Nu daţi semnal, mă prind eu de ce vreţi să faceţi

porcusoriCă sunt un şofer agresiv nu e o noutate. E o etichetă lipită prea facil de şoferii de duminică sau de curajoşii de buzunar, care au probleme în a diferenţia stânga de dreapta. Pe lângă că românii n-au habar de legile de circulaţie şi de alte chestii de bun simţ gen lumini aprinse pe DN1 sau trecut pe banda a doua când vezi pe cineva care vrea să intri pe prima din parcare, am observat o chestie la comportamentul meu în trafic care s-ar putea să fie cheia relaxării în trafic.

Fă-ţi intenţiile cunoscute!

Mai pe româneşte: semnalizează schimbarea direcţiei de mers. Nu am o problemă cu oamenii care mi se baga în faţă, cu aşteptarea după o maşină care face dreapta şi nu are loc, cu maşina care face stânga şi nu îi dă nimeni prioritate din faţă, cu omul care nu e din oraş şi nu ştie drumul…atâta timp cât şi-a semnalizat intenţia.

Dar când nu o faci şi te opreşti în drum, eu de unde să ştiu ce vrei de la viaţă? Dacă nu îţi faci intenţiile cunoscute eşti un dobitoc care s-a oprit aiurea în mijlocul drumului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. De fapt eu ma simt magulit cand se intampla sa dau peste un tip care nu foloseste semnalziarea. Pana la urma omul considera ca sunt telepat…

    00
  2. de specimenele astea nu vom scapa niciodata.

    00
  3. Sau cand stai la semafor intr-o intersectie cu doar 2 benzi pe sens. Si te incadrezi pe stanga ( poate ca e randul mai mic ) si mai ai unul in fata. Ala sta, sta, sta … cand se pune verde se trezeste ca vrea sa faca stanga, si abia atunci semnalizeaza, cand pleaca de pe loc. Daca semnaliza cat timp statea acolo, nu ma mai puneam ca boul in fundul lui. Oameni ratati. Si cand ii injuri, se intreaba DE CE OARE ?

    00
  4. @Cosmin In cazul ala, e vina ta ca vrei sa faci dreapta/mergi inainte de pe banda a doua. Daca e un stop mai lung, poate pe mine ma streseaza ticaitul ala constant.

    Tu practic, dai vina pe mine ca nu ti-a iesit smecheria si n-ai reusit sa fentezi 3-4 oameni care erau in fata ta. Nu era mai simplu pentru toata lumea daca stateai pe banda care merge inainte, chiar daca aveai 3 masini in fata in loc de 1? Tu nu-ti faceai nervi, pe mine nu ma injura nimeni. E drept, pierzi ~30 de secunde, dar ma indoiesc ca asta o sa-ti distruga tie viata.

    00
  5. Tu trebuie sa intelegi ca inca sunt o gramada de soferi de pe vremea lu’ Impuscatu’ care nu se uita in oglizi pentru ca pe vremea aia oglizile erau optionale.
    De dimineata coboram de la Mariott pe Izvor si 3 benzi se strang intr-una pentru 5 metri (inca nu-mi pot explica de ce) pentru ca mai apoi sa se faca 2. Un cretin cu Cielo nu m-a lasat sa intru in fata lui pentru ca, dupa 10 metri, sa se opreasca la coada pe banda 2 si eu sa merg mai departe pe banda 1. Rareori spun despre un sofer ca e si prost si nesimtit (la mine sunt categorii distincte) dar asta, in cateva secunde, mi-a demonstrat ca e amandoua.
    Eu nu-mi mai fac nervi (prea multi), daca e sa se intample ceva avem Organul la dispozitie sa ne lamureasca; si vai de curul alora care nu stiu codul rutier si afla ca sunt vinovati d-abia cand ajung la politie! :)

    00
  6. @Matei faptul ca pe tine te streseaza tacanitul semnalizatorului este regretabil, dar, ca sa te citez, „ma indoiesc ca asta o sa-ti distruga tie viata”. Asa ca baga semnalizarea regulamentar cu 50 m inainte de intersectie si poate te vei obisnui.

    Mai mult, pe o sosea cu doua benzi pe sens, banda din stanga este pentru stanga si inainte. Daca tu ma anunti din timp eu n-o sa stau in fundul tau si o sa ma duc in dreapta.

    Si mai mult, chiar daca sunt mai mult de doua benzi pe sens si eu am un avantaj prin plasarea pe banda din stanga (cu toate ca merg inainte), nu fac altceva decat sa eficientizez circulatia intr-un oras foarte ineficient.

    Tot ceea ce am spus mai sus se anuleaza in cazul unei benzi cu obligatoriu la stanga si semafor dedicat sau sosea care se ingusteaza dupa trecerea de intersectie! (vezi Calea Victorie la fostul magazin Muzica)

    00
  7. @Matei
    Eu cred ca ce zice Cosmin se refera la situatia in care sunt doua benzi, iar a doua este pentru inainte si la stanga. Si e un singur semafor.

    In cazul ala, e o tampenie sa opresti acolo si abia cand se face verde sa semnalizezi ca tu vrei stanga. II incurci pe cei din spatele tau pentru ca ti-e sila sa le „spui” ce faci inainte ca ei sa se posteze in spatele tau.

    In rest, da, cretinii care nu semnalizeaza (dar si cei care semnalizeaza in momentul in care trag de volan) sunt principala problema si motiv de nervi.

    00
  8. @Matei: ai de la mine premiul de Comentariul imbecil al anului. Auzi, pe dumnealui il enerveaza tacanitul semnalizatorului!…

    00
  9. @Cosmin, HAHAHA
    Pe mine ma enerveaza scartaitul pedalei de frana si, in consecinta, nu prea o folosesc…

    00
  10. @all mersi pentru premiu. Va ofer, in consecinta, premiul pentru cei mai fail oameni pe ziua de azi. Da, vad multi oameni fail zilnic.

    Hai sa zic pe litere, poate asa e mai usor de inteles pentru toata lumea. Sarcasm. S.A.R.C.A.S.M. Cel putin primul paragraf, in al doilea vorbeam serios.

    /end sarcasm (asta ca sa nu mai fie neintelegeri) Da, nu exista nicio scuza sa nu semnalizezi in directia in care vrei s-o iei. Totusi, stim cu totii ca lucrurile astea se intampla. Si totusi, de ce nu incercam sa fim noi oamenii cu cap pe umeri si sa evitam situatiile de genul asta? Stii ca sunt prosti care nu semnalizeaza (si, sa fim seriosi, ii vezi dupa masini/nr de inmatriculare etc.). In loc sa stai in curul lor si apoi sa te plangi ca nu fac manevrele corespunzatoare, schimba banda si ocoleste-l.

    Da, e groaznic, nu asa se face intr-o tara civilizata. Cand devine Romania o tara civilizata sa ma sunati.

    Iisuse, cat de spalat pe creier tre sa fii sa iei in serios comentariul cu „ma deranjeaza ticaitul”? Tre sa imi cobor standardele.

    TL;DR

    Comentariul era sarcastic. In loc sa ne plangem pe blog-uri, hai sa conducem constructiv si sa ne invatam sa ocolim tampitii din trafic.

    00
  11. @Matei – frumos mod de a-ti explica imbecilitate de a nu semnaliza.

    „poate pe mine ma streseaza ticaitul ala constant” *tu-ti gura matii… mergi pe jos, baga surebelnita in releul care face acel zgomot, da nu te purta ca un cocalar in trafic.

    Faci parte din gasca celor cu „E85 nu are doua benzi, merg pe mijloc ca aia de pe margine e pentru carute si biciclisti” nu?

    Is satul de genul vostru de inadaptati si 90% din taximetristi.

    00
  12. Dacă-i străin, de unde să ştie în ce direcţie trebuie să apuce? A, ar putea să-şi semnalizeze cu avariile decizia de a schimba direcţia de mers când nu s-a decis şi dacă spre stânga sau spre dreapta. :)

    00
  13. sunt lesinat de la atat sarcasm bai matei

    00
  14. Am fost sambata la un curs de pilotaj defensiv la scoala lui titi aur. Si omul de acolo spunea ca din experienta lui , 10% din soferii care conduc masini de firma zi de zi sunt periculosi, si 20% din rest(soferii care nu au meserie sofatul) sunt din nou periculosi. De aceea trebuie sa ai mare atentie in trafic sa te feresti de toate greselile celorlalti.

    00
  15. Eu sunt un simplu pieton, dar aș împușca toți șoferii care nu semnalizează. De prea multe ori era să fiu luat pe capota unor mașini a căror conducător idiot nu găsea semnalizatorul.

    Oare de ce nu se pedepsește lipsa semnalizării cu niște puncte penalizare?

    00
  16. Doamne cata dreptate ai! Cei mai nenorociti astia care nu semnalizeaza si dau in frana sa faca stanga!

    00
  17. Si la pietoni ce le recomanzi???

    Azi am patit una buna. Circulam [30-40 km/h] pe o strada cu 3 benzi si cu tanti care vroia sa treaca strada, si cand m-am apropiat de ea [5m] s-a razgandit si s-a asezat in fata masinii ai a inceput sa urle ca o descreierata … „Calca-ma!!!!! Calca-ma!!!!! Calca-ma!!!!! Calca-ma!!!!!” si face tot felul de semne. Dorinta era aproape sa-i fie indeplinita de un alt participant la trafic care venea pe banda alaturata.

    00
  18. Mai eu as putea ierta pe oricine greseste in trafic (probabil ii iert atata timp cat reusesc sa-i evit), cu exceptia celor care nu dau prioritate masinilor de salvare.
    Chiar acum o ora pe Pantelimon, un tampit de sofer, cu masina plina si preocupat sa vorbeasca cu ocupantii locurilor din spate, a iesit din rand (nu cred ca a semnalizat, dar n-as putea sa bag mana in foc) si a ocupat cu nonsalanta singura banda pe care puteau trece cele doua salvari care veneau cu viteza si cu toate semnalele in functiune. :(

    00
  19. Ce este şi mai grav, vor scoate obligativitatea semnalizării.

    00
  20. Recunosc, eu sunt unii din soferii de pe vremea lu’ impuscatu. Care insa da semnal.

    Pe vremuri (inainte de ’90) ti se cerea sa semnalizezi cu 50m inainte a schimba directia (in localitati) si cu 100m inainte de schimbarea directiei (in afara localitatilor). Ce gluma sinistra. Acuma legea iti cere, sa semnalizezi (daca nu ma insel): „din timp”. E ca un banc sec.

    In alte parti ale lumii exista ceea ce se cheama „the 3 seconds rule” (ce include si obligatia de a semnaliza cu 3 secunde inainte de a incepe sa schimbi directia). E simplu si usor de executat (regula se aplica si in a aprecia distanta dintre tine si vehiculul din fata ta).

    Insa nu asta e problema. In lumea civilizata exista turnatoria (institutie ce a fost compromisa de securitatea lu’ nea Nicu si pe care nici un politician nu are …. sa o reinstaureze, la nivel civic). Sa o re-branduiasca ca „datul in gat”, in folosul cetatenilor.

    Cautati „reckless driving” si veti vedea ca in multe tari poti suna la politie in situatia in care vezi un dement in trafic. Sau pe unul care il vezi parcand aiurea (pe iarba). La noi NUUUU: la noi vezi cum cel ce e parcat pe iarba e atentionat ca sunt prin preajma cei care ridica masinile…

    00
  21. Lumea este atat de obisnuita cu asa ceva in cat intr-o seara am patit ceva incredibil ( pentru mine cel putin ) . Mergeam spre casa pe Str. Toporasi care are gurile de canal putin descentrate asa ca merg mai aproape de bordura pentru a le incaleca , partea foarte tare a fost cand am oprit la o trecere de pietoni si 2 masini din spate m-au depasit . Norocul pietonului a fost ca i-a observat pe cei 2 retardati si sa oprit in fata masinii mele pana au trecut ei .

    Tot pe minunata strada Toporasi am mai patin una asemanatoare , vand din spate ca se apropie o salvare cu semnalele luminoase si acustice aprinse din spate , intre mine si salvare fiind inca o masina , dau eu legal semnal dreapta si incestinesc( specific ca nu era nici o strada sau ceva unde as fi putut sa o iau in dreapta ) . Logic ca geniul din spatele meu m-a depasi pe mine si a continuat nestingherit drumul cu salvarea in spate .

    00
  22. Romanii sunt cei mai prosti soferi europeni. Cu toate astea, ei se cred printre cei mai buni. Diversele frustrari si complexe sunt compensate cu „eroisme” pe sosele. Pana intr-o zi.

    00
  23. Ai condus prin Grecia , Turcia sau Bulgaria ca s-o scoti pe asta cu romanii sunt cei mai prosti soferi din Europa? Condu putin prin Istanbul si revino cu un comentariu sa vedem daca mai este de aceeasi parere.

    PS . Nu este corect a semnaliza in loc de a da semnal?

    00
  24. @Vlad felicitari, esti incapabil sa citesti.

    @Cosmin vin sa te duc la spital?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.