Specialiştii care îi învaţă pe alţii ce şi cum, dar uită să aplice şi ei ce propovăduiesc

Am scris zilele trecute o chestie oarecum amuzantă. Ceva cu o fata de 20 şi ceva de ani care strângea bani să îşi ia un iPhone5, ignorând complet că îi lipesc doi premolari, câte unul de fiecare parte a danturii. Deşi combinaţia “lucrez în piar, dar cheltui banii pe tâmpenii în loc să îmi pun dinţii” poate fi ignorată, amuzamentul meu s-a produs atunci când am citit pe blogul prietenului fetei că 2012 a fost pentru el un excelent an spiritual şi financiar. M-am gândit apoi că poate nu e cazul, poate e ca mine, cu probleme după un accident şi nu poate pune nimic acolo. Dar dacă nu?

După care, ieri, am ajuns pe blogul unui intim al cărţilor, un băiet despre care absolut toată lumea are o părere publică bună, dar pe la colţuri îmi povestesc cât de găunos şi de lipsit de substanţă este. N-am avut inspiraţia să fac screenshoturi şi a corectat între timp articolul scris, pentru că era scris cu picioarele. Din nou, când te promovezi ca un tip cultivat parcă ar trebui să ştii a scrie măcar corect. Pentru că, uimitor, a citi ceva corect formează până la urmă deprinderea de a scrie corect, pe lângă un vocabular şi o artă a cuvintelor. Din nou, nu e cazul, şi iar mă întreb dacă nu cumva cărţile alea sunt citite de ochii lumii.

Un altul scrie despre cum trebuie să investim o parte din banii pe care îi câştigăm în dezvoltare personală, dar dacă n-ar fi campanii telecom sau fashion ar umbla cu un 3110 şi s-ar îmbrăca de la mall.

Un altul explică tuturor, obsesiv, cât de zen este, dar nu pierde ocazia să mă muşte de fund public şi privat cât de des poate.

wanted1Un altul a primit cadou o maşină din categoria executive sedan şi nu se mai opreşte din lăudat şi adulat maşina respectivă, în timp ce îi priveşte de sus pe cei cu maşini mai ieftine, uitând că nu e maşina lui şi nici el nu avea din banii lui o maşină mai bună, umblând cu o gioarsă care avea mulţi ani şi kilometri la bord.


Trăgând linie, e simplu să detectezi impostorii, e de ajuns să te uiţi la ce spun în opoziţie cu ce fac. Din păcate, ne place să fim linguşiţi, aşa  că impostori de genul celor de mai sus se găsesc în continuare printre noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Un mic indiciu catre intimul cu blogul de carti?

    00
  2. ei dau sens vietii :))

    00
  3. Nici acuma nu stii ca sanatatea este pe ultimul loc si iphone`ul pe primul loc :)?

    00
  4. E pe principiul ” fa ce zice popa, nu ce face ‘.

    00
  5. Ce probleme tehnice ai putea avea incat sa nu-ti pui dinti?

    00
  6. @Vai: n-ai ajuns unde trebuie, reconstructia osoasa a maxilarului e acum (aproape) banala.

    00
  7. Zoso, cand maxilarul e fragic si subtire se face un sinus lifting.
    Tocmai mi-am facut si eu aceasta interventie.

    Sinusul in mod normal se sprijina pe maxilar. Se ridica sinusul si in spatiul ramas gol se adauga os (deci e o grefa de os oarecum). Osul respectiv se asimileaza / intareste si in vreo 6 luni va fi solid iar mxilarul e mai gros.

    Acum un implant are de ce sa se prinda (de maxilar + osul adugat).

    00
  8. Mie acum 4-5 ani mi-a spus doctorul stomatolog ca trebuie obligat/fortat sa-mi scot o masea, ca altfel se distruge osul (sau ceva de genul). Am facut intocmai, insa si azi ma gandesc ca a fost o aberatie ce-a spus. Ma gandeam totusi ca se putea pune pivot, ceva?

    Poate cineva sa confirme?
    P.S. Sariti cu minusuri :-)

    00
  9. @Taraboste great minds… :)

    00
  10. „Expersii” si „specialistii” in general sunt varza. Mai ales cei care se autoprocalama.

    00
  11. La comentariile astea, zău că trebuia un articol pe teme de stomatologie.
    În altă ordine de idei, probabil că așa suntem făcuți, să ne credem buricul pământului, șă spunem lucruri si să ne comportam apoi exact pe dos. Cei care nu fac asta sunt putini și, din pacate, nu-s modele.

    00
  12. Fix un implant dentar este motivul pentru care stau cu un calculator vechi din 2006. Atata timp cat (inca) isi face treaba, dintii sunt mai importanti.

    00
  13. Calitatea danturii este un indicator al standardului de viata in sensul prezentei pe perioade lungi de timp al unor venituri constante si „acoperitoare” atat pentru nevoile primare cat si pentru ceva in plus. Nu, nu e un indicator al gradului de educatie fiindca serviciile dentare de calitate costa foarte multi bani peste tot, nu numai in Romania si nu sunt acoperite decat in proportii mici de asigurarile de sanatate. De-aia indivizi precum Sergiu Nicolaescu mor cu dantura aproape completa iar babele care apar la stirile de la ora 5 mai au doar 2-3 dinti rataciti in gura.

    00
  14. @nobody, ti-a zis cumva ca ai granulom? Mie asa mi-a scos un dobitoc din Slatina o masea, desi se rezolva cu chirurgie la Bucuresti. Deh, pe vremea aia nu stiam, eram mic

    00
  15. Stii cum e, faci ce zice popa, nu ce face popa …

    00
  16. Haha, da, toata lumea comenteaza pe stomatologie. Si mie mi s-au scos ambii premolari, tot la 25 de ani, ca aveam maxilarul prea mare si in felul asta s-a restrans :)
    Dar n-am Iphone, nici 5, nici macar vreun smartphone.

    00
  17. Subscriu la comentariul 10 Nina Costea.

    Lucru pe care nu il inteleg, mai ales la cei care teoretic isi permit un tratament de calitate: cum poti sa-ti pui un costum scump, sa conduci o masina scumpa, un telefon sau alte lucruri peste medie, dar sa nu te gandesti macar sa ai o dantura sanatoasa ?

    Am vazut oameni cu conditii relativ modeste dar care isi cunosc prioritatile, pun sanatatea pe primul plan (nu ultimul model de iphone)

    Tehnicile se schimba, apar metode noi de tratament, da un email cu radiografia daca doresti o parere.

    Ps am o problema cu paypal, in fiecare luna trebuie sa reiau procedura desi este recurring:

    Recurring: yes

    00
    • @tester: aşteaptă să expire, dă-mi un email să şterg contul şi refaci. sunteţi vreo 5 la care face aşa, la restul e ok.

  18. tester, vorbind din proprie experienta e de ajuns un doctor bou sa nu mai calci pe la dentist niciodata.

    cand eram mai mic am avut o problema cu o plomba. am ajuns la unul care a ratat nu stiu ce, am lesinat de durere instant, si m-am trezit 12 ore mai tarziu la spital pe perfuzii.

    acu cand sunt magar mai batran, m-am dus iar la o plomba, (la un coleg de facultate a lui tata, om bun si apreciat), nu stiu ce naiba s-a intampla, am ajuns la urgenta ca mi s-a infectat. fiid si sarbatori, nu a fost nimeni pe acolo, am stat vreo 2 zile pana a aproape nu mai puteam respira cu gatul dublat ca volum.

    apoi o alta nenorocita (prima operatie de scoatere a puroiului fost facuta iar ca la carte, doctor cunoscut, pile) decurs ok.

