Bani mai mulți la București sau mai puțini în alt oraș, dar și altă calitate a vieții?

Azi am avut un pic de treabă: am străbătut orașul ca să ajung la un tinichigiu să îmi dea o estimare pentru vopsit o aripă și o bară, am ridicat două colete de la două oficii poștale diferite și, maxim, l-am prins pe băiatul de la Cargus pe drum, care, prompt, a tras mașina pe dreapta și mi-a dat un colet de care fusesem anunțat pe sms că vine azi. Timp total, cu stat la cozi la poștă și pe la semafoare, plus ceva lucrări care se întâmplă în oraș – o oră.

De dimineață, dus copilul la grădiniță și colega de apartament la birou și întors, 12 minute, 6 km.

 

Zilele trecute, prin București, orice drum se măsura în jumătăți de oră. Trei jumătăți de oră de la Casa Presei la Marriott, o jumătate de oră de la Marriott la Cotroceni, două jumătăți de oră de la Marriott la Universitate… Nu poți avea treabă în București fără un plan bine pus la punct, cu lăsat mașina undeva, trebuie luat niște jumătăți de oră avans pentru orice.

So, când vreți să mă invidiați că ajung repede oriunde, gândiți-vă că Brașovul e un oraș cu foarte puține locuri de muncă bine plătite și, probabil, orice brașovean câștigă jumătate din cât ar câștiga la București. Sigur, trăiește mai bine, mai liniștit și mai mult, dar semințele același preț are în ambele părți.

 

bucuresti-plan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

112 comentarii

  1. Plm, din cauza ta o sa se umple Brasovul de bucuresteni…

    00
  2. „Are semintele acelasi pret”, dar poate ca difera gustul :)

    00
  3. Prefer oricand bani mai putini la mine in oras decat suedejeala din Bucuresti

    00
    • @jules cu ce garantezi? si daca unul iti zice ca a refuzat joburi mai bine platite la bucale bineinteles ca ala sigur minte, ca nu se poate asa ceva, e imposibil din fabrica.

      00
    • Sigur, la mine, pe tarla la cartofi in Bucuresti, jumatate minim sunt venetici din alte zone ale Romaniei, nu din Bucuresti. Dar pe net toti din afara Bucurestiului ar prefera la ei in oras. Asa e cand nu gasesti de lucru aici, preferi in alta parte ;).

      00
    • @Lolozaurul: Sigur Lolozaurul, si ASEul a mai fost terminat uneori de virgine, dar asta nu e o regula, statistica lucreaza si cu valori foarte mici. Majoritatea covarsitoare care gasesc de lucru in Bucuresti, vin in Bucuresti, uita subit ca aici sunt numai suedeji si mizerie, spre deosebire de Timisoara, Sibiu etc unde e da vis munca-ti-sh.
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Romii_din_Rom%C3%A2nia
      Vezi in poza cam pe unde sunt suedeji in Ro, si mai discutam.

      00
    • suedejeala din Bucuresti? Tu te auzi putin? Preferi oricind bani mai putini?
      Daca miine cineva iti ofera dublul fata de cit cistigi acum, iti garantez ca suedejeala da bucuresti mincati-as e foarte acceptabila. Sa nu spun de suedejeala de Brasov. Da, exista, stai linistit!.
      Nu fiti mizerabili aiurea.

      00
    • @Radu:
      Vezi că datele din link-ul tău sunt cam vechi (2002).
      Între timp toți suedejii au migrat spre sud :)

      00
  4. era sa te cred pana am vazut asta: „am ridicat două colete de la două oficii poștale”. vezi cum te-ai dat de gol, oricine stie ca la posta stai minim 30 de minute, cu conditia sa nu fie nimeni in fata ta, sa nimeresti la ghiesul corect, sa nu fie pauza de masa si sa functioneze calculatorul.

    00
  5. eu unu prefer un oras mai micut in care sa te misti repede. ca orele alea pierdute sunt pierdute din timpul tau, nu al statului.

