HA HA HA! Amenzile sunt greu de plătit, mă!

“Din informatiile pe care le avem, in Romania se dau anual peste 3 milioane de amenzi de circulatie, din care doar 40% sunt incasate. Un motiv ar putea fi faptul ca achitarea lor nu este un proces tocmai la indemana. Serviciul de plata al amenzilor date de Politia Rutiera oferit de ZebraPay, vine in ajutorul soferilor, dar si al autoritatilor. Soferii se vor putea incadra mai usor in cele 48 de ore pe care le au la dispozitie pentru a plati jumatate din minimul amenzii, fapt care i-ar putea motiva sa o plateasca, ceea ce s-ar traduce in incasari mai mari la buget”, a declarat Adrian Badea, CEO ZebraPay.

Deci da. 60% din amenzi sunt neplătite pentru că e greu să găsești un CEC sau un alt punct de plată, mă! Nu pentru că nu există o pedeapsă severă dacă aduni 3 amenzi. Nu pentru că legea și statul sunt impotenți.

Nu zic că e rău că s-a mai inventat o metodă de plată, oamenii care oricum le plăteau vor fi bucuroși. Dar problema e că restul de 60% oricum nu aveau de gând să le plătească.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Pedeapsa severa sa faca dupa ce vor fi in stare sa inregistreze si sa confirme platile online, Nu cum e acuma sa platesti online si sa ti le gasesti la finalul anului la impozit. Toate 3 stranse intr-un an.
    Cluj Napoca, 2014 – dar sunt convins ca asa e peste tot.

    00
    • La Cluj Napoca 2014 ai https://www.e-primariaclujnapoca.ro/plationline/ unde daca te inregistrezi iti spune si ce impozite, dar si amenzi ai.

      00
    • cunosc doi prieteni care si-au platit amenzile, nu au pastrat chitantele si peste doi ani s-au trezit cu conturi blocate/bani luati din cont pentru neplata amenzilor. E foarte posibil ca acel 60% sa nu fie real

      00
    • same shit here in prahova, amenzi luate in bucuresti . a trebuit sa duc personal copie de pe chitante la primarie . Platile facute intre timp la alte amenzi acumulate nu au fost primite de primarie in avans, cica trebuie sa vina de fisc decizie si tu combati cu chitanta. Sunt curios cum armonizeaza cei de la zebra pay acest sistem antic al ANAF si administratiilor locale. Emit chitanta prin telefon ?? ca daca ma duc cu aifon 6 la ghiseu sa ii arat aleia ca uite tanti am platit online mi-e sa nu cada aia de pe scaun. de ras.

      00
  2. Inc-o modalitate de plata e intotdeauna bine-venita. Partea trista e ca desi multi nu-si platesc amenzile nu patesc nimic. Patesc doar prostii aia care au ceva in proprietate (io am decat masina). Ar trebui ca la final de an cel putin sa traga linie si toti amendatii care nu si-au platit amenzile sa faca munca-n folosu’ comunitatii. Sa puna borduri, sau eu stiu, sa mature strazile. Sau na, fiecare dupa ce-i poate capu’..

    00
  3. Prietene…eu am platit amenzile(nu multe ce-i drept) direct la sectia financiara de care apartin.Anul urmator m-am pomenit cu una din ele la impozit.Am revenit cu chitanta,s-a platit doar ce trebuia fara amenda respectiva si gata.
    Gata pe dracu`!
    Am mai patit acelasi lucru inca 3 ani la rand…

    00
    • daca ai platit 3 ani la rand, aceeasi amenda, iti meriti soarta ….. la fel si cei 6 care ti-au dat Like

      00
    • Omul a zis că a pățit asta cu amenda neștearsă trei ani la rând, nu că a plătit de trei ori aceeași amendă, că atunci nu mai vedea el nici o bifă verde de la nimeni. :D

      00
  4. sa astepte ei sa platesc eu amenda pentru 62 la ora, cu agentul sarind din boscheti

    00
  5. Eu am plătit-o la impozit și tot figuram cu o amenda la sfârșitul anului. A trebuit sa merg înapoi la ghișeu cu hârtia emisa tot de ei ca sa ma șteargă din aplicația lor de rahat.

    00
  6. @Marko,le trimiti dovada platii si nu mai ai stresuri :p sau circuli elegant si nu mai ai bataie de cap.

    00
    • Nu-i asa de simplu. Daca figuri in sistem cu amenzi neplatite (chiar daca la ghiseu ti se spune ca e okay) nu poti sa faci anumite operatiuni (avize, tranzactii imobiliare, etc..) fiindca statul te trage de urechi ca ii esti dator. Ceea ce este okay daca ai fi doar ca nu esti.

      00
    • @C

      1. Figuri – FIGÚRĂ, figuri, s. f. 1. Înfățișare a feței, a obrazului cuiva; chip, față, obraz. ◊ Expr. A face figură bună (sau rea) = a face o impresie bună (sau rea) celor din jur. (Fam.) A face (cuiva) figura = a face (cuiva) o farsă sau o surpriză neplăcută. A face figură de… = a avea aerul de…, a fi considerat (sau a ține să fie considerat) drept… 2. Imagine plastică a unei ființe sau a unui obiect, redată prin desen, pictură, sculptură etc. ◊ Figură geometrică = reprezentare plană ori în spațiu a unor suprafețe, corpuri, drepte, segmente, unghiuri sau a altor elemente geometrice. ♦ (La jocul de cărți) Carte care reprezintă diverse personaje (valet, damă etc.). ♦ (La șah) Fiecare dintre piesele de joc, având forme caracteristice. ♦ Grămadă de nisip, de pietriș etc., care a fost clădită în formă de corp geometric regulat, pentru a i se putea calcula mai ușor volumul. 3. Persoană; (în special) persoană purtătoare a unor caractere individuale sau sociale proprii; tip, personalitate. 4. (În sintagmele) Figură de stil (sau poetică) = procedeu stilistic prin care se modifică înțelesul propriu al unui cuvânt sau se asociază cuvintele în așa fel încât sensurile vechi să se îmbogățească, pentru a da mai multă forță imaginii sau expunerii prezentate. Figură etimologică = construcție sintactică în care se alătură două cuvinte înrudite etimologic (de obicei un verb și un substantiv) sau apropiate din punct de vedere semantic. „Și-a trăit traiul” reprezintă o figură etimologică. (Log.) Figură silogistică = formă de silogism specificată de poziția termenului mediu în premise. 5. Poziție sau ansamblu de poziții și de mișcări la dans, la balet, la scrimă, la patinaj etc. – Din fr. figure, lat. figura.
      (conform DEX)

      Probabil vroiai să scrii „figurezi”. Ceea ce e altceva.

      2. „Ceea ce este okay daca ai fi doar ca nu esti.”
      Lipseşte o virgulă. Cam aici:
      „Ceea ce este okay daca ai fi, doar ca nu esti.”

      Şi nu cred că e doar un glyph sau typo. :-)

      00
    • pai toata ideea e sa nu le mai trimit dovada platii. De-aia platesc online, de comod. De ce emagu poate sa primeasca plata online fara sa ma duc pana la sediu sa le duc dovada platii?

      00
  7. Dar plata direct la organ? Ia contravaloarea și dă și anexează o chitanță la procesul ală verbal.

    00
    • Se poate plati direct la organ. Eu asa le platesc, daca ma intelegi. ;)

      00
    • Acum 3 ani am platit la organ amenda de viteza.
      Cred ca se poate si acum.

      00
    • inca un motiv pentru care suntem in KKt…ca sunt o gramada de smecheri care platesc la „organ”….ma intelegi? ;)

      00
    • Nu meme, nu sunt smecher – șpagă nu dau din principiu. Doar că de fiecare dată când am luat o amendă mi-am trimis prietena la poștă să o plătească, nu suport oficiile poștale. Consider că oricum stau 3 minute să scrie procesul, mai pot sta încă 30 de secunde să dau banii. Mai ales că după plată la poștă trebuie să mai fac un drum să le las dovada.

      00
    • @Cosmin: sa-ti trimiti prietena la posta pentru o amarata de amenda?? Ce uameni dom’ne :)

      00
    • Cosmin,nu faceam referire la tine,mai era un comentariu *cu plata la organ*….oricum achitarea amenzii direct la politist nu cred ca se poate aplica in Romania…inca. Ar avea organul aripi mult mai mari si ar creste tentatia spagii.

      00
    • @twist Are oficiul postal peste drum de casa.

      00
  8. Sa faca drumuri, autostrazi si dupa aia le platesc amenzile ar striga in cor retardatii din Romania…

    00
  9. Sa se sinucida unu doi din cauza amenzilor sau alta cauza, ca face Ponta o amnistie. Problem solved.

    00
  10. In ultima vreme singurul mod de evaluare a celor ce lucra operativ a ajuns sa fie cuantumul de amenzi. Interesant e ca nr de morti pe sosele ramane constant, tot ce a crescut este panda penala cu radare bagate dupa pomi sa te prinda cand cobori in panta sau cand iesi din vreo intersectie cu 50 la ora restrictie. PS: amenda a ajuns un fel de bir ca mergem pe sosele de cacat pt o politie de cacat intr-o tara de cacat.

    00
  11. mai e mult pana departe. statul nu e in stare sa incaseze TVA, amenzi, impozite. sunt capabili doar sa cheltuie , sa cheltuie ….

    00
  12. E bullshit, eu imi platesc amenzile si cand iau una fug la prima posta/cec sa ma incadrez in 48 de ore.
    O alta problema a neincasarii consta in procesele verbale scrise pe genunchi. Am peste 13 procese castigate cu politia datorita erorilor din pv. La unul din ele m-a luat radarul cu 113 in localitate, stiam ca e japca asa ca am contestat. Ca sa vezi, radar neomologat, lipsa agent constatator, madina neinscriptionata. Nici nu s-a discutat, nul direct.
    Mi-as fi platit amenda linistit daca politistul nu era arogant cand i-am solicitat toate actele.

    00
    • De curiozitate, cat timp/bani ai pierdut cu procesul? Ca de multe ori face cat amenda in sine.

      00
    • la 113 in localitate, intr-o tara normala, mergeai un pic pe la racorica sa te linistesti si dupa probabil la proces. si te amendau aia de iti sarea basca din cap. asa, in tara lu peste prajit, te lauzi ca animalu’ cate amenzi ai tu anulate si tot politistul era arogant… mars ma. cocalar obosit.

      00
    • @C nu ai ce bani sa pierzi. Te costa vreo 30 de lei taxele de timbru, etc
      Plangerea ti-o formulezi singur si o documentezi singur . Daca stii sa analizezi bine pv-ul citind OUG-urile in paralel.
      La 113 in localitate nu am negat ca nu as fi fost vinovat insa masina de politie era tiplata taxi, aparatul radar era acoperit, ofiterul mi-a sarit in fata si mi-a vorbit urat. Atunci de ce sa nu fac contestatie daca eram sigur ca o sa castig?

      00
  13. In Emirate e simplu: nu ai amenzile platite, nu mai poti reinmatricula masina.

    00
  14. Nu știu dacă ai încercat vreodată să plăteși o amendă rutieră online dar prin ghiseul.ro nu o să poți decât dacă ești expert în aberații fiscale. Trebuie să virezi banii în ceva trezorerie, într-un cont de buget local, cu o denumire ce nu are nicio legătură cu cuvintele: amendă, poliție, gabor, viteză, bețiv, roșu, whatever.

    Am sunat la serviciul clienți(e mult spus), să îi rog să mă ajute cu plata și am întrebat dacă se poate un feedback. După ce i-am spus oful meu, cum că sistemul nu e intuitiv absolut deloc, Gigel mi-a spus că nu e făcut de el și că n-are nicio vină el.

    Părerea mea este că o platformă online prin care să poți plăti efectiv nu strică deloc.

    00
    • What? Eu am platit de nu stiu cate ori prin ghiseul (impozite, taxa de parcare, chiar si amenzi). Toate online, cu cardul, instant, fara probleme. Ba chiar imi arata sumele datorate defalcat, din toate localitatile in care detin proprietati. Imi scapa mie ceva sau tie?

      00
    • @Wave, îți scapă ție sigur.

      00
    • tocmai acum am intrat pe ghiseul.ro si am incercat sa platesc o amenda fara autentificare la … targoviste sa zicem. Fara user, fara parola .. am introdus datele cerute acolo, am selectat amenda rutiera achitata in 48 ore.. si m-a redirectionat catre plata cu cardul. E procesat de >> https://www.secure11gw.ro/

      Mai intuitiv de atat, ce vrei ?

      00
    • Ghiseul.ro e un rahat, nu mi se pare deloc intuitiv, PS, nici nu se deschide, e picat.

      00
    • de ce trebuie sa criticam un lucru care chiar merge ?!?!

      Acum am intrat iar pe ghiseul.ro si merge.

      Hai sa vedem cat de intuitiv este:

      Pasul1 : Scrie mare , plata fara autentificare, merge.. fara bataie de cap etc. CLICK

      Pasul 2: Judet … alegem Dambovita , CLICK
      Pasul 3: Tip institutie … 3 optiuni, dam impozite si taxe ca astea sunt ameznzile taxe .. CLICK
      Pasul 4 : Ne apare o lista de 3 orase, singura apare ea , alegem Targoviste, CLICK

      Pasul 5 : Dupa ce am selectat Targoviste, apare un pop-up foarte descriptiv cu tipul de taxe si impozite ( ca sunt multe.. dar oamenii au reusit sa le faca foarte smart si sa nu stai sa cauti ca fraieru , sunt puse pe categorii foarte intuitive). Deci amenda rutiera… sa presupunem ca poate intra la Venituri din amenzi si alte bla bla .. deci CLICK

      Pasul 6: Dupa aceea apare alta lista.. cu ce fel de amenda, ca poate ai rutiera, nerutiera, in 48 de ore , dupa 48 ore .. sa spunem ca .. dupa ce citim cele 5 sub-categorii , alegem amenzi de circulatie achitate in 48 ore .. CLICK
      Si aici confuseaza pe multi cred.. e partea neintuitiva… apare un pop-up de confirmare .. in care zice si de iban si de nush ce .. dar daca oamenii care carcotesc s-ar obosi sa-l citeasca, spune doar .. confirmati ca ati ales amenda bla bla.. asta se achita in contu asta.. (e de informare pop-up-ul, nu de alteva, dai ok frumo si dispare).

      Pasul 7: Introduci seria si nr procesului verbal, data , suma , cnp , nume + prenume , e-mail si la sfarsit codul de securitate anti-spam . CLICK

      Pasul 8 : iti apare fereastra procesatorului de plati si introduci datele de pe card. CLICK

      ATAT .

      Cum plm nu este intuitiv si simplu ?!!?!? Ce putea fi mai simplu si mai intuitiv decat atat ?

      Dar asa este, cand tre sa dai bani, gasesti orice scuza sa nu platesti. Cum zice zoso in articol „Deci da. 60% din amenzi sunt neplătite pentru că e greu să găsești un CEC sau un alt punct de plată, mă! Nu pentru că nu există o pedeapsă severă dacă aduni 3 amenzi. ”

      Motive sa nu platesti ceva se vor gasi tot timpul… vointa sa ai.

      00
    • My bad, acum am inteles problema voastra, vreti sa platiti fara cont. Daca ati avea cont (ceea ce DA, va necesita un singur drum la adm. financiara), va vor aparea toate datoriile (inclusiv amenzi) automat si plata este one click. Si apoi veti putea plati forever de acasa si toate celalalte obligatii.

      00
    • @wave , merge si fara cont … dar dupa cum ai observat, motive sa nu se faca platile amenzilor vor exista.

      00
  15. Până nu o să vedem sechestu pe automobile din cauza neplății amenzilor nici nu o să avem o rată mai bună de colectare.

    00
  16. Plătit amendă pe loc, la milițian. Am câștigat procesul de contestație definitiv, s-a dispus anularea amenzii. Mă duc la ANAF local să-mi restituie banii. Răspunsul lor a fost: „dă-ne în judecată pentru recuperat debitul”.

    Așa că de la următoarea amendă inevitabilă, n-am mai plătit-o dar am contesta-o. Au trecut deja vreo 5 luni și nici nu a început judecarea dosarului. Deci, îi faci cu propriile arme. Pentru că nu (mai) sunt fraier …

    Să nu se înțeleagă greșit, când/dacă pierd procesul, o să plătesc.

    00
  17. Eu am o amenda platita si care a presupus si suspendarea permisului.
    Partea interesanta e ca la primarie nu au gasito cind m-am dus cu chitanta, asa ca noi sa fim sanatosi…

    00
  18. Luat la Valenii de Mures….platit a doua zi la Alba. Trimis la primarie de autoritati si retrimis la taxe si impozite de primarie. Care erau BRD….MDA iar in incinta BRD era si un ghiseu mic ascuns de taxe si impozite. 1 h toata treaba….nimica toata cand ai tot timpul sa freci duda…

    00
  19. In tari cu apa calda s-au inchis ghiseele de plata de peste tot si s-a introdus plata electronica, iti vine factura/amenda prin posta si o platesti online.

    00
  20. Mai e și o altă fațetă a amenzilor. Acestea se constituie venituri la bugetul local. Și dacă ai norocul să ai pe lângă sătucul tău un motel cu fetițe amendate de poliție o zi da una nu, ajungi cu un buget cât Bucureștiul din care, evident, nu vezi un ban, și nu mai vezi nici de la bugetul central pentru că, nu-i așa, ai venituri proprii mari.

    00
  21. prima amenda ever luata in 2013:

    – jegosii aia din vrancea ascunsi prin niste tufari la limita municipiului focsani;
    – m au luat cu 65 cica „in localitate” dar la ce balarii erau pe acolo semana mai mult a arizona nu oras …
    – amenda 80 care se dubleaza in 48 de h – gaborul ca se plateste la orice cec sau fisc – eram in drum spre bucuresti;
    – ajuns in buc ma apuc sa o platesc, mers la un cec, o posta si fisc – nu se poate plati decat in localitatea de care apartin …
    – fa poza, trimis unei rude, platit la fiscul de care apartineam apoi trimis dovada platii in fucking vrancea …

    deci da, sistemul asta anevoios te face uneori sa ti bagi pl in amenzile lor.

    00
  22. Am incercat sa platesc o amenda in Cluj. Am fost la oficiul postal din Iulius Mall – se inchide la 6 pm- eu eram dupa program. Am dat fuga la un oficiu de cartier. Era plin de pensionari pana la usa si un singur ghiseu. Nu am platit amenda- sa ma caute si sa imi trimita acasa…si timpul meu costa bani. Deci…e binevenita solutia

    00
  23. Luat amenda pentru centura, platita la posta in 2 zile si dusa dovada la politie. Ce crezi ca imi apare peste cateva luni pe impozit? Amenda, bineinteles. Nu mi-am pastrat ca idiotul o copie dupa dovada de plata. Acum ce crezi ca a urmat?

    – mers la posta („Ne scuzati, nu mai putem da copii, mergeti la primarie”)
    – mers la primarie, stat 20 de minute sa printeze un functionar o hartie
    – mers la ghiseu sa platesc vreo 5 lei pentru ca am deranjat functionarul
    – mers la etajul 1 la primarie la vreo tanti mai mare sa isi puna si ea parafa („Poti sa te intorci in 30 de minute?”)
    – dupa 30 de minute a binevoit sa puna parafa

    Daca asta nu e bataie de joc, nu stiu ce mai e.

    PS: a platit cineva amenda prin aplicatioa auto.ro? Sunt curios daca mai apare pe impozit asa.

    00
  24. Amenzile nu sunt greu de platit. Si pana acum erau cateva metode.
    Mecanismul de inregistrare a platii amenzilor si asocierea lor cu procesele verbale este insa complet ineficient.
    Cand vine la tine la usa un recuperator de la Primarie dupa 3-4 (trei-patru) ani cu procese verbale pe care le-ai achitat atunci dar la ei figureaza neplatite si iti cere dovada platii, atunci evident ca te gandesti ca daca sistemul e atat de ineficient atunci de ce naiba sa mai platesti.
    Sau daca Polutia iti spune clar ca trebuie sa trimiti in plic originalul chitantei la sediul lor din celalat capat al tarii, atunci iti dai seama ca sistemul e putred, ca nu e in stare sa inregistreze o plata asociata cu un PV (care btw are o serie unica).
    Practic un bun platnic de amenzi este adus la exasperare de sistem care nu e in stare sa inregistreze platile respective (vezi cazurile de mai sus), sistemul revine si te someaza sa platesti inca o data ca sa se stinga „datoria” etc.
    Astfel un bun platnic isi baga picioarele in sistem si nu mai plateste amenzile.

    00
  25. da zoso.e fix asa simplu sa platesti o amenda. Daca locuiesti in orasul de domiciliu.
    Daca nu „aaa…pai sunteti din pitesti, nu va putem ajuta”

    00
  26. Amenzile se prescriu dupa niste vreme, iar pe aia care traiesc din ajutoare, la negru sau pe spinarea altora ii doare la bascheti de amenda. Nu-i cauta nici dracu’ sa-i intrebe de ce nu dau banii.

    00
  27. Cum sa imi platesc amenzile, daca politistii au norma la amenzi? Atat timp cat ei sunt obligati sa dea amenzi ca sa primeasca calificativul potrivit, eu nu imi voi plati niciodata amenzile.

    00
  28. Degeaba ne laudam cu totii cu plata online. De cel putin 2 zile (de cand incerc sa-mi platesc amenda) nu functioneaza secure11gw.ro, tocmai piesa centrala din angrenaj. Stiti voi un site de ecommerce ce-si permite sa stea offline cu zile si sa nu-i pese (asta fiindca nu exista site-uri de ecommerce operate de stat).

    00
  29. NOU
    #60

    Exista si alta posibilitate de a plati online amenzile de circulatie si astfel soferii sunt scutiti de o gramada de probleme: alergatura prin oras, cozi la ghisee si timp pierdut aiurea.

    00
  30. Salut tuturor am o intrebare : Daca am amenzi ne platite la primarie …cam de mult timp poate sa imi blocheze contul bancar ?

    00
  31. Nu cred în acel procent, eu am plătit amenda la timpul ei, după 4 ani am plătit iar aceeași amenda și după 3 luni am avut proptire pe cont pentru fix aceeași amenda, deci am plătito de 3 ori. A doua oara nu am plecat de la fisc pana nu am avut confirmarea ca nu mai am nimic de plata. Oamenii plătesc și probabil apar în statisticele de neplătitori. Si acum voi începe un proces anevoios de a recupera banii, asta dacă nu voi abandona, vad mâine dacă aleg sa-i sparg fata cuiva de la fisc sau alerg după bani, sunt pachet de nervi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile