Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. Ai putea sa completezi lista ta si cu siteul Mariei Ghinea, o fetita autista din Iasi.

    https://www.maria-ghinea.com/

    00
  2. nu uita de – blogul de fapte bune al Andreei si Sandrei care, desi nu are o cauza umanitara particulara, sustine si promoveaza „random acts of kindness”

    00
  3. NOU
    #3

    Alina, preluăm noi cazul Mariei şi îl postăm pe Susţin Mecenat.
    .
    Domnule Zoso, vă mulţumesc mult pentru ajutor.

    00
  4. Ai facut un bine multor copii care au nevoie.

    00
  5. NOU
    #5

    Mulţumim, Alex, pentru informaţie. L-am preluat.

    00
  6. Damn! I didn’t make the list :|

    00
  7. NOU
    #7

    o nuantare, mai ales in atentia celor care au facut blogurile cu adrese ce contin cuvantul (magic) MECENAT:

    Mecenatul nu are ca obiect cauzele umanitare. Mecenatul vizeaza creatia, operele de arta, artistii. Un mecena nu va da unui copil oarecare, fara abilitati speciale, zeci sau sute de mii de euro pentru o operatie cu rezultat incert si nici cert, ci va sustine oameni cu anumite capacitati de a duce lucrurile inainte intr-un domeniu oarecare, mai ales din sfera culturii.

    Un mecena sponsorizeaza o carte, cumpara obiectele de arta ale artistilor pe care ii considera valorosi, da burse supradotatilor.

    00
  8. NOU
    #8

    „18centimetri”, multumim pentru observatiile legat de semnificatiile termenului „mecenat”. Valenta despre care vorbesti este una destul de depasita in prezent („sprijinitorul” artelor, al culturii si nu „…va da unui copil oarecare, fara abilitati speciale, zeci sau sute de mii de euro pentru o operatie cu rezultat incert si nici cert..”), valenta contemporana fiind un pic translatata catre zona umanitara.
    Anume, conform legislatiei fiscale romanesti (Legea 32/1994, articolul 1) „Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter UMANITAR, pentru desfăşurarea unor activitaţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific – cercetare fundamentală şi aplicată”. Contractul de sponsorizare / mecenat este modalitatea legala, conform legislatiei romanesti de a ajuta pe cineva cu o nevoie medicala, printre altele. Ei uite ca noi, toti cei ne ocupam de acest demers pe care eu l-am initiat (si care am norocul sa fiu sprijinit de oameni extraordinari, inclusiv cei care au scris comentarii la acest post) CHIAR VREM SA II AJUTAM pe acesti copii iar castigul nostru -zambetul lor- este dincolo de orice limita a satisfactie materiale. Sunt de acord cu tine ca trebuie sponsorizate cartile, ca trebuiesc ale artistilor valorosi lucrari cumparate (sintaxa de evitare a cacofoniei), de a da burse copiilor supradotati.
    Dar ce te faci cand copilul TAU sau al MEU (nu stiu tu dar eu am un copil si sunt norocos de faptul ca este sanatos) se transforma intr-o clipa in angoasa vietii tale, in cosmarul fara de sfarsit (te gandeai la gradinita, la cum vei merge cu el la pescuit) iar ACUM (fara avertisment) se transforma intr-p gramada de carne contorsionata de durere, de ace si perfuzii, cu care alergi de nebun zi si noapte la medici si auzi cuvinte precum „craniofaringiom dezvoltat retrochiasmatic, sindrom hipertensune intracraniana moderata hidrocefalie,atrofie partiala de nerv optic,diabet insipid” ? Ce te faci in acel moment in care VIATA TA NU MAI ARE NICI UN SENS ? Alergi zi si noapte sa iti faci „puiul, lumina ochilor”, zi-i cum vrei SANATOS ca inainte si ceri ajutorul. Dar ce te faci daca nu te cheama cu ” ‘escu” in coada si daca nu esti copil / nepot de vedeta ? De destul de multe ori iti vezi copilul cum se stinge si tu cu el. Si atunci ii zici „mecenat.sponsorizare, donatie”, oricum o fi, numai sa fie.

    PS.Scuze pentru comentariul atat de lung.

    Bogdan

    Bogdan Tiron-Anton
    MARCOM Manager
    http://www.mecenat.ro

    00
  9. @isabellelorelai : Multumesc, in numele familiei micutei.

    00
  10. NOU
    #10

    Domnule Tiron Anton Bogdan,
    multumesc pentru informatiile legislative de actualitate.
    Desi ma nedumereste putin formularea din lege: „fara obligatie de contrapartida…” fiindca stiam ca sponsorizarea este diferita de pomana tocmai prin faptul ca cel sponsorizat se revanseaza fata de cel care l-a sponsorizat prin chestiuni ce tin de imagine.

    In fine, eu tocmai sunt in cautarea unui sponsor pentru a-mi putea continua romanul inceput – un roman greu, psihologic si pe un subiect important. Suma e infima fata de cele necesare pt cele mai multe dintre operatiile care se fac in strainatate si pt care se cer curent bani in anunturile umanitare.
    Si sunt curios daca o sa gasesc usor bani sau o sa ma descurc tot singur pana la urma.
    E ditamai discutia etica, bioetica, teologica, ce e mai bine sa sustii: un copil obisnuit care are oricum sanse minime de reusita, sau un copil sanatos, care are chef de invatat si mai e si dotat f bine dar e pur si simplu sarac.
    Ce e mai bine, sa bagi bani intr-un roman care poate insemna ceva in cultura sau in cine stie ce demers umanitar suspectabil de interese subterane?

    Nu mai zic de bagat bani in campaniile pt salvarea maidanezilor. o, doamne, nu, sa nu ma starnesc iar pe subiectul asta. :)

    00
  11. NOU
    #11

    Stimate domn, ma tem ca nu am eu caderea sa judec „strambatatea si silnicia” legislatiei romanesti in diverse spete, mai ales cele umanitare.

    Din punctul meu personal de vedere „caritatea” (asimiland acest demers cu actiunea unei persoane) este si trebuie sa fie anonima (sa nu uitam ca si in Biblie scrie undeva „sa nu stie stanga ce face dreapta”) si nu exista vreun „return on investment” pe care il doresti / il astepti. Ai facut un anumit gest pentru ca asa ai vrut pentru propria multumire dar de acest lucru trebuir sa stii doar tu (sa nu uitam ca mandria este unul dintre pacatele capitale in care poti sa cazi foarte usor plecand de la un gest umanitar, implicit nobil dar care este pervertit in context social).

    „Sponsorizarea” se inscrie „parerea mea” mai mult in zona de business in care o companie, gratie unei viziuni a unui manager (fie GM sau PR Manager -aici fiind vorba cu predilectie despre programe de CSR) in care la nivel de entitate comerciala (fie ca este SRL, SA, Holding, etc) este nevoie de o anumita recunoastere publica a gestului facut, existand uneori si asteptari comerciale ca urmare a unui atare gest (dar nu intotdeauna).

    Succes la lucrul cu romanul Dvs. Munca Dvs. este foarte importanta, fara indoiala si de ea este posibil sa se bucure oamenii in prezent sau in scurt timp sa devina un best-seller. Va doresc succes in acest demers. Nu putem insa pune in pozitie de opozabilitate un atare demers al Dvs. cu un caz medical al unui copil caci nu exista scala de valori comune.

    Putem spune ca beneficiile muncii Dvs, pentru „ceilalti” sunt „colective” pe cand castigul intr-un caz medical este unul cat se poate de „individual” (bucuria copilului si speranta intr-o viata normala si bucuria famileie sale). Dar nu le putem judeca „oportunitatea” sporita a unuia dintre ele comparandu-le.

    Eu nu ma simt in postura sa emit asertiuni de tipul „..copil obisnuit care are oricum sanse minime de reusita ..” desi stim cu totii acel truism ca „in lupta pentrru resurse doar cel mai puternic supravietuieste”. Eu incerc sa dau o sansa oricarui copiul bolnav, indiferent de gravitatea cazului, de varsta pe care o are. In aceasta zona de alegere imi declin orice responsabilitate caci nu sunt dispus in fata propriei mele constiinte sa port o asemenea povara „eu am decis ca acel copil NU il ajutam”. Pentru atare decizii voi forma un cosiliu de medici care va avea COMPETENTA MEDICALA sa ia decizii cu implicatii vitale Fiecare din noi are dreptul sa traiasca, sa munceasca, sa creeze (inclusiv romane) dar are dreptul la o SANSA.

    Sunt perfect de acord cu Dvs. legat de finalitatea unor anumite demersuri asa-zis umanitare care au avut ca si finalitate masini, case, deduceri de TVA. hai sa mai bagam si cate o factura de nu stiu ce lucrare tipografica pentru nu stiu ce partid. Eu personal si aceste demers umanitar al meu (www.mecenat.ro) pe care l-am initiat am incercat sa ne tinem TOTAL DEOPARTE de asemenea lucruri si atata vreme cat mai voi ocupa de acest proiect NIMIC din atare lucruri nu se va intampla. Am si eu un copil acasa care are nevoie de tata si nu de inca un numar in statistica adminstratiei penitenciarelor din romania.

    Multi considera ca a vedea ziua de maine este un drept, fapt pentru care isi fac tot felul de planuri: maine imi iau nu stiu ce masina, peste 6 luni yacht si tot asa. Fara sa pic in panta fatalismului, eu consider ca fiecare zi este un favor pe care il avem de undeva (zi-i cum vrei: Iahve, Allah, DUMnezeu, Creatoru, etc, etc). Ce ma impiedica pe MINE in clipa asta cand scriu acest mesaj sa fac un atac cardio-cerebral ? NIMIC ! Dar iata ca nu s-a intamplat (inca). Cu un zambet sa stiti ca putem misca lumea, Dar doar cand vom putera iesi din carapacea intereselor pecuniare (ca tot exista vorba „mancam ca sa traim si nu traim ca sa mancam”). Si mai sunt si de acord cu faptul ca „increderea trebuie castigata”. Sper sa am sansa sa o demonstrez.

    Bogdan Tiron-Anton

    00
  12. Draga Zoso
    te rog sa incluzi in lista ta de „bloguri-care-se-ocupa-de-cauze-umanitare„
    si blogul mamei mele
    http://susanne47.blogspot.com/
    are asa de mare nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet : un euro de la fiecare ar putea-o ajuta , insa lumea nu da nici macar 4 lei ,
    sunt disperata ,te rog ajuta-ma tu cu postarea blogului.
    Multumesc ,Cristina.

    00
  13. Draga Zoso.sunt o fetita de 12 ani din vulcan jud hd.am 7 frati si o situatie dezastruasa.avem executare silita pe ap deoarece parintii mei nu au putut plati curentul electric acum nea facut executare silita pe ap.noi ne intretinem din pensia de boala a lui tati mami e bolnava si ea ce ne vom face sa ajungem in scrt timp in strada.rog din suflet sa fie publicat si articolul meu undeva ca poate oameni de bine ne vor ajuta si pe noi sa avem un acoperi si sa putem merge la scoala.va multumesc din tot sufletul meu de copil necajit.cine nepoate ajut nr.tel.0766660354

    00
  14. Mai era un blog umanitar, in care era vorba de ajutorarea batranilor in nevoie din Vatra Dornei, site-ul este

    00
  15. Pentru voluntari

    Asociatia „Cultura pentru umanitate si dezvoltare sociala” are nevoie de voluntari si membrii pentru desfasurarea unei tabere de creatie pentru copii defavorizati in luna octombrie. Transportul, cazarea si mancarea sunt asigurate de asocia…tie. Daca sunteti interesati sau aveti prieteni interesati, trimiteti o scurta descriere pe adresa de mail culturaumanitatedezvsociala@gmail.com .
    O zi buna

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.