Momente din România: a venit nota

a-venit-nota

Băiatul cu spatele calcula pe aifon-patru, iar cele două fete verificau ce au avut fiecare. Organizare, nene!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Duduia cu camera o fi şi fotografiat nota? :D

    00
  2. Din pacate la noi nu e ca in germania, unde un grup e mereu intrebat daca plateste separat sau imreuna. In primul caz, vine chelnerul si face nota individual, fiecaruia. Si acolo bacsisul este mult mai mic decat se practica la noi.

    00
  3. In Romania e normal sa verifici nota . Intotdeauna apar chestii pe care nu le-ai comandat si nu le-ai servit ori mai multe portii decit ceea ce ai comandat /servit .

    00
    • @Andrei: dacă eşti străin şi mănânci acolo pentru prima oară. dar in articol, in cele două rânduri ale sale, scrie cu totul altceva.

  4. E absolut normal si de bun simt, avand in vedere ca nota de plata la restaurantele din Ro vine calculata aiurea. Mi s-a intamplat de vreo 3-4 ori; pe nota de plata erau trecute chestii pe care nu le consumasem. Si la supermarket cand te duci, dupa ce primesti bonul, il verifici, acolo, pe loc. Sa nu iti fi trecut cafeaua de 10 ori.

    00
  5. Si cand te gandesti ca in tari precum .de sau .at te intreaba chelneru’ direct daca plata e „zusammen” or „getrennt” plus ca sunt si ocazii in care nu mai scoate bon ci iti calculeaza direct pe handheld. Btw, lunga nota au avut :P

    00
  6. Oare au platit sau au ramas sa spele vasele. :D

    00
  7. Tocmai ce week-end-ul trecut mi s-a intamplat intr-un restaurant din Bulgaria ca nota pentru fiecare subgrup din cadrul grupului mare sa vina separat. Mi s-a parut absolut excelent si sunt sigur ca si ei au alte avantaje (cum ar fi bacsis mai mare pentru chelneri).

    00
  8. @Bogdanel – felicitari pentru abilitatile tale matematice. Pe de alta parte, e foarte bine ca acest exercitiu nu te solicita deloc din punct de vedere gramatical.

    00
  9. am mai vazut faza.
    mie mi se pare amuzant și când ies la masă cu prieteni corporatiști, estimez cât am de plată (lucru banal atunci când te uiți pe listă să comanzi) întotdeauna mai mult, iar după calculele lor (inclusiv pe iphone) tot mai rămâne o diferență nejustificată (deși cum spuneam, nu l-as niciodată mai puțin de 15% ”șpagă”, indiferent de comandă).
    cei drept estimarea de care vorbeam presupune puțin loc în memorie pentru un număr, câteva abilități aritmetice de bază și simțul penibilului, lucruri mult peste cerințele unei rotițe corporatiste.
    @Andrei, o verificare puțin mai discretă cred că era suficientă. în plus sunt sigur că nu e vorba de verificare în poza de mai sus.

    00
  10. dar ce mai organizare :))

    00
  11. Deci ia hai sa vedem, le furam niste tacamuri sau nu le dam deloc bacsis?

    00
  12. Urla foamea-n noi sha lala lala… :)

    00
  13. În Olanda se ia totalul și se împarte la numărul de persoane. Nu mai stă fiecare să vadă ce a avut exact. Dacă ieși la masă în oraș se presupune că mănânci, nu comanzi doar un pahar de apă să faci economie.

    00
  14. Organizare, verificare, munca in echipa…hai ca suntem pe drumul cel bun! :)

    00
  15. Care-i problema?

    00
  16. Cred ca le-au picat fata cand a venit nota de plata de stau si calculeaza acolo.

    00
  17. hai mai, ca nu-i numai in Romania si nu numai romanii fac asa.
    nu-i peste tot ca in Germania sa intrebe chelnerul daca separat sau impreuna, iar cand vine automat pentru toti nu-i altceva de facut, ca doar nu retii preturile de dinainte de masa, cand ai consultat meniul :D

    00
  18. care e pb ? numai romanul se rusineaza ca trebuie sa ia restul de 10 bani de la supermarket sau ca isi calculeaza ce a consumat…
    afara am vazut peste tot, mai ales nemti, cum scoteau minicalculatorul si calculau
    in IL , o masa de corporatisti , au chemat managerul pt ca se incurcasera la bacsis chelneraul ne aducand-ule vreo 10 sekeli… nu mai stiu paritatea exacta dar cred 10sekeli sunt ekivalentul la vreo 8-10ron … asa ca nu inteleg mirarea.
    sunt banii mei , am muncit pt ei , am mancat ceva.. iti platesc ce am mancat. de ce trebuie sa ma dau fudul si daca dintr-o nota de 300 ron eu am mancat o salata sa impart in mod egal sau sa ma fac ca nu-mi pasa ? salata mea e 12 ron , hai , las 15ron cu spaga si la revedere
    plus ca la o masa mare mereu sa intampla se se bea 10 beri si pe nota sa apara 12-13…

    00
  19. I-a dat cu virgulă

    00
  20. Ce cred ca vroia sa „reliefeze” zoso este meltenismul romanesc al „middle-class”-ului nostru , format de obicei din corporatRisti, mandri nevoie mare de salariul lor de 1000/1500/2000 euro , dar cu apucaturi atat de autohtone ….probabil la masa au povestit ce tare s-au distrat si cat de mult au cheltuit prin vacante , ce ceas,smartphone,dslr si-au mai luat, „ai vazut frate ce se bat aia in Londra / ca google a cumparat motorola …” ; bine , probabil e oarecum explicabil , de la o copilarie cu guma turbo, pepsi doar la sarbatori etc sa te trezesti la maturitate intr-o societate consumerista …

    00
  21. Jeez, plăteşte unul şi dup-aia dă fiecare cât consideră. Ce maimuţe.
    Ca să nu mai zic că în cazul ideal insistă cineva să facă cinste (wait, nu în România).

    00
  22. Aparatul foto e necesar desigur. Trebuie facute multe pozici cu locul in care a fost lumea in ultimele 24 ore. Material de facebook si devianart altfel am fost in oras degeaba

    00
  23. Car, sa mor nene cata dreptate ai..

    00
  24. @Andrei

    Când ai fost ultima dată la restaurant, să zici că întotdeauna nota este umflată?

    00
  25. hai sa nu ne mai cacam pe noi cu „se imparte in mod egal”. daca unu din baieti si-a luat muschi de vita cu cine stie ce sos iar una din fete o salata, de ce ar trebui sa imparta in mod egal un preparat de vreo 4 ori mai scump? e ok ca isi calculeaza fiecare partea dar puteau sa fie mai discreti, cred ca asta e singura problema.

    00
  26. Eu sunt casier si sunt de acord cu @Studenta.
    Poate eu sunt obosita sau poate nu stiu ce reprezinta un anume produs si nu mi se pare iesit din comun cand intra altceva pe casa.
    Sau poate din greseala ating vreo tasta si nu observ la timp. Orice problema se poate rezolva daca un client observa, in cateva momente, cu un telefon si fara nervi. Si cand ies sa mananc verific pentru ca am patit sa fie un pret in meniu si altul pe nota, si nu sunt mereu dispusa sa platesc mofturi. Cand comand mofturi nu ma uit pe nota de plata sau la pretul din meniu. Comand si gata.
    Totusi, cand se iese in grup procedam astfel: plateste unul dintre noi si ne socotim cand iesim din local. E mai de bun simt si nu atragem atentia.

    00
  27. cine-mparte parte-si face

    00
  28. Sunt singura persoana care nu a patit niciodata sa ii fie umflata nota ? Vad ca toti spun de parca ar fi normal dar eu in atatia ani am patit o singura data sa am pe nota un produs in plus , il comandasem dar din cauza chelnerului nou si foarte speriat a uitat sa mi-l si aduca la masa . Cred ca mai conteaza si prin ce bodegi se intra :)

    00
  29. Stefan, subscriu. Nici eu nu am patit niciodata asa ceva nici in .ro nici in afara. Cred insa ca e jenant rau sa scoti calculatorul sau telefonul si sa calculezi nota. Cmon daca nu te duce capul numara pe degete sau aproximeaza.

    00
  30. @car si altii de pe aici
    Eu nu integeg de ce ii considerati „melteni”daca calculeza ce e pe nota. Ce e penibil in asta?Mai penibil este sa comentezi pe net despre ce fac altii.
    Eu tot asa fac cand suntem mai multi la masa si consumam mai mult. Daca nota nu e facuta separat, se pot strecura greseli pe ea , cineva uita cate beri a baut , si nu neaparat din rea vointa, sau pur si simplu am consumat mult si trebuie sa calculez cu telefonul cat sa platesc.
    Dar daca stai toata ziua in fata calculatorului si comentezi despre altii nu ai de unde sa stii asta

    00
  31. Romanul nu si-a gasit inca locul la masa civilizatiei.
    Orcileaza haotic intre „fara numar! Las minimum 15-20% bacsis” si „urmaresc ultimul leu pe nota mea de plata”.
    Worry not, nu esti larg la mana ci penibil daca platesti pentru salata ta in mod egal cu ala care si-a luat friptura.

    00
  32. Mi se pare absolut normal cum procedeaza si fac exact acelasi lucru zilnic, cand mananc cu colegii. De ce sa plateasca colega care a consumat o salata si o apa plata la fel ca mine Care mananc ciorba, fel principal, desert si beau 2 beri.
    la fel ca mine?
    Si pana la urma, de ce va pasa ce fac oamenii? V-au deranjat intr-un fel?

    „In Olanda e asa, in Germania e asa, ce fraieri sunt aia ca nu fac la fel” Asa, si? Aici e Romania, alti oameni alta cultura. Am si eu una: In Olanda, Germania etc. omului nu se uita in farfuria/curtea/masina vecinului si comenteaza.

    @Car: cred ca ma regasesc in comentariul tau. Dar sunt curios, tu despre ce naiba vorbesti la masa? :)

    00
  33. Daca va mai trebuia o dovada sa va convingeti ca romanul e fudul, cititi comentariile de mai sus. Numai baieti de baieti, care arunca cu banii in stanga si in dreapta.
    Nici eu nu vad nimic in neregula ca stau si studiaza bonul, e dreptul fiecaruia sa stie pe ce si cat da banul.
    Pentru toti ipocritii de mai sus: LUATI PULA MA!

    00
  34. @alin,@sergent : e normal sa vorbesti despre subiectele de care am zis , ca la nivelul asta suntem (si eu sunt corporat(r)ist, desi as prefera sa fac afaceri cu statul si sa fiu multimilionar si sa povestesc ce tara/locatie am vizitat saptamana asta , da’ asta e ..) e normal sa verifici ca nu s-a pus ceva in plus, dar nu calcula de 7 ori nota , ca ai vazut preturile cand te-ai uitat pe meniu si poti sa faci in cap un total aproximativ, nu mai „hai sa nu lasam the usual 10 % tip ca an fost multi si e nota mare …”, pt. ca daca ti-ai luat masina de > 20 000 euro, telefon de 800 euro, ceas si dslr de cate 500 , se presupune ca mai ai 2 ron sa lasi bacsis ; daca vrei sa arati ca ai un nivel de trai bun , fa-o pana la capat, ca altfel nu esti decat un meltean parvenit…

    00
  35. Despre ce fac altii:)

    00
  36. astfel de articole ma fac sa-mi fie jena sa verific nota atunci cand imi este adusa la masa, ma fac sa-mi fie jena cand imi scot aifonul din buzunar.

    dar legat de faptul ca tu ai scos telefonul repede sa faci o poza ce poti sa spui?

    come on, exagerezi.

    00
  37. 38 de posturi despre un nenorocit de bon fiscal…
    impressive.

    00
  38. my bad, comentarii.
    Era mai demult la un restaurant celebru in Oradea un chelner care adauga la nota un produs in plus, tot timpul se numea DMM si pretul era variabil, in functie de client.
    Unii l-au intrebat ce mama dracului e aia ??
    raspuns : daca merge, merge!
    :D

    00
  39. Da, io sunt corporatista care verifica nota, da fix 10% peste cat e partea si pleaca la uzina linistita, in costumu’ gri, uzat ca na’ e cam scumpe! Care e problema?????

    Pa banu’ meu io comand, nimeni altcineva, so!??!?!?

    P.S. o sa-mi cumpar si un aparat foto ca sa fie treaba, treaba!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile