Are cineva vreo explicație pentru falimentul proprietarilor de oi?

Din două știri la câteva zile distanță aflăm că carnea de miel nu se mai caută și nici lâna nu e dorită la export.

Eu am mari probleme în a înțelege cum funcționează treaba asta cu crescutul oilor. Ai niște animale pe care le paști pe proprietatea statului, pentru care plătești o sumă infimă, ai angajați pe care îi plătești relativ puțin și niște animale care se înmulțesc aproape singure. De ce nu poți produce ceva competitiv?

Asta e marea întrebare: cum naiba nu poți produce ceva competitiv pe piața europeană? Aveam cea mai bună iarbă, cel mai nepoluat mediu și totuși nimic. Nu zic să se apuce să producă lână merino, din aia de costă 50 lei șoseta, dar cum naiba nu reușesc să supraviețuiască?!

sheep-oi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. Nu se asociaza si se mananca intre ei.
    Proprietarii, zic.

    00
    • Cred că lucrul cel mai grav e că nu au un scop.
      Bă, de ce fac / vreau să fac treaba asta? Pentru că asta știu / nu am altceva. Ăsta e răspunsul care te limitează. Stai și te mulțumești cu firimiturile.
      E foarte important să ai un scop, altfel te zbați ca să plutești. Părerea mea.

      00
    • Gresit.Ber-Becali i-a asociat pe toti prin ’90, i-a mîncat pe toti si pe urma a cumparat Steaua.
      Cea mai buna afacere pt un oier.
      Am uitat de stadiul intermediar dintre oier si patron de fotbal: investitor imobiliar.

      00
  2. Nici ei nu inteleg!

    00
    • Total off-topic, dar comentez aici ca să avem o discuție.
      Referitor la parcarea în mall-uri, ce ar fi dacă s-ar parca alternativ: unul cu fața, unul cu spatele? În modul ăsta poți parca foarte aproape pe latura dreaptă și șoferul are tot timpul loc să iasă. Știu, jumătate merg la cumpărături și vor să tragă căruciorul lângă portbagaj, dar cealaltă jumătate poate respecta foarte ușor lucru ăsta? Ce se întâmplă dacă pasagerul coboară înainte de garare și așteaptă 30 de secunde în picioare? Așa ar scădea drastic zgârieturile în parcări (pentru că singurul responsabil de zgârietură rămâne șoferul – cel care are grijă de mașina lui).
      Păreri? Înjurături?

      00
  3. Pentru lipsa de capacitate in a valorifica lana, explicatia este lipsa fabricilor de prelucrare a fibrelor din Romania. E mai ieftin sa importi fibrele gata prelucrate si sa fabrici fire si textile.

    00
    • Lâna se aruncă sau se arde. E sub 1leu/kg și nu scoți nici costurile cu tunsul. O întrebare ar fi de ce nu le-o dăm celor de la care importăm fibre gata prelucrate? Probabil e vorba tot de cantități și lipsa asocierii!

      00
  4. Siria, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Irak – toate țările musulmane unde se consuma carne de oaie în cantități mari – au trecut (sau încă trec) prin perioade de război. Lanțurile de comerț au fost distruse, puterea de cumpărare a scăzut, iar importatorii au luat o mică pauză.

    00
    • NOU
      #9

      Pai si Suedia, Germania, Franta ce fac? Ele tot in razboi sunt?
      Joking aside, cum plm costa 5 lei kilul de carne cand aici e 20 eur? Where is the disconnect? Trebuie cumva sa ma las de cules capsuni si sa ma apuc de afaceri?

      00
    • @Giani Mucea: în Suedia, Germania, Franța sunt mult mai puțini musulmani decât în Magreb, ca atare, consumul a scăzut cum zice Green mai sus. Asta e.

      00
    • NOU
      #11

      Din cate am auzit eu de la cititori de Breitbart, Suedia si restul sunt deja tari musulmane.

      00
  5. E vrajeala, de fapt se folosesc in Marina Militara

    00
  6. Pentru ca asa cum romanul nu mananca vita, nu mananca nici oaie. Romanul mananca porc si pui. De ce crezi ca prospera fermele de porci si pui?

    00
  7. In cazul in care vrei sa le pastrezi mai multi ani, nu ai luat in calcul si faptul ca oile alea nu mananca zapada.

    Uite cat mananca o oaie: http://agsira.ro/ratii-zilnice-furajere-orientative-pentru-ovine-adulte/
    Iar daca vrei miel pentru carne: https://www.verdon.ro/furaje-ovine/furaj-combinat-extra-miei-starter-40-kg.html

    Apoi, ca sa ai oi longevive si bine hranite, trebuie sa ai si niste activitati agricole adiacente, pentru care ai nevoie de oameni, motorina, utilaje, depozit.

    01
    • Ai un comentariu foarte obiectiv si bine argumentat
      , dar ma uit ca ai doua voturi negative si ma intreb de ce draq le-ai luat….?

      00
    • Oameni răi care știu ei mai bine!

      00
    • As adauga ca e o problema de abordare a afacerii. Nu merge sa cresti oi si sa dai niste miei de sarbatori si niste lana pe langa.
      Sunt rase pt lana sunt rase pt carne sau pt lapte. La noi se folosesc oi care dau de toate dar nu exceleaza pe nimic, plus ca nu exista procesare a materiei prime. Nu exista un lant integrat, de la producere furaje, crestere animale, procesare, ambalare, vanzare.
      Asa ca canci !

      01
  8. Lipsa exporturi miei in tarile din Orient. Pana acum se facea export de miei si berbecuti. Lana demult nu e valorificata. Casul ii ajuta sa plateasca toate cheltuielile si ceva profit, dar mieii/berbecutii erau bonusul necesar.

    00
  9. NOU
    #20

    S-a schimbat omul la care tre sa ii dai spaga pentru terenul ala „gratis” pe care pasc oile. Pana cand se clarifica nu mai creste iarba :). Eh, e doar PR pentru negocierea pretului pt concesionarea terenului.

    00
  10. Cîtă carne de oaie sau miel mănînci într-un an? Cîtă vestimentaţie de lînă cumperi?

    00
  11. Mie imi place carnea de oaie, de berbecuț.
    As mânca așa ceva, dar prețul e prohibitiv.
    Asta e; lasă, ca si porcul sau puiul sunt bune.
    Prețul mare îl vad ca pe o țeapă dată cumpărătorului, de asta nu cumpăr. E țeapă, lăcomie, prostie.

    00
  12. Nu se pasc oile pe terenul statului. Ci pe pășuni montane, proprietate privata sau la campie tot pe proprietate privata. Deci costa, și nu puțin. Angajații costa sa se plimbe cu oile. De cele mai multe ori sunt niște subumani care te lasă și dispar sa se imbete

    00
  13. Nu exista o infrastructura de valorificare a produselor si subproduselor . In general ciobanii doar asta fac, pasc oile si fac branza, le tund, le taie. Munca e destul de grea, chiar daca nu cere cine stie ce intelect (trezit si culcat la ore mici, mers cu ele pe pasune indiferent de vreme, curatat balegarul, etc). Dar nu stiu sa le vanda, individual nu au suficienta forta si nici nu renteaza sa mearga cu ele la distante mari pentru vanzare. Ca sa vanda la hypermarket ar trebui asociatii mari, standarde de calitate si igiena stricte. Pastoritul de la noi se face in mod traditional dar nici varianta asta nu pot sa o exploateze ca nu au cu cine. Cererea de carne explodeaza de Pasti si in rest, nu e cine stie ce. Pentru lana nu avem industrie textila bazata pe aceasta materie prima. Cei pe care ii stiu o arunca drept deseu.

    00
  14. NOU
    #26

    Ani de zile lana a fost super ieftina, asa ca si daracul a dat faliment. Ciobanii apreciaza ca nu se cer bani asa multi, dar nu se ofera nici oportunitati. De studiat ce se ofera in Australia, tara care e nr 1 la cam tot ce inseamna cresterea oilor.

    Plus, astia cu oile nu prea sunt tolerati de astia de cresc vaci, ca unde paste oaia nu mai paste si vaca, pe cand viceversa e adevarata.

    Pe scurt: Nu exista cerere, deoarece nu exista industrie pentru lana. Pentru carne, mai sunt turci/tatari prin sud si Dobrogea. Mai se vinde la arabi. Pret iar foarte mic. Lapte branza – se vinde greu pe piete, suedejism mult pe piete, daca ii da afara pe suedeji din piete o sa fie infractionalitate 400-500% mai mare (daca se respecta legea si vinde pe piata doar producatorul, pietele o sa fie goale de gipsy, care din nastere nu are voie sa munceasca prin religia lor).

    10
  15. Nu gasesc angajati care sa stea cu oile.
    Tratamente tot mai multe si mai scumpe.
    Pret de nimic la miei. Prea multe oi .
    Subventii venite cu intarziere.

    00
  16. Cand vom invata sa gatim cum trebuie carnea de miel/oaie, atunci se va manca mai multa. O excursie la arabi, niste training-uri, si se rezolva. :)

    00
    • Iordania – Mansaf
      India – marinare in iaurt, massala sauce
      Romania – coaste marinate in bere neagra, cuptor

      yummy

      00
    • am avt ocazia sa mananc 2 luni intr-o bucatarie turceasca. bucatari turci pentru manacatori turci. truci din turcia, cu fineturi si tot tacamul.

      imi iesea stomacul pe gat la fiecare bucatica de oaie care le scapa la mine in farfurie. e drept ca isicereau scuze si aveau grija sa im dea numai pui si vita, dar oricum….

      ce vroiam sa zic e ca asta cu „nu stiti sa gatiti carnea de oaie, d-aia nu va place” e legenda urbana si atat. nu neg ca unora le poate placea gustul si mirosul ala, dar pentru mine personal tind sa cred ca e toxica pur si simplu, altfel reactiile involuntare de respingere nu ar fi atat de puternice.

      00
  17. Chiar crezi ca traiesc greu producatorii de oi? Perfect! asta isi doresc ei sa crezi. Ar trebui sa vezi ce masini de lux au si cat de usor cumpara apartamente in Bucuresti. Nu ziceai tu ca antreprenorul roman se plange fara motiv ( nu chiar cu aceste cuvinte ai spus-o ). Si astia sunt tot antreprenori si sunt romani.

