Întrebare: de ce se lasă spațiul ăla sub izolare?

idei-izolare-bloc

Am văzut asta la mai multe blocuri: un spațiu lăsat sub polistiren, de câțiva centimetri. Și pentru că am văzut de mai multe ori mă gândesc că nu e o greșeală. De ce se lasă spațiul ăla acolo? Pentru bordura care vine pe deasupra?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Se lasă ca să intre șoarecii de câmp toamnă când se răcește vremea!

    30
  2. Acolo se termina placa de polistiren…

    01
  3. Pentru ca pamantul fiind umed ingheata iarna si creste in volum. Daca izolatia era lipita de pamant atunci pamantul ar impinge izolatia / decorativa si crapa. Din punct de vedere estetic ar trebui „mascat” cu ceva (pamant mai afanat, vegetatie, nisip, etc)

    01
    • in poza de la vali sunt 15-20 cm acolo, ma indoiesc ca atat de mult creste pamantul in volum.

      eu cred ca acolo le iese la linie polistirenul si nu-I duce capul sa taie o pana s-o puna acolo….

      00
    • De lipit sunt sigur ca nu se lipeste din motivul pe care l-am explicat eu (am patit asta la mine acasa :) ). Probabil ca trebuiau sa se dupa la maxim 5cm inaltime dar le era lene sa mai tai 10cm de polistiren …

      00
    • Placile se monteaza incepan de jos in sus, deci acolo e prima placa, nu ultima.

      00
    • băăăăăăăăăă, cum plm sa „Pentru ca pământul fiind umed îngheață iarna și creste în volum.” , ție la frig nu ți se face mica ?

      … și la ailalti de te-au votat pozitiv

      00
    • @geo: ce se intampla cand ingheata apa intr-o sticla? Cumva se mareste volumul si se sparge sticla? Fizica asta…

      00
  4. Probabil pentru ca sa fie ferit de umezeala.

    00
  5. Izolatia nu se lipeste de pamant. Acolo trebuie facut un soclu. Nu intra soarecii, se pune o tabla dedesupt.

    00
  6. Cred ca acel spatiu urmeaza sa fie acoperit de izolatia fundatiei (cum asta costa ceva mai mult, trebuie sapat etc. probabil nu se mai face)

    00
  7. Pe scurt:acolo vine un alt tip de polistiren, facut sa reziste la umezeala si socuri, retras fata de planul fatadei pentru ca apa care curge pe fatada sa nu ajunga la soclu si prin capilaritate la cei de la parter. Pt tine, ca esti pasionat iti recomand studiul tehnologiilor de montaj termosistem de pe site-urile producatorilo consacrati ca Ceresit, weber etc.

    00
  8. In mod normal polistirenul nu se lipeste pe beton, se pune pe un cadru metalic astfel incat sa ramana un spatiu in care se aduna condens. Daca nu ar fi spatiul ala tot condensul ar ramane in interior, asa el se scurge afara. Asa am si eu la casa izolatia – „baza” casei este cu vreo 3 cm in interior fata de perete, iar izolatia se termina jos cu un profil gaurit ca umezeala sa se scurga pe trotuar, nu in fundatie.

    TYL.

    00
    • Noroc ca-mi esti drag @jollyca ca tare ti-as spune eu ceva legat de umezeala care se scurge pe perete jos.
      Punctul de roua, adica punctul ala unde se face condens se calculeaza in asa fel incit sa fie in polistiren si nu intre perete si polistiren. Chestie care nu ajuta deloc, ba chiar pe termen lung inseamna alte mizerii.
      Daca umezeala se face in interiorul polistirenului, atunci e bine. Daca se face pe perete sau in interiorul peretelui, nasol. Cam cum e cu astia care isi izoleaza casa pe interior de zici ca-s loviti de traznet si se pling de igrasie and shit. Pentru ca le-a spus lor cineva ca asa se face si ca e bine.

      00
  9. In mod normal soclul se termoizoleaza cu polistiren extrudat, pentru ca are o rezistenta mai mare la apa decat polistirenul expandat.
    De asemenea, soclul trebuie un pic retras (la soclu se merge pe polistiren extrudat de 50 in timp ce la fatada se merge pe polistiren de 80-100) fata de planul fatadei pentru ca apa care se scurge de pe fatada sa nu muradreasca soclul, sa nu se adune apa/zapada pe soclu etc

    00
  10. Pentru trotuar :)

    00
  11. Polistirenul expandat se distruge in timp daca se pune direct pe pamant. Acum ar trebui sa se amenajeze partea de jos, adica soclul cladirii. Se sapa minim 30 cm in pamant, se lipeste polistiren extrudat (mai dur decat cel expandat) pe toata suprafata de beton, se acopera cu o tencuiala decorativa speciala pentru socluri (mai rezistenta la umezeala si mizerie decat cea pentru fatada)

    00
  12. In mod normal la fundatii exista alt tip de izolatie, eventual niste placi bituminoase lipite de fundatie sa nu permita apa sa se infiltreze si sa urce in sus, iar peste ea se aseza anvelopa termica.

