Un comentariu despre taxe

Voi realizați că, dacă iau ceva, o cincime din preț se duce direct la stat? Adică TVA-ul.
Dacă îmi încasez niște bani legal pe PFA, voi realizați că o cincime din ei se duc direct la stat? Adică impozitul pe profit și asigurările sociale. Deci, eu cetățean simplu, din banii mei, deja am dat 40% la stat. Pentru nimic, dintr-un foc, așa, ca popa. Dacă eu sunt angajat legal la o firmă, voi înțelegeți că o treime din salariul meu brut se duce direct la stat? Și că angajatorul meu mai plătește încă pe atât la stat?

Practic, din tot ce se face legal și la lumină în țara asta, statul îți ia jumătate. JUMĂTATE! Ai un măr, vrei să îl mănânci și constați că deja statul ți-a luat jumătate din el și-ai rămas cu cotorul în mare parte.

Asta e problema cu statul roman, vrea prea mult, nu dă nimic și se așteaptă ca oamenii să accepte.

 

say-rebellion

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Dar tu realizezi ca economia subterana este, pe langa altele, un efect la aceasta chestie? Ceea ce mai adauga la „prejudiciu”. Ce plm mai cautam in tara asta?

    00
  2. Nu ia doar jumatate. Calculeaza toate taxele pe care le dai. Impozit pe casa, masina, teren etc. desi sunt cumparate din bani deja impozitati. Plati pentru permis, inmatriculare, numar auto, acciza la benzina, tutun, bauturi etc.
    Daca pui totul pe hartie, observi ca la afaceri intre priat si privat, statul ia aproape tot. Tu platesti in pret valoarea produsului sau serviciului, profitul si zeci de taxe pe care le are cel ce vinde.

    00
  3. Bine ai venit in lumea celor care platesc taxe.
    Dar sa stii ca nu e nimic rau in a plati taxe.
    Cel putin atata timp cat le platesc toti.

    00
    • da, e ok sa se plateasca. sunt, totusi, prea multe variabile ca sa ai dreptate, asa, pur si simplu.

      00
    • e gresit. Nu e nimic rau in a plati taxe atata timp cat avem stat minimal care incurajeaza deschiderea afacerilor si promoveaza capitalismul care aduce autostrazi, produse mai bune, export de produse mai bune produse prin noile afaceri deschise, invatamant mai bun, nivel de trai mai mare si stat care in ultim rand prin taxele MAI MICI si suportabile – incaseaza mai mult deoarece nivelul de trai si prosperitatea locuitorilor tarii a crescut.
      Eu ca firma/pfa vreau sa platesc taxe, sa angajez muncitori sa ma dezvolt sa fac profit si sa castig bani pe care ii voi cheltui in a investi in afacerea mea/ prosperitatea mea si angajatilor care vor fi mai bine platiti deoarece statul ma incurajeaza si imi ofera oportunitati in a ma dezvolta in a ma pastra si incuraja sa fac afaceri in rromania…

      Oh wait… la naiba…

      00
    • D-asta e sistemul atat de infect, din cauza unora ca tine.
      Ce a facut statul pentru mine, ca sa-mi fure zilnic banii pe care eu ii muncesc?

      00
  4. Nu stiu cat de corecte sunt datele mele, dar eu stiu ca pana la urma o firma din Romania plateste in jur de 47% statului din venituri.

    Sa luam un exemplu:

    Vinzi un serviciu cu 100 de lei. Statul iti ia 24%, deci 24 de lei.

    Din cei 76 de lei ramasi, statul iti ia 16%, sub forma de impozit pe profit, deci ramai cu 63 de lei.

    Din aia 63 de lei, daca vrei sa-i scoti din firma si sa-i folosesti in scopuri personale, trebuie sa dai din nou 16% sub forma de impozit pe dividende, deci ramai cu 53 de lei.