    3 zile mai tarziu, o tembela de doctorita (omul initial venise de la alt spital sa ma opereze) mi-a deschis operatia pe viu, fara anestezie sa imi scoata restul de puroi.
    ca deh, de ce sa piarda 3 ore cu anestezie si pregatire sala cand poate rezolva in 5 minute, ca doar sunt barbat, ce dracu.

    pai sa te mai duci la dentist in conditiile astea ?

    00
  19. p.s. scuze de greselile gramaticale, dar ma iau dracii de fiecare data cand imi amintesc.

    00
  20. Sa nu mai vorbim de stomatologi care lasa ace pe canal.

    Am stat 2 ore sa-mi scoata acul de pe canal, riscand sa-mi pierd alt dinte din cauza unui stomatolog care nu mi-a spus ca mi-a „uitat” acul pe canal si mi-a necrozat nervul. Am aflat dupa 2 ani.

    00
  21. da bre nume ca altfel nu se simte nimeni.

    00
  22. I-am recunoscut pe Ciubotaru, Alex Negrea si Mircea Badea. Corect?

    00
  23. @un muc stii care e problema cu numele? Oricine poate scrie de rau ( sau de bine :) ) pe cineva, fie ca e adevarat, fie nu.
    Valabil si pentru „pacientii problema”

    00
  24. NOU
    #27

    Uuuuu. Barfe… me loves it!!! As putea sa-mi dau cu parerea despre baietul cu cititul si zic ca e A. Ciubotaru si despre cel cu dezvoltarea personala banuiesc ca e Alexandru Negrea. Desi sincer ma tenteaza sa stiu cine e domnul cu zen… :)

    00
  25. Nu stiu de voi, dar eu am decis ca e momentul sa-mi fac dintii in urma unui articol de-al lui Zoso. Cand il gasesc o sa-l rog pe Vali sa publice un guest post despre importanta pe care o au dintii in viata.

    Eu am cheltuit o gramada de bani pe tot ce-a insemnat indreptatul dintilor: 4 extractii, aparat sus si jos, vizitele lunare timp de doi ani si jumatate si alte cheltuieli cu diverse paste de dinti speciale + detartrajul. In total am cheltuit aproape 15000 de lei insa acum am dinti drepti si pot zambi asa cum mi-am dorit.

    Dupa mine, cea mai buna investitie pe care o puteti face este in dantura: pe langa avantajele pentru sanatate, veti dobandi si incredere in sine si veti putea relationa altfel cu oamenii.
    Daca vrea publicul pun si o poza cu mulajul vechi sa vedeti cum erau dintii inainte.

    00
  26. Dintii nu se ‘vad’ asa cum se vede o masina scumpa. Sau un telefon. Asa cum banii economisiti nu se pot ‘afisa’ ostentativ. E mai usor sa mergi pe chestii facile si sa epatezi, decat sa te gandesti la sanatatea si la viitorul tau.

  27. Fata nu-mi dau seama cine este. Restul: Ariel, Ciubotaru, Negrea (iti jur ca imi facea placere mult mai mare sa-l citesc cand inca se semna Buddha), Badea.

    Am omis pe cineva?

    00
  28. Apropos de stomatologi, am unul excelent. Și-s genul care a avut toate problemele stomatologice posibile și a cunoscut toate tipurile de medici stomatologi. Dacă vrei să-ți continui epopeea, dă-mi un mail.

    00
  29. tot legat de dinti… n`am crezut ca lumea sta asa rau cu dantura pana sa vad auditiile de la xfactor, romanii au talent. multi tineri cu dinti lipsa, ingrijorator, pentru ca trebuie ani si ani de neglijare ca sa`ti cada dintii.
    cat de scump e sa te duci macar o data pe an la dentist? eu am fost in octombrie anul trecut, mi`a pus o plomba si mi`a facut o curatare de tartru si am platit 150 de lei. mai mult decat rezonabil si stiu ca pentru urmatoarele 6-7-8 luni nu mai am treaba.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)