Voi spălaţi fructele?

para_verde

Eu nu spăl fructele cumpărate din hypermarket. Au atâtea chimicale în şi pe ele încât a le spăla mi se pare redundant.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. eu prefer chimicalele simple, fara bucati de cacat de la angajati. De aia le spal…

    00
  2. o sa primesti sute de comentarii de la cei care fac din igiena un punct foarte important din viata lor. Totusi eu as zice sa te risti sa le speli. :)

    00
  3. Frecvent vad tot felul de persoane care pun mana pe zeci de fructe inainte de a alege 2-3 pe care le baga in punga.

    00
  4. sterg doar cu mana sau cu un servetel de hartie cand nu am apa la indemana. nu sunt pretentios :)

    00
  5. Sunt mai multe grade de spalare, poti sa le speli cu detergent, poti sa le speli doar cu apa, poti sa le stergi cu un shervetel de hartie, poti sa le stergi cu mainile unde dupa ce ai fost la toaleta si ai constatat ca nu curge apa. Fiecare cat de mult e dispus sa parieze pe sistemul imunitar.

    00
  6. In revista Foamea scria ca fructele se consuma nespalate. :)

    00
  7. Le spal pt ca baiatu ia ce fructa apuca de pe masa si lui nu prea ii pasa daca-s spalate sau nu :D

    00
  8. Le spal, cu apa.. si-atat. La cate am invatat in facultate, am devenit prea precaut…

    Oricum, pericolul de imbolnavire exista si e destul de mare, nu stii unde sunt tinute si cum sunt transportate fructele alea. Legumele de ce le speli ?

    Salmonela, E Coli etc.. prefer sa faca lumea misto ca le spal si pierd 10 secunde la un mar, dar karma e curva si o stim cu totii

    00
  9. ai tras azi pe nas? ai probleme de logica sau nu stii ce e aia redundant? reformuleaza sau declara-te terminat. pupici

    00
  10. nu le spal ptr. ca sper ca chimicalele sa fie absorbite de corp, ma conserva si o sa traiesc 173 de ani… :))

    00
  11. chimicale, dar dupa ce la pipaie toti nespalatii :)

    00
  12. De când mi-a povestit veterinarul că pot face viermişori şi toxoplasmoză de pe fructele şi legumele cumpărate din piaţă, le spăl bine. Pentru curioşi, e de-ajuns ca pisica infestată cu viermişori să facă un căcăţel în grădină, sub planta de roşii. Chestiile astea se transmit prin fecale, larvele supravieţuiesc destul de mult în natură şi nu toţi comercianţii îşi spală marfa înainte de a o aduce la piaţă. Iar cele din supermarketuri le spăl pentru că am avut ocazia să văd cum arată un depozit de legume dintr-un mare hipermarket. Plus că nu-mi surâde ideea de a mânca un măr pe care l-au atins zeci de alţi oameni înaintea mea, oameni care poate nu s-au spălat pe mâini după ce-au fost la toaletă.
    Da, sunt paranoică din punctul ăsta de vedere :)

    00
  13. Le spăl pentru că pe lângă chimicalele din ele și de pe ele mai trec prin nu știu câte mâini…

    00
  14. @lilisor – si cum ajunge larva de vierme din cacatelul de pisica in rosie, lilisor? Isi croieste drum prin vasele capilare, deturneaza zigotul din pistil si asteapta pana se coace rosia? : ))

    00
  15. Unii nu isi spala nici macar chilotii luati din supermarket. Cred ca merg pe acelasi principiu.

    00
  16. spalatul este redundant daca incerci sa elimini chimicalele din fructe. daca iti propui sa inlaturi alte mizerii (praf,urme, etc) spalatul este destul de bun.

    00
  17. eu spal portocalele pentru ca mananc doar coaja. :P

    00
  18. Prin spălare se distruge aceea plăcută aromă a pişatului de şobolan pe care o capătă fructele ţinute în depozite… Aşa că procedează fiecare după gust.