    00
  6. Raspunsul evident la intrebarea din titlu e ca oricum le-ai intoarce, in absenta unui venit consistent (al carui nivel si-l defineste fiecare, singur) Bucurestiul nu e recomandabil, in timp ce in prezenta unor ambitii mai cosmopolite nu prea ai ce cauta in orasele de provincie.
    Am locuit in Bucuresti si am constientizat din primul minut motivele pentru care am luat decizia asta si faptul ca va fi ceva temporar. Spre surprinderea mea, a fost mai bine decat am crezut – capitalele sunt suficient de eclectice incat sa-ti ofere optiuni din care sa-ti alegi ceea ce ti se potriveste. Pe de alta parte, da – trafic aiurea, mai mult stress, agresivitate verbala, respectiv senzatia aia ca la intervale oarecum regulate cineva incearca sa te duca de nas. Te poti proteja de unele din aspectele acestea, insa trebuie sa ai resursele necesare si un pic de experienta.
    Dupa 3 ani m-am intors in Ardeal si am fost din nou foarte constienta de motivele pentru care am facut-o.
    Sigur ca ne putem da cu parerea, dar pentru a emite opinii in legatura cu subiectul e ok sa incerci ambele variante – Bucuresti vs. orase din provincie (atat pentru impactul financiar cat si al calitatii vietii).
    In rest, totul se rezuma la cunoasterea clara a prioritatilor personale si armonizarea lor cu cele ale celui/celei/celor alaturi de care traiesti. Not rocket science, dar uneori se dovedeste a fi destul de dificil.

    00
  7. plm la bunica-mea in sat faci sub 3 min dibtr-o parte in alta. mergi acolo.

    00
  8. eu am avut prieteni (din galati) care stau in Bucuresti pe salarii maxim medii (1.000-1.400) doar ca sa traiasca acolo, in capitala. fara sa faca nimic notabil. munca, acasa, jucat WOW/dota. nu se duceau la concerte, in localuri, nu activitati culturale, nimic din ce oferea Bucale. bine. din 1.000 de lei, dupa platit chiria, intretinerea, si luat pateu, paine si tigari, nu prea ramaneau cu ceva. si unora le mai dadeau parintii bani de chirie. la 25 de ani. doar ca sa locuiasca in bucuresti.

    00
    • La Galați nu există WOW/Dota? Internet? Curent electric? Că nu înțeleg motivele…

      00
    • La ce comentarii au fost în trecut pe aici la articole referitoare la bani și nu numai, ma așteptăm să fie vorba de 1500 de euro, asa, un salariu cel mult mediu în București, și sa îți confirme multa lume ca nu faci mai nimic cu banii aia în București și ca ei s-ar muta în secunda doi din capitală de ar câștiga doar atât.

      00
    • @Mihai – citeste mai atent. Baietii voiau doar sa [se] stie ca locuiesc in Bucuresti chiar daca faceau foamea si aceleasi lucruri ca acasa. Chit ca nu se bucurau de beneficiile unui oras mare ca si Bucuresti (concerte, locuri si oameni mai deosebiti, etc), ei statea la Bucuresti dom’le! :)

      00
    • Cristi a inteles! Da. Unii vroiau sa scape de parinti, altii credeau ca e mare smecherie sa muncesti in bucuresti pe aceleasi salarii ca in galati. Eu am venit in bucuresti, am facut un master (calitatea invatamantului e mult mai buna), am plecat, m-am angajat imediat in domeniul studiat.

      00
  9. Subaru Forester XT FTW :)

    00
  10. Imi place foarte mult Brasovul dar m-am mutat din el in Bucuresti. Nu regret.

    00
  11. NOU
    #37

    in Bucuresti daca depinzi de transportul in comun, timpii morti sunt mult mai mari, poti rezolva doar 1-2 chestiuni intr-o zi

    00
  12. Din pacate diferenta de salariu este atat de mare, in cadrul aceleiasi institutii, incat de gandesti de 3 ori inainte…Vorbim de salarii cel putin duble pentru acelasi job, la acelasi angajator. Eu sunt in situatia asta si raman in orasul asta de doi lei pentru ca m-am obisnuit cu un nivel de viata.

    Pacat doar ca bucurestenii is niste lepre proaste si inculte, niste tarani care se cred buricul pamantului desi nu stiu sa faca mai nimic fata de multi oameni seriosi si muncitori din tara.

    Sa curga minusurile de la lepre!

    00
    • Esti frustrat mane?

      00
    • Ai niște mărar între dinți.

      00
    • De unde stii ca leprele alea sunt bucuresteni si nu altii veniti de prin mai stiu eu ce colt de tara? Le ceri cartea de identitate? La mine la pravalie suntem 2 bucuresteni din 20 (si astia 2 la prima sau a doua generatie) – din fericire nu sunt nevoit sa fac comparatii. In facultate, eram singurul bucurestean din grupa.

