De ce ne mirăm că oameni ca Mircea Kivu au fost turnători?

Termenul ăsta este, turnători, nu colaboratori. Ai colaborat turnându-ți colegii, familia, prietenii.

Serios, chiar nu mă prind de ce se miră lumea că Kivu a fost turnător. Omul a lucrat la o firmă care își exploata angajații până la moarte, nu e evident că e un supraviețuitor și ar fi făcut orice ca să …ceva?

Pentru că absolut toți au o scuză. Trebuia să îmi păstrez postul. Trebuia să îmi public cartea. Îmi pierdeam serviciul. Mă trimiteau la Editura Tehnică. Mă însurau cu fiica Ministrului Agriculturii. Nu mă mai avansau. Nu puteam călători în străinătate.

Și tot așa. Pentru că, să ne înțelegem, dacă nu obținea sau își păstra privilegiile era sfârșitul lumii. Sfârșitul absolut al lumii. Restul puteau trăi, dar oamenii precum Kivu nu, pentru că el era special și trebuia să toarne.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. +1 pentru fraza de incheiere.

    00
  2. privit de la înălțimea unei instanțe imparțiale, ce a făcut kivu – și ca el mulți alții (practic așa comunismul, în primul rând, a avut și are un așa mare succes în țara asta – prin complicități „mărunte”, prin lașități de zi cu zi, prin compromisuri devenite obiceiuri. de ce să ucizi oamenii, ca stalin sau pol pot, când îi poți transforma într-o masă amorfă și supusă?), și mai ales că a tăcut în ultimii 27 de ani pe tema asta, este o rușine, iar bătrânețile ar trebui să și le petreacă încercând să-și spele păcatele.

    din perspectiva omului care avea 15 ani în 1989, iar singurele „concesii” făcute regimului au fost faptul că am fost pionier și utecist, nu pot decât să mulțumesc soartei că n-am fost pus în situația să fac asemenea alegeri.

    00
    • „de ce să ucizi oamenii, ca stalin sau pol pot”
      Si la noi au murit multi oameni in anii 50-60 luptand impotriva comunismului, doar ca nu prea sti de ei. Presa, istoria si statul nu au facut suficient sa ii scoata in evidenta la nivelul pe care il merita.
      Doar ca noi fiind pana in ADN un popor de lasi, n-am avut atata rezistenta (cantitativ) cat alte natii.

      00
    • nu comentez cum scrii „nu prea sti de ei”, dar comentez ce scrii: am sute de cărți, în bibliotecă, citite, despre oamenii morți, în comunism, în românia, și n-am negat destinul lor tragic, ci doar am subliniat că, după 1965, și mai ales după 1971, alta a fost politica, nu de exterminare a „dușmanilor poporului”, ci de marginalizare, degradare și teroare tăcută, teroare realizată, mai ales prin complicitatea celorlalți, oameni precum kivu

      00
  3. Bun finalul, bun de tot!
    Japitele!

    00
  4. Omul poate gresi. Erau destui fara coloana vertebrala, stiau si securistii ce butoane s apese, ca nu erau prosti, ci doar ticalosi.

    Dar dupa Revolutie toti turnatorii puteau sa recunoasca public. Cati au facut-o?

    00
    • Eu stiu doar unul: Paleologu!

      00
    • NOU
      #10

      SRS a făcut-o primul, si Zoso încă il injura. (Bine, omul e de înjurat ca a fost un santajist sinistru in presa, dar pt recunoasterea colaborării merita apreciat.)
      Mona Musca a făcut o si ea, si a ajuns, nemeritat, la cosul de gunoi al politicii.

      Sa fim deci seriosi: suntem toți copiii lui Ceaușescu.

      00
    • Ticăloșii pot fi proști, asta nu înseamnă că un ticălos e și deștept.