    00
  19. eu le spal deobicei,dar nu e mare branza..asa cum zici si tu au destule chimicale degeaba le spalam ca nu ies chimicalele din ele:))

    00
  20. daca ti-o pun pe cap pe sor’mea care e medic pediatru, nu scapi usor.

    00
  21. Numai un prost nu ar spăla fructele.
    În caz că a fost glumă, numai un prost ar face gluma asta.

    00
  22. Nu e folosit corect cuvantul „redundant”.

    REDUNDÁNȚĂ, redundanțe, s. f. Surplus de informație transmis față de strictul necesar și care asigură exactitatea transmiterii informației în telecomunicații. ♦ Abundență inutilă de expresii, de cuvinte sau de imagini în formularea unei idei. [Var.: redondánță s. f.] – Din engl. redundance, fr. redondance.

    00
  23. eu nu le spal pe alea din gradina ca stiu ca is naturale :)
    pe astea de la magazion le spal , ca spune bine cineva mai sus :)

    00
  24. poate ai sansa ca un sobolan sa fi facut pipi pe ele. nu in hypermarket – Doamne fereste – in avion, in depozitul en-gros, pe undeva … ;-)

    00
  25. Bai uite cum sta treaba pana in clasa a 8-a mancam dudele cazute pe asfalt dupa ce arucam cu bete in copac sa le scutur. Corcodusele direct de pe craca fara sa le sterg , merele la fel, struguri numai mai zic, eram la bloc plini de pamant la gura …si nu am avut un nici pe dracu, sa numai zic ca eram bot in bot cu cainii in fiecare zi. Cati copii fac asta azi…nici unul. Ma uit la parinti cum urla crizati la bietii copii sa nu puna mana pe pisici caini…cum ii trateaza de parca sunt retarzi, si ii umple de cacaturi de la macdonalds.
    PS. Faza tare, lipovenii parca sunt imuni la salmonela si dizenterie…ca le da masa apa sa bea din Dunare de mici. Eu daca iau o gura de apa defechez pe toate orificiile corpului.

    00
  26. da, eu le spal de oriunde ar fi cumparate sau culese

    00
  27. @Bogdan Enescu: foloseşti un DEX caduc. Nu ştiu dacă ai auzit de servere cu surse redundante, ca să-ţi dau alt exemplu de utilizare care nu se încadrează în definiţia perimată a DEX-ului. Dacă cumva apelezi la dexonline.ro, vai de ei. Sunt ultradepăşiţi de viaţa reală. Mi-am creat recent cont pentru a trece în dreptul unui cuvânt utilizat tradiţional în transporturile maritime (cabotaj) sensul pe care îl are utilizarea cuvântului în cazul transporturilor rutiere terestre. Trebuia printre altele să menţionez sursa de unde am luat definiţia pe care o propuneam, dar alegerea trebuia să o fac dintr-o listă de DEX-uri publicate în ultima sută de ani. Cum cuvântul apare în aceste DEX-uri doar cu definiţia din domeniul maritim, mi-a fost respinsă propunerea. Nu contează că sensul este clar definit în legislaţia europeană, că este preluat ca atare în cea românească şi apare frecvent în presa de specialitate, cabotajul fiind interzis României pe o perioadă de nişte ani după aderare. Nu contează nimic, dacă n-a apărut în dex-ul din toamna lui ’70, nu se poate încărca nici pe versiunea online. Exemplu perfect de birocraţie funcţionărească transpusă în mediul online.

    00
    • @Sakura: te rog frumos, nu vorbi de rău despre dexonline. e făcut de cineva de la google, care stie foarte multe chestii si este foarte destept. da?

  28. „La persoanele de peste 18 ani expuse regulat la BPA am constatat un nivel mai mare de anticorpi, ceea ce indică o slăbiciune a sistemului imunitar. De asemenea, copiii şi tinerii cu o concentraţie mare de triclosan în urină au un nivel crescut de anticorpi. Folosirea săpunurilor care conţin triclosan, igiena exagerată poate distruge şi bacteriile benefice pentru dezvoltarea sistemului imunitar”, a declarat Erin Rees Clayton, autorul studiului.

