Jurnal de criză #15

  • se vor reduce salariile, dar nu şi la companiile de stat. care sunt toate pe plus, încqt vor măriri şi subvenţii. hai cu greva la metrorex pentru salarii! cfrul nu protestează, că am auzit că anul trecut au produs milioane?

  • în primele 4 luni ale anului, guvernul a cheltuit bani ca şi cum ar fi avut tiparniţă. şi-au luat oamenii de toate, că pe foamea asta aveau tare nevoie. ar fi interesant să vedem cât mai costă un laptop sau nişte şosete, am impresia că aveau nişte oferte bune la carrefour…

  • “Oprescu a afirmat că de subvenţii au nevoie doar 46-48% dintre bucureşteni”. De ce pana mea ai folosi “doar” într-o asemenea situaţie? Pentru ca e prost, de aia.

  • de ce să plătesti când poţi merge la urgenţă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. „romania nu este o tara in care sa traiesti ea se va transforma intr-o tara preum africa fara nimic” – bullshit :)

    00
  2. Aia cu mersul la urgenta ca sa nu platesti a dus costurile cu sanatatea in SUA la 16% din PIB.
    Daca se ajunge si la noi la fel, va fi tare nasol; vrei ca oamenii sa-ti ajunga cat mai devreme la spital, cand sunt mai multe sanse sa se faca bine, nu tarziu, cand o sa te coste al naibii de mult sa-i faci bine.
    Semne bune anul are…

    00
  3. romania nu este o tara in care sa traiesti ea se va transforma intr-o tara preum africa fara nimic

    00
  4. A-propos de 124 mil eur cheltuiti pe diverse in primele 4 luni – hai sa calculam cati bani ar aduce la stat impozitu’ pe programatori. Sa ziceam asa: programatorul e bine platit deci ar putea plati 200 euro impozit, medie. Sa estimam numarul programatorilor scutiti de impozit in toata tara la 15,000. Sa inmultim numerele astea impreuna si apoi cu 12 – ups, vorbim doar de 36 de milioane de euro. Raportat la „nevoile” statului, maruntis. Raportat la companiile de IT, conduse prin planificarea anuala a unor bugete sau la angajatu’ de rand cu rate si cu obligatii – lucrurile se complica rau…

    00
  5. domnu videanu ar putea sa inceapa s-o suga din solidaritate. ma sacrific sa inceapa cu mine

    00
  6. @Dan De acord. Eu sunt programator in devenire (adica inca in studentie). Pana zilele trecute nu stiam de faza cu scutirea de impozitul pe venit a programatorilor. Sincer, nu mi se pare corect sa fie scutiti. Ca ce chestie, mai ales ca majoritatea au salarii foarte decente.

    00
  7. doar 46% .. deloc putin … eu zic sa crestem cota la 80% ca sa vedem ce se intampla :|

    00
  8. NOU
    #8

    O sa belim stomacul de foame :(

    00
  9. Pentru ca e prost, romanul culege acum ce a semanat anul trecut la alegeri. Sau aia care nu au semanat nimic se asteapta la productii record ? Ca pe vremea comunistilor.