    Bine, cazul e unul ideal, adica daca nu ai cheltuieli, dar nah, e un exemplu doar.

    Acum vine bomba: din cate stiu eu, in Danemarca statul iti ia in total 55%. Parca as da inca 8% sa am o tara ca a lor. ;)

    00
    • Nu e chiar asa, TVA-ul ala in variant pe care o spui tu e aprox 20%.

      Deci fie serviciul e 100lei + TVA 24% = 124 lei total incasare.
      Fie serviciul e 100 lei cu totul, caz in care serviciul efectiv e 80.645 lei si TVA 19.355.

      Impozitele sunt relative decente totusi. Realizati ca totusi in tarile din vest bate la 50% (impozitare progresiva, treapta de sus a veniturilor impozitata maxim): ex. in UK ai un allowance de 10,000 lire neimpozabil, ce depaseste cu 35k e 20%, apoi 40% apoi 45%.

      In Franta te cocoseaza contributiile sociale (mai ales ca angajator), aproape inca o data salariul.

      16% e o gura de aer. Daca s-ar unifica si TVA-ul la 16% ar fi si mai bine…

      00
    • Cred ca TVA-ul se considera taxa colectata de tine pentru stat. Esti angajat agent de colectare cu remuneratie 0.
      Tu vinzi serviciul cu X lei, la care ADAUGI 24%, ca asa ai fost rugat frumos. Diferenta aia nu este si nu a fost nicio clipa a ta.

      00
    • Exact, taxa pe consum, o suporta consumatorul final, tu versi la stat doar diferenta dintre ce colectezi si ce iti deduci.

      00
    • Cand pretul unui produs sau serviciu este 100 de lei, tva-ul aferent este de 19.35 lei, nu de 24. Acest tip de greseala a distrus multe firme antreprenoriale romanesti (acelasi tip de eroare aritmetica te face sa incurci adaosul cu marginea si sa cheltui mai multi bani decat ai in realitate).

      00
    • Plus banii AIA care iti raman se duc pe achizitia de haine si mobila, etc cu 24% tva, deci mai scade un sfert. Plus impozit pe proprietate, accize, taxa TV…

      00
    • Am zis ca nu ma pricep la taxe, si uite ca am avut dreptate. In fine, da-ti un ochi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe

      O sa vedeti ca avem taxe asemanatoare cu multe state fruntase, si totusi inca vedem ca o realizare achizitionarea unei masini sau a unei locuinte.

      00
    • am o firma intr-o tara din vest si una in Romania. lucrez cu firme din vest, sua si asia. taxele, in general, in vest sunt mai mari decat in ro!

      00
  5. voi realizati ca umbla vorba prin targ ca face viorel 30% tva daca iese si noi ne uitam unu la altu ? in pendula mea de neam de miorita

    00
    • Nu are voie sa duca TVA la peste 25%, e directive europeana.

      00
    • Sigur? Ungaria e in Africa? Are 27%.

      00
    • Eu nu ma dau fan al lu ponta sau macovei, dar cred ca zilele astea umbla multe zvonuri…pe net probabil ca pictor vonta creste asta, iar pe la tara ca macovei taie pensiile

      00
    • Mea culpa, nu s-a realizat. Actualmente e vorba doar de o recomandare sa nu depaseasca 25%.

      In 1995 and 1998 the Commission therefore proposed (unsuccessfully) that there be no change in the 15% minimum but suggested a new maximum rate of 25%.

      00
  6. Problema nu e ca iti ia.. problema e ca ia PREA MULT.
    Hmm, dar nici asta nu e problema.

    Problema e ca popendulatia a permis asta.

    00
    • Problema nu e nici ca iti ia, nici ca e prea mult, nici ca boborul a permis asta. Problema e ca de banii astia nu ne alegem cu nimic, nici autostrazi, nici scoli, nici spitale, nimic.

      00
  7. Să facem un calcul simplu. Presupunem că un angajat oarecare are un salariu brut de 1000 de lei. Asta înseamnă un venit net de 741 lei (259 la stat). Angajatorul plăteşte partea lui de taxe, în valoare de 231 lei. Din ăia 741, cît reprezintă salariul net, 24% se duc sub formă de TVA, adică 178. Tragem linie:
    _________________
    259+231+178=668

    Voiai să spui că mai rămîi cu o treime :)

    00
    • cu conditia ca tot ce cumperi sa fie si fiscalizat.
      De la piine la chiloti din depozit.

      00
    • NOU
      #24

      Aia pe care ii plateste angajatorul – 231 – nu se scad din cei 1000.

      00
    • Nu, calculul e gresit. Pentru 1000 de lei iesiti din buzunarul angajatorului, salariul net e de 611 lei. Vezi:
      https://www.calculatorsalariu.ro/?action=sims2&suma=611
      Daca din aia 611 lei cumperi integral bunuri cu bon fiscal, statul mai ia 118 lei.
      Bref, statul iti ia mai mult de jumate. Doar 493 de lei raman disponibili pentru ca o alta firma sa produca lucruri.
      Daca salariul tau e mai mare, sa zicem bugetul e de 10000 de lei, statul ia chiar si mai mult: ramai doar cu 57%, din care de intorc in economie (dupa retinerea TVA) 46%.
      Am mai zis ca asta e dupa reducerea CAS din octombrie?

      00
    • Daca ar fi sa duc mai departe cu rationamentul ca doar 46% din bani se intorc in economie, ma refer la banii din economia privata. Este exagerat, evident. Din restul de 54%, statul mai plateste si salarii, furnizeaza asistenta sociala directa si face investitii. Teoretic, toti banii se intorc in economie.
      Problema e ca o buna parte din salariatii aia sunt „de-ai lor” si fac figuratie, o buna parte din asistatii sociali nu se califica pentru ajutor, dar aduc voturi, iar o si mai buna parte din investitii sunt in lucruri inutile, catre firme „de-ale lor” si cu parandaraturi tot catre „ai lor”. Iar „ai lor” cheltuie pe produse de lux, care nu se fac la noi si care oricum nu pot fi cumparate in masa.
      Risipa asta ar trebui sa fie acoperita din crestere economica, teoretic. Cresterea economica a fost motorul care a permis Statelor sa intarzie deznodamantul, adica sa se imprumute si, mai ales la noi, sa risipeasca bani catre „ai lor”.
      Finalul e ca nu mai evem crestere economica si nici nu mai putem sa o pornim. Sunt optimist, stiu.

      00
    • @mihai (ambii): cei 24% pe TVA noi ca persoane oricum le plătim, indiferent că banii ajung la stat sau nu ajung la stat. Dacă nu ajung este integral vina statului, incompetenţa şi corupţia funcţionarilor ei.

      00
  8. tu realizezi ca tva ul e 25 % ?

    00
  9. Ma mir ca tu realizezi asta Zoso ;)

    00
  10. Păi doar nu credeai că ”învățământul gratuit” chiar e gratuit?

    00
  11. „sa traiti bine! hahaha”

    00
  12. Trecem la sistemul barter? Dai o gaina cand suni la 112, dai o oaie cand vine ambulanta si 2 cai pur-sange cand sosesc pompierii!

    00
    • Dar dacă aş plăti doar dacă am nevoie de ambulanţă, şi doar când am nevoie de medicamente, şi doar când am nevoie de spital?

      Dacă aş avea grijă de sănătatea mea şi nu aş băga 10 şhaorme pe zi fără să fac mişcare, 3 pachete de ţigări pe zi şi cine ştie câte alte alcoale?

      Dacă ar trebui să plătesc doar atunci când am nevoie de ceva, şi dacă mi-aş face asigurare pentru situaţiile de genul?

      Blew your little socialist mind, didn’t it?

      00
    • @@manu114x, ramane problema cu oamenii care nu isi pot permite sa plateasca salvarea si spitalizarea (ca si exemplu oarecare: ca i-a lovit masina si au ramas fara picioare/job/familie).

      Tot ce inseamna „asistenta sociala” trebuie finantat de undeva.

      00
  13. Peste tot in UE este asa, tva in zona 20% si taxe pe la 30% (in medie). Mai la vest de noi taxele astea se pun pe salarii sensibil mai mari si implicit se aduna bugete mai consistente care sunt cheltuite (sau nu) cu cap. Chiar nu inteleg acest articol.

    00
  14. NOU
    #40

    de cand plm 24% e o cincime?

    ai facut matematica cu femeia de serviciu?

    00
    • El e mai…profil uman :).

      00
    • Bai tampitule, el a facut matematica matematica, tu ai facut matematica la spiru probabil. Din 100 de lei TVA inseamna aproximativ 19.5 lei, deci da este vorba de O CINCIME adica 20%. Scriptic tva-ul e 24%, dar adaugat unei sume. Tva inclus in 100 ron nu este acelasi lucru cu TVA adaugat la 100 ron. Carti, te fac neprost ! Pune mana pe ele !

      00
    • „pret final” = „pret net” + TVA. TVA / „pret final” = TVA / („pret net” + TVA) = 0.24 / (1 + 0.24) = 0.1935.
      Adica o cincime. Ma rog, au fost si ministri ai finantelor care n-au stiut sa raspunda la intrebarea asta la TV.

      00
    • ce retardat..mai grav e ca mai sunt cel putin 6 la fel de prosti

      00
    • Bai absolventi cretini de Spiru, Zoso a spus o cincime dintr-o suma. Daca platiti 100 ron pe un produs cat reprezita TVA-ul din punct de vedere matematic ? Scriptic este 24% dar ca sa extragi TVA-ul de plata din 100 ron se imparte la 1.24 de unde rezulta aproximativ 20 lei. Acesti 20 lei din totalul de 100 inseamna O CINCIME adica 1/5. Unii dintre noi care raspundem aici mai avem si licente si master prin economie asa ca inainte sa deschideti gura puneti mana si invatatati pramatiilor ca din cauza celor ca voi e tara asta unde e.

      00
  15. Pb e ca de platit real platesc foarte putini, cam 1/4. Restul sunt pensionari, bugetari, handicapati, liberi cugetatori si frecatori de menta, etc. Chiar si platind ~50% tot nu ajunge la cata foame este. Pb s-ar rezolva incet si sigur daca multe nu ar mai trece prin stat: asigurari de sanatate, pensii si multe altele. Oricum si in alte parti se plateste similar, nu e la noi ceva special. Diferenta este insa ca dincolo se si intampla ceva util cu banii.

    00
  16. Practic din Ianuarie pana prin Iulie/August lucram pentru stat … trist

    00
  17. cerc vicios – se face evaziune fiscala fiindca taxele sunt mari si nu se face nimic in tara, statul nu are bani si mareste taxele incearcand sa`i cocoseze pe cei care platesc.

    00
    • Ciudat e ca in Germania si Franta taxele sunt mai mari ca la noi. Acolo de ce nu se face acelasi nivel de evaziune ?

      00
    • nu s`a vrut a fi o justificare, doar o constatare. evident, nu se face fiindca exista organisme de control si se aplica legea.

      00
    • Sunt controle, dar e vorba si de suma finala ramasa in buzunar.
      Una e sa ramai cu 100 de EUR/sapt dupa taxe si costul unei vieti decente sa fie 50 EUR/saptamana, si alta e sa ramai cu 100 de EUR/sapt dupa taxe (chiar daca sunt mai mari decat in primul caz) si costul unei vieti decente sa fie 5 EUR/saptamana.

      Si la fel e si pentru stat, degeaba iti ia 50% din 100 de EUR si tu vrei sa traiesti ca in tari unde statul ia 50% din 1000 de EUR. Iar diferenta dintre 100 si 1000 de EUR in cazul asta e diferenta de productivitate a muncii tale.

      00
  18. Cu toate taxele, impozitele si accizele apreciez ca 80% din bani se duc frumusel catre stat…

    00
  19. Statul ia prea mult si tot nu are.
    Angajatorul plateste prea multi bani la stat, acei bani ar putea fi investiti in tine pentru stimulare.
    Spre exemplu in 2013 am avut brut 35.000 iar eu am incasat doar 24.000.
    Ma astept ca pe 2014 sa fie brut 55.000 iar net undeva la 35-40.000
    Diferenta aia de 15-20.000 ron inseamna multi bani, o masina la 5 ani, 1 apartament in 2 ani, etc. Ce primesc de banii aia? Promisiunea ca voi lua candva o pensie, daca da autobuzul peste mine nu imi vor lua 100 ron pe zi. In galati pacientii isi cumpara tratamentul, fasele, seringile de la farmacie pentru ca spitalul nu are.

    00
  20. Vali, eu ştiam că TVA-ul e 24%… Adică mai aproape de „un sfert” din valoare, nu o cincime…

    Ref. ăilalţi 20,5% (16% + 5,5%) dimpreună cu primii 24 fac tocmai vreo 44,5%. Numa’ că baza de impozitare diferă puţintel pentru procentele astea.

    Scuză-mi interpelarea dar în realitate plăteşti „umpiq” mai mult de 40%…
    :-)
    :mrgreen:

    00
    • Ce de minusuri… :snif:

      Doar pentru un calcul pur evaluativ – de bază, în care nu am inclus celalte cheltuieli referitoare la calculul TVA (colectat vs. dedus) – oricum transferat către cumpărător, impozitul pe dividente, cheltuielile (deductibile resp., nedeductibile), salarii („efortul” final pentru un salariu, cumulat angajat-angajatr fiind de aproape 76% – da, socotiţi şi voi şi vedeţi că aşa e – nu degeaba la calculul bugetului de bază pentru salariu se foloseşte un +80% faţă de net), impozitul pe mijloacele fixe, alte taxe şi impozite către direcţiile locale buget-venituri, cheltuielile privind utilităţile etc.

      Exstă modele de calcul detaliate. Google it. Ştiu că le ştiţi, dar poate e mai bine să ne informăm permanent. Deh, cu atâtea schimbări ale Morfologiei contabile şi ale Codului Fiscal, niciodată nu e prea târziu.

      :-)

      00
  21. Dar voi mai realizati ca pentru fiecare 1000EUR platiti de voi TVA la stat vin 10 baieti destepti (6 PSD, 3 PDL si 1 alte partide) si fura 40%, si nimeni nu face nimic (sau prea putin)? :)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Missing_trader_fraud

    00
  22. Pai cum daca eu platesc la import 24% TVA + 12% TAXE VAMALE + 16% impozit pe profit. Pai mi-am facut salariu de 1800 de lei si pt asta trebuie sa dau la stat lunar 900. Exact jumatate … Si din jumatatea mea plateste chirie angajati consumabile rebuturi si toate astea…

    00
  23. dar tu abia acum realizezi asta?

    00
  24. VOI realizati ca daca iese MONTA presedinte, la cum cresterea economica este de fapt o scadere de 3 trimestre incoace si o gramada de guri de pregatit pentru campania din 2016, ca impzoitul progresiv superior la 16% ne paste de la anul? Cea mai sigura si usor de recuperat suma de bani fara efort din partea statului este impozitul pe salarii, URA…

    00
  25. As trai foarte fericit sa dau jumate din cat castig la stat si sa avem invatamant bun, transport bun, sistem de sanatate bun. Dar cand te gandesti ca din banii tai umflatii isi impart sute de milioane de euro iti vine sa-i calci pe muie

    00
    • Daca iti vine sa…, ce te opreste? Macar sa nu le mai dai…! Nu?!

