Mitul depozitelor bancare garantate de stat

Un articol de-al meu de acum doi ani despre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se bucură de un succes moderat: zilnic câte un om caută pe google ceva pe tema asta și ajunge acolo.

Eh, pentru amatorii de senzații tari și pentru cei care știu unde au ajuns ajutorul de la BNR acordat băncilor românești cu acționariat străin și zero responsabilități pe teritoriul României, iată ce se întâmplă în țări mai civilizate si mai stabile economic decât a noastră:

Vineri se vorbea cu oarecare speranţă despre pierderi cuprinse între 30% şi 40% pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro – limita europeană până la care se oferă garanţii de stat – dar speranţele au fost curmate a doua zi de Banca Naţională, care a anunţat că numai 37,5% din depozitele de peste 100.000 euro ale celei mai importante bănci cipriote, Bank of Cyprus, vor fi convertite în acţiuni speciale destinate recapitalizării băncii, ceea ce înseamnă că, teoretic, depo­nenţii vor primi dobândă, dar nu o vor putea ridica până când banca nu îşi va fi revenit. (sursa)

Eugen Dijmărescu, şeful Fondului de Garantare, nu vede niciun efect de con­tagiune dinspre Cipru spre Româ­nia pentru că la nivel de relaţii inter­banca­re din punctul de vedere al trans­­fe­rurilor de capital aceastea sunt reduse. (sursa)

O să fie bine. Dacă nu, o să fie rău.

leu-10

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. NOU
    #1

    Ultima propozitie imi aduce aminte de mesajul unui oracol catre regele ce pleca la razboi: „Te vei duce. Vei invinge. Nu, vei muri.”

    00
  2. Cum stă treaba cu Cipru, că e posibil să urce pierderea la 60% + alte finețuri am scris și eu alaltăieri, folosind surse de la AFP și BBC.

    și nu e glumă.

    00
  3. „Ajutorul a ajuns”.

    00
  4. Dap, exact ca in bancul cu intrebarea la radio Erevan . Daca este adevarat ca Ivan Ivanov a castigat o Volga, la un concurs. Iar aia raspund ca „da, e adevarat. Numai ca nu i s-a dat, ci i s-a luat. Si nu a fost o Volga ci o bicicleta”.

    00
  5. NOU
    #5

    Si uite asa se inventeaza bitcoinul, ala e pentru naivi si amatori de senzatii tari.

    00
  6. Hai mah, a zis Isarescu sa nu ne facem griji ca bancile din Romania sunt sigure si ca nu au nici o treaba cu bancile de afara. Asta dupa ce a zis sa pariem pe leu. Si dupa ce a zis Baselu ca criza e in alte tari, noi nu avem treaba.

    00
  7. NOU
    #7

    Probabil că după tot e s-a întâmplat în Cipru, vânzările de saltele vor crește exponențial! :)

    00
  8. La noi cred ca ar merge o taxare asemanatoare. Sunt foarte putini oameni care au peste 100.000 de euro in banci, facuti legal.

    00
  9. Pentru depozitele garantate de stat de pana la 100k euro vei primi despagubirea abia dupa ce banca da faliment. Iar in acest caz apare o alta problema, statul iti poate da banii cand vrea muschiul lui, adica peste 1 an, peste 10, peste 20. Mai stiti carnetele acelea de CEC cu Dacia, a caror valoare trebuia restituita de stat? A fost un mare „fis”.

    00
  10. CV, sunt foarte putini oameni care au peste 100000 in banci.
    Mai exact vreo 11.000 de oameni.

    Pentru pacea tuturor de aici cred ca e util sa nu isi dea cu parerea cei ca tine vis a vis de cat de legal sau nu si-au facut oamenii banii. Afirmatia ta e mai mult decat periculoasa si nu prea se potriveste pe acest blog…

    00
  11. Se pare ca prin anii 50 a existat o idee asemanatoare cu cea din Cipru in USA.
    A fost respinsa insa imediat din doua motive

    1. Nu e echitabila. Oamenii care sunt foarte bogati nu tin bani in banci: ii au in proprietati, investitii etc. Deci se va lua doar de la unii nu neaparat plini de bani, care tin banii in banci.

    2. Scade increderea in sistemul bancar.

    00
  12. se poate si mai rau. dupa 1930 si in SUA s-a ajuns in cativa ani la taxe de peste 90% pentru cei cu venituri de peste 200k. :D

    00
  13. Serj K, atata vreme cat e liber la dat cu parerea in tara asta, pot sa o fac. Atata vreme cat Zoso aproba comentariile, pot sa scriu ce vreau. Avand in vedere ca eu muncesc zilnic si banii mei sunt facuti legal, nu cred ca am fost ipocrit.

