ce cameră foto îmi aleg?

Ca sa aflati raspunsul la intrebarea de mai jos, trebuie sa va puneti o alta intrebare. Ce vreau sa fac cu ea? Poze? Fotografii? Hai sa vedem…

Inainte de asta, retineti doua lucruri importante:

  1. bateria. ganditi-va bine ce tip de excursii faceti. aveti curent unde mergeti? daca nu, va trebuie o camera pe baterii, pe care le folositi sau le aruncati. Daca va luati una cu acumulatori, vedeti cat tin acestia, poate e nevoie sa mai luati si rezerve.
  2. stocarea. E important sa aveti un card de rezerva. Nu se stie niciodata cate poze doriti sa faceti si cum ramaneti fara. Ca sa va dau un exemplu, in excursia pe care am facut la Paris in vara lui 2007, am facut aproximativ 600 de poze de zi.Ganditi-va la aspectul asta.

Pentru poze e de ajuns o camera mica, asa-zisele „sapuniere” (pentru ca nu depasesc dimensiunile unui suport de sapun). La 2-3-500 RON, usor de folosit. Dezavantajele principale sutn calitatea slaba si zoomul mic.

Daca doriti sa faceti poze la o calitate mai buna si aveti de la 1.000 RON de cheltuit, puteti incerca aparatele mai mari, cu zoom mai mare si multiple functionalitati (setari in functie de mediul in care va aflati, stabilizator de imagine…)

Retineti ca nu e indicat sa va luati din prima o camera puternica. E bine sa incepeti cu una mai mica si pe masura ce avansati cu cunostintele, puteti trece la una semi-profesionista. Preturile la acestea incep de la 2.000 RON (Nikon, Canon), dar si calitatea imaginilor produse creste considerabil.

Observati ca am folosit alternativ poze si fotografii. Amatorii fac poze folosindu-se de aparatele descrise in primele doua categorii. Fotografii fac cei cu aparate bune, unii profesionisti, altii in curs de devenire.

Aceasta este o poza.

 

Aceasta este o fotografie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. nu se vede fotografia catrebuie sa te loghezi

    00
  2. incearca un Canon G9; incape in buzunar.

    00
  3. DSLR iti trebe daca faci bani din poze. Aia care isi cumpara camere foto de peste 500 lei le cumpara din snobism si impresii. Exact ca aia cu telefoane bengoase care in afara de vorbit la ele nu mai fac altceva.

    Oricum acuma conteaza mai mult photoshopu decat fotografu.

    00
  4. KKS vorbește invidia nene.

    00
  5. kks, DSLR-urile incep de la 3500, 4000 de ron in sus. Cei care cumpara aparate foto sub aceasta suma, dar cu mai mult de 500 ron (adica bridge-uri, sau megazoom-uri), le iau mai mult ca sa se pregateasca pentru DSLR-uri, sau pur si simplu pentru ca au un hobby (acela al fotografierii).

    Snobism mi se pare mai degraba sa iei o sapuniera de 500 ron, cu n-spe megapixeli, cu care sa te dai mare, in loc sa iei un megazoom de 800 ron, cu n/2 megapixeli, dar care scoate fotografii, nu poze.

    Mai mult, poate nu mai e vorba de snobism, ci de pura ignoranta…

    00
  6. Am scris acum doi ani pe softpedia un ghid de achizitionare a unei camere digitale. Este destul de complet insa va trebui actualizat sa corespunda noilor modele.

    00
  7. rusiniiica rusiinicaa:)

    00
  8. sau cumparati-va un aparat cu film, calitatea e mai buna si placerea mai mare, daca se poate cu setari manuale, recomand aparatele vechi rusesti gen zorki4 ca rangefinder sau Zenith ca SLR, de obicei le gasiti la preturi sub 100 Ron

    00
  9. sau cumparati-va un aparat cu film, calitatea e mai buna si placerea mai mare, daca se poate cu setari manuale, recomand aparatele vechi rusesti gen zorki4 ca rangefinder sau Zenith ca SLR, de obicei le gasiti la preturi sub 100 Ron

    Placerea este mai mare la un aparat pe film, la fel si noiseul specific la fotografiile alb negre(noise care le face unice, nu poti compara un a/n pe film cu unul pe digital) – problemele apar atunci cand faci o fotografie si nu stii cum a iesit, mai trist e sa te trezesti la developat ca nu ti-au iesit fotografiile cum voiai (out of focus, dof slab etc).

    Zicea cineva ca DSLR-urile incep de la 3500-4000 ron. DSLR poti sa iei si la 17 milioane(350D), de la 3500-4000ron incep preturile pentru prosumer, apoi semi-pro (full frame) si, evident, pro.

    00
  10. De ce ai dat link-uri doar de pe PC Garage si doar la Sony Cybershot?
    Daca vorbesti de DSLR nu poti sa vorbesti doar de body.. scrie si de obiective, care pot ajunge usor la valoarea tripla a body-ului. Canon e tare mai ales pe segmentul sapunierelor.. pe segmentul pro Nikon rupe. Inainte sa-mi sara „initiatii” in cap, lecturati va rog despre marii fotografi.

    00
  11. madalin, poti gasi si la 1.000 de ron. eu vorbeam de preturile din magazine.

    andrei, nu a fost ceva programat, pur si simplu de acolo mi-am cumparat ultimul obiect conex cu aparatul foto si mi-a ramas siteul in bookmark.

  12. Ideea trebuie tratata cu discretie.

    Nikon e excelent pentru in-door, canon pentru out-door.

    Despre dslrurile ff nu mai vorbesc(aici canon bate la curu gol nikonul)

    00
  13. de unde cumpae la pretul cel mai mic un notbook?

    00
  14. da-ti-mi o adresa de unde sa cumpar la un pret bun laptop nou de 15

    00
  15. Incercati sa faceti cumparaturi de pe net de la nemti!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)