      00
    • @George Coman: Care recunoastere, frate? Pentru ce sa fie apreciat? Ca l-a „dezvaluit” Sabin Orcan inainte sa recunoasca el orice. Bine, nu public, dar urma si de aceea l-au apucat remuscarile. Stia ca vor urma niste dezvaluiri, asa ca a fost ticalos inca o data in plus, a incerca sa castige iar simpatia publica. Un jeg ordinar care tinea lectii de morala si anticomuniste prin presa.
      P.S. Copilul lui Ceausescu oi fi tu, ca eu nu ma simt.

      00
  5. Cu observatia ca omul nu regreta nici macar o secunda : „i’m sorry, mea culpa, asta e…”

    00
  6. Mi se pare trist ca toata lumea condamna turnatorii, toate tunurile sunt pe ei, iar ofiterii activi sunt bine merci prin politica sau business.
    Fara a minimiza raul facut de acestia dar, prin comparatie, raul facut de securisti e mult mai mare decat cel facut de turnatori.
    Practic, suspectez ca atentia asta pusa pe fosti turnatori e orchestrata cumva de ceilalti, tocmai pentru a ne da un tap ispasitor pentru regimul trecut si pentru a le asigura linistea.

    00
    • de securist puteai sa te feresti, de turnator nu.

      raul facut de turnatori este urias. se intinde pana astazi si este exploatat din plin.

      00
    • Serios ca te puteai feri? Turnatorii sunt efectul santajului facut de securisti. Deci papusarii sunt ok, noi trebuie sa pedepsim papusile…Yeah, makes sense…

      00
    • hai pe bune? turnatorii sunt efectul propriei slabiciuni sau oportunismului.

      00
    • NOU
      #18

      ORICE serv de informatii, si secu nu a fo o exceptie, e un serviciu de spalare a micilor si marilor tradari. Daca inseli increderea prietenilor, familiei/ daca tradezi pentru cine trebuie, aia nu mai e tradare, e ok.

      00
  7. este greu sa arati cu degetul in cazul asta. depinde de situatie. dupa razboi multi viteji se arata. nu-l scuz, dar nici n-as arunca cu pietre.

    00
    • aici e o chestie delicată. majoritatea au turnat pentru a-și păstra sau pentru a avea avantaje față de muritori.

    • NOU
      #21

      venind dintr-o familie in care nici unul din parinti nu era membru de partid, constant sicanati de cadre si tot asa, zic ca se putea trece prin comunism fara concesii;

      00
    • dupa cum ziceam, depinde de situatie. cu sau fara concesii. la mine in familie au murit 2 la canal si unul dupa din cauza ca isi distrusese sanatatea acolo. strabunicul fusese erou in primul razboi, improprietarit de rege, turme, terenuri, avea magazine, a pierdut tot si tin minte in copilarie ca nici paine nu primeam la magazin cand ne venea randul la coada de 12h. se putea si fara deci, dar cu ce sacrificii.

      00
    • NOU
      #23

      In comunism secu NU putea racola membri PCR.

      ( in fine, exceptiile f rare erau pe zona „da putea dar cu acordul conducerii de partid si de stat, exact ce uraste mai mult un serv, sa ceara voie sefului de partid ca sa racoleze)

      Deci paradox maxim in comunism: daca sotul si sotia erau membri de partid macar puteau fi siguri ca nu au avut turnatorie intre ei pe vremea comunismului.

      Secu era deci subordonata partidului intr-un mod foarte concret. Nemembrii de partid in schimb erau victime: fie ale racolarii fie ale persecutiei daca refuzau racolarea.

      00
    • @Aalexnicolae: exact!!!

      00
  8. Omul a si zis ca a fost o simpla lasitate, atat. Nu m-as grabi sa arunc cu pietre. Ma intreb insa de ce i-a luat atat de mult sa dezvaluie? Aici e o hiba, intra-adevar.

    00
    • pentru că îl șantaja cineva cu asta, probabil.

