erori comune în blogosfera românească II

O completare a unei însemnări mai vechi.

  1. Citeşte alti bloggeri. Citeşte ce scriu alţi bloggeri. Cel puţin cei importanţi/mari. Vezi şi alte păreri şi te scuteşte de momente jenante (ca aici).
  2. Hosting. Dacă vrei să te joci, o poţi face oriunde. Dacă vrei să faci blogging serios, nu folosi găzduiri gratuite sau domenii de împrumut. E bine să începi de la început cu ceva serios, pentru că de multe ori apar probleme de genul „mi-au şters blogul de pe hosting gratuit” sau „nu îmi pot muta însemnările de pe un blog pe altul”. La început poate părea frumos să nu ai grija hostingului, dar la un moment dat poate deveni o povară.
  3. Backup. E bine să ai backupuri zilnice sau săptămânale, pentru că nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla rău.. Pe wordpress există un asemenea plugin.
  4. Scrie în fiecare zi. Cursivitatea e importantă.
  5. Nu pleca fără să explici. Ok, iei o pauză de 2 săptămâni sau de 3 luni. Spune asta pe blog.
  6. WordPress rulează. Ok, blogger e verde, b2evolution e albastru, dar nu există tool de blogging mai bun decât wordpress. Există sute de pluginuri, mii de teme, cu un pic de răbdare şi de pricepere se pot face lucruri frumoase
  7. Tema.  Chiar dacă vor exista 20 de oameni care îţi vor şopti că nu prezentarea e importantă, ci conţinutul, ei bine, nu e adevărat. O temă greoaie, neterminată sau cu erori reduce mult din interactivitatea şi plăcerea de a citi.
  8. Continutul vechi, pagina de contact, mutarile neexplicate, nefunctionarea feedului rss, blogul pe blogger, antispamurile proaste le-am acoperit data trecuta si raman in continuare foarte valabile.
  9. Afisarea pe blog a feedurilor rss ale altor bloguri. Chiar dacă poate părea o idee bună, eu nu o recomand, nu face decât să spameze inutil blogul sursă.
  10. Accesorizarea în exces. Am înteles că e vremea widgeturilor, dar unii exagerează. Înţeleg că sunt cool, dar atunci când scrollez greu pagina pe un P4 la 3Ghz ai o problemă. Mă pierzi de cititor.
  11. Afişarea a 50-100 însemnări pe (prima) pagină. Ca şi la widgeturi, e frumos să vrei să pui cât mai mult conţinut pe pagină, dar la un moment dat devine stresant să aştept 3-10 minute până se încarcă pagina. Ma pierzi de cititor.
  12. Unghiul de abordare al materialelor de pe blog. Aici e mult de discutat. Există doua metode de a prezenta o ştire. Ştire sau analiză. Primul prezintă o ştire şi o poate face cum doreşte (inclusiv în 2 rânduri, aruncate la întâmplare). Cine vine după două zile şi o dă tot ca ştire, deja pierde coolpoints. Între timp, s-a mestecat, lumea a aflat, o analiză e mai recomandată.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. ce sunt coolpoints-urile?

    00
  2. uite un post care chiar merita citit si bagat la cap. poate n-or fi cele mai bune sfaturi din lume, da’ pentru un incepator merg de minune.

    00
  3. Alex Ion, verifica data posturilor.

    00
  4. Care-i punctul 13 ?

    00
  5. 2-12 sunt de acord si sunt bine spuse.

    La 1 in schimb nu ma prind exact :( Poate ca e caldura prea mare si nu am AC decat in masina! Explica cineva?

    00
  6. Deci wordpress e mai bun decat blogger… zici.
    Am zis sa-l testez putin si eu acu vreo 2 saptamani. Totusi, la wordpress sunt niste limitari care nu sunt (din cate mi-am dat eu seama) la blogger – de exemplu, pe blogger nu am vazut sa fie vreo limita maxima a cantitatii de date, poze, etc. pe care le poti incarca, pe cand la wordpress exista. Daca bat campii pe undeva, rog sa fiu corectat.
    Interesant postul, Zoso.

    00
  7. Chiar e interesant … multi dintr-e bloggeri nu stiu lucrurile aseta … momentan nu ma gandesc la un hosting platit … ci un host personal pe serverul meu … Iar pentru un domeniu trebuie sa strang niste bani pentru un .ro pe viata.

    00
  8. 13. consecventa

    titlu zice „erori comune”, dar primele 7 sunt sfaturi, dupa care o treci pe erori.

    00
  9. Thanks for the Backup Thing

    00
  10. NOU
    #10

    Good tips!

    00
  11. wordpress ca software e cel mai prost gandit si vulnerabil kit php de blogging.

    delfix ~ # emerge -s wordpress
    Searching…
    [ Results for search key : wordpress ]
    [ Applications found : 1 ]

    * www-apps/wordpress [ Masked ]
    Latest version available: 2.2.1
    Latest version installed: [ Not Installed ]
    Size of files: 802 kB
    Homepage: https://wordpress.org/
    Description: WordPress php and mysql based CMS system.
    License: GPL-2

    si citesc in /usr/portage/profiles/package.mask :

    # Stefan Cornelius (3 Mar 2007)
    # Masking wordpress due to a long list of security bugs
    # e.g. check bug #168529
    www-apps/wordpress

    00
  12. desigur …ce a uitat zoso sa specifice este ca regulile astea sunt specifice blogurilor ce urmaresc sa faca trafic…
    …pentru blogurile personale… poti sa scrii cum iti dicteaza pipota…

    00
  13. NOU
    #13

    ..usefull shit ..thanks dude 4 the free advices !:)..Take care !

    00
  14. Un minus are Blogger pentru moderarea commenturilor. Ori le laşi pe toate să treacă fără moderare, ori trebuie moderate fiecare

    00
  15. @Licurici: aia am vazut, dar ce-i asa rau in asta?

    Omul a dat de stirea aia mai tarziu. Daca i s-a parut interesanta ce trebuia sa faca? Sa nu o publice? Repet, de acord cu 2-12, dar cu 1 .. nu prea.

    Poate e vreo buba ire zoso si gagiul ala. Nu stiu

    00
  16. Unde prin #1 ma refer strict la EXEMPLUL dat, nu la ceea ce a zis inainte!

    E bine sa citesti alti bloggeri ;) F.bine!

    00
  17. NOU
    #17

    True, true, true… domeniul TÄ‚U, cumpărat de TINE, e sfânt… *sigh*

  18. NOU
    #18

    Sfaturile sunt de bun simt, insa titlul este usor gresit(asa cum observa si Irina). Subscriu si la sfatul cu WordPress pe domeniu propriu, nu pe site-ul lor.

    00
  19. dani, ok, intoarce-te la b2evo pls

    .pm, desigur, majoritatea „regulilor” se refera la blogurile „nepersonale”

    caporcea, tradu sau google it

  20. Sunt de acord cu punctul 13.:)))))

    00
  21. zoso, nah, mi-am „ucis” blogul, lucrez in paralel la un nou site „blog-like” dar codata fiecare pagina de mana, nu c-ar fi prea multe, stiu exact cum o sa implementez chestii a-la-blog, m-am cam saturat sa folosesc softurile altora..

    00
  22. de la „sunt programator si imi fac scriptul meu” la „wordpress e cel mai de kkt script” e cale lunga, nu crezi?

  23. de ce sa fie? am folosit destul de mult wordpress si pluginurile aferente ca sa imi formez o parere profesionala despre el dar care a ajuns pe blogul tau definita doar prin „de kkt”.
    n-am nimic impotriva celor care folosesc wordpress, o fac pe pielea si rabdarea lor, tot ce pot sa fac eu e sa comentez pe unde apuc sa citesc de wordpress parerea mea sincera :)

    00
  24. pentru ca 90% din noi habar nu avem de programare. :)

  25. in regula, am divagat destul, incearca sa mai postezi si partea a treia din sirul asta de sfaturi, sunt chestii interesante pe-acolo.

    00
  26. Ziceai intr-un articol similar cu asta ceva legat de continut reciclat. Vezi ca la 1 nu-mi mai merge poza catre flickr.

    00
  27. Legat de TEMA – punctul 7 … un prieten mi-a zis ca e blog-ul meu are tema prea lata si tre sa roteasca prea mult capul :)). Voi ce parere aveti ?
    E avantajos sa ai o pagina ingusta sau mai lata pentru poze mai mari?
    E clar ca depinde si monitorul de pe care vizualizezi.
    De exemplu acasa am un monitor de 17” si la munca de 21” … acasa vad 2posturi pe un ecran, iar la job incap vreo 3-4 :))

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube