O soluție pentru diminuarea numărului de contestații la lucrările publice

Pasajul de la Domnești e contestat a treia oară:

Spre disperarea zecilor de mii de bucureșteni și locuitori ai județului Ilfov care locuiesc în zona de sud-vest a Capitalei, ultimul rezultat al licitației pentru realizarea pasajului Domnești peste centura Capitalei este din nou contestat. Licitația a intrat într-o buclă fără sfârșit în care desemnarea unui firme câștigătoare care să înceapă lucrările este dificilă. Disputa din jurul desemnării unui câștigător pentru această lucrare datează din 2005. (sursa)

OK, hai să zicem că aici e o situație aiurea, dar la fel se întâmplă și în orice alt domeniu. Sunt contestate licitații la manuale școlare, la pixuri, la aer respirat, la orice.

Soluția ar putea fi simplă: ia depune tu, firmă contestatoare, 1% din valoarea contractului gaj, dacă ești sigură că licitația e trucată și vei avea câștig de cauză. Câștigi, banii se dau înapoi. Nu câștigi, ăia 1% sunt penalizarea pentru întârzierea lucrărilor.

Simplu. În felul ăsta tai vântul tuturor celor care nu au ce face decât să dea 1.000€ unui avocat ca să tragă de timp.

Și o poză cu Scarlett fără nici un motiv.

 

scarlett_johansson

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Nici o poza cu Scarlett nu e fara motiv!

    00
  2. Asta a făcut guvernul Ponta prin 2013 și s-a declarat neconstituțional, că împiedică accesul la justiție.

    00
    • Atunci le ramane judecatorilor sa acorde penalitati pentru intarziere nejustificata a lucrarilor la finalul procesului.

      00
  3. Am impresia ca este un sistem de genul acesta, insa suma depusa pentru garantia de contestatie nu este procentuala din licitatie, ci fixa (parca 5000 lei).

    00
  4. Buna sugestie dar… o sa se gaseasca unii care zic ca nu a fost corect procesul de contestatie si au pierdut aia 1% desi aveau dreptate. Adica o sa fie contestatie la contestatie. Apoi niste oameni contesta legea cu 1% la CCR, ca doar e dreptul tau sa contesti/recurs. Apoi nu avem cum sa dam aia 1% inapoi in caz de castig decat esalonat in urmatorii 5 ani – > proces catre state…

    Nu ai cu cine.

    00
  5. Dacă nu s-ar face și contestații, băieții din PSD și-ar da toate contractele ever firmelor lor, fără nicio șansă pentru ceilalți. Din păcate procedurile sunt făcute astfel încât să tărăgăneze toată treaba, cât mai mult. Ca și la proces…

    00
    • Trebuie depus gaj la contestație. Și nu 1% mai mult. S-au pierdut milioane din fondurile europene pe motiv de contestații, taraganari, etc. De ex. un drum judetean carea leagă Domnești de Măgurele. Parca 2 mil € pierdute pentru că s-a închis exercițiul bugetar până și-au scos contestatarii capu din fund. E pa! Nu mai pupă nici unu nici o lucrare!

      00
  6. Eu vad doua motive clare!

    00
  7. Eu credeam ca i-ai incadrat sanii la categoria „bunuri de interes public”, ca doar se bucura ochii tuturor de ei.

    00
  8. Eu vad 2 motive bune pentru poza cu Scarlett.

    00
  9. Mai simplu ar fi sa introduca in caietul de licitatie o clauza care sa instituie o penalitate de 0,1%/pe zi intarziere. Asa dupa respingerea contestatiei ar plati prejudiciul cauzat. Bine aceasta clauza ar trebui sa fie introdusa si in contra membrilor comisiei de licitatie si firma de consultanta.

    00
    • E degeaba. Nu se aplică acele clauze. La unele licitații dedicate, nu se aplică tot contractul, deloc. Firma care trebuia sa faca extindere de retea electrică pe strada mea, avea asa ceva în contract. Se strânseseră miliarde (lei vechi) numai din penalizări d’astea/zi. Bagat în insolvență, patronii fac altă firmă, alte contracte de la consiliul judetean și tot așa.

      00
  10. Cum a apucat deja sa zica cineva mai sus, s-a incercat deja, nu e constitutional pentru ca ingradeste accesul la justitie.

    Eu as propune altceva: judecarea accelerata ca cauzelor care afecteaza multi oameni; avem pe rol o cauza (pod peste DN) care afecteaza vreo suta de mii de oameni? Eliberam repede un complet care se apuca deja sa studieze dosarul ăsta si doar ăsta, intr-o saptamana deja primul termen si intr-o luna solutia pe fond si daca e cazul ne vedem la apel in acceasi procedura. Intr-o luna jumatate s-a eliberat tot.
    Si inca ceva: daca instanta gaseste vicii de intocmire a caietului de sarcini/documentatiei, 30% in minus la salariu timp de un an pentru responsabili; eventual si taiate orice sporuri pe timpul asta.

    00
  11. Nu mai simplu era ca cei care au facut documentatia si evaluarea sa o fi facut cum trebuie si sa nu mai fie motive de contestatie?

    Astia de la drumuri au un talent deosebit de a face documentatia pentru licitatii prost spre extrem de prost:
    – licitatiile la studiile de fezabilitate pentru autostrazile din Moldova care se scalda in contestatii
    – studiu de fezabilitate pentru pitesti-sibiu castigat de o firma care nu poate sa il duca la finalizare dar tot se taraie cu el
    – tunelele pentru ursii de pe A1 de la Margina care nici acum nu au fost licitate si se estimeaza durata de constructie 3 ani pe putin
    – A3 surplacu- bors(40% facut deja de bechtel) castigat de unii care nu facut nimic 2 ani de zile si dupa ce au anulat contractul nu a mai fost relicitat
    – Cireasa de pe tort, faimosul pod de la Gilau care de abia anul trecut a fost licitat si nici acum nu au un castigator, desi bucatie de autostrada pe care le leaga sunt finalizate.

    Nu stiu cat e vorba de rea vointa si cat e de incompetenta. Unii zic ca de fapt documentatiile sunt prost facute pentru a amana lucrarile pe termen nedefinit pentru ca banii sa se duca in alte parti sau sa saboteze daca nu e cine trebuie la putere.

    00
  12. „niciun” motiv :D

    00
  13. Se numea garantie de buna conduita si era 1% din valoarea estimata a contractului. A ingropat-o insa CCR-ul, ca se prezuma automat reaua-credinta. Pai altfel cum?

    00
  14. Ce vorbești, Friț? Păi dacă facem așa, cum or să mai expire studiile de fezabilitate?

    00
  15. Eu sunt de parere sa lasam centura asa cum e. Daca adaugam poze cu Scarlett Johansson din 200 in 200 de metri pe marginea drumului. Asa fara nici un motiv. Dar sunt sigur ca va trebui facuta o licitatie cu cei ce vor sa monteze posterele…….

    00
  16. Da stiti ca donsoara are implanturi, nu?!? Cand am aflat am fost trist…. da mi-a trecut.

    00
  17. Unele lucrari sunt prea importante pentru a fi intarziate.
    Varianta 1: se da o lege ca din firmele eligibile pentru lucrare sa se aleaga random una si daca o da in bara sa nu mai pupe lucrari in urmatorii 10 ani (de ex. daca nu termina lucrarea sau ii umfla pretul peste 20% fata de cat a licitat)
    Varianta 2: Face CNADR lucrarea si subcontracteaza parti din lucrare la care nu se pricepe.

    Ideea e sa se faca ceva …….

    00
    • Daca se face ceva si eventual de calitate /durabil atunci nu mai este prilej de furat/licitatii peste licitatii/contestatii/studii de fezabilitate si alte rahaturi aducatoare de bani multi pentru unii !
      Asadar ideea este tocmai asta..sa NU se faca ceva !

      00
  18. Impiedica accesul la justitie ziceti?Dar cand divortezi si ceri din avere ceva iti cere taxa de timbru de 1 la suta din cat ceri si trebuie sa ii platesti inainte.Cum e aici ?

    00
  19. Fake… boobs

    00
  20. Scarlett e liberă de prieten deci poza nu e fără motiv

    00
  21. Eh las’ ca am vazut si eu Under The Skin, nu e asa perfecta (cica nu a folosit body double). De fapt, e chiar misto in imperfectiunea ei…

    00
  22. Se poate face contestație ca ai pus doar o poză cu Scarlett?

    00
    • Desigur, accesul la justitie nu poate fi ingradit. Iar judecarea dureaza cativa ani, ca asta-i sistemul! 😉

      00
  23. O buna parte din contestatii ar disparea daca cei care intocmesc caietele de sarcini ar fi competenti. Cine a avut de a face cu SEAP-ul stie ce idiotenii apar in documentatiile de atribuire. Unele sunt atat de penale incat si un copil de 5 ani realizeaza ca nu stau in picioare.

    00
  24. Avand in vedere ca majoritatea licitatiilor din Romania sunt dedicate (parerea mea) nu este normal sa existe contestatii ? Cum credeti voi ca se fura grosul banilor publici in tara asta ? Iar ajungem in logica primarilor „ii votez ca au facut ceva, ce conteaza ca au si furat” ?

    00
  25. NOU
    #40

    Singura solutie e o companie de stat. Fara licitatie, doar compania de stat. Cu licitatie orice altceva mic. Compania de stat doar autostrazi, 3 benzi minim, nu jeguri de 2 benzi. Moldova are nevoie de asa ceva.

    00
    • Arata-mi o companie de stat care isi face treaba bine si e pe profit. RATB, RADET, CFR, Posta Romana, Tarom, Combinatele energetice…

      00
    • Solutia mea este totul de stat: companii de stat, angajati doar la stat totul la stat. Ai gasit solutia! Geniule!

      00
    • Sunt de acord ca statul nu e un bun administrator. Dar totusi cred ca prin subcontractare din partea unei companii de stat, pe bucatele mai mici, ca sa existe un control, s-ar putea avansa mult mai rapid.
      Imi spunea un prieten care a lucrat la largirea unor autostrazi in UK, ca e plin de incompetenti si acolo, fara coordonare (incep intr-un loc, nu termina, se muta in alt loc), fara proiect (multe modificari ulterioare) s.a.m.d.

      00
  26. S-a uitat careva în astia 27 de ani sa vada cum se procedeaza in cazul contestatiilor în tarile cu apa calda, ca toate au proceduri de licitatii pentru achizitiile publice si n-au termenele astea penibile de finalizare pentru investitii pe care le avem noi: Sfântu-asteapta, Pastele-cailor, Când-mi-oi-vedea-ceafa etc.

    00
  27. N-am citit toate comentariile, poate s-a mentionat deja.
    Parca a intrat in vigoare acum cativa ani o lege care spune ca iti pierzi garantia de participare (care este procentuala din valoarea contractului) daca pierzi contestatia facuta la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

    E asa greu sa alegi o parte cu care sa tii in situatiile astea. Ca pilele PSD/PDL merg pana in cele mai intunecate colturi si te trezesti bun de plata si cu licitatia pierduta ca niste jegosi isi fac jocurile.

    Uite exemplu clar: am depus documentatie la ROMSILVA pt 6 drumuri forestiere, 6 licitatii diferite. 8 saptamani mai tarziu am fost anuntat ca licitatiile au fost anulate. Peste o vreme am aflat ca drumurile respective sunt in curs de executie. Ce faci aici?

    00
  28. A existat asa ceva (se numea garantie de buna conduita si era cam 1% din valoarea estimata a contractului) insa CCR a declarat prin 2015 ca e neconstitutionala retinerea ei,.

    Era un pic mai complicat pentru ca trebuia demonstrata reaua credinta a unui ofertant pentru a fi retinuta, plus de asta mai exista o cale de atac si anume Tribunalul Bucuresti. Am impresia ca de multe ori cei de la CNSC erau cam permisivi.

    Datorita deciziei CCR a ramas doar obligatia ofertantilor de a constitui garantia de buna conduita (fara niciun risc de a o pierde indiferent cat de intemeiata sau nu era o posibila contestatie) pana anul trecut cand noua legislatie a achizitiilor publice NU a mai continut aceasta garantie si evident liber la contestatii.

    Cam asa se lucreaza in Romania…. in loc sa progresam ne intoarcem

    00
  29. Si pentru zoso : nu e nevoie neaparat de avocati / studii juridice, de cele mai multe ori sunt suficiente niste cunostinte minime de legislatie si experienta in domeniu. Evident ca la contractele babane se baga avocatii pe traseu.

    00
  30. contestatiile se intampla pt ca legea achizitiilor publice este praf si in apl-uri nu exista specialisti care sa faca un caiet de sarcini corect. sunt doar habarnisti d-astia care isi dau ei cu parerea despre cum ar trebui sa fie fara sa stie despre ce e vorba, adica fix cum ai facut tu acum.

    00
  31. Daca lucrarile la metroul din Drumul Taberei dureaza de 5 ani si 6 luni tot din lipsa de fonduri, cum cred bietii oameni ca se va incepe un nou proiect si va fi finalizat in scurt timp. Pasajul de la Domnesti este o discutie foarte veche, numai eu am auzit-o acum 8 ani de zile.

    00
  32. ” dacă ești sigură că licitația e trucată și vei avea câștig de cauză” da, dar tu pui jos 1% din potential milioane de euro, iar aialalti dau mita 0.2% la judecator si tu ramai si fara bani si cu buza umflata. Pentru ca metoda asta pur si simplu cheama la coruptie.

    Dupa ai tu poate mergi la DNA, care poate reuseste sa dovedeasca ceva, poate nu, dar oricum treaba va dura ani de zile, iar tu cheltuiesti tot mai mult in speranta ca poate-poate vei recupera ceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)