      00
    • Exact. Plus că un învățământ decent ar duce la creșterea productivității muncii, respectiv la salarii apropiate de valoarea de afară.
      Un sistem de sănătate bun ar tăia din cheltuielile suplimentare cu sănătatea.
      Sistemul de transport ar reduce costurile si ar creste competitivitatea.

      Dar deocamdata se fura banii aia.

      00
  26. Si se mai mira Viorel ca e evaziunea 20% din PIB. Si vreo 80% din evaziune e tocmai TVA-ul ala nenorocit.

    00
  27. Cred pentru un salariat statul ia cam 50% din netul amaratului, de la el si de la angajator, cu contribuții, fonduri de toate alea etc. Apoi vine tva- ul care e un sfert din ce- i rămâne, plus accize la toate alea, plus taxe de drum, mori de vânt, cogenerari, turism, radio, timbre, case, masini si .. Pastele ma-sii cate or mai fi. Apoi, daca mai adaugam si valoarea impozitului plătit de vânzători care se regaseste in orice produs cumpărat, ne da cred, peste 80%. Optzecilasuta!!! F’le muma in cur de jegosi!

    00
  28. problema nu e cu luatul, e cu datul. si in alte tari sunt impozite mari, dar astea se vad in infrastructura, servicii, educatie, justitie. la noi se vad in vilele si masinile si proprietatile politicienilor.

    00
  29. Mi-ar place sa numai existe statul si legige ca eu sa pot face orice doresc >:))

    00
  30. Nu tot tva se duce la stat, ci diferenta dintre tva la pretul achiziției și tva la prețul vînzării.

    00
    • @hazbizarai
      nu uita ca ca si pana sa cumperi tu marfa (adica achizitie), cineva produce sau importa acel bun, si plateste integral cei 24%. Deci pana ala cumparatorul final, se tot aduna…

      00
    • Aș fi făcut un post imens. Da, există și neplătitorii de tva și alte cazuri în care tva se duce tot la stat. In final, futut e ultimul cumpărător, care în majoritatea cazurilor e muritorul de rînd.

      00
  31. Calculul tau e gresit si tine cu statul.
    Un calcul corect este sa pui salariul pe an pe o foaie si sa pui pe alta toate contributiile la stat. Cum ziceau mai sus incercat sa scoti accize, taxe, impozite directe si indirecte.

    Fereasca sa pui si cota la doctor si faptul ca mergi la cabinete particulare.
    Ai sa ajungi la aprox. 80%.

    Ne cruceam la istorie cand se zicea ca taranii trebuiau sa intretina curtea regelui sau stapanului cam cu jumate din cat avea. S-a desteptat stapanul.

    O discutie poate deriva de aici: evaziunea fiscala. Cand taxele sunt mari tentatia pentru evaziune e imensa. Dar lor le convine asta. Cu cat evaziunea e mai mare ei cer oameni mai multi si se justifica in aparatul de stat. Isi justifica existenta si cheltuielile. Cum ar fi sa ai 100 de controlori anaf si sa nu gaseasca mai nimic pentru ca taxele au scazut si nimeni nu se risca pentru 10-15% sa faca parnaie.

    Taxele sunt o metoda de subjugare si justificare. Statul cheltuie totdeauna mai mult ca sa justifice taxe mai mari. Daca taxele nu sunt mari si nu trebuie sa dai mita si nu exista controale de tot felul statul isi pierde influenta. Devine un simplu compostor de bilete in tren si nu vrea asta.

