Cum să fie piața atractivă din nou…

Apropo de nevoia țăranilor de a avea un spațiu de desfacere, mă gândeam la câteva idei care să facă piața de legume umană:

  1. asfalt înclinat și canalizare pe dedesubt. să nu mai fie mocirlă peste tot.
  2. locuri de parcare. după 5, când iese lumea de la muncă, să existe locuri de parcare în jurul pieței. nu la 2km de mers pe jos, nu printre mașinile de aprovizionare, care fix atunci și-au găsit treabă.
  3. fără suedeji. când văd bătrânici pe jos, vânzând ce au, pentru că nu e loc de ele din cauza suedejilor producători, nu vreau să mai calc pe acolo.

 

 

 

piata

“piață” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Rar mai gasesti taran care sa vanda din propria-i gradina. Mai nou, cum aprozarele sunt pline de fructe si legume, merg si cumpara de acolo sau de la depozite en-gros si vand pe piata. Nu prea mai am incredere sa merg la „piata de odinioara”.

    00
  2. Wtf cum adica fara suedeji? Daca sunt producatori ce conteaza ca sunt suedeji?

    00
  3. Prea vrei tu idealul. Unde mai e romanismul din noi?

    00
  4. Problema mare e la punctul 3: acei suedeji au acte si sunt producatori.

    00
    • Certificatul de producátor se ia de la primárie și e aproape o formalitate. Problema e cum se aprovizionează ei, actele de proveniența a mărfii, acolo tb umblat.

      00
    • Pai el are in acte un hectar, si-a scos certificat de producator si vinde intr-un an, marfa carata cu un vapor.

      00
    • @haivas … Certificat de producator, act de provenienta a marfii si poate mai bagam pt bunica de 80 de ani si certificat de inregistrate fiscala, registru de incasari, intrare de iesire, certificat de conformitate, certificat de taran + adeverinta ca sta de la primarie, cont bancar, casa de marcat, taxa pt taraba, etc

      00
    • @Alexx probabil omul se referea doar la aia mai intunecati, nu la bunica de 80 de ani.

      00
  5. Da ce are manca-ti-as Mirela bugetara, de ce faci discriminare de culoare?

    00
  6. Dedesupt. Ahem. :)) subliminal de vineri?

    00
  7. La Timisoara sambata este piata volanta langa stadion. Locuri de parcare destule si produse aduse de tarani de prin satele vecine. Si crede-ma gasesti chestii facute local. Si nu stiu cum dar au reusit sa impiedice sa apara bisnitari (cel putin mie asa imi par oamenii care vand).

    00
    • La Timișoara e normal.
      Nici în alte orașe ăia de au proprietăți foarte valoroase în centru nu vor să vîndă legume în piață…

      00
  8. Piata pe care o frecventez eu cam asa arata. Pe jos e curat, e un fel de linoleum, exista o toaleta cu apa curenta si sapun (pe verificate). Separat jgheaburi sau se cheama alea sa-si spele galetile sau mai stiu eu ce, nu sunt batranici pe jos, au si ele loc la tarabe, piata e deschisa pana aproape de 8pm (iarna, vara si dupa 8) si pt corporatisti. Cu locurile de parcare e posibil sa fie problema, dar langa sunt 2 parcari de supermarchet si nu m-a interesat aspectul. Piata de cartier muncitoresc, nu de bastani.

    00
  9. Sa definim:
    Sunt director la o piata din București, suedeji, arabi, mameluci toți da toți au certificat de producător, amenzi uriașe pentru administrația pieței.
    Controlul certificatelor se face in fiecare zi.
    Nu exista problema cu prețul impus sau chestii de genul asta, propaganda.
    Cel mai important mafia Pietelor nu exista, la fel propaganda.
    Matematic daca stai sa te gândești producatorul cand scoate o cultura de roșii sa zicem culege si 1 tona pe zi unde sa o vândă ?
    Certificatele sun date de primarii, cum se dau acolo ar trebui verificat.