    00
  10. Dan, citisem pe undeva ca numarul programatorilor scutiti e ceva mai mare, gen 30-40.000.
    Ca sa iti dau niste cifre mai exacte:
    – firma la care lucrez aduce cam 4 milioane de euro pe an in tara; banii astia sunt numai salarii (nu numai programatori)
    – o estimare facuta astazi la munca zicea ca ar trebui ca firma sa plateasca aproximativ 25.000 euro pe luna in plus, ca sa ramana salariile la nivelul actual. Deci intr-un an statul ar lua de la noi in plus cam 300.000 euro
    – din cele 4 milioane euro, sa zicem ca firma investeste pe an in tehnica de calcul mareata suma de 200.000 euro (e o suma mare, in realitate este mai mica: suntem cam 150 de oameni, cheltuielile aferente unui om sunt 1 computer, 1 monitor, niste licente software: windows, office, alte cateva softuri care costa cateva mii de euro cu totul); avand in vedere ca in Romania nu se produce hardware, iar software-ul „mare” (sisteme de operare, office etc) este facut in strainatate, sa presupunem ca toti acesti 200.000 euro ies din tara
    – cei 150 de angajati isi mai fac un concediu in strainatate, mai cumpara cate o chestie de pe amazon, ebay, etc, deci bani care iarasi ies din tara. Sa presupunem ca fiecare om cheltuie „in afara” 1000 euro pe an (desi in realitate probabil ca suma este mai mica) – rezulta 150.000 euro pe an
    – pe de alta parte, in urma acestei miscari este foarte posibil ca firma mama sa plece cu totul din Romania, pentru ca gestul asta le da un semnal foarte naspa apropos de stabilitatea legislativa; nimeni nu le poate garanta ca in august nu se va trezi cineva si va face impozitul 50%
    –––-
    Bun, tragand linie, in momentul de fata de pe urma firmei noastre intra in tara in fiecare an
    4.000.000 – 200.000 (hardware+licente) – 150.000 (concedii, cumparaturi) = 3.650.000 euro
    Este adevarat ca daca firma pleaca, o parte din angajati de acum se vor duce la alte firme (altii probabil vor pleca din tara). Problema e ca nu va mai veni o firma noua, ci se vor angaja la cele deja existente, asta insemnand ca nu vor mai aduce bani in plus, ci vor scadea nivelul salarial din alte firme. Chiar daca presupunem ca acele firme la cere se duc ei isi vor mari activitatea, nu cred ca suma adusa de ei in tara in plus va fi mai mare de un milion.
    De asemenea, este adevarat ca in firma la noi sunt doar 60 de programatori din ~150 de oameni, deci 40% din firma. Problema este ca daca firma se duce dracului, si pentru ceilalti 90 de oameni va fi o problema sa isi gaseasca de lucru, pentru ca mare parte sunt testeri, cu un nivel de pregatire nu nemaipomenit, si cu niste salarii mici.
    Deci, daca in urma acestei miscari firma va pleca din Romania, statul roman NU VA CASTIGA 300.000 euro pe an din impozite, ci va pierde peste 2,5 milioane de euro pe an (am luat in considerare potentiala crestere de 1 milion pentru alte firme).
    Acum, sa extindem calculul: in firma asta sunt vreo 60 de programatori scutiti de impozit. Daca consideram ca sunt 15.000 de programatori scutiti in Romania, cum ai zis tu, inseamna ca numarul de cazuri asemanatoare este de cel putin 200 de ori mai mare, ceea ce ar duce la minusuri de 500 milioane pe an.
    Hai sa zicem ca am exagerat in toate calculele mele… chiar si asa, cel putin 2-300 milioane pe an tot cred ca vor fi.

    In concluzie, ne-am chinuit ani de zile sa ne construim o industrie IT si o distrugem dintr-o miscare de condei…

    00
  11. ABS +1

    00
  12. Deci după cum spuneai la ultimele alegeri, e bine cu Băsescu şi cu şatra lui de oligofreni. Şi nu imi spune că nici cu ăilalţi nu ar fi fost mai bine, că nu contează. Aştia sunt acum la putere şi ne-au adâncit în rahat.

    00
  13. Cu cine seamana statul roman?

    Pai acu seamana cu un om care a patit multe la viata lui…. Pe timpul lui Ceausescu … cand era el tanar, a facut multe la viata lui si pentru familia sa… si-a facut casa … avea o slujba multumitoare, bani avea, cu gasitul produselor era mai greu, dar nu depindea de nimeni…. si avea o casa si o familie cu care se putea mandri ….

    Revolutia l-a prins fara datorii si chiar se bucura ca de acum inainte o sa fie mai liber si va putea trai fericit….

    Partea naspa a fost pe la mijlocul anilor 90 cand s-a trezit dat afara de la intreprinderea la care lucra si a trebuit sa se mute la tara ….. Inceputul anilor 2000 a venit cu o veste buna …. a reusit sa se angajeze la o firma de constructii de la oras unde castiga destul de bine….