    00
    • NOU
      #33

      Si echipe de fotbal, sa nu uitam cate echipe de fotbal cumpara.

      00
    • NOU
      #34

      Borcea spune că are echipă de cinci stele? El poate să spună că are echipă de cinci câini. Eu am echipă de cinci stele. La fel şi Rapid, poate să spună că are echipă de cinci vagoane.

      00
  18. Lana nu se mai cauta nici unde. Tesaturile textile sunt superioare acum din toate punctele de vedere. Poate mai sunt ceva hipsteri eco bio ce folosesc lana dar foarte putin. Carnea nu se manca nici la noi nici in UE ca nu ne prea place. Laptele se valorifica decent si cam atat. Avem multe oi, turmele s-au inmultit mult si sunt multi producatori fata de ce era acum 5-10 ani. Ar putea fi destept producatorul si sa o vireze rapid: e cerere mare de vita de carne, lichideaza oile si treci pe angus sau pe capra pt ca laptele de capra se cauta de asemenea. Si sa nu ne mai credem destepti, si la noi se folosesc ingrasaminte/medicamente/stimulente/etc dupa aceeasi retete ca peste tot.

    00
    • Fata de anul 1985 media anuala la ovine o scazut in 2010 la jumate, de la 1200 capete la 1000ha pamant, la vreo 600. Am cautat statistica in legatura cu alt subiect care includea oieritul.

      00
  19. vrajeala ca sa le dea subventii; ciobanii aia pe care ii crezi faliti, defapt au conturile pline

    00
    • Se intampla sa stiu vreo 2-3. Poate aia care au mii sau zeci de mii sa aiba parte de subventii. La restul e vorba doar de supravietuire.

      00
  20. Prea multi lupi în țara asta.

    00
  21. La noi stirile se fac ceva de genu: ziaristu/reporterul x e disperat sa livreze ceva ca seful il preseaza. Stie pe cineva sau aude prin cineva ca un oarecare (in cazul asta crescator de oi) are nu stiu ce problema. Ca de regula dupa subiecte negative se umbla. Merge reporterasu si vorbeste cu omu ala…sau ii da telefon mai degraba. Isi spune ala supararea…in cel mai bun caz ii mai recomanda pe alt cunoscut ce are aceeasi problema sau macar cu ceva legatura.

    Deci avem 2 cazuri izolate in urma carora se face o stire alarmista generalizata la nivel national. Mai sta cineva sa verifice? Mai merge cineva la inca 10 – 50 de crescatori de oi sa vada daca se confirma problemele? Evident ca nu. Toti iau 100% de buna povestea reporterasului…si uite asa se creeaza realitatile artificiale.

    Observati cum in articolul cu carnea de miel e citat un nume oarecare, dupa care exprimarea e „fermierii afirma ca…”, „ciobanii spun ca…”. Pai care fermieri? Care ciobani? Unde au afirmat? Surse…ceva. Nu. Il avem doar pe gigel oieru care e transformat brusc in reprezentantul speciei.

    00
  22. Totul tine de coeficientul de inteligenta al taranului roman… stiu ca o sariti la ceea ce sustin, dar am fost in astfel de medii de foarte multe ori si asta e adevarata problema. Uitati-va in orice sat romanesc cine prospera… cel care striga mai tare si da cu pumnul, tot el e cel care da faliment dupa… de cele mai multe ori.

    00
  23. NOU
    #42

    Noi avem oi agenti secreti ce doboara vapoare rusesti.

    00
  24. Pe zona asta n-avem cum. Ce, ți se pare că ciobanul românesc din Miorița a ieșit pe plus?

    00
  25. le-au picat pietele mari ma. Tie daca ti s-ar injumatati piata, nu ai simti asa, o lovitura?

    00
  26. Okay, stirea asta nu reflecta realitatea, din punctul meu de vedere.
    Am lucrat pentru o perioada de trei ani pentru o misiune diplomatica a unei tari musulmane si mi-au trecut prin maini multe documente de export miei vii pe vapor catre cateva tari din nordul Africii si Orientul mijlociu, aproximativ un set de documente cu 10- 20.000 capete la fiecare doua saptamani. Carnea de miel este foarte cautata la export si se castiga foarte mult din asta.
    Mai mult, pe piata romaneasca in supermarketuri au aparut recent branzeturi artizanale extraordinar de gustoase facute din lapte de oaie si mi-ar placea sa ramana asa.
    Nu stiu ce surse au pro-tv-ul dar sunt ori invechite ori depasite.
    Da, agricultura romaneasca nu e in cea mai buna stare dar idei exista, cerere exista insa birocratia si spagile obligatorii elimina din start multe afaceri de familie si in loc sa producem local/consumam local sfarsim sa importam si sa fim poata de desfacere pentru UE ori sa vindem ceva ce am putea consuma si noi….

    00
  27. Iti zic eu in cunostinta de cauza:
    * angajatii care sa stie sa se ocupe cum trebuie sunt greu de gasit, aproape imposibil. Foarte putini oameni capabili aleg sa fie ciobani.
    * angajatii pe care ii gasesti sunt de cea mai joasa speta. Nu poti sa te bazezi pe ei, nu isi asuma nicio responsabilitate. Pleaca intr-o zi fara sa anunte si nu se mai intorc, trebuie sa cauti altii, si de la capat. Si aici vorbim de oameni platiti cu 1000 lei pe luna (+ mancare / bautura / tigari / haine / casa / lemne de foc).
    * costa mai mult sa tunzi oile (lucru pe care trebuie sa il faci oricum) decat faci vanzand lana.
    * branza se vinde relativ greu fara un lant de distributie, cumparatorii prefera branza ambalata frumos. Multi oameni evita branza de oaie pentru ca are mirosul specific.
    * costa foarte mult sa iernezi oile (trebuie nutret si porumb), mai ales intr-un an ca asta. A dat zapada aceea surpriza fix dupa ce au fost tunse oile si erau pe pasunile montane. Au murit destule oi cu ocazia asta.
    * carnea de oaie nu se mananca in mod traditional la noi, doar de Paste si eventual, o pastrama sau un babic. In ultimii ani nu se mai cumpara cu religiozitate nici macar „mielul de pasti”, cum se cumpara pe vremuri, lumea prefera sa cumpere cateva kg de carne de miel (daca o cumpara si pe aia).

    Gandeste-te asa, cata carne de oaie/miel ai cumparat in ultimii 2 ani?
    Cata branza de oaie?
    Ai cautat sa cumperi paturi/cuverturi/haine din lana?

    00
    • am cumpărat vreo 6 perechi de șosete de lână si cam atât. brânză de oaie deloc. miel dunno, poate 2 kg in 3-4 ani.

    • Lana pentru alea 6 sosete probabil ca venea de la subratul unei singure oi. De la un singur subrat :)

      00
    • plm tot ca tine consumam si noi restul populimii produsele de la ovine. tocmai de asta nu au oamenii aia mega afaceri. unde nu-i cerere oferta nu poate supravietui.

      deh daca am mai avea niste ateliere de daracit, unde lana aia sa fie aranjata, curatata apoi transformat in ceva textila fina pt costume de exemplu, poate poate.
      daca am consuma si restul produselor de la oi poate ar fi mai prosperi oamenii. nu avem cultura pt asa ceva. si poate ne-ar trebui si o urma de nationalism. de genul plm hai sa iau produsul asta marcat cu made in ro ca asa sustin si economia local si nu niste sweat shopuri din india, pakistan, china unde se exploateaza oamenii.

      00
    • Puneți pret ca pentru români si eu voi cumpăra săptămânal oaie.
      Cum puii mei costă triplu față de carnea de porc?
      Va înțeleg, sunteți oropsiți, de asta aveți preturi uriașe.
      Apropo, de ce oare „nu se mai cumpără cu regiliozitate mielul de pasti”?

      00
    • @geo:
      „daca am consuma si restul produselor de la oi poate ar fi mai prosperi oamenii”
      Care restul produselor?
      Te referi la masline?

      In afara de lana, carne si lapte mai da oaia altceva?

      00
  28. Miserupismul statului care ar trebui sa ajute tot ce inseamna agricultura in Romania. De exemplu in Franta functioneaza asa un mic colectivism in care statul se implica ca intermediar intre producatori si exportatori, angrosisti, consumatori.
    Oieritul precum orice activitate agricola cam ii consuma producatorului intregul timp si atunci are nevoie de cineva/ceva ca intermediar sa-i distribuie produsele.
    Cazurile fericite sunt putine iar acolo intreg familionul se ocupa de acea activitate, de la produs la distributie si vanzare.
    Colectivele nu trebuiau desfiintate ci updatate la economia capitalista ca si prim pas spre o agricultura dezvoltata.

    00
    • Și tot în Franța exista posibilitatea ,ca agricultor fiind , să-ți faci propria piață de desfacere. Adică mai pe scurt ești producător de lapte ,lână, carne de oaie , Atunci îți poți cauta proprii tai clienti ,a deschide un mic magazin sau chiar a livra direct clientul la el acasă. Platformele internet și websiteurile devin din ce în ce mai populare ,iar publicitatea se face și singura de la client la client . Vorbesc în cunoștință de cauza. Consumatorul obține un preț bun iar fermierul la fel deoarece se elimina intrmediarii . Insa aici si cetateanul face un efort si parca e putin mai naționalist decat romanul . Astfel de activitati sunt incurajate si nu necesita mari birocratii, spaga peste tot sau a resepecta norme ultra draconiene .

      00
  29. Pentru acelaşi motiv ca şi cu cerealele şi legumele.

    Lipsă completă de mentalitate, combinată cu lipsă de bani, combinată cu o corupţie masivă în administraţie. Reţeta ideală.

    În olanda ciobanul se plimbă cu range rover, vede oile doar pe monitoare, şi are o chestie, un concept SF pentru România în general: contract anticipat de livrare, cu câtă lână şi câtă carne trebuie să livreze pe anul următor, de care calitate, la prelucrătorii de lână şi la abatoare.

    Apoi la rândul lor cei ce prelucrează ştiu cantităţile ce le vor avea, şi fac target-uri de vânzări, şi negociază contractele şi pregătesc transportul şi formalităţile cu mult înainte să se fi născut oaia poate. Consecinţa e că au costuri foarte mici pe overhead, gen depozitare, transport, de la cioban => abator => restaurant/magazin se mişcă extrem de rapid. Toţi au asigurare, în caz de chestiuni ne-anticipate cum că nu pot livra.

    În tot ecosistemul ăsta intră apoi statul care dă subvenţii bune, le dă la timp, chiar şi anticipat, în baza contractelor deja făcute, şamd.

    La noi se merge pe om vedea cum a fi, aştept să fiu cu oaia în mână, apoi mă sui în maşină şi văd unde pot s-o vând, văd câtă îmi iese bună, câtă îmi iese rea, ce combinaţii pot să fac, etc.

    Nivelul de mentalitate e total SF, ăia fac chestia asta de 50 de ani şi au studii agronomice şi economice serioase, de ai noştrii nu vreau să zic nimic.

    Problema e că în secolul 21, s-a ajuns ca să ai nevoie de minte şi ca să fii cioban. Pur şi simplu concurenţa economică aşa mare, încât toată lumea se zbate să fie cât mai eficient, cât mai performant, cât mai mare calitate, iar cei slabi rămân în urmă.

    00
    • NOU
      #55

      Am fost într-un week-end torid la mare la Bournemouth și a fost frumos că nu ne venea sa ne întoarcem seara la Londra așa că am căutat cazare în zonă, totul era fully booked și am găsit bed and breakfast undeva la vreo 30 km departare spre Salisbury la o stână, erau niște ciobani moderni, aveau un castel de piatră moștenit de câteva generații bune de pe la 1600… Ne a plăcut atât de mult ca ne-am mai dus special doar sa stam acolo… Aveau oamenii 3000 de oi și muuulti acri de pământ în jur… Aveau oile îngrădite cu gardulet electric, păstrau o săptămână într-un perimetru, apoi le mutau în altul ca sa se refacă iarba și tot așa… Mieii erau toți dați la export, aa, și ciobanul era, cum zici tu într un Defender, se plimba pe dealuri… Știu ca nu era dar părea foarte ușoara toată treaba…

      00
  30. Ca e greu sa faci o vreme bani din oi ( lapte, branza, carne ) ca apoi sa investesti in prelucrarea lanii. Daca ciobanu roman stie ca doar trebuie s-o dea s-o prelucreze altii… altceva nu exista. Ce asociatie mestesugareasca, ce grupuri de pasionati in prelucrat lana. Suntem multi care s-ar imbraca in haine de lana, cand timpul o cere. Dar nu se poate. Sau ar trebui sa stie stimabilii ca lana e foarte buna si pentru panouri izolatoare, pentru constructii. Internetul e doar pentru facebook, nu pentru cautat oportunitati si informatii.

    00
  31. Ilfov: Am 25 de baloți de lucernă și se pare că am găsit un cioban căruia să-i dau. Dar e posibil să n-aibă bani să-mi dea. Dar are brânză. Brânza de oaie e bună.

    00
  32. Motivul adevarat al falimentului este industria media: nu vezi cati specialisti in oierit te citesc? cand sa mai munceasca?

    00
  33. Nu va mai uitati in gura lor ca pute.Cum sa gasesti angajati cand ii tii la stana in conditii de ev mediu si tu te duci sa iei laptele cu ,,gipul”;ii platesti cu 100-200 lei pe luna si tu vinzi brza la buc cu 25 lei kg;cand e sa vinzi la paste carnea nu lasi la pret ca deh,asta e,noi avem oile si dupa te plangi ca nu se vinde,ca nu cumpara lumea dar ei sun putrezi de bani.Deci cum am spus nu va mai uitati in gura lor.

    00
  34. Cateva idei:

    1. Sunt primari / oameni din consiliul local / oameni din familii mari ce iau terenuri in arenda pe mai nimic.
    2. Sunt oameni care au vazut ei ca oierii au bani dar n-au avut ochii deschisi sa vada miscarile din culise si nici puterea financiara sa demareze in forta.
    3. S-au scumpit terenurile, unii au vandut, altii cer mai mult pe arenda.
    4. Nu poti sa-mi dai doi bani pe hectar, nu poti sa-mi spui ca mi-au disparut nu stiu cate oi fata de anul trecut, ca nu ai inca banii de arenda deoarece nu ti-a intrat subventia cand odrasla ta se da cu X6 pe ulita din sat. Ca ma cac in ele oi si mai bine las ciulini sa cresca pe teren.

    Stiu dinaia care se chinuie, stiu si dinaia carora le-au venit copii sa le ceara X6 ca altfel nu pot sa-si ceara gagica si a doua seara masina era in curte. Tine si de inteligenta, dar tine mai multe de jocurile de culise, de traditia familiei, de ce fel de om esti, etc.

    00
  35. Romanul nu mananca oaie aproape deloc. Mai nou nu mananca nici porc, ca colesterol… Pe la orasele mari se mai mananca vita. Dar in rest, oameni buni, dragi cititori, in rest, romanul nostru mananca cantitati industriale de pui. Pui, frate, pui, ca cica e mai sanatos. Specie mai batuta-n cap ca romanul de la oras n-am vazut.

    Mancati fratilor porc si oaie ca sunt foarte ok. Si rata, iepure, din astea care cresc la noi. Nu frate, romanul mananca pui. Sau curcan, tot pe ratiune de healthy food.

    00
  36. Acum realizez ca n-am baut niciodata lapte de oi si nici n-am braza sau carne de oaie. Cat despre lana nici nu mai comentez…

    00
  37. Vali, pe langa 2-3 persoane de aici care chiar au raspuns la subiect, ti-ai ales gramada nepotrivita careia sa-i adresezi o intrebari atat de punctuala. Acuma serios, care-i procentu de cititori de-ai bricoblogului care sa-ti raspunda pe larg sa intrebari despre falimentul proprietarilor de ovine? :D

    00
  38. NOU
    #66

    Cate shaormerii au oaie ? e o problema de viziune

    00
  39. Eu abia astept sa ajung la vara in tara. Am vorbit cu un cioban de la care am luat 2 miei de Paste si mi-a oprit o noatina la fro’ 40 kg. 8 lei/kg.

    Pastrama, tocan, frigarui. Mama mama salivez cand ma gandesc. :)

    00
  40. NOU
    #70

    zoso, io in locul tau nu le-as plange de mila la ciobani .

    nu de alta dar s-ar putea sa te provoace sa le masurati pe masa, veniturile zic, si s-ar putea ca tu sa fii ala care plange.

    00
  41. Pentru ca ciobanii noștri sunt omorâți de cei ungureni si de cei vrânceni baga-le-as toiagul pe gât!

    10
  42. Statul i-a omorat.
    Statul degeaba. Ca la Radio Erevan, nu ei platesc la stat sa pasuneze,statul ii plateste pe ei sa curete pasunile.Primavara toata lumea merge sa ia subventiile,mii de euroi au ciobanii care au semnat pt hectare de pasuni.Mai vin turcii cand sant berbecutii grasi si cumpara tot si ciobanii au terminat activitatea.Platesc un taraie-brau cu 7-8 mil si tigari sa pasca oile,nu le mulg decat daca le trebuie lor branza sau cas.Ca sa le mulgi si sa faci branza iti trebuie mai multi ciobani,specializati la muls,la branza etc.implicit mai scumpi,si adevarul e ca nici nu prea mai sant.Lana la fel,nu se cauta si e prea ieftina,si uite asa moare.

    00
  43. Judecand dupa numarul comentariilor, cititorii acestui blog sunt experti cand vine vorba de politica, bricolaj, femei, masini, agricultura si in special oi si zootehnie.

    00
  44. Ai pareri despre oi :)))))

    00
  45. Nu mai vor sa stea capra oile

    00
  46. Întâmplarea face să fi vorbit chiar azi cu un comisionar vamal care mi-a povestit că exportul de miei/oi a mers excelent în țările arabe, până acum câteva luni. De ceva vreme încoace turcii caută motive ca transporturile, care tranzitează Turcia, din România, să fie oprite sub diferite motive. Așa înțeleg ei să-și protejeze propria industrie crescătoare de ovine. Drept răsplată, noi le-am dar teren să-și facă o moschee cât un stadion. În buricul Bucureștiului. Mehehehe. Oile suntem noi…

    00
  47. pentru ca logica de cacat si prostia si lacomia sunt de baza in satul romanesc.

    cum pana lu’ hector vine asta, daca pretul de vanzare e mai mic decat costul de productie. hai sa ii dau foc. adica decat sa pierd doar 50% mai bine pierd 100% si inca ceva cat ma costa sa aprind focul propriuzis + curatenia de dupa.

    asta ca sa nu mai mentionam ca in romania nu creste nimeni oi pentru lana. ca daca o fac inseamna ca au si unde sa o vinda. ca daca o fac doar ca „vad eu unde o dau” inseamna ca sunt prosti. iar daca nu cresti oile pentru lana inseamna ca lana este doar un produs secundar care indiferent de pretul de vanzare aduce profit. dar e bine sa ne plangem

    00
    • Sa-ti explic:
      1. Daca intr-un an exista supra-productie si eu iti dau kg de cartofi cu 30 de bani in loc de 60, la anu’ cand o sa-ti cer 60 de bani pe kg o sa zici ca am dublat pretul nejutificat, ca sa ma imbogatesc. Cum, anu’ trecut ai putut sa-i faci cu sub 30 de bani si anul asta nu mai poti?!? Vrajeala! Cunosc cazuri in care au preferat sa arunce zeci de tone decat sa stice pretul.
      2. Tunsul unei oi costa ~2.5 lei, ies 2-3 kg de lana, ~2 lei pe kg. Acum e ceva proiect de lege cu subventie 1 leu pe kg de oaie, in momentul cand va incepe plata subventiei automat pretul lanii va scadea cu minim 50 de bani pe principiul „lasa ca oricum va luati subventie”.

      Recent lana a inceput sa se foloseasca la izolatii termice. Aici cativa oameni potenti financiari ar putea fi si inteligenti construind niste fabrici pentru asa ceva, Romania sa nu mai exporte materia prima la preturi de nimic ci sa exporte produsul finit. Are de unde.

      00
    • daca intr-un an din zece ai supraproductie e cum zici tu. dar aparent la noi supraproductia aia se intampla in 9 ani din 10. adica nu mai e supraproductie ci productie normala si ajungem din nou la ce am zis eu.

      si mai citeste o data partea cu produsul periferic. daca tu cresti oile pentru lapte/branza/carne nu conteaza cat te costa tunsul oilor. este un cost al productiei de lapte/branza/carne si se regaseste in pretul de vanzare al acestora. cat primesti pe kilogramul de lana (fie si juma de ban pe quintal) se cheama PROFIT.

      si daca cumva numarul de productaori si productia sunt atat de mari incat in majoritatea lor au costuri de productie mai mari de cat pretul pietei sunt 2 solutii… ori reduci costurile ori inchizi. dar si astea sunt 2 chestii pe care romanii nu le inteleg sau le inteleg fundamental gresit.

      00
    • @Floo

      Cunosc cazuri in care au preferat sa arunce zeci de tone decat sa stice pretul.

      Tu vorbești serios sau zici la mișto pentru exemplul tău?

      00
  48. Hai ca bag si eu o fisa.

    Lana e destula, peste tot. De-aia pretul e foarte jos.
    Pentru a face insa produse finite, cu valoare adaugata, iti trebuie bani pentru investitii, know-how si multa munca.
    La noi e cam greu sa se intruneasca toate conditiile.
    Romanul prefera sa vanda materie prima si sa-i lase pe altii sa-si bata capul cu produsul finit.
    E mai simplu, mai comod.
    De-aia taiem padurile in disperare.

    E totusi halucinant ca nu s-a gasit macar un (1 != 0) intreprinzator care sa isi dea seama ce potential are piata asta.
    La Decathlon un rahat de bluza de corp cu 20% lana este 70 RON. Si e un rahat la propriu, transpiri ca un cal in ea datrorita celorlati 89% din material sintetic.

    00
  49. Pana una alta sa vedem cum e viata de cioban in Australia https://www.youtube.com/watch?v=PYeKSS-d0f8
    Nevasta ciobanului apare la 1:44.
    Aici vorbesc australieni de exportul de oi vii https://www.youtube.com/watch?v=d7G3wM0gwH8
    Apoi branza aia facuta la stana in conditii de igena precara nu mai are cautare, detalii despre cum se face branza https://www.youtube.com/watch?v=Tn5Gk6QO8J4
    Alt video despre branza https://www.youtube.com/watch?v=l9lwiOnMVVU
    Tunsul oilor se face electric https://www.youtube.com/watch?v=U0Kd8VdBVvo

    00
  50. Draga Zoso, prostia este cuvintul pe care-l cauti.
    Socrul meu e inginer constructor, dupa ’89 veneau la el ciobanii din Covasna ca vor case. Daca-i lua la intrebari ce si cum vor, aveau o singura dorinta: sa fie cu juma’ de metru mai inalta decit cea a vecinului. Asa au ajuns sa aiba niste vile imense, insa ei se ingesuiau si dormeau in continuare in bucatarie, iar restul camerelor erau indesate pina la plafon cu lina.
    Apropo: de cind am vazut cum se face nu mai bag brinza de burduf in gura.

    00
  51. „lana nu e dorita la export” – lana nu e dorita de intermediarii care o exporteaza sau o vand exportatorilor. Cand ai 1-2-3 nivele de paraziti intre tine si cumparator, nu primesti banul. 70 de bani /kg de lana e ilogic, nu ti se merita sa o transporti.

    Asocierea si exportul direct printr-o societate constituita in parteneriat intre producatori, cu niste manageri angajati, e singura solutie.

    00
  52. Chestii:
    1. Lâna e produs periferic. Iar cea de la oile noastre, nu e bună pt ţesături de haine, doar pt pături. E o fabrică veche in Ghimbav de așa ceva, aduc lâna de afară.
    2. Noi nu putem avea merinos pe munte. Au încercat comuniștii tâmpenia asta. Plouă, lâna merinos nu e unsă, apa nu se scurge, se îngreunează oaia, nu mai poate urca și…kaput. ce merge în Australia, nu merge și în Moeciu sau Vadu Moţilor
    3. Acum 40 ani nici în Vest nu se mânca multă oaie. Erau cam ca noi acum. Cu timpul, o să creștem și noi. Gusturile se educă. Toată țara noastră arată ca Austria de acum 40 de ani, de ce ne-ar mira asta?
    4. Soluția cu subvențiile este în continuare utilă, altfel moare activitatea cu totul
    5. Zice a cineva mai sus – conflict între crescători: vaca nu paște după oaie. Adevărat, dar lala crescătorii mari nu contează, vacile sunt hrănite cu produse FNC și vara
    6. Carne de oaie coaptă încet este cea mai bună treabă nevegetariană ever. Courtesy Hădean

    00
    • >1. Lâna e produs periferic.

      Ha? Vrei să spui vertical?

      > Iar cea de la oile noastre, nu e bună pt ţesături de haine, doar pt pături. E o fabrică veche in Ghimbav de așa ceva, aduc lâna de afară.

