Glumeam în titlu, evident… Nu mai știu pe nimeni care să fotografieze „old style”, pe film adică. Probabil că mai există fotografi profesioniști care să mai folosească suportul de celuloid, dar mă îndoiesc că aș avea șanse să găsesc vreunul printre cititorii site-ului.
Eu nu sunt nici măcar amator în ceea ce privește fotografia. Și, din acest motiv, nu îmi permit să dau un sfat despre CUM să folosești camera. Sunt un end-user simplu, cu o cameră bridge destul de ieftină, dar de care sunt mulțumit. În schimb, sunt un împătimit al site-urilor de acest gen. Unele fac parte din ziare/reviste online cu tradiție în jurnalismul fotografic, altele sunt comunități de fotografi amatori. Diferența majoră dintre cele două am observat-o imediat: când vine vorba de peisaje urbane, cam toate fotografiile arată la fel pe site-urile amatorilor. Un „landmark” al unui oraș îl regăsești în toate pozele de pe internet (Le Tour Eiffel e primul care apare într-o căutare „image” a Parisului pe Google; ba mai mult, cred că pe prima pagină apare în 90% din imagini). Asta în condițiile în care Parisul (dar și orice alt oraș) are atât de multe de arătat.
E un păcat în care cad și eu. Și poate că nu e un păcat atât de mare, atât timp cât fotografiile rămân în circuit închis. Dar dacă alegi să le publici pe internet, nimeni nu o să mai fie interesat să vadă aceeași imagine, doar că ai surprins-o tu…
Și aici mi-aș permite să îți dau un sfat: încearcă să surprinzi fața nevăzută a orașelor, a locurilor prin care te plimbi… Fotografia de mai sus e inaccesibilă, chiar și în condițiile în care ai o cameră care costă jumătate dintr-o mașină second-hand. Și asta pentru că mă îndoiesc că vreunul dintre noi are acces acolo. Dar vă puteți inspira din acest articol (sursa fotografiei de mai sus) How to take photos of cities pentru a obține imagini inedite.
As mai face fotografii pe pelicula daca s-ar mai gasi ce trebuie… Ah, si nici aparatul foto nu mai functioneaza…
marian, gasesti tot ce-ti trebuie pentru a face fotografie pe film la f64.ro, spre exemplu. Chiar si alb/negru daca vrei sa faci sau format mediu, in Bucuresti ai unde sa developezi (maicanart- in spate, la Cocor).
Legat de aparatul foto, daca esti dispus sa dai 100 de lei pe el, okazii.ro geme de fed-uri, zorki-uri sau kiev-uri in stare buna. spre 2 milioane intra chestiile strong- lentile zeiss, japonezele etc. Asa ca…
Eu știu pe cineva care lucrează pe film, ba mai mult de atât, e chiar unul din cei mai buni fotografi români pe care-i știu.
Alin Ciortea
Radu: Cred ca (in ziua de astăzi) fotografia pe film e un hobby pe care puţini mai au curajul să-l ia in calcul.
PS: am intrat si pe site-ul tau si pe cel din link. Pro! Amandoi!