      00
  13. Era sa zic ca raspunsul e la jumatate, un sat de pe langa Bucuresti, Eu stau langa Munich, defapt mint, lanca Dachau, am S 2(A) la 700m, si am preferat viata linistita si chiriile mici de sat cu viata foarte putin aglomerata din Munich.

    Cat dadeam acolo pe 2 camere +1 de 75mp dau aici pe o casa de 150 cu curte proprie,

    Ba si eu pot sa-mi las bicicleta in rastel fara grija ca mi-o fura vre-un vecin, poate vre-un roman, si sa am BMW fara oglinzi gravate, fapt care e un vis in Bucuresti.

    00
  14. LE…o vreme am cochetat cu Sibiul si Brasovul, pana am fost nevoit sa merg la cineva la spital…

    Tot intamplator nevasta unui prieten a fost „tratata” murind in Munchen de cancer, si am vazut ce inseamna oras si spital civilizat, acolo unde doctorii se bat sa vina, nu de unde nu mai stiu cum sa fuga.

    Am vaga impresie ca daca nu se incurca cu boii de la Fundeni, nu dau acum cu parul, poate mai traia, insa medicii de aici pe langa profesionalismul pe care nu-l pot analiza au dat dovada si de multa umanitate.

    00
    • Esti foarte smecher. :-)

      00
    • Ba, nu-l lua la misto ci asculta o parere ca nu pare a suna a lauda taraneasca. Daca e un lucru pe care nu o sa-l gasesti in romania nici daca te muti intr-un oras mai cochet cum e Brasov sau Sibiu sunt servicile medicale si le pretuiesti doar cand ai nevoie de ele. De autostrazi sa zicem ca m-as lipsi, de putina civilizatie in plus ce sa zic, nu-s romanii chiar cei mai necivilizati, de organizare slaba si coruptie, sa zicem ca te inveti, dar cand vorbim de servicii medicale chiar se schimba complet treabatunci cand ai nevoie de ele. Politia, Pompierii, ADACul si servicile medicale sunt un castig real care daca ar functiona la fel in romania, ar exista mai putina frustrare. Hai macar servicile medicale.

      00
    • Bah Georgica, pot sa-ti zic Georgica da? Postul cu bemveul si cu munich i l-ai citit? Eu mi-am exprimat admiratia cand i-am zis ca-i smecher. De alfel idealul meu in viata este bemve cu oglinzi neinsctiptionate. Pana acum, tot ce mi-am permis, e un megan. Dar are oglinzi neinscriptionate, ce plm.

      00
  15. In Bucuresti cam oriunde ai sta exista un orificiu postal la care poti ajunge in maxim 10 -15 minute cu masina.
    La service trimiti poze pe mail si ceri oferte tot asa. Timp – cat scrii mailul si faci poze.
    Curierul vine acasa la tine , nu e nevoie sa „il prinzi tu” pe drum.
    Exista in Bucuresti gradinite la care ajungi in 10-15 minute si pe jos, cam in orice zona. Ca nu vrei tu sa duci copilul fix la alea, e altceva. Ai pretentii , costa. Exista gradinite particulare care asigura si transport = 3-5 minute sa duci copilul in fata casei/ blocului.

    Dus colega de apartament la birou? Aici e o problema, intradevar. Dar prin Bucuresti unii mai lucreaza din cand in cand si home office, ca se stie distantele asta odata. Si in plus , colega de apartament ar putea castiga destul cat sa-si permita masina ei si te scuteste de cele 12 minute , sau 4 jumatati de ora.

    Realitatea e ca desi locuiesti in Brasov , ai nevoie din cand in cand sa vii in Bucuresti , unde pierzi oricum orele de care spui. Eu n-am nevoie sa vin in Brasov. Multa lume nu are.

    Chiar as vrea sa stiu in ce poate consta calitatea asta a vietii. Daca vorbim de lume care sta la casa as putea sa inteleg niste lucruri pe care e greu sa le gasesti in Bucuresti chiar si la casa. Daca vorbim de stat in alt oras , dar tot in blocuri comuniste cu 4-10 etaje, am nevoie sa inteleg cum e cu calitatea asta sporita. In plus, nu toata lumea are masina. As vrea sa imi explice cineva cum transportul in comun din orice oras de provincie este semnificativ mai bun ca cel din Bucuresti.

    00
    • doi chestii:

      1. ca ajungi mai repede din colț în colț inseamnă mai mult timp pentru tine. pentru stat cu familia, pentru dormit…
      2. asta inseamnă și că traficul de pe stradă e mai lejer, nu urlă motociclete la 11 noaptea, pe la brașov după 8 traficul se reduce extrem de mult, după 22 deja e gol.