    Triclosanul este o substanţă chimică folosită în special la fabricarea săpunurilor antibacteriene, pastei de dinţi, iar BPA intră în compoziţia maselor plastice, precum şi a altor substanţe folosite în gospodărie.

    00
  29. @Sakura
    Cu tot respectul, nu cred ca aveti dreptate. Nu comentez cat de corecte sunt definitiile din DEX, probabil ca unele sunt depasite. Dar sunt matematician si stiu ca „redundant” chiar nu poate fi folosit intr-un context precum „am facut ieri baie, daca mai fac azi, ar fi redundant”, sau, ma rog, in chestiunea spalarii fructelor.

    00
  30. gandeste te ca m-am scarpinat in cur,si apoi am pus mana pe mere sa le testez,si l-am pus frumos la loc.

    Pofta mare

    00
  31. si te intrebi de ce nu te ingrasi

    00
  32. Sakura – cabotaj e din aceeasi familie lexicala cu brigandaj sau incurc termenii? : ))

    00
  33. O sa faci sifilis bucal

    00
  34. pe cele cumparate din comert le spal insa pe cele culese din curte, nu!

    00
  35. @ReX: bineînţeles că n-au de-a face una cu alta ;) chiar dacă şi aceasta este o activitate preponderent est-europeană.

    Cabotajul rutier este când eu ca firmă românească de transport marfă cu toate autorizaţiile la zi vreau să transport marfă din Germania în Franţa, de exemplu. Adică atât punctul de încărcare cât şi cel de descărcare al mărfii se află pe teritoriul altor state decât cel în care am sediul autorizat. Având costuri de operare mai mici decât firmele din vechea UE, pot practica tarife mai mici ca ele şi deci reprezint o ameninţare pentru acestea. Din acest motiv cabotajul este interzis firmelor din ţările nou aderate pentru un număr de ani care dacă îmi amintesc bine a fost prelungit astă vară. Legea are însă şi nuanţe, de exemplu dacă fac cabotaj pe ruta de întoarcere de la destinaţia transportului iniţial. Şi bineînteţes legea poate fi şi ocolită de cei mari. De exemplu o firmă franceză a cumpărat o companie românească de profil, dar după criză a desfiinţat-o mutând toată logistica în Franţa. Doar şoferii îi duce/aduce în România, că sunt mai ieftini. Operând din Franţa au avantajul lipsei oricăror restricţii pe care o firmă românească încă le are, păstrează şi avantajul forţei de muncă ieftine din România şi iese în câştig şi datorită faptului că şoferii fiind duşi acasă cu microbuzul nu mai pot lua cu ei butoaie de motorină, anvelope ş.a.

    @Bogdan Enescu: Mi-am expus punctul de vedere, neavând pregătire de specialitate nu comentez mai departe.

    00
  36. Zi ca esti in pana de subiecte !

    00
  37. Nu risti decat hepatita. E ok.

    00
  38. Cateodata le spal, dar in 90% din cazuri nu.

    00
  39. E normal sa speli orice leguma sau fruct.Ceea ce nu stiu daca stiti, in cazul in care cumparati un ardei gras, rosu, de trage la cantar cat 1kg de cartofi, cand ajungeti acasa si il taiati si incepeti sa il spalati pe interior de seminte si la exterior, incercat de curiozitate sa apasati cu degetul in interiorul lui si sa frecati putin pana o sa observati ca aveti rosu pe mana.Acum problema nu ar fi ca ai rosu pe mana ci ca acel rosu nu se mai ia asa repede.Concluzia:Romania e tara in care spalam lucrurile la suprafata ca asa am invatat ca e bine in schimb la interior ne mananca chimicalele, unele fatale chiar.Bafta zoso!

    00
  40. sa consumi nespalate fructele cumparate din hipermarchet e o aiureala. e ca si cum ai face sex neprotejat cu femei care lucreaza in spitale, agatate la intamplare, caci daca lucreaza cu dezinfectante, probabil ca toate sunt absolut sanatoase. (probabil ca multe chiar sunt; dar mai sunt si cele la fel de usor accesibile la fel ca merele din galantar…)

    zicea cineva de e-coli. ei bine, exista o varietate de e-coli -unii afirma ca a fost special modificata genetic- care odata ce te-a infectat, produce o toxina care iti defecteaza iremediabil rinichii, asa ca si daca scapi de la moarte prin blocaj renal, probabil ca ai sa ai nevoie de transplant de rinichi, dar pana mai moare un motociclist, mai baga niste dializa…

    oare 20 de secunde cat castigi nespaland un mar, merita riscul asta?

    00
  41. asa se zice in zosoeza la superfluu…

    00
  42. Zoso… dă-te bătut… fuga la chiuvetă, dă drumu’ la robinet… ia și spală!
    Tu nu vezi ce-i p-aici, prin comentarii?
    Vrei să vină sanepidu’ să te înhațe?
    Nu te juca cu comentatorii… ăștia e capabili să te reclame, zic.
    :)

    00
  43. fructele sunt doar o alta sursa de chimicale, sa le zicem chimicale naturale

    00
  44. da, le spal pe toate.

    00
  45. o idee: voi va spalati pe maini dupa ce va ca#@ti ? vei fi surprins sa vezi cati nu o fac.

    00
  46. Da, vreau sa simt bine gustul de chimicale, nu si pe cel de maini nespalate!

    00
  47. Mai, asa credeam si eu, ca sunt pline de chimicale si bune de nimic. Adica cum sa fie naturala culoarea aia intensa?! Dar in ultimul timp am inceput sa am dubii…din cauza bunica-mii. Am cumparat ardei grasi de-aia de carrefour, stiti voi, impachetati cate trei, unu verde, unu rosu si-unu portocalui. Chimicala curata! Eh….um….asta e. Dubiile au inceput in primavara cand au iesit ardeii pe care i-a plantat bunica-mea din semintele alora. Mari, verdele ala intens….ceva clar nu era normal. Ea garantat nu le-a facut nimic. Probabil sunt modificati genetic, altfel nu inteleg….

    00
  48. pe alea din supermarket da, pe alea pe care le culeg direct din gradina nu.

    00
  49. Ca o completare, nu uitaţi că maniplanţii din tot traseul de distribuţie sunt necalificaţii poate cel mai prost plătiţi din România, nu ştiu ce norme vă aşteptaţi să respecte aceştia. Este una din sursele de lipsuri la produsele ambalate şi de probleme de igienă la cele neambalate.

    00
  50. @Zoso: Vai de Google dacă au printre angajaţi oameni atât de încuiaţi…

    00
  51. @ nr.7 uroboros: REDUNDÁNT adj. v. inutil, nenecesar, netrebuincios, neutil.
    Daca nu stii poti sa intrebi, nu-i o rusine.

    00
  52. Mda. Parcă am citit articolul din vară, dar am uitat de ei. Am intrat pe site să-mi şterg contul (inutil din moment ce nu se pot aduce contribuţii la dezvoltarea DEX) dar nu am găsit opţiune de ştergere cont. Asta e, uităm de el. Poate odată va apărea cineva cu un dex online care să ţină pasul cu dezvoltarea limbii române.

    00
  53. Redundant ar fi sa mai adaugi niste chimicale inainte sa mananci fructul. Spalandu-l, elimini niste microbi, virusuri etc. A elimina nu este redundant.

    00
  54. Daca nu ma inseala memoria, fructele din supermarchet sunt „spalate” cu antifungicide ca sa reziste mai mult in galatar; ala e un rahat toxic si are prostul obicei sa se „prinda” de orice suprafata.
    Eu le spal bine.

    00
  55. Fructele se gasesc in piata, le cumperi de la cei care le si produc :) Chimicalele intr-adevar de la magazin :) Orice tip de magazin!

    00
  56. culmea e ca unii chiar iau „articolul”, daca poate fi numit asa, in serios.
    zs nu abunda de inteligenta, dar nici chiar asa de prost nu e, o fi vazut el la tv ca e bine sa spele fructele.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.