    Partea proasta a fost ca odata cu salariul multumitor de la firma de constructii au venit si problemele …. colegii de munca si anturajul …. Ca orice om care se “respecta” seara mergea la o bauta cu colegii … la inceput seara…. apoi hai de pe la amiaza …. pana cand s-a inceput de dimineata cu cheful ….

    Ajunsese prin 2006 – 2008 ca mare parte din ce producea sa cheltuiasca bautura…. Familia a incercat timid sa faca ceva si sa ii spuna sa se lase de bautura …. dar nu te poti pune cu anturajul ….
    Partea proasta e ca la sfarsitul lui 2008 firma de constructii, afectata de criza economica, a trebuit sa ii micsoreze salariul …. partea proasta ca anturajul a ramas la fel …. dar el mai avea niste economii pe care le putea cheltui….

    Anul 2009 a insemnat dezastru … a fost dat afara de la slujba … insa nu a spus nimic familiei si continua sa mearga la “munca” cu prieteniii …. bani nu mai avea asa ca a inceput sa imprumute de la cine apuca …. nu conta nimic …. trebuia sa arate familiei ca el este CAPUL FAMILIEI si ca pe el criza nu il afecteaza asa ca trimitea acasa aceiasi bani pe care ii trimitea si inainte de criza… ba chiar la un moment dat se gandea sa spuna familiei, asa prin noiembrie, inceputul lui decembrie ca la el firma o duce bine si ca de la anu scapa de criza ……..

    Dupa o iarna grea in 2010, prin februarie martie nu a mai avut ce face si a trebuit sa ii spuna familiei ca el a fost dat afara si ca nu mai are bani si ca de acu inainte tre sa faca reduceri de cheltuieli….

    Familia a zis ca noi tot am redus din cheltuieli si anul trecut ca ne-am dat seama ca e criza si nu mai putem face nimic, nu prea mai avem din ce taia …. dar lasa ca avem somajul tau si in 9-10 luni cat stai tu in somaj gasim noi ceva…..

    Crudul adevar a trebuit atunci sa iasa la suprafata … nu numai ca nu mai avea job dar nici somaj, nici nimic …. Familia a zis ca nu e nimic … daca nu mai cheltuim bani pe bautura si incercam sa cheltuim cu folos fiecare banut, razbatem noi cumva din criza asta ….

    Cand a auzit de bautura ….. el nervos a inceput sa tipe si sa spuna ca ca familia trebuie sa taie din cheltuieli ca pe vremea cand aducea el multi bani acasa el si-a facut treaba si le-a dat bani iar el cu prietenii tot o sa iasa …. poate nu o sa mai cumpere la fel de multa bautura scumpa …. dar ceva, ceva tot trebuie sa bea si tot tre sa ii cinsteasca pe prietenii sai

    Asta se intampla pe la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai anul acesta ….. capul familiei cu bautura …. familia cu datoriile si cu reducerile de cheltuieli ….
    Cam asa vad eu problema cu criza din romania …..

    00
  14. Cata, la ultimele alegeri aveam de ales intre Base si Geoana. Crin a fost totdeauna in plus, nu a avut niciodata vreo sansa cat de cat reala. Geoana a zis clar ca daca ajunge la putere baga inapoi impozitul in trepte, deci chiar si cu mizeriile astea, tot oligofrenii lui Base sunt mai buni, decat oligofrenii lui Geoana, pentru ca am fi avut un impozit de 40-50%, in loc de 16%.

    00
  15. https://www.realitatea.net/

    Bad news pentru cei care……

    00
  16. @abs mai buni decat cine ba baiaatule.poate mai putin incompetenti cu toate ca nu l as vedea pe geoana sa intrebe de ce motoarele de tanc merg prin nisip si alea de avion nu. cu ce sunt astia mai buni decat angajatle de la apaca? habar n am ce ar fi facut altii dar asstia au dat o n gard tare de tot.si intr un fel imi pare bine ca suntem cu toti atat de lenesi si delasatori incat meritam din plin e ni se intampla

    00
  17. andrei, nu stiu cati ani ai tu. Dupa ton, probabil sub 12. Eu am lucrat si pe vremea guvernarii PSD, si pe vremea guvernarii PNL (tariceanu), si pe vremea guvernarii PDL. Din punctul meu de vedere, guvernarea PSD a fost un dezastru. Pe vremea aia era impozit in trepte, dupa ce a venit Basescu a bagat impozit fix, chestie care a scos MULTE salarii mari din zona „plata la plic” in zona „plata pe cartea de munca”, chestie care a adus in final bani la buget. Deci da, oligofrenii lui Base sunt mai buni decat oligofrenii lui Geoana. Sau crezi ca daca devenea Geoana presedinte venea cu alti oameni la guvernare? Ar fi fost tot aia care au fost si pe vremea lui Ilici, stai calm.

    00
  18. andrei, citeste aici ca sa te lamuresti
    http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2008/cota-progresiva-de-impozitare-motiv-de-disputa-intre-mai-multi-membri-psd-502034
    Este un articol din 2008, cand Diaconescu a zis clar ca vor sa se revina la impozitarea in trepte, si uita-te si la cat erau treptele inainte de 2004, cand a venit Basescu si a bagat cota unica. Daca nu intelegi articolul, zi-ne si ti-l explicam noi pe paragrafe…

    00
  19. NOU
    #19

    @abs. in primul rand nu basescu a adus coata unica. era in programul pnl si in momentul in care s a format alianta DA a fost asumata si de PD. ca sa lamurim problema asta, partidul democrat n a luat absolut nici o masura fiscala de dreapta iar eliminarea unei mare parti din economia la negru se datoreaza mai ales pnl ului. asta i un aspect.al doilea ar fi ca n am afirmat ca pastrarea cotei unice este un lucru gresit. n am spus chiar nimic referitor la asta, te ai simtit tu atacat ca nu stii sa citesti atent. problema pe care am ridicato era cea a incompetentei. lucru pe care inca l sustin. un guvern mai slab si mai incompentent decat guvernul boc nu avea cum sa existe. aproape ca i face concurenta guvernului ciorbea, daca nu cumva l a intrecut. (de guvernul ciorbea vorbesc din auzite, ca nu eram nascut pe atunci)

    00
  20. Uite ce zice un pensionar citat de EvZ:

    „Constantin Niculae, în vârstă de 77 de ani, se numără printre optimişti: „Ştiţi care este, de fapt, problema? Noi, românii, suntem o naţie de văicăreţi. Eu am o pensie de 824 de lei şi nu am pe nimeni care să mă ajute. Cu toate acestea, îmi plătesc întotdeauna întreţinerea la timp şi mă descurc cu medicamentele şi cu mâncarea. Nu pot să mă vait, chiar dacă o să primesc cu 15% mai puţin. În cele din urmă, toată viaţa înseamnă sacrificii şi nu vom muri dacă ne sacrificăm şi noi cinci-şase luni. (…) Cât despre văitat, vă spun, mai ales pensionarele astea de la mine din bloc se vaită de când le ştiu, dar şi-au renovat apartamentele, nu le lipsesc termopanele şi faianţa. Nu mai departe doamna Maria, de la 2. I-am sugerat să se mute într-o garsonieră, dacă nu-şi mai poate plăti întreţinerea. Şi ştiţi ce mi-a răspuns? Că nici nu se gândeşte să plece din apartamentul ei de trei camere. Dacă nu şi-ar mai permite să locuiască aici, ar pleca”.

    Io zic ca asta e zoso cand o iesi la pensie. :)

    00
  21. andrei, sau emperor_nazarene, ca pari a fi aceeasi persoana, daca judec dupa stilul de redactare: Basescu a bagat cota unica la fel de mult ca si reducerile de salarii pt bugetari sau mai stiu eu ce. Nu a facut-o el personal, el doar a iesit in fata sa o promita. La fel, reducerile nu le-a facut el personal, el doar le-a anuntat.

    00
  22. @abs eu n am spus ca basescu ar fi facut ceva.tocmai asta i problema :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.