      Dacă s-ar face clarificări din ăstea, mai multă lume ar pricepe realitatea. Chiar n-am știut.
      Bă da’ să nu existe piață pentru așa ceva? Numai pentru haine? Ce dracu’…

      >2. Noi nu putem avea merinos pe munte. Au încercat comuniștii tâmpenia asta. Plouă, lâna merinos nu e unsă, apa nu se scurge, se îngreunează oaia, nu mai poate urca și…kaput. ce merge în Australia, nu merge și în Moeciu sau Vadu Moţilor

      Deci, tot la câmpie, ceva ce României îi lipsește ca spațiu să mulțumească pe toată lumea (of, dacă nu ne-ar fi mutilat rușii și nemții de Bucovina, Bugeac, Basarabia și Transnistria…)

      3. Acum 40 ani nici în Vest nu se mânca multă oaie. Erau cam ca noi acum. Cu timpul, o să creștem și noi. Gusturile se educă. Toată țara noastră arată ca Austria de acum 40 de ani, de ce ne-ar mira asta?

      Reperele Vestice copiate până la măduva osului și comparațiile ăstea părtinitoare (ca și cum suntem niște cameleoni fără identitate), devin din ce în ce mai agasante.

      >4. Soluția cu subvențiile este în continuare utilă, altfel moare activitatea cu totul

      Aici voi fi de acord.
      Principiul se aplică și la lâna ăstora și la complexul militar-industrial al puterilor continentale: dacă nu produci și se oprește ‘practica’ (darămite că se uită; Dzeu știe cât de proști am rămas de pe urma comunismului privind agronomia, holticultura et restu’), ai pierdut un avantaj sau un potențial. Bine, să faci, să dezvolți la nivel industrial, pe banda rulantă, și să mai și cauți piețe, e partea a doua.

      Curly, sper că nu mi-ai luat replica în sens rău, da?

      00
  53. Trebuie sa te apuci sa cresti oi, dupa un an de zile sigur stergi articolul. E ca si cum un cioban zice ca tu nu muncesti la blog, doar scrii…

    00
  54. Pot sa iti zic ca in Irlanda astia sunt crescatori de oi, deh iarba verde 365 de zile pe an, dar nu ii vad sa se dea pe spate cu carnea de oaie, vita este la putere.

    00
  55. Pe strada unde stau eu sunt doua ferme micute de oi si in fiecare an vad de cateva ori cate un camion incarcat cu oi. Inca nu au dat faliment si angajatii mai au bani si pentru bere la pet :)

    00
  56. Eu nu as baga mana in foc ca avem cea mai buna iarba.

    00
  57. Mai tineti minte vasul ala cu oi care a scufundat nava de spionaj ruseasca? Oile erau din Romania si se exportau catre arabi. Deci treaba cu oile merge, cel putin la anumite niveluri. Eu ma intreb cum naiba merele romanesti sunt mai scumpe ca alea poloneze care in plus mai contin si cost de transport, sau de ce se plang unii ca lana nu are cautare si ca pretul cu care ar vinde-o la prima mana este egal cu costul de productie? Ori productia agricola de la noi este atat de ineficienta (se face la costuri foarte mari), ori in lipsa unui sistem reglementat de achizitionare rechinii fac piata la achizitia la prima mana a produselor (cum se intampla in multe cazuri la lapte), ori marjele de profit ale intermediarilor sunt atat de mari incat nu mai dau nicio sansa producatorilor romani, ori cate putin din fiecare.

    00
  58. Din acelaşi motiv pentru care nu merge a mers treaba cu produsele româneşti pe raft. Românul face treaba pe jumătate pentru că nu concepe să cheltuiască 10.000 de lei acum ca să şi-i scoată anul următor. Dacă neamţul îi cere lână curăţată într-un anumit fel, să corespundă unor anumite cerinţe, iar românul vrea să vândă lâna jegoasă pentru că aşa o vindea şi taică-su, normal că n-o să facă neamţul nici o afacere aici. Şi le dă cu virgulă la eficienţă şi numărul de oi, cum au probleme şi cu suprafeţele. Românul nu poate înţelege că nu poate susţine o afecere cu 50 de oi şi să fie competitiv cu cu ăla cu 5000 de oi. Românul dă foc la vegetaţie vara pe câmp, iar iarna cumpără paie. Românul o să vrea să vândă lâna aia jegoasă şi de calitate inferioară mai scump decât o vând producătorii europeni. Şi o să şi-o pună ca izolaţie la casă dacă nu poate, dar n-o să-şi modifice concepţiile sau planul de afaceri.

    Eu nu-mi pot imagina cum de mai cumpără lumea lapte şi brânză din piaţă. Arată toate execrabil. Brânza e plină de păr şi negreţe, iar românul refoloseşte sticlele de Noroc să pună lapte în ele, vânzând un produs ambalat. Nu zic, e ok pentru mediu, dar ar trebui să fii idiot să cumperi lapte cu iz de bere. Pentru că e iz de bere, sticla aia nu a fost spălată cu mai mult decât apă. La mine în piaţă nu am văzut ţăran care să folosească sticle de plastic noi. De-aici îţi dai imediat seama de nivel.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.