    00
    • Ti-am dat plus, pentru ca ai dat un raspuns decent. Insa am o curiozitate.
      IN certificatele de producator scrie ce produse se pot vinde ca catre detinator din ce stiu eu. Deci daca omul are certificat pentru morcovi, nu poate vinde cartofi.
      In mod normal certificatele se dau pe niste produse specifice si trecute in clar. Insa intrebarea mea e daca in piete au voie doar cei cu certificate sau si alte persoane?
      Pentru ca int extrem de multi care vind portocale si daca au asa ceva in certificatul de producator, atunci e grav :)

      00
    • Dupa cum zicea cineva mai sus: are 1 hectar, a luat certificat si ruleaza camiomul la zi.
      Poate ca o metoda complementara ar fi ca in fiecare dimineata fiecare vanzator sa cantareasca cata marfa are, seara la fel sa se vada diferenta. Si evident fara tranzactii intre vanzatori pe parcursul zilei. Si asa vedem cate rosii a vandut suedejul intr-unu sezon dintr-un hectar.

      00
    • Sunt de acord cu portocale pe certificat sau fructe exotice. La noi in piata categoria de rromi sunt cei din Homocea, acolo produsul de baza este hreanul. Dar sunt ok nu fura la cântar sunt foarte cuviincioși nu sunt probleme cu ei.
      Problema e legislația, legalizează fenomenul daca nu poti sa il controlezi.

      00
  10. Dede… supt? ;)

    00
  11. NOU
    #33

    Sa vedeți în Constanța ce afaceri au suedejii în toate piețele. Toți au monopol. Oraș de suedeji. E jale!!! Nu mai încapi de ei.

    00
  12. Gasesti asa ceva la Piata Obor. Mai greu cu ora 17.00, in rest parcare exista, spatiu civilizat si tarani destul de multi sa poti cumpara de la ei.

    00
  13. La faza cu suedejii, depinde. Poate au scutit altă bătrânică de ținut oscioarele în frig toată ziua. Poate au și ajutat-o să treacă strada, deși ea nu vroia.

    00
  14. NOU
    #36

    Deci tu vrei sa toarne asfaltul cu o mica panta si la baza pantei sa fie o gura de canalizare ? lol, nici macar toate strazile sau trotuarele n-au fost in stare sa le faca asa, si tu vrei sa faca piata

    00
  15. Orice piata poate fi atractiva cu conditile sa fie prezenti la taraba doar producatori (exclus speculanti care cumpara marfa, fara factura din depozitele turcilor) sa fie marfa de calitate, si pretul corect. Lumea nu are nevoie de cine stie ce facilitati moderne (hale ultramoderne) intr-o piata ca sa poata cumpara. Trebuie sa fie curat, sa fie accces la apa, la toaleta, sa existe tomberoane speciale pentru aruncat marfa care se degradeaza si sa treaca Politia Sanitar- Veterinara cat mai des pe acolo sa inspecteze marfa de pe tarabe si temperatura din galantare.

    Dar.. din pacate, grosul de alimente imputzite nu se gasesc in piete si acoo unde se ingramadeste poporul – in hipermarketuri. Acolo se fac cele mai mari experimente cu mancare, pe oameni vii. Se da carnea cu ulei ca sa stralunceasca, sa nu mai piarda apa (greutate) si sa tina mai mult in galantar, se scot alimentele care sunt cat pe ce sa expire si se baga in preparate pe care le luam ca mancare gatita de la raionul respectiv, etc.

    In mod normal, daca ar fi dupa mine, as delega cate un inspector de la Protectia Consumatorilor sau ANSVSA la fiecare hipermarket – sa stea zi lumina acolo, sa inspecteze marfa si plangerile consumatorilor.

    La ora actuala – grosul de mancare imputzita, invechita, degradata e in hipermarketuri – acolo de unde cumpara romanul mancare pe bonuri de masa.

    00
  16. In a paralel universe :))
    Cat contribuie un supermarket in campania electorala si cat contribuie un pietar ? :))

    00
  17. România nu are tehnologia de a turna asfalt înclinat.

    00
  18. Deci practic ai descris piața din Oradea, recent renovată, cu terasă deasupra și parcare subterană lângă (încă nu e gata dar urmează)

    00
    • Daca nu e gata nu se pune. Poate sa nu ii mai dea drumul, sau sa o seschida de vreo doua trei ori, ca tot e an electoral. Pana nu trece cel putin un an de functionare peste ea nu poti spune.

      00
  19. …pai si ce sa facem cu suedejii mai Zoso? Ai cumva o solutie …finala? Nu cumva voiai sa zici samsari, speculanti si ti-au scapat degetele pe taste, lasand o asociere adanc infipta in constiinta ta de alb caucazian sa razbata in public? Ca noi nu suntem rasisti, dar…

    00
  20. Asta cu parcarea e o gluma.

    Piata Obor are parcare subterana, dar toti, dar BA TOTI BA TOTI parcheaza in fata. La inceput venea politia in weekend si ii gonea, dar la un moment dat si-au dat seama ca nu fac fata, iar acum ii lasa sa parcheze in fata, dar nu ii mai lasa sa dubleze. Parcarea subterana costa 3 lei ora parca si am gasit loc inclusiv in sambata dinaintea Craciunului la ora 14.

    Ca sa fiu corect, nu exista foarte multe semne care sa te ajute sa o gasesti (este in spate). Vreo 6 luni nici n-am stiut de existenta ei :))

    00
    • Pai lumea vine la Obor sa faca o economie de 3 lei la o sacosa cu verdeata, nu sa-i cheltuie pe parcare, think about it.

      00
  21. suedejii sunt pusi/lasati acolo pentru ca sefii pietelor permit asta primind legume gratis pe viata

    00
  22. Eu nu sunt de acord ca taranul sa-si vanda produsele in piata si explic de ce e un extra job ce nu-l ajuta. Un taran mic producator il vad ca avand in jur de 10ha de teren, x vaci, y porci, z pasari, sere, etc. El se scoala la 4-5 dimineata sa mulga vacile, sa lucreze pamantul, setc. Pe langa asta NOI vrem ca el sa mai mearga de 2-3 ori in piata. El vine din Pizdeea de la 50-100 km de unde e el, ii mai trebuie si o masina cu sistem de racire preferabil, mai trebuie sa si inchirieze loc in piata, marfa ar fi bine sa fie controlata, el pierde 2 zile stand in piata la vanzare, trebuie depozitata optim, etc. Nu mai bine ar lua niste bani cinstiti pe marfa vanduta engros si s-ar concentra pe a face produse de calitate si curate decat sa aplaudam ca foca pt ca vinde in piata ?

    00
    • păi asta face deja. dar nu înțelege că în loc să vândă cartofii cu 1 lei, cât e peste tot, mai bine vinde cu 50 bani.

  23. Hai sa va zic cum mi-a trecut asta cu cumparaturile din piata. Prima experienta – am vazut porumbul furajer hibrid la vanzare ca produs de fiert acum vreo 4 ani.

    A doua experienta – am cumparat cascaval si mi-a fost rau 2 zile cu stari de voma, dureri de burta and stuff.

    A treia experienta mi-a povestit mama (care e doctor inginer & genetician ) ca toti astia care produc dupa cum ii taie capul risca sa contamineze aiurea produsul – stiu de la bunicul de exemplu ca toata tuica facuta in zona de „vanzatori” e in cazane de cupru (mega toxic), iar „toxicitatea” e eliminata de inteligenti prin spalarea cazanului cu otet (de parca ar conta). Nu mai vorbesc de faptul ca stropesc fructe si legume cu ce ii duce capul, in faze aiurea de crestere, samd.

    De atunci cumpar doar produse etichetate si a caror provenienta e documentata cert. Chit ca standardul de calitate e probabil mai scazut ca medie, macar e uniform.

    00
    • Bai da-ma dracu. Agricultura asta e mai grea decat trimiterea rachetelor pe luna se pare.
      O fi si idioti printre tarani, nu zic nu. Dar ca sa dau in paranoia ca a gresit cu ceva la producerea cartofilor, rosilor, verzei si alte chestii destea simple e exagerat.

      00
    • @D4n. Nu neaparat. Si da, e rocket science. D-asta exista doctori ingineri, geneticieni samd, certificari de calitate si d-asta activitatile productive se fac organizat nu dupa cum il taie capul pe fiecare. Imi aduc aminte ca in Olanda procesatorii care colectau lapte luau mostre din fiecare lot colectat pentru analiza.

      Sa iti dau un exemplu simplu de tot. Vrei sa folosesti un insecticid ceva sistemic cu spectru larg de combatere. Insa dai o cantitate dubla sau convertesti ca vaca din MG in ML samd sau dai si in faza gresita de crestere. Ajunge frumos marul sau rosia la taraba cu substanta activa pe ea, si ala mic il sterge pe tricou si il mananca.

      Pana cand producatorii nu se vor uni in cooperative cu standarde certe de calitate, nu vor avea nici o sansa sa livreze produse de calitate standard la preturi competitive.

      00
  24. Legea e lege
    La „mine” in paiața, dimineața pe răcoare, facem taloane pentru fiecare producător, negru sau autentic, dupa aia ii trecem într-un registru nume localitate si cantitatea de marfa, cand acest registru se umple se pune intr-o camera. Camera noastră are cam 10 copaci de hârtii. Credeți ca a venit cineva vreodată sa controleze cantitățile vândute cu cele înscrise pe certificat? Nimeni. Legalizează fenomenul ca ești depășit Draga statule.

    00
    • mie mi se pare o tampenie chestia cu certificatele de producator. Nu numai ca nu are cum sa functioneze, dar se bazeaza pe o idee idioata si comunista.
      De ce te astepti de la taranul ala sa aiba si sa se poata lipsi de o pereche de brate de munca si de un mijloc de transport?
      Nu ar fi mai bine sa le dai la aia care vand in piata un certificat de comerciant- vezi linkul de mai sus, aia e piata din orasul meu. NImeni nu are certificat de producator, toti sunt comercianti.

      00
  25. Hai sa va dau un exemplu simpatic. Unii care vand in piata carne, trec pe la tara pe la mine constant, sa cumpere animale. Stiti cat oferta pe o vaca (animal adult)? Va spun eu, 500-600 RON. Daca faci pretul pe KG iese carnea mai ieftina decat fanul mancat de vaca :)))

    Oamenii sunt praf de organizati, nu au informatii, nu au abator, se uita la 600 RON si o dau. Cand i-am spus unui vecin la tara ca dau 5 lei pe litrul de lapte cu 3.5% grasime si el il vinde cu 0.6 lei/litru se uita la mine si imi spunea ca nu are ce sa faca cu el daca nu il da.

    Din punctul meu de vedere agricultura romaneasca are o singura sansa. Comasare terenuri, specialisti din institutele de cercetare (avem multi buni aici va spun sincer) mutati la tara, si productie cooperativizata si organizata. Restul e poveste. Dar e mica probabilitatea sa reusesti sa faci asta.


    Eu la tara am un vecin care are un lot de pamant intre 2 loturi ale bunicilor. De 10 ani ma chinui sa il conving sa faca schimb de ei cu un lot – nu neaparat in acte, doar in folosire (sunt identice in mijlocul campului loturile) ca sa poata intra ai mei pe la cap cu tractorul, dar nu ai cu cine. Si in arenda nu il da „ca e pacat ca e pamant bun si are planuri cu el”. An de an se repeta povestea.

    00
  26. In caz ca va intrebati cum se fura la cantar, in piata: https://www.youtube.com/watch?v=KN0FcFfo2Ts

    00
  27. Pai daca in guvernul si in parlamentul Romaniei sunt jumate hoti, jumate camatari este clar ca pietele sunt ale suedejilor. Ura.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube