Rezolvarea problemei sistemului cardurilor de sănătate în câțiva pași simpli

Dacă nu știți, sistemul cardurilor de sănătate crapă non stop de câteva luni bune. Sistemul a costat 20 milioane euro, fiind realizat de Siveco și mentenanță asigurată de Teamnet contractul der mentenanță câștigat de Teamnet și contestat, deci încă nu se ocupă ei.

Ce e de făcut:

  1. dați afară cei care au făcut caietul de sarcini și cei care au făcut recepția sistemului. e evident că sunt incompetenți și că și-au asumat un produs prost. zburați toți, fără discriminare, secretare, asistente, secretari de stat și portari.
  2. bănuiesc că sistemul e la STS. dat și de acolo afară cine se ocupă de el, că și ăia stau degeaba în loc să rezolve sau să dea la presă motivele problemelor. că așa avansează societatea, faci un memoriu, vezi că nu ți se răspunde, dai pe surse cuiva să bubuie presa de incompetența vinovaților. dar ei nu vor să facă asta, că și ei sunt incompetenți, deci trebuie dați afară.
  3. găsit pe cineva cu minime cunoștințe tehnice care să se uite și să vadă de ce pică sistemul ăsta. crapă hardurile? s-a corupt baza de date sau doar niște tabele? e subdimensionată infrastructura?
  4. găsit o firmă care să repare aceste probleme. cât de greu poate fi? mă gândesc că se găsesc câteva firme care să aloce 10 programatori problemei și să o rezolve. știu eu câteva dacă aveți nevoie de idei. mai am pe undeva mailul lui Lăpușan de la Zitec, cred că putem face o combinație să îmi dea un preț bun.
  5. gata.

Hai să ne gândim. O bază de date cu 20 milioane subiecți. Câți doctori să fie? Câte câmpuri să aibă tabelele alea? Câte conexiuni pe secundă? Pe ce servere credeți că stau de pică atât de des și merge ca porcul?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. singura problema e ca in tara asta de kkt trb licitatie publica si castiga pretul cel mai mic. o sa scapi de ghita si o sa dai de ta-su

    00
  2. Eu nu inteleg de ce ai nevoie de card daca totul este centralizat. Putea la fel de simplu sa fie pe baza de cnp …

    00
    • in teorie cardul ar presupune accesarea sistemului si in lipsa unei conexiuni la baza de date centrala + optiunea de anonimizare.

      ar putea fi ca sa poti sa beneficiezi de servicii medicale, fara ca sa iti spui numele/ datele personale in caz ca vrei sa iti pastezi anonimitatea SI in acelasi timp sa beneficiezi de anumite servicii.

      00
    • Pentru ca medicii de familie faceau magarii, si emiteau retete pe numele tau cand tu defapt nu aveai nimic. De aia.

      00
    • :) ca să plătești 10 lei consultația dacă nu ai cardul la tine (cel puțin așa e la medicul meu de familie)

      00
    • Cardul trebuie sa-l ai la tine……
      CNP -ul tau poate sa-l foloseasca oricine!

      00
    • Pentru ca doar pe baza de CNP se poate fura ..la fel cum in Teleorman, Giurgiu si alte judete se poate vota ,decedat fiind.

      Bugetul CNAS este urias iar decontari pentru medicamente si consultatii fictive se faceau cu carul.Idea din spatele cardului e foarte buna , implementarea este romaneasca ( a la Ghiță). Acum se mai fura doar pe contractele alea de mententanta … iar pacientul tace , inghite si mai vine si maine ca are timp ce mama mă-sii

      00
    • E greu de explicat de ce e nevoie de card daca nu iti dai seama singur dar uite ca incerc: prezenta cardului ala in momentul consultatiei/ emiterii retetei certifica ca esti prezent in cabinet in momentul ala si nu s-a trezit medicul sa scrie el retete pe numele/cnp-ul tau sau sa bage in sistem consultatii fictive ca sa mai incaseze niste bani iar tu sa te trezesti ca vrei sa iti faci o asigurare si sa ai retete pe numele tau cu medicamente de boli terminale cand tu nu ai treaba cu asa ceva.
      Vali discuta de implementare, functionare si probleme, nu pune sub semnul intrebarii necesitatea sistemului.
      In plus problemele par de infrastructura, echipamente hardware si retea, nu de software ca sa fie rezolvate doar cu niste programatori.