    • NOU
      #27

      De ce a intarziat atata? Asta e cumva ca bancul ala cu carciumarul pe patul de moarte. Isi cheama fiii ca sa le spuna cel mai important secret profesional. Zice cu voce stinsa:
      – Fiilor, nu pot sa mor inainte sa va spun ca vinul…
      – Ce-i cu vinul, tată?
      – Vinul… vinul se face si din struguri

      00
    • Asta e intr-adevar de toata jena!Nu are nicio scuza cand vine dupa aproape 30 de ani si spune asta! E clar ca stia ca se va afla oricum. Ceea ce arata inca o data ca ramane un jeg de om.Atata timp cat altii au spus NU, astia ca el trebuie trimisi la coada societatii! Ce mi-ar placea o puscarie dedicata pentru astfel de scursuri! Apropos, mosul ala 80-90 de ani, fost tortionar a fost condamnat la 25 de ani de puscarie.Astia precum kiwi asta nu merita si ei cativa ani?

      00
    • NOU
      #29

      @Adi

      „Astia precum kiwi asta nu merita si ei cativa ani?”

      E mult cativa ani. Mai degraba cateva minute. Si nu de puscarie. Pe centura capitalei. De la 15.00 la 15.02

      00
  9. Au fost multi oameni pusi in situatia asta pe vremea lu’ piticu’ insa unii si-au pastrat deminitatea altii nu. E adevarat ca au fost si categoria celor care practicau turnatoria din placere fara sa fi fost intrebati de nimeni cat e ceasul. Acestia din urma erau cei mai periculosi.

    00
  10. Bine zis!
    Dl Kivu face ‘damage control’. Din cate stiu, prin autodenunt, CNSAS-ul nu mai are motive sa inceapa vreo investigatie si ca atare detaliile legate de colaborare, pe cine a turnat, etc… raman ingropate.

    Ca o (lunga) paranteza, e usor de dat cu piatra pe internet si multi dintre noi nu am trait ca adulti in perioada aceea.
    Insa modul in care Kivu pune problema mi se pare foarte parsiv… El vrea sa ne transmita ca saracu era las si speriat dar realitatea e putin alta
    Asta cu am semnat ca mi-as fi pierdut serviciu e cam vrajeala, Kivu era cam om in toata firea la vremea respectiva nu un pusti iar ca de frica ce ii era a vizitat Israelul mai tarziu in 86…
    Pentru cei care nu isi mai aduc aminte, atunci incepu perioada in care carne nu se mai gasea, se statea la coada la oua iar alimentarele erau pline doar cu conserve vietnameze.
    In conditiile astea sa ai pasaport si sa si pleci o luna in Israel…

    Dupa revolutie, timp de 27 de ani nu prea l-a incercat constiinta ba dimpotriva, a fost destul de activ pentru un sociolog pe plan politic plus cateva pozitii de varf de-a lungul timpului.
    De 3 ani conduce si o organizatie dedicata politic „Grupul Autonom pentru Democratie Participativa”.

    Kivu asta are vorbele la el dar nu si faptele. Ca orice turnator de succes de altfel.

    P.S. De Ipsos nu mai are rost de amintit.

    00
    • ba da. ipsos e relevant, că ori știa și a tăcut, deci ticălos, ori nu știa, deci incompetent.

    • De acord.
      Am vrut sa spun ca doar din CV și declarație, se vede caracterul individului; Ipsos (o alta ‘coincidenta’ publică) e cireașa pe tort.

      00
  11. dragut cum si-a adus aminte dupa zeci de ani de acest mic detaliu.Asfel de oameni sunt o otrava pentru societate ! un turnator nenorocit

    00
    • Avea cu siguranta, in continuare, privilegii, usi deschise… A tacut pentru ca sper sa nu se afle. Fiul e actor, netalentat, dar joaca la un Teatrul Odeon. Alti actori tineri si talentati mor de foame!
      A turna e abjectia maxima, nu exista scuza. Asta e parerea mea.

      00
  12. Idiferent de situatia in care te aflii la un momentdat in viata, parerea mea este ca trebuie sa stii sa „Mentii coloana vertebrala dreapta” – indiferent de cine , ce si cum .

    00
  13. Eu cred ca cineva a incercat sa mai apese niste butoane dar Frankenstein s-a razvratit si s-a aruncat in aer. Ceva gen colonel Turcescu. Si-au pierdut si securistii astia batrani abilitatile si din spate nu mai vin decat gogomani lacomi…pepiniera de cadre de calitate SNSPA e plina de piți si pile

    00
  14. Babaetzi, da’ in zilele noastre voi credeti ca lucratorii din servicii se bazeaza pe pokemoni, sau au si ei „sursele” lor? E vreo diferenta notabila intre turnatorii de ieri si „sursele” de azi?

    00
    • Serviciile secrete sunt utile in toate tarile si in toate epocile, nu trebuie desfiintate si nici macare demonizate, atat timp cat lucreaza in limitele legii si nu au impact in rau asupra calitatii vietii cetatenilor.

      Daca tu nu vezi singur diferenta intre regimul de atunci si Romania de azi la capitolul libertati civile pentru tine si familia/copiii tai, am sa las si eu intrebarea sa fie retorica, chiar daca tu poate sperai sa te lamureasca cineva.

      00
    • Nu zice nimeni sa desfiintam serviciile, dar putem da la o parte ochelarii de cal si sa vedem crudul adevar, diferenta mare nu este intre turnatorii de ieri si turnatorii de azi. Au fost si pe vremea lui Ceausescu idealisti care credeau ca „slujesc Patria” asa cum or fi si azi unii care cred ca sunt patrioti….. turnand colegii, vecinii, fratii. Asa ca lasati-ma sa fac o dedicatie: HAI SICTIR TURNATORILOR

      00
    • Nu mi-e clar ce inseamna pentru tine turnatorii de azi.
      Poti sa-mi dai un caz concret, chiar daca inventat? Cum se toarna azi la securitate si care sunt efectele?
      Sper ca nu vorbim de denunturi pentru fapte de coruptie, nu?

      00
    • credeam ca e evident ca nu de infractorii care-si toarna complicii vorbim….. poate n-am fost eu destul de clar, sau poate fenomenul nu e prea cunoscut….

      00
    • @unu: daca spunem despre Kivu ca a fost un denuntator si nu turnator, atunci el este „good guy”, nu-i asa?

      00
  15. Parca in zilele noastre s-a schimbat ceva! Turnatori peste turnatori, pt. interese politice, economice, financiare etc.Vezi si ultimul caz RCS&RDS versus A3!
    Macar atunci exista prezumtia de trai intro tara tiranica, dar acum?
    Corolar: turnatorii de atunci erau mult mai putin blamabili decat leprele de acum!

    00
  16. Boss, plus ce ziceam eu ieri: unul nu a avut decenta sa se retraga pe la casa lui sau la un job obisnuit nici macar dupa revolutie. Toti vor sa fie persoane publice, adulati si pendula mea…

    00
    • Probabil ca sunt dar nu scrie presa de ei fiindca nu sunt persoane publice.
      Un exemplu ar fi Mona Musca (desi si acolo e cu cantec) care practic dupa ce a fost exclusa din PNL, a disparut din viata publica. Ironia este ca unul din criticii vehementi de atunci a fost marele Crin Antonescu, ca nu se poate sa lucram cu ‘securisti’. Aceeasi persoana care a facut alianta cu partidul lui Voiculescu, unul din cei mai toxici securisti (de care stim noi)…

      Nu ca ar conta… Pe de-o parte condamnam ca popor turnatorii si securitatea dar pe de alta, o mare parte a popendulatiei urmareste televiziunile unui securist, infractor care a delapidat statul dovedit.

      00
    • Zic de retragere nu dupa ce scrie presa despre tine ca in cazul Monai Musca. Mona Musca era si de o incompetenta crasa

      00
  17. De ce n-are ursul coada, tot despre Kivu si cum specia astora s-a mentinut in R:

    https://blogary.ro/

    00
  18. Au fost? Credeti ca au incetat vreodata? Ii gasim si azi peste tot.

    00
  19. NOU
    #50

    Din cauza unor jegosi pupincuristi ca asta am avut noi comunismul cel mai tampit din Europa !
    Adica faceau comunistii o prostie, astia le veneau in intampinare si-i incurajau.

    Inca imi aduc aminte de ceasca la proces ca spunea ca-l iubeste poporul si chiar credea asta. Tot jegosi din astia i-au ascuns adevarul spunand ca totul este bine, ca sa-si pastreze pozitiile privilegiate.

    00
  20. Probabil e strans cu usa de a decis sa se dea singur in gat

    00
  21. Dar sa nu uitam de munca lui alaturi de un coleg de unitate, si anume Alin Teodorescu & IMAS prin anii ’90 si nu numai. Dar probabil ca asta a insemnat trecerea de la colaborator la ofiter, cine stie…

    00
  22. Vorbim prea mult despre Trecut si uitam de Prezent ! Stiti ca si Azi sunt Turnatori platiti ? Hai sa-i descoperim :)

    00
  23. Kivu, pauker, bodnareko, chisinevski…toti urmasii lui Traian. Dar vine ea clipa cand vor fi iarasi stransi toti la un loc…cu liniste si verdeata la cap.

    00
  24. Cazul Mircea Kivu este doar partea vizibila a icebergului. Situatia sa arata ca urmele dictaturii sunt extrem de durabile !
    Unii participanti la blog mentioneaza pe buna dreptate responsabilitatea institutiei care avea printre sarcinile sale de baza recrutarea informatorilor si utilizarea lor – e vorba de Securitate. Dar mai conteaza si natura relatiei dintre Securitate si acesti „colaboratori”, care apare clar doar in fenomenul Pitesti.
    La inchisoarea Pitesti detinutii, in anii 48-50, desi erau victime ale torturii, erau fortati sa devina la randul lor tortionari ai celor mai buni prieteni. In general nu se puteau opune ! Intamplarea face ca Mircea Kivu mi-e prieten, dar pentru moment ma abtin de la comentarii privind persoana lui !

    Sunt psiholog si am plecat in Franta in anii 90, unde am incercat sa dezleg mecanismele de baza ale dictaturii comuniste intr-o teza de doctorat pe care am publicat-o in tara in cartea : Cadru totalitar si functionare narcisica. A fost ocazia cu care am realizat importanta extrem de mare a fenomenului Pitesti pentru felul in care comunismul s-a impus in Romania. Chiar si in Uniunea sovietica, distinctia dintre tortionari si victime a fost totdeauna clara – cel putin asa rezulta din ceea ce a scris Soljenitin.

    Vreau sa mentionez doua alte aspecte din cartea mea.
    In priul rand, dificultatea de a fi „un om mediu” in regimul comunist, nici victima, nici tortionar. De fapt, cred ca omul obisnuit oscila in permanenta intre a fi victima sau a fi tortionar, sau risca sa devina ori una ori alta.
    In al doilea rand, existenta unei forme latente, invizibile de teroare, care mentinea pe toata lumea intr-o stare de aservire chiar daca uneori, vremurile pareau mai destinse.

    Evident, aceste aspecte sunt valabile la nivel colectiv. La nivel de individ, formulele de adaptare la dictatura au fost foarte diferite.

    Radu Clit

    00
  25. Cartea mea porneste de la realitatea regimului comunist romanesc, dar, printre multiplele ei referinte se numara si romanele lui George Orwell „Ferma animalelor” si „1984”. Deci cumva realitatea totalitara este uneori atat de suprinzatoare incat para sa tina de fictiune !

    00
    • ok, multumesc. intrebam pentru ca mi se pare ca afirmatia ca „omul obisnuit oscila in permanenta intre a fi victima sau a fi tortionar, sau risca sa devina ori una ori alta” tine mai mult de fiction.

      00
  26. Desigur, omul obisnuit nu exista ca atare, este vorba de o generalizare. Din acest punct de vedere este vorba de o fictiune, exista oameni obisnuiti care au trasaturi comune.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.