    Acum legat de subiect, in lume sunt niste legi. Fie ele corecte sau nu, se aplica. Daca as locui intr-o bula de sticla as zice si eu ca vai, nu se poate asa ceva, nu e bine. Avand in vedere ca traim in Romania, unde se fura mult, din aia 11.000 poate X% au facut banii din ilegalitat, sa ii taxeze.

    Daca era vorba de 100.000, 2, 3 de oameni atunci era mai sensibila treaba. Nu e nimic suspicios ca 0.05% din romani au 100.000 euro si vreo 80%+ au bani exact pentru de trait (+ eventual 100-200 euro).

    Despre ce incredere vorbesti in banci nu stiu, nu cred ca au multi incredere in ele. Multi au nevoie de ele, dar asta e altceva.

    Dupa cum ai mai zis, multi nu tin banii in depozite ci ii investesc. Daca ai milioane in depozite, ori ai prea multi bani, ori nu esti un om de afaceri prea bun (deci e posibil sa ii ai din ‘smecherii’).

    00
  14. CV, ca principiu de drept, ideea este ca daca stii sigur ca din 10 oameni 8 sunt infractori si 2 sunt cinstiti, dar nu poti stabili exact care sunt cei 8 infractori, e preferabil sa ii lasi in pace pe infractori decat sa il bagi la inchisoare sau sa ii iei banii unuia singur care e nevinovat.

    Din acest punct de vedere afirmatia ta ca ar trebui luati bani celor care au peste 100000 pentru ca POATE nu i-au facut corect este fundamental eronata.

    00
  15. @Cafea cu taifas
    Trebuie să fii cretin să investești în bitcoin acum.

    00
  16. Alex te rog sa nu vorbesti urat despre mine pentru ca o sa te pleznesc.

    Apropo, voi nu ati auzit ce spunea Arhi si Zoso acum ceva timp despre promovarea online ? Daca pornesti o ‘cearta’ ai sanse mai mari sa fii observat. Alex si Serj, am vrut niste clickuri pe linkul meu si voi va dati consilieri BNR. Bine pa.

    00
  17. Se discuta mai de mult de dobanzi negative la depozite. Asa te pot obliga sub o forma sau alta sa cheltui si statele castiga enorm din orice rahat cumperi(TVA in special).

    00
  18. Despre legalitatea banilor se ocupa alte foruri. Cand duci banii la banca, nu e treaba bancii de unde ai banii. Al naibii daca stiu de vreo situatie in care o banca sa spuna „nu acceptam banii dvs, va banuim de evaziune”.

    Atat timp cat mi-ai luat banii si te folosesti de ei (ca esti o banca de 2 bani si dai credite cretine nu mai e vina mea), astept ca, daca am nevoie de ei, sa-i dai PE TOTI, minus comisioanele in cauza (tot mai mari la fiecare banca), plus eventual dobanda aia de 40 de bani cu care-mi scoti ochii, la constituirea depozitului, sa lesin de emotie ca fac o mare branza tinand banii la tine.

    Ceea ce s-a intamplat in Cipru (si probabil se va intampla cam peste tot in Europa) este inadmisibil. Banii poplatiei (sau bani ‘externi’) au fost pusi acolo pe baza unor contracte semnata cu banca. Nu e treaba mea ca guvernul lor e la fel de cretin ca al nostru si ca s-a bagat in rahat.

    Oricum tot prostimea si-a luat-o peste degete, nu oligarhii rusi, pe care cica-i pedepseau la faza asta. Aia si-au scos banii in primele zile, cat in Cipru era blocaj si in Marea Britanie la aceeasi banca se scotea lejer cat doreai.

    Asa ca tot prostimea cu depozite mici (sau aia cu depozite mari care traiau pe Marte si credeau ca nu li se poate intampla nimic) a platit oalele sparte.

    Daca acum cateva luni chiar spuneam ca e mai OK sa tinem bani in banci, de acum consider ca mai bine ii investesti sau incepi sa cumperi saltele, vorba unui ante-comentator. :D

  19. CV: cati infractori cunosti tu care isi tin banii in banca? din prima, daca ai pus banii in banca, te expui. asadar, aia care ii fac ilegal, nu ii tin in banca.

    00
  20. Nu stiu cat se abuza de butonul de vot, dar mie imi lipseste. Ascunderea comentariilor negative era binevenita, parca se mai filtra si ce scria omu’.
    Eventual doar utilizatorii logati sa poata sa voteze, habar n-am.

    Acuma ce sa scriu, minus la Cv, plus la nu stiu care?
    Sau mai grav , argumente :) ?

    00
  21. Lasa ca la noi sunt garantate de catre stat doar creditele gen „prima casa”.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)