    00
  32. mda, unul din motivele pentru care am ales acum aproape 4 ani sa platesc taxe in alta tara, unde vad ca se face ceva cu acei bani, unde nu ma fura nimeni pe fata…

    00
  33. Văd că se tot bagă placa cu „angajatorul plătește o parte din contribuții”. Partea aia a angajatorului e plătită tot de angajat (din ce produce angajatul, mai exact), că doar nu vine angajatorul cu bani de acasă. Cel mai probabil se folosește modul ăsta de exprimare pentru a nu face popendulația să se răscoale că plătește încă jumătate din salariul luat în mână la stat. Asta una.

    A doua este despre „aș plăti și eu 80% din venituri pentru a avea X (drumuri/învățământ/sistem medical/etc) mai bun, cum e în țara Y (Danemarca/Finlanda/Etc)”. De curiozitate: cunoașteți persoane native din țările astea care sunt mulțumite de guvernanți?

    00
    • Nu cred ca ideea indusa de „as plati taxe (mai mari) daca primesc ca in Danemarca, Finlanda etc.” este ca oamenii sunt multumiti acolo. Totul fiind relativ, e mai OK sa platesti taxe si sa primesti ce trebuie sa primesti pe ele (invatamant, sistem medical, pensii, infrastructura, politie etc.) versus sa primesti o p**a.
      Una e ca problema ta sa fie ca-ti belesti masina in Romania (apropo, inca o taxa indirecta) pentru ca taxele tale directe si indirecte pentru infrastructura se duc la bulangii si alta e sa fie ca nu era oportuna nu stiu ce autostrada (caz real fiind zona Lisabona, Portugalia, plina de autostrazi goale si oamenii se plang ca s-au aruncat bani aiurea).

      00
    • @Alex

      ca traitor in Norvegia iti pot spune ca lucrurile merg lin si foarte lin aici… dar nu sunt chiar asa cum umbla legendele prin tara.

      Adica ai autostrazi, dar limita este la 100km/h iar in jurul lui Oslo viteza este limitata la 80km/h in cea mai mare parte. Cozile pe autostrada sunt imense la orele de varf cadn vrei sa intri sau sa iesi din oras.

      Toata lumea merge legal, altfel cand ai depasit cu 35km/h iei 21 zile de parnaie. Si nu, nu poti sa o dai la intors cu politistul cum esti invatat din Romania.

      Au bani dar nu au case cu tzshpe mii de camere iar intr-o casa „pe pamant” in oras cum isi doreste tot romanul traiesc cel putin doua familii. Regulile sunt foarte stricte la constructii.

      Taxa pentru o masina noua este de 80-90%. Si nu este ca in Romania, ca te certi cu astia pentru taxa de poluare/prima inmatriculare etc…. Taxa asta o platesti direct la firma de la care ai cumparat masina. De fapt, nici nu e specificata aceasta taxa. E inclusa in pretul masinii. Asta-i pretul. O iei asa sau nu o iei deloc. Firma care vinde masina o plateste la stat. Iar ei, norvegienii, sunt bucurosi ca pot sa-si cumpere orice masina din lumea asta pentru ca ei nu produc nici un fel de masina si, cred ei, nu aunt anumite masini avanatajate. Asta mi-au zis-o colegii de munca. Nu conteaza ca pretul masinii este aproape dublu fata de cel din Romania.

      Dar au un sistem medical foarte bine pus la punct. Si toti medicii si asistentele iti vorbesc frumos de parca esti cea mai importanta persoana pe care au intalnit-o. Asta nu o sa se intample in Romania nici daca astia din sistemul medical vor avea salarii de cinci ori mai mari decat norvegienii.

      00
  34. Unde ne vedem? Cc robintel

    00
  35. Problema e ca taxele se modifica in functie de necesitatile bugetului de stat, si nu invers. Adica statul sa se adapteze la valoarea taxelor. Si oricum nu se face mai nimic din banii aia.

    00
  36. Giani nu are problema aceasta.

    00
  37. S-avem pardon, statul îți ia mai mult de jumătate.