      00
    • @Marius Multi isi lasa cardul la medic, pacaliti de acesta cu diverse motive, cu pinul lipit pe un pos-tit. Apoi medicul isi baga consultatii din burta cum are chef.

      00
    • Este pe baza de cnp practic. Daca nu ai cardul la tine te duci la un farmacist binevoitor, ii dai cnp si pin-ul (anul nasterii initial) si ai sa vezi ca treaba merge si fara card.Aceeasi chestie si la doctor dar ala are deja cnp-ul tau..

      00
    • ahahaa, m-am cacat pe mine de ras, pe baza cnp poti fura dar pe baza de card nu.. =)) nu e neparat necesar un card, ar putea fi un id-scanner si deja vine medicul cu conexiunea prin satelit sau prin ce vreti voi la baza de date. aia cu ‘furatul’ de retete se poate face in continuare era doar necesar sa iti poti cumva verifica istoricul medical si nu numai. dar parca nici nu poti cu cardul asta inutil. ar trebui minim 5 ani puscarie sau cati a costat ca timp toata smenaria asta cu cardul pentru toti care au luat parte la ‘confectionarea sistemului’.

      00
    • Nu poți să prezinți cardul de identitate în locul cardului de sănătate la farmacie?

      00
    • @unu
      Da pentru ca altfel vin la medic toate babele si mosii care habar nu au ce au facut cu cardul si ce pin si-u pus.

      00
  3. s-a discutat deja pe undeva. cred ca iesea pe la #100k totul cu hosting inclus, fara licente speciale

    00
    • Desigur, stii tu ca asa e, doar s-a discutat pe undeva deja. Un bladecenter cu 3-4 lame in firea lor, switchuri de fibra si retea redundante, upsurile corespunzatoare si ceva storage deja bate suta de mii, dar tu stii sigur ca poti face un datacenter cu servere, infrastructura, licente si aplicatii pentru 20 de milioane de bolnavi/carduri si posibile mii de accesari concomitente/securizate in banii aia, ca ce pendula ta, esti gigi specialistul de pe net. Dar sa fie cu ubuntu, nu? ca e cel mai tare, ai tu acasa si stii ca nu poti lua virusi si ca faci tot ce faci si cu windows da’ gratis, nu?
      Si cand iti citeste careva ineptiile, o sa stie si el ca se poate cu 100k, ca a citit el pe undeva.

      00
    • Despre ce blade si switchuri de fibra vorbesti boss. Ia intreaba-l pe Zoso cate conexiuni are zilnic ( probabil comparabil de multe cu alea de la medici) si vezi pe ce blade de 100 000 isi tine aplicatia. Si de cate ori ii pica. Nu zic ca baza astora trebuie tinuta pe AWS de 100 de dolari pe luna la amazon, zic doar ca pot sa fac una pe o cutie de 1000 de parai si merge mai bine si pica mai rar decat asta de acum cu blade-uri de care zici tu si switch-uri de fibra , lol. Despre ce redundanta vorbesti acolo, n-auzi ca crapa ca la nebuni si nu-si revine usor?

      00
    • bă, și eu sunt atehnic, dar măcar nu mă bag.

      00
    • NOU
      #20

      Probabil ca merge sa folosesti ca storage si un HDD extern de 2 Tera, si mai ramane loc si de pus ceva pornache.

      00
  4. aplicatia sta pe laptopul unuia din teamnet acasa si mai pica atunci cand ii scoate ma-sa rooterul din priza ca sa dea cu aspiratorul…

    00
  5. si cu cate benzi ziceai ca vrei podul peste Atlantic?

    00
  6. „STS .. să dea la presă motivele problemelor.”
    Angajatii STS si rudele lor sunt monitorizati non-stop.
    Cine ruineaza viata copilului si a sotiei pentru niste plastice colorate?

    00
  7. Eu stiam ca sistemul asta a fost realizat de HP impreuna cu SIVECO, nu TEAMNET

    00
    • Siveco l-a dezvoltat, Teamnet ii face mentenanta. Probabil sa nu bata la ochi.

      00
    • SIVECO a facut treaba si HP a incasat grosul.

      00
    • NOU
      #30

      Pai da HP, a castigat licitatia si a subcontractat la Siveco :)

      00
    • „Pai da HP, a castigat licitatia si a subcontractat la Siveco”
      deja vu, tipic cum se fac lucrurile in Romania. probabil la Siveco le-a dat vreo 50% din bani, iar aia au facut o treaba pe masura. oricum noi romanii n-avem cultura lucrului bine facut, dat cam mai primesti si jumate de bani iese o treaba ca asta.

      00
  8. *ca să NU plătești

    00
  9. Poate sa fie orice: banda insuficienta, server de aplicatii mic, server de baza de date mic, baza de date neoptimizata.
    Cum problemele persista de ceva timp, as zice ca e ceva pe partea de design sau arhitectura care a fost proiectat prost. Sau netestat suficient.
    Nu are legatura cu numarul de pacienti, ci cu numarul de tranzactii (consultatii, retete) si numarul de interogari.

    00
  10. Si gura lor ce sa manance? DIn ce sa cumpere pungi si galeti pt campanie electorala.

    00
  11. Eu ce nu inteleg este ce costa 20.000.000 euro pentru un sistem de genul. Lucrez in IT, stiu ce inseamna o aplicatie care sa faca management la carduri si clienti (chiar daca nu de sanatate, e irelevant). Stiu, programatorii au salarii mari, firmele vor sa faca si ele profit. Dar totusi, 20.000.000 EURO ? nu cred ca au lucrat mai mult de 20 de programatori la toata solutia aia. 20 x 3000 eur/luna = 60.000 eur costuri/luna cu salariile. Si daca ar fi lucrat 2 ani (ceea ce e aberant), ar inseamna undeva la 1.500.000 euro. Sa mai punem 1.5 milioane profitul firme, ajungem la 3 milioane. Chiar daca as exagera si mai mult costurile, tot nu as putea sa ma apropiu de 20.000.000 EUR…

    00
    • Au cumparat licente (e un Oracle, daca tin minte bine) + hardware.
      In rest nu gresesti cu nimic, daca ne uitam si pe alte contracte din zona IT, cam toate zic eu ca au fost umflate de vreo 10 ori.

      00
    • Totul este la suprapret. Majoritatea nu are habar cat ar costa un sistem de genul asta, putea la fel de bine sa coste x10 ca tot ,in prima faza, nu si-ar fi pus aproape nimeni nicio problema. Abia dupa ce a inceput sa pice sistemul a venit si intrebarea de ce a costat atat.

      00
    • Nu ești bun de angajat la stat….

      00
    • Nu cred ca lucrezi de mult timp in IT!
      Ai bagat numai salariile, dar nu si licentele, serverele, terminalele de la fiecare medic.
      Cu siguranta nu ajung costurile la 20mil! Daca s-a negociat si mentenanta…

      00
    • Sunt multe ore de asistenta tehnica. Si 3000 salariul e fara taxe. Doar cu 20 de oameni nu poti crea un astfel de sistem de la zero.
      Cati pe baze de date
      Cati pe interfete
      Cati pe programare
      Cati pe partea de hardware stocare
      Cati pe partea de comunicatii

      00
    • ai vazut cumva caietul de sarcini si stii tu sigur ca 20 mil euro a costat doar software-ul?

      00
    • pentru ca noua ne place sa avem ce e mai scump, cea mai scumpa autostrada de 52 km, cea mai scumpa solutie software, hardware ……
      Nu lucrez in IT dar banuiesc ca ai ceva erori la calcule, la cei 3000 de euro ai uitat de taxe, apoi chiria, uilitati, calculatoare, apoi o firma sa functioneze mai are nevoie si de alti angajati nu doar de programatori.
      Vali incearca sa dai afara un angajat in Romania dintr-o firma privata mai mare pentru ca nu isi face datoria cum trebuie , e aproape imposibil ce sa mai vorbim de dat afara de la stat , nu se va intampla niciodata.

      00
    • NOU
      #43

      O licenta de baza de date Oracle Enterprise Edition e 40k usd/cpu (înainte de discount care poate varia în functie de client). Daca adaugăm RAC si partitioning e si mai mult. Calculati voi cat sunt doar licentele.

      00
    • Voi in general desprce rahat vorbiti, stimabililor?
      George, tu spui despre „cati oameni pentru interfata” – ai vazut vreodata interfetele softurilor facute de siveco, teamnet si compania ? Sunt la nivelul unui site de prin anul ’95. Asa ca raspunul este: probabil nici un om, ca interfetele par a fi facute chiar de catre programatori, din mers – prin Romania se practica asta mai des decat iti imaginezi: „ce om specializat, sa faca ce? sa-mi puna butoane? hai ma, ca face Popescu si asta, ca-i programator bun, nu-i asa, Popescule ?”
      Pe urma vi se rupe mintea de cate cunostinte savante aveti despre baze de date, Oracle, sisteme de licentiere si alte cacaturi. De ce au mers pe Oracle ? Ca ce? Ca e fiabil ? No shit! Ca e ieftin ? No shit! Ca are support bun? Really ? Ca-s cretini, incapabili si le place sa fluture nume mari, dar si pentru ca-s hulpavi pana la cer, si ca cel mai probabil Oracle dau si ei inapoi cui trebuie o parte din banii luati? Cel mai probabil!
      Si cei care vorbiti despre „complexitatea” sistemului: voi intelegeti cat de simpla este logica functionala a sistemului? Nu are AI, nu are modelare, nu are nimic. E de o banalitate revoltatoare, merge pe OS si pe hardware cunoscut, nu interfateaza nici cu ma-sa, nu e future-proof si nici backwards compatible ca e sistem inchis, arhitectura interna e simpla ca apa. Suntem in 2016, oameni buni. Avem modele predictive pentru creatia universului, si voi vorbiti despre un cacat de soft care leaga niste terminale si face niste interogari ca despre sfantul graal. Reveniti-va!

      00
    • NOU
      #45

      Disclaimer: am in comun cu CNAS la fel de multe ca Vali cu pilotatul de avioane supersonice.

      Acum in ordine:

      1. Lucrez in domeniu de ceva vreme si am o idee despre cum se licentiaza produsele Oracle (de altfel preturile de lista sunt publice si disponibile la http://www.oracle.com/us/corporate/pricing/technology-price-list-070617.pdf )
      2. Putem doar specula pe tema „de ce s-a ales produsul X”, raspunsul poate fi obtinut doar prin studierea caietului de sarcini si a documentului rezultat in urma workshop-urilor de strangere a cerintelor cu beneficiarul.
      3. Partea de front-end (adica interfata cu utilizatorul) poate arata ca un joc de HC din anii 90 atata timp cat face ce trebuie. Importanta e partea de back-end (si aici nu ai de unde sa stii daca exista sau nu integrare cu alte sisteme gen detectie frauda samd). Prin comparatie la srl-ul unde lucrez (care , culmea, e tot pe partea de sanatate) produsul pe care il folosim ca aplicatie de asigurari de sanatate are o interfata gandita undeva prin anii 2000, dar pe partea de back-end a fost imbunatatit constant si continuu de cand a fost lansat.
      4. De obicei clientii mari isi doresc stabilitate si suport la nivel Enterprise. Asta reduce mult lista de produse software ce pot fi folosite.
      5. Este foarte posibil ca un sistem ce pare simplu la prima vedere sa aiba in spate multa logica de business . Totul depinde de cerintele clientului. (vezi punctul 2).
      6. Intr-adevar exista solutii open-source cu suport de multe ori mult peste cel oferit de nume mari din IT. In schimb problema ar fi ca un asemenea sistem este gandit sa fie functional pe 5-10 ani si nu exista nici o garantie ca acesta va fi dezoltat in continuare. In plus, ce te faci daca ai cerinte ce nu sunt asigurate de produs? Iti angajezi o echipa de dezvoltatori sa remedieze? Si daca vrei sa faci upgrade?

      Ai in schimb un punct valid a-propos de spaga. Dar din cate am citit prin presa spaga nu se da direct responsabililor. Se da sub forma de training-uri samd.

      00
  12. „O bază de date cu 20 milioane subiecți. Câți doctori să fie? Câte câmpuri să aibă tabelele alea? Câte conexiuni pe secundă? ”
    M-am uitat mai demult peste o parte din specs. E ceva mai complicat decat presupui.

    Le gasesti aici:

    00
    • Complicat pentru ca-i gandit prost, pe un schelet organizational / functional depasit.

      00
    • @paul
      Fara o analiza serioasa a cerintelor functionale n-as putea sa spun ca e prost gandit sau nu.
      In majoritatea tarilor unde a fost implementat, implementarea a durat multi ani de zile si au fost intampinate probleme din cele mai variate.

      Voiam doar sa subliniez ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat incerca Zoso sa le faca.

      00
  13. NOU
    #49

    Am tot citit parca zilele astea, incepand de luni, ca porcaria asta de SIUI a costat pe la 186 milioane de dolari…. Sigur au fost doar 20(maruntis)? Ca asa accept! :D

    P.S. Confirm, vorbim de un SFERT DE MILIARD DE EURO!

    „Controversatul Sistem Informatic (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS), menit să pună în ordine sistemul de sănătate publică şi să oprească furtul din contribuţiile românilor, a fost un eşec de proporţii anunţat de specialişti, dar neasumat de nicio guvernare. Asta în condiţiile în care statul a plătit până acum aproape 200 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului medical.”

    https://adevarul.ro/news/eveniment/marturia-celuicare-semnalat-coruptia-informatizarea-sanatatii-1_574493ae5ab6550cb8413abf/index.html

    00
    • Carduri la suprapret, cititoare de carduri la suprapret, posta romana pentru transport (doar servicii mizere de data asta fara sa fie la suprapret), probabil ca au fost angajati oameni pentru instruirea medicilor) si lista poate continua. Ce crezi ca mananca doar un porc din sanatate? E buget, e loc pentru toata lumea.

      00
  14. NOU
    #51

    Vali, te rog editeaza postul initial, aici nu vorbim tata de bani de seminte ci de JUMATATE DE MILIARD DE EURO(ai mei si ai tai, ai tuturor)!
    Ca idee…

    00
  15. Fizic sunt externat. Scriptic NU. De ce, ptr ca Luni 10/10 nu functiona sistemul. Deci nici reteta compensata nici concediu medical vizat. Daca eram cu ceva probleme mai grave si tratamentul costa o avere ? Ce fac cei care trebuie sa ia medicamente de sute de lei poate chiar mii pe luna si le trebuie compensate ????
    Sistemul este la mintea gainii ca este subdimensionat. Ce nu inteleg este CE MAI ASTEPTAM ???

    00
  16. Cine s-ar pricepe să-l repare acum e posibil să ceară prea mulți bani.
    Prețul a fost ok pentru un sistem de nivel național, nu costul e problema, ci faptul că a fost plătit, dar nu merge, iar banii s-au dus.

    Asta se va întâmpla atâta timp cât în licitații nu se trece regula asta:
    – „dacă nu funcționează conform proiectului, banii înapoi prin orice mijloace”

    00
    • Nu, pretul nu a fost ok – este IMENS.
      Firma la care lucrez are 200 de oameni. Pe anul trecut, cifra de afaceri (adica totalul facturilor taiate intr-un AN) a fost de 3 milioane de EUR. Deci aia 20, firma asta cu 200 de oameni ii va face cam in 6 ani.

      00
    • „dacă nu funcționează conform proiectului, banii înapoi prin orice mijloace”
      AMIN !

      00
  17. Teamnet a castigat contractul pentru mentenanta, dar licitatia a fost contestata, deci in momentul asta mentenanta o face, ca si pana acum, serviciul IT al CNAS.
    Sa ne documentam inainte.

    00
  18. chestiile alea se fac pe un framework privat si licentiat.
    daca nu esti firma care a creat rahatelul, nu ai cum sa iti bagi capul in cod.

    00
    • dat in jduecată firma că nu merge treaba. luat toți banii.

    • Și sistemul creat de Obama a fost super de succes!
      Au fost multe știri cum Google, Facebook și Microsoft au avut voluntari care au lucrat să stabilizeze platforma supranumită ObamaCare. Unii au primit si oferte de job și au si acceptat 😉

      Costă multicel, nu e chiar la îndemâna oricui să creeze un sistem așa complex, dar nu e imposibil. Doar că astfel de sisteme ruinează afaceri foarte bune care trăiesc din sifonat și asta nu convine!

      Mie îmi p!ace idea că se dă atenție mare și sunt publice firmele care au dat cu mucii de gard! Numai faptul că se știe e un progres! Uite că nu e clar cine a făcut ObamaCare dar se știe că a fost reparat de voluntari!

      Sistemul e super mișto! Trăiesc într-o țară unde există și funcționează! Și online și offline. La un moment dat sistemul medicului sau farmacistului poate să fie offline, dar primești banii înapoi practic fără întârziere! E neplăcut să plătești în plus, dar dacă primești banii practic instantaneu…

      00
    • Sql express edition e gratuit. Dar și limitat. Suplimentar SIUI se folosește în spital, în farmacie, la cabinetul stomatologic și de anul trecut este legat și cu bazele de la ANAF, nu ai plătit, nu ești asigurat. Inițial funcționa și offline, pica conexiunea, tu aveai o copie locală a pacienților tăi și nomenclatoarele de medicamente, boli local, continuai consultațiile și împingeai datele pe serverul central mai tîrziu, acum nu. De cînd plata CASS este obligatorie pentru toată lumea nu e mai poate. .Sistemul era bazat pe tehnologie HP, slăbiciunea ta, anul trecut s-a terminat garanția extinsă oferită de HP, se pare că ăsta e momentul cînd a apărut TeamNet.

      00
  19. Cel mai dificil lucru din planul tău e să dai oamenii ăia inutili afară. Sunt șanse mai mari să cîștige Steaua la anu UCL decît să reușești să concediezi oameni ce lucrează la stat pe motiv de incompetență.

    00
    • E amuzantă placa asta cu ‘e greu de dat oamenii afară’. Singura problemă e că, în general, instituțiile sunt niște caracatițe de pile, cunoștiințe și relații. Angajații, indiferent de angajator, au fișe ale postului, evaluări, eventual teste periodice, au obligații și îndatoriri și încălcarea lor poate duce la concediere:
      Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
      Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
      a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
      Sigur că nu prea se întâmplă, din motivul de mai sus și mai e și varianta pe care am văzut-o live: șeful e mai incompetent decât angajatul pe care vrea să îl dea afară.