    • Un orificiu postal…bestial !!!

      00
    • Eu stau in Brasov de mai bine de 10 ani fiind nascut si crescut intru-un oras lipit Brasovului. Pana acum 2 ani inca aveam buletinul de acolo pentru ca la serviciul evidenta popendulatiei de acolo nu era niciodata coada mai mare de trei persoane. Si apoi la fisc la fel, si cam tot ce era autoritate. Acum compara singur Bucurestiul cu celelalte orase.
      Intrebi cum e cu transportul in comun in alte orase. Eu stiu doar cum este in Brasov (bine daca insisti si in Sofia si in Viena, Paris sau Munchen), dar in Brasov pe langa faptul ca orarul autobuzelor e pe site, soferii aia chiar il respecta. Nu-ti reglezi ceasul dupa ei, insa nu stai mai mult de 10 min in statie si ca sa traversezi orasul cu autobuzul de la un cap la altul e o treaba de o „unitate” (vezi jumatatea de ora de mai sus). In plus taxiul pentru 3 persoane e mai ieftin decat autobuzul pe distante scurte spre medii adica de pe la margine pana in centru, traseul cel mai folosit cand iesi la o bere cu prietenii. Si ca nu mai spun ca acum prefer sa merg pe jos de la pub pana acasa ca nu e mare lucru si imi mai aerisesc si mintea.
      Da, un oras mai mic are avantaje cand vine vorba de timp si spatiu. si da salariile sunt mult mai mici decat in Bucuresti.

      00
    • OK Inteleg doua lucruri.
      Calitatea vietii = timp liber + liniste.
      De acord . Dar mai sunt lucruri de adaugat.
      In primul rand ca n-ar trebui sa ai nevoie sa mergi din colt in colt de Bucuresti, gen , in mod frecvent.
      Aaaa, ti-ai luat casa in comuna Berceni, sau Rahova , sau Drumul Taberei si lucrezi in Pipera? Pai ce sa spun, iaca esti inteligent , sau nu it pasa prea mult de timpul ala. Exista solutii , daca e asa important timpul de naveta. Inchiriezi ce-ai cumparat si te muti in chirie aproape de serviciu ( da-da , si cu copii si nevasta , nu va holbati).Vinzi ce ai si cumperi mai aproape de serviciu , iar daca te muti cu serviciu , vinzi din nou… Tine de „stay flexible”.
      Daca stai in chirie ar trebui sa fie fantastic de usor sa-ti gasesti chirie langa serviciu. Nu-ti permiti nici macar chirie langa serviciu? Pai atunci titlul „Bani mai mulți la București ” nu ti se aplica, da-i drumu’ inapoi in provincie.
      Acestea ziind fise , se intampla ca in bucuresti castigi sume gen 3000 de lei pe joburi pe care in provincie castigi 1500, si tot asa. E ok sa platesti 2 ore din timpul tau , zilnic ( gen sa consumi 11 ore ) nu 9 pentru o diferenta de 1500 de lei?, Minim? Sa nu mai zic ca adesea se intampla sa ai mai mari sanse ca in provincie sa fi angajat la negru. Altfel spus , daca ai avea nevoie la jobul tau in provincie de inca 1500 de lei , ai putea sa mai bagi inca 2 ore suplimentare pe zi si sa scoti banii astia? Sau oricum le bagi si nu scoti nimic. Zic si eu asa…

      Dupa ce terminam cu timpul mai zic si eu asa:
      Factori de calitate a vietii mai sunt:
      Calitatea aerului respirabil. Bucuresti o suge aici
      Calitatea apei potabile. Bucuresti o suge in fata oraselor de munte , dar nu e absolut.
      Posibilitatile de educatie. Bucuresti rullz.
      Posibilitatile de divertisment. Bucuresti rullz grav!
      Securitate sociala- aka paza si protectie. Nu sunt sigur , dar nu stiu de ce am impresia ca Bucuresti iarasi rullz.

      Conditii de locuit ( apa calda , gaze , incalzire -d-astea). Bucuresti rullz. Da-da sunt destule orase unde nu exista inca gaze, sau daca au ajuns in blocuri nu sunt in toate apartamentelor, unde corespondentul radetului de acolo , taie incalzirea pe toata strada , blocul respectiv, pentru ca neplata. Treburile astea s-au cam rezolvat in Bucuresti.

