Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Apropo de discuția salarii vs. productivitate. La productivitate suntem undeva la 50% din media europeană, la salarii la 20%, deci salariile au crescut MULT sub creșterea de productivitate și în mod normal ar trebui să fie cam duble ca să fie echilibru https://voxpublica.ro/. Ceea ce spune de fapt articolul din profit.ro (și am serioase dubii că asta intenționau autorii) este că firmele care mizează pe salarii mici nu au viitor.

    00
    • Ce nu vor sa inteleaga „expertii economici” e ca nu poti avea in Romania aceleasi salarii la aceeasi productivitate ca in vest. Daca in Franta, de ex, o firma produce 10 euro cheltuind 5 euro cu diverse costuri printre care si salarii, niciodata acea firma nu va veni sa produca in Romania 10 euro folosind tot 5 euro drept costuri. Daca in Ro ar avea aceleasi costuri ca in Franta, atunci ar sta in Franta sau s-ar duce in China, nicidecum in Romania. In Franta ar produce la locul desfacerii marfii, ar avea autostrazi etc, in China ar avea costuri reduse, in Romania nu ar mai avea absolut niciun avantaj. Realist vorbind, terminati cu tampeniile cu solicitarile de paritate intre productivitate si salarii in Ro la fel ca in Vest; chit ca ne doare ca aici castigam mai putin ca acolo, nici noi nu am da 100 de lei pe o saorma cand cu 15 lei putem cumpara aceeasi saorma de la alta ghereta.
      De-aia imi crapau buzele de la atata ras cand expertul soshalmidia era revoltat ca in NY se castiga 4500 de dolari si aici numai 1500; el neintelegand ca, daca o firma americana ar avea cu romanii aceleasi costuri ca si cu americanii lor, si-ar baga pendula in prosti care sterg 10 minute o masutza cu hartie igienica si ar ramane la ei acolo.

      00
    • Productivitatea este dată de utilaje automatizate, nu de Gheorghe care muncește dublu pe un salariu de 10 ori mai mic. Firmele preferă să plătească sclavi cu 200 de euro decât să cumpere mașini CNC și roboți pe milioane de euro.
      În Vest se lucrează cu de astea: sau așa la vecinii unguri https://www.youtube.com/watch?v=NtQjQkDli-g
      De aici productivitatea marită.

      00
    • Pai se stie ca angajatii incep sa devina productivi cand lucreaza fara sa fie platiti, precum sclavii.
      Da problema nu e cati bani dai pe un angajat problema e ca de exemplu companiile de utilitati, gen energie, nu’s nici ele prea productive si trebuie sa te taxeze ca in tarile alea cu productivitate. Chiar si la shaormarii e la fel de dai in bucuresti pe 1 kebab cat dai in berlin

      00
    • Productivitatea este responsabilitatea companiei și reflectă un management prost, din punctul meu de vedere.

      Radu are și el dreptate, pentru a putea avea un nivel de trai ca în vestul europei, trebuie să existe firme românești de succes, care să înceapă să plătească bine, ceea ce nu se întâmplă.

      00
    • Ce limbaj de vagabond cocalar ai bre Radule.

      00
    • @john: Cocalar, cocalar, dar știu măcar să folosesc virgulele.

      00
  2. Aia cu salariul e o mare minciuna in cazul a probabil 80% din firme, dupa parerea mea. Daca o fi sau nu asa…aia e. Stiu concret cateva cazuri printre care la un momentdat m-am aflat si eu, in care veniturile zilnice ale firmelor erau de sute de milioane, ce e drept fiind firme mari, nu medii. Dar salariile erau de pana in 2500 de lei, prime de sarbatori nu se dadeau, se stingeau toate cele sa nu vina factura prea mare, nu se cumparau dozatoare de apa, se muncea inclusiv de sarbatori etc. Oamenii de care spun chiar munceau si in unele cazuri, chiar ei produceau minim 150 de milioane pe ziua respectiva, deci stiau cam care sunt incasarile. Si da stiu ca sunt si cheltuieli cu impozite si etc, dar cand sunt 10 angajati pe un singur departament care produc fiecare minim 100 de milioane pe zi fara a ii pune la socoteala si departamentul de vanzari… Firma unde lucrez eu pe de alta parte, e una cu pana in 20 de angajati si avem salarii care variaza intre 2000 si 3000 de lei. Au fost bani investiti in servere etc. Si cu toate astea omul nu se caliceste si da salarii super bune, si in loc sa ramana cu 7000 de euro in buzunar, ramane cu 5000.. In concluzie cam asta e, nu e vorba de cresterea productivitatii, ci doar de faptul ca nu mai intra niste sume enorme in buzunarele patronilor si atunci trebuie sa faca putin tamtam pe tema asta. Nici o firma nu ajunge sa dea faliment daca are un management bun si angajati seriosi.

    00
    • Cand muncesti la o firma iti vinzi timpul tau contra bani la pret de en-gross, firma respectiva vinde timpul tau la pret de magazin cu amănuntul, dupa plata cheltuielilor directe si indirecte raman cu un profit brut din care se mai platesc taxe si impozite si apoi ramane un profit curat.
      Salariul tau nu e in functie de cat „produce” firma pe zi, doar daca esti in vanzari pe comision, daca esti la salariu fix e in functie de cum te-ai vandut pe tine la angajare, aptitudinile tale, experienta, concurenta care e in piata- cati sunt ca si tine si poate ar muncii mai ieftin.
      Acum vreo 15 ani munceau un IT in Romania doar varfurile acum si ultimul din grupa incepe la un salariu mult peste media pe tara.
      Toate firmele de pe afara care au venit in Romania au venit ca era forta de munca ieftina, usor de calificat, restul cheltuielilor, daca o sa creasca pretentiile prea mult se vor muta catre zone care au costuri mai reduse.

      00
  3. Simptome:
    Salar minim, mancare aruncata la gunoi, bani din impozite bagati la pacanele, alcool+ drujba =love
    Diagnosticul: ?

    00
  4. Wolf of wall street e pistol cu apă pe lângă Vlasov. Scorsese, se aude? Fmm cu hoții tăi de mână a 2-a.

    @zoso: sper că avem și mâine lectură, da? Adu-ți aminte că cititorii tăi câștigă >4000€/lună, deci nu sunt bugetari.

    00
  5. Prima blondă e la Therme, nu? ;)

    00
  6. Misto alaturarea, salariile cu saracia si aruncatu mancarii, definitoare pentru poporul roman.

    00
  7. Nu reduce productivitatea, dumbo, ca 26% crestere e tot crestere

    00
  8. ai salariu cacat si o productivitate oarecare
    creste salariu cu 80%. deci ai cacat*1.8. Productivitatea creste cu oarecare*26%.
    Fara sa stim cat e oarecare, concluzionam ca salariul crescut omoara economia.

    stii unde obtineai o super productivitate? In sclavagism. In fond, salariu mic, ore multe, munceau baietii bine.

    00
  9. Eu nu inteleg stirea cu parcatul neregulamentar. Cum erau parcati neregulamentar? La 3m sub semnu de parcare interzisa? Prin parcarea lor au influentat accidentul?

    00
  10. Adevarul e ca productivitatea in Romania e mai scazuta din afara.
    De la muncitorii care stau pe bordura in loc sa munceasca pana la cei din birouri din firme care stau toata ziua pe Facebook sau isi cauta ultimele tipuri de coafuri online si muncesc din 8 ore doar doua.
    Cunosc persoane care si iau cate o vacanta la 2 saptamani sau suna sa zica ca s raciti sau ca au problema x sau problema y.
    Nu mai vb de pretentii exagerate. Eu am avut o societate si pan la urma am inchis o ca nu gaseam oameni calificati iar oamenii pe care incercai sa i angajezi raspundeau la telefon cu: „Cat e salariul?”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube