Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Nope, China nu funcționează așa cum credem noi. La chinezi sacrificiul și munca sunt înțelese altfel. Nu există o bulă, există doar un proces accelerat de dezvoltare. Chinezii sunt 1,38 miliarde – o altă planetă Pământ în sine.

    00
  2. Pai tot n-a explodat bula…nu, China se poate baza, pe langa pietele externe, si pe multi (multi!) locuitori care inca nu au fost transformati in consumatori moderni. Deci potentialul e urias. Plus ca statul poate interveni in mult mai multe moduri in economie decat la noi, la capitalisti si democrati.

    00
  3. Bula exista si e doar o chestiune de timp pana cand se va sparge. Cam toti indicatorii economici trimit cu gandul in acea directie (dinamica creditului, datoria privata, fluxurile de investitii, consumul, productia industriala etc.)

    Ramane de vazut cat de severa va fi avand in vedere ca informatiile statistice publice sunt foarte coafate.

    00
  4. de ce moare prostul?… de grija altuia! :)

    00
  5. ca de obicei, apar mediocrii mentally challenged cu „this time is different” aka „china is different”.
    bula e bulă și mecanismul bulei se desfășoară identic bă proștilor, indierent că-i miorița usa china sau marte.

    00
  6. Pe de o parte dezvoltarea uriasa din ultimii ani se datoreaza unei noi generatii, de chinezi total diferiti de generatia anterioara. Generatia anterioara a fost educata in stil Mao si nu a luat contact cu Occidentul atat de mult. Sunt si foarte delasatori chinezii, de exemplu complex rezidential in Shenzen dupa 3 ani arata ca un bloc de pe la noi (neingrijit, cu buruieni ) Chinezilor le place sa investeasca in imobiliare enorm de aci si bula. La ei e un status sa ai trei apartamente in oras chiar daca nu lociesti in nici unul din ele. Mai e si povestea cu becul din casa scarii schimbat dupa sapte(!) ani.

  7. Pentru cei care au văzut până la final: https://www.investopedia.com/terms/f/free-lunch.asp

    00
  8. Mai e o treabă interesantă aici dar nu pot să confirm 100% fiindcă am citit asta scrisă de nişte străini internautici. Poate erau sinceri, poate au minţit, poate şi-au spus partea lor de adevăr & imaginea în sine e încă o fumigenă.

    În China, cei care termină o facultate, vor să se angajeze rapid la întreprinderile statului. În discuţie era nelămurire că, de ce chinezii absolvenţi aleg sectorul public în loc de sectorul privat.
    În discuţie, apare şi a scris cineva din China că situaţia stă altfel: dacă te angajezi la sectorul privat (dacă vrei să locuieşti în oraşele mari), o să petreci foarte mult timp să-ţi găseşti o locuinţă (nu ştiu dacă se referea la apartamente, case sau apartamente şi case; rămânem cu „locuinţe”) şi foarte-foarte greu, posibil să-ţi găseşti undeva departe de unde lucrezi sau chiar deloc; dacă te angajezi la stat, scrisese userul, intri automat pe nu-ştiu-ce listă şi erai eligibil pentru o locuiţă în oraşul mare unde lucrai sau voiai să lucrezi. Nu ştiu detaliile dacă locuinţa li se dădea pe gratis sau dacă le cumpărau dar, cică, chinezii care se angajau la stat, lucrau munci sub domeniile lor de studiu. De exemplu, unul care terminase ceva cu geografie, lucra ca jurnalist. Treaba era că era obligat, conform cerinţelor, să lucreze X # de ani în sectorul public. După trei ani, poate patru, alţii poate mai mult, după ce-ţi terminai obligaţiile, rămâneai cu locuinţa pe numele tău.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.