Vai ce mi-aș pune o yală din asta pe poartă!
Faza e, nu pot să îmi pun nici măcar yală electromagnetică cu tag de proximitate fără să schimb poarta. Și poarta nu prea vreau să o schimb, că strică zenul casei.
Voiam să îmi pun, dar se oprește curentul prea des. Se oprește sau e o variație, se deschide singură și mă trezesc cu minorități conlocuitoare în curte, furându-mi tot, de la izmenele de pe sârmă la sculele din beci la trotinetă.
Și nu găsesc literatură pe tema asta. Toți au de vânzare, toți montează, nimeni nu îmi spune cum funcționează. Dacă are un mecanism de siguranță împotriva incidentelor de acest gen. Dacă stă închisă până nu trag sau împing de ea și dacă se pierde tensiunea, se deschide singură și așa mai departe.
Motivul principal e că așa arată un tag și așa arată o cheie de poartă.
Help?!
In principiu ea sta tot timpul inchisa, ai nevoie de curent electric doar cand o deschizi. Daca nu ai tensiune ramane inchisa si trebuie sa folosesti cheia.
Sau folosești așa ceva:
Montezi un electromagnet de 280 kgf la tine cu buton sa dai drumu’ la oaspeti si la intrare/iesire access point cu card. Adaugi transformator si acumulator de 12 volti ca sa functioneze si sa nu moara cand nu ai curent ( teoretic pompierii nu te lasa sa montezi fara siguranta functionarii in caz de incendiu=lipsa curent). Estimativ 450-500 lei. Yala.ro, mo.ro etc
Stă închisă, când vrei să deschizi ușa un electromagnet trage ivărul. Dacă rămâi fără curent se deschide manual din interior.
O yala electromagnetica este o optiune foarte buna. Ele exista in format fail safe: cade curentul electric ea ramane inchisa si se descuie cu ajutorul cheii. Revine curentul electric revine la functionarea pe baza de tag, card, etc. Prezinta siguranta si nu ai probleme daca cade curentul; suplimentar de obicei se monteaza cu sistem de backup (sursa de curent, acumulator). Esential este sa alegi o varianta fail closed (fara curent ramane inchisa) nu fail open (cade curentul ramane deschisa).
E clar ca nu iti recomand sa achizitionezi din supermarket sau magazine de detoate.
Daca ai nevoie te pun in legatura cu cineva din Brasov care te poate ajuta si cu teste, si cu montaj, si cu pret bun.
Asta este ce vrei tu. Sorry…nu stiu sa editez comentariul anterior: https://www.yala.ro/yale-electromagnetice/yale-electromagnetice-cu-frontal-placa-lunga-si-deschidere-controlata.html (link pentru descriere si mecansim, nu pentru reclama)
@Radu, aia daca ii dai un cap mai tare sare tot din ea .
E ci acumulatori boss?
Sau se alimentează din rețea? Daca se alimentează din rețea nu poți s-o treci prin ups?
La interfoane ,parca , fara alimentare ,ramin pe inchis
La interfonul de la bloc am o yala electromagnetica. In interior are un arc, astfel incat fara curent se comporta ca o yala obisnuita cu auto-inchidere.
O poti deschide intotdeauna cu cheia. O poti deschide cu tag-ul cand merge curentul electric.
PS: Cunosc oameni in Brasov care isi lasa cheia la 2 vecini/vecinii lor isi lasa cheia la ei.
Sunt un hater:
Uite aici pe cineva care a facut asta si explica si cum: https://yeti.albascout.ro/blog/cum-sa-ti-deschizi-poarta-de-pe-internet/
Eu mi-am pus yala electromagnetica ingropata https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.google.ro/search%3Fq%3Dyala%2Belectromagnetica%26rlz%3D1CDGOYI_enRO686RO686%26oq%3Dyala%2Bele%26aqs%3Dchrome.1.69i57j0l3j69i60.2398j0j9%26hl%3Den-GB%26sourceid%3Dchrome-mobile%26ie%3DUTF-8&hl=en-GB&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAAAGOrBu-sFIhkA8aeDSzdUSwy2k1-2480xoUHFH4pEwMixMgFy#imgrc=sZWUon6SdAEupM%3A
si control acces cu cod https://www.google.ro/search?q=control+acces+cu+cod&safe=off&rlz=1CDGOYI_enRO686RO686&hl=en-GB&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjb66Cyjd7NAhULJsAKHVlvDyUQ_AUIBygB&biw=375&bih=591#imgrc=Zzcbz-8deQzr6M%3A.
In felul asta am scapat si de TAG si de cheie.Suplimentar iti poti monta pe circuit un acumulator pentru o eventuala pana de curent.
Bafta!
Ai doua opțiuni:
Cea care e alimentata continuu si se deschide la întrerupere circuit (poate fi electromagnet/yala sau bolt) sau evident, cea pasiva, care se deschide la alimentarea circuitului si ramane deschisa atata timp cat ii spune releul sa aiba curent (yala sau bolt).
Pana de curent iese din discutie fiindca control acces ul are trei componente: fizice/control/alimentare.
Unde:
fizic = yala/boltul/electromagnetul
control = centrala propriu zisa cu readere/butoane/ REX (request to exit sau buton de siguranta)controllere (daca e cazul)
alimentare = sursa/baterie. Bateria e calculată cf. unor principii in baza unui calcul energetic, fapt care ti permite sa lucrezi cu control accesul in deplina siguranta, un numar de X ore (ha ha, prevazut de lege la institutii unde se cere asa ceva.) Bateria e vreo 150 de lei si se amplaseaza in cutia sursei (daca apelezi la o firma in domeniu ti o oferteaza ei)
Ca sa concretizez: mergi la o firma care se ocupa cu montare interfoane si vezi ce ti oferteaza. Am montat control acces cu 4 bolturi pe usi de tabla, subtiri si prinse n spuma. N as fi zis ca tine….dar merge si acum, dupa aproape 8 ani.
Mno vezi tu…de aia se folosesc termenii specifici si de aia zicem noi „installer”, „proiectant” sau „inginer”.
Inginerul ala romanesc, vine la cursurile de INGINER (engineer) ARTS cu patalamaua in mana cum ca are Politehnica, pe profil (Sa te lamuresc: electro. Curenti slabi de preferat)
Aka unul ca tine probabil, care lucreaza in domeniu si vrea sa faca ofertare, coordonare de santier sau alta functie de conducere in domeniu, adaugand posibilitatea de semnatura pe proiecte.
Daca n are hartia de politehnist si e absolvent de…Litere sa zicem, tot ce poate face/obtine, e certificare de tehnician.
Nu ti imagina ca se joaca cineva acolo, ARTS pregateste oameni care vor raspunde chiar si pentru o sarma legata ori daca pun banda de izolat acolo unde nu trebuie pusa.
Da, se face practica, o faci oricum pe teren, la client, cu toate Paradoxurile si DSC urile si avioanele de care vorbeste lumea aici desi pentru asta n ai nevoie de ARTS. ARTS ul asta ti trebuie la o banca, cladire de birouri, fabrica… peste tot pe unde se lucreaza cu sisteme de securitate supuse unei legislații care exista.
La ARTS nu inveti meserie. Inveti legislatie in domeniu si o stapanesti, ca sa stii exact ce vorbești cand spui „securitate”.
P.S documentația exista in pachetul de instalare al fiecarui subsistem de control acces care parvine installerului. Ca installerul face scoala pentru asta, ca sa stie ce scrie in documentatie si invata principiile la cursurile ARTS (mai nou ARSS) e alta treaba
„installerul”
ba da-ma dracu
Puiu’ sunt 3 specialitati in domeniu: proiectant, inginer si tehnician. Procedura pe care o urmeaza tehnicianul (aka INSTALLER UL) e specifica. Persoana respectiva, in documentația aferentă sistemelor si subsistemelor se numeste „installer” ca ti place tie sau nu. Da, in domeniu ai „cod installer” si nu „cod de instalator”, ai „procedura de installer” si nu „procedura de tehnician” s.a.m.d.
Fa dracu’ un ARTS sau lucreaza in domeniu. Povestim dupa aia.
Eram curios ce inseamna ARTS, asa ca am cautat.
CURSUL este structurat pe doua module distincte: efractie si incendiu;
PREGATIREA TEORETICA se desfasoara la sediul A.R.T.S. din Bucuresti Sector 6, Splaiul Independentei 319 OB 12 | Cladirea J | Etaj 1 (in incinta SEMA PARC / Metrou Petrache Poenaru), zilnic cu incepere de la ora 09:00;
PREGATIREA PRACTICA se desfasoara dupa cum urmeaza, la sediul firmelor din lista societatilor care si-au exprimat acordul de a primi si instrui cursantii:
40 ore intr-o firma producatoare/distribuitoare de echipamente
40 ore intr-o firma integratoare de sisteme
(asta era pt inginer)
Daca faci cursul asta iesi inginer?
Perfectionare – adica tre’ sa ai deja o diploma de inginer pe chestia asta a?
Ca daca, asa cum ziceai, esti si proiectant, tehnician, faraon si ai diploma de la astia, atunci am facut 4 ani de inginerie degeaba. Puteam sa fac 2,3 cursuri de astea si gata.
Adevarul e ca inveti mult in alea 2,3 zile sau cate dracu sunt.
@Mahone: sa faci cursul de inginer sisteme securitate sau de proiectant sisteme securitate trebuie sa ai deja o diploma de inginer. Avand cursurile astea firma la care dai cu sapa poate sa obtina aviz IGPR pentru a putea monta sau intretine sisteme de securitate. La curs se prezinta mai mult partea legislativa cu o pondere mai mare pe partea de alarmare a incendiilor.
@RAIDER: ARTS nu este ARSS, sunt total diferite si au conduceri diferite. Eu nu am gasit in curs „installer” ci „instalator”, de asemenea „cod installer” in romana este „cod de instalator” :).
Eu am una din astea Am montat-o deoarece aia din poza ta e mega galagioasa (e pusa pe usa de la intrare) plus ca ramane inchisa cand se ia curentul si se poate deschide cu cheia. Are un motor in ea care face limba sa culiseze inchis/deschis, in liniste. Are un sennzor si daca dupa ce ai descuiat usa nu o si deschizi fizic in 15 secunde se incuie la loc. Cand inchizi usa in urma ta se incuie. Daca lasi usa deschisa, sta descuiata. Merge si de la un acumulator de 12V. Am pus un intrerupator in casa pentru actionare si o camera la usa sa vad cine ma cauta. De 7 ani nu au fost probleme. Ptr backup la curent am inventat un fel de ups dintr-un alimentator de alarma de casa. Pentru cheie accepta butuc separat, functie de preferinte. A fost de 3 ori mai scumpa decat aia din poza ta.
Salut. Ce model de yala ai cumparat mai exact. Ma intereseaza sa aiba acel senzor de inchidere daca usa nu s-a deschis. Majoritatea raman deschise si trebuie sa o inchizi manual. Multumesc mult!
UPS pentru iala.
Haide ma…abia asteapta sa sape o groapa langa gard in care sa bage un APC500….
Deci articolul este un bait pentru lopeți de la Dedeman sau ce are el pe acolo?
sau poate trage un cablu…
Pentru siguranță, cumpăra și un UPS pentru iala.
Antiefractie.ro ti-as recomanda
Si zoso care credea ca electromagnetul tine poarta inchisa …
Mai toate raman incuiate (cu zavorul actionat) daca se intrerupe curentul si se pot actiona manual cu cheie sau cu buton mecanic, pentru deszavorare din interior si unele din ele au o yala care permite actionarea si din exterior, daca vii acasa si s-a taiat curentul sau nu vrei sa mai suni la poarta. Partea proasta e ca e greu de facut alimentarea – trebuie sa tragi un cablu pana la poarta.
aia nu e problemă, am tabloul electric la poartă.
Cand se monteaza se pune in spatele unui acumulator. 7Ah ar trebui sa te tina o zi intreaga
Ține cont de un singur lucru – dacă instalezi versiunea care se deschide doar când ai tensiune (fail secure), în caz de incendiu (când de obicei se întrerupe alimentarea EE) nu vei putea să o deschizi așa repede. Așa au murit niște nou-născuți într-o maternitate din București mai acum câțiva ani, dacă îmi mai aduc eu bine aminte.
orice controller are baterie. Ma rog, are locas pentru baterie. Poate sa pice EE de 100 de ori pe zi, bateria dupa un ciclu de încărcare complet, iti poate deschide o yala de 500 mAh de… mi e groaza sa calculez…o poate tine deschisa, timp de 14 ore.
Calcul energetic exemplu:
Cunoscand ca o yala cu normal open sta in normal close 5 secunde cand ii dai deschidere (buton/card/tag)si consuma curent in timpul ala, poti s-o deschizi de 14 ori pe minut, timp de 14 ore, daca bateria e de 7Ah. Asta inseamna 14X60X14 deschideri de yala dintr o baterie.
La maternitate n aveau baterie. De aia exista lege care zice unde pun tehnicii semnatura in registrul de control si la cat timp.
La modelul de yala din poza butonul deschide mecanic yala. Nu are importanta daca are curent sau nu.
vorbesc ca sa ma aflu in treaba, dar presupun ca electronicele care se ocupa de chestii serioase trebuie sa aibe prevazute o baterie ceva in cazuri din astea.
Alarmele cum functioneaza cand pica curentul?
Am eu la bloc, cand a picat curentul singura modalitate de a deschide usa a fost cu cheia. Sta blocata cand nu are curent.
si ca s-o utilizezi cand cade curentul cred ca ai auzit de sursa de back up pt computer…cam la fel si aici ! sau o deschizi manual in acea perioada !
Pune 1-2 ip cameras sa ii vedem in direct cand atenteaza la beciul domnesc.
Foloseste ceva industrial si o sa mori inainte sa se strice: https://www.euchner.de/en-us/Products/
O fi util si modern tag-ul ala de proximitate da pana la personalitate unei chei de poarta e cale lunga.
da, mai ales când poți bate pe cineva cu ea.
Boss,ai Subaru si usuci rufele pe sirmă , ca săracii?
Vezi că scria un blogher săptămâna trecută de un uscător electric
E din Pantelimon ,nu cred că ai auzit
Îți pun link ,dacă vrei
pentru alimentare îți trebuie de obicei o sursă de tensiune specială, care de cele mai multe ori vine cu conectori pentru acumulator de back-up. ceva în genul celei de aici căreia îi poți pune direct un acumulator din ăsta . dacă te descurci cu montatul yalei, partea asta cu alimentarea ar trebui să fie destul de simplă (respecți culorile, pui totul într-o cutie undeva și întinzi niște fire).
ar fi misto daca ar avea si ceva acumulator care sa te tina ceva timp. asa, daca oricum trebuie sa folosesti cheia cand a cazut curentul, n-ai facut mare branza, mai ales in cazul tau. bine, saltul de la cheia ta la o cheie normala tot e imens :))
oricum, tine-ne la curent, io-s curios mai ales ca am dat click pe ce link-uri au pus oamenii pe-aici si vad ca preturile nu sunt deloc prohibitive.