    00
  13. Pentru că altfel apa din sol (împreună cu sărurile pe care le conţine) va urca prin stratul de adeziv datorită fenomenului de capilaritate şi va intra în reacţie cu substanţele din perete.
    Dacă acel gol ar fi umplut cu pământ, nisip etc. s-ar întâmpla acelaşi fenomen.
    O modalitate de a impiedica acest lucru, ar fi ca în partea de jos a izolaţiei aceasta să fie lipită cu un mortar care conţine silicat de sodiu (nu ştiu constructorii lucruri din astea)

    Aici se poate vedea ce se întâmplă după o lună atunci când izolaţia este făcută până la nivelul solului:

    10
    • misto raspuns, chapeau

    • multe nu stiu „constructorii” pentru ca nu sunt constructori de fapt. sunt niste neica-nimeni care muncesc cu ziua. a trebuit sa ma rog de ei sa dea intai cu masa de spaclu pe polistiren apoi sa aplice plasa, nu cum fac ei de „lipesc” plasa de polistiren apoi o gadila cu putin adeziv pe deasupra, de ramane descoperita dupa un an. de intarituri de plasa la colturile ferestrelor, anti crapaturi, nici nu auzisera.

      00
  14. doamne ce chestii te pot preocupa, incredibil….

    00
  15. „Pentru ca a asa a zis proiectantul”

    00
  16. Simplu: între pământ si peretele blocului nu se formează o linie dreaptă și perfect orizontală, de aceea se pleacă cu primul rând de plăci de la o oarecare înălțime (câțiva centimetri de la cel mai înalt punct) si se pune „la boloboc”. Nu prea îi interesează pe cei care fac izolațiile detalii de finețe: umezeala, fundația, timpul de deteriorare, așa cum nu prea țin cont nici de tipul polistirenului, nu cred că se folosește nici măcar 100% polistiren ignifugat.

    00
  17. Multumesc! Nici eu nu ştiam.

    00
  18. Spatiul ala nu se lasa din gresala.
    Se lasa intentionat deoarece fie n-au habar fie n-au chef sa realizeze detaliul in mod corespunzator (au zis unii mai sus cam ce trebuie facut, nu mai repet :) ).

    00
  19. Pentru ca totul se face cu durere de p**a

    00
  20. mai nasol sa ai gaini libere prin curte

    00
  21. De idioti il lasa, ca in proiectele de reabilitare nu am vazut sa fie prevazuta si refacerea soclului. Sau o fi, si o ignora in mod intentionat, ce naiba, e platita oricum nu se vede.

    Ar trebui sapat in jurul cladirii pana la baza peretului, aplicata hidroizolatie, pus polistiren mai subtire, pana la baza fundatiei, peste care se aplica un strat de drenaj si inca o membrana hidroizolanta. Uite si o imagine sa exemplific:

    https://imgur.com/removed.png

    1. Termoizolatie din polistiren extrudat, grosime 50mm
    2. Termoizolatie din polistiren celular, grosime 100mm
    3. Bariera contra vaporilor si hidroizolatie pe baza de bitum efectuata prin vopsire
    4. Strat de drenaj
    5. Intoarcere pe orizontala cu creare de lacrimar
    6. Profil din tabla galvanizata fixare hidroizolatii. Inchiderea se face cu mastic
    00
  22. Pentru a preveni condensul

    00
  23. Florian scrie

    ESTE FOARTE important ca izolatia sa vina de jos, de pe talpa fundatiei
    dupa care sa fie continuata pe perete. Polistiren extrudat pe inaltimea fundatiei dupa care se continua cu un alt polisitren rezultat din calcul, pentru izolarea peretilor.
    Sunt inginer poriectant de structuri :)

    https://imgur.com/JZ4nxhF.jpg

  24. Au lasat loc sa vina Videanu cu bordura.

    00
  25. Mai, oamenii aplica o izolare termica ce ar trebui sa asigure si o impermeabilitate pe suprafata aplicata pentru ca lucrarea sa beneficieze de garantie, inclusiv deasupra si dedesupt pentru a impiedica infiltratiile. Daca ei se rezuma, in ideea in care chiar folosesc materiale hidroizolante, la a inchide lucrarea pe peretele blocului, nu sunt de condamnat, problema ramane aceeasi ca cea dinaintea lucrarii cu o mica decalare a punctului de scurgere. Pe scurt, ideea spatiului lasat este pentru interventii care ar fi fost necesare si inainte de aplicarea izolatiei.

    00
  26. daca arunca unu un chistoc arde blocul ca o torta.

    00
  27. Pentru ca umiditatea sa un ajunga pe tencuiala ca in timp se va desprinde.
    Bine, sunt mai multe chestii. Se pune extrudatul pe zidul izolat initial cu membrana bituminoasa, peste extrudat se pune Membrana hidroizolatie HDPE, apoi sub nivelul solului se face un dren cu inaltimea cam de 20-40cm, jos drenul are teava riflata sa duca apa sa nu stea langa zid.
    Dar cate case crezi ca respecta acest standard?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)