      00
  20. NOU
    #66

    Hai ca am si a doua sursa:
    Cert este că un sistem care a costat aproape 200 de milioane de euro este nefuncţional.

    https://www.b1.ro/stiri/eveniment/cardul-de-sanatate-blocat-sistemul-nu-functioneaza-de-24-de-ore-casa-nationala-de-asigurari-de-sanatate-nu-a-anuntat-cat-de-repede-se-va-face-reparatia-video-164749.html

    Nu e panica, e doar aparent 200 milioane de iepuroi, un mizilic!
    P.S. Mai caut in history? :D

    00
  21. Medicii de familie țin cardurile babelor la ei cu tot cu PIN, deci frauda exista în continuare.

    E ușor de dat din gura, dar pe salariile de mizerie pe care le au ITstii la stat nu poți sa ceri performanta.

    00
  22. Sunt It-ist la stat de juma de an dar nu mai stau mult. 500e e infim mai ales cand nu esti lasat sa faci ceea ce vrei si poti cu expertiza de 15 ani in IT. Asta e ne relocam daca la noi la tara nu e joburi in IT

    00
  23. ce imi place naivitatea lui zoso, are impresia ca e ca blogul lui sa ruleze pe un server, la care sa poata „cineva cu minime cunoștințe tehnice” sa faca troubleshoot si solutia castigatoare include sa fie dat afara portarul.
    Sistemul este cu siguranta extrem de complex, vazusem la momentdat o poza cu aparatura din datacenter care includea peste 10 rack-uri pline cu bladesystem-uri HP. Vina in mod clar apartine celor care au semnat de primire pentru un rahat nefunctional….nu mai vorbesc de pret.

    00
    • Incompetenta e una, intrecura doar de naivitatea lui Vali. norsk a punctat f.corect.

      00
    • „Sistemul este cu siguranta extrem de complex, vazusem la momentdat o poza cu aparatura din datacenter care includea peste 10 rack-uri pline cu bladesystem-uri HP” Si ce demonstreaza faptul ca au nevoie de 100000 de CPU-uri (sau, de fpat, ca au achizitionat,c a nimeni nu stie la ce capacitate e utilizata infrastructura)?
      Daca foloseste o tona de carburant pentru 100 km inseamna ca vorbesti implicit despre o masina performanta? Nu! Poate fi si un ROMAN de la Olocul Silvic.
      Complexitatea este o gluma de tinut prostii in bezna. Gandeste-te ce trebuie sa faca sistemul asta de fapt, ia asta ca etalon de complexitate, si iti garantez ca vei gasi chestii open-source facute pe baza de hei-rup voluntar care fac lucruri cu mult mai complexe.

      00
    • @capsuna – si apoi o sa plangi ca toate datele sunt publice peste tot si te intrebi cum nimeni nu s-a gandit ca in alea open source e o gaura :)) si o sa spui ca pt. un sistem de genul asta a fost o idee proasta sa folosesti open source, si apoi o sa te plimbi in cercuri

      pe vremea de dinainte era o vorba : ai sapca ? nu ai sapca? asa suntem si acum doar ca inca nu ne-am prins. era o maxima faina „Cei ce nu-şi pot aminti trecutul, sunt condamnaţi să-l repete”

      sistemul ala nu e chiar asa simplu pe cat vor unii sa creada ca este
      sistemul ala o caruta de hardware in spate
      sistemul ala da fail-uri in anumite perioade cand se baga multe date
      sistemul ala e permanent in atentia presei pentru ca inchide cateva gauri de scos bani din sistem
      campania media impotriva acelui sistem este dusa de toata lumea

      pretul acelui sistem s-a recuperat dupa maxim 1 an prin economia generata de inchidera gaurilor, chestia asta nu o vad mentionata in articol

      ps. se putea faca mai bine, poate si mai ieftin – dar ca sa faci un soft de genul asta trebuie sa discuti cu anumite firme mari care stiu cum se face insa legislatia de obliga sa intri in afaceti cu gigel srl care vine cu 10 ron mai ieftin ca aia mari

      00
    • NOU
      #75

      Hai sa nu punem semnul de egalitate intre open source si probleme de securitate. Faptul ca un sistem este inchis/custom nu inseamna ca este lipsit de bube de securitate. Ba chiar daca te uiti timpii de raspuns la probleme de securitate critice este de multe ori mai bun la open-source (gen Linux de exemplu) decat la closed source.

      00
  24. Într-adevăr, în zilele în care nu funcţionează SIUI/CEAS /SIPE nu e indicat să fii pacient sau medic sau farmacist.Rezolvarea problemei sistemului cardurilor de sănătate într-UN SINGUR pas (simplu): renunţarea la card. Putem discuta până mâine motivele pentru care introducerea cardului nu are nicio legătură cu scăderea cheltuielilor din sănătate şi alte bla-blauri.

    00
  25. Probabil impart serverele cu Electronic Arts :D

    00
  26. NOU
    #78

    Daca inchireaza un server de la pornhub nu are cum sa pice

    00
  27. „găsit o firmă care să repare aceste probleme. cât de greu poate fi? mă gândesc că se găsesc câteva firme care să aloce 10 programatori problemei și să o rezolve. știu eu câteva dacă aveți nevoie de idei.”

    Crezi sinceri ca e mai simplu cand ai un sistem care trebuie sa functioneze probabil in timp real, sa sufere accesari simultane, alea alea, si e facut prost si crapa, ca se baga cineva sa zica „rezolv io”?

    00
    • Alea-alea ce?! Sunteti exasperanti, oameni buni! Arhitectura dicteaza latimea: daca o faci corect primesti oricate conexiuni simultane e nevoie, de-aia exista termenul de scalabilitate. Sau scalabilitatea este apanajul diavolului si n-avem voie sa umblam cu asa ceva daca nu ni se preda la ora de religie ?

      00
    • Capshuna :) pun pariu ca eshti arhitect :) Da software architect, nu arhitect d’ala de cashi. Ca vezi tu casele facute de arhitecti bine nu cad la cutremure (ma rog in Japonia nu la noi :) da cate software facute de arhitecti si super ahitecti software n-au iesit niciodata pentru ca si-au depasit bugetu’?!? Am avut ghinionu’ sa cunosc si io doi d’ashtia care se credeau genii absolute si s-au apucat sa faca si sa dreaga, dar au lasat treaba balta, si-a trebuit sa tragem dupa noi mostenira lasata de acesti „arhitecti”. Deci thanks but no thanks. Si ca sa revenim la oile noastre, ce faci cand vezi ca in realitate arhitectura nu scaleaza asa cum ai vazut tu in simularile interne..

      00
  28. Daca avem caietul de sarcini, daca stim cat a fost hardware-ul si licentele software (nu doar is ci si celelalte, pentru functionarea rackurilor), daca stim cate zile s-au ofertat, ce aditionale s-au semnat (schimbarile legislative), daca mentenanta a fost pe 3 sau 5 ani inclusa in costul contractului si daca … arhitectul care a desenat solutia asta stia ce face, atunci putem sa tragem o concluzie.
    Altfel bem si noi o bere in fata blocului si comentam.

    00
  29. Apropo, la Universitar s-a intors Oprescu :)

    00
  30. Eu stiu cativa programatori, nici nu mai e nevoie de licitatie ;) 500 euro/zi si rezolva si problema, banii pe card, nu ala de sanatate :))

    00
    • NOU
      #85

      Eu stiu niste indieni care fac totul cu 100 de euro si mai dau si rest :)))
      Mai nou in afara de politica romanul se pricepe si la IT? :)

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)