Aia de pe Amazon nu se alimentează de la priză, ci are baterii, așa că nu are ce să „pice curentul”.
Mie mi se pare o jucărie, n-aș pune așa ceva la casă.
Dacă vrei o soluție serioasă de securitate, înseamnă un electromagnet pe poartă (cum au ușile de securitate de prin marile magazine) controlat de o centrală de control acces și efracție care are în ea un acumulator destul de mare încât să țină 24-48 de ore în caz că e picat curentul. O poți deschide cu cartele de acces ca-n firme și probabil că deja toți fabricanții mari au și soluții pentru smartphone.
Cele de la Paradox sunt destul de populare la noi. Dacă aș sta la casă, eu mi-aș pune și niște senzori de prezență prin interior, că tot la aceeași centrală ajung, și poate o lampă cu senzor pe afară, care să funcționeze când zona e armată.
Si un buldog ,si un paznic cu gheretă ,si camere ,si garduri electrice ,si…
Era vorba de o încuietoare la poartă
For god’s sake !!!!!!
Degeaba isi pune ceva serios pe poarta daca poarta se poate sări.
Senzorii or fi altceva, desigur.
poarta nu se poate sări
ba jegosi sunt unii oameni. radu si-a spus parerea (nefiind un diletant) impreuna cu cateva adaugiri si au sarit toti saracii cu minusuri. inutil sistem.
Lol, nimeni nu observa absurdul.
„Voiam să îmi pun, dar se oprește curentul prea des.”
Poate ca problema nu e yala?
Vreo idee cum poate sa cada curentul intr-un oras in secolul 21? Si de ce nu poti sa faci nimic in legatura cu asta?
sunt lucrări in zonă, se ingroapă cabluri, se schimbă cabluri, se bla bla. uneori nu se intâmplă nimic 3 luni, alteori se intrerupe de 2 ori intr-o zi.
Iti recomand ceva de la cisa.
Daca cade curentul ramane inchisa si o poti folosi cu cheia.
Sunt 2 variante ce le folosesc eu:
1 http://www.cisacenter.ro/incuietori/incuietori-electromagnetice/incuietoare-electromagnetica.html
2 http://www.cisacenter.ro/11610-60-1-88.html
Recomand varianta 2 pentru ca e mai soldia si arata si mai ok.Ai mai mult reglaj pe ea.
Ambele le poti monta cam pe orice poarta fara sa o refaci.Trebuie doar sa iti sudezi un tub sau teava patrata pe poarta pentru a duce curentul la incuietoare.
Singura problema,daca o putem numi asa, e ca daca o actionezi electric din casa si apoi nu deschizi si reinchizi poarta ea ramane deschisa;nu se reseteaza fara sa fie deschisa si apoi inchisa.
Daca ai deja tabloul langa poarta si te pricepi la fire si putina sudura la electrod o poti monta singur.
Aici ai un exemplu de cum arata pe poarta:
http://www.confectiimetaliceiasi.ro/134/poarta-022.html
SPOR
O idee de yala ai pe mail.
Dacă ai NFC la telefon, nici nu mai ai nevoie de tag neaparat.
Și cum programezi nfc-ul din tel sa recunoască yala sau invers?
Cum adica cum programeaza?
O sa puna un articol aici in care intreaba
Bună!
Înțeleg că o yală electromagnetică se deschide la apăsarea butonului de pe yală, cu cheia pe dinafară sau când îi dai un curent (de obicei 12 volți) printr-un buton ori un tag sau un card de proximitate, adică se retrage blocatorul și acesta nu sare din nou afară decât după deschiderea ușii, ori dacă apeși din greșeală pe butonul din interior(mă refer la cel din casă, nu la cel de pe yală) ușa îți rămâne deblocată până la o redeschidere a ușii pentru a rearma yala!
Cât de lung poate fi firul de la yala elecromagnetica la comnanda AP101 SILVERCLOUD