Ar putea România profita de pe urma evenimentelor nefericite din Japonia?

Sony, Samsung, Toyota şi Honda sunt printre producătorii care şi-au inchis porţile din cauza cutremurelor şi tsunamiului.

japonia

Cu toate că evenimentele sunt tragice, oamenii deştepţi pot profita de pe urma lor. Cum ar fi ca doi dintre producătorii de mai sus să îşi mute mare parte din operaţiuni in România? Teren avem, forţă de muncă ieftină şi dornică să inveţe chestii noi şi să fie folositoare avem. Ce ne mai lipseşte? Păi…şi aici intervine partea dureroasă…cadrul legal (birocraţia omoară orice afacere) şi infrastructura. Toată lumea ştie asta, nimeni nu face nimic. Lasă că mai bine luăm nişte bani de la fmi.

sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Cu o mica problema: la noi infrastructura e ca in Japonia. Dupa cutremur.

    Aia e :)

  2. forţă de muncă ieftină şi dornică să inveţe chestii noi şi să fie folositoare avem

    Huh? Unde ?

  3. Samsung sunt coreeni :) deci in Japonia or fi inchis un punct de lucru ceva …

  4. @zoso bucurestiul inainte si dupa explozia imobiliara, zona baneasa:

  5. @frm Zoso e blogger, nu stie multe :)

    Au incercat sa mute productia pe continent mai demult, dar nu au putut dintr-un motiv simplu: infrastructura japoneza e atat de dezvoltata si automatizata incat daca ar renunta la ea, nu ar mai fi la fel de productivi.

  6. Probleme cu cadrul legal? Birocratie? Unde nene, nu avem un stat profund reformat de curajosul Boc?

  7. Desigur, ar mai mai fi si faptul ca 2/3 din exporturile japonezilor se duc in China, SUA si alte tari din Asia, Oceania si America. Liniile de productie japoneze deci se afla perfect localizate unde sunt acum, in Japonia.
    Pentru Europa si Africa, au cateva chestii relocate in Germania, care la randul ei este foarte bine localizata.
    In plus Japonezii produc bunuri cu valoare adaugata mare unde costurile legate de forta de munca sunt mici in raport cu celelalte costuri, asa ca principalul atu al Romaniei nu reprezinta un criteriu important pentru Japonia. Infrastructura este principalul criteriu.

  8. Si baietii de la Nokia se simt bine in Romania: https://ziuadecj.realitatea.net/economic/revolta-de-la-nokia–60435.html. Ii asteptam pe toti aici.

  9. uită-te la nokia.

    Mă uit și îi văd cu un picior în groapă. :D

  10. Pierzi din vedere lucruri importante:
    – Romania este o tara care are de suferit din pricina cutremurelor. Nu sunt asa de dese, precum in Japonia, dar exista si, din cand in cand, sunt catastrofale
    – Romania NU ARE pregatirea necesara pentru a face fata unor astfel de situatii: atat infrastructura si cladirile cat, mai ales, poplatia (in marea ei parte) nu sunt pregatite pentru un cutremur de genul 1940 sau 1802
    – chiar daca cel din 1977 a provocat cele mai mari daune, nu a fost cel mai mare inregistrat in tara noastra. Insa in 1977 aveam aglomeratii urbane si blocuri mult mai multe decat in trecut. Sa nu uitam ca la „cel mare” din 1802 (cel care practic a fost la „un ac distanta” de 8 R) lumea inca traia in bordeie sau maxim case cu 1 etaj. Constructiile mai mari erau mult prea rare.

    Ar mai fi multe de spus, dar o concluzie putem sa o tragem de aici: cu poplatia jelindu-si mortii sau incercand sa scape de sub cantitatile de moloz de deasupra si cu autoritatile care sigur vor fi prinse „prin surprindere”, ce mare branza ar putea face baietii aia care ar veni aici sa deschida noi fabrici?

    Am uitat sa precizez de hoti care, asa cum s-a mai spus, vor fi primii care se vor mobiliza, dupa cutremur. Asa s-a intamplat dintotdeauna si chiar si pe vremea lui Ceausescu asta a fost o mare problema. Ori, daca atunci erau prinsi si executati, acum ma indoiesc sa se mai poata face acest lucru.

  11. Romania nu poate profita din nimic. Daca vine si la noi cutremurul punem lacat la granita :-) si plecam in alta parte.

  12. @Ionut Staicu

    bai, vere, da’ comentezi de parca tu esti singurul care munceste in tara asta.

  13. Ne mai lipsesc multe in comparatie cu japonezii. Doar sa vina cu tot cu japonezi sa munceasca pe-aici.

  14. @Zoso: una din idei ar fi exportul de apa plata. Ca tot avem din belsug…

  15. @Zoso: E vorba de şomaj tehnic, după ce se stabilizează situaţia vor relua producţia. Adică în următoarele zile/săptămâni. Mai pune şi subvenţiile/ajutoarele ce le vor primi de la stat şi deja eu zic să nu te mai gândeşti că s-ar uita japonezii la noi. :)

  16. NOU
    #17

    Nu ai domnu’ forte de munca in Romania, pentru firmele mentionate mai sus. Toyota stabileste standarde pentru restul lumii, nu cred ” las-o ba ca merge asa” va intra in Toyota Way!

  17. baiu’ mare e ca pana productia e oprita la ei noi nu mai putem livra subansamble produse in Romania(centuri de siguranta,volane,componente electrice,etc).asta inseamna pentru noi delay pentru comenzi si implicit livrari,ritm si cantitate de lucru micsorate si chiar mai putine angajari in perioada imediat urmatoare.deci pe termen scurt nu vad nimic pozitiv aici.in schimb pe termen lung iti dau dreptate

  18. Românii cel mult vor scumpi TV Toshiba spunând că na, vedeţi ce s-a întâmplat in Japonia …

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile