de fluture
N-am mai fost de ceva vreme pe aici si mi s-a facut dor de niste scuipati si niste carne-n frigider. Sa purcedem, deci!
In turul I am votat Macovei, pentru ca-mi plac mult cazurile fara sanse reale. Un fel de masochism electoral. V-am mai spus, imi plac experimentele. Daca as avea putere, le-as face RMN tuturor care voteaza pentru urmasii lui Iliescu. Apoi i-as uita putin in aparat, cu rezonanta stricata.
In turul doi il votez pe Iohannis. Pentru ca nu voi putea vota niciodata cu copiii de suflet ai lui Ceausescu. Recunosc, in ’92 l-am votat pe Iliescu, dar era primul meu vot, abia imi iesisera masele de minte. De atunci, nu am votat cu ei (FSN, PSD, PDSR etc) nici macar cand in turul doi erau Ilici cu Vadim. Am fost la vot, normal. Acum cativa ani am si pus pe blogul meu o poza cu votul de atunci.(Aveam un Canon 500N cu un blitz mare si ce mai scandalul s-a iscat cand au vazut aia lumina lui in cabina de vot… A venit jandarmul ce pazea sectia, voia sa-i dau filmul din aparat, i-am zis sa-mi arate unde scrie ca n-am voie sa-mi fotografiez votul, ne-am scandalagit un pic). E, pe buletinul de vot am scris asa: Iliescu – nu te votez ca mi se usuca mana; Vadim – nu te votez ca mi se usuca tot corpul. Moama, ce tare sunt, nu? Mars, ma, votanti de pesedei!
Votez Iohannis dar am din ce in ce mai mult convingerea ca va iesi Ponta. Si, cu cat se apropie mai mult fatidicul, cu atat imi dau seama ca e, cumva, mai bine. Sa ma explic.
Criza – pe care, mi s-a reprosat, o propovaduiesc cam de multa vreme, in timp ce lumea a fost destul de prospera in ultimii ani – incepe sa devina reala si actuala. Poate sa vina si Soros presedinte, nimeni si nimic nu va impiedica degringolada economica. Iar asta poate fi sansa Romaniei sa se reseteze. Mai intai sa-i starpeasca pe actualii de la putere. Pe toti, indiferent de partid sau orientare politica. Sa facem niste gratare in piata Universitatii, sa facem revolutia aia pe care unii se lauda ca am fi facut-o in ’89. Da, prefer un haos temporar decat sa continue tot astia sa tina fraiele. Sa faca o tabula rasa printre guzgani. OK, ati furat, mergeti sa va cheltuiti agoniseala, dar lasati-ne in pendula noastra sa mai traim si fara moacele voastre.
Nu vreau sa vina Iohannis. Pentru ca, cu toata bunavointa lui – pe care, momentan, sunt dispus sa-l cred ca o are – criza il va lovi in plex inainte ca el sa-si dea seama. Si se va balbai o vreme, ne va minti un pic pentru a-si da curaj ca totul o sa fie bine, iar apoi o sa sfarseasca mai lamentabil decat Constantinescu, spunand ca n-a fost lasat de (…) sa-si faca treaba si ca ii pare rau ca n-a putut face nimic in 4 ani de mandat. Pe de alta parte, Iohannis nu ajunge singur la putere. Ajunge cu alde Blaga, Videanu, Petrache, liberalii etc. Astia sunt la fel ca pesedeii lui Ponta. Iohannis va trebui sa-i apere cat de cat in fata justitiei (chiar, cam putini pedelei in ultimele anchete DNA, nu-i asa domnule Basescu?). Poate cu greata reala, dar va trebui s-o faca. Tara n-o poate conduce singur, are si el fomistii lui. Vine, isi rupe capul, iar romanii o sa-l planga si mai abitir pe Ceasca. Si cine stie pe ce fanatic vor alege in 2018. Asa ca nu, daca tot e sa injure pe cineva, prefer sa fie manzat ceausist/iliesist.
PS. Zvonuri, manipulare etc, va asigur ca in primul tur s-a fraudat la greu pro-Ponta. In afara de mizeria cu impiedicarea diasporei sa voteze, s-a furat in Ilfov la greu. E, stiu ca sunt puristi pe aici care o sa zica sa le arat "dovezi", dar pentru acestia n-am decat niste mumu. Nu comunic cu oligofrenii care voteaza plagiatori, comunisti si fii de iliesti. Si inca ceva. Mizeria cu declaratia pe propria raspundere ca n-ai mai votat e alt scuipat al lui Ponta in obrazul nostru. Deci romanul care sta 3 ore la coada si voteaza la Munchen, mai da o tura si pe la Viena, Praga, Stuttgart si Paris ca sa mai voteze de 4 ori?
Toate sectiile au un calculator, o conexiune Internet. Vrei sa verifici votul multiplu? Un excel share pe GDocs, cum vine omul cu buletinul bagi CNP-ul in el. Omul verifica ca l-ai introdus bine, apasa OK cu manuta lui, pa si la revedere, poti doar sa introduci, fara sa stergi/modifici. Ai gresit, vot invalid. Incearca unul sa bage acelasi CNP la 200 sau 20.000 km distanta? Sorry man, ai dat deja like. A, au oamenii lista cu CNP-uri si introduc la greu in pauzele de tigara? Nici o problema, daca sunt suspiciuni la vreo sectie, faci verificari, daca sunt 5 CNP-uri de oameni care n-au votat, sunt morti sau la pat, anulezi toate voturile de la sectia respectiva si bagi la bulau pe presedintele sectiei. Dar de ce sa faci asta, sa nu poti sa furi in Ilfov, Giurgiu, Olt si Mehedinti?
la faza cu CNP-urile, nu stiu de ce se streseaza lumea pentru ca lista nu trebuie sa fie nominala.
Un CNP care nu-i legat de un nume/adresa/serie CI ii doar un numar, fara nici o valoare.
Omul din sectie completeaza doar CNP-ul fara alte date si in cazul in care deja apare numarul ca fiind duplicat atunci nu i se da la nenea stampila, sanatate si la revedere.
Nu, în cazul în care îi apare deja numărul, atunci să i se dea să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte de a vota, iar după alegeri să se cerceteze cazul şi la bulău dacă se dovedeşte că chiar a votat de mai multe ori. Asta pentru a nu lăsa fără drept de vot oameni datorită unor greşeli care nu le aparţin.
in urmasii FSN, copiii de suflet ai lui Ceausescu, se regaseste si Basescu?
CNPuri pe GDocs riiight.. si cu protectia datelor personale muci
basism strong here, move along
Coae, scuza-mi ignoranta, dar era doar o idee rapida de cum se poate rezolva beleaua votului multiplu. Ca nu e excel ca e un rahat de alt program, ca nu e pe gdocs ci pe vreun server sts si tot asa. Ce cacat sari de cur in sus ca mamaaa, protectia datelor personale and shit?
”Flat” ti-e creierul, dar si numele… MUIE ponta!
Coane tu ai vazut cum arata lista electorala pe care te-a cautat Nea Gogu de la sectia de votare cand te-ai dus la vot (si banuiesc ca ai votata pe Ponta)? Nume, prenume, CNP si adresa.
De unde stii tu ca ala nu a luat numele și adresa lui măta și nu îi face vreo vizită?
De unde știi tu că eu nu pot reține un CNP în câteva secunde, că de nume și adresă e ușor că sunt din zona unde stau.
Omul spunea o metoda de antifraudă simplă (nu are cum să se implementeze fără a proteja datele personale) și tu te tragi pe fese ca să nu se implementeze un asemenea sistem ca să se poată fura!
Tot aud tot felul de strategii de identificare a votului multiplu cu CNPuri, buletine, liste electronice si alte avioane.
Daca s-ar dori rezolvarea problemei cu adevarat solutia se poate aplica in 2 minute. Ia ghici cum se combate votul multiplu in cea mai mare democratie din lume? (care e India btw nu SUA cum ar crede unii)
Semnatura votantului este degetul cu tus ce rezista la spalare si ramane visibila la lumina ultravioleta pana se reinoieste unghia din nou. Succes la votul multiplu care inca mai este posibil dupa o spalare cu soda caustica, acid sulfuric sau o mica amputare. Sa mai vedem atunci turism electoral.
bibliografie
https://www.thehindu.com/news/national/erase-voting-ink-at-your-own-risk/article5830556.ece
iar ca bonus uite ce am gasit cautand cerneala indiana pe net
https://ec.europa.eu/isa2/home_en
se pare ca Romania are mijloacele ca sa identifice votul multiplu inca din 2013 dar Pinochio o arde la rece cu declaratii de mana si alte bazaconii in 2014. Nu mai spun nimic de faptul ca la referendumul din 2012 organizat de acelasi psd nu a fost necesara folosirea declaratiei pe proprie raspundere, ca vad ca nimeni nu i-a reprosat asta.
so true.
Eu nu vad criza aia pe care o vezi tu. Criza cea mai mare s-a dus. E un pic mai bine acum. Nu e roz, dar e mai bine.
Cauta sa vezi si din surse externe (surse, nu sursa).
Unde e domnule criza? Ca ar vrea UK sa iasa din UE? Inca nu e nimic clar.
NU mai e roz, e maro. Și pute
Majorare 25% impozit pe case si terenuri, impozitare progresiva, sa vezi ce socialism o sa fie in romania, o sa lucram pentru stat care o sa fure si o sa imparta la putorile sociale.O sa pleznim de crestere economica, o sa depasim SUA ca economie cu ponta presedinte.
-Criza e in pretul petrolului, care nu e justificat nici de presiunile puse pe Rusia si de jocurile AS. Singura explicatie e scaderea consumului;
-Criza e in datoria publica a Italiei;
-E si in pietele financiare europene;
-In incetinirea periculoasa a economiei Germaniei;
-In zvacnirile pietelor de capital;
-In evolutia sub asteptari a BRICS;
-Si a schimbarilor la nivelul FED;
S-a mai dus un pic, adevarat, dar doar pana la baie sa se usureze. Se intoarce acusica la cat de destepti sunt pesedeii, nu te ingrijora. Cresteri de taxe si impozite egal cresterea evaziunii fiscale, dar cine sta sa le explice la inteligentii astia cu Harvardul facut la ff ?
5 ani cu Ponta preşedinte ne vor face bine – > https://www.subiectiv.ro/ponta-presedinte.html
Totusi prefer fara Ponta.
In rest evolutia (involutia) va fi aceeasi (din pacate pentru noi),
Pentru ultimul paragraf ai fi cel mai bun de ministru la MAE
Legat de propunerea ta cu CNP-ul: nu se poate. Trebuie sa existe o dovada clara ca tu ai votat, iar acea dovada este declaratia pe propria raspundere. Daca te gaseste de 2 ori ca ai votat, se pot compara semnaturile, etc, ca sa nu fii bagat in cacat nevinovat. Doi la mana, nu poti adopta niste reguli de vot pt cei din diaspora si altele pentru cei din tara, ar fi neconstitutional. Daca ala din tara completeaza declaratia, trebuie si ala din afara sa o faca. Varianta este votul electronic, dar stii de ce nu va fi adoptat? Pentru ca presa e cumparata de politicieni, iar cine va incerca sa faca asta, va fi linsat mediatic. Au sarit astia la acuzatii cu frauda pentru un cacat de soft al AEP care centralizeaza cnp-urile, nu vor sari cu acuzatii la votul electronic?
Cristi, faptul ca ai verificat cu ochii tai si ai apasat cu manuta ta pe ENTER ca sa confirmi ca e CNP-ul tau, este exact acea declaratie pe proprie raspundere. Si nu am zis ca trebuie sa fie numai „afara”, e chiar mai indicat sa se foloseasca (si) in tara.
Cu votul electronic nu sunt chiar de acord… Vorbim totusi de România, nu de Belgia.
PS. Pentru comentatorul inteligent de mai sus (si pentru altii ce o sa mai apara pe aici): GDocs era pentru exemplificarea unui sistem posibil, presupun ca nu va asteptati sa fac un caiet de sarcini si sa scriu si niste cod pe aici, doar ca sunteti voi prosti, nu?
Serios? Si daca semnez diferit? Daca in autocarul de 50 insi, pacem o permutare la semnatura?
Moama,comparatia cu Belgia e cea mai adevarata , cerise au bout du applepie , sine qua polenta , vlaamse mici cu mustar de Dijon.
Totul stropit cu esenta de shwoarma la umbra catedralei crestino-something local Abn Al Giugiuc.
Un alt fluturism, o altă bătaie din aripioare.
N-am înțeles ce vrea să spuie autoru’ – dincolo de aia cu „am votat cu Iliescu când eram mic”.
Cam de cacat logica asta. N-am inteles ce o sa garanteze ca vine ceva mai bun dupa ponta, in caz ca el o da de gard. Ba chiar e posibil sa ne scada si mai mult standardele.
Ce stiu e prezentul. Ponta e un maimutoi. Iar Klaus e indubitabil mai decent.
Merge pe ideea „ardere de tot”. Mai bine sa ‘hit rock bottom’ ca sa ai de unde sa te ridici. Asta merge la natiuni serioase, nu la R.
Tineti-va de nas daca trebe, da’ votati-l pe neamt!
E alegerea ta și trebuie respectată. După ce am susținut de-a lungul timpului PNȚ-ul și PNL-ul mi-am dat seama că Victor Ponta și compania sunt mai puțin siniștri decât ceilalți. Ideea cu centralizarea CNP-urilor e foarte bună, dar fi sigur că și aici e rost de vreun proiect cu fonduri europene de vreo 5-6 milioane de euro, chiar dacă implementarea se face în final tot cu GDocs.
sunt de acord cu toate motivele de mai sus si inca vreo cateva.
Ce ma mira e ca nu am citit pe nicaieri 2 chestii esentiale:
– ca alegerea presedintelui nu ar trebui sa mai duca la asemenea isterii nationale (puterile presedintelui, mai ales dupa modificarea legii, sunt putine si destul de ingradite), Inca suntem in cautare de tatuc, dupa 25 de ani si nu pricepem cum functioneaza, sau ar trebui sa o faca, puterile in stat.
– ca a fost o greseala sa se rupa alegerile prezidentiale de cele parlamentare. Scuza perfecta de aruncat pisica (sau gainile, dupa caz) peste gard si inapoi.
ce se imflameaza astia ca vai, cnp, date personale etc.
aceste date le dau romanii cu amandoua mainile cand completeaza taloane sa castige perele din cais la toate promotiile si tombolele fara sa comenteze nimic. sau cand cumpara ceva (online sau nu).
si apare cate un vajnic aparator al datelor personale care da cu mucii…
Sau pentru niste minute in retea
Doamne cat mi s-a luat de tema asta cu comunismul. Daca erau atat de multi romani revoltati pe comunism acum 30 de ani, zau ca Ceausescu n-ar fi rezistat pana-n ’89. Dar acum e comod sa fii impotriva comunistilor e comod sa blamezi acel regim si sa-l injuri, chit ca ai votat fara nicio jena oameni care au facut parte in mod activ din acel sistem, un exemplu ar fi doamna Macovei, care nu stiu sa fi fost vreo dizidenta, ci procuroare a sistemului comunist, sistem pe care domnul autor inteleg ca-l dezavueaza, Basescu e tot din filmul ala, ca sa nu mai vorbesc de majoritatea celor care vor ajunge sa guverneze, asta daca favoritul autorului va iesi presedinte. Eu sunt convins ca nici macar parintii domnului autor n-au luptat aprig cu acel sistem, de altfel ingrozitor, ci s-au adaptat la el. Mi-e scarba de toti cei care repeta cu obsesie ca urasc comunismul dar n-au facut absolut nimic, atunci cand se putea, pentru a schimba acel sistem nefericit. Mi-e scarba de toti cei care au facut parte din acel sistem, tocmai pentru ca acum sa vina sa-l injure si sa-l scuipe tocmai pentru a prosti alti prosti sa-i voteze, ca deh, ce te costa acum sa injuri comunismul? Nimic. Atunci putea sa te coste chiar viata. Si aici se face diferenta dintre barbati si pizde. Pizdele injura acum, barbatii au luptat atunci, cand era al naibii de periculos s-o faca, cu comunismul.
O alta solutie pt diaspora era votul prin corespondenta. Desigur, acea lege a fost ignorata de toti conducatorii
PDL este nascut din FSN. Basescu este tot din generatia comunistilor, dupa cum i-a amintit atunci lui Nastase.
Votez Iohannis dar asta nu inseamna ca trebuie sa ma si mint singur.
Vali, am crezut pina in ultimul moment sa exista bloggeri echidistanti, dar din pacate exista doar bloggari „curve”, care primesc dintr-o parte sau alta, nu ca o parte ar fi mai buna decat alta. Romanii, in marea lor majoritate nu inteleg (si a trecut mult timp) democratia. Ca sa existe democratia trebuie sa existe pareri diferite, dar inca o data regula democratiei este sa respecti parerea celuilat, ceea ce tu niciodata nu ai facut. Niciunul din cei doi ( nu stiu cum sa le zic ) candidati la presedintie, n-am vorbit in toata campania electorala de adevaratele probleme ale Romaniei si anume a faptului ca noi romanii nu mai suntem piesa decisiva in puzzel-ul numit Romania. Din pacate marea majoritate a disaporei este la fel, plina de smecheri, oameni care fac orice pentru bani, sa nu plateasca taxe, munca la negru etc. cu alte cuvinte fara coloana dorsala ca si poporul din tara. Cind o sa inveti democratia, cu dreptul la replica, cu respectarea opiniei celorlati, fie ca iti place sau nu, voi realiza ca esti un roman cu coloana vertebrala nu o „reptila”.
„Spirala istorică a României se va înălţa până acolo unde se pune problema raporturilor noastre cu lumea. Până acum am fost reptile; de aici încolo ne vom ridica în faţa lumii, pentru a se şti că nu numai România este în lume, ci şi lumea în România. De nu vom trăi apocaliptic destinul acestei ţări, de nu vom pune febră şi pasiune de sfârşit în începuturile noastre, suntem pierduţi şi nu ne mai rămâne decât să ne recâştigăm umbrele trecutului nostru.”
Emil Cioran
Teoretic, suna frumos. De fapt, nu ai nicio garantie ca sistemul nu se va intari in 5 ani cu Ponta. PSD va avea o putere uriasa.
Si asta e adevarat. Nu avem certitudini din nicio parte. Insa, pe Ponta si ai lui i-am cam vazut in actiune in ultimii ani, in care au avut si guvernul si majoritate zdrobitoare in Parlament. Si „intarire” n-am vazut. Nici macar pentru ei, sa-si „intareasca” legile amnistiei n-au fost in stare…
Foarte frumos! Foarte deacord! Da’ deja mi e asa de scarba de ponta incat nu mai pot rectiona si nici lumea din juru’ meu. Astfel in alta ordine de idei, noi astia de la masa avem o intrebare: in ultimele 3 luni tu sau cineva din jur a avut treaba cu un RMN sau activezi in domeniul medical?
Ponta e acum sustinut de premierul Italiei. Ce fata are ala. De baiat smecher de bani gata, de genul care calca pietonii pe trecere si scapa fara nimic
Ideea cu verificarea CNP-ului pe loc este, in esenta, una cat se poate de buna si naturala. Apar insa niste probleme de implementare care sunt destul de usor vizibile:
– in primul rand, folosirea unui serviciu third-party (un serviciu privat – in exemplul tau, Google Docs) pentru stocarea acelei „liste” cu CNP-uri iese din discutie. Ce se face daca platforma lor se duce naibii in timpul alegerilor? Le tinem din nou? Ii dam in judecata? Ce prejudicii aduc o astfel de situatie? Ce facem cu oamenii care au supravegheat in sectiile de votare? Ii platim pentru timpul petrecut acolo degeaba?
– in acest caz, statul roman trebuie sa implementeze un astfel de sistem care sa fie imposibil de compromis, GARANTAT. Haideti sa ne uitam la alte alte proiecte ale statului Roman – de exemplu, autostrazile. Vi se pare ca este in stare sa puna la cale un proiect de calitate? V-ati lasa optiunea de vot in mainile unei firme angajate de statul Roman?
Mai pot da cel putin 100 de motive pentru care un astfel de sistem nu poate fi pus la punct intr-o tara ca a noastra.
LOOOOL!!!!
Ba Fluture. Te credeam baiat destept :)) Crezi tu ca exista vreun programator care sa lucreaze pentru stat si care sa faca un mysql sau orice baza de date vrei tu care sa reziste la 18.000 de conexiuni simultane din sectiile de votare. Fie si fara 18k de conexiuni simultane. Fie si 18k de inserturi :))
Astea le facem noi ca suntem baieti destepti, nu aia ce lucreaza pentru stat :))
btw, stiti ca bec.ro e pe wordpress da?
Cu o astfel de mentalitate (ca in acest articol), Romania va fi mereu bataia de joc a politicienilor. Ce oameni fara personalitate! Si politicenii, cat si cei care dau like la acest articol! Cat ma bucur ca am plecat din tara asta de rahat.
Nu înțeleg cât de greu poate fi să ți pună ALTCEVA pe buletin în locul unui abțibild ordinar? alt semn, o vopsea ceva, plm, să nu se poată lua, inconfundabil. Ti se cere buletinul fără de care nu poți vota.
Îl prezinți. Nu are însemne. Ți se însemnează. Te duci în cabina de vot. GATA.
e așa de greu ? fără cnp fără calculatoare
Bade esti MIORITIC, daca iese ponta o sa ajungem ca in Ucraina,
psedeii vor truca toate alegerile de acum inainte si vor cretiniza toata popendulatia care a mai ramas.
ca un fapt divers de 2 saptamani b1tv vireaza discret spre ponta (ca dovada la dezbaterea b1tv Iohanis avea in spate o gaura iar ponta o draperii cu nuante rosii coincidenta? nu cred ca sunt atat de imbecili)
primul lucru care o sa il faca ponta va fi sa monopolizeze toate tembeliziunile si usor usor sa sugrume si ce a mai ramas, cu 10k unici crezi o sa poti sa faci ceva ?…
justitia de bine de rau a inceput sa se mai curete de judecatori saritori de garduri dar a trebuit sa treaca 10 ani pentru asta,o luna de psd pe toata linia si i-a capacit pe toti …
Nu stiu ce o sa faca mamaliga de Iohanis daca avea coaie ii dadea afara pe coruptii lui din minutul 1,de cand a preluat puterea…
insa Ponthausen nu trebuie sa ajunga presedinte!
Salut, poate reusesti sa faci ceva cu mesajul asta. E preluat de pe facebook de pe pagina Ralucai Menier. Daca e adevarat, va fi macel la ICR duminica. Data trecuta au fost 5 membri din 7 si au votat 1600 de oameni, au ramas sute, daca nu peste 1 mie, pe dinafara, cei veniti dupa 3 nu au mai votat. Acum vor fi doar 3 membri din 7. Nu pot fi inlocuiti cu personalul ambasadei… Va rog dati mai departe.
„Ca sa vedeti cata ticalosenie exista din partea lui Ponta: pentru ca el a luat numai 6% din voturi in primul tur, duminica 16 noiembrie vom fi numai 3 in biroul electoral de la ICR !
4 reprezentanti ai partidelor au anuntat ca nu se vor prezenta duminica la sectia 150 Londra Belgrave Square de la ICR:
– VADUVA EMIL MARIAN PSD – UNPR – PC
– FURTUNA COSTIN GABRIEL UDMR (in realitate tot de la PSD)
– SZOKE SZIDONIA TIMEA PP-DD
– ACOMONAAI ANA MARIA PER
Acesti membri pot fi inlocuiti numai de partidele care i-au propus. Nu pot fi inlocuiti cu membri MAE.
Va rog sa contactati de BEC pentru a da URGENT o decizie prin care membrii partidelor care vor absentat sa poata fi inlocuiti de personalul Ambasadei.
Altfel, cu numai 3 persoane in biroul de vot, mai mult de 1000 nu vom vota. Sunt sigur ca exista aceeasi situatie la toate sectiie din strainatate in care Ponta a avut un scor mic.
Date de contact BEC:
Telefoane: 021.313.15.88, 021.313.61.62, 021.313.14.87
Fax: 021.313.14.83, 021.313.15.53
E-mail: secretariat@bec2014.ro
Web:
Haideti sa va spun cum se voteaza in SUA. Trebuie sa te inregistrezi , printezi un formular, mergi la posta iei formularul , il completezi si il trimiti , apoi inainte cu ceva vreme de alegeri iti vine acasa o carticica , iti spune cand trebuie sa votezi, apoi o poveste scurta care ce planuri are , apoi tot felul de legi locale yes or no. Ai optiunea sa votezi prin corespondenta , la sfarsit de carte sunt datele tale completate , trebuie doar sa semnezi ca vrei prin conrespondenta si trimiti la ei . Ziua votului : pe carticica daca ai ales sa votezi normal iti spune unde e sectia de votare si orarul, ajungi la sectia de votare , au niste liste alfabetice , te cauta , te gasesc e trecut in drept adresa , semnezi in dreptul tau , primesti buletin de vot , ai nelamuriri iti explica. Mergi in cabina de vot , iti bagi buletinul de vot intr-un plastic si apoi deschizi ca o carte , prima pagina iti spune despre ce votezi si ce alegi A sau B , apoi ai un stampila pe pix bagi stampila pe A si apesi , intorci pagina iar iti spune ce ai de ales C sau D , apesi cu ministampila pe C , mai departe …. la sfarsit e votul tau pe hartia de vot doar puncte , ceva gen cum e la testul grila. Apoi iesi din cabina de vot si mergi la o masinarie ca un printer multifunctional care iti inchite hartia de vot cu stampilele tale , masina asta scaneaza si calculeaza la sfarsitul zilei cate voturi a luat vasile, gheorghe, …. asa ca nu trebuie nimeni sa le numere , sunt automat trimise pe internet la un server central . Am uitat sa spun ca hatia pe care votezi are un cod de bare si tu primesti un acelasi cod de bare. Nimeni nu stie cu cine ai votat.
Zoso, duc munca de lamurire cu un coleg de camera de 2 saptamani. Stii de ce voteaza multi cu Ponta? Ori ca nu il suporta pe Iohannis (ca l-au vazut naspa la TV) ori ca ei au ceva relatie cu PSD. Naspa, nu?
Le-am zis catorva persoane cateva chestii ‘de ce NU Ponta’, si cu dovezi, nu asa, vorbe-n vant, si mi-au spus ca nu le pasa, Ponta e de ‘suflet’. Ipocrizie? La maxim.
Nu am votat cu Iohannis si n-aveam de gand. La fel si cu Ponta. Acum, totusi, orice ar fi, o sa votez cu Iohannis. Poate, poate…
Bun articolul.
Legat de protecția votului, se face turism electoral în sate uitate de lume tocmai pentru ca acolo nu există calculatoare, internet sau alte mijloace electronice de verificare.
Cu un calculator în fiecare secție am putea visa deja la vot electronic și gata.
Prin colturile mai prapadite de tara, unde n-au calculatoare sau internet la sectia de votare, pot sa ia de la vreun copil din sat.
Ca asa zicea Ponta – cum ca toti copiii au calculator si acces la internet.
Sau o fi fost vorba doar despre copiii români si ortodocsi?!?
Hai ca un smartphone cu ceva MB de la operatorii de telefonie tot se gaseste. Chiar si de tablete ieftine pentru fiecare sectie s-ar gasi. Sunt sigur ca oricare operator ar da trafic moca in ziua respectiva…
Baieti! Un lucru e cert iar solutia vine de pe https://www.iamsterdam.com/en/work/employment-in-amsterdam/finding-employment
Si eu am ajuns la un fel de resemnare referitoare cu Ponta.Am încercat sa vorbesc omenește cu ai mei bunici, fani forever PSD desigur latrina 3 fiind permanent la tv.Cand mi-au dat-o pe aia ca ei vor cu Rusia nu cu UE, ca ce ar fi facut UE pentru romani, am zis ca e de plecat grav din tara.Multi isi vor merita soarta, pacat de noi astia care nu murim prea curand.
Deci ba Fluture, io toata viata te-am respectat si te-am bagat in blogroll cand blogăreai, ba ți-aș fi dat și bani la botez; da’ n-ai vrut tu sa ma chemi.
Da’ nu prea pot fi de acord cu
„Pentru ca […] criza il va lovi in plex [pe Iohannis – nota comentatorului] inainte ca el sa-si dea seama. Si se va balbai o vreme, ne va minti un pic pentru a-si da curaj ca totul o sa fie bine, iar apoi o sa sfarseasca mai lamentabil decat Constantinescu, spunand ca n-a fost lasat de (…) sa-si faca treaba si ca ii pare rau ca n-a putut face nimic in 4 ani de mandat.
Uite, io zic ca tu nu ai cum vedea in viitor. Si contracarez cu asta: io va zic ca nu se va intampla asa. Si uite, la ora asta avem amandoi dreptate, ceea ce este ilogic.
Așa că: eu zic ca sasul e mai pregatit sa faca față unor cretini corupți decât Ponta, care joacă cum cântă ei. Și zic asta pentru că la Primăria Sibiu era o cloacă până să vină el, de foyoyoy. Mno, amu e mult mai asanată și se poate respira. Și și acolo or fost interese și magnați și jocuri din umbră și păpușăreli (în Sibiu își au originea două lanțuri locale de benzinării – Aral si Euroil! Asta ca să-ți faci o idee de ce bani se învârt prin Mărginime) – firește, la alt nivel. Dar le-o dovedit.
Amu… diferențele dintre Țap și Sas sunt evidente. Să sperăm că Sasu’ nu-i ca Țapu’.
Gropare, sper ca ai pastrat banii pentru botez si au facut si ceva dobanda. Te chem eu cand o sa fie. Tine-i la cald. Banii.
Da, amandoi avem dreptate, ca asa e in democratie. Toata lumea are dreptate, doar ca nu are ce sa faca cu ea.
Desigur ca pot sa gresesc. Votez cu Iohannis, asta e o certitudine. Insa nu pot sa nu ma intorc putin inapoi si sa vad evolutia acestei tari. Constantinescu a fost invins fara sa faca mare lucru. Si, Doamne, ce l-am mai asteptat ca pe mesia. Basescu a stat 10 ani, l-am votat si salvat si ghearele pesedeilor de nenumarate ori. L-am aparat in toate discutiile, ca el sa vina, cu un tupeu fantastic, sa ne spuna ca o voteaza pe Udrea. Sau ca sa-i dam tara pe mana un an, cu contract, ca prim-ministru, sa o puna pe picioare. Pai, baga-mi-as …. nu ti-e rusine, ma, panaramo, sa vorbesti asa cu mine?
Bineinteles, Iohannis nu e Basescu. Dar nu e nici mesia. Numai cand mi-l imaginez cu Blaga, Videanu, peneleii etc langa el si ma apuca dracii.
Cat despre Sibiu, de acord, dar hai sa nu comparam un oras frumos, medieval, cu oameni normali, cu o tara intreaga, in care ai diverse specimene, si la tara si la oras. Daca ai fost bun la Sibiu, nu inseamna ca poti sa faci Caracalul oras european. Si nu ca nu esti tu bun, nu e bun materialul.
„In turul I am votat Macovei, pentru ca-mi plac mult cazurile fara sanse reale. Un fel de masochism electoral.”
am tot auzit chestia asta cu „nu are sanse reale deci nu-l votez” – afirmatie care demonstreaza ca totusi n-am inteles mare lucru din procesul electoral pe termen lung.
alegeri vor mai fi si peste 2 ani parlamentare, peste inca 3 ani prezidentiale, peste inca un 1 an parlamentare, etc. daca eu ochesc un candidat care-mi place, indiferent de motiv il votez. nu conteaza daca are sau nu are sanse, conteaza ca vreau sa contribui la un proiect in care cred.
sa luam exemplul macovei. cu 4% dupa primul tur nu prea are ce sa faca, dar daca in loc de 4 avea un 8-9 sau chiar peste 10% (cum a avut in bucuresti), atunci putea sa vina cu un partid nou care sa se apropie de 30% la parlamentarele de peste 2 ani si astfel sa ajunga un candidat „cu sanse” peste inca 3 ani.
alegerile nu sunt „acum ori niciodata”, „cele mai importante in ultimii 25 de ani”, „decisive pentru soarta tarii”, etc. NU. Alegerile reprezinta un proces cu bataie lunga, un proces care se repeta si care necesita contributie si gandire pe termen lung.
Mem, confunzi personajele. Eu nu sunt dintre cei care „as vota-o pe Monica dar nu are sanse, deci il votez pe Iohannis”. Eu chiar am votat-o pe Monica pentru ca era singurul candidat cu care rezonam in unele parti. Dar asta nu m-a impiedicat sa stiu inca de la inceput ca n-are sanse de turul doi. Si, da, ai dreptate, scorul e bunicel, cred ca a fost furata la greu (de unde observatori la cei 20 de oameni din staff), dar o luminita se intrevede. Si, da, iar „da”, alegerile nu sunt o singura data in viata. Dar daca as duce rationamentul in alta directie, as putea spune ca nu e nici o problema ca stau PSD-istii vreo 25 de ani la putere, ca mai sunt alegeri si dupa…
O ineptie mai mare nu puteai voma:cnp ul meu la google docs!
Stai ma in banca ta si nu te mai abera.
Un program e f simplu de facut pentru treaba asta, dar clar nu se vrea. Nu cred ca exista sectie de votare fara semnal gsm care sa asigure o conectivitate internet, dar nu se vrea. Simplu.
Ia un servetel de aici, vad ca am dat putin pe tine!
ignoră-l, e un postac obosit.
in africa , la vot iti bagi mana intr-o vopsea care nu se sterge decat in 1 saptamana. simplu si eficient. cu ocazia asta aflam si cine nu a votat dar comenteaza. low tech. dar eficient.
am avut si eu o abordare similara (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152945883908394&set=a.304261528393.149762.783008393&type=1&theater) si mi-am umplut frigiderul clar. asta e viata
Intr-adevar, avem abordari similare, dar nu as putea sa-l votez pe Ponta sau pe ai lui nici daca imi garanteaza cineva ca in 2 ani e revolutie. De fapt, nu i-as putea vota, punct.
In rest, da, sunt de parere ca trebuie un soc – sunt curios cati au citit tot textul si au fost pe link-ul din el – pentru a putea sa SPERAM ca vom construi ceva mai bun in viitor.
lăbăreala de doi bani. Iubitzi_va
preshedintele.
presedintele care ne-o beleste
cum sa votezi in ’92 cu iliescu?!
pai io aveam 7 ani in ’90 si imi amintesc de cum m-am certat o data cu colegii cand asteptam sa intram la teatrul de papusi. astia tineau cu iliescu si ziceau ”cum ba sa nu voteze parintii cu iliescu, doar e presedintele!”
bine ca la mine in bloc nu aveam probleme din astea, toti erau cu campeanu sau ratiu si la partide mi radicali, cu PER sau MER, daca mai stiti
lasati prostiile si circumspectiile si votati iohannis, ca sibienii. nu mai stati atata pe ganduri cand nu trebuie.
si nu trebuie nici un soc sau revolutie. trebuie doar sa ne maturizam dracului.