Români cu care ne mândrim: Radu Răduță

Când lucrezi la o companie mare și nu poți să-ți uiți rădăcinile:

As The Verge reports, the documents filed today claim Uber is operating using stolen materials and include the sworn testimony of Google forensic security engineer Gary Brown. As we heard last month, Brown’s testimony alleges former Google engineer Anthony Levandowski used his personal laptop to download 9.7 GB of confidential materials related to Google’s self-driving project in December of 2015. According to Brown, Levandowski’s device left a trail in Google’s logs, making him easy to track. Brown also says there’s evidence that two other Google engineers Radu Raduta and Sameer Kshirsagar helped download confidential material.

Cu alte cuvinte, românașul nostru a făcut ce știa de acasă: a plecat cu cât mai multe chestii din firmă. Numai că, în cazul ăsta, nu a furat doar o bază de date cu clienți, cum fac românii când se mută de colo colo, ci și informații confidențiale și protejate de diverse legi.

Partea bună e că Răduță se poate întoarce oricând în țară și se angaja la shaorma, cu condiția să nu fure rețeta pentru sosul secret, că prin Silicon Valley cariera lui s-a terminat.

Acum, tare ar fi ca UBER să plătească niște sute de milioane ca despăgubiri sau să fie nevoiți să oprească programul cu totul.

 

film-a-perfect-murder

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Nu o sa crezi, dar nu e asa. In Silicon Valley (si in State de-obicei) dupa asa un scandal de cele mai multe ori iesi un învingător.

    Acolo se apreciază ca ai o mentalitate care te face sa te bati si sa faci chestii de-astea, de aceea un antreprenor (de exemplu) care a dat-o-n bara e mult mai apreciat decât unul cu 0 experiența care abia acum își începe cariera.
    Ei zic ca acel antreprenor știe ce a făcut greșit si nu o sa mai facă aceleași greșeli, deci statistic, are mai multe șanse de reușită.

    Pe scurt, alt continent, alta mentalitate, nu are nicio legătura cu ce zici tu. Raducu o sa ajungă departe, te asigur!

    00
    • Nu stiu ce filme urmaresti tu, dar hai sa-ti zic eu cum e: da, in SV se apreciaza riscul calculat, mai ales cand iti iese. Cand nu-ti iese, mai putin, ca sunt destui carora le iese si toata aprecierea ajunge la ei. Spionajul industrial e un risc pe care numai CEO-ul are dreptul sa si-l asume, ca daca nu-i iese firma se cam duce pe penis. Inginerii care aduc chestii furate fara sa spuna merg la inchisoare. E posibil ca Google sa nu riste proces, dar sigur va face un settlement, iar Uber va scapa si de ingineri si de secretele lor, iar de angajat nu-i mai angajeaza nimeni.

      00
    • Tare multe poate învăța din furtul de informații și încălcări de contracte, NDA etc. Poate doar să se specializeze pe asta. L-ai vrea în firma ta? :)

      00
    • Nu stiu, doar poate incurci ciordales-China cu SUA care, in general, protejeaza ceea ce tine de proprietate intelectuala (IP).

      Pe de alta parte, daca se indreapta UBER sau Google/Waymo spre baietii destepti care au dat cu jula si castiga, or sa plateasca juniorii pana la adanci batraneti… Iar visele lor ciorditor-antreprenoriale s-ar putea sa se rezume, vorba lu’ Nea Zoso, la shaorme de duzina, ieftine si proaste. Ca si gandirea…

      Daca esti tare in oo, demonstreaza. Daca esti doar un ratat care doar ciordesti de la altii (cam cum faceau si fac comunistii) si mai esti si prins, mi-e ca nu iti va fi prea bine.

      00
    • Toți porniti de la premisa (falsa) ca Răducu o sa caute sa fie angajat din nou.Eu nu cred asta.

      Oricum, dacă citiți articolul de mai sus el nu a fost niciun mastermind, el doar l-a ajutat pe altul sa dea jos 9,7 GB de data confidentiale.

      Eu zic ca nici măcar nu se ajunge la proces, ca n-are chef Google sa apăra in instanța si sa explice nimănui ce cuprindeau acele 9,7 GB de date confidentiale, pentru ca sunt proprietary data, asa ca stați voi linistiti, se muta niște bani dintr-o parte in alta si aia e.

      00
  2. Numa’ nume de americani get-beget pe acolo:
    [Anthony] Levandowski
    Sameer Kshirsagar
    Radu Raduta

    Intrebarea-intrebatoare e: stiau cei de la UBER de mizerie sau nu?

    Dar da, vechile obiceiuri ale ciorditorilor nu se uita…

    00
    • Replica de „salvati familia traditionala” asta cu „nume de americani”. Dar da, pot sa iti garantez ca Uber stia despre asta. Nu e nici un manager pe acolo nascut ieri.

      Din fericire se mai intampla lucruri cool referitoare la Romania in Silicon Valley:
      https://imgur.com/a/SbvuN

      00
    • Lewandovski e la fel de american ca Johnson, sa fim seriosi. Doar americanii de origine britanico-irlandeza sunt minoritate si in cadrul albilor din SUA.
      E ca si cum ai spune ca un evreu american e mai putin american decat altii. Pai e foarte american :) asa si cu polonezo-americanii.

      00
  3. Si ce legatura are Michael Douglas cu povestea romanasului? E cumva Gordon Gekko aici?

    00
  4. Ce chestie, acum cand dai search dupa numele omului, articolul asta deja apare pe prima pagina in Google! Orisicum, +/- romanul nostru, Uber are alte probleme zilele astea…

    00
  5. „Catelus cu parul cret
    Fura rata din cotet”

    Nu este doar prima poezie invatata de noi toti la gradinita? Apoi in clasele primare: Pupaza din tei, La cirese, etc. Te mai miri? Cum zic programatorii: This is not a bug, is a feature.

    00
  6. O fi furat, da’ a dat și la alții.

    00
  7. @claudiu
    Astia din Silicon Valley cica nu mai angajeaza oameni cu UBER in CV.
    Deci ce parere crezi ca au de unul care a furat pentru Uber?

    00
  8. De americanii lor nu prea auzim pentru ca stiu sa isi ascunda urmele. Nu cred ca indienii sunt mult mai seriosi decat romanii.

    00
  9. Din ce inteleg eu situatia sta cam asa. 3 baieti(pacat ca nu e si o fata) lucreaza la un proiect sau ar avea acces la niste date despre un proiect in care masinile se conduc singure. Baietii astia, din varii motive, ajung sa-si faca o firma, care are la baza niste tehnologii furate de la concurenta. Si aici incepe, un pic situatia, sa fie gri si nu alba sau neagra, din cauza ca:
    1.NDA, ala semnat, poate sa fie, profitul pe o luna, daca iti faci bine treaba.
    2.Multe informatii, nu sunt patentate sau sunt in asteptare de patent, deci, conteaza timingul.
    3.Informatiile alea, sunt al dracului de interesante pentru cine ajunge sa le detina.

    In general, procesele de acest gen, se termina cu o intelegere, intre parti, in afara tribunalului si departe de ochii lumii, iar in functie de sensibilitatea subiectului mai vin si alte chestii atasate. Ce a facut romanul nostru, de care pana acum cativa ani eram mandri ca lucreaza in Sillicon Valley, ii va aduce o reputatie buna cu ghilimelele de rigoare, dar daca isi joaca binele cartile, nu-i va mai trebui vreodata sa se angajeze pe undeva.

    Dincolo, de asta, moralmente, e urat ce a facut, dar transpus asta la realitatile din Romania, prin zona pe unde ei lucreaza, gen US, sunt multe companii care au aparut asa, doar ca nu s-a facut mare tam-tam.

    00
    • Ai pus, de-a virgule, de ma doare capul, si nu pot citi, textul, pana la capat.
      E nasol daca nici in limba nativa nu stim sa ne exprimam.

      00
  10. am cautat pe Google si am gasit video asta https://www.youtube.com/watch?v=omXIh2miXro
    Asta o fi ?

    00
  11. inainte de a arunca il el cu ce vrei tu, in articol scrie „Both Raduta and Kshirsagar are alleged to have also downloaded confidential material from Google, including a list of vendors and consultants who specialize in the manufacture in LIDAR”
    Nici un tribunal nu l-a declarat vinovat, din cate vad omul a terminat la MIT, are o gramada de patente.
    Se pare ca el a fost inginer mecanic la Google in acelasi proiect cu ceilatlti si au plecat toti la Otto sa munceasca la camioane care se condud singure intre timp Uber a cumparat Otto pentru 680$ milioane, asa ca banuiesc ca nu isi mai cauta de munca.

    00
  12. Chiar daca Uber se spala pe maini, tot isi gaseste omuletul de lucru. Nu stiu cum e in US dar la noi sigur isi va gasi.
    In RO nu e nici o problema sa se angajeze oameni care au factut manarii, unii cu condamnari la activ si nu vorbesc despre taximetristi, vorbesc de oameni luati din puscarie si pusi directori. Pe nisa unde lucrez eu, sunt o gramada de directori luati din groapa de gunoi si pusi in scaun.
    Sau cine stie, si la americani o fi la fel ca n-om fi inventat noi hotia.
    Nu va fi nimeni sa zica „Nu mai merg cu Uber ca astia au furat de la Google”, ciobanasul mioritic isi va gasi de lucru, Google vor fura si ei de la altii iar viata va merge inainte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.