      Per total nu cred ca Bucurestiul o suge chiar asa grav la calitatea vietii. Doar ca e mare , incurcalit , si ok , cand vii din afara lui e dubios. Da’ sa stii ca nici eu nu m-as descurca in Brasov asa din prima :).

      00
  16. Apropo de tinichigiu, daca nu-ti rezolvi treaba, da-mi un semn. Am un baiat care lucreaza foarte bine si pe bani ok!

    00
    • și ăsta e cu recomandări. dar merci.

    • Voi nu evitati in general sa alegeti o recomandare primita de la un singur om ? Se chinuie astia cu Big Data cu plm cand oamenii nu sunt pregatiti sa bage o recomandare intr-un loc dedicat. Se plange onlineul romanesc ca treaba merge de cacao dar nici un site dedicat reviewurilor de doctori nu gasesti, ce sa vorbim de tinichigii, preturi, feedback. Oameni se multumesc cu o recomandare de la un preten’.

      00
    • la Mirel?

      00
  17. Aleg Bucurestiul natal, dar nu pentru senzatia de superioritate sau pentru ca as crede ca Brasovul // alt oras de provincie este sub noi, in opinia mea, peste tot in Romania este la fel, partile bune si partile rele sunt 90% aceleasi, la mine singurul motiv ar fi ca ma plictisesc groaznic de repede, deja si Bucurestiul il stiu absolut pe derost si m-am saturat de el, intr-un oras de 3 ori mai mic nu stiu cum as rezista :) .

    00
  18. Atat timp cat se poate lucra mai mult decat ok in mod remote in zona de servicii online, 1-2 deplasari pe luna la Bucuresti fiind mai mult decat suficiente, prefer un oras ceva mai linistit. :) Nu traiesc constant sub presiunea timpului, aglomeratiei si agitatiei si asta face mai mult decat banii suplimentari care ar putea fi castigati in capitala.

    00
  19. De la Casa Scanteii la Marriott ai mers pe jos de mana cu o bunicuta sau ai luat-o prin Titan? :)

    Cu mijloacele de transport in comun nu dureaza mai mult de 50 de minute. Poate ar fi o alternativa pentru cei ce se plang ca pierd prea mult timp in trafic.

    00
  20. clar oras mare (cj, tm, is, bv), sau chiar mai mic, decat bucurestiul.
    de preferat totusi resedinta de judet si cu muntele aproape:D

    00
  21. Unde sunt salariile astea mari, tu vrei sa zici ca un consultant dinala de la o firma de telefonie are 4000 lei in Bucuresti, iar un Urziceni 1000 lei? Gresit au 1000 lei in ambele locatii! Asa am un amic, lucreaza la o banca in Bucuresti, are 1500 lei salariu, il mai ajuta masa si tasu cu bani, ca sa supravietuiasca si el. In orasul lui natal ar fi primit aceeasi suma. Ce e trist la situatii de genul, e ca stai degeaba in Bucuresti, ca nu iti permiti sa mergi in diverse locuri, stai tot in casa

    00
    • Scuza-ma dar amicul tau e idiot daca a venit in Bucuresti pe aceiasi bani pe care i-ar fi primit in orasul lui…Eu acasa aveam 2200 lei si aici 7000….Acelasi job, acelasi angajator si fix aceleasi atributii, doar ca e mai relax pentru ca bucuresteanu’ pus sef e prea idiot ca sa stie daca ce fac eu fac bine sau fac rau.

      00
  22. Nu stiu altii cum sint, dar eu n-as alege Bucuresti pentru tot aurul din lume. E un oras toxic. S-au concentrat o gramada de corupti (politicieni, mahari, manelisti) si cel mai probabil banii aia multi car ar trebui sa-i cistigi provin din afaceri murdare. Mizerie, trafic ingrozitor, lipsa de bun simt se vede in primele 10 minute de condus, multi in Bucuresti au impresia ca-s centrul Universului.
    Pe scurt Bucuresti e un mediu toxic. A, nici n-am ajuns la maidanezi… :)

    00
    • Mai naspa ca e toxic si la propriu, parca primise si titlul de onoare, cel mai poluat oras

      00
    • Pai e plin de tarani d-astia veniti la oras. Cum ai vrea sa fie?

      00
    • Pentru tot aurul din lume? Aș alege și Dorohoi și l-aș transforma. N-ai imaginație :)

      00
    • Am locuit in Oradea, Cluj, putin Brasov, am copilarit prin Fagaras si apoi am locuit si in Bucuresti, deci pot spune ca emit o parere bazata pe propria experienta.

      Orasele mai mici decat Bucurestiul sunt pline de mahari locari cu comportament de doi lei, manelisti infecti de coruptie la un nivel mai inalt decat in capitala. In plus adaugat la treaba asta gasesti o gramada de ardeleni cu nasul pe sus putin cam needucati.

      Ce am apreciat eu in orasele mici si asta se simte cu adevarat e atmosfera mai degajata, mai putin stres si mai multa buna vointa. Si mai important dintre tot, din orasele astea ajungi foarte rapid in natura frumoasa, munti frumosi, lacuri frumoase. Chestiile astea pot face diferenta uneori dar sa spui despre Bucuresteni ca-s mai suedeji, mai corupti si in general cu mai putine perechi de coaie decat ardelenii este o jignire de prost gust care reflecta lipsa de educatie si inadaptare. Sunt crescut si nascut in ardeal dar ma enerveaza de fiecare data cand aud superficialitate rautacioasa si aroganta tipic ardeleneasca.

      00
    • @Mihai: „pentru tot aurul din lume” e expresie. Ai transforma Dorohoi pe naiba, n-ai avea chef de Dorohoi. Ai transforma NYC, n-ai imaginatie :)

      @George: „dar sa spui despre Bucuresteni ca-s mai suedeji, mai corupti si in general cu mai putine perechi de coaie decat…” Io am spus asa ceva?!? :) E o gluma proasta. Daca nu, atunci ai probleme cu capul, du-te la doctor.

      00
  23. imi permit sa te contrazic. daca le cumperi din piata semintele acelasi gust nu are si nici acelasi pret ;)

    00
  24. Jumatate din colegii mei din birou sunt veniti din alte parti ale tarii. Sa fi venit oare pentru ca era naspa la ei in oras? Ah nu, stai, in Bucuresti orice programator castiga dublu fata de (insert your city name here) din Romania…

    00
    • Un programator castiga mai mult in Bucuresti decat in alt oras, chiar dublu n-as prea crede.

      00
    • Nu contează ce crezi, contează cum stau lucrurile de fapt. Când ai primit ultima oară o ofertă pentru un job de software developer în București?

      00
    • Pana in 2008 era exact asa, dublu, exceptiile nu le luam in considerare. De atunci pana azi nu imi dau seama cate s-au schimbat.

      00
    • Aveam si eu senzatia ca provincia nu poate genera oferte salariale peste Bucuresti in IT, iar eu deja atinsesem plafonul maxim in domeniul meu de vreo 2-3 ani si am avut surpriza sa ma mut in provincie pe un salariu cu vreo 15% mai mare decat in Bucuresti.

      Iar beneficiile de a locui intr-un oras mai mic(top 5, nu va inchipuiti Slatina acum) nu trebuie sa le mai enumar ca a facut-o zoso. Simply put: higher life quality.

      00
    • @Mihai N-am primit nici o oferta de software developer din Bucuresti pentru ca nu sunt interesat si am oprit discutiile din prima. Dar am colegi si cunostinte care lucreaza in domeniul IT acolo, iar salariile sunt si mai mici ca al meu , si mai mari dar in nici un caz duble. Acuma daca o sa compari un sef de departament cu un programator de 25 de ani ca mine, atunci da salariul poate sa fie si mai mult de dublu.

      00
  25. Bucuresti ul are si metrou…

    00
  26. Da bos, dar eu am venit la service acum si intamplator am socializat cu Gina Pistol. In Bv e eveniment când se intampla asta. Pana la urma la astea se trage linia :D
    PS: periodic ai cate un rant d-asta, sigur nu încerci sa te convingi pe tine de ceva?

    00
    • eu mi-am spălat mașina in militari 5 ani, singurul cu care am socializat a fost vecinul eugen preda. nu toți ne spălăm bugati-ul in dorobanți, dă-te-n pendula mea! :P

      plus, dezavuez orice aserțiune pe tema asta. am oferte de bani buni la bucale, nu mă tentează. poate peste 5 ani, când voi vrea să imi iau motor.

    • o bag eu pe aia cu „cine e gina pizdol?” sa incasez toate minusurile sau se risca altul?

      00
    • Adica tu doar te holbai si ea isi vedea de treaba ei.

      00
    • da meshtere, toti suferim in afara Bucurestiului ca nu socializam la service cu Gina Pistol sau ca nu ne tundem in acelasi loc cu Guta si Salam…

      00
  27. cu motocicleta ajung in 15 minute cam oriunde prin Bucuresti

    00
  28. timp pt familie – ok, timp pt tine – ok, dar timp pentru dormit?! noaptea nu e destul de lunga?

    00
  29. off-topic: care a fost estimarea pentru bara + aripa? Ca aceeasi problema o am si eu si aia de la Peugeot au zis ceva de genul 2500 ron (cu tot cu reparat) si mi se pare prea mult. :))

    PS: s-a rezolvat si cu gecko-ul, l-am luat ieri de la Ligia.

    00
  30. Ce înseamnă bani mulți? Sunt curios.

    00
  31. singurul avantaj evident pe care’l văd e acela că Brașovul e deservit de un singur băiat de la cargus.
    dacă’l tragi pe dreapta nu ai ghinionul să’l auzi „coletul dvs. e la colegu’!“

    00
  32. casa – munca 13 minute
    munca- sala : 8 minute
    sala casa: 4 minute (se mai elibereaza)
    casa/munca – bar – 20 minute
    munca – fotbal -cam 30 minute.

    Da. Distante mari in bucuresti.

    00
  33. Eu am ales bani mai multi, si departe de bucale.

    00
  34. am plecat din Brasov in Buc in 2005 …. m-am intors in 2012 dupa niste calcule seci. M-am intors pe aceeasi bani, cu malaiul necesar unui apart in Buc mi-am facut casa langa BV (in fine, ceva mai mult ca sa fiu sincer), 15 min. pana la job, 10 min la piscina, 15 minute pana in oras, etc. Preturi decente, cocalareala mai putina (avem si noi specimene ,…. sa ne traiasca) …. in Buc merg la sedinte, la concerte si cand tre’ sa zbor undeva ca la Bv deocamdata no airport :-)
    Per ansamblu sunt ok, ambele orase au bune si rele …. depinde ce vrei de la viata. Am mai mult timp ptr mine si in week-end nu ma apuca nebunia sa evadez din oras (plecam de fiecare data atunci cand stateam in Bucuresti)
    Principala problema a Brasovului? este in centrul tarii, nu se leaga cu nimic de nimic – fara autostrada, fara aeroport – si asta are impact asupra investitiilor si asupra locurilor de munca.
    Principala problema a tuturor oraselor din Romania ? deciziile se iau la Bucuresti pe banii pe care-i trimitem toti acolo…Regionalizarea era un proiect ok, da’ n-ai cu cine … pe astia de la putere nu-i duce capul decat la ikebane ptr ei si famigliile lor.

    00
  35. Io chiar nu am avut de ales .. is nascuta in ‘frunce’ (Timisoara mai exact) si pana acum m-am descurcat loco. Am avut colegi, pe cand eram la radio, care plecau in Bucuresti pentru salarii mult mai bune si faima. Nu am avut niciodata curajul (sau nevoia), asa ca am ramas aici.

    Daca ar fi sa plec pentru o metropola, m-as orienta undeva la vest, cam la 7 ore distanta ca meridiane. Sau, chestie care-mi cam face tot mai mult cu ochiul, mai aproape pe vreun litoral cu clima calduta (Croatia, Spania). Din pacate inca nu castig atat de mult, incat sa ne permitem sa ne mutam cu totul acolo, dar nu m-ar deranja.

  36. e atat de buna viata in buciresti ca sunt farmacii din metru in metru.

    00
  37. Planul in Bucuresti e simplu: fa pe dracu-n patru si fii diferit de ceilalti, ca sa iti fie cat mai bine. Evident, daca poti. Nu pleca la lucru la 8:30, nu te intoarce la 18:00. Nu iti lua locuinta departe de locul de munca si viceversa. Nu sta departe de metrou, nici tu, nici locul tau de munca. Nu iti duce copii la dracu-n praznic la scoala, gradinita, after school, ca ti-a zis tie unu ca e mai misto acolo. Sunt scoli bune cam in orice sector. La fel si in privinta clubului de dans, arta plastic, tenis sau baschet,

    Multe lucruri sunt chiar simple de facut. Exemplu: oficiile postale sunt deschise pana la 7 seara, multi nici nu au habar. Si sunt multe si prin supermarketuri. Si sunt multe care sunt pustii la ora aia, cele in zone cu putin vad (eu aplic la un astfel de oficiu prin zona Baicului). Una e sa te duci acolo la 18:30 si alta e sa te duci la prima ora de dimineata, ca te mananca pensionarii de viu. Evident, plateste tot ce poti sa platesti online. Comanda cu livrare acasa. Mergi la cumparaturile saptamanale in alta zi decat in weekend (sacrifica si tu o seara de miercuri). Desi, asta cu cumparaturile nu mai e valabila, ca sunt deja foarte multe supremarcheturi in Bucuresti si e lejer si in week-end.

    Nu pleca vineri din Bucuresti si nu te intoarce duminica, vara, la munte sau la mare. Fa pe dracu-n patru, pleaca mai rar, dar mai ia si doua zile libere. Pleaca joi si intoarce-te luni.

    Daca ai drumuri de facut pe distante mari cu masina prin Bucuresti si e imposibil sa le eviti, fa cumva si foloseste intervalul 11:00 si 16:00.

    Si ultima: cunoaste-ti orasul ca pe buzunarul tau :) Trebuie sa stii cum anume se formeaza fluxurile zilnice de masini (dus la lucru si apoi intors de la lucru), plus orice inseamna straduta si scurtatura.

    etc etc etc

    Poate ca nu pare prea vesel, dar eu alta solutie nu vad.

    00
    • „Zilele trecute, prin București, orice drum se măsura în jumătăți de oră. ”
      Asa e toamna. Lumea vine din concedii, aia mici incep scoala, se mai intorc si studentii… *sigh*
      Daca mai prinzi si o zi ploioasa cand soferii ocazionali isi scot si ei masinile din parcare si toti devin brusc soferi prosti, incepi sa obtii medii de viteza de 5km/h. :D

      00
  38. Cum ai facut o juma de ora de la marriott pana in cotroceni, ai ocolit prin berceni?

    00
  39. Pentru oferta de pret de la mecanici, vopsitori sau tinichigii incearca aplicatia din post.

    00
  40. Bucureștiul este aglomerat tot timpul.

    Bine mulți mi-ar spune ca este aglomerat doar dimineața, doar după masa, doar atunci când plouă, doar toamna că vin mulți studenți etc. Pentru mine este aglomerat tot timpul. Ați putea să-mi spuneți că există metro și că poți ajunge cu el rapid aproape peste tot. Așa este, dar în Sibiu nu am nevoie de metro – pot ajunge rapid aproape peste tot pe jos – mai fac mișcare și așa stau mult la birou. în Sibiu am muntele aproape și nu trebuie să plec de joia și să mă întorc lunea (ca să nu prind aglomerația – cum sugera cineva mai sus). Pot merge pe bicicleta până la munte (Păltiniș) dus-întors într-o singură zi. Ați încercat vreodată? faci mai mult dar merită fiecare pedală!

    De asta am ales să lucrez la o companie de IT din București dar remote, de acasă, din Sibiu.

    Aici îmi lipsesc evenimentele / conferințele pe IT/new media/Social Media din București. Pentru asta fac un drum până acolo, rămân 2 zile, apoi mă întorc. Nu-i mare bai.

    @zoso Am vrut să te întreb asta și la Webstock – dar nu te-am mai prins. Crezi că se va mișca ceva pe viitor în zona asta: mai multe evenimentele / conferințele pe IT/new media/Social Media în provincie? Sibiu/Brașov ?

    Cam atât. O zi faină!

    00
  41. Eu sunt din Bucuresti dar de 2 ani locuiesc in Iasi.
    Daca esti sanatos, nu te omori cu iesitul in puburi, nu esti disperat dupa cumparaturi, nu tii sa ai parc aproape si iti place sa faci escala ca sa ajungi pe aeroportul principal din Paris, atunci Iasi-ul este perfect.

    Daca nu te incadrezi in graficul de mai sus, Bucuresti-ul este in cu totul alt film. Desigur inebunesti pana la munca si inapoi, e plin de prostani si e murdar. Nu este perfect dar, cel putin pentru mine, este per total orasul cel mai bun pentru locuit si muncit (motiv pentru care sunt pe cale sa ma intorc acasa).

    *fac o paranteza ca sa ma refer la prostia cu banii trimisi din toate colturile tarii in Bucuresti. De unde aceasta frustrare? Sa ne gandim putin: exista bugete locale si bugetul centralizat. Fruncea tarii trimite o suma infima fata de cat produce capitala. Nu scoate pe nimeni din foame. In schimb de la bugetul central pleaca bani catre toata tara. Asa cum e normal.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.