani în oraș ci mosnegimea și acum o dă și el în populisme cu sula moale?
Vorba aia, Vama nu mai e ce-a fost
Da si localnici aia sunt culmea, se vede ca n-au copilarit in Romania. Ei n-au auzit de pungi de apa aruncate de la balcon? Apa in varianta soft, inocenta.
Ce atâția turiști. Sa mai stea pe acasă. Ăsta e un fel de a promova turismul național…
Nu exista raspuns corect la dilema asta.
Pe de-o parte orasul prospera pentru ca face un purcoi de bani din turism, pe de alta parte locuitorii sufera din cauza acestui turism. Ca turist iti convine sa zici „suck it, ca de la mine iei bani”, dar ca locuitor iti cam vine sa-i bagi in pzda mamii lor pe turistii care sufoca transportul in comuni si nu poti sa ajungi in conditii decente la birou.
Se mai pune problema distributiei banilor din industria turismului. Ca poate grosul se duce concentrat la o mana de firme, politicieni corupti, mafie locala (in Italia banuiesc ca cam asa ii). Si atunci, omul de rand cu ce se alege? Si nu, nu e vina lor ca nu au „spirit antreprenorial” si nu castiga in mod direct din turism.
Barcelona are 4.6 mil cu tot cu zona metropolitana(sate si cartiere aparute recent si care tot cresc). Si toti merg in oras. Va dati seama ca nu toti sunt ospatari si chelneri la terase. Si cred ca nu te incanta sa mai faci o ora in plus pe drum spre birou pt ca vin turisti sa umple visteria primariilor.
Ciocanul, o ora in plus fata de ce? A , da, imi aduc aminte pe vremea razboiului civil faceam o ora in minus , eh era orashul mai aerisit ..ce vremuri.
Cel putin o solutie pentru muzee exista: VR. Noi avem HTC Vive si exista deja un muzeu virtual gratuit actualizat periodic cu picturi si sculpturi. Este pe Steam. Marile muzee deja au proiecte in desfasurare cu scanarea exponatelor.
Si nu il inchiriati? 😂
casnca, ai vorbit ca sa n-adormi
Ovidiu, ai inteles despre ce vorbesc? In cativa ani se va putea vizita un muzeu intreg din propria sufragerie, fara sa ne deplasam in orase scumpe si aglomerate, fara sa stam stam la cozi de sute de persoane, sau sa ne frecam intre noi cururile.
https://www.youtube.com/watch?v=jo0Z3W5Fft8
Trafic mult mai aglomerat, preturi mult mai mari pentru chirii (nu toata lumea are apartament in Bcn sau Paris) si servicii.
Ca sa nu mai spun ca si ca turist resimti lucrul asta – cozi interminabile la bilete, foarte greu gasesti hoteluri (multe indecent de scumpe avand in vedere ce ofera), plus ca nu poti sa te misti (imi amintesc de strazi din Venetia unde se mergea om langa om ca la promotiile dinainte de craciun) ori sa te bucuri in liniste de oras, parcuri, plaja samd.
Din cauza aglomeratiei mi-a placut mai mult Cracovia decat Praga
Si? nu pot baga o taxa de turism sau ce? nu it permiti, nu vii, gata aglomeratia dar e mai simplu sa ne plangem, jurnalistii mananca un piscot, politicienii sifoneaza un milion, oamenii de rand au scuze sa trandaveasca.
Există deja o taxă cu efect similar și se numește taxă hotelieră.
La unii e mai scumpă la alții modică.
Foarte multi „calatoresc” doar pentru ca e la moda. Recent, am intrebat-o pe una ce a vizitat in Barcelona si a stiut sa imi spuna: „Niste cladiri, am vazut ceva sculpturi intr-o zi si… am facut plaja. Si wow, am mancat din alea, cum le zice?… stii, din alea de mai aduc si la lidl”. Evident, poze din toate unghiurile pe facebook. Probabil un mare procent e reprezentat de „follow-eri” ca asta. Zic sa le dea un test de cunostinte la intrarea in oras, poate asa mai triaza din ei…
Va disparea moda asta, si atunci trreaba se va relaxa.
– Ai fost la Barcelona?
– Nu, de ce?
– Pai… nu prea ai pierdut nimic. Niste cladiri, ceva sculpturi… poti face plaja si eventual sa mananci din alea de aduc la LIDL de luni incolo, la „saptamana spaniola”.
––-
Am vizitat Barcelona in 2005, apoi in 2010. Intre acesti ani nu am vazut diferente majore in numarul de turisti. In 2005 am „locuit” o luna in zona metropolitana, m-am plimbat mult. In 2010 parea la fel de aglomerat. Ba chiar mai liber, ca disparusera sud-americanii (peruvieni, bolivieni) din piata de langa Rambla.
S-o fi stricat treaba dupa criza?
Efectele easyJet si airBnb… Plus chinezii care fac din ce in ce mai mult turism. Un oras suporta un anumit numar de turisti si un anumit numar de locuitori. Cand limita e depasita, e normal sa apara frustrari.
Pont: daca vreti sa vizitati Parisul, luna august e momentul.
E gol, toata lumea se cara in vacanta, raman doar turistii si ei singuri nu reusesc sa umple orasul.
Bonus, anul asta e foarte racoare, mai scapati de caldura din Romania, in momentul asta sunt vreo 24 de grade si ploua.
Apoi, nu stiu cand a vizitat zoso orasul asta fara sa fie aglomeratie in zonele turistice, eu sunt aici de vreo 15 ani si e cam la fel, cu mici variatii. e adevarat ca de cand au inceput chinezii sa aiba o clasa mijlocie au cam explodat unele zone dar efectul e f moderat, Parisul este un oras bestial de locuit cat timp nu stai in zonele cu turisti care reprezinta in mare vreo 10% din oras.
Ai mei au fost prima oara in Paris, Pisa, Florența, Veneția, Roma in ’85. Si atunci era aglomerat ca la balamuc. Am poze de la turnul Eiffel, la fel de aglomerat, la fel de multi vanzatori ambulanti.. In pozele de pe turnul din Pisa pe linga ei mai apar vreo 7-8 vizitatori..Eu am fost la Londra in ’97.. Nebunie mare in Picadilly, nu mai vazusem asa gloata in viata mea. La fel si la Buckingham. Ultima oara am fost in 2010 si era oarecum la fel, poate un pic mai aglomerat dar nu cu mult. Deci peste tot aglomeratia e de ceva timp. Diferenta e ca majoritatea turistilor vin acum din Estul Europei, India sau Ceaina, care sunt mai neciopliti, mai zgomotosi si mai insistenti, ahtiati „să să puozeze calare pă leii din Trafalgar mâncațiaș” ca sa vada tot blocu ce șmecher a fost el afara..
Cred că treaba nu tine de cei din Est, ci de noile generații.
Plozii de englezi sunt mai teribiliști și mai „demenți” decât cei din est. A se vedea Soho din Londra, mutat la Ibiza, sa spunem.
Apoi, cineva mai sus scria cam la fel, ca s-a umplut de turiști săraci, veniți din Estul Europei sau din China… credeți că au tratament special astia? Cine e mai probabil sa pună un cort, un chinez venit sa viziteze Europa, sau 5 englezi care au terminat liceul anul ăsta, si cu banii de buzunar au putut ajunge in țări mai ieftine?
Nu mai veniti in ferentari! Plecaț acasa!
Astia care se plang de turisti n-au fost prin Asia se pare. O vizita scurta in orice metropola asiatica cred ca ii readuce cu picioarele pe pamant. Adaugam ceva mirosuri si lipsa educatiei de orice fel si iese ceva superb. Cat legat de preturi, nordicii au niste scoruri la supermarket de zici ca esti la restaurante de fite, dar peste tot vezi turisti.
Locuitorii din Veneția (cei care au domiciliul în localitate, nu cei care muncesc acolo!) nu trăiesc de pe urma turismului. Sunt aproape toți rentieri și tare ar vrea să transforme Serenissima într-o ‘gated community’, numa’ pentu ei…
Cei care muncesc în lagună locuiesc la dracu’n praznic.
In Bucuresti sunt cei mai multi turisti, majoritatea din zona Moldovei.
Stau pe salariu de 1500 lei, platesc chirie 1.000 lei si mananca zacusca de la mama/bunica.
toata romania e plina de turisti, de la suedeji pana la someri
Aia-s migranti
Daca tot era vorba de turistii din sibiu, care chiar au fost imens de multi vara asta, sunt bineveniti.
Mi se rupe de concitadinii care se plang de locuri de parcare, de parca nu poti dracului sa vii de oriunde pe jos in sibiu, sau sa-ti lasi masina intr-o zona mai indepartata de centru.
Pe de alte parte, sunt niste zone care ar putea deveni parcari prin apropierea centrului. Inca mai avem foste zone industriale ramase parasite si cu care nu se face nimic. O parte din ele ar putea fi parcari, o parte parcuri, o parte altceva.
Pe langa turistii nesimțiți si britanicii betivi si cresterea chiriilor pentru localnici, problema cu turismul ca industrie e ca nu asigura un nivel de trai decent si plateste putin. Un oraș in care sunt mulți chelneri si receptionisti nu este nu oras bogat. Nu e acelasi lucru cu a avea o industrie IT sau auto dezvoltata in acel oras. Castiga doar proprietarii si patronii de mici afaceri, asta daca nu sunt lanțuri internaționale implicate.
In Barcelona tocmai, ca s-au desființat multe fabrici poluante, care urâțeau orașul.
Nu știu cum e acum, dsr in 2005 am fost în câteva parcuri ce erau facute pe locul unor foste fabrici. Mi s-a părut un concept foarte fain, mai ales ideea cu scoaterea industriei din oraș… acum tu spui ca e ok cu fabrici? Sa le înființeze din nou, in oraș?
Dar ce-ar fi ca lumea să facă invers: sa locuiască în oraș, iar la muncă să se ducă in exteriorul orașului?
Localnicii ar trebui sa inteleaga ca turistii respectivi aduc si o gramada de bani pentru orasul/tara lor.
Depinde si de perioada in care vizitezi orasele acelea. Daca te duci in plin sezon, da, o sa dai de o gramada de lume acolo.
Un turist aduce o suta de euro pe zi. Un programator aduce o suta pe ora. Ca sa nu mai vorbim de proprietate intelectuala, samd.
Corect. Sa lase dracului Romania induatria IT si sa se mute la Barcelona si Venetia
, ca aia n-are asa ceva si trebe salvati de turism :)))))))
Când vă aud cu „programatori”… Ba! Lumea nu e făcută numai din programatori! Nu toți au creier in cap (și chef) sa fie programatori!
Mai ieșiți dracului din casă! Lumea e proastă, nu se spală, nu știu să vorbească, gândesc greu unii. Turismul aduce locuri de muncă pentru pătura de jos, ca doar n-or fi numai genii in Barcelona (Veneția, Sibiu, Săcele).
Acum 10 ani, cand somajul era 20%!!!!! in Spania (unul din cinci oameni nu lucra! Ba chiar mai mult, pentru ca la rata somajului se calculează popendulația activă)… acum 5 ani unde erau ăia cu mitingurile.
Programatori, a? Milioane de programatori!