    Din brut, mulți oameni rămân cu 52% net. Din ăia 52%, 24% la mai ia statul, prin TVA. Dacă mai are și mașină, 50% din prețul combustibilului îl ia statul.

    Plus taxa de drum. Taxa de pod. Coplata. Taxele și impozitele locale.

    În medie, statul ia mai mult de jumătate de la oricine: un coi, un plămân, o mână, o juma’ de maț lung.

    Noi să fim sănătoși!

    00
  38. stai linistit ca ia mai mult. Am vazut mai sus fraze gen plateste angajatorul. De unde pizda masii are ala bani sa te tina in serviciu?

    00
  39. problema mea nu e ca statul e ambidextru cand e vorba de luat impozite si taxe pe venit. Ma irita ca nu primesc mare lucru in schimb

    00
  40. In Danemarca platesc 8% la sanatate, 4% la pensie, 38% impozit pe venit. Apoi mai platesc aprox 60€/luna la somaj, care aici e optional. TVA-ul e 25%. Apoi mai sunt taxe suplimentare care ridica pretul la alcool, bauturi carbogazoase, dulciuri, alimente nesanatoase (grasimi). Impozitul la masina e aprox. 500€/an (motor de 1.8 benzina). Masinile costa cu pana la 180% mai mult decat in restul Europei din cauza taxei de inmatriculare. Imi pare rau vreun pic? Nu. Danezii sunt foarte multumiti de taxele pe care le platesc si nu vor sa fie micsorate. Nu conteaza cati bani ti se opresc prin taxe, conteaza ce primesti de banii aia.

    00
    • din Romania de la ce „nivel” ai plecat? danezii sunt multumiti de taxe? e importiva firii umane !
      in Danemarca: bate vantul, ploua des, tinerii consuma alcool si e prea gay atmosfera pentru un heterosexual! :)

      00
  41. NOU
    #89

    eu ma gandesc cam cati bani ar intra la buget daca si BOR SRL ar fi platitori de TVA…sa nu vorbim de alte taxe…

    p.s. tot BOR SRL se opune si legalizarii prostitutiei si a drogurilor usoare…desi prostitutia in Romania a fost legala pana la sfarstitul celui de-al doilea razoi mondial…

    00
  42. E si mai funny. Daca ai un business intensiv in know-how unde costurile sunt neglijabile si valoarea adaugata tinde catre cifra ai: 24% TVA, deci ramai cu 78 din care 16% impozit pe profit, 16% dividend, deci ramai cu 53%. Din care scazi contabilitate, si costuri nedeductibile, si esti in modul Yupppiiii. Daca ai nevoie si de licentiere, ai pus-o =))

    00
  43. Ramai cu 100-24=76. Scuze. O sa pun asta pe seama orei =))

    00
  44. mizeria cu retineri la sursa face posibila subjugarea. cred ca miorita s-ar trezi doar daca s-ar duce lunar la ghiseu sa-si plateasca DIRECT 45%

    00
  45. Romanii nu zice nimic nici la TVA 30% nici la 35% ceea ce e bine pentru noi, pensionarii.
    Ne-a dat domnul Ponta acum la pensie 20 de lei si poate o sa ne mai dea daca ne ajuta Bunul Dumnezeu sa iasa presedinte si cresc taxele.

    La anu se pensioneaza si sotia mea si o sa aiba domnul Ponta grija sa aiba si ea o pensie buna.

    00
  46. Vali,
    Ai PFA platitor de TVA?

    00
  47. „Asta e problema cu statul roman, vrea prea mult, nu dă nimic și se așteaptă ca oamenii să accepte.”

    Oare ???

    Dupa unele statistici: `5,3 mili­oa­ne de pensionari, 8,2 milioane de asistaţi so­cial (aici sunt introduşi şi copii), 1,2 mili­oane de bugetari şi 400.000 de angajaţi din com­paniile de stat sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat.`

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)