Vine sfârșitul? Sau e doar o ciocnire între civilizații?

Dacă faceți un pas în spate și încercați să cuprindeți cât mai mult din peisajul ultimelor zile, pare că vine sfârșitul lumii. Parlamentul scapă un criminal jegos, sistemul public de încălzire e împușcat în picior peste tot, au reapărut bolile sărăciei, mame își abandonează bebelușii în parc, jegul de Ponta nu se dă dus, accidentele auto cu morți s-au triplat…

Dar nu.

Ce vedem acum e sărăcia în care trăiește jumătate din popendulație. La unii e cruntă, la alții e relativă, dar ea există și are efecte asupra tuturor. Degeaba eu îmi văd de ale mele dacă dă peste mine unul care n-a avut 200 lei să își ia plăcuțe de frână, pentru că are salariul prea mic sau ratele la casă prea mari.

Asta se întâmplă și prin America, asta vedeți și pe la noi. S-au înmulțit furturile de hrană, suedejii hămesiți sunt tot mai agresivi, calitatea vieții scade. Noi, cei de pe net, nu vedem mereu asta, că suntem ocupați cu propriile noastre drame și probleme. Dar sociologii văd.

 

 

fun-parinti

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Granitele sunt inca deschise.

    00
  2. Nu vine sfarsitul lumii. Mereu se intamplau mizerii. Si pe vremea lui Ceasca isi dadeau cu topoare in cap, se furau si spargeau ap, erau pedofili, erau abandonuri de copii. Nu auzeai de ele, acum cand tragi o basina deja e in media si daca stai sa citesti stiri toata ziua ai impresia ca toata lumea se destrama desi totul s-a imbunatatit de fapt in ultimii ani fata de generatia veche. Uite o lista cu multe imbunatatiri. https://www.evilmilk.com/pictures/Life_Is_Changing.htm

    00
    • Corect, dar omul vorbea de Romania in principal. Oprea si Vaslui nu sunt probleme internationale.

      00
    • Sunt semi de acord cu prima gluma despre Vaslui, dar mentiunea ta aici Oprea si Vaslui nu mi se pare corecta. De ce nu pui Bucuresti si Vaslui? Sau si Iasi, ca am auzit ca si acolo se umbla beat cu masina fara jena omorand oameni. Astea sunt mai nobile si se asociaza persoanei in individual? si celelalte deodata specifice orasului?

      00
    • @ arcasu

      A pus Oprea si Vaslui pentru ca nu putea pune Fundulea si Vaslui. e mai bine acum ? Gizas.

      00
    • Pentru ca toata lumea stie ca Vaslui e in mod absolut inferior Bucurestiului, din toate punctele de vedere. E o pata pe obrazul Romaniei si ar trebui incercuit cu un gard, iar copiii normali (adica nu din Vaslui) ar trebui incurajati sa se apropie de gard (la o distanta mai mare decat lungimea mainii unui vasluian mediu) si sa inpunga animalele dinauntru cu bete lungi si ascutite. Toate mentiunile despre Vaslui ar trebui sterse din cartile de istorie iar daca, din intamplare, vine vreun strain si intreaba ceva despre Vaslui, orice roman adevarat trebuie sa ignore intrebarea si sa schimbe imediat subiectul.

      00
    • Ah, acum am vazut care era obiectia. Cred ca relocarea lui Oprea in Vaslui inainte de constructia gardului ar fi o solutie, nu?

      00
    • @gigi inteleg pe deplin parerea ta impartiala, obiectiva si bine fundamentata.
      @altii Nu ma dezic de statisticile in general nasoale cand e vorba de Vaslui, si nenumaratele glumele sunt glume. E necinstit insa, sa „promovezi” la modul serios asta ca o eticheta a orasului.

      00
    • @arcasu: CU BETE LUNGI SI ASCUTITE AM ZIS!!!

      00
    • da gigele am citit… bravo!

      00
    • Sau si mai bine, in loc sa ne vaicarim pe forumuri cum ne „promoveaza” altii municipiul/judetul plecand de la statistici nasoale, punem mana si schimbam ceva, ne miscam, intreprindem, promovam noi si lasam forumistii sa faca pe desteptii. Macar ei pot ramane indaratul tastaturii, dar noi ?

      Un vasluian indignat

      00
    • Bine spus. Fiti buni dragilor!

      00
  3. traim mai bine mai mult decat acum 200-300 de ani dar suntem mult mai saraci comparativ cu bogatii. Si se va intampla cum s-a mai intamplat de zeci de ori in istorie, razboi revolutie jos clase sociale harsti niste capete anarhie mai trec iarasi anii vine prosperitatea bogatia etc sus jos yin yang ciclic . Misto ar fi daca ar fi reala si povestea cu moarte viata

    00
  4. Sper să fie sfârșitul.

    00
  5. Radet-ul ala trebuia sa fie demult in faliment.
    Dar cum sa se scoata spagi din bugetul tarii altfel??

    00
  6. „Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flămânzi s-a dublat la 4% față de 2013.”
    Mi-a spus nutritionista ca asta e un lucru bun.

    00
  7. Da, interesant articolul, dar in aceeasi masura si trist pentru ca nu putem schimba prea mult situatia. Lantul slabiciunii vine cam asa – sunt saraci pentru ca politicie economice pentru acele zone sug; politiciile economice le dicteaza… clasa politica; clasa politica este profund corupta, dar e aleasa de o majoritate; majoritatea aia sunt saracii de care vorbim. Chiar daca toti oamenii din bula noastra s-ar prezenta la vot, tot nu ar putea sa inlocuiasca in 2016 clasa politica de acum – alternativele la nivel national sunt slabute acum.

    00
    • asta e dezarmant, că nu poți schimba nimic.

    • Cum ii spuneam si lui Angheluța cu „Lumină pentru România”: „da, nu putem schimba România, dar putem muri încercând”

      00
    • @zoso – Poti schimba una alta daca mergi la vot. Daca vrei, poti schimba ceva mai multe daca incerci sa te implici in „viata cetatii”. Implica-te intr-un ong, intra intr-un partid, etc… Daca fiecare dintre noi ar face asta lucrurile ar merge mult mai bune.

      00
    • Știi care ideea? Mie a început să-mi lipsească un personaj de felul lui Dinescu în parlamentul anilor ’90. Te bagi ? Ca eu dau votul.

      00
    • Firmele, si aici ma refer la cele imense au tot mai mare influenta in politic. O firma prefera sa faca un tricou intr-o tara saraca unde mina de lucru costa 50c/ ora fata de una unde costa 8$/ ora. Si atunci …mereu vor exista tari sarace.

      Citeam ieri despre stadiu vizelor pentru romani pentru Canada. Premierul roman a declarat ca va sprijini semnarea acordului intre Canada si Romania in schimbul vizelor. Acuma acest acord are o prevedere ciudata care desigur este facuta pentru beneficiul firmelor. Si anume o firma care vrea sa investeasca intr-o tara si este oprita datorita unor legi (sa spunem de mediu) poate cere guvernului tarii respectiva sa-i plateasca despagubiri in valoare profitului care putea fi realizat. Asemenea aiureala exista intre Canada si USA si acum o firma canadiana cere despagubiri de vreo 5 miliarde $ pentru ca guvernul USA a fost impotriva construirii unei conducte ce sa transporte petrolul canadian in USA pentru procesare.

      00
  8. doar teaser. deocamdata

    00
  9. Premiul pentru Mama Anului merge – și în acest an – în Vaslui! Felicitări!

    00
    • Aici gresesti boss, dna Firea primarul preanascator de pui vii e mama anului

      00
    • De ce atitea minusuri? Chiar asa, nu mai suntem in stare sa intelegem un text ironic? Pe bune… Sau postacii au primit ordin pe unitate? Sau a conectat Digi toate crasmele din Vaslui la net? Gratuit?

      00
  10. Vine sfarsitul sfarsitului.

    00
  11. cat timp nu se investeste in educatie (si pentru copii dar si pentru adulti) si pe stimularea cresterii locurilor de munca (da, suna gol, dar fara locuri de munca toata masa educata pleaca) degeaba ne plangem… cei care isi platesc impozitele nu o sa simta niciodata ca banii lor fac o diferenta cat timp se duc in pensii speciale, contracte preferentiale, posturi in administratie luate pe criterii politice, cheltuieli nejustificate in administratie, birocrati in pozitie cheie care blocheaza reforme si aplicarea legilor, etc… Mentalitatile nu se schimba usor si de asta investia in educatie e esentiala.

    00
  12. We didn’t start the fire
    It was always burning
    Since the world’s been turning
    We didn’t start the fire
    No we didn’t light it
    But we tried to fight it

    00
  13. https://www.gapminder.org/

    E mult mai bine decat era, dar din cauza abundentei informatiei pare ca e mai rau …

    00
  14. Rogozanu: Degeaba eu îmi văd de ale mele dacă dă peste mine unul care n-a avut 200 lei să își ia plăcuțe de frână.
    Zoso: Daca n-are 200 de lei pt placute de frana inseamna ca nu-si permite masina. Sa o vanda si sa-si cumpere bicicleta, nu sa joace popice cu pietonii.

    PS. vezi ca trebuia sa fi socialist la 20 de ani (altfel n-ai inima) si capitalist la 40+ (altfel n-ai creier) nu invers.

    00
  15. „suedejii hămesiți sunt tot mai agresivi”… trebuie sa existe undeva un „the point of no return”. Sper sa devina foarte agresivi, pentru ca acest punct sa se poata atinga. Apoi am sa urmaresc „dupa”. Vor aparea legende despre suedejii agresivi, iar lumea se va intreba daca chiar au existat… sau poate se vor intreba ce e ala suedej, cum arăta unul. :)

    00
  16. Intrebarea de blocaj:

    – stim ca fortele pietei care duc la scaderea preturilor functioneaza astazi la fel de bine din 1850 pana astazi (China, piperul devenit ieftin, etc)

    Unde in schimb au disparut brusc fortele economice care au dus la cresterea salariilor din 1850 pana recent?

    Si cam care au fost acestea?

    00
  17. Vag relevant subiectului: Ieri am urmărit o parte din transmisiunea şedinţei Consiliului General al Capitalei. Pe ordine de zi era trecut un oarecare proiect legat de RADET. A fost invitat să vorbească un oarecare director al regiei, în încercarea de a convinge consilierii să voteze proiectul ăla. Nu exagerez cu nimic, omul era absolut incoerent. Tot ce a reuşit să bolborosească cât de cât desluşit a fost „RADET are nevoie de ajutor, vă rog ajutaţi-l.” Aş fi putut să jur că era drogat. Acum, nu zic că există o legătură directă între calităţile sale de vorbitor în public şi cele de management. Dar ar putea fi…

    00
  18. Inca este bine, nu va mai vaicariti atata.Generatia asta nu a cunoscut un razboi mondial sau un cataclism planetar.

    00
  19. În anul 1900 să fii bogat însemna să ai conac, pământ, pușcă, cai și căruță iar bogăția ta însemna câteva costume și o putină cu brânză la care râvnea tot satul. Pe vremea lui Ceaușescu erau suficientă o Dacie nouă, un videoplayer și un TV color și deja erai high-class.

    00
  20. Probabil o sa apara o noua criza. SUA tipareste bani fara oprire, UE a inceput si ea sa faca asta, China e in criza, datoriile cresc, somajul creste etc. Radeam noi de cei din Botswana dar banii s-ar putea sa ajunga la valoarea celor de acolo.

    00
    • Boss, mai informeaza-te. ca sa ajungem la nivelul botswanei ar trebui sa invatam mai mult, sa muncim mai mult, sa furam mai putin, sa crestem calitatea bunurilor si serviciilor. in general ca tara, ar trebui sa ne crestem valoarea. da, stiu, pendula….

      00
  21. Nu vine nici un sfarsit, cat timp mai are nachos cu sos de branza la cinema e de bine…

    00
  22. Traim intre oameni indobitociti de media si religie, care sunt saraci pentru ca isi vand votul pe pungi de orez si ligheane de plastic, care cred ca voluntarii care aduna gunoaiele aruncate de ei in lac sunt obligati sa le stranga cacatul din fata portii, care nu vor sa izgoneasca suedejii pentru ca ii idolatrizeaza si vor sa ajunga ca ei.
    Cei care au puterea sa schimbe ceva sunt dezinteresati, inchisi in globuri de cristal in care s-au inconjurat de oameni care sa le mangaie ego-ul bolnav.
    Lumea este intr-un continuu declin, parazitii se inmultesc si consuma toate resursele, dupa care se muta sa infecteze alt loc si nimeni nu ii trimite inapoi de unde au venit, ba din contra, sunt primiti cu flori si bagati pe gatul celor care nu ii vor langa ei.

    00
  23. Economia României are şanse ca, în următorii doi ani, să atingă un nivel excelent de creştere economică estimat de specialişti la 4,4-4,8 la sută în 2016 şi la 5,2-5,7% în 2017, pe fondul stimulării cererii interne, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală. Însă paradoxul este că, pe măsură ce produsul intern brut ia avânt, stimulat în primul rând de comerţ, rata sărăciei devine tot mai mare, arată datele KeysFin.

    Omul de rând, care n-a avut interes pt ştiinţele economiei, habar n-are ce înseamnă acele procentaje (poate ar fi bine să existe o disecţie despre ele), însă, ceea ce toţi nu înţeleg e următorul lucru fapt: Produsul Intern Brut (PIB-ul; sau PNB-ul, dacă suntem mai butaforici) NU este una şi aceeaşi cu salariul din portofel (şi cât de puternică e moneda, conform PPC-ului), oportunităţile la care să-ţi faci avânt ca profesionist sau într-o carieră şi, nu în ultimul rând, al IDC-ului (indicele dezvoltării umane).

    Aşa că, „nominal” sau reglat la „PPP”, PIB-ul e un fâs la calculul bunăstării unei naţiuni: https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product#Nominal_GDP_and_adjustments_to_GDP

    Aşa că, băieţi şi fete, nu cădeţi în capcana PIB-ului: o ţară poate să pună osul la muncă şi să producă numai & numai chiloţi… producţia de chiloţi e se pune la PIB, daaaar… ce te faci când nimeni nu vrea să-ţi cumpere chiloţii? Deci, chiar şi cu PIB-ul calculat la producţia de chiloţi inclusă, tot nimica înseamnă.

    Dacă pui un om să sape o groapă dimineaţa şi, după-amiaza, îl pui s-o acopere, şi o ţine tot aşa patrujdeani… da, omul ăla poate să spună că a muncit… dar a muncit degeaba, că nu serveşte la nimic când săpa şi acoperea aceeaşi groapă în aceeaşi zi, timp de patrujdeani.

    Ee, cam aşa şi cu PIB-ul. Îşi are şi el rostul la ceva, dar nu la nivelul bunăstării unei naţiuni sau puterea de cumpărare unei monezi, chiar dacă se influenţează una pe alta.

    Repet, mai uşor cu procentele…

    00
  24. nu mai plangeti ma ca vine tuchenberc si muierea llui priscila si eradicheaza tate bolile .voi nu cititi feisbucu ??

    00
  25. Jim Rogers, tu ești? Ok, vrem mai mult și mai bine, dar hai să ne amintim de 1994. De fapt, nu, hai să ne amintim cum era în 2004. Evoluăm doar că nu ne dăm seama… Noi vrem să sărim direct în civilizație fără să trecem prin etapele obligatorii de ajustare. Câte firme exportau în UE înainte de aderare, de exemplu? Plus, băieții de la keysfin nu știu că în toamnă urmează o corecție? Plus, fenomenul de enclavizare e normal și există și în Germania și în Italia, de exemplu. Încasezi în sud banii pe care îi